Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all 1942 articles
Browse latest View live

PS Florentin prezent la canonizarea celui ce l-a creat pe primul Cardinal român

$
0
0

Recunoștință Papei Paul al VI-lea și Cardinalului român unit Iuliu Hossu,
cu ocazia canonizării a 7 Fericiți ai Bisericii Catolice, la Roma

Duminică, 14 octombrie 2018, Sfântul Părinte Francisc a celebrat Sfânta Liturghie pe esplanada Bazilicii San Pietro și ceremonia canonizării a șapte Fericiți, printre care și Papa Paul al VI-lea.

În contextul Anului centenar al Unirii românilor, și, la nivelul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, an consacrat Episcopului Iuliu Hossu, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-a aflat la Roma, unde a luat parte la acest important eveniment al Bisericii Catolice, „în semn de recunoștință față de Suveranul Pontif care i-a oferit Episcopului Iuliu Hossu titlul de Cardinal” și, totodată, „ca recunoștință pentru modelul exemplar al trăirii credinței de către Cardinalul Iuliu Hossu, și păstrarea fidelității credinței, în pofida tuturor ofertelor ispititoare și a suferințelor îndurate, rămânând perseverent pe acest drum spiritual pană la sfârșitul vieții. Chiar și atunci când i s-a propus să plece la Roma pentru a primi titlul de Cardinal a preferat să rămână alături de credincioșii săi până la moarte” – cum a explicat la pornirea spre Roma.

Este cunoscut faptul că, la 28 aprilie 1969, Papa Paul al VI-lea – acum Sfântul Papă Paul al VI-lea -, l-a promovat Cardinal in pectore pe Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care a devenit primul Cardinal al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică și al națiunii române. Decizia a fost făcută publică la Vatican în 5 martie 1973 (după trecerea la Domnul, de la 28 mai 1970, a Cardinalului Iuliu Hossu), prin cuvintele: „Alegerea noastră s-a oprit asupra unui alt distins slujitor al Bisericii, cu înalte merite pentru fidelitatea sa și pentru îndelungatele suferințe și privațiuni cauzate de aceasta; simbol și reprezentant al fidelității multor Episcopi, preoți, călugări, călugărițe și credincioși ai Bisericii Române de rit bizantin: veneratul Frate Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla” (Papa Paul al VI-lea, Consistoriul din 5 martie 1973, Vatican).

Într-o corespondență de la Roma, Preasfinția Sa Florentin a împărtășit câteva impresii: „Peste 650 de Episcopi au participat duminică, în Piața San Pietro din Roma, la Sfânta Liturghie și canonizarea Papei Paul al VI-lea și a altor șase Fericiți ai Bisericii. Am luat parte la celebrare împreună cu PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. A fost o Liturghie solemnă, foarte frumoasă; impresionant momentul în care s-au făcut lecturile în diferite limbi – s-a citit Evanghelia atât în limba latină, cât și în limba greacă, tocmai pentru că Papa Paul al VI-lea era un mare ecumenist. El este cel în timpul căruia s-au retras anatemele între cele două mari Biserici, Catolică și Ortodoxă, și a rămas, în memoria acestui act, o placă comemorativă chiar la intrarea în Bazilica San Pietro, și care spune că au fost retrase anatemele din sec. al XI-lea prin îmbrățișarea Papei Paul al VI-lea și a Arhiepiscopului Athenagoras.”

„De asemenea, la momentul rugăciunii credincioșilor s-au rostit rugăciuni în limbile chineză, germană, franceză, engleză, și în diferite limbi ale lumii, ceea ce ilustrează foarte frumos catolicitatea Bisericii noastre. Au fost și o serie de prezențe oficiale, prinți, prințese, președinți de stat; de asemenea, Piața San Pietro era arhiplină, până către Via della Conciliazione, era plin cu pelerini care au venit din diferite zone ale lumii pentru a lua parte la acest moment. M-am bucurat mult la final, când am avut ocazia să dau mâna cu Sfântul Părinte Francisc, să sărut inelul lui Petru și să îi spun că sunt din România și că îl așteptăm să vină în vizită în țara noastră, că ne-am bucurat pentru tot ceea ce ne-a spus și ne-am bucurat că suntem catolici. După celebrare, am făcut o rugăciune la mormântul Sf. Papă Ioan al XXIII-lea și desigur, la mormântul Sf. Papă Ioan Paul al II-lea. Nu puteam să plec din Bazilica San Pietro fără să sărut locul unde am fost hirotonit și să nu aduc o rugăciune la cel care m-a hirotonit, Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, rugându-l în continuare și pentru Eparhia noastră, și pentru misiunea episcopală pe care mi-a conferit-o prin impunerea mâinilor. Amin.”

Mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla


Angajații Curiei Episcopale de Lugoj în pelerinaj la Scăiuș

$
0
0

După ultimele pelerinaje la Scăiuş, luni, 15 octombrie 2018. a avut loc un nou pelerinaj la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş. Pelerinii veniţi la Scăiuş, au fost angajații Curiei Episcopale de Lugoj.

Este deja cunoscut faptul că ziua de 15 octombrie este data când se aniversează cea de a doua lăcrimare a icoanei Maicii Domnului de la Scăiuş.

La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat de pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Programul a început la orele 10.00 cu Sfânta Liturghie pontificată de P.S. Alexandru. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, pr. Marius Pop, secretar eparhial; Pr. Gherghel Petrisor, Pr. Blidar Ionuț și pr. Iulian Hasciar, parohul locului.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, în faţa icoanei care a lăcrimat, s-a rostit rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

Biroul de presă eparhial

 

DSCN9844DSCN9851DSCN9857DSCN9858

Secţiunea: Lugoj

Parastas pentru eroii neamului care au înfăptuit Marea Unire

$
0
0

În ziua de 15 octombrie 2018 în Parohia Greco-Catolică Sfântul Spirit din Alba Iulia, s-a celebrat slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului, care au înfăptuit la 1 decembrie 1918 Marea Unire. Inițiativa a aparținut Mișcării pentru Regat și Coroană, care a dorit să marcheze, cu această ocazie, 96 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria. La acest parastas au fost pomenite numele persoanelor care și-au dăruit viața idealului unirii și unității naționale. O mare parte dintre aceste persoane, majoritatea greco-catolice, la câteva decenii distanță, au sfârșit în închisorile comuniste.

Evenimentul s-a încheiat cu o pledoarie susținută de cunoscutul istoric Marius Oprea, președintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului. După ce și-a încheiat studiile de istorie la Universitatea din București cu o teză de doctorat intitulată Rolul și evoluția Securității (1948-1964), Marius Oprea și-a concentrat întreaga activitate pe studierea arhivelor securității comuniste.

În discursul său a amintit contribuția fundamentală pe care a avut-o Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică în actul unirii și unitatea românilor de la 1 decembrie 1918, chiar dacă au aparținut mai multor confesiuni religioase. Astăzi, din păcate nu se mai poate vorbi de o astfel de unitate. Omul cel nou,ateu prin excelență, ideal al mentalității comuniste continuă să fie prezent printre noi, alimentând ura printre oameni.

Mișcarea pentru Regat și Coroană a dorit ca slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului să fie celebrată împreună de cele două Biserici surori Greco-Catolică și Ortodoxă, dar din păcate, acest lucru nu a fost posibil datorită refuzului categoric al Bisericii Ortodoxe.

 

Pr. Prot. Radu Vasile Roșu

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Columna lui Traian luminată în tricolor românesc la Centenarul Unirii

$
0
0

Duminică, 14 octombrie 2018, la orele serii, Columna lui Traian de la Roma – considerată „certificatul de naștere al poporului român” -, a fost iluminată în culorile tricolorului românesc, în timp ce aprox. 1000 de cetățeni români și italieni au intonat imnul de stat al României. A fost un moment solemn, simbolic, al vizitei președintelui României, Klaus Iohannis, în Italia, al Centenarului Unirii românilor dar și al vechii înrudiri dintre români și italieni – „că noi, de la Râm ne tragem”, scria cronicarul Grigore Ureche în sec. al XVII-lea. A avut loc și un spectacol organizat de municipalitate. Columna a rămas înveșmântată în culorile tricolorului românesc până la ora 22.30.

A fost un eveniment deosebit și semnificativ pentru continuarea relației fraterne dintre Italia și România (conform Administrației Prezidențiale a României). Împreună cu reprezentanții oficiali români și italieni, cu membri ai comunității de români din Italia, au fost de față și membri ai Bisericii Greco-Catolice, între care PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu pr. rector Gabriel Buboi și studenți teologi de la Colegiul Pontifical „Pio Romeno”, și doi preoți din Dieceza de Roma, precum și Mons. Cristian Crișan, Vizitatorul apostolic pentru românii greco-catolici din Europa.

