Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all 1942 articles
Browse latest View live

Prima întâlnire de lucru a comisiei de reconstrucție a Palatului Episcopal din Oradea

$
0
0

Prima întâlnire de lucru a comisie de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus parțial în incendiul de sâmbăta, a avut loc în această dimineață, 27 august 2018, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Au fost stabilite planul de lucru, primele măsuri care trebuie luate pe termen scurt, mediu și lung: evaluarea pagubelor, demararea expertizelor tehnice și a lucrărilor la acoperiș deîndată ce ancheta se finalizează, deoarece se apropie iarna și nu dorim ca distrugerile pricinuite de foc să fie continuate de vremea rea în vederea consolidării și refacerii integrale a Palatului Episcopal. Au fost desemnați responsabilii pe plan tehnic care vor coordona echipele. Acestora li se vor alătura alți specialiști în domeniu și voluntari.

Pe lângă membrii Episcopiei Greco-Catolice, la discuții au luat parte reprezentanți ai Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, specialiști în domeniul arhitectural, de rezistență și consolidare, dar și Excelența Sa László Böcskei, Episcopul romano-catolic de Oradea, alături de echipa managerială a Episcopiei Romano-Catolice. Avem încredere că vom fi sprijiniți în aceste momente dificile de toate autoritățile abilitate, centrale și locale pentru facilitarea întregului demers birocratic ce este necesar etapelor menționate anterior. Mulțumim pentru mesajele de susținere și încurajare venite din partea oficialităților, comunității orădene, naționale și celor internaționale. Vom reveni cu detalii referitoare la procedurile prin care cei care doresc să ajute la refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic, pot face donații, dar și cu alte detalii despre evoluția lucrărilor de refacere ale monumentul istoric și arhitectonic care a căzut pradă flăcărilor.

via EGCO.ro

* * *

Tragicul incendiu din data de 25 august 2018 în urma căruia Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost devastat în proporții mari, a constituit un adevărat șoc pentru toată lumea! A fost o seară de doliu nu numai pentru Biserica Greco-Catolică ci pentru întreaga comunitate din Oradea și nu numai! Palatul este nostru, al tuturor, fapt pentru care foarte multă lume și-a manifestat empatia și dorința de a contribui la refacerea lui cât mai repede, fie prin donații, fie prin punerea la dispoziție a serviciilor de specialitate pe care unii le pot oferi. Le suntem profund recunoscători tuturor și îi asigurăm de aprecierea noastră și de pomenirea în rugăciune! Dumnezeu va răsplăti.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a deschis un cont special pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, la Banca Transilvania. Așadar, cei care vor să facă donații, au la dispoziție următoarele conturi:

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA
IBAN:
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22
Banca Transilvania
Sucursala Oradea

via EGCO.ro

imagine

foto: Prefectura Bihor

Secţiunea: Oradea


Sfinţirea noii Biserici din Uivar

$
0
0

În Duminica a XIII-a după Rusalii, la 26 august 2018 Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Uivar, Protopopiatul de Sânicolau Mare, cu ocazia sfinţirii