Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all 1942 articles
Browse latest View live

Comunicatul Episcopiei de Canton despre materialele pr. Terheș

$
0
0

Comunicat
Episcopia Greco-Catolică Sf. Gheorghe din Canton

Având în vedere unele materiale de presă cu caracter politic apărute în spațiul media și în rețelele de socializare care au ridicat mai multe nemulțumiri în rândul unor persoane de bună credință, în special legate de Părintele Cristian Terheș, precizăm următoarele:

  • Episcopia Greco-Catolică Sf. Gheorghe din Canton, Ohio se delimitează de orice afirmație cu caracter politic, atât ale Preotului Cristian Terheș cât și a oricui altcuiva;
  • aceste manifestări și afirmații nu reprezintă poziția oficială a Episcopiei noastre, ele fiind cazuri de manifestare a libertății personale de opinie, întreprinse independent de noi;
  • orice altă afirmație viitoare trebuie să fie asumată în totalitate, fiind considerată cu caracter personal și nu instituțional, în afară de cazurile în care va fi menționat acest lucru în mod explicit.

În concluzie, fidelă Evangheliei iubirii lui Hristos pentru toți oamenii, Episcopia Greco-Catolică Sf. Gheorghe din Canton, Ohio, promovează în mod permanent pacea, dialogul și buna înțelegere între oameni de credințe și opinii diferite.

***

Disclaimer
Statement of the Romanian Catholic Diocese/Eparchy of St. George in Canton

Recently, several political news items principally related to statements by and interviews of Father Cristian Terhes have appeared in the media and on social media channels. These have resulted in expressions of discontent on the part of some people who are acting in good faith. In this regard, it seemed to the Romanian Catholic Diocese that certain clarifications are in order:

  • The Romanian Catholic Diocese (Eparchy of St. George in Canton) does not and will not express opinions of a manifestly political nature. It is in no way associated with the political opinions and statements of Father Terhes or anyone else.
  • The opinions that have been expressed by Father Terhes or any other person connected to the Diocese do not represent the official position of the Diocese. Rather, these statements are the free expression of the person’s individual opinions and have no connection to the positions of the Romanian Catholic Diocese of Canton or the Romanian Greek-Catholic Church as a whole. Moreover, we explicitly expect that such opinions will not be expressed by the clergy from the pulpit or in any other way that may reflect the speaker’s role in the Diocese (Eparchy).
  • Unless explicitly identified as the position of the Diocese (Eparchy), any future public statements must be understood as personal, rather than institutional, in nature.

Finally, the Romanian Catholic Diocese/Eparchy of St. George in Canton, consistent with the mission entrusted to it by the Gospel, which teaches Christ’s love for all people, continually reaffirms its desire to foster peace, dialogue, and mutual understanding among those of varying beliefs and opinions.

via RomanianCatholic.org

Secţiunea: General


Sărbătoarea „Nașterea Maicii Domnului” la Șișești

$
0
0

După consacrarea catedralei episcopale Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare, la data de 15 August 1932 de către Preasfinția Sa Alexandru Rusu – Episcopul Maramureșului între anii 1931-1963, martirizat de comuniști în închisoarea din Gherla pentru unitatea Bisericii lui Hristos, în urma decretului din 1 Iunie 1933 Preasfințitul Alexandru stabilește că: Deodată am socotit a fi potrivit să participăm de acum înainte şi la unul din pelegrinajele obişnuite la biserica votivă de la Şişeştii marelui ctitor, care a fost Vasile Lucaciu, şi fiindcă această biserică este închinată tot Maicii Domnului, am fixat pentru acest peregrinaj ziua de 8 Septemvrie, Naşterea Preacuratei Fecioare. (Ep. Dr. Alexandru Rusu). Astfel ziua de 8 Septembrie, când Biserica sărbătorește Nașterea Preacuratei Fecioare Maria, devine zi de pelerinaj și mare sărbătoare atât pentru comunitatea parohială din Șișești cât și pentru credincioșii din împrejurimi care vin în pelerinaj la acest loc de închinare.

Continuând tradiția înaintașilor, și în acest, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a găsit în mijlocul credincioșilor și a pelerinilor veniți la Șișești pentru a o cinsti pe Preacurata Fecioară Maria, ocrotitoare acestei biserici, votivă pentru unirea tuturor românilor.

La intrarea în curtea bisericii, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de primarul comunei Șișești, Domnul Ioan Tentiș, de Pr. Augustin Butica – vicar general, de Pr. Gabriel Horț – paroh la Șișești și de ceilalți preoți veniți la sărbătoare. Tinerii parohiei îmbrăcați în frumoasele straie populare specifice zonei i-au urat arhiereului bun venit și i-au oferit flori.

În cuvântul său de învățătură, pornind de la importanța sărbătorii, Arhiereul a reliefat modul cum, Dumnezeu alege timpul și se manifestă în timp, nu alege momentul, alege timpul și în timp El lucrează. În Nașterea Preacuratei Fecioare Maria se vede alegerea lui Dumnezeu de a veni în întâmpinarea noastră a tuturor. Răspunsul lui Dumnezeu la rugăciune, la așteptare, la cerere, la năzuință se vede împlinit în această sărbătoare.

Astfel a răspuns Dumnezeu părinților prorocului Samuel, descris în cartea întâia a Regilor, Ioachim și Anei – părinții Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – și se actualizează în sufletul fiecărui credincios care îl lasă pe Dumnezeu să intre și să locuiască în inima lui. Un element important a celor două familii din istoria mântuirii a constat în îndeplinirea promisiunii făcută lui Dumnezeu. Datori suntem și noi cei de astăzi, în acest an sărbătoresc al Centenarului, să legăm trecutul cu prezentul, iar prezentul să-l punem la picioarele Fecioarei Maria și împreună cu ea să rămânem atașați de biserică și să arătăm o mică lumină a Împărăției lui Dumnezeu.

După rugăciunea amvonului, Preasfințitul Părinte Vasile împreună cu preoții și credincioșii prezenți la sărbătoare au făcut înconjurul bisericii cu statuia Preacuratei, adusă de la Roma de către părintele Vasile Lucaciu.

Biroul eparhial de presă

Secţiunea: Maramureş

Hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca

$
0
0

Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD) a celebrat la 8 septembrie, ca în fiecare an de Sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria, hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca. Mănăstirea a fost sfințită de către Întâistătătorul Bisericii noastre, Cardinal Lucian Mureșan în 8 septembrie 2003. Aici se află sediul Congregației Surorilor Maicii Domnului, institut religios greco-catolic întemeiat de Mitropolitul dr. Vasile Suciu în 1921, la Blaj. Surorile din această Congregație au împărtășit întru totul destinul Bisericii Greco-Catolice din România, trecând și ele prin focul încercărilor și persecuțiilor pentru credință sub regimul comunist, timp de peste 40 de ani. Încă de la întemeiere, dar și în perioada de clandestinitate, precum și în perioadele succesive ieșirii BRU la lumină, Surorile s-au străduit să își aducă prinosul de jertfă pentru sluji aproapelui după modelul Preasfintei Fecioare Maria – calea pe care au ales să o urmeze, având totodată la suflet îndemnul părintelui fondator: „de a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul, prin credință vie”.

La împlinirea a 15 ani de la sfințirea acestui așezământ călugăresc, în semn de recunoștință față de Bunul Dumnezeu și față de Preacurata Fecioară Maria, Surorile au întâmpinat sărbătoarea printr-o Veghe de rugăciune. Astfel, în ajunul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, PS Florentin Crihălmeanu – Eparh de Cluj-Gherla, pcuv. pr. Protoegumen Laurean Daboc OSBM, cucernicul pr. Ioan Pop, consilier eparhial și capelan al surorilor OSBM, pr. Florin Pop, spiritualul Reuniunii Mariane și cucernicul pr. Cristian David – cancelar episcopal și capelan al surorilor CMD, au celebrat în capela Mănăstirii, Slujba Vecerniei, urmată de rânduiala Paraclisului Maicii Domnului. După un scurt moment de comuniune și împărtășire fraternă, privegherea a continuat cu o oră de Adorație Euharistică.

În dimineața zilei de sâmbătă, 8 septembrie 2018, Sărbătoarea a început cu procesiunea-pelerinaj devenită tradiție la nivel local, de la Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față” până la Mănăstirea Maicii Domnului. Procesiunea a fost condusă de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, alături de un număr mare de preoți și credincioși, care au unit osteneala drumului cu prinosul de cânt și rugăciune închinat Maicii Sfinte. Pelerinii au fost primiți de preacuvioasa Maică Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului și de pr. capelan Cristian David.

Momentul central al Sărbătorii l-a constituit celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, alături de Excelența Sa Kyr Joseph Ghebara, Arhiepiscop de Petra și Filadelfia, Înaltul Prelat oaspete din Aman, Iordania. Au concelebrat Mons. Călin Ioan Bot, vicar general, pr. arhimandrit Bassan, Vicarul general al IPS Joseph, pr. capelan Cristian David și un mare număr de preoți. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Angeli”, dirijat de prof. Monica Cerghizan, în alternanță cu Corul Surorilor CMD de la Mănăstire. La acest moment celebrativ, alături de surorile din CMD au participat călugării și călugărițele din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, preoții și frații din Societatea lui Isus și surorile din Congregatio Jesu. De asemenea, s-au alăturat la ceas de sărbătoare, în număr mare, membrele Reuniunilor Mariane din toate Eparhiile BRU, aflate la Cluj-Napoca cu ocazia Întâlnirii naționale a Reuniunii Mariane.