Într-o corespondență de la Roma, Preasfinția Sa a mărturisit că în decursul serii a avut ocazia să îl salute pe președintele Klaus Iohannis și pe soția sa. A menționat și faptul că, în cadrul acestei vizite de stat, „președintele și-a exprimat dorința să întâlnească și reprezentanți ai cultelor religioase și din acest motiv a venit reprezentantul nostru, Vizitatorul apostolic numit de Papa, care cunoaște foarte bine situația românilor greco-catolici din Diaspora și el este cel care a prezentat această situație. A fost un moment marcat de românism, în care președintele României s-a întâlnit cu diferite persoane, au fost și români în strai popular, s-a intonat imnul țării, s-a cântat muzică populară, s-a cântat din bucium, s-a scandat și numele președintelui, a fost un moment de comuniune foarte frumos. Municipalitatea a pregătit un mic spectacol despre o jertfă romană adusă zeilor, s-a citit în limba latină veche. O gardă romană purtând scuturi și săbii a prezentat onorul în fața președintelui, întreg programul a fost un omagiu al prezenței românilor și o ilustrare a legăturii noastre cu Roma”.

Columna lui Traian a fost liantul care, și acum, ca și de-a lungul veacurilor, a reunit România și Italia, români și italieni, motiv pentru care Preasfinția Sa a dorit să îi facă o scurtă descriere: „Monumentul a fost construit din ordinul Împăratului Traian și a fost finalizat în anul 113. Columna la început era colorată în culori naturale, o parte dintre sculpturi erau cu bronz și strălucea în lumina soarelui. Ridicată ca amintire a luptelor de cucerire a Daciei, avea în balconul de deasupra statuia Împăratului Traian. Din anul 1558, a fost restaurată de marele arhitect Fontana. În 1590, în locul statuii lui Traian a fost așezată o statuie a Sfântului Petru, fapt al cărui înțeles simbolic poate fi acela că legătura istorică între cele două țări se află sub semnul credinței și al voinței lui Dumnezeu. Ne rugăm în continuare ca Sfântul Petru să protejeze țara noastră”.

„Se poate pătrunde și în interiorul Columnei, se intră prin partea de bază și se urcă pe o scară laterală, destul de strâmtă, iluminată natural prin mici fante așa încât nu este nevoie de lumină artificială, până la balconul de deasupra Columnei (la înălțimea de 40 de metri), unde se află, pe un soclu, statuia Sfântului Petru, în bronz. Monumentul conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare de 40 de tone. Aceste blocuri sunt suprapuse într-o manieră extraordinară, nu se vede liantul dintre ele, sunt îmbinate foarte bine, în așa fel încât să se creeze impresia unei benzi sculptate pe care Împăratul Traian a dorit să înșire toate momentele importante ale luptelor. Este o înșiruire asemenea unei benzi desenate în formă de spirală, înfășurând această coloană și, prin altoreliefuri, exprimând momentele principale ale istoriei luptelor dintre daci și romani”, a remarcat Preasfinția Sa.

În mod asemănător Columnei, însăși Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, este semn și mărturie a nobilei descendențe romane, descendență mărturisită și argumentată apoi în Școlile Blajului născute în sânul acestei Biserici, culminând cu Șoala Ardeleană, focar spiritual greco-catolic, civilizator, izvorâtor de cultură și conștiință națională pentru toți românii.

Mai multe fotografii: aici

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Părintele Nicolae Lupea, comemorat la centenarul nașterii

$
0
0

În data de 16 octombrie 2018 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea părintelui Nicolae Lupea, rectorul și părintele spiritual al Academiei Teologice Greco-Catolice din Blaj și parohul comunității din Tiur, jud. Alba, trecut la cele veșnice în 2005.

Cu acest prilej Parohia Greco-Catolică din Tiur și Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Blaj au organizat o întâlnire comemorativă în biserica parohiei la care au participat un număr impresionant de preoți – fii spirituali ai părintelui omagiat – și credincioși.

Seara comemorativă a debutat prin oficierea parastasului pentru sufletul celui trecut dincolo dar care a lăsat în urmă o atât de bogată moștenire. Parohul Adin Pop a prezentat o scurtă biografie a celui atât de îndrăgit model de preot și om al lui Dumnezeu, presărată cu spicuiri din declarațiile celor care l-au cunoscut, pr. Anton Rus de la Facultatea de Teologie a evocat ipostazele vieții părintelui Nicolae care a fost preot, mărturisitor al credinței în perioada de persecuție comunistă, rector, duhovnic și paroh, pr. Marius Bebeșelea de la Sibiu a împărtășit cu cei prezenți ultimele clipe din viața pămânească a părintelui Lupea.

La final, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, într-un cuvânt de învățătură și îndemn, și-a exprimat bucuria de a face parte dintr-o Biserică ce a avut oameni dăruiți și cu viață sfântă precum a fost Părintele Nicolae Lupea.

Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.

Corespondent

Pr. Nicolae LUPEA (1918-2005)

Date biografice: Părintele Nicolae s-a născut la 16 octombrie 1918, în cătunul Obârşe, satul Tiur lângă Blaj, judeţul Târnava Mică (azi jud. Alba). A fost unul dintre cei doi fii ai lui Nicolae Lupea şi Eva Lupea (născută Berghean). A urmat Liceul „Sfântul Vasile” din Blaj, în 1939 înscriindu-se la Academia de Teologie, pe care a absolvit-o în anul 1943. La 3 ianuarie 1943 este hirotonit preot celibatar de IPS Valeriu Traian Frenţiu – Administrator Apostolic de Blaj – după care a fost numit preot la Bucureşti, unde a funcţionat până în 1945, când a revenit la Blaj şi a fost numit vicerector la Academia de Teologie, unde va funcţiona până în 1948. A fost închis prima dată în 1947, când a fost interzis P.N.Ţ., fiind trimis în temniţa de la Aiud, împreună cu părintele canonic Gheorghe Dănilă, rector al Academiei Teologice din Blaj, deşi nici unul nu era membru al acestui partid. Au stat la Aiud nouă luni, până în mai 1948.

În anul 1948, când a fost interzis cultul greco-catolic, s-a retras la casa părintească, urmând o perioadă de zece ani de pribegie şi clandestinitate în care pr. Lupea a stat ascuns la mai multe familii în diferite localităţi din jurul Blajului, fiind hărţuit de organele de securitate. În acest timp a acordat asistenţă spirituală diferiţilor enoriaşi din localităţile unde se ascundea. În 1958 s-a predat. În martie 1959 a fost condamnat de Tribunalul Militar „Negru Vodă” din Bucureşti la cinci ani de închisoare corecţională pentru practicarea cultului greco-catolic interzis şi pentru propagarea ideilor greco-catolice persoanelor cu care venea în contact.

Pedeapsa şi-a ispăşit-o la Jilava și în lagărele (colonii de muncă) de la Periprava, Stoeneşti, Grind şi Salcia, fiind eliberat în 31 mai 1964. În temniță a participat la botezul lui Nicolae Steinhardt.

Eliberat în anul 1964, s-a întors la Obârşe, unde şi-a continuat clandestin activitatea de preot prin oficierea Sfintei Liturghii şi administrarea Sacramentelor.

După repunerea în legalitate a Bisericii, între 1990-1992 a fost rector al Academiei Teologice Greco-Catolică din Blaj. Din 1991 până în 1999 a predat aici Ştiinţele Biblice, iar în perioada 1992-2005 a fost părintele spiritual al Institutului. Harul deosebit pe care îl avea părintele de a cultiva viaţa sufletească prin sfaturile personale, prin predicile sale, dar mai ales prin viaţa dânsului exemplară în virtute, ne fac să spunem că era un om al lui Dumnezeu. Din 1992 pr. Lupea a administrat parohia greco-catolică din Tiur, unde a început construirea unei noi biserici.

În ziua de duminică, 10 octombrie 2004, IPS Lucian i-a înmânat în Catedrala din Blaj, lui şi altor preoţi, distincţia de prelat onorific conferită de Papa Ioan Paul al II-lea ca răsplată pentru mărturia de viaţă creştină catolică şi fidelitate faţă de Scaunul Apostolic al Romei.

A trecut la cele veşnice în data de 24 februarie 2005 la Sibiu, fiind asistat în ultimele zile de către pr. Marius Bebeşelea, şi a fost înmormântat în cimitirul-pantheon al Blajului în 26 februarie prin slujba de înmormântare oficiată de fii săi spirituali pontificată de IPSS Lucian Mureșan.

Fii săi sufletești, parohienii din Tiur, corpul profesoral şi studenţii Facultăţii de Teologie din Blaj îl vor purta mereu în rugăciunile lor la altarul Domnului. A fost modelul preotului greco-catolic, oricând gata de sacrificiu, plin de devotament si permanent pregătit cu un sfat celor aflați în dificultăți.

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Anunț: Celebrări în memoria Cardinalului Iuliu Hossu și simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri la Dej

$
0
0

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Protopopiatul Dej anunță evenimentul comemorativ care va avea loc la Dej, duminică 21 octombrie 2018, sub egida Centenarului Marii Uniri și a Anului omagial dedicat Ierarhului bine-vestitor al Unirii, Episcopul Iuliu Hossu, eminentă personalitate a Bisericii și a neamului românesc, martir și mărturisitor pentru credință, cel dintâi cardinal român.

