Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all 1942 articles
Browse latest View live

Deschiderea anului cercetășesc la grupul din Cluj-Napoca

$
0
0

Sâmbătă, 22 septembrie 2018, a avut loc Deschiderea de an cercetășesc a Grupului „Iuliu Hossu”, Cluj-Napoca, din Asociația Cercetașii Munților. Au fost prezente aproximativ 130 de persoane.

Întreaga sâmbătă a avut profilul unei zile de tabără. Începută la ora 09h prin adunarea participanților, s-a încheiat prin predarea copiilor către părinți, la orele 21h. De-a lungul zilei, programul a cuprins următoarele activități:

  • careele de deschidere, cu comunicarea temei pentru noul an cercetășesc: „Bine ați venit în marea familie a cercetașilor!”
  • schimbarea unor șefi de unități, ajunși la final de mandat
  • treceri de copii de la un nivel de formare (o ramură) la nivelul următor
  • Liturghie celebrată de responsabilul spiritual al grupului, pr. Călin Sechelea, și asistată de pr. protopop de Gherla Hruban Alexandru și de pr. Cristi Biru
  • Mare Joc, de aproximativ 3 ore. Moment de bucurie și conexiune între toți membrii asociației.
  • Veghe de seară, cu cântece / jocuri / scenete.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru vremea bună, care ne-a permis să petrecem o zi întreagă în natură, împreună. Au fost alături de noi și câțiva oaspeți din Baia Mare, cercetași membrii ai Grupului Sf. Gheorghe.

Dintre proximele activități de după Deschidere, menționăm ieșiri de Înaltă Patrulă în 28-29 septembrie, Consiliu de Șefi în 1 octombrie, Ședință cu părinții în 3 octombrie și ieșiri de unități în 5 sau 6 octombrie. Cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a ne putea ocupa cum se cuvine de tinerii care ne sunt încredințați.

Șef de Grup
Andrei Cosmovici

imagine

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla


Pr. Cristian Crișan, coordonator pentru greco-catolicii români din Italia

$
0
0

Credincioșii greco-catolici români prezenți în Italia au un coordonator național recunoscut oficial de Biserica catolică din Peninsulă: este pr. Cristian Dumitru Crișan, din clerul Arhieparhiei de Făgăraș și Alba-Iulia a Românilor.

Numirea oficială a fost comunicată azi de președintele Conferinței episcopale italiene, card. Gualtiero Bassetti, la întâlnirea cu presa din Sala Marconi de la Departamentul de comunicare, la încheierea adunării Consiliului permanent al CEI, desfășurată la Roma în zilele 24-26 septembrie 2018.

Născut în 1981 și hirotonit preot în 2008, pr. Crișan este doctor în drept canonic. Actualmente rector al Misiunii greco-catolice române din Franța, în 9 aprilie 2018 a fost numit de papa Francisc vizitator apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală.

Sursa: vatican.va

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Vizita Arhiepiscopului de Udine la Oradea

$
0
0

Excelenţa Sa Andrea Bruno Mazzoccato, Arhiepiscopul de Udine, s-a aflat duminică într-o vizită la Oradea, cu ocazia sfinţirii Bisericii Greco-Catolice din Becheni-Chisău, Satu Mare.

Cu această ocazie Excelenţa Sa l-a vizitat pe Preasfinţitul Părinte Virgil la spital unde s-au rugat împreună, după care a vizitat Capela „Sfântul Dumitru” din Oradea, care a fot construită şi prin contribuţia Arhidiecezei de Udine.

Seminarul Teologic din Oradea a fost vizitat de către Excelenţa Sa unde fratele vice-rector, Florin Bode, a prezentat în câteva cuvinte realitatea complexă a complexului de pe strada Magheru, nr 25.

Palatul Episcopal afectat de incendiul din data de 25 august 2018, a fost următoarea locaţiei vizitată de Excelenţa Sa, alături de părintele vicar general, Mihai Vătămănelu şi părintele Antoniu Chifor, vicar cu preoţii, urmând vizita la Catedrala „Sfântul Nicolae” şi la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Excelenţa Sa Andrea Bruno Mazzoccato a fost însoţit de către secretarul personal, părintele Marcin Gazzetta şi de către părintele Vasile Barbolovici.

Eugen Ivuţ – Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Sfinţirea noii biserici din Becheni-Chisău

$
0
0

În duminica a XIX-a după Rusalii, comunitatea din Becheni-Chisău, Satu Mare, l-a primit cu mare bucurie pe Excelența Sa Andrea Bruno Mazzoccato, Arhiepiscop de Udine, aflat într-o vizita în Eparhia de Oradea cu ocazia sfințirii noii biserici de lemn din această parohie. Excelența Sa a fost însoțit de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general, pr. Antoniu Chifor, vicarul cu preoții, pr. Vasile Barbolovici și pr. Marcin Gazzetta, secretarul personal al Arhiepiscopului.

La Becheni-Chisău, pr. paroh Florin Holhoș, l-a întâmpinat pe ierarh cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, alături de tinerii îmbrăcați în straie populare care i-au oferit tradiționala pâine și sare. Alături s-au aflat pr. Aurel Hendea, protopop al Tășnadului, alături de un sobor de preoți, primarul localității și credincioșii care cu bucurie și-au văzut biserica în haină de sărbătoare, încununându-se truda lor cu sfințirea acesteia.

După ungerea pereților cu Sfântul și Marele Mir, s-a sfințit Masa Sfântului Altar, în piciorul căreia au fost așezate moaștele Sfântului Martir Laurențiu, alături de hrisov, iar mai apoi pereții interiori. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în curtea Bisericii pe locul special amenajat pentru această ocazie, la finalul căreia credincioșii implicați activ la zidirea acestei biserici au primit diplome, ca semn de mulțumire pentru dragostea arătată Bisericii.

HRISOV

„Din voia Tatălui, prin lucrarea Fiului, cu puterea Spiritului Sfânt s-a sfințit această biserică spre veșnica pomenire a lui Dumnezeu”.

În anul 2017 după lungi așteptări ale credincioșilor greco-catolici din localitățile Chisău și Becheni care au așteptat cu răbdare ca Bunul Dumnezeu să le rânduiască și lor un loc decent de rugăciune și reculegere prin bunăvoința Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, s-a hotărât construirea la Chisău a unei frumoase bisericuțe din lemn spre folosul sufletesc al credincioșilor din aceste locuri. Această construcție nu putea să se realizeze fără ajutorul Excelenței Sale Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine – Italia, care a dorit să contribuie cu generozitate la achitarea cheltuielilor de ridicare a noului locaș de cult. Lucrările de fundație și finisaje interioare și exterioare, electrificarea și dotarea bisericii au fost realizate din donațiile credincioșilor din Chisău, Becheni, Tășnad și Săuca, din sprijinul acordat comunității de către Consiliul local al Comunei Săuca și ajutorul primit de la Asociația Kirche in Not, din Germania.

Astăzi, 30 Septembrie, Anul Domnului 2018, în Duminica a XIX- a după Rusalii, pe timpul Pontificatului Sfântului Părinte Papa Francisc, al arhieriei Întâistătătorului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, Preafericirea Sa Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major de Blaj și al păstoririi Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Oradea de către Preasfinția Sa dr. Virgil Bercea, s-a sfințit spre veșnica mărire a lui Dumnezeu biserica cu hramul „Nașterea Domnului” din Chisău, având așezate în Masa Sfântului Altar moaștele Sfântului Martir Laurențiu. La această vreme Protopopul Român Unit al Tășnadului era Preacucernicul Părinte Aurel Hendea, iar paroh al parohiei Chisău-Becheni era Preacucernicul Părinte Florin Ilarie Holhoș.

„Binecuvântează Doamne moștenirea Ta, pe cei ce iubesc podoaba casei Tale și pe aceia care cu credință, cu bună cucernicie și cu frică de Tine vor intra și se vor ruga într-însa. Amin!”