Între sutele de credincioși care s-au unit în rugăciune, s-au aflat: un grup de tineri din parohia „Sfântul Gheorghe”, Sângeorz-Băi – parohie în care, de mai bine de 10 ani, Surorile CMD desfășoară o intensă activitate de cateheză și apostolat, oferindu-și sprijinul pentru buna organizare; tinerii din Asociația Cercetașii Munților au fost de mare ajutor atât în pre-ziua sărbătorii cât și în timpul procesiunii și al celebrării liturgice, îngrijindu-se de alimentarea cu apă, marcarea locurilor pentru Sf. Împărtășanie și la final, în cadrul agapei fraterne; de asemenea, s-au implicat cu bucurie și tinerii din ASTRU Cluj, însoțiți de un grup de voluntari din parohia Mosta, Malta, alături de pr. Sergio Fenech.

Prezența ierarhilor noștri, a preacucernicilor și cucernicilor preoți, a persoanelor consacrate, a membrilor Reuniunilor Mariane, a tinerilor care în mod generos au dăruit din timpul lor pentru pregătirea acestei sărbători și a tuturor credincioșilor iubitori și cinstitori ai Preasfintei Fecioare Maria, Mama noastră Cerească, a conferit solemnitate rugăciunii și ne-a întărit în dragostea față de Dumnezeu, față de Maica Domnului și față de Biserica din sânul căreia facem parte.

Meditația la celebrarea liturgică a Preasfinției Sale Florentin s-a referit la Sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria – „sărbătoare care împreunează Bisericile din Orient și din Occident”. „Suntem aici cu bucurie, la Mănăstirea Surorilor CMD”, a spus Ierarhul, „într-o sfântă zi de sâmbătă dedicată Preasfintei Fecioare Maria. Ne bucurăm pentru că, la celebrarea de astăzi, ne face onoarea de a fi alături de noi Înaltpreasfințitul Arhiepiscop de Petra și Filadelfia, Iosif, mulțumim, de asemenea și pr. arhimandrit Bassan.” Preasfinția Sa a salutat și Surorile CMD, precum și prezența membrelor Reuniunilor Mariane și a tuturor credincioșilor. „Ne amintim că au trecut deja 15 ani de la acel 8 septembrie 2003, când prin voia Bunului Dumnezeu, Pr. Întâistătător al Bisericii noastre, Înaltpreasfințitul Episcop și Mitropolit atunci, Lucian, astăzi Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, binecuvânta această Mănăstire prin sfințire cu apă sfințită și ungerea cu Sf. Mir, dimpreună cu Episcopul locului și cu alți Episcopi și un frumos sobor de preoți împreună-celebranți”. A mulțumit și celor 23 de preoți și cei aproape 400 de credincioși care au venit în procesiune de la Catedrala „Schimbarea la Față” la Mănăstirea Maicii Domnului și sunt prezenți, alături de alte sute de credincioși, la frumoasa celebrare.

A fost prezentat apoi motivul sărbătorii, „Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, mărita Doamna noastră. Dorim să aducem cinstire și laudă, Preasfântului Dumnezeu, pentru Preasfânta Lui Mamă, pe care astăzi o aniversăm în momentul nașterii ei, în momentul intrării ei în istoria umană, în istoria noastră, a oamenilor, pentru a ne deschide tuturor istoria veșniciei, istoria mântuirii. Este o tradiție a Bisericii care din sec. al IV-lea a sărbătorit acest moment festiv”, a spus Ierarhul, prezentând, în continuare, detaliat, semnificația sărbătorii, care ulterior este preluată și înscrisă în calendarele bizantine la Constantinopol și în Occident mai târziu, în sec. al VII-lea, de către Papa Sergiu I. Cu ocazia Anului Centenarului Marii Uniri, an dedicat Episcopului martir și mărturisitor Iuliu Hossu, în curtea mănăstirii a fost amplasată și Expoziția documentară „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței”, cuprinzând referințe biografice, opinii ale unor personalități și imagini reprezentative despre viața Ierarhului de Cluj-Gherla.

La final, au fost rostite cuvinte de mulțumire pentru comuniunea de rugăciune sub razele privirii Maicii Sfinte, s-au făcut schimburi de daruri și amintiri. În acest context, PS Florentin a oferit ES Kyr Joseph Ghebara, diploma și medalia Iuliu Hossu, și, aceleași distincții le-a decernat preacuvioasei Maici Teodorina, Superioara generală și Congregației Surorilor Maicii Domnului, «în semn de prețuire și recunoștință pentru modelul autentic de trăire a vieții consacrate și de slujire a Bisericii Române, Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin rugăciune și apostolat după modelul Preasfintei Fecioare Maria. Fie ca modelul vieții Arhiereului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, să constituie pentru noi un ideal de urmat!» – a fost îndemnul de încheiere.

mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Început de an școlar la Școala Primară „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare

$
0
0

Luni, 10 septembrie 2018, peste 120 de copii alături de părinți și bunici s-au adunat cu emoție în curtea școlii „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare pentru a participa la festivitatea de deschidere a anului școlar 2018/2019. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național al României de către toți cei prezenți, după care Preasfințitul Părinte Vasile a oficiat rugăciunea Te-Deum-ului, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul an școlar. În cuvântul de bun venit, Preasfințitul Vasile a mulțumit părinților pentru încrederea pe care o acordă acestui proiect, care pune mult accent pe educație, pe transmiterea de valori și care își propune formarea integrală a omului pe cele trei coordonate: umană, intelectuală și spirituală.

La rândul său doamna director Nicoleta Rozalia Petran a asigurat părinții de toată implicarea cadrelor școlii pentru ca cei încredințați nouă să devină oameni valoroși, oameni frumoși și să ne mândrim cu ei și atunci când vor fi adulți pentru minunata viață pe care o vor avea.

La finalul festivității de deschidere, copiii împreună cu părinții s-au îndreptat spre clasele și grupele lor, unii pentru prima dată pentru a-și cunoaște învățătorii și educatorii alături de care pășesc cu emoții și cu încredere într-un nou an școlar.

Pentru cadrele didactice și pentru părinții doritori, de la ora 12:30, a fost celebrată sfânta Liturghie de Preasfințitul Vasile împreună cu pr. Angel Zareczki și pr. Emil Ember în capela din interiorul școlii. Răspunsurile la sfânta Liturghie au fost date de corul cadrelor didactice pregătiți și dirijați de domnișoara Ioana Trifoi, profesor de muzică în cadrul școlii. În cuvântul de învățătură, Eparhul de Maramureș a îndemnat pe fiecare în parte să considere capela amenajată din interiorul școlii, locul în care se pot retrage pentru a sta în fața lui Isus prezent în tabernacol deoarece doar în jurul altarului ne putem raporta la Isus și putem deveni o comunitate.

Înființată de Episcopia Greco-Catolică de Maramureș, Școala ,,Ep. Dr. Alexandru Rusu” și-a deschis porțile pentru prima dată în anul 2015 pentru 12 copii, repartizaţi în două grupe de grădiniţă (mare şi mică) şi o clasă pregătitoare. Anul aceste este și un an festiv pentru Școala ,,Ep. Dr. Alexandru Rusu” deoarece prima generație de copii, cu care școala și-a deschis porțile în anul 2015, au devenit școlari.

În prezent, după numai 3 ani de funcționare, sunt înscriși în total 126 de elevi, dintre care 78 preșcolari, iar 48 școlari. Cei înscriși la grădiniță participă la activități care urmăresc dezvoltarea atât senzorio-motorie, cât și intelectuală. De asemenea, ei pot participa şi la cursuri de limba germană şi limba engleză, incluse în oferta educaţională a grădiniţei. În plus, preşcolarii din grupa mare pot alege opţionale de şah şi dans. La nivelul ciclului primar sunt înscriși 48 de elevi, pentru patru clase (pregătitoare și I-III). La clasele primare, şcoala are program prelungit, prevăzut în intervalul orar 7,30-17. Cei care optează pentru acest program, beneficiază după orele de curs de ateliere de dezvoltare pe mai multe arii: arte, pian, ştiinţe, şah, dans prin care se încearcă trecerea de la teorie la practică, copiii având posibilitatea de a se dezvolta pe toate ariile.

Şcoala primară „Ep. Dr. Alexandru Rusu” este deschisă oricărui copil indiferent de confesiune, etnie ori naţionalitate. În şcoală se promovează valorile umane și creştine, căutându-se formarea de adulţi valoroşi pentru societate.

Biroul eparhial de presă

 

deschidereanscolar4

deschidereanscolar3

deschidereanscolar1

deschidereanscolar2

Secţiunea: Maramureş

Încep lucrările de reabilitare a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, afectat de incendiu

$
0
0

Prin HCL Nr.838/31.08.2018 și în urma semnării contractului de parteneriat nr. 335036/04.09.2018 dintre Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea și Municipiul Oradea, clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic, afectată la sfârșitul lunii august de un puternic incendiu, a fost preluată de Primăria Municipiului Oradea.

Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat în data de 31 august 2018 Contractul de parteneriat între Municipiul Oradea și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a clădirii afectate de incendiul din data de 25 august și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani. Conform contractului, clădirea va deveni în această perioadă un centru cultural și spațiu expozițional, cu respectarea eticii creștine și a normelor canonice ale cultului greco-catolic.