La orele dimineții (aprox. 9.45) în fața bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, pr. Laurențiu Biriș, protopop de Dej, și preoții din acest protopopiat îl vor primi pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. Va urma, de la ora 10.00, celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii arhierești. În continuare se va oficia un parastas de pomenire a Cardinalului Iuliu Hossu, după care vor fi depuse coroane de flori la bustul ce păstrează vie memoria marelui Arhiereu în Dej, orașul de la confluența Someșurilor, puternic centru de spiritualitate de care își leagă numele artizani ai Marii Uniri.

Locul de desfășurare a primei părți a programului acestei zile este str. Mircea cel Bătrân, din zona centrală a orașului, unde se află atât biserica protopopială „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, cât și bustul Cardinalului Iuliu Hossu, monument binecuvântat aici de către Episcopul de Cluj-Gherla în anul 2005, în preajma Zilei Naționale, după ce a fost ridicat la inițiativa și cu sprijinul parohiei Dej II, a altor credincioși și a autorităților locale, realizat fiind de artistul Vlad Prună.

După amiază, între orele 15.00-18.30, la Centrul cultural „ARTA” (Piața 16 februarie Nr. 1), se va desfășura Simpozionul „Personalități greco-catolice care au contribuit la făurirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918”.

Vor conferenția: PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, drd. Claudiu Pădurean, jurnalist, redactor-șef al publicației online ClujToday.ro și prof. Constantin Albinetz, director al Muzeului Municipal Dej, cu participarea prof. coordonator Cristina Albinetz, care, între altele, va vorbi despre „Satul Transilvan în preajma Marii Uniri”.

Vor fi prezentate profiluri spirituale formate la școala de viață și credință a Bisericii Române Unite, ale unora dintre personalitățile cărora li se datorează putința de a trăi și în prezent „în România Mare, una și nedespărțită”, înfăptuită la 1 decembrie 1918, „rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri: ne unim pe veci cu Țara Mamă, România”, cum anunța la Alba Iulia Episcopul Iuliu Hossu.

La lumina biografiilor evocate, cei ce vor alege să participe la acest program, mai ales tinerii, sunt invitați să primească în suflete lecția istoriei, pentru ca urmând exemplul protagoniștilor Unirii de la 1918, generațiile de azi să dăruiască, la rândul lor, națiunii române și lumii, noi făuritori ai unității de care este încă atât de multă nevoie: unitatea între români, între naționalități, între confesiuni creștine, între religii.

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Întâlnirea preoților din Protopopiatul Târnăveni

$
0
0

În data zilei de joi, 18.10.2018, zi în care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pomenește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, sârguincios cercetător al veștii celei bune, căruia îi datorăm a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor dar și un model prin scrierile sale cu caracter social, sugerând, mereu, un nou tip nou de societate, bazată pe iubirea fraternă, până la împărţirea bunurilor, cum se poate vedea în parabola samariteanului milostiv şi în descrierea primei comunităţi din Ierusalim, a avut loc prima întrunire a preoților din Protopopiatul Târnăveni.

Toți, cei 14 preoți din Protopopiatul Târnăveni, au răspuns învitației noului Protopop Sorin IVAN, adiministrator al Parohiei greco-catolice Cetatea de Baltă, unindu-se în rugăciune și în ședință extraordinară.

Programul a început la ora 10.00 în Biserica „Sfânta Treime” -Cetatea de Baltă, cu rugăciunea Orei a III-a, în prezența unui grup de credincioși, care au venit cu bucurie pentru a-i întâmpina pe preoți și a Primarului ing. Comandaru Constantin, un prieten de suflet al Părintelui Ivan și a comunității pe care o păstorește.

După încheierea rugăciunii, preotul protopop a adresat mulțumiri preoților, care au răspuns învitației, primarului și credincioșilor după care, în asentimentul tuturor, a mulțumit părintelui Mircea Ciulea pentru toată grija colegială și osteneala de care a dat dovadă, în mai bine de 20 de ani de activitate, în fruntea protopopiatului Târnăveni.

Partea a doua s-a desfășurat la demisolul bisericii, unde a început ședința condusă de noul protopop. Au fost abordate mai multe teme legate de personalul neclerical, de refacerea tradiției pentru pelerinaje în locul numit Ciungar, unde în prima fază pentru realizarea acestui obiectiv, s-a decis realizarea căii Sfintei Cruci, unde fiecare parohie în parte va prelua o stațiune. În acest context, primarul Comandaru Constantin a venit, cu unele propuneri, practice, pentru a crea cu adevărat, un traseu de 2.5 Km pentru reculegere și rugăciune dar și pentru o imagine de ansamblu mai frumoasă și atrăgătoare.

După dezbaterea primului subiect în care era implicată și comunitatea locală, primarul s-a retras, iar protopopul a propus discutarea mai multor teme așa cum reiese de mai jos:

–      stabilirea unor modalităţi eficiente şi rapide de comunicare între protopop și preoți;

–      necesitatea discutării planurilor de dezvoltare a parohiilor pe termen scurt și mediu în perioada imediat următoare în prezenţa unor invitați din partea Curiei Arhiepiscopiei Majore şi a Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş;

–      aducerea la cunoștință, în ședințele ordinare, a cazurilor de sărăcie extremă, boală severă sau provenite din calamități naturale și incendii;

–      propunerea de a încheia parteneriate cu parohii din străinătate;

–      necesitatea realizării de întâlniri și tabere cu copiii și tinerii din protopopiat;

–      sprijinirea preoților pentru ca, în fiecare familie săracă de pe teritoriul protopopiatului, să ajungă pachete de Crăciun pentru copii;

–      realizarea de pelerinaje pentru familii și tineri în sanctuarele Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes si Medjugorje dar nu numai;

–      sprijin pentru preoții care doresc să își recupereze Arhiva Parohiei de la Instituțiile Statului, confiscate în mod abuziv, fiindcă acestea oglindesc identitatea și activitatea de peste 300 de ani a preoților și a credincioșilor acestei Biserici Greco-Catolice, care a jucat în Transilvania un rol fundamental în formarea și identitatea poporului român.

După aproape trei ore de discuții constructive, momente de colegialitate și fraternitate, programul zilei s-a încheiat cu o rugăciune către Măicuța Sfânta, Mama preoților!

Următoarea ședință, va avea loc tot la Cetatea de Baltă, în data de 14 noimbrie 2018, odată cu începerea postului Sărbătorii Nașterii Domnului (Crăciunul).

Pr. Prot. Sorin Ivan

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Întâlnirea familiilor din Protopopiatul Greco-Catolic Șimleu Șilvaniei

$
0
0

Când soarele blând de toamnă își trimitea raze prietenoase peste covorul multicolor de frunze ruginii, în liniștea și puritatea măreței catedrale a naturii de la poalele Muntelui Șes, duminică, 14 octombrie 2018, Protopopiatul Greco-Catolic Șimleu Silvaniei în colaborare cu Departamentul pentru Familii al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și cu Congregația Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău au organizat o retragere de o zi pentru familii împreună cu copiii la Făget, Sălaj.

Primirea participanților care au sosit din toate parohiile Protopopiatului împreună cu preoții parohi a început la orele 12.30, iar de la ora 13.00 a avut loc prânzul. Începând cu ora 14.00 familiile au participat la Rugăciunea Binecuvântării Euharistice care a fost celebrată de părintele protopop Nicolae Bodea. În continuare au susținut două meditații părintele Mihai Tegzeș, responsabil eparhial cu pastorația familiilor, precum și părintele Mihai Vătămănelu, vicar general.

Conferința părintelui Mihai Tegzeș a avut ca temă iubirea iertătoare în familie, împletind reflecții de spiritualitate a cuplului cu exemple practice prin care soții pot să vină unul în întâmpinarea celuilalt în situații de dificultate sau de conflictualitate care apar inevitabil în orice familie, insistând asupra faptului că restabilirea armoniei în familie este foarte importantă și ea trebuie să aibă loc cât mai imediat, iar familia creștină este formată din soț, soție, copii și Dumnezeu care îi patronează și îi conduce.

Familia este leagănul viitorului, iar soții și copiii sunt persoane care au nevoie imensă de dragoste, de afecțiune reciprocă.

Părintele Mihai Vătămănelu, vicar general, a susținut a doua conferință în care a explicat ce înseamnă a primi iertarea atât de la celălalt, cât și de la Dumnezeu prin sacramentul spovedaniei. O mulțime de exemple frumoase, de învățături concrete și pilde de viață au oferit caracter concret și atractiv prezentării.

Pe tot parcursul programului religios-meditativ surorile din Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău împreună cu animatorii din Protopopiatul Șimleu Silvaniei s-au ocupat de cei circa 60 de copii pe care i-au cooptat în activități specifice separat.

O mărturie emoționantă a fost dată de părintele Marton Rolnic, preot romano-catolic al comunității slovace din Făget, care și-a dedicat întreaga viață păstoririi și ctitoririi acestei localități.