Eugen Ivuț – Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Mesajul AGRU Național privitor la referendumul pentru apărarea căsătoriei între un bărbat și o femeie

$
0
0

Trăim într-o lume în care sunt tot mai vizibile eforturile propagării unei ideologii a morții. Războaiele finanțate, corupția promovată, dezinteresul în eradicarea sărăciei, pruncuciderile, indiferența parcă intenționat cultivată, atacurile programate împotriva familiei, sunt tot atâtea semne ale constituirii unei civilizații care refuză și se opune vieții.

În fața acestui flagel, suntem chemați să ne mărturisim credința, afirmând și apărând valorile creștine, acum și de fiecare dată când acestea sunt amenințate sau puse în discuție. Chiar dacă promotorii acestei culturi a morții manipulează fără decență și planificat, încercând să ne transforme în oponenți pe noi toți cei ce ar trebui să facem frontul comun al celor înfrățiți de Cristos, indiferent de diferențele ce ne despart, datoria noastră de creștini este aceea de a da dovadă de discernământ în fața oricăror încercări de manipulare și de a acționa concret pentru apărarea familiei și a darului vieții, în oricare moment al evoluției sale, de la concepere până la moartea naturală.

De aceea, în consonanță cu îndemnul episcopatului Bisericii Catolice din România, Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) îi îndeamnă pe toți să participe la referendumul din 6-7 octombrie, considerându-l un prilej și o datorie de a spune un DA hotărât familiei și vieții, susținând definirea constituțională a căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie, temei al familiei naturale și singura capabilă să genereze viața. Dorim, și prin această participare, să promovăm fără teamă familia creștină, chiar știind că există riscul de a contrazice unele sensibilități sau curentele de gândire la modă. Dar nu vrem să ne rușinăm de Cristos și de cuvintele Sale (cf. Lc 9,26).

AGRU NAȚIONAL

imagine

Secţiunea: General

Doi ierarhi greco-catolici au sfințit noua biserică de lemn din parohia Săpânța

$
0
0

La împlinirea a 100 de ani de la marele ideal național – Marea Unire de la 1918 –, se împlineşte şi dezideratul credincioşilor din localitatea Săpânța, judeţul Maramureș, și anume acela de a avea un lăcaş de cult unde să îl poată preamări pe Dumnezeu.

În acest sens, duminică 30 septembrie 2018, credincioșii greco-catolici din această localitate, asemenea mlădițelor pe care viticultorul le curăță ca să aducă și mai mult rod, au îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a-i primi cu multă căldură sufletească, după ani de trudă și multe încercări, pe Preasfințitul Părinte Vasile Bizău – Episcop de Maramureș și pe Preasfințitul Părinte Claudiu Pop, – Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore –, venit de la Blaj pentru a lua parte la bucuria credincioșilor din Săpânța. La intrarea în curtea bisericii, cei doi ierarhi au fost întâmpinați de domnul Gheorghe Stan – primar al localității Săpânța, de părintele dr. Vasile Iusco – protopop de Sighet, de părintele Mihai Grigor – parohul locului și de un mare număr de preoți și credincioși veniți la sărbătoarea parohiei Săpânța.

Ritualul sfințirii a început la ora 10:30 prin înconjurarea bisericii de trei ori, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită. După aceea s-a făcut sfințirea mesei Altarului prin spălarea cu apă de trandafir, prin ungerea lui cu Sfântul și Marele Mir și așezarea în masa Altarului a moaștelor sfântului Pius al X-lea și ale sfântului Iozafat, primul episcop martir greco-catolic.

După rânduiala sfințirii bisericii a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată de cei doi ierarhi în fața bisericii, la care au luat parte 35 de preoți veniți la sărbătoare și o mulțime mare de credincioși din parohia Săpânța și din parohiile învecinate.

La momentul rânduit, după citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Claudiu Pop a ținut cuvântul de învățătură în care a asemănat ceremonia de consacrare a unei biserici cu viața creștinului, care prin botez se consacră lui Dumnezeu și devine templul lui Dumnezeu. De aceea fiecare creștin privește moartea ca pe o trecere spre împărăția lui Dumnezeu. Iar ceea ce este specific locului Săpânța prin Cimitirul Vesel, este tocmai acest fapt, de a privi moartea într-un mod creștin, într-un mod vesel. Cimitirul Vesel ne spune că moartea nu este un sfârșit, ci o trecere spre adevărata viață, spre viața în Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău – ierarhul locului, pomenindu-l pe sfântul apostol Pavel din a doua Scrisoare către Corinteni, a asemănat drumul de credință al comunității din Săpânța cu învățătura Apostolului: Harul Meu îți este de ajuns; căci puterea Mea se desăvârșește în slăbiciune (2Cor 12,9). Ceea ce s-a petrecut la Săpânța prin acest eveniment unic din istoria unei comunități, și anume sfințirea bisericii parohiale, este lucrarea lui Dumnezeu, este harul lui care se desăvârșește în sufletele celor care se încred în El. Suntem într-un an cu totul deosebit, un an festiv al Centenarului, și am dorit ca în acest an să ajungem la această sărbătoare, iar această biserică pe care am consacrat-o astăzi la Săpânța să i-o oferim lui Dumnezeu în acest an sărbătoresc. Oferim lui Dumnezeu această biserică cu acest altar din această frumoasă localitate istorică. În acest an în care sărbătorim Marea Unire ne aducem aminte că aici la Săpânța, acum 100 de ani, paroh era părintele Simion Balea; un preot dedicat comunitățiii și implicat în a organiza comunitatea și pe cei care urmau să plece la Alba Iulia.

La rândul său, părintele Mihai Grigor a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra comunității din Săpânța, Ierarhilor pentru prezență, tuturor preoților și credincioșilor, precum și celor care au contribuit și s-au implicat la ridicarea noului lăcaș de cult.

În semn de prețuire pentru meritele deosebite în edificarea lăcașului de cult și punerea în valoare a artei tradiționale maramureșene, dar mai ales ca recunoștință pentru perseverența, răbdarea și tactul pastoral de care a dat dovadă în păstorirea comunității greco-catolice greu încercate, părintelui paroh Mihai Grigor i s-a acordat Crucea pectorală.

Vechea biserică din localitate a fost construită în anul 1886 de credincioșii greco-catolici din Săpânța. În anul 1948 a fost confiscată de statul comunist ateu și dăruită Bisericii Ortodoxe în posesia căreia se află și astăzi.

Noua biserică parohială este construită în stil maramureșean, fiind proiectată de preotul arhitect dr. Ioan Costin. Piatra de temelie a bisericii a fost așezată de părintele dr. Vasile Iusco în data de 16 noiembrie 2014. Lucurările s-a desfășurat între anii 2014-2018, fiind executate în totalitate de preotul Teodor Bârsan, alături de echipa dânsului. Pictura iconostasului a fost realizată de domnul Marcel Pop din Bușag.

Localitatea Săpânța este cunoscută în întreaga lume prin Cimitirului Vesel aflat în imediata apropiere a fostei biserici greco-catolice; acest cimitir este renumit pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor care se odihnesc acolo întru speranța Învierii. Pe unele cruci există versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective. Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de cultura populară, care consideră moartea ca pe un eveniment trist. Promotorul acestui proiect a fost credinciosul greco-catolic Stan Ioan Pătraș, inspirat din cultura dacilor, care socoteau moartea ca pe un eveniment vesel, fiind încurajat și susținut de preotul greco-catolic Simon Balea, paroh în Săpânța și protop onorar. Primul epitaf datează din anul 1935, iar din anii ’60, întregul cimitir a fost populat cu aproximativ 800 de cruci sculptate din lemn de stejar, devenind astfel un muzeu în aer liber unicat în lume și de bună seamă o atracție turistică.