Ca urmare a faptului că au fost încheiate cercetările la fața locului în dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea în urma incendiului din 25.08.2018, prin Procesul Verbal încheiat în data de 10.09.2018 de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, se permite accesul în imobil. Începând din data de 17.09.2018, constructorul SC SELINA va interveni în vederea degajării molozului și luarea măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranță pe perioadă limitată a palatului. După efectuarea acestor lucrări, urmează efectuarea expertizei tehnice și a proiectului tehnic în vederea începerii procesului de refacere și consolidare a imobilului.

Municipiul Oradea va curăța într-o primă etapă clădirea de moloz și va realiza o expertiză de rezistență, care să indice părțile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate. În a doua etapă, se vor realiza lucrări pentru punerea în siguranță a clădirii, inclusiv zona de acoperiș. În a treia etapă, se vor realiza reabilitarea și refuncționalizarea efectivă a clădirii, inclusiv partea interioară, conform planurilor inițiale. Lucrările de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a imobilului ar urma să se finalizeze în termen de cel mult trei ani. La terminarea lucrărilor, Municipiul Oradea va preda proprietarului – Episcopiei Române Unite cu Roma Greco Catolică, de Oradea, parte din imobilul reabilitat, cu destinație de sediu curiei episcopale, în suprafață utilă de minim 1/3 din suprafața totală. Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea va păstra calitatea de proprietar asupra întregului imobil consolidat și reabilitat, transmis în folosință gratuită Municipiului Oradea.

via EGCO.ro

imagine

Secţiunea: Oradea

Blaj: Deschiderea Procesului de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM

$
0
0

Vineri, 14 septembrie 2018, în Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, în prezența Preafericirii Sale Cardinal Lucian și  a Preasfinției Sale Claudiu, a avut loc Sesiunea de deschidere a Procesului de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM, trecut la Domnul la data de 23 iunie 2000.

În deschiderea sesiunii a fost oficiată Ora a noua, urmată de cuvântul Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. În continuare, Pr. Cristian Barta, Postulatorul Cauzei în faza eparhială, a prezentat modul de desfășurare a Sesiunii de deschidere a Cauzei , o succintă biografie a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM, expunând etapele premergătoare acestui moment, îndeosebi primirea decretului nihil obstat din partea Congregației Cauzelor Sfinților.

Postulatorul a dat citire Cererii de Deschidere a Cauzei, care va cerceta viața, virtuțile eroice, faima și semnele sfințeniei Slujitorului lui Dumnezeu, Fratele Mihai Neamțu OSBM. A urmat citirea decretului de înființare a Tribunalului Cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu, precum și a decretelor de numire a membrilor Tribunalului. Au depus apoi jurământul toți Oficialii Tribunalului Cauzei.

La final, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan și-a exprimat gratitudinea față de Oficialii Tribunalului Cauzei și le-a acordat binecuvântarea arhierească.

A fost rostită Rugăciunea pentru beatificarea Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM:

Tatăl îndurărilor și Părinte a toată mângâierea,

Tu l-ai chemat pe fratele Mihai Neamțu să fie semn al Milostivirii Tale

în Biserica Greco-Catolică din România.

 

Prin viața sa dăruită Ție,

ne-a învățat că suntem născuți din nimic,

dar suntem meniți să împărățim veșnic

împreună cu Cristos.

 

Trimite-ne, Doamne, vindecarea sufletelor și a trupurilor noastre,

precum și harul pe care Ți-l cerem acum

prin mijlocirea fratelui Mihai, nădăjduind, prin bunătatea Ta,

că el va fi ridicat în curând la cinstea altarelor.

 

Că pe Tine te laudă toate puterile cerești și Ție mărire înălțăm, Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.

Tatăl nostru…

Născătoare de Dumnezeu…

Mărire Tatălui…

 

Cei care primesc haruri sunt rugați să se adreseze.

Postulatorului  Cauzei MIHAI NEAMȚU

Piața 1848, nr. 11, 515400

BLAJ, jud. ALBA

Biroul Arhieparhial de Presă

 

 

 

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – pelerinaj la mănăstirea OSBM de la Mintiu Gherlii

$
0
0

„Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!”

Și în acest an, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, călugării Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) au organizat pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Mintiu Gherlii, lângă Gherla. Serbarea hramului mănăstirii OSBM a debutat printr-o seară rugăciune, joi 13 sept. 2018, în care a fost celebrată Vecernia sărbătorii, urmată de rugăciunea Calea Crucii – cu o procesiune cu lumânări, cu opriri la troițele cu stațiuni sculptate în lemn care se află de-a lungul drumului de la baza dealului până sus, la mănăstire.

Vineri, 14 septembrie, după primirea Episcopului eparhial, PS Florentin, în fața capelei din Mintiu Gherlii, s-a făcut pelerinaj pe jos până la Mănăstire, cu relicva Sfintei Cruci. După un moment de rugăciune în biserică, s-a ieșit în curte unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, de către Ierarh împreună cu Mons. Călin Bot, Vicar general, preoți vicari, protopopi și parohi – la masa Sf. Altar au fost peste 30 de preoți și preoți călugări. Răspunsurile liturgice au fost date de surori. La celebrarea sărbătorească au participat peste 400 de credincioși, surori OSBM cu Maica Marcela Superioară provincială, surori CMD cu Maica Teodorina Superioară generală, surorile terțiare baziliene și membre ale Reuniunii Mariane, cu președinta Monica Culea.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a reamintit faptul că „la Sărbătoarea înălțării Sfintei, Cinstitei, de viață dătătoarei Cruci din ziua de 14 septembrie, pomenim momentul în care Sfânta Elena a găsit lemnul Sfintei Cruci care a fost identificat prin atingerea unor bolnavi și apoi a fost înălțat spre venerare. Și astăzi în Ierusalim, sub lespedea din capela Răstignirii, se coboară spre capela Sfintei Elena, locul unde Împărăteasa Elena a găsit cele trei cruci, urmare a unei revelații pe care a avut-o în vis. În prezent lemnul Crucii se află în multe părți din lume, un fragment al ei se află și aici [nn. la mănăstirea de la Mintiu Gherlii], pe masa Sf. Altar este o mică părticică din Crucea pe care a fost răstignit Hristos. Ne închinăm cu venerare lemnului Sfintei Cruci, pentru că el este lemnul de pe care izvorăște harul mântuirii pentru fiecare dintre noi, este lemnul de pe care au izvorât Sfintele Taine, Sfintele Sacramente până astăzi, căci din coasta străpunsă – cum spune Apostolul Ioan – de ascuțișul păcatelor noastre, a izvorât Sânge și Apă – Sângele Euharistiei, al prezenței Sale mântuitoare veșnice în mijlocul nostru și apa dătătoare de viață, apa Botezului prin care suntem chemați să intrăm și să devenim fii ai lui Dumnezeu prin Fiul – iată unde se află Izvorul mântuirii noastre, iată de ce ne închinăm lemnului Sfintei Cruci.”

PS Florentin s-a oprit, în cuvântul rostit, și asupra istoriei Bisericii Greco-Catolice, a modelului Episcopilor martiri, mai cu seamă cel al Episcopului Iuliu Hossu, reamintind cuvintele sale, «credința noastră este viața noastră!» – prin care refuza să se lepede de credință în fața numeroaselor ispitiri. „Istoria Bisericii Greco-Catolice, la revenirea ei la viață, după anii 1990, la reînvierea prorocită în Memoriile Cardinalului, își urmează cursul! – a afirmat Episcopul de Cluj-Gherla; noi, avem datoria să rămânem în adevăr cu credință! Este important ca ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice să însemne credință, cunoaștere și comunicare între noi. E regretabil să vedem că suntem puțini la număr și, puțini cum suntem, suntem dezbinați. E și mai regretabil când facem această dezbinare în numele lui Hristos! Atenție la dorința de a ne face dreptate, sau de a schimba istoria pentru a fi pe placul nostru. Există un Dumnezeu stăpân și peste oameni și peste istorie. Dacă suntem cu adevărat credincioși, atunci trebuie să avem încredere în acel Dumnezeu și în cei pe care El i-a pus la cârma Bisericii”, a subliniat Ierarhul, adăugând: „La încheierea Memoriilor sale, în 1962 – la Mănăstirea ortodoxă Căldărușani, în domiciliu obligatoriu, Episcopul Iuliu Hossu scrie foarte frumos: «noi am mers cu fruntea sus pe această Cale a Crucii și am rămas alături de Hristos până la sfârșit». Este ceea ce ni se cere și nouă, celor de astăzi, care ne bucurăm de momentul Învierii, dar ne vine greu să rămânem alături de El, sub Cruce, în momentul Răstignirii. Să nu uităm că înviere, fără răstignire, nu există. Hristos a venit pentru a muri și a Învia, nu doar pentru a Învia. Să învățăm să murim uneori dorințelor noastre de bine, pentru a învia cu Hristos!” – a îndemnat Preasfinția Sa.