În pauza de după conferințe, participanții au avut timp de plimbare în aer liber, de socializare și relaxare. La sfârșitul întâlnirii participanții s-au reunit pentru concluzii, după care copiii au prezentat câteva cântece pe care le repetaseră între timp, ca surpriză pentru părinții lor.

Valoarea unor astfel de întâlniri este deosebit de importantă, deoarece viața de familie, calitatea de soți și cea de părinți au nevoie de a fi întreținute în permanență cu sevă spirituală, religioasă, cu motivație și entuziasm, iar participarea cu alte familii la astfel de activități este benefică și binevenită întotdeauna.

prof. învățământ primar Florica Bodea

imagine

Secţiunea: Oradea


Ministrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității greco-catolice românești din Franța

$
0
0

În perioada 18-21 octombrie a.c., ministrul Natalia Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a efectuat o vizită de lucru la Paris, în Republica Franceză, unde a avut întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din teritoriu precum și cu reprezentanți ai clerului.

Vineri, 19 octombrie a.c., ministrul Natalia Elena Intotero s-a întâlnit cu membri ai comunității românești greco-catolice și cu rectorul Misiunii Greco-Catolice Române, preotul Cristian Crișan.

Ministrul Intotero le-a prezentat participanților calendarul proiectelor proprii derulate de MRP cu accent pe eforturile de păstrare a limbii române în cadrul comunităților de peste hotare. Natalia-Elena Intotero a evocat posibilitatea unei întâlniri, în cursul lunii ianuarie a anului 2019, în care experții MRP să le ofere membrilor asociațiilor sesiuni de training privind scrierea de proiecte. Astfel, se dorește ca mediul asociativ să se familiarizeze cu documentația necesară și să deprindă cunoștințele pentru a scrie proiecte eligibile.

Totodată, au fost atinse și subiecte legate de consolidarea identităţii naţionale și întărirea legăturilor culturale și sociale ale celor două țări în marja sezonului România-Franța 2019, a cărui desfășurare coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea Centenarului Marii Uniri.

În cadrul discuției cu părintele Cristian Crișan, numit anul acesta de către Papa Francisc Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, subiectele abordate au fost proiectele dezvoltate în cadrul comunității greco-catolice din Franța în vederea menținerii indentității românești activități pastorale și de cult, școlile de duminică, proiectul MRP „100 pentru Centenar”, taberele ARC, furnizarea de cărți în limba română și suporturi de curs pentru copiii românilor din afara granițelor.

„Este o onoare și o plăcere să fiu alături de românii de pretutindeni la evenimente unde celebrăm tot ce are România mai bun: spiritualitate, educație, cultură, credință. Pentru cei aflați departe de casă, uneori și de familie și de cei dragi, astfel de întâlniri întăresc legăturile sufletești cu țara, cu vatra, cu Dumnezeu”, a spus ministrul Intotero.

 

Sursa: www. mprp.gov.ro

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Centenarul Unirii marcat la Dej

$
0
0

Manifestări sub egida Centenarului Unirii în Protopopiatul Dej.

Comemorarea Cardinalului Iuliu Hossu la biserica protopopială

și depunere de coroane de flori la bustul Episcopului vestitor al Marii Uniri

Duminică, 21 octombrie 2018, Anul aniversar al Centenarului Marii Uniri, an omagial dedicat Arhiereului Iuliu Hossu a fost marcat la nivelul Protopopiatului greco-catolic Dej care, împreună cu Episcopia de Cluj-Gherla și autoritățile locale au organizat pe întreg parcursul zilei, o frumoasă și înălțătoare manifestare spiritual-comemorativă, cu valențe istorice.

Această zi de duminică, zi în care Biserica celebrează biruința vieții asupra morții – Învierea Mântuitorului, a început prin rugăciune în biserica protopopială din centrul orașului, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească și Slujba Parastasului pentru odihna sufletului Episcopului Iuliu Hossu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohiei Dej II și de studenți ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, prezenți la eveniment împreună cu pr. rector Marius Furtună.

PS Florentin Crihălmeanu – Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, pr. Călin Bot – Vicar general, pr. Laurențiu Biriș – protopop de Dej, pr. Alexandru Hruban – protopop de Gherla, pr. Marius Mureșan – protopop de Someș, preoții care activează în Protopopiatul Dej, preoți invitați, și credincioși în număr mare, s-au unit în fața lui Dumnezeu rugându-se pentru sufletul Arhiereului Iuliu Hossu, pentru Biserică și pentru întreaga țară. În cadrul predicii, Episcopul eparhial a meditat evanghelia duminicii (Lc 8, 26-39) – a Vindecării demonizatului din Gherasa, „care îl prezintă pe Mântuitorul Isus Hristos trecând de cealaltă parte a Lacului Ghenizaretului (sau a Mării Galileii), ce marchează un hotar între poporul ales, al lui Dumnezeu și celelalte popoare păgâne și eliberând o persoană vie care locuiește între morți”. Făcând o asemănare, Preasfinția Sa a spus: „e dureros, pentru că și în ziua de azi există asemenea persoane vii, dar care nu trăiesc nici botezul lor și nici comuniunea în Biserică cu Dumnezeu. În viața acestor oameni sunt zile risipite, este un păcat în fața lui Dumnezeu, pentru că cel mai mare dar pe care l-am primit de la El este viața și, după Botez, este viața creștină”.

PS Florentin a continuat cu o prezentare biografică a Cardinalului Iuliu Hossu, cu accent pe rolul important pe care eminentul Arhiereu l-a avut Biserică și în societatea vremii, fiind cel desemnat să dea glas Rezoluției Marii Uniri la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Episcopul Iuliu Hossu a păstorit Eparhia de Gherla și de Cluj-Gherla în timpul maximei înfloriri (1917-1948) și apoi, a păstorit-o prin intensă rugăciune alți 22 de ani, în timpul detenției pentru credința sa, până la moarte. Preasfinția Sa a evidențiat momentul din anul 1969, când Sfântul Papă Paul al VI-lea i-a transmis vestea numirii de Cardinal și l-a invitat la Roma, dar a răspuns că preferă să rămână în mijlocul credincioșilor săi. La Mănăstirea Căldărușani de lângă București, unde se afla în domiciliu obligatoriu, prin rugăciunea și credința sa, Cardinalul nou-numit de Papă „in pectore” a însoțit în continuare prin rugăciune, până la moarte (în 28 mai 1970), turma ce i-a fost încredințată în păstorire.

PS Florentin a subliniat că „rugăciunea și discernământul voinței lui Dumnezeu au fost elementele de bază, fundamentale, ale vieții marii personalități Iuliu Hossu”, adăugând: „Episcopul Iuliu a avut trei idealuri în viața sa: idealul unității cu Dumnezeu pe care l-a păstrat tot timpul și în timpul detenției, până la sfârșitul vieții sale, spunând: «lupta mea s-a încheiat, lupta voastră continuă, duceți-o până la capăt». Al doilea ideal a fost cel al unității naționale, pe care l-a văzut împlinit și al căruia vestitor a avut marele har de a fi, acolo, pe Câmpul lui Horea, în Anul Domnului 1918. Al treilea ideal, la care mai avem și noi de lucrat astăzi, este idealul pe care ni-l lasă moștenire și anume: idealul unității românilor în credință. Idealul unității în credință își are izvorul tot acolo, în 1918, în acea îmbrățișare frățească [nn. dintre Episcopul român unit Iuliu Hossu și Episcopul ortodox Miron Cristea], atunci când s-au rostit memorabilele cuvinte: «precum ne vedeți aici îmbrățișați, așa să rămână îmbrățișați pe veci frații români».” Preasfinția Sa a adăugat: „este ceea ce îi cerem lui Dumnezeu la acest ceas omagial: să mijlocească asupra Bisericilor noastre, asupra Țării noastre care este atât de dezbinată, ca în acest an dedicat Centenarului Mari Uniri, românii să dobândească harul unității între ei «în cuget și în simțiri». Amin”.

După rugăciune, gazda evenimentului, pr. Laurențiu Biriș a rostit un cuvânt de mulțumire și PS Florentin a oferit semne de recunoștință, diploma și medalia omagială „Cardinal Iuliu Hossu”. Între destinatarii acestor distincții se află consiliul parohial al parohiei Dej II – „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și câțiva dintre bunii credincioși. Totodată, au fost distinși preoții deschizători de drumuri pentru Biserica renăscută după 1989, pr. Izidor Moholea Protopop onorar, pr. Traian Pop, pr. Gavrilă Matei, precum și pr. protopop Laurențiu și toți preoții Protopopiatului Dej. Împreună cu o caldă mulțumire, în semn de apreciere și reamintire, Episcopul de Cluj-Gherla a oferit medalia cu chipul Arhiereului Iuliu Hossu ing. Morar Costan, primarul orașului Dej, care a contribuit la organizarea evenimentului și totodată a luat parte la întregul program al zilei.