Biroul eparhial de presă

sapanta1sapanta2sapanta3sapanta4sapanta5

Secţiunea: Maramureş

Duminica Popoarelor în Arhidieceza de Viena

$
0
0

Ca în fiecare an, în ultima dumineca a lunii septembrie, toate Diecezele austriece sărbătoresc Dumineca Popoarelor. Astfel, în ziua de 30 septembrie și în Domul (Catedrala) Sf. Ștefan a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească de către E.S. Franz Scharl, Episcop auxiliar de Viena, responsabil pentru comunitățile de limbă străină din Austria, asistat de un alai de preoți din comunitățile rezidente la Viena, precum și de invitați din Malta și SUA. Au participat, printre altele, comunitățile catolice care își desfășoară activitatea spirituală la Viena: albaneză, engleză, franceză, italiană, slovacă, slovenă, croată, poloneză, spaniolă, maghiară și română.

La altarul catedralei a slujit și părintele nostru Vasile Luțai, rectorul Misiunii Române Unite la Viena. Evanghelia și lecturile Duminecii (Num 11,25-29; Ps 18; Iac 5,1-6; Mc 9,38-43.45.47-48) s-au aflat sub intenția de rugăciune a sărbătorii: deschiderea comunităților catolice către cei veniți de departe, creștini și de alte confesiuni, din motive de război, prigoană și opresiune. În predică, E.S. Scharl a dat citire și a meditat asupra mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru a 104-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (14 ianuarie 2018) care stipula: „răspunsul nostru comun s-ar putea articula în jurul a patru verbe: a primi, a proteja, a promovași a integra”.

Și noi, catolicii, de ambele rituri: bizantin si latin, din Viena am fost o prezență vie, audibilă, prin Simina Ivan, soprană, și Liviu Burz, bas, precum și la agapa multietnică organizată în palatul episcopal, unde afluența a fost pe măsura bunătăților alese pregătite de stimatele noastre doamne, cărora le datoram plecate mulțumiri. (consilier parohial al Misiunii BRU Viena, dipl.-ing. Mihai Balomiri)

imagine

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: General

Sfânta Tereza de Lisieux sărbătorită la Stânceni

$
0
0

Sărbătorile sfinților reprezintă pentru credincioșii creștini îndemnuri la o viață dedicată lui Dumnezeu și aproapelui în simplitatea apropierii de Creator și de creație. În acest sens întâlnirea cu sfinții și manifestarea devoțiunii față de aceștia trebuie să se exprime printr-o atitudine de respect și ascultare.

Schitul carmelitan ”Sf. Cruce” din Stânceni a celebrat sărbătoarea Sfintei Tereza de Lisieux în această atmosferă alături de prieteni și apropiați. De notat venirea părintelui Ioan Fărcaș, protopopul de Târgu Mureş, cu un grup de credincioşi. Prezentă la Stânceni, prin moaștele sigilate în masa altarului bisericii schitului, Sfânta Tereza revarsă ploaia de trandafiri promisă asupra acelora care îi cer mijlocirea.

Programul sărbătorii Sfintei Tereza a cuprins o scurtă, dar interesantă conferință propusă de Maica Éliane și părintele Adrian Stoian, preot ortodox din Toplița. Aceștia au prezentat viețile Sf. Siluan Athonitul (1866-1938) și a Sf. Tereza de Lisieux (1873-1897), doi sfinți care au trăit în tradiții liturgice diferite, dar care au intrat în comuniunea sfinților prin jertfa vieții și puterea mesajului de credință, speranță și iubire pe care ni l-au lăsat. Dacă Sf. Tereza a ”simțit”, după cum o spune adesea, prezența lui Dumnezeu și necesitatea de a acționa pentru ca Dumnezeu să fie cunoscut și iubit, Sf. Siluan scoate în evidență modul în care sufletul tânjește după Dumnezeu, o dorință care consumă și împlinește.

Ziua a continuat cu vecernia sfintei Tereza, un oficiu cântat de cei prezenți în biserica schitului, folosind imnele din Antologhionul carmelitan editat prin meritul, preocuparea și osteneala maicilor Carmelului de la Stânceni, care au pregătit ediția în limba română a textelor compuse în limba franceză pentru oficiile proprii ritului bizantin (Mitropolit Lucian Mureșan în Cuvânt înainte la Antologhionul carmelitan, Ed. Buna Vestire; Blaj, 2002).

Întâlnirea s-a încheiat prin așezarea intențiilor de rugăciune ale celor prezenți la statuia Sfintei Tereza din apropierea bisericii, dovadă a încrederii în mijlocirea acestei sfinte care, în pofida vieții scurte și a faptului că nu a părăsit niciodată mănăstirea a devenit prin râvnă, dăruire și iubire patroana misiunilor (în 14 decembrie 1927, prin Papa Pius al XI-lea) și doctor al Bisericii (în 19 octombrie 1997, prin Sf. Ioan Paul al II-lea Papa).

Adăugăm textul conferinței Maicii Éliane:

Éliane_romana

 

Pr. Adrian Lung

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Inaugurarea anului academic 2018-2019 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea

$
0
0

Noul an academic al Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, a debutat prin celebrarea unui Te Deum de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general al Eparhiei de Oradea, și pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Vasile, Grigore și Ioan” Oradea, în Aula Magna Ep. Ioan Suciu, a Seminarului.

La festivitate au participat preoți, profesori, seminariști, studenți cât și persoane din exterior. În cadrul întâlnirii, primul cuvânt la avut părintele vicar, care a transmis tinerilor studenți salutul Preasfinției Sale Virgil Bercea, care nu a putut fi prezent din cauza unor probleme medicale. Acesta a vorbit auditoriului despre relația strânsă care ar trebui sa existe între Dumnezeu, studiu și știință: „Dumnezeu nu ne forțează la nimic. […] El ne-a înzestrat cu acest dar minunat, care este libertatea. Libertatea este singura slăbiciune a lui Dumnezeu. […] Vă doresc să vă folosiți cu înțelepciune acest dar”, a transmis părintele Mihai.

Mai apoi, cuvântul a fost luat de către prof. Ionuț Popescu, directorul Departamentului Oradea al facultății noastre de teologie, care le-a vorbit tinerilor despre voință și bucurie, dar și despre „logos” și sensul acestuia. În opinia domnului director, voința este arma de căpetenie a ucenicului. Mesajul acestuia a fost primit cu entuziasm de către cei prezenți. În ultima parte a festivității părintele rector Anton Cioba a transmis un salut călduros tinerilor studenți și seminariștilor urându-le succes în noul an universitar și mulțumindu-le fiecăruia în parte: studenți, seminariști dar și profesori, pentru munca ce o desfășoară în vestirea Evangheliei.

Robert Chiriloaei, Anul II
pentru SeminarOradea.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Întâlnirea preoţilor din diaspora la Bruxelles

$
0
0
Întâlnirea preoţilor din Diaspora europeană din acest an a fost organizată la Bruxelles în perioada 1-3 octombrie 2018 prin grija şi prin efortul pr. Filip Chereși, responsabilul cu patorația credincioșilor greco-catolici români din capitala Belgiei.
Mai mulți preoți care își desfășoară activitatea pastorală în Germania, Austria, Italia, Belgia, Franţa și Irlanda s-au întâlnit pentru a se ruga și a reflecta împreună asupra provocărilor actuale ale pastorației greco-catolice românești din Europa. Relațiile dintre diferitele comunități, oportunitatea unor întâlniri naționale a preoților, protecția datelor și protecția minorilor, precum și diferitele acțiuni organizate de comunitățile din diaspora cu prilejul Centenarului Marii Uniri, au fost câteva din subiectele dezbătute de preoții participanți.
Părintele Tiberiu Sârbu, păstorul comunității din Imola (Italia) a oferit participanților la Întâlnire o meditație asupra chemării preoțești, iar Părintele Ioan Irineu Fărcaș, Rectorul Misiunii Române Unite din München a prezentat o expunere asupra Provocărilor actuale ale pastorației greco-catolice române din Europa occidentală. Structurată în trei puncte (încadrare confesională, statutul păstorilor și statutul comunităților), expunerea a invitat la o dezbatere pe marginea propunerilor care au fost formulate. Totodată, Părintele Cristian Crișan, a prezentat un material legate de misiunea pe care Sfântul Părinte i-a încredințat-o ca Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală.
Un gând de profundă  gratitudine a fost adresat Preasfințitului Părinte Virgil Bercea, Episcop de Oradea, împreună cu comuniunea de rugăciune exprimată de Cardinalul Joseph De Kesel, Arhiepiscop de Malines-Bruxelles, cu ocazia audienței pe care Eminența Sa a acordat-o grupului de preoți români.
Pe lângă vizita ghidată la sediul Parlamentului European, preoții participanți au celebrat în ultima zi a întâlnirii un Parastas de pomenire la mormântul Mons. Petru Gherman, întemeietorul comunității greco-catolice din capitala Belgiei, trecut la Domnul în anul 2016.
Întâlnirea de la Bruxelles, la trei ani după cea de la Viena din toamna anului 2012, a fost un moment de comuniune şi de cunoaştere reciprocă a participanţilor, de împărtăşire a experienţelor la nivel pastoral şi personal, în rugăciunea comună și în fidelitatea față de chemarea și misiunea pe care Mântuitorul, prin Biserică, o încredințează fiecăruia.