După Sf. Liturghie, pr. ierom. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din România, a menționat că Ordinul Sfântului Vasile cel Mare nu a recuperat nici una dintre mănăstirile pe care le-a avut în 1948, mănăstiri cu tradiție de mari pelerinaje, la Nicula, Bixad, Moisei… A spus: „Sigur, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în locul acestor mănăstiri, am construit altele, locuri de pelerinaj și de rugăciune pentru credincioșii greco-catolici: la Molișet, Prilog – în apropiere de Bixad și această Mănăstire „Sfânta Cruce”, aici, aproape de Mănăstirea Nicula. Este un loc frumos de rugăciune această mănăstire, situată aproape de primul sediu al Episcopului nostru și mai târziu Cardinal Iuliu Hossu. De aici se vede și locul unde a suferit și a murit ierom. Iulian Leon Manu, Egumenul Mănăstirii Nicula. El a fost transferat de la Nicula, la închisoarea de la Gherla, unde a murit, și acum avem bucuria de a ne ruga pentru ca el să devină sfânt – este începută Cauza lui de beatificare. Încă o veste bună pentru noi este că, astăzi, va fi ședința solemnă, la Blaj, pentru a deschide cauza de beatificare a fratelui călugăr Mihai de la Prilog.”

Pr. Laurian a mai spus că această mănăstire, de la Mintiu Gherlii, este dedicată Sfintei Cruci și a fost ridicată în memoria tuturor martirilor și mărturisitorilor credinței. A invitat credincioșii să participe la rugăciune împreună cu călugării OSBM de la Mintiu Gherlii și în posturile de peste an și în alte momente de sărbătoare sau pentru simple popasuri de rugăciune. Totodată, a adresat tuturor mulțumiri pentru participare, în mod special Preasfinției Sale Florentin. A fost amintită prezența la această celebrare a pr. Gavril Tarciziu și a pr. Gheorghe Bujor, care sunt aproape de a împlini vârsta de 90 de ani și sunt o mărturie vie a luptei pe care au dus-o înaintașii noștri pentru credință.

Reamintind faptul că din 1936, Episcopul Iuliu Hossu a încredințat mănăstirea Nicula Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Preasfinția Sa a oferit pr. Laurian, în dar, o icoană a Sfintei Fecioare Maria realizată după modelul icoanei făcătoare de minuni de la Nicula. A fost și un moment aniversar, pr. Ermil OSBM a împlinit, în această zi, 25 de ani de preoție – primind o caldă felicitare și medalia „Iuliu Hossu” emisă de Episcopia de Cluj-Gherla cu ocazia acestui an omagial Iuliu Hossu. La final s-a făcut venerarea relicvei din Sfânta Cruce care se află la această mănăstire a călugărilor bazilieni și fiecare credincios a primit de la Ierarh iconițe și binecuvântare. Preasfinția Sa, mulțumind lui Dumnezeu pentru ziua petrecută „la înălțimea mănăstirii de unde se vede și drumul care merge mai departe, ca drumul vieții noastre, printre dealuri și văi sub soarele de toamnă”, a spus: „Îl rugăm să ne păstreze mereu sub lumina razelor de har ale Soarelui Hristos”. A încheiat spunând: „Cât de bine și de frumos este când frații sunt împreună, când surorile sunt împreună, când credincioșii sunt cu surorile și frații și formează împreună Biserica. Să rămâne cu adevărat o Biserică unită, după cum se spunea în primul secol creștin: «Priviți-i cât de mult se iubesc»!”

Programul acestei ediții a Pelerinajului la Mintiu Gherlii, la fel ca în anii precedenți, s-a încheiat cu o generoasă agapă fraternă oferită tuturor de către călugării bazilieni împreună cu comunitatea greco-catolică locală.

Mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la Stânceni

$
0
0

Timpul liturgic reprezintă pentru credincioșii creștini modalitatea de a se raporta la Dumnezeu, de a se încadra în logica Creatorului. Sărbătorile care jalonează acest timp sunt repere de aprofundare teologică a credinței în dimensiunea sa comunitară.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci reprezintă manifestarea iubirii neîngrădite a lui Dumnezeu față de om  și motivul de speranță în mântuirea promisă. Pentru Schitul Stânceni sărbătoarea reprezintă și hramul ansamblului monastic ce va împlini anul viitor 25 de ani de la fondarea ce s-a dorit a fi un loc de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Această dimensiune ecumenică se împlinește permanent prin rugăciunea zilnică și prin legăturile pe care cei apropiați schitului le cultivă în propria comunitate. În mod deosebit, Fraternitatea Sf. Ilie unește credincioși dornici să pună în evidență aspectele de credință și de viață creștină comune și să estompeze diferențele care duc la dezbinare.

Anul acesta sărbătoarea hramului a adunat la Stânceni credincioși de diferite confesiuni (ortodocși, greco-catolici, romano-catolici) sau naționalități (români, maghiari, francezi). Cu toții am sărbătorit Crucea de viață dătătoare.

Programul liturgic a cuprins Utrenia, urmată de venerarea unei relicve a Sfintei Cruci păstrată la Schit și Sfânta Liturghie pontificată de Părintele Nicolae Anușcă, reprezentantul Preafericitului Părinte Lucian alături de părintele arhimandrit Cornel Dîrle, preotul Schitului și de alți cinci preoți (protopopul de Borşa, Marius Mureşan, protopopul de Târnaveni, Sorin Ivan, venit cu un grup de credincioşi din Cetatea de Baltă, protopopul de Gheorgheni-Reghin-Teaca, Adrian Lung, preot Dr. Mihai Ștefănescu, venit cu cantorul sau, preotul paroh din Sărmaş, Vasile Frăsinaru), oaspeți obișnuiți care împărtășesc pe deplin idealul ecumenic propus de surorile carmelite.

Părintele Nicolae Anușcă a transmis în predica sa mesajul de salut al PF Părinte Lucian și a vorbit celor prezenți despre simbolul Crucii și despre modul în care noi trebuie să ne raportăm la tot ceea ce înseamnă Crucea.

A urmat un parastas pentru membrii decedați din Fraternitatea Sf. Ilie: Pr. Liviu Sabău, Pr. Jean-Baptiste Robin, Pr. Ilie Moldovan, Saveta Mureşan, Teodor Retegan, Maria Cosma, Vasile Chiuzan, Roza Becze, Lucia Miron, Maria-Olga Iovanescu, Doina Roman, Oana Seceleanu, Veturia Tinţiu.

De remarcat prezența la Sf. Liturghie a Părintelui arhimandrit Emilian Telcean, starețul mănăstirii ortodoxe Sf. Ilie din Toplița, un prieten al Schitului care ne este alături la momentele importante şi prezenţa noului preot romano-catolic din Stânceni, Păr. Ciprian-Iosif Scheianu.

Masa comună și întâlnirea Fraternității Sfântului Ilie au desăvârșit  o zi de rugăciune și comuniune fraternă, o zi care arată că acolo unde este bunăvoință și deschidere, unitatea în jurul idealului comun este posibilă.

 

 

Preot Adrian Lung

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Circulara PF Cardinal Lucian în vederea organizării unei colecte pentru Ucraina

$
0
0

În plin an Jubiliar al Milostivirii Divine, pe 3 aprilie 2016, Sfânul Părinte Papa Francisc, amintind despre situația dramatică a celor care suferă consecințele violențelor din Ucraina, a îndemnat la o mobilizare în rugăciune și în gesturi de generozitate, pentru a ușura suferințele acestui popor.

Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, în comuniune cu întreg episcopatul Catolic din România, susține acțiunea promovată de Organizația Caritas România în vederea organizării unei colecte naționale în favoarea Ucrainei în ziua de duminică 23 septembrie 2018.

Mai jos puteți citi întregul mesaj al Preafericirii Sale:

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Cursuri de formare pentru preoți și soțiile lor

$
0
0

În perioada 1-8 septembrie 2018, în Italia, a avut loc Cursul de formare pentru preoți și soțiile lor, la care au participat un număr de douăzeci de preoți cu soțiile din Eparhia greco-catolică de Oradea. Participanții au sosit la Scorzè di Treviso (parohia San Benedetto) sâmbătă, 1 septembrie, în jurul orelor 17.00, fiind întâmpinați de don Massimo Gallina și de familiile care i-au găzduit. În ziua următoare, preoții din Eparhia de Oradea împreună cu soțiile lor au vizitat parohia, au participat la o conferință pe tema Sacramentelor Căsătoriei și Preoției, susținută de don Renzo Bonetti, apoi au celebrat Sfânta Liturghie în ritul bizantin.

Programul din cea de a treia a fost extrem de antrenant: după rugăciunea Laudelor, în biserică, a urmat prezentarea Școlii de evanghelizare și a celor șapte momente de rugăciune specifice Comunităților familiale de evanghelizare. Participanții au putut nota felul în care preotul colaborează cu familiile la lucrarea evanghelizării. Ziua s-a încheiat cu participarea preoților și a soțiilor lor la CFE în familii. Pentru toți a fost o experiență unică. Marți, 4 septembrie, s-a plecat spre Salizzole di Verona (Domus Familiae), iar în seara aceleași zile participanții s-au întâlnit cu preotul paroh din Bovolone, care le-a prezentat misiunea și activitatea sa din parohie. A urmat celebrarea Sfintei Liturghii în rit bizantin, cina în parohie și întâlnirea cu familiile găzduitoare.

Miercuri, 5 septembrie, s-a vizitat Sanctuarul Madonna della Corona, iar în după amiaza aceleiași zile a avut loc o plimbare „romantică” pe Lacul de Garda, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii în parohia San Giovanni Battista a San Giovanni Lupatoto, de cina în parohie și de mărturii. Ziua de joi, 6 septembrie, a fost marcată de vizitarea Veronei, de întâlnirea cu Episcopul de Verona, Mons. Giuseppe Zenti, de prânzul luat în Seminarul din Verona și de celebrarea Liturghiei în ritul bizantin în parohia Santi Angeli Custodi di Verona.