În continuare s-au depus coroane de flori la bustul Cardinalului Iuliu Hossu, monument (realizat de artistul Vlad Prună, binecuvântat în dec. 2005 de către PS Florentin), din fața bisericii protopopiale. Programul manifestării a continuat după amiază, la Centrul cultural „ARTA” din centrul orașului Dej, prin Simpozionul „Personalități greco-catolice care au contribuit la făurirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918”.

Mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Pelerinaj la Bocsig – ediția 2018. Întâlnirea asociaţiilor laicale din Eparhia de Lugoj

$
0
0

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, s-a aflat în vizită pastorală în localitatea Bocsig (Jud. Arad). Este cea de a X-a vizită pastorală pe care Prea Sfinţitul o face în această localitate.

Parohia Bocsig este cunoscută în ţară şi străinătate datorită figurii Rafilei Găluț (1910-1939), fecioară stigmatizată, care a purtat Rănile Domnului între anii 1931-1939. Reamintim faptul că în prezent procesul de beatificare se află în faza a doua, cea romană.

Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: Sfânta Liturghie, întâlnirea grupurilor şi a asociaţiilor laicale din Eparhia de Lugoj cu ocazia „Zilelor Acţiunii Catolice 2018” şi oficierea Parastasului la mormântul Servei lui Dumnezeu Rafila Găluţ.

Au fost prezente și oficialitățile locale, județene și centrale.

La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. paroh Gheorghe Tomoioagă, pr. Prot. Radu Vorindan – protopop de Arad, pr. Prot. Silviu Bindea – protopop de Orăștie şi de alţi preoţi, dar și de reprezentanții Primăriei Bocsig. Copiii i-au oferit Ierarhului buchete de flori.

Programul a început cu rugăciunea sfântului Rozar, apoi a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Prea Sfinţia Sa, au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general; pr. Radu Vorindan, protopopul Aradului; precum şi preoţi din protopopiatele Timișoara, Oravița, Chişineu-Criş şi Arad. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul protopopiatului de Arad.

Pr. paroh Gheorghe Tomoioagă a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru grija părintească de care a dat dovadă întotdeauna faţă de comunitatea din Bocsig. A mulţumit autorităţilor locale, consilierilor judeţeni, domnului ministru, pentru buna colaborare şi sprijinul acordat comunităţii parohiale.

După Sfânta Liturghie a urmat o procesiune de la biserica parohială până la cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă. La mormântul Rafilei Găluţ s-a oficiat un Parastas pentru sufletul Servei lui Dumnezeu şi pentru toți cei înmormântaţi în acel cimitir.

Pr. Paroh Gheorghe Tomoioagă a invitat pe toţi credincioşii la o agapă frăţească organizată de comunitatea din Bocsig.

Biroul de presă eparhial

Secţiunea: Lugoj

Simpozion la Dej despre personalitățile greco-catolice care au contribuit la Marea Unire

$
0
0

Manifestări sub egida Centenarului Unirii în Protopopiatul Dej.
Simpozion istoric de evocare a Personalităților greco-catolice
care au contribuit la făurirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918

În după amiaza de duminică 21 oct. 2018, la Centrul cultural „ARTA” din centrul orașului Dej a avut loc Simpozionul „Personalități greco-catolice care au contribuit la făurirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918”, care a urmat programului de rugăciune și comemorare a Cardinalului uliu Hossu de la biserica protopopială din Dej, din prima parte a zilei.

Au fost de față, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla PS Florentin Crihălmeanu, pr. Călin Bot – Vicar general, pr. protopop Laurențiu Biriș, alături de care s-a aflat pr. Ioan Buftea, protopop al protopopiatului ortodox Dej, precum și pr. Laurian Daboc – protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. De asemenea, a fost prezent ing. Morar Costan, primarul orașului Dej și alte personalități dejene. Între participanți au fost și preoții din protopopiatul Dej, studenți ai Seminarului greco-catolic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare și numeroși membrii ai comunității dejene. În sala de conferințe au fost expuse spre vizionare roll-up-urile Expoziției documentare „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței”, realizată de PS Florentin și cuprinzând referințe biografice, opinii ale unor personalități și imagini reprezentative din și despre viața Episcopului Iuliu Hossu.

După un moment de rugăciune, pr. dr. Claudiu Tuțu, consultor cultural și moderator al simpozionului, a prezentat pe scurt conferențiarii și apoi le-a oferit cuvântul. Alocuțiunile au fost însoțite de proiecția unor imagini tematice. Mai întâi, Preasfinția Sa Florentin a vorbit despre „Contribuția Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU), la pregătirea și desăvârșirea Actului Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, arătând că BRU, „în decursul istoriei sale tricentenare, a contribuit la prefigurarea și pregătirea drumului spre Marea Unire de la 1918 prin formarea umană, spirituală și culturală a tinerelor generații de transilvăneni (indiferent de confesiune), la lumina autenticelor valori creștine, a iubirii de Biserică și de Neam. Aceștia, în parte clerici, în parte laici, au aprins flacăra conștiinței de neam și a dezideratului unității naționale, iar, ulterior, alte generații au preluat ștafeta luptei pentru dobândirea dreptului la autonomie și autodeterminare, până la realizarea idealului unității românilor într-un stat unitar autonom și independent.”

Pornind de la figura marelui Episcop vizionar Ioan Inochentie Micu Klein (1692-1768), călugăr al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Ierarhul a evocat numele celor care i-au urmat pe linia luptei pentru afirmarea drepturilor națiunii române din Transilvania: Episcopul Petru Pavel Aron, cel care a deschis Școlile Blajului, apoi Corifeii Școlii Ardelene (majoritatea călugări OSBM), Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Șincai (1754-1816), Petru Maior (1761-1821), Ion Budai Deleanu (1760-1820), care, „reîntorși de la studiile urmate în marile centre universitare europene catolice (Roma și Viena), redescoperă latinitatea poporului român, originea latină a limbii române și continuitatea existenței românilor la nordul Dunării”. Preasfinția Sa a amintit apoi următoarele două generații ale Școlii Ardelene, a vorbit și despre constituirea ASTRA, a Societății Literare Română (care va deveni Academia Română), despre activitatea memorandistică, și, în încheiere, despre Ierarhii greco-catolici, care, „începând de la Ioan Inochentie Micu Klein, Ioan Lemeni, Șterca Șuluțiu și până la «Episcopii unirii» Valeriu Traian Frențiu (1875-1952) , Iuliu Hossu (1885-1970) și Demetriu Radu (1862-1920), s-au situat «in corpore» în fruntea luptei pentru pregătirea, realizarea și desăvârșirea Marii Uniri de la 1918. Acești arhierei prin predici, conferințe, mesaje pastorale și circulare mobilizatoare au educat, au informat și au însuflețit credincioșii pentru a putea înțelege importanța și urgența realizării idealului unității naționale” – a subliniat Preasfinția Sa. Au fost prezentate în încheiere, câteva concluzii.

A urmat drd. Claudiu Pădurean – jurnalist cu o bogată experiență profesională la numeroase posturi radio, tv, precum și în presa scrisă, în prezent director al publicației online ClujToday.ro -, care s-a oprit la o figură de marcă a panteonului personalităților Marii Uniri, prin tema: „Iuliu Maniu – Portretul unui martir”. Iuliu Maniu, „personalitate istorică ce și-a asumat de la început identitatea și valorile creștine”, a fost caracterizat ca „cel mai remarcabil om de stat din prima jumătate a sec. XX: membru în Parlamentele din Cluj-Napoca și București, lider politic incontestabil al românilor ardeleni o lungă perioadă de timp, președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, președinte al Consiliului Național Român și apoi al Partidului Național Țărănesc, prim-ministru al României Mari, lider al opoziției democratice și apoi deținut politic”. De la început, drd. Claudiu a punctat: „Iuliu Maniu și-a întemeiat activitatea pe patru mari principii: democrația autentică, morala creștină, ideea națională și monarhia constituțională”.

În continuare, prof. Constantin Albinetz, profesor de istorie și din 2004 director al Muzeului Municipal de Istorie din Dej, colaborator la ziarul Făclia, organizator a numeroase activități culturale, a descris rolul Armatei Române în realizarea Marii Uniri și în consolidarea Regatului României (1916-1919), un rol „esențial pentru eliberarea teritoriului național”. A prezentat, între alte aspecte, contextul militar și politic de la sfârșitul Războiului, vorbind despre situația din Basarabia până la unirea cu România din 27 martie 1918, apoi despre situația din Bucovina până la unirea de la Cernăuți, din 15/28 nov. 1018. S-a oprit, în continuare, la evoluția evenimentelor din Transilvania de la retragerea Armatei Germane (din nov. 1918), la încercările Ungariei de a-și întări ocupația în zonă și la intervenția eliberatoare a Armatei Române în Transilvania, „cu încurajarea Generalului Henri Berthelot”, din a doua parte a lunii decembrie 1918. A fost descris și momentul sărbătoresc al eliberării orașului Dej, la 21 dec. 1918, „o sărbătoare care a durat trei zile”. Alocuțiunea s-a încheiat cu câteva concluzii.