Pr. Dan-Cristian Vișa

Responsabilul comunității greco-catolice românești din Mainz (Germania)

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Instalarea pr. Alexandru Șuteu ca nou responsabil pentru comunitatea din Padova

$
0
0

Duminică, 30 septembrie a.c., în capela „Corpus Domini” din strada Beato Pellegrino, nr. 38 a avut loc Liturghia solemnă de instalare a părintelui Alexandru Șuteu, ca asistent spiritual al Comunității românești greco-catolice „Sf. Nicolae”, asigurând astfel o frumoasă și dorită continuitate de mai bine de 13 ani. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către șase studenți teologi ai Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, însoții de pr. rector dr. Gabriel Buboi.

Ne-au onorat cu prezența și ne-au încredințat de sprijinul lor: Vizitatorul Apostolic al greco-catolicilor români din toată Europa Occidentală, Mons. dr. Cristian Dumitru Crișan, sosit din Paris, pr. dr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului „Pio Romeno”, pr. Lucian Cordiș din Perugia și don Elia Ferro, responsabilul Migranților din Dieceza de Padova și, bineînțeles, noul preot pr. Alexandru. A fost prezentă și Maica Superioară a Ordinului Franciscan al Surorilor Elisabettine, care ne găzduiește cu generozitate în capela Mănăstirii, închinată Sfântului Trup al lui Domnului („Corpus Domini”). Scurtele alocuțiuni ținute de reprezentanții Bisericii au reiterat ideea importanței unei colaborări strânse între noul păstor și oamenii din comunitate care împreună pot aduce aportul lor de diversitate și tradiție românească în tabloul colorat al comunităților religioase prezente la Padova.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat activ și celor care s-au rugat pentru ca viața comunității noastre să continue. Pr. Alexandru Șuteu îi dorim să aibă spor și rodnicie în noul mandat misionar. Mulțumiri speciale sunt aduse Cardinalului Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major, și Excelenței Sale Monseniorul Claudio Cipolla și reprezentantului lui responsabil pentru Migrantes don Elia Ferro pentru sârguința lui. Ca semn de recunoștință, comunitatea i-a înmânat acestuia din urmă o icoană pe sticlă cu Maica Domnului și Fiul ei, Isus răstignit. Putem să spunem că am trăit o adevărată zi istorică.

Laura Raita
via BRU-Italia.eu

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: General

Vizită pastorală în parohia Bârzava

$
0
0

În duminica a XX-a după Rusalii, 07 octombrie 2018, P.S. Alexandru Mesian s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Bârzava, Protopopiatul de Arad, la invitaţia Pr. Paroh Ceauș Gabriel și a consiliului parohial. Aceasta este a patra vizită pastorală pe care P.S. Alexandru o face în Parohia Bârzava în cei 24 ani de episcopat ai Prea Sfinţiei Sale.

La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat de pr. Ceauș Gabriel, parohul locului; pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad; de pr. Vereș Mihai, preot pensionar, şi de numeroşi credincioşi cu tradiţionala pâine şi sare precum şi cu buchete de flori. Primarul comunei Bârzava, D-l Gabriel Faur i-a urat Înaltului Ierarh bun venit în mijlocul comunităţii.

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad; de pr. Vereș Mihai, preot pensionar și pr. Ceauș Gabriel, parohul locului

În cuvântul de învățătură, P.S. Alexandru a vorbit despre luna octombrie care este dedicată Sf. Rozar. Chiar astăzi, 07 octombrie 2018, este sărbătorea Sf. Maria Regina Sfântului Rozar. A scos în evidență două evenimente importante din luna octombrie: la 15 octombrie 1934 a lăcrimat icoana Maicii Domnului de la Scăiuș, iar la 28 octombrie 1948 a avut loc arestarea tuturor episcopilor greco-catolici din România. Toți cei șapte episcopi au murit în închisoare ca martiri pentru credință.

În continuare, Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei, iar în final a făcut o paralelă între învierea fiului văduvei din Nain și învierea Bisericii Greco-Catolice.

Părintele paroh a mulţumit P.S. Alexandru pentru această vizită A mulțumit de asemenea domnului primar și reprezentanţilor autorităţilor locale, şi numeroșilor credincioşilor prezenţi la vizita în parohia lor a Prea Sfinţitului Părinte Episcop Alexandru.

După Sfânta Liturghie, P.S. Alexandru împreună cu toţi invitaţii s-au deplasat apoi la o agapă frăţească organizată la Căminul Cultural din sat.

***

Noua biserică din Bârzava a fost construită în anul 1928. La 1 decembrie 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de către regimul ateo-comunist, această biserică a fost confiscată.

După anul 1989 când Biserica Greco-Catolică și-a primit libertatea, în această biserică au slujit : Pr. Chișbora Nistor, Pr. Farcaș Radu, Pr. Ardelean Oltean, Pr. Liț Damian, Pr. Cristian Micu, Pr. Petrovan Florin, iar în prezent slujește Pr. Ceauș Gabriel care păstorește și comunitatea din Belotinț. Pr. Gabriel Ceauş, s-a născut la 17 august 1972 în Timişoara. A fost hirotonit preot la 14 octombrie 2012.

Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!

Biroul de presă eparhial

Secţiunea: Lugoj

Anunț: Pelerinaj la Bocsig în data de 20 octombrie 2018

Pelerinajul de toamnă de la Scăiuș

$
0
0

Credincioşi greco-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj, Eparhiei de Oradea și Eparhiei de Maramureș și din alte eparhii s-au reunit în acest an la 29 septembrie 2018, cu prilejul pelerinajului de toamnă la sanctuarul Marian „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuş este organizat pentru a comemora semnul miraculos al lăcrimării icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în urmă cu 84 de ani, la 30 septembrie şi respectiv 15 octombrie 1934.

Aniversarea din acest an a început cu Sf. Rozar inițiat de pelerinii din Oradea, apoi s-a celebrat Sfânta Liturghie de la orele 10:00. Sfânta Liturghie s-a celebrat pe esplanada din faţa bisericii, au concelebrat 16 preoţi din parohiile Eparhiei de Lugoj, Eparhia de Oradea și Eparhia de Maramureș. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor, spre venerare.

Sfânta liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, iar cuvântul de învățătură a fost ţinut de Rvs. Pr. Flavius Jurca, protopop de Sarmisegetuza.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei din Lugoj, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.