Apogeul cursului de formare a fost atins în data de 7 septembrie, zi în care don Renzo Bonetti a prezentat identitatea și misiunea Sacramentelor Căsătoriei și Preoției. Ziua s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii în parohia Casaleone, iar a doua zi, participanții s-au reîntors în țară. În timpul călătoriei spre casă atât preoții, cât și soțiile lor au avut posibilitatea să își împărtășească experiența avută, și toți au subliniat că a fost un curs reușit și și-au exprimat dorința repetării unei experiențe asemănătoare, dar în care să fie inclusă și vizitarea orașelor Veneția și Padova.

via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Hramul bisericii "Înălțarea Sfintei Cruci" și binecuvântarea Muzeului Crucii din Parohia Cluj V – Făget

$
0
0

Sfânta Liturghie din 16 septembrie 2018, Duminica de după Sărbătoarea Sfintei Cruci, a fost, pentru credincioșii parohiei Cluj V – Făget un timp petrecut la umbra Crucii lui Hristos. În frumoasa biserică parohială „Înălțarea Sfintei Cruci”, de pe str. Colonia Făget nr. 16-18, membrii acestei comunități păstorită de pr. Remus Tegzeșiu, l-au avut ca oaspete pe Ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Au mai fost de față: pr. Ioan Mătieș – vicar cu laicii, pr. Traian Coste – vicar judecătoresc, pr. Cristian Arinel Sabău – protopop de Cluj I, pr. Marius Ungureșan – protopop de Cluj II, pr. Olivo Bosa – din Societatea lui Isus, director al Centrului iezuit Manresa, alți preoți invitați, Surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din Congregația lui Isus, membre ale Asociației Points Coeur, credincioșii parohiei Făget, reprezentanți ai autorităților, între care primarul Teodor Bucur.

„Venim cu bucurie la această parohie și dorim să ne înălțăm privirea cu încredere spre Cruce, spre Mântuitorul jertfit pentru noi, Cel care și-a trăit viața pentru a ne dărui nouă, tuturor, viața”, a spus PS Florentin, chemând la încredere în voința lui Dumnezeu. „Crucea este semnul torturii, al întunericului, al morții, al biruinței răului asupra binelui, dar, prin Hristos, această Cruce devine semn al bucuriei, semnul vieții, al triumfului definitiv al vieții asupra morții. Când ne închinăm în fața crucii, noi ne închinăm Celui care s-a jertfit pe Cruce, nu ne închinăm lemnului, ne închinăm lui Dumnezeu. Viața noastră își are originea în iubirea lui Dumnezeu care se manifestă nemijlocit prin Cruce: o viață născută din iubire, pe care am primit-o ca și dar, și înțelegem că nu putem trăi altfel, decât oferind-o lui Dumnezeu, tot ca și dar, cu iubire de fii și fiice, cu iubire de frați, pentru că prima poruncă este: «să îl iubești pe Domnul Dumnezeul tău din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și cu toată puterea ta și pe aproapele ca pe tine însuți».”

„Greșeala omului adeseori este exprimată în evanghelia de astăzi: «la ce i-ar folosi omului să dobândească lumea întreaga dacă își va pierde viața» dobândită de la Dumnezeu, își va pierde sufletul, își va pierde mântuirea. Pentru că omul aleargă după bunăstare, avere, plăcere și ajunge să își pună încrederea în aceste mijloace de subzistență mai mult decât în Dumnezeu, dorind să își prelungească viața pe pământ. Dar, Dumnezeu vrea să ne dăruiască mult mai mult, nu o garanție aici, pe pământ, ci o garanție dincolo, în Iubirea Lui: garanția vieții veșnice. A-l urma pe Hristos înseamnă a-l urma și pe Cruce. Crucea are nevoie de încredere, de credință, pentru ca, astfel, tot ceea ce înseamnă suferințe, probleme, neplăceri în viața noastră, să ne orienteze spre Hristos, nu să ne îndepărteze de El. Crucea este cea care dă sens vieții noastre. Încă din primele secole ale Bisericii creștine, primii martiri și mărturisitori ai Bisericii au înțeles că, a-ți jertfi viața pentru credință este semnul suprem al încrederii în Dumnezeu.”

Pentru că ne aflăm în anul omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, Preasfinția Sa a citat ultimele rânduri din Memoriile Eminenței Sale, scrise în 1962, după ce trecuse prin „focul marii încercări” al închisorii. Scrie Cardinalul de venerabilă memorie: „«În ceasul mare al încercării Bisericii noastre scumpe în țara robită, în mijlocul poporului înlănțuit, într’o lume biciuită de puterile dezlănțuite ale întunericului, Episcopatul Bisericii române unite a străbătut pe această cale luminată de Domnul, cu pași statorniciți de darul Lui, pe calea Crucii Sale, preamărindu-L până la sfârșit». Să-l rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască harul de a rămâne perseverenți în credința noastră!”.

„Parohia noastră”, a spus pr. paroh Remus Tegzeșiu la final, „o cruce ridicată deasupra Clujului, de unde suntem și cerem de la Bunul Dumnezeu să trimită peste noi, peste toți, binecuvântarea Sa”. Părintele a mărturisit că este moștenitorul unui tezaur, prin faptul că i s-a încredințat să continue activitatea pr. Cosma Ioan, „preot deținut în închisorile comuniste, care a murit la altar – a început Sfânta Liturghie în capela din vecinătate, acolo unde am deschis muzeul Crucii”. Pr. Remus a mai spus că nu suferința, ci „bucuria este puterea dumnezeiască ce vine prin Cruce”. A mai oferit câteva interesante detalii: „Pe masa Sf. Altar există 12 cruci cu giulgiu, care reprezintă martiriul Bisericii Greco-Catolice Română Unită cu Roma. În masa Sf. Altar se află moaștele Sf. Apostol Andrei, primite prin binecuvântarea Cardinalul Sandri. Pe masa Altarului se află în permanență relicva Sfintei Cruci și relicva Sfintei Tereza a Pruncului Isus. Suntem atât de bogați în har și, de multe ori, atât de săraci fiindcă avem inimile zăvorâte.” A mai spus cu tristețe: „Ne-am făcut cruci de aur și avem inima de piatră. Înainte era invers: aveam inimile de aur și la piept cruci de lemn”. Părintele a deplâns lipsa iubirii, a închinării la Sfânta Cruce. La final, a mulțumit tuturor că au venit cu inimile deschise înaintea Crucii, spunând: „Hristos și-a întins mâinile pe Cruce și a spus: «priviți, cât de mult vă iubesc!»”. A dăruit Preasfinției Sale, ca amintire, un crucifix și o carte de rugăciune.

Invitând la meditație în tăcere în fața Crucii, Preasfinția Sa a încheiat, oferind exemplul Episcopilor Martiri, care, la rândul lor, „puteau să protesteze, să se opună acelora care i-au condus spre Cruce, dar nu au făcut-o, pentru că au înțeles mai mult, au înțeles că aceea este voința lui Dumnezeu. Cardinalul scrie în Memoriile sale: «am descoperit în acest timp de liniște și aprofundare o cetate nebiruită, sufletul nostru, o cetate în care nimeni nu poate intra, decât acela căruia îi permitem noi, aici, în timpul închisorii, adevărată universitate în credință în care ceea ce am predicat am avut ocazia să practicăm». Iată lumina Crucii”, a exclamat Ierarhul, „iată ce înseamnă a accepta Crucea, ce înseamnă lepădarea de sine și a căuta să înțelegem voința lui Dumnezeu”.

A avut loc și o decernare de diplome și medalii „Iuliu Hossu”, însemnele anului în curs dedicat memoriei Cardinalului martir. Dând binecuvântarea finală, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor pentru timpul petrecut împreună la umbra Crucii. Serbarea Hramului din Făget a fost însoțită și de un alt eveniment deosebit, de binecuvântarea cu apă sfințită a Muzeului Crucii, amenajat cu multă credință, sârguință și migală de Păstorul comunității. Sute de cruci, multe din ele purtând prețioase relicve, unele aduse din locuri îndepărtate, de la Ierusalim și din mari sanctuare de rugăciune ale creștinătății, pot fi contemplate pe pereții acestui muzeu, din toate izvorând lumina nevăzută, sfințitoare, tămăduitoare a harului Sfintei și unicei Cruci a Domnului. După celebrarea liturgică, Preasfinția Sa, preoți și credincioși, s-au îndreptat în procesiune spre clădirea alăturată unde se află acest muzeu care a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfințită, și, va fi de acum primitor alături de frumoasa biserică de la marginea pădurii și a orașului – la granița dintre zumzetul cetății și liniștea naturii va oferi un popas spiritual oricărui trecător.

Mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Cursuri de vară pentru clerul Eparhiei de Lugoj– ediția 2018

$
0
0

Forumul Democratic al Germanilor din Jud. Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” – secţia germană „Alexander Tietz” din Reşiţa a găzduit, miercuri, 12 septembrie 2018 lansarea cărţii „File din viaţa mea.Vol II. În arhivele Securităţii”, scrisă de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian – Episcop de Lugoj.