Au încheiat acest simpozion deja la orele serii, tinerii de la Colegiul „Andrei Mureșanu” din Dej: Domșa Anda, Vlădean Celina și Rus Alexandru, coordonați de prof. Cristina Albinetz, care cu mult talent au „pus în scenă” atmosfera din satul transilvan în zilele din preajma Marii Uniri, în acest „centru al românismului, punct primordial al păstrării ființei naționale, loc special care prin obiceiuri și tradiții vechi, a reușit să mențină vie ființa românească”. Elevii, în frumoase costume naționale, prin versuri și cântări populare redate în dialect ardelenesc, au omagiat înfăptuitorii României Mari, prin sceneta: „Studiu de caz – Comuna Bobâlna” (localitatea unde s-a născut Alexandru Vaida Voevod). Tinerii, îndelung aplaudați și felicitați pentru interpretare au încununat programul întregii zile și au adus în suflete bucurie.

Pr. Claudiu Tuțu a mulțumit tuturor protagoniștilor frumoasei zile de toamnă din Dej, invitând în 17 și 18 noiembrie 2018 la Bistrița, și apoi, la 25 noiembrie 2018 la Gherla, unde va fi dat un nou răspuns invitației Episcopului eparhial, ca în toate protopopiatele Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, să fie organizate evenimente dedicate Centenarului Unirii și omagierii personalității Episcopului bine-vestitor Iuliu Hossu, cel dintâi cardinal al neamului românesc, martir și mărturisitor al credinței.

Mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Vizită pastorală în parohia Hunedoara și sfințirea pietrei de temelie a noii biserici

$
0
0

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, la 21 octombrie 2018, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Hunedoara (jud. Hunedoara) cu ocazia sfinţirii pietrei de temelie a noii biserici ce va purta. Este al doilea lăcaş de cult greco-catolic ce se va construi la Hunedoara după repunerea Bisericii Greco-Catolice în libertate. Prima Biserică a fost construită în anul 2010 și are hramul „Preasfânta Treime”.

La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de pr. Micu Ceciliu, Protopop de Hunedoara-Deva şi de pr. Eugen Damian, paroh al acestei comunităţi. Copiii l-au întâmpinat pe P.S. Alexandru cu pâine, sare și flori.

Dorim să facem cunoscut faptul că biserica greco-catolică din localitatea Hunedoara confiscată de regimul comunist în anul 1948 şi dată în posesia Bisericii Ortodoxe Române, nu ne-a fost încă retrocedată. Cu toate că parohia ortodoxă din localitate are propriul lăcaș de cult, aceasta refuză retrocedarea lăcașului de cult greco-catolic.

Ceremonia a început la orele 10:00 cu Sf. Liturghie, apoi a urmat de sfinţirea locului de biserică, a credincioşilor şi a pietrei de temelie a noii biserici şi implantarea crucii.

La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de P.S. Alexandru au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, pr. Prot. Micu Ceciliu, pr. Eugen Damian, pr, Didi Nicolae și Pr. Pașcu Vasile.

În cuvântul de învățătură, P.S. Alexandru a vorbit despre luna octombrie care este dedicată Sf. Rozar. A scos în evidență două evenimente importante din luna octombrie: la 15 octombrie 1934 a lăcrimat icoana Maicii Domnului de la Scăiuș, iar în urmă cu 70 de ani, la 28 octombrie 1948, a avut loc arestarea tuturor episcopilor greco-catolici din România. Toți cei șapte episcopi au murit în închisoare ca martiri pentru credință. A făcut o asemănare între Patimile Domnului nostru Isus Cristos și suferința provocată Bisericii Greco-Catolice din România de regimul ateo-comunist. „Biserica care este Trupul Mistic al lui Isus Cristos a fost condamnată la moarte. Înmormântă timp de 41 de ani, în decembrie 1989 a înviat!”. Fiind și duminica în care sărbătorim misiunile, a scos în evidență partea misionară a Bisericii.

La finalul ceremoniei, pr. paroh Eugen Damian a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru acest deosebit eveniment. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru, a mulţumit credincioşilor din parohie şi celor veniţi din localităţile învecinate.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă.

Biroul de presă eparhial

Secţiunea: Lugoj

27 de ambasadori străini au vizitat Catedrala Sf. Nicolae, din Oradea

$
0
0

Orașul Oradea a primit vineri, 19 octombrie 2018, vizita corpului diplomatic străin acreditat la București, însoțit de reprezentanții autorităților locale. Vizita celor 27 de ambasadori care au venit la Oradea a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia Centenarului. După ce au vizitat Prefectura și Primăria, oaspeții au vizitat și comunitățile religioase prezente în oraș. La Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae aceștia au fost primiți de către preacucernicul pr. Mihai Vătămănelu, Vicarul General al Episcopiei; pr. Ovidiu Duma, parohul Catedralei; pr. Adrian Podar, profesor de engleză; și Eugen Ivuț, secretar episcopal, în acordurile cântecelor susținute de către corul de copii al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Părintele Vicar a transmis tuturor celor prezenți un mesaj de bun venit: „Rog Excelențele Voastre să primească expresia înaltei noastre prețuiri pentru onoarea pe care ne-o faceți prin vizitarea Catedralei Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Anul acesta, statul român celebrează un centenar de la înființare, iar săptămâna trecută am sărbătorit zilele orașului nostru, și consider că nu se poate face o disociere între istoria unei țări, a unei localități și istoria unei comunități religioase. Biserica Română Unită cu Roma a jucat un rol esențial în dezvoltarea culturii și educației românești moderne; tradițional ea este considerată una dintre cele două Biserici naționale românești.

Biserica Greco-Catolică a fost desființată în 1948, bunurile ei expropriate, iar preoții, Episcopii și o mare parte dintre credincioși au fost persecutați, torturați și întemnițați în închisorile comuniste, unde au plătit cu prețul vieții. În urma desființării Bisericii Unite din perioada 1948-1989, lăcașurile de cult au fost preluate de Biserica Ortodoxă, Catedrala în care ne aflăm fiind retrocedată oficial în anul 2005, când Biserica Română Unită cu Roma a fost ridicată la statutul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, care îi conferă mai multe drepturi și mai multe obligații.

Asistăm în această perioadă la o prefigurare a unui nou început: realitățile pe care le trăim, deschiderile politice și culturale sunt o provocare continuă pentru Biserică și pentru societatea care în ultimii ani s-a dezvoltat deosebit de mult. Sunt numeroși cei care merită recunoaștere pentru realizările care vizează generațiile viitoare, dar aș dori să mulțumesc în primul rând pentru sprijinul categoric, prompt și extrem de generos acordat Bisericii noastre de numeroase organisme și organizații din țările pe care cu onoare le reprezentați.

Aș dori, de asemenea să aduc un omagiu profesiei de ambasador, care prin natura ei este creatoare de pace, de unire, de colaborare. Unirea Bisericii noastre cu Biserica Romei și Unirea Țărilor Române au fost rezultatul unor intense eforturi diplomatice depuse în scopul păcii și al realizării unui mai bine social. Rolul Excelențelor dumneavoastră în realizarea unor mari proiecte social-culturale este esențial, deoarece numai cu ajutorul unor oameni cu viziune se pot crea adevărate punți de legătură prin care să se realizeze schimburi de valori spirituale între popoare și națiuni.

Bunul Dumnezeu să binecuvânteze toate eforturile dumneavoastră.

Vă mulțumesc!”

Cei 27 de ambasadori au reprezentat țările Algeria, Lituania, Iordania, Cehia, Israel, Malaezia, RPD Congo, Tunisia, Algeria, Africa de Sud, Muntenegru, Irak, Chile, Slovacia, Indonezia, Federația Rusă, India, Bulgaria, Armenia, Mexic, Peru, Egipt, Portugalia, Nigeria, Georgia, Pakistan și Sudan, ajungând la Oradea în cea de-a treia sesiune de vizite organizată de MAE, după Iași și zona Maramureșului, urmând ca sâmbătă să se îndrepte spre Arad și de acolo către Timișoara. Scopul vizitei a fost acela de a promova legături comerciale, culturale, educaționale și de alte feluri între zonele pe care le vizitează în România și țările pe care le reprezintă.

Eugen Ivuț – Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

100 de ani pentru România sărbătoriți în parohia Sânlazăr, Bihor

$
0
0

Pentru românii de pretutindeni, 2018 este un an de sărbătoare, dar și un an în care îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. A fi uniți nu înseamnă a fi toți la fel, ci a defini și păstra un sanctuar sufletesc comun. O zonă care nu suferă negociere sau conflict: România. Asemenea unui arbore, fiecare ramură crește altfel, dar fiecare contribuie la soliditatea trunchiului comun. În acest context, duminică, 21 octombrie 2018, comunitatea Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, în frunte cu pr. rector Anton Cioba și vicerectorul Florin Bode, au dat curs invitației de a se uni în rugăciune dar și de a sărbători alături de parohia greco-catolică din Sânlazăr centenarul Marii Uniri.

Într-un cadru festiv, evenimentul a debutat așa cum se cuvine și anume cu Sfânta Liturghie oficiată de Vicarul General, pr. Mihai Vătămănelu; alături de dânsul, au concelebrat atât pr. Antoniu Chifor, Vicar cu preoții, pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului, cât și soborul de preoți aparținând protopopiatului de Marghita. Slujba a fost animată de corul seminarului, Schola Cantorum, coordonat de către maestrul Radu Mureșan. Evenimentul a avut drept scop principal comemorarea sătenilor din Sânlazăr delegați pentru a merge la înfăptuirea Marii Uniri, precum și comemorarea eroilor locali care au participat activ în cadrul celor două războaie mondiale. La finalul Liturghiei a fost celebrat parastasul pentru sufletele celor adormiți.

Predica părintelui vicar s-a caracterizat prin îndemnul la voință, voința de a fi în comuniune cu Dumnezeu în fiecare moment al vieții noastre. Părintele vicar si-a exprimat aprecierea față de fiii satului, în frunte cu părintele lor, care au contribuit la înfăptuirea unirii. Un cuvânt de mulțumire a adus și pr. Antoniu Chifor, care a prezentat o scurtă istorie a evenimentelor petrecute în cadrul Marii Uniri. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile primite și cerem îndurare pentru sufletele celor adormiți în lupta pentru unire. Mulțumim pe această cale și pr. paroh Adrian Cioară pentru invitația făcută și pentru oportunitate oferită de a ne uni în rugăciune pentru înaintașii noștri cărora le datorăm respect și recunoștință.

Redacția
via SeminarOradea.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea


Centenarul Unității Naționale, sărbătorit la Blaj

$
0
0

Cel mai important simpozion organizat la Blaj cu ocazia Centenarului Unirii va avea loc luni și marți, 29 și 30 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Peste 30 de personalități ale lumii universitare, profesori, conferențiari și lectori, vor susține, timp de două zile, conferințe în cadrul simpozionului științific internațional „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie”. Invitați speciali sunt Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, care vor participa la conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, ce se va desfășura luni seara.

Organizatorii întregii manifestări sunt Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.

La eveniment vor participa episcopii greco-catolici, care se vor afla în această perioadă la Blaj, cu ocazia sesiunii de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Simpozionul „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie” va începe luni, 29 octombrie, la ora 16:00, cu alocuțiuni de bun venit și prelegeri pe marginea temei propuse de organizatori. Tot luni, dar de la ora 18:30, va avea loc conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, în cadrul căreia vor susține  alocuțiuni ambasadorii prezenți la Blaj, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, dar și reprezentanții instituțiilor care organizează evenimentul.

Marți, 30 octombrie, prelegerile se vor desfășura între orele 09:30-12:45 și 15:15-18:30, de la această oră fiind programată și conferința care va închide evenimentul, „70 de ani de interzicere abuzivă a Bisericii Române Unite”, care îi are ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”.

Tot marți vor fi lansate și prezentate cărțile „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, de Mauro Orsatti și „In Honorem Renzo Lavatori”, un volum omagial dedicat unuia dintre cei mai însemnați teologi contemporani ai Bisericii Catolice din Italia.

Pe parcursul celor două zile accesul în Palatul Cultural este liber, organizatorii exprimându-și speranța că la acest eveniment va participa un număr cât mai mare de blăjeni pasionați și dornici să afle lucruri interesante din istoria blăjeană și românească.

PROGRAM

LUNI, 29 octombrie 2018 Ora 16.00 Alocuțiuni de deschidere a Simpozionului.

Moderator: Lect. univ. dr. pr. Anton Rus
Pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, Vicar General, Decan al Facultății de Teologie;
Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Decan al Facultății de Istorie și Filosofie;
Conf. univ. dr. Sorin Marțian, Prodecan Facultatea de Teologie.
Lect. univ. dr. Pr. Anton Rus, Director Departament Blaj.

Ora 16.15 Prelegeri
16,15-16,35 – Conf. univ. dr. Ion Cârja, Între separație confesională și unitate națională. Bisericile românești din Transilvania și Marea Unire de la 1918.
16,35-16,55 – Lect. univ. dr. Lucian Turcu, Relaţia Stat – Biserică greco-catolică din perspectiva Legii pentru regimul general al cultelor adoptată acum 90 de ani.
16,55-17,15 – Lect. univ. dr. Ciprian Ghișa, Certitudini, constante și ezitări în constituirea identității greco-catolice.
17,15-17,35 – Conf. univ. dr. Lucian Dîncă, Pr. Berinde Ștefan, „superiorul clandestin” al Asumpționiștilor, în dosarele Securității comuniste.
17,35-17,55 – Conf. univ. dr. Sorin Marțian, Controversa Dumnezeu sau Cezarul – un punct de vedere exegetic.

Ore 18,30. Conferința Internațională Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc
Moderator: Prof. univ. dr. pr. Cristian Barta
Preasfințitul Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore Blaj
Domnul Gheorghe Valentin Rotar, Primarul Municipiului Blaj
Domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova;
Excelența Sa Domnul George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Republica Italiană, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino.

MARȚI, 30 octombrie 2018

Ora 09.30 Prelegeri
Moderator: Cercet. șt. I dr. Remus Câmpeanu
09,30-09,45 – Conf. univ. dr. Daniel Dumitran, Românii din Transilvania, între identitatea eclezială și comunitatea națională: o abordare istoriografică.
09,45-10,00 – Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Elita greco-catolică a secolului al XIX-lea și nașterea națiunii române.
10,00-10,15 – Conf. univ. dr. pr. Pop Horea Ovidiu, Biserica Română Unită și Unirea de la 1918.
10,15-10,30 – Prof. univ. dr. Alberto Castaldini, La Chiesa che “trattiene” il potere degli iniqui: attualità di 2 Ts 2, 7.
10,30-10,45 – Lect. univ. dr. Ionuț Popescu, Binele public și amurgul datoriei.
10,45-11,00 – Prof. univ. dr. diac. Ion Buzași, Poeți ardeleni, profeți ai Marii Uniri.
Moderator: Conf. univ. dr. pr. William Alexandru Bleiziffer
11,15-11,30 – Cerc. șt. I dr. Remus Câmpeanu, Istoriografia română în deceniile de după Marea Unire. Tendințe de actualizare a cercetărilor.
11,30-11,45 – Dr. pr. Sergiu Soica, Cardinalul Iuliu Hossu la Marea Unirea, după 30 de ani de la Marea Unire, la semicentenarul Unirii si la centenarul Unirii.
11,45-12,00 – Dr. Silviu Sana, Preparandia diecezană orădeană în atenția Ministerului de Culte și Instrucțiune publică din Budapesta (1918). Cercetarea disciplinară a profesorului dr. Vasile Chirvariu.
12,00-12,15 – Prof. univ. dr. Maria Țenchea, Acad. Alexandru Borza, o viață consacrată binelui comun.
12,15-12,30 – Pr. dr. Sabin Făgăraș, Originea puterii Bisericii și Statului.
12,30-12,45 – Lect. univ. dr. pr. Călin Pațulea, Comunitatea creștină, exemplu de echilibru dialectic în contextul procesului educațional actual.

Ora 12.45 Lansare de carte
Mauro Orsatti, Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine,
trad. Călin-Daniel Pațulea, Adriana Zaharia, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2018.
Prezintă: Lect. univ. dr. pr. Călin Daniel Pațulea.

Ora 15,15 – Prelegeri.
Moderator: Conf. univ. dr. pr. Ovidiu Horea Pop
15,15-15,30 – Conf. univ. dr. pr. Mihai Ștefănescu, Biserica greco-catolică din Miercurea-Ciuc, simbol al credinţei şi rezistenţei neamului românesc.
15,30-15,45 – Prof. univ. dr. pr. Cristian Barta, Titlu rezervat.
15,45-16,00 – Conf. univ. dr. pr. William Alexandru Bleiziffer, Binele comun ca realitate eclezială: o posibilă abordare canonică.
16,00-16,15 – Pr. dr. univ. asoc. Sorin Valer Russu, Cât de mare e România Mare? După 100 de ani.
16,15-16,30 – Pr. dr. Mihai Gherghel, Biserica Greco-Catolică română în spațiul ex-iugoslav.
16,30-16,45 – Lect. univ. dr. pr. Anton Rus, Evocările Marii Uniri din 1918 în diaspora românească greco-catolică reflectate în revista „Bună Vestire” din Roma (1962-1975).

Ora18.30 Conferință. 70 de ani de la interzicerea abuzivă a Bisericii Române Unite.
Moderator: Domnul Ion Moldovan
Invitați:
– Domnul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române.
– Domnul Marius Oprea, istoric, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist.

Ora 19.15 Prezentarea volumului: In Honorem Renzo Lavatori, 
a cura di Anton Rus e Alberto Castaldini, Cluj-Napoca, 2018.
Prezentare: Prof. univ. dr. Alberto Castaldini

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Seară de rugăciune la școala Cuvântului la Seminarul Greco-Catolic din Oradea

$
0
0

În data de 22 octombrie 2018, la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, a avut loc „O seară de rugăciune la școala Cuvântului”, organizată de Departamentul pentru Cler al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, prin pr. Antoniu Chifor, Vicar cu preoții, la care au participat preoții greco-catolici din Oradea și din împrejurimile orașului. După slujba Paraclisului, celebrată de pr. franciscan Mihai Vătămănelu, Vicarul General al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a urmat o reflecție biblico-spirituală în care, pornind de la textul din Evanghelia după Matei 10,1-15, părintele a prezentat „chemarea și trimiterea în misiune a apostolilor”.

A subliniat că puterea pe care Isus le-a dat-o discipolilor nu este cea a stăpânirii, ci este cea a slujirii și a îngrijirii altora. Isus i-a ales pe „cei doisprezece” deși erau oameni simpli, obișnuiți, chiar incompatibili pentru a forma „o echipă misionară”. Totuși, ei L-au urmat pe Isus, dar nu în baza forțelor lor, ci pentru că s-au încrezut în har și în ajutorul Spiritului Sfânt. Misiunea încredințată de Isus discipolilor a fost de „a-i tămădui pe neputincioși”, adică de a-i ajuta pe cei infirmi să nu cadă, ci să stea drepți; de „a-i învia pe cei morți”, prin iubirea față de frați ajutându-i pe oameni să treacă de la moarte la viață (cf. 1Ioan 3,15); de „a scoate diavolii”, adică a elibera omul de tot ceea ce îl separă de Domnul.

Discipolii pot înfăptui aceste minuni pentru că au primit în dar toate puterile necesare. Prin urmare, întreaga lor misiune trebuie să se bazeze pe gratuitate, pe dar. Evanghelia este un dar și poate fi transmisă numai ca dar. Așadar, succesul misiunii nu depinde de aurul, de argintul sau de marca hainelor misionarului, ci de încrederea lui în mandatul primit de la Cristos. Isus nu i-a trimis întâmplător în misiune „doi câte doi”, deoarece, mai mult decât prin vorbe, ei sunt chemați să predice prin viața lor concretă, prin iubirea și grija față de aproapele.

Înainte de a-i saluta și de a le mulțumi tuturor celor prezenți pentru participarea la această seară de rugăciune, părintele a explicat că toate amenințările lui Isus din Evanghelie, de fapt, sunt niște semnale de alarmă, niște avertismente, în sensul că dacă am continua să mergem într-o anume direcție ne-am face rău, ca de exemplu avertizarea pe care o mamă i-o adresează propriului fiu: dacă te apropii prea mult de foc, te arzi… Înainte de momentul final de socializare la agapa fraternă, părintele Vicar General și-a exprimat dorința ca la următoarea întâlnire, înconjurat de prezența tuturor preoților din Oradea și nu numai, să poată fi prezent și Preasfinția Sa, Episcopul Virgil Bercea.

Eugen Ivuț – Biroul de Presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

COMUNICAT: Sesiunea de toamnă a Sinodului Episcopilor BRU

$
0
0

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Sesiunea de toamnă a Sinodului Episcopilor

Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

Blaj, 29-31 octombrie 2018

 

Diferite tematici de ordin canonic, pastoral și administrativ, precum și celebrările care marchează Centenarul Unirii din 1918 pe cuprinsul Eparhiilor, se află pe agenda Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, care se va reuni în intervalul 29-31 octombrie 2018 la Blaj, sub președinția Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan.  

Episcopii sinodali vor participa la lucrările Simpozionului științific internațional „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie”, precum și la Conferința „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, care îi va avea ca invitați speciali pe Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și pe Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia.

Sinodul Episcopilor îi reunește pe toți Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, și exprimă unitatea Bisericii în comuniune cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa Francisc.

Episcopii Greco-Catolici se reunesc în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna. 

    

 Pr. Cristian Crișan

Notarul Sinodului

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

A trecut la Domnul Pr. Romul Mărginean

$
0
0

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, la vârsta de 92 de ani, s-a stins din viață Pr. Romul Mărginean, canonic onorific.

Născut la data de 19 septembrie 1926, Pr. Romul Mărginean a primit Sfânta Preoție în Catedrala Blajului pe 21 noiembrie 1992, iar de atunci ca un adevărat soldat al lui Cristos a slujit parohiile din Protopopiatul Sibiu.

Slujba de pomenire va avea loc luni, 29 octombrie a.c., ora 19.00, iar slujba de înmormântare miercuri 31 octombrie a.c., ora 11.00, la Biserica „Sfânta Ursula” din Sibiu.

 

Dumnezeu să-l ierte! Dumnezeu să-l odihnească!

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Conferința „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”

$
0
0

Figura episcopului Ioan Inochentie Micu Clain și spiritul Școlii Ardelene, ca mișcare culturală națională produsă de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-au aflat în centrul conferinței internaționale „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, ce s-a desfășurat luni, 29 octombrie 2018, la Palatul Cultural Blaj. Contribuția Bisericii Blajului, prin episcopii și cărturarii ei, la realizarea idealului unității naționale a fost elogiată în cadrul unor prelegeri susținute în cadrul celui mai important simpozion organizat la Blaj cu ocazia Centenarului Unirii, invitații speciali ai evenimentului fiind  Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia.

În deschiderea conferinței, moderatorul acesteia, părintele vicar general Cristian Barta, Decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, a vorbit despre evenimentul de luni seara pe care l-a pus sub semnul cinstirii eforturilor inaintașilor noștri de a trezi conștiința națională și spiritul românesc și a contribuției acestora în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Din partea autorităților locale a vorbit primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, care a elogiat, la rândul său, Școala Ardeleană și valorile pe care primele școli cu predare în limba română din Transilvania le-a adus în cultura românească. Spiritul european al Blajului de altădată este o obligație pentru cei de azi de a urma calea deschisă aici, în urmă cu 300 de ani, iar autoritățile publice locale au responsabilitatea să ducă mai departe munca înaintașilor noștri, pentru că demnitatea națională a devenit o stare de spirit la Blaj. În finalul intervenției sale, primarul municipiului Blaj l-a rugat pe Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía să transmită Papei Francisc faptul că Sfântul Părinte este așteptat în Mica Romă.

Într-o conferință susținută în limba română, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a vorbit despre Biserica Română Unită cu Roma ca despre un adevărat ambasador al spiritului românesc, lupta acesteia fiind pentru triumful valorilor creștine în societatea românească, într-o perioadă, atunci și acum, tulbure. Verticalitatea și spiritul Blajului au contribuit la realizarea unității naționale. Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía i-a invitat pe cei care au asistat la această conferință să prețuiască trecutul, dar să fie în permanență atenți la prezent și viitor, pentru că numai așa putem duce mai departe valorile promovate de Școala Ardeleană la Blaj. În final, Excelența Sa a vorbit despre unitate ca necesitate, pentru că numai împreună putem spera la o patrie mai prospera si mai dreaptă.

Ultima prelegere a fost ținută de Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino. Excelența Sa a vorbit despre Episcopul Inochentie Micu Clain ca despre un model ce trebuie urmat în orice epocă a istoriei. Pornind de la definiția unui om de stat, Excelența Sa George Gabriel Bologan l-a prezentat pe „întemeietorul” Blajului drept un adevărat om de stat, cu viziune, care își proiectează acțiunile nu spre imediat, ci spre viitor. Diplomația contemporană este obligată să facă o privire lucidă asupra trecutului, cu proiectare spre viitor, o diplomație care să nu fie construită pe compromisuri. Exemplul de verticalitate a lui Inochentie Micu Clain trebuie să-i călăuzească nu doar pe diplomați, ambasadori sau oameni politici, ci pe fiecare dintre noi, iar Blajul este în continuare chemat să joace un rol important în societatea românească, așa cum au făcut acest lucru înaintașii săi.

Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a dat citire apoi mesajului Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. În finalul conferinței internaționale „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, Preasfinția Sa Claudiu, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, i-a conferit Excelenței Sale Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Ordinul Arhiepiscopal Major „Preasfânta Treime” în formă de cruce pectorală. De asemenea, Excelenței Sale George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino, i-a fost conferit Ordinul Arhiepiscopal Major „Preasfânta Treime” pentru laici.

Simpozionul științific internațional „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie” continuă  marți, 30 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Prelegerile se vor desfășura între orele 09:30-12:45 și 15:15-18:30, de la această oră fiind programată și conferința care va închide evenimentul, „70 de ani de interzicere abuzivă a Bisericii Române Unite”, care îi are ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”.

Tot marți vor fi lansate și prezentate cărțile „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, de Mauro Orsatti și „In Honorem Renzo Lavatori”, un volum omagial dedicat unuia dintre cei mai însemnați teologi contemporani ai Bisericii Catolice din Italia.

Organizatorii întregii manifestări sunt Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.

 

 

Biroul Arhieparhial de Presă

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Viewing all 1942 articles
Browse latest View live