La finalul Sfintei Liturghii, P.S. Alexandru a oficiat Rânduiala Parastasului pentru toți cei care și-au adus contribuția la promovarea și realizarea Sanctuarului Marian de la Scăiuș. Au fost pomeniți :

-I.P.S. Alexandru Nicolescu, Episcop de Lugoj în perioada lăcrimării Icoanei și cel care a inițiat o comisie pentru interogarea celor 144 de martori ai lăcrimării;

– P.S. Ioan Bălan, Episcop de Lugoj până în anul 1948;

-Arhiepiscop Ioan Ploscaru, care avea o devoțiune specială pentru Preacurata Fecioara Maria și care a inițiat în anul 1990 reluarea pelerinajelor la Scăiuș;

-Pr. Kika Ștefan, Pr. Ilie Constantin, Pr. Aurel Cosma;

-Av. Ioan Turchineac, martor al lăcrimării icoanei, care a scris cartea „Lăcrimarea Icoanei Maicii Sfinte de la Scăiuș”, apărută la Reșița în anul 2009. Cartea prezintă o anchetă despre lăcrimare, bazată pe cele 144 de mărturii . Dl. Turchineac a profesat ca procuror și avocat timp de peste 40 de ani, iar pe baza acestui proces a afirmat că icoana a lăcrimat.

-Cantor Ioan Turchineac, cel care observă lacrimile Maicii Sfinte;

-Prof. Cornelia Creșneac, care a organizat din partea Reuniunii Mariane Reșita, pelerinaje la Scăiuș, începând cu anul 1990; toți cei 144 de martori ai Sfintei Lăcrimări, care au dat declarație sub jurământ.

În încheiere Preasfințitul Alexandru a adus mulțumiri părintelui Iulian Hasciar, parohul de la Scăiuș și Consiliului Parohial pentru frumoasa pregătire a acestei sărbători solemne. Sărbătoarea s-a încheiat cu Rugăciunea de Consfințire la Preacurata Fecioara Maria, rostită de Preasfințitul Alexandru împreuna cu preoții în fata Sfintei Icoane de la Scăiuș, apoi a urmat miruirea și împărțirea Anaforei.

Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!

Biroul de presă eparhial

Mai multe fotografii AICI

Secţiunea: Lugoj

AGRU la finalul proiectului ProRure

$
0
0

O delegație formată din cinci membri AGRU, coordonată de prof. Alin Tat, a participat în perioada 23-27 septembrie 2018, la Bruxelles, la întâlnirea finală a proiectului ProRure.

Proiectul ProRure este un proiect internațional finanțat prin programul Uniunii Europene ERASMUS+ care are ca scop consolidarea cetățeniei în zonele rurale din diverse regiuni ale Europei, prin cunoașterea unor asociații și mișcări catolice europene, a problemelor și provocărilor cu care se confruntă, schimburi de idei și bune practici, implicarea autorităților civile și religioase, a aleșilor locali și europeni etc.

Proiectul, desfășurat în perioada 2016-2018 în colaborare cu COMECE (Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană, structură a Bisericii Catolice pe lângă Instituțiile Europene formată din Episcopi delegați de către Conferințele Episcopale catolice din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene) și KLB (Mișcarea catolicilor din mediul rural) Germania, a reunit zece organizații din nouă țări europene (Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, România, Bulgaria, Polonia, Slovacia).

La întâlnire a participat, din partea COMECE, Preasfinția Sa Antoine Hérouard, Episcop auxiliar de Lille, președintele Comisiei pentru afaceri sociale, care a încurajat formarea laicilor și implicarea lor în viața comunităților rurale confruntate cu lipsa preoților, promovarea patrimoniului cultural sătesc, angajamentul laicilor în diverse sfere ale vieții sociale și în politică etc.

Delegații participanți la întâlnire au vizitat Parlamentul European, au avut posibilitatea de a dialoga cu parlamentari europeni, cu directori și reprezentanți ai Comisiei Europene cărora le-au făcut cunoscute problemele cu care se confruntă (depopularea zonelor rurale, venituri tot mai scăzute pentru agricultori, concurența neloială, lipsa infrastructurii, lipsa forței de muncă etc.) și au propus ca strategiile politice în domeniul agricol să vină în sprijinul agriculturii familiale, factor esențial pentru dezvoltarea rurală, care asigură legătura dintre generații, transferul de competențe, valori, și contribuie la reconstrucția unei noi identități rurale.

Pentru a asigura continuitatea proiectul ProRure, în mai 2019 va avea loc la Cluj-Napoca o întâlnire a delegaților asociațiilor și mișcărilor implicate pentru a marca debutul proiectului ProRure2.

Cecilia Frățilă

imagine

Secţiunea: General


Deschiderea anului asociativ ASTRU Cluj 2018-2019

$
0
0

Oficial am deschis anul asociativ 2018-2019. Duminică seara am participat la Sf. Liturghie de deschidere în capela Seminarului greco-catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. Liturghia a început cu intonarea imnului ASTRU. Celebrantul principal a fost pr. Sebastian Peșteșan, asistent spiritual general ASTRU Cluj, împreună cu dânsul celebrând și pr. Radu Tălpălariu, consilier eparhial pentru tineret. Tinerii au auzit în cuvântul părintelui din timpul predicii cât de important este să iubim, să fim milostivi cu cei din jur și să oferim din timpul nostru, la fel cum ne-a învățat Isus. Mulțumim Emiliei și Roxanei pentru acompaniamentul instrumental din timpul Sfintei Liturghii.

Puțin după ora 19.00 tinerii s-au mutat câteva case mai sus pe aceeași stradă, în incinta Centrului de activități al parohiei „Andrei Mureșanu”. Activitățile de aici au început din nou cu o rugăciune – rugăciunea ASTRU. Mihai Moruțan, președinte ASTRU Cluj, i-a întâmpinat pe cei prezenți, urmând ca secretar, Ana Maria Bîrta, să vorbească și ea tinerilor, despre tema noului an asociativ și activitățile din calendarul acestui an, unde este nevoie de prezența fiecăruia.

Au urmat activitățile de interacțiune și cunoaștere. Emilia și Ana au creat cadrul perfect pentru așa ceva, folosindu-se de activități dragi lor, atât de interior, cât și de exterior, în curtea casei frumos amenajată pentru acest eveniment. Tinerii s-au prezentat unii altora, vorbind prin imagini despre ce îi caracterizează, ce îi aseamănă și ce îi deosebește. Întorși în casă, tinerii au servit o gustare dulce, invitați apoi în echipe pentru a lucra la ceea ce va fi „The hall of fame” – au ilustrat prin pete de culoare tema anului asociativ – „Bucuria de a evangheliza în orice ocazie”. În perioada următoare vom face în așa fel încât oricine ne va vizita la birourile din Piața Cipariu să poată admira lucrările tinerilor.

via Cluj.ASTRU.ro
Mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Un parteneriat sincer și cu roade pentru ambele părți: Cetatea de Baltă – Baiersbronn

$
0
0

 

Prietenia stabilită de-a lungul ultimilor ani între comunitatea Romano-Catolică „Sfânta Maria Regina Apostolilor“ din Baiersbronn-Germania și comunitatea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice „Sfânta Treime“ din localitatea Transilvăneană Cetatea de Baltă a atins un punct maxim și cu ocazia vizitei unui grup de enoriași din Cetatea de Baltă la Baiersbronn. La invitația credincioșilor din Baiersbronn, o delegatie de șapte membri ai comunității românești, sub coordonarea preotului Sorin-Ioan Ivan, însoțiți de primarului localității ing. Constantin Comandaru, au vizitat comunitatea soră din Pădurea Neagră.

În drumul lor mai întâi s-au oprit la Viena și München.

La Viena s-au făcut mai multe vizite și întâlniri cu prieteni de suflet, apoi s-a vizitat centrul vechi, simbolul capitalei austriece, Catedrală „Sfântul Ștefan“, Biserica Sfântul Petru și alte obiective prinse în program.

La München, în spiritul tradiției și a ospitalității românești au fost întâmpinați cu multă căldură sufletească de părintele Ioan-Irineu Fărcaș , Rectorul Misiunii Române Unite din Germania.

Mai apoi, la Baiersbronn, a urmat un program dens de întâlniri și discuții, alternând cu vizita unor obiective de interes prin împrejurul localității, program care a prilejuit o mai bună cunoaștere și apropiere între membrii celor două comunități,  atât în probleme privind biserica, dar mai cu seama în adâncirea relațiilor personale de prietenie dintre ei.