Prefaţa cărţii este semnată de Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General al Episcopiei de Lugoj.

Moderatorul întâlnirii a fost d-l Prof. Erwin Josef Tigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraş-Severin.

În deschiderea evenimentului prof. Erwin Tigla a prezentat biografia Preasfinţitului Alexandru Mesian. În desfășurarea lansării au luat cuvântul: pr. Arhidiacon Pălie Veniamin, Rvs. Pr Nicolae Tutaş – Protopop de Reşiţa, Mons. Angelo Narcis Pop. Au fost şi intervenţii din public, luând cuvântul pr. Corneliu Laurenţiu, pr. Aurel Bendariu şi Mihele Bogdan Andrei, Presedinte AGRU Resita. Ultima prelegere despre carte a aparţinut autorului, Prea Sfinția Sa, Episcop Alexandru Mesian.

Excelenţa Sa a vorbit publicului auditor despre Biserica Română Unită în perioada de persecuţie şi despre apostolatul Ierarhiei şi al preoţilor.

Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa Domnului Ing. Paul Ovidiu Vasile, Citty Manager al orasului Reşiţa.

Prezentul volum vine în continuarea, completarea şi argumentarea primului volum cu acelaşi nume, apărut în anul 2015.

Dacă primul volum este dedicat istoriei personale a vieţii şi activităţii pastoral – misionare a Preasfinţitului Alexandru şi implicit a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolică, volumul II vine să completeze cu documente, faptul că aceasta biserică a continuat să existe şi în perioada persecuţiei, mărturisindu-l pe Cristos cu preţul suferinţei şi al martiriului.

Biserica Română Unită nu s-a jertfit doar pentru propria existenţă, ci pentru întreaga naţiune română.

Izvorul de bază al acestei cărţi, aşa cum ne relatează Mons. Angelo Narcis Pop în prefaţă este reprezentat de notele informative, furnizate de persoane obediente regimului ateo – comunist, ei neştiind că peste ani, tocmai aceste note vor deveni o mărturie de netăgăduit a existenţei bisericii noastre într-o perioadă în care statul considera cultul greco catolic, un subiect încheiat pentru totdeauna.

Prin notele informative, date de oameni vânduţi sistemului de opresiune, ne putem da seama că tot ceea ce ţine de lumea guvernată de cei fără Dumnezeu este egoist şi asupritor, înrobeşte, secătuieşte, omoară şi distruge.

Încercarea de lichidare a rezistenţei greco – catolice s-a dus pe mai multe directii:

S-a încercat trecerea credincioşilor greco – catolici la Biserica Romano – Catolică şi realizarea unei Biserici Catolice româneşti, care să nu îl recunoască pe Sfântul Părinte Papa ca urmaş al Sfântului Apostol Petru.

În raportul informativ din data de 17 februarie 1981 aflăm răspunsul la această iniţiativă, dat părintelui Augustin Prunduş de către Preasfinţitul Dr. Ioan Dragomir al Maramureşului:

„Acest lucru îl hotărăşte PAPA, numai că aceasta nu va fi niciodată, întrucat Biserica Greco – Catolică are un trecut istoric, este biserica neamului şi trebuie repusă în drepturile ei, deci toţi să rămână pe loc, aşa nu sunt greco catolici, pentru că astfel Biserica Greco –Catolică ar fi înmormântată pentru totdeauna.”

Văzând că nu reuşesc să-i convingă pe credincioşii greco catolici să renunţe la fidelitatea faţă de Sfântul Scaun Apostolic al Romei, statul ateo – comunist introduce în scenă 3 pseudo – episcopi, Iustin Paven, Emil Riţi şi Cristian Octavian, nerecunoscuţi de Roma şi de Ierarhia legitimă a Bisericii Unite. Prin aceasta s-a încercat distrugerea din interior a rezistenţei greco catolice, dar … “Biserica Mea nici porţile iadului nu o vor putea birui, ne spune Domnul Isus Cristos în Evanghelia de la Matei, capitolul 16, versetul 18.

Această carte în cele 224 de pagini, încearcă şi reuşeşte să ne aducă mai aproape de realitatea acelor vremuri, în care cei care se declarau greco catolici erau socotiţi duşmani ai poporului şi ai orânduielii socialiste.

File din viaţa mea, volumul I şi II sunt două cărţi care dau mărturie despre experienţa vie a vieţii Bisericii Române Unite, într-o perioadă de aprigă persecuţie, adăugând o filă importantă la istoria ei de peste 300 ani în slujba lui Dumnezeu şi a Neamului Românesc.

Citind cărţile Preasfinţitului Alexandru, nu se poate să nu ne gândim la amprenta spirituală pe care doreşte să o lase în biserica pe care a slujit-o fără abnegaţie, cu timp şi fără de timp, mai întâi ca preot şi apoi ca Episcop.

“Veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi. Evanghelia de la Ioan, cap 8, vers 32)

Pentru acest adevăr s-a nevoit Preasfinţitul Alexandru să scrie cartea, care astăzi vă este prezentată: pentru ca cei care vor veni după noi, au dreptul să cunoască faptele aşa cum s-au petrecut şi aşa cum le-au perceput cei care le-au trăit.

Veţi citi şi veţi descoperi că în lumea guvernată de Dumnezeu, creştinul lucrează cu inima lipită de cer.

Dumnezeu este iubire, iar Preasfinţitul Alexandru în slujirea acestei iubiri a înfruntat suferinţa şi persecuţia, împreună cu toţi aceia, care au rămas fideli Bisericii lui Cristos, Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică.

Totuşi este un mare curaj să vorbeşti despre sensul ziditor al suferinţei, despre jertfă şi iubire, despre demolare şi renaştere, încercând să înlături cu lumina adevărului, cascadele de ură şi de denigrare, rostogolite vreme de 41 ani, de către statul comunist, peste o biserică al cărui ideal a fost mântuirea neamului românesc, fiind o punte între catolicism şi ortodoxie.

Cartea apare în anul în care România sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică fiind unul dintre promotorii acesteia, prin vocea Cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit Actul Unirii în faţa a peste 100 mii de oameni, ca mai apoi să fie delegat pentru a-l înmâna Regelui Ferdinand.

În acest an se împlinesc 70 ani de la desfiinţarea abuzivă de către statul comunist a Bisericii Române Unite la 1 decembrie 1948.

În încheiere: Sunt mai multe motive de a citi această carte. În primul rând datorită felului în care este gândită şi concepută.

Totodată este o invitaţie de a cunoaşte din interior activitatea pastorala a preotului Alexandru Mesaroş, astăzi Preasfinţitul Alexandru Mesian.

Orice istorie se scrie cu fapte, iar faptele sunt măsura valorii noastre ca şi creştini!

Să devenim, aşadar, asemenea Preasfinţitului Alexandru un izvor de viaţă şi de credinţă pentru alţii, căci suntem uniţi în Cristos, care este izvorul vieţii şi adevărul suprem.

Mihele Bogdan Andrei
Presedinte Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco – Catolici Reşiţa

 

Mai multe fotografii AICI

 

Secţiunea: Lugoj

Cursuri de vară pentru clerul Eparhiei de Lugoj – Ediția a X-a

$
0
0

Şi în acest an, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj a organizat la Centrul pastoral eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din Lugoj, cea de a X-a ediţie a Cursurilor de vară pentru perfecționarea clerului Eparhiei de Lugoj. Cursurile din acest an au avut ca temă Biserica Greco-Catolică și Centenarul Marii Unirii (1918-2018).

Cursurile s-au desfăşurat în două sesiuni. Prima sesiune a avut loc în perioada 11-13 septembrie, iar a doua sesiune s-a desfășurat în perioada 17-19 septembrie 2018.

Temele abordate în cadrul celor două sesiuni au fost următoarele:

1. Contribuția Bisericii Greco-Catolice la Mare Unire din 1918 – Prof. Dr. Ciprian GHIȘA

2. Persecuția Bisericii Greco-Catolice în perioada 1948-1989 – Prof. Emanuel COSMOVICI

3. Reînvierea Bisericii Greco-Catolice – PS. Alexandru MESIAN

Programul zilnic a început cu rugăciunea de dimineaţă, orele canonice şi Sfânta Liturghie concelebrată. Cazarea şi masa au fost organizate în cadrul Episcopiei. Cursurile, (plenarele, discuţiile pe grupuri şi evaluările) au fost ținute în Aula Magna a Centrului pastoral eparhial „Sfântul Vasile cel Mare”.

Aceste cursuri de vară au o mare importanţă pentru formarea continuă a preoţilor, nu numai pentru însuşirea cunoştinţelor, ci şi pentru viaţa spirituală a clerului din Eparhia de Lugoj trăită în comuniune pe parcursul acestei perioade de timp.

 

Biroul de presă eparhial

 

Mai multe fotografii AICI

 

 

Secţiunea: Lugoj

Anunț: Comemorarea Episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein la 250 de ani de la trecerea la cele veșnice

$
0
0

Duminică, 23 septembrie 2018, ora 18.00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj, în prezența Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul  Curiei Arhiepiscopiei Majore, va avea loc comemorarea Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein, la împlinirea a 250 de ani de la trecerea la cele veșnice.

În deschiderea evenimentului se va oficia o slujbă de pomenire pentru odihna veșnică a Ierarhului, urmată de conferința „Episcopul Ioan Inochentie Micu-Klein, întemeietorul Blajului” – Conf. univ. dr. Laura Stanciu.

Vor urma două lansări de carte prezentate de Prof. Ion Buzași: Blajul Episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein, antologie de Alexandru Petărlecean, Ion Buzași și Ion Moldovan, apărută sub egida Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică Blaj și Episcopii și Mitropoliții Blajului de Pr. Ioan Vultur, apărută sub egida AGRU Blaj.

Programul va continua cu o expoziție documentară Documente, scrisori și memorii către Curtea Imperială de la Viena ale Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein, prezentată de Dana Zecheru și un moment artistic: Requiem în Do minor de Wolfgang Amadeus Mozart. Interpretează soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța: mezzosoprana Lucia Mihalache, soprana Daniela Vlădescu, basul Constantin Axinte, tenorul Răzvan Săraru, Gomul Aptula, orgă.

 

Organizator: Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Parteneri: Consiliul Județean Alba, Primăria Blaj, AGRU Blaj

 

 

 

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Foto: Exerciții spirituale pentru preoții Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

$
0
0

În perioada 17-20 septembrie 2018, un număr de 49 de preoți ai Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, s-au reunit la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni pentru a se reculege în cadrul exercitiilor spirituale rânduite anual.

Părintele predicator, părintele Tarciziu,  ne-a oferit frumoase momente de reflecție care să ne ajute în misiunea noastră de preoți în mijlocul comunităților încredințate spre păstorire.        Meditațiile ne-au purtat spre o mai bună analiză a activitățiilor noastre pastorale, a provocărilor, oportunitățiilor care se regăsesc în viața de zi cu zi atât comunitară cât și personală.

 

Îi  mulțumim părintelui predicator și pe această pentru tot ce ne-a oferit cât și întregii comunități care ne-a găzduit în aceste zile.

 

Pr. Prot. Flavius Florea

Foto: Pr. Gheorghe Pioaru

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Manifestări dedicate Anului Centenar la Vintere

$
0
0

Manifestările dedicate Anului Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au fost marcate de către Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Vintere, în colaborare cu Primăria Holod, Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia „Episcop Vasile Aftenie” şi Prefectura Judeţului Bihor printr-o amplă manifestare.

Autorităţile, preoţii invitaţi şi Preasfinţia Sa Dr. Virgil Bercea au fost întâmpinaţi la monumentala Biserică din Vintere cu flori de către preotul paroh dr. Florin Jula. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de către de Preasfinţia Sa împreună cu un sobor format din 10 preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, a urmat parastasul pentru odihna sufletelor tuturor eroilor neamului care şi-au jertfit viaţa pentru înfăptuirea României Mari.

Deplasarea de la Biserică la locul unde este amplasat monumentul a fost făcută cu mijloace de transport în comun, dar şi pe jos, vinterenii dorind să fie prezenţi în număr cât mai mare pentru a cinsti memoria înaintaşilor.

Monumentul este sub forma unei cruci luminoase având înălţimea de 14 metri.

La sosirea prefectului judeţului Bihor, dl. Ioan Mihaiu, s-a prezentat onorul de către comandantul Garnizoanei Oradea, iar apoi a fost intonat imnul de stat al României. Monumentul a fost dezvelit de către preotul paroh dr. Florin Jula împreună cu primarul Holodului, dl. Ioan Horga, pe placa comemorativă se găseşte inscripţia:

MONUMENT RIDICAT ÎN MEMORIA TUTUROR EROILOR ŞI SFINŢIT CU OCAZIA CENTENARULUI MARII UNIRI DE LA 1 DECEMBRIE 1918.

ÎN AMINTIREA MĂRTURISITORILOR CREDINŢEI GRECO-CATOLICE CARE AU CONTRIBUIT LA REALIZAREA ACESTUI IDEAL.

PRIN GRIJA PĂRINTELUI FLORIN JULA-PREOT PAROH DE VINTERE 16.09.2018

Preoţii împreună cu Preasfinţia Sa au sfinţit monumentul şi s-au rugat pentru eroi neamului care au luptat în cele două războaie mondiale.

Au urmat alocuţiunile rostite de către Preasfinţia Sa Dr. Virgil Bercea, dl prefect al judeţului Bihor Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, dl. Ioan Mang, Primarul Comunei Holod, dl. Ioan Horga şi preotul paroh dr. Florin Jula.

Preotul paroh Florin Jula, ca şi organizator şi gazdă a manifestării, a menţionat eforturile care au fost depuse pentru înălţarea acestui monument ridicat în memoria tuturor eroilor, indiferent de naţionalitate sau confesiune. Întrucât memoria eroilor trebuie cinstită în mod neîntrerupt, s-a anunţat intenţia comunităţii greco-catolice din Vintere de a construi şi amplasa Calea Crucii pe dealul din Vintere. Întrucât pe terenul limitrof monumentului a fost amplasată în timpul celui de-al doilea război mondial o baterie de artilerie a armatei române, preotul dr. Florin Jula a anunţat intenţia de a se reface tranşeele, de a se reface situl militar în vederea organizării unui muzeu militar în aer liber.

Întrucât un asemenea monument nu poate fi construit fără binefăcători şi sprijinul autorităţilor, Preasfinţia Sa a oferit diplome de recunoştinţă celor care au făcut posibil un asemenea monument. Astfel, au primit diplome:

  • dl. arhitect Ioan Ologu
  • dl. Gelu Costea- Eurocon Concept Srl, firma care a proiectat structura de rezistenţa a monumentului
  • dl. Vajai Gheorghe- SC. Gavella Com Srl- firma care a construit monumentul
  • dl. Carţiş Mihai- Sc. Electro Excell Consulting, firma care a alimentat cu energie electrică monumentul
  • dl. Stanciu Ioan- director UAMT, care a contribuit financiar la finalizarea proiectului
  • dl. Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Bihor
  • dl. Ioan Mang vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor
  • dl. Ioan Horga, primarul comunei Holod

În continuarea manifestării, un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare, condus de doamna Anca Banda, directoarea Casei de Cultură a Municipiului Beiuş a prezentat un moment artistic cu cântece patriotice şi poezii.

Participanţii au depus coroane şi buchete de flori la monument.

Fanfara a susţinut câteva melodii militare, după care detaşamentul militar de onoare a defilat spre bucuria nemărginită a celor prezenţi care au fost emoţionaţi şi cu lacrimi de bucurie în ochi.

Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru reuşita acestei manifestări şi pentru toate binecuvântările trimise părintelui Florin Jula, familiei şi comunităţii din Vintere.

Consiliul Parohial
via EGCO.ro

imagine

Secţiunea: Oradea

Mesajul PF Cardinal Lucian la împlinirea a 250 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Inochentie Micu-Klein

$
0
0

În seara zilei de 23 septembrie 2018, începând cu ora 18.00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj a avut loc o manifestare comemorativă în memoria Episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein, prilejuită de împlinirea a 250 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică:

Preacucernici Părinți,

Iubiti credinciosi,

Cu bucurie în suflet, Vă primesc în inima Romei celei Mici, în Catedrala Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, aici unde pulsează simțirea națională și românească ce dintru începuturi a caracterizat ființa Bisericii noastre, și unde Vlădica Inochentie Micu Klein își așteaptă obșteasca înviere.

Îi salut cu recunoștință pe organizatorii acestui moment deosebit în care celebrăm figura întemeietorului Blajului, figura cea mai proeminentă a Bisericii Greco-Catolice, la împlinirea a 250 de ani de la trecerea Sa la cele veșnice.

Așa cum se știe, Episcopul Inochentie Micu este cel care a întemeiat Blajul, mutând în primăvara anului 1737 reşedinţa episcopală de la Făgăraş în cetatea de pe Târnave, și care, iată, va deveni peste ani, „cetate de credinţă şi tărie românească”, oras episcopal. Și este cu atât mai providențial momentul pe care îl celebrăm, cu cât tocmai în anul în curs sărbătorim 27 de ani de când acest locaș în care ne aflăm a revenit la proprietarul său de drept, după ce timp de mai multe decenii a cunoscut soarta întregii Biserici Române Unite, credincioșii noștri trebuind să se închine și să se roage în catedralele tăinuite în sufletele lor.

În această Catedrală închinată Preasfintei, Celei de o fiinţă şi de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi, ne veghează Vlădica Inochentie. Și tot aici percepem cel mai bine care este vocația și misiunea Bisericii Unite în planul lui Dumnezeu pe pământul românesc: aici, în inima Transilvaniei, înaintașii noștri de sfântă pomenire au aruncat sămânța cea bună. De această „sămânță bună” s-au împărtășit toți fiii Bisericii noastre care au contribuit la propășirea culturii pe aceste meleaguri: canonicul mitropolitan Timotei Cipariu, George Barițiu, Iacob Mureșianu, mitropolitul Victor Mihaly de Apșa, George Coșbuc, Augustin Bunea, mitropolitul Vasile Suciu, Ion Agârbiceanu, Iuliu Maniu, Cardinalul Iuliu Hossu, Corneliu Coposu, Doina Cornea și mulți alții.

Și aflându-ne în acest spațiu sacru în care cerul îmbrățișează pământul și omenirea toată, îmi revin în suflet cuvintele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea la Dumnezeiasca Liturghie din Catedrala “Sfântul Iosif” din Bucureşti pe data de 8 mai 1999: „La picioarele splendidului iconostas al catedralei voastre şi-au aflat odihna, în sfârşit, rămăşiţele pământeşti ale veneratului Episcop Inochentie Micu Klein, altă figură care şi-a iubit şi apărat cu generozitate şi curaj catolicitatea, strâns unit cu identitatea sa de român”. Cu adevărat, în iconostasul care domină această Catedrală, răsună glasurile martirilor și mărturisitorilor Bisericii noastre, întru celebrarea Liturghiei celei fără de sfârșit.

Mulțumindu-Vă pentru prezența Dumneavoastră la Blaj în acest an al Centenarului Marii Uniri, ne rugăm Domnului puterilor cerești să dăruiască odihna cea veșnică Episcopului Său Ioan Inochentie, trimis de Pronia Divină spre a aduce lumina cea lină a cunoașterii și a înțelepciunii. Fie ca prin mijlocirea Sa și a tuturor celor care au crezut în lucrarea Domnului desăvârșită în Biserica noastră Română Unită, să coboare binecuvântările Domnului asupra întregului popor român, pentru desăvârșirea binelui comun și sub inspirația valorilor perene ale Evangheliei.

 

+ Lucian Cardinal Mureşan

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

FOTO: Comemorarea Episcopului Inochentie Micu-Klein la 250 de ani de la trecerea la cele veșnice

$
0
0

Duminică 23 septembrie 2018, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a avut loc o manifestare comemorativă în memoria Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein, cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Manifestarea a fost organizată de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco Catolică, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj, Arhivele Statului Alba și AGRU Blaj.

În mijlocul a unui număr mare de preoți și credincioși s-au aflat Preasfinția Sa Claudiu, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, Domnul Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj și alți reprezentanți ai unor instituții județene și locale.

Comemorarea Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein a început pritr-un oficiu religios pentru odihna veșnică a sufletului celui de numele căruia se leagă printre altele însăși înființarea Blajului românesc.

Despre personalitatea Episcopului Klein, despre rolul important pe care l-a ocupat în societatea Ardealului secolului al XVIII-lea a vorbit doamna conferențiar universitar doctor Laura Stanciu, în cadrul unei expuneri  intitulate „Episcopul Ioan Inochentie Micu-Klein, întemeietorul Blajului”.

Cu prilejul comemorării de duminică, Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și AGRU Blaj au editat două volume: „Blajul Episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein”, o  antologie semnată de de Alexandru Petărlecean, Ion Buzași și Ion Moldovan și, respectiv, „Episcopii și Mitropoliții Blajului” de Pr. Ioan Vultur. Cele duă cărți au fost prezentate de criticul și istoricul literar Ion Buzași.

Un moment inedit în cadrul manifestării, l-a constituit prezentarea a mai multor documente (memorii, scrisori, acte oficiale) aparținând Episcopului Klein, sau legate de activitatea sa. Aceste documente au ajuns la Blaj cu sprijinul Arhivelor Naționale Alba, prin bunăvoința doamnei Dana Zecheru, care le-a și prezentat celor prezenți.

Organizatorii au pregătit pentru comemorarea Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein și un moment aristic. Este vorba de Requiemul în Do minor de Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretarea  sopranei Daniela Vlădescu, a mezzosopranei Lucia Mihalache, a basului Constantin Axinte și a tenorului Răzvan Săraru, acompaniați la orgă de  Gomul Aptula, concert care s-a bucurat de un deosebit succes.

Invitat să ia cuvântul în cadrul manifestării, domnul Gheorghe Valentin Rotar , primarul municipiului Blaj, a subliniat la rândul său importanța pe care Episcopul Klein a avut-o în emanciparea socială și politică a românilor din Transilvania secolului al XVIII-lea, subliniind că: „Pentru noi, locuitorii de azi ai Blajului, evocarea Episcopului Klein are conotații speciale, și asta pentru că de numele său se leagă însăși întemeierea orașului în care trăim, oraș care în existența sa de aproape trei secole a avut un rol deosebit de important în istoria și cultura națională, prin deschiderea primelor școli sistematice românești, prin mișcarea iluministă „Școala Ardeleană”, prin mișcările de emancipare națională și socială din secolul al XIX-lea, culminând cu Marea Adunare Națională de pe Câmpul Libertății, prin scrierea cu caractere latine, prin Pronunciamentul și Consiliul Național Român, cu un rol atât de important în pregătirea Unirii de la 1 Decembrie 1918.”  În încheierea cuvântului său, Primarul Blajului a spus: „Suntem la câțiva pași doar de locul în care Episcopul Klein își doarme acum, așa cum și-a dorit, în pământul țării sale și în sfântul locaș ctitorit de el, somnul de veci. Nu cred că este un loc și un moment mai potrivit, Preasființiile Voastre și dragi locuitori ai Blajului, pentru a vă aduce la cunoștință faptul că la nivelul administrației locale am inițiat o hotărâre prin care Blajul să poarte nobilul și pe drept meritatul titlu de Oraș Episcopal. Este semnul nostru de recunoștință și prețuire pentru vrednicul Episcop -Întemeietor al Blajului și luptător pentru drepturile românilor”.

Această hotărâre a administrației locale a fost subliniată cu aplauze de cei prezenți, care și-au exprimat astfel bucuria pentru un astfel de demers.

În încheierea manifestării Preasfinția Sa Claudiu le-a mulțumit celor prezenți și a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian.

 

 

 

Ion Moldovan

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Anunț – Pelerinajul de toamnă de la Scăiuș

Blajul declarat Oraș Episcopal

$
0
0

Începând de astăzi, 25 septembrie 2018, orașul Blaj devine primul Oraș Episcopal din România și unul dintre puținele din Europa. Această hotărâre a fost adoptată în unanimitate de membrii Consiliului Local Blaj.

Inițiativa a aparținut unui grup de cetățeni ai Blajului și a fost susținută de alte câteva sute de blăjeni. În textul care susține inițiativa se spune printre altele: „O simplă și sumară trecere în revistă a principalelor momente care au marcat istoria și cultura națională și care sunt legate strâns de Blaj, ne-ar readuce în memorie deschiderea primelor școli sistematice românești, Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae, mișcarea iluministă „Școala Ardeleană”, mișcările de emancipare națională și socială din secolul XIX, culminând cu Marea Adunare Națională de pe Câmpul Libertății, scrierea cu caractere latine, tipăriturile de o excepțională importanță, Pronunciamentul, Consiliul Național Român, cu un rol important în pregătirea Unirii de la 1 Decembrie 1918. Toate aceste evenimente, și multe altele încă, au avut loc într-un oraș întemeiat din voia Providenței de un episcop, Ioan Inochentie Micu-Klein, unul dintre luptătorii de frunte pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania, de la a cărui trecere la cele veșnice se vor împlini în data de 23 septembrie a acestui an două sute cincizeci de ani”.

Tot la Blaj se află centrul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică și Întâistătătorul său, Arhiepiscopul Major Lucian Cardinal Mureșan.

Simbolul „Micii Rome”  este Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, ctitorită în secolul al XVIII-lea tot de către Episcopul greco-catolic Inochentie Micu-Klein.

În acest an centenar, cu prilejul comemorării a 250 de ani de la moartea Episcopului Inochentie Micu-Klein, primarul Municipiului Blaj, Domnul Gheorghe Valentin Rotar a declarat: „Pentru noi, locuitorii de azi ai Blajului, evocarea Episcopului Klein are conotații speciale, și asta pentru că de numele său se leagă însăși întemeierea orașului în care trăim, oraș care în existența sa de aproape trei secole a avut un rol deosebit de important în istoria și cultura națională, prin deschiderea primelor școli sistematice românești, prin mișcarea iluministă „Școala Ardeleană”, prin mișcările de emancipare națională și socială din secolul al XIX-lea, culminând cu Marea Adunare Națională de pe Câmpul Libertății, prin scrierea cu caractere latine, prin Pronunciamentul și Consiliul Național Român, cu un rol atât de important în pregătirea Unirii de la 1 Decembrie 1918”.

Biroul Arhieparhial de Presă

Redăm hotărârea Consiliului Local al Municipiului Blaj din data de 25 septembrie 2018:

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI BLAJ  HOTARASTE:

Art.1.-  Consiliul local al municipiului Blaj, ia act si isi asuma, in temeiul art.36 alin.(1) din legea administratiei publice locale nr.215/2001, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, faptul ca promovarea turistica, istorica si culturala a municipiului Blaj este o problema de interes local.                                                                                                    

Art.2.- Consiliul local al municipiului Blaj, in conditiile art 1 din prezenta hotarare si in vederea promovarii turistice, culturale si istorice a municipiului Blaj,  declara Blajul – ORAS EPISCOPAL.                                                                                            

Art.3. Primarul municipiului Blaj, Secretarul municipiului Blaj, vor duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.    

Art.4. Prezenta hotarare sa va comunica Institutiei Prefectului – judetul Alba, Primarului municipiului Blaj, Secretarului municipiului Blaj, Consiliului judetean Alba si Nuntiaturii Vaticanului la Bucuresti.                                                                                                  

Art.5.-Cu drept de contestatie la Tribunalul Alba in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554 / 2004 cu modificarile si completarile ulterioare.                                          

Art.6.-Prezenta hotarare a fost adoptata cu un numar de 14 voturi »pentru » valabil exprimate.

            

Primar,                             

Rotar Gheorghe Valentin

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Viewing all 1942 articles
Browse latest View live