Călătoria cu trenulețul „Panorama“ pe șoseaua ce străbate  Muntii Pădurea Neagră, vizitarea Mănăstirii și a parcului din Klosterreichbach, unde a fost instalată „Fântâna Păcii“, întâlnirile și convorbirile cu numeroși membri ai comunității, cu reprezentanți  ai bisericilor și politicieni locali, au fost ocazii de a ne cunoaște mai bine. Întâlnirea cu primarul din Baiersbronn, dl.Michael Ruf, a fost un prilej în care s-a subliniat semnificația bunei înțelegeri între cetățenii europeni…, a sentimentului de apartenență la o comunitate, a solidarității umane și importanța apărării păcii în Europa și în lume.

Legătura de suflet între cei din Baiersbronn și cei din Cetatea de Baltă s-a manifestat mai cu seamă în cadrul Sfintei Liturghii celebrate împreună, duminică, 30 septembrie, predica fiind ținută de de Pr. Sorin -Ioan Ivan, cu ajutorul traducătoarei Victoria Balomiri. Chiar dacă au fost anunțate în limbi diferite, rugăciunile noastre s-au înălțat împreună, din suflete sincere, către Providența Divină, dăruindu-ne PACEA, cu inima curată și lacrimi de bucurie.

Un alt punct important al colaborării este constituit de sprijinul material oferit de comunitatea din Baiersbronn, Centrului Caritas Sfântul Anton pentru copii și tineri din Cetatea de Baltă. Ajutorul oferit s-a concretizat  de-a lungul timpului în diverse proiecte sociale. De data aceasta colecta din timpul liturghiei va conrtibui la achizitionarea unui laptop, foarte necesar Centrului Sf. Anton.  De asemenea donația făcută prin intermediul d-lui Marcel Sancez, președintele Fundației „Fântâna Păcii“, va merge către Centrul pentru copii din Cetatea de Baltă.

Membra a delegației din Cetatea de Balta, învățătoarea Maria Mihai, a ținut foarte mult ca să facem o vizită la grădinița și creșa administrată de parohia Catolica din Baiersbronn. În această vizită s-a întâlnit și a discutat cu colegele ei, având prilejul să culeagă numeroase  informații precum și unele promisiuni pentru viitor, privind schimb de idei și experință precum și ajutor pentru copiii pentru Centrul Sf. Anton și grădinița din Cetatea de Baltă.

Ideea centrală a acestei vizite a aparținut referentului pastoral Dominik Weiss care în cuvântul său, din cadrul Sfintei Liturghii a spus: “ cel mai important aspect din parteneriatul nostru NU este susținerea materială de care au beneficiat și beneficiază partenerii români, ci îmbogațire sufletească reciprocă, prietenia sincera și relațiile personale stabilite între oamenii din cele două comunități”.

Astfel, am ajuns să planificăm o noua  vizită a celor din Baiersbronn în Cetatea de Baltă. Îi așteptăm cu mare drag, într-un număr mai mare ca în anul 2016, pentru a ne descoperi și alți membri ai comunității din Baierbronn locurile, tradiția cu valorile ei din trecut și prezent, realitățile și nevoile urgente, sufletul și inima noastră de român autentic, ospitalier și generos atât în Biserică precum și în viața socială.

Vizita prietenilor noștri din Baiersbronn, va aduce la Cetatea de Baltă, un nou personaj, care s-a născut, tocmai când urcam pe unul din „colinele”  localității. În speranța că el va crește ca“Făt-Frumos din lacrimă…”iar anul viitor v-a veni la Cetatea de Baltă, noi, ca unui prinț, îi vom oferi locul cel mai potrivit pentru a-l descoperi în adevarata lui valoare și puteri ascunse, toate acestea vor fi puse în primul rând într-o piesă de teatru. Astfel, actul teatral va fi interpretat de prietenul nostru, de suflet, Schnaider care ne-a promis că, va face tot posibilul să deschidă, drumul unui personaj plin de MISTER pe nume “VILLI”. Cu toate că, numai ce s-a născut, el a jucat un rol important pentru întărirea prieteniei noastre.

Este un motiv minor, între nenumăratele motive majore, de a ne bucura și pe viitor de prietenia dintre comunitatea Transilvana din Cetatea de Baltă și cea din Baiersbronn –  Baden – Würtenberg și de a fi și pe mai departe, un exemplu de ecumenism trăit nu prin vorbe frumoase ci prin fapte concrete, pline de sinceritate și dragoste care unesc și NICIODATĂ nu separă.

 

Pr. Prot Ivan Sorin-Ioan

Mulțumim pe această cale celor două Doamne care ne-au ajutat la redactarea articolului

Laura și Victoria Balomirii

Die über die Jahre gewachsene Freundschaft zwischen der Römisch-Katholischen Gemeinde St. Maria König der Apostel in Baiersbronn und der Griechisch-Katholischen Gemeinde im siebenbürgischen Ort Cetataea de Balta fand zwischen dem 26. September und dem 2. Oktober 2018 im Besuch einer rumänischen Delegation in Baiersbronn einen erfreulichen Höhepunkt. Auf Einladung der Baiersbronner Gläubigen besuchten fünf Gemeindemitglieder aus Rumänien unter der Leitung ihres Pfarrers, Sorin Ivan Ioan und in Begleitung des Bürgermeisters Constantin Comandru ihre Schwestergemeinde im Schwarzwald.

Die Reise führte über Wien und München, wo die rumänischen Gläubigen von der lokalen Griechisch-Katholischen Mission herzlich empfangen und beherbergt wurden. In Wien war der Besuch der Altstadt, einschließlich des Stephansdoms, der wichtigste Programmpunkt.

In Baiersbronn selbst folgte dann ein dichtes und ausgewogenes Gesprächs- und Freizeitprogramm, im Zuge dessen sich die rumänischen und deutschen Gemeindemitglieder in kirchlichen, vor allem aber persönlichen, freundschaftlichen Angelegenheiten näherkamen. Eine Fahrt mit dem Panoramabähnle zur Schwarzwaldhochstraße oder ein Spaziergang zum Friendensbrunnen im Klosterreichbacher Kurpark gehörten ebenso zu den Aktivitäten wie intensive Begegnungen und informative Gespräche mit Gemeindemitgliedern, Kirchenvertretern und Kommunalpolitikern. Zu letzteren gehörte auch der Baiersbronner Bürgermeister Michael Ruf, der das über Grenzen hinweg entstandene Gemeinschaftsgefühl würdigte und dessen Bedeutung für Frieden und Verständigung in Europa betonte. Die Herzensgemeinschaft zwischen den Baiersbronnern und ihren rumänischen Glaubensgenossen kam vor allem im gemeinsam gefeierten Gottesdienst, bei dem Pfarrer Sorin Ivan die Predigt hielt, zum Ausdruck.

Einen Schwerpunkt stellte die weit über das Materielle hinausreichende Unterstützung des Kinder- und Jugendzentrums in Cetatea de Balta durch die Baiersbronner Kirchengemeinde dar. Die Zusammenarbeit der beiden Gemeinden konkretisiert sich schon seit Jahren in diversen sozialen Projekten – diesmal soll die Kollekte des Gottesdienstes für den Ankauf eines Laptops als Ausstattung für das Kinder- und Jugendzentrum eingesetzt werden. Auch wurde durch Marcel Sancez, den Vorsitzenden des Vereins Friedensbrunnen, eine Spende für die Kinder- und Jugendarbeit in Cetatea de Balta übergeben. Die rumänischen Lehrerinnen, die Teil der Delegation aus Cetatea de Balta waren, besuchten zudem die von der Baiersbronner Gemeinde betriebenen örtlichen Kindergärten und konnten sich somit mit ihren Fachkolleginnen austauschen und zahlreiche Anregungen holen.

Doch wie Pastoralreferent Dominik Weiß anmerkte, steht bei der Gemeindenpartnerschaft weniger die finanzielle Hilfestellung als die gegenseitige persönliche Bereicherung im Vordergrund. Und so ist geplant, dass beim baldigen Gegenbesuch der Baiersbronner im rumänischen Cetatea de Balta ein von Herrn Scheider, einem Freund der Baiersbronner Gemeinde, geschriebenes Theaterstück rund um eine Gestalt namens Willi aufgeführt wird – zu diesem Zeitpunkt wollen wir nicht mehr verraten, als dass dieser Willi im Zuge des Besuchs in Baiersbronn entstanden ist und auf eine reale Begegnung zurückgeht. Dies ist nur einer der vielen Gründe, sich auf einen weiteren Höhepunkt der Freundschaft zwischen den beiden siebenbürgischen beziehungsweise baden-württembergischen Gemeinden zu freuen und für ein weiteres Beispiel gelebter Ökumene dankbar zu sein.

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Conferința Școala Ardeleană – Memorie și educație

$
0
0

Data de 11 octombrie a fost aleasă în România ca Ziua Școlii Ardelene, zi în care se rememorează inaugurarea la Blaj, în 11 octombrie 1754, a primelor şcoli cu predare în limba română din Transilvania de către episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron. Adevărate fântâni ale darurilor, cum le-a numit ctitorul lor, spunând astfel: Şcoala de obşte va fi a tuturor, de toată vârsta, de cetanie, de cântare şi de scrisoare, nici o plată de la ucenici aşteptându-se. Manifestarea acestei zile are caracter naţional din anul 2014, după ce Parlamentul României a adoptat un proiect de lege în acest sens. Acest proiect a fost adoptat de Camera Senatului la 19 noiembrie 2013 şi de Camera Deputaţilor, la 13 iunie 2014, legea fiind promulgată de Preşedintele României la data de 1 iulie 2014.

Actul de naștere al Şcolii Ardelene a marcat începutul elaborării şi afirmării conştiinţei naţionale a românilor din Transilvania. Din aceste Școli ale Blajului, asemenea celor europene ale timpului respectiv, au pornit, ca fii de ţărani simpli, cei care ulterior vor fi numiţi Corifeii Şcolii Ardelene. Ei sunt cei care au intuit faptul că introducerea alfabetului latin în scrierea limbii române însemna o etapă decisivă în procesul de realizare a unităţii limbii literare. Astfel, dezideratul unificării limbii impunea, în primul rând, înlocuirea alfabetului chirilic şi adoptarea alfabetului latin. Atunci când se vorbește despre Școala Ardeleană, mișcarea nu se poate rezuma numai la o filă din istorie, ci mai degrabă la identitatea noastră, la ceea ce este în definitiv poporul român.

În acest sens, joi 11 octombrie 2018, de Ziua Școlii Ardelene, s-a organizat la Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare, conferința Școala Ardeleană – Memorie și educație. Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Cultură din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș. În cadrul evenimentului au intervenit Preasfințitul Părinte Vasile Bizău – Episcop de Maramureș, dr. Teodor Ardelean – director al Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare, dr. Marius Câmpeanu – șef secție istorie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și prof. dr. Ciprian Ghișa din Cluj-Napoca. Moderator al evenimentului a fost pr. dr. George Marius Nicoară.

În cuvântul de deschidere, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, pornind de la titlul conferinței Școala Ardeleană – memorie și educație, a subliniat importanța educației în viața unui popor: ,,Educația are de-a face în mod evident cu viața, cu sensul vieții, cu valorile și printre cele dintâi valori se află moralitatea. Fără de moralitate axa valorilor se clatină si se clatină și din perspectivă religioasă. Moralitatea este cea care unește toate valorile, este axul central al valorilor. Educația este primordială, este esențială, și îl făurește pe om și astfel un om devine mai uman cu cât este mai educat”.

Cine sau ce este Școala Ardeleană? Prin aceste cuvinte și-a început prezentarea domnul prof. Teodor Ardelean – Director al Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare. Subliniind importanța acestui curent crucial pentru poporul român, domnul Ardelean a numit Școala Ardeleană ca fiind ,,un fenomen unghiular în cultura românească, care a deschis neamul românesc spre Europa luminilor. Școala Ardeleană este un fenomen magic și magistral, un capitol cardinal din evoluțiile culturale și de emancipare ale românilor. Școala Ardeleană nu este doar un capitol, ci e o idee în lucrare permanentă”.

A intervenit, în continuare, dr. Marius Câmpeanu cu o prezentare a continuării Școlii Ardelene pe meleaguri maramureșene, arătând importanța acestui curent prin înființarea școlii în limba română din Șomcuta Mare.

Domnul prof. dr. Ciprian Ghișa a evidențiat situația educativă din secolul al XVIII-lea și importanța episcopului Inochentie Micu Klein în acest proces de emancipare a poporului român din Transilvania, prin înființarea viitorului centru de la Blaj, devenind o figură carismatică din istoria Bisericii ce a pus bazele viitoarei mișcări Școala Ardeleană.

La finalul evenimentului au urmat o serie de întrebări și intervenții din partea unor participanți la conferință.

Biroul eparhial de presă

scoala-ardelean-1scoala-ardelean-2scoala-ardelean-3

Secţiunea: Maramureş

Comunicat al Consiliului Director al AGRU Național

$
0
0

Cea de a doua întâlnire din acest an a membrilor Consiliului Director Național și a asistenților lor spirituali, a fost găzduită de Centrul Spiritual „Manresa” din Cluj (Eparhia de Cluj-Gherla), în zilele de 12 și 13 Octombrie. În deschiderea întâlnirii, participanții au primit salutul pr. Călin Bot, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, al domnului președinte al AGRU – Cluj, Daniel Seleușan, al pr. Angelo Pop, Asistent spiritual al AGRU Național și Vicar general al Eparhiei de Lugoj, precum și al președintelui AGRU Național – Călin Diaconu.

Gazdele întâlnirii au propus apoi – în formatul unei mese rotunde, moderată de prof. Alin Tat – o întâlnire cu trei dintre intelectualii de marcă ai Clujului, pe tema: Datoria de a scrie. Creștinii și cuvântul scris în lumea de azi”. Încercând o sinteză foarte sumară a celor propuse nouă în dezbatere, pe rând de către domnii Ion Pop, Adrian Popescu și Alexandru Cistelecan, în primul rând ne-am simțit provocați de argumentarea necesității unei formări interioare și umaniste în fața pericolelor unei lumi deculturalizate, în care „analfabetismul funcțional” e nu numai permis, ci și generalizat. Mulțimea informației coexistă astăzi cu lipsa de formare, într-un amestec impur, nivelator. Deși se produce multă carte, deși vedem cozi la multe muzee, asistăm în fapt la o „japonizare” a lumii… fiind mai degrabă prea-ocupați cu fotografierea și postările în media socială, în dauna unei autentice îmbogățiri spirituale și umane. Trăim o criză a cuvântului scris, căci lumea nu caută să se mai informeze despre sine, refuzând efortul pe care îl presupune cunoașterea.

În condițiile în care mall-ul pare a deveni noul templu către care se grăbește lumea de azi, scriitorii sunt chemați să redescopere poeticitatea fundamentală a lumii. Iar poetul creștin seamănă tot mai mult cu profetul din Vechiul Testament, Iona – care, oricât ar fugi de porunca dumnezeiască, este ajuns din urmă de aceasta, trăind totodată riscul expunerii în fața unei audiențe tot mai secularizate. Există, în scriitorul creștin, atât chemarea de a scrie – el ascultând de o „comandă destinală”, cât și datoria de a o face, ascultând de… lipsa de repere spirituale a celor din jur. Conlucrarea divinului cu umanul stă, astfel, la baza oricărui act creator.

Raportul dintre interioritate și exteriorizare, dintre trăirea credinței și fervoarea care exprimă această credință, cu bucuria deplină și strigată cu glas puternic de cel care Îl află pe Dumnezeu prezent și în lume, recuperarea omului sensibilizat de prea multa corporalitate, pângărirea permanentă a lumii și permanenta cultivare a neatenției – sunt tot atâtea motive ce duc, inevitabil, la cernerea celor puțini care vor mai putea avea o privire de ansamblu asupra lumii. De aceea, din acest veac miop, să ne așteptăm că se vor ridica spirite clarificate, care vor exprima esența și frumusețea Adevărului. Masa totundă s-a încheiat cu recomandarea celor trei cărturari clujeni către „agriști”, de a reciti „Scrisoarea către artiști” a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, adresată „acelora care, cu o pasionată dăruire, caută noi ‘epifanii’ ale frumuseții pentru a le dărui lumii într-o creație artistică”. Funcția profetică a scriitorului creștin, rolul de a descoperi cu orice risc barierele dar și frumusețea nevăzută și minunată a lumii, justifică prin urmare pe deplin datoria de a scrie.

Cea de a doua zi a lucrărilor – a început printr-o energică și bine primită intervenție a reprezentanților Acțiunii Catolice din România, despre rolul și așteptările Federației ACRO față de AGRU. Pe rând, președintele ACRO – Anca Frona, Asistentul spiritual național al ACRO – pr. Felix Roca, și secretarul Acțiunii Catolice – Codruța Fernea, au exprimat invitația ca AGRU să contribuie cu cele trei valori esențiale: experiența, voluntariatul și vocația educativă în viața Federației, pentru a integra mai bine cele trei sectoare (copii, tineri si adulți) și cele două rituri (latin și bizantin) care, împreună, reprezintă amprenta vie și mărturisită a participării românești la catolicitate ca principiu universal. Prin prezența Alexandrinei Kiss, facilitator de planificare strategică, participanții la lucrări au fost invitați să reflecteze și să răspundă foarte succint unor întrebări provocatoare prin „banalitatea” și esențialitatea lor (care sunt prioritățile AGRU? care este obiectivul AGRU? care sunt propunerile pentru o mai eficientă colaborare între diferitele asociații membre ale ACRO? și altele), oferind pe calea aceasta elemente utile pentru o strategie a viitoarei dezvoltări a Federației de Asociații Catolice, reunite sub sigla ACRO.

Ultima parte a lucrărilor a fost dedicată problemelor organizatorice curente ale AGRU-lui, între care am consemnat: începerea procesului de revizuire a site-ului www.agru.ro, elaborarea unui manual de identitate pentru AGRU, o mai buna comunicare cu ASTRU, participarea la SIESC (Asociația Profesorilor Creștini din Europa) și continuarea participării la proiectul PRORURE (importanța satului în lumea viitorului), introducerea tehnologiei de tip conferințe online în viața asociației. Următoarele întâlniri asociative vor avea loc in anul 2019, în primăvară în Eparhia de Maramureș iar în toamnă, în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Pentru consiliul director AGRU Național, a consemnat președintele Călin Diaconu.

imagine

Secţiunea: General

Zi istorică la Vârșeț. Înființarea unei noi parohii greco-catolice pentru românii din Serbia

$
0
0

La invitaţia Prea Sfinţiei Sale Djura Džudžar, episcop greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia; a pr. Mihai Gherghel, paroh la Marcovăţ şi Vârşeţ (Serbia), şi a consiliului parohial, P.S. Alexandru Mesian, episcop de Lugoj a efectuat o vizită în Serbia la Vârșeț, sâmbătă, 13 octombrie 2018, cu ocazia sfinţirii bisericii greco-catolice „Sf. Treime”, în urma lucrărilor de restaurare interioară şi exterioară. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei de Lugoj.

La sosire, P.S.Alexandru, P.S. Džudžar și P.S. Laszlo Nemeth, episcop romano-catolic de Zrenjanin, au fost întâmpinați de către pr. Mihai Gherghel, parohul locului, cu pâine și sare.

Programul a început în curtea bisericii cu rânduiala Sfințirii Bisericii la exterior prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul Mir, apoi a urmat Sfințirii Bisericii la interior și consacrarea altarului. La sfânta Liturghie, alături de: P.S. Alexandru Mesian, P.S. Djura Džudžar și P.S. Nemeth Laszlo, au concelebrat un sobor de preoţi din Episcopia de Lugoj și Blaj, preoți roman-catolici din Dieceza de Zrenjanin şi preoţi greco-catolici care l-au însoţit pe episcopul Džudžar.

Au participat oficialități de stat din România și Serbia: Dl. Cosmin Hălăcescu, ministrul consilier din partea Ambasadei Române la Belgrad; Dl. Gârban Gavrilo din partea ministerului cultelor din Belgrad; Dl. Dragan Miloșevici și Dl. Miroslav Ilici, responsbil secretar cu cultele din partea Provinciei Autonome Voivodina; Dl. Dinu Gheorghe, consulul general român din Vârșet, și Dl. Dan Nicolae Constantin, ministrul consilier, din partea Consulatului României la Vârșet, și alte oficialități locale.

Prea Sfințitul Alexandru a oferit părintelui Mihai Gherghel o icoană cu Maica Domnului de la Scăiuș care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934, spunând că „este bine să existe într-o biserică nouă o asemenea icoană pentru că Maica Domnului este Regina Păcii”.

Pr. paroh Mihai a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru, Prea Sfinţiei Sale Djura Džudžar și Prea Sfințitului Nemeth Laszlo pentru interesul arătat faţă de această comunitate. A mulţumit tuturor participanţilor şi preoţilor concelebranți şi oficialităților prezente. A mulţumit credincioşilor din parohie pentru buna organizare a evenimentului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă .

Scurt istoric

Parohia Greco-Catolică din Vârșeț a funcționat ca și filie a Parohiei Greco-Catolice din Marcovăț. În anul 1903 existau în Vârșeț aproximativ 100 de credincioși greco-catolici. Datele ultimului recensământ din anul 2011 arată că și astăzi există în Vârșeț aproximativ 100 de credincioși greco-catolici. Unele familii de greco-catolici din Marcovăț și Iancaid, acum trăiesc la Vârșeț. Știm că părintele Vasile Miclău, de pie memorie, părinte protoiereu, care a slujit 48 de ani la Marcovăț, și nu numai, a botezat și a încreștinat multe persoane, chiar și din Vârșeț și din împrejurul orașului.

Această biserică a fost cumpărată de comunitatea greco-catolică din Vârșeț în anul 2015 de la Biserica Evanghelică. În ultimii 3 ani s-au făcut reparații la acoperiș, pe turnul Bisericii s-a montat o cruce, în interior s-a schimbat instalația electrică, zugrăveli, s-a confecționat un iconostas conform tradiției Bisericii Bizantine, băncile au fost ajustate, iar pe geamuri s-a aplicat o folie ce imită vitraliul.

Este pentru prima dată când după peste 100 de ani românii greco-catolici din Vârșet și-au inaugurat biserica lor. S-au constituit în parohia cu hramul Sf. Treime, iar Bunul Dumnezeu le-a dăruit un preot vrednic.

Această Biserică a fost construită în anul 1932.  La început a fost folosită de comunitatea evanghelică de limbă germană, maghiară și slovacă.

Ziua de 13 octombrie 2018 pentru Biserica Greco-Catolică Română este o zi istorică. În noua Biserică se vor putea ruga credincioși greco-catolici și credincioși de alte confesiuni. Până după al Doilea Război Mondial, această biserică a mai funcționat doar câțiva ani.  Din cele spuse de pr. Mihai Gherghel, Biserica a fost închisă căci nu mai erau credincioși evanghelici în Vârșeț, fiind plecați.

Vârșețul este un oraș înfrățit cu Lugojul. Parohiile Greco-Catolice din Vârșeț, Marcovăț și Iancaid, până la noua stabilire a frontierelor, au fost incluse în Eparhia Lugojului, conform Șematismului de Lugoj din 1903.

Biroul de presă eparhial

 

Mai multe fotografii AICI

 

 

DSC_8946DSC_8996DSC_9000

Secţiunea: Lugoj

Viewing all 1942 articles
Browse latest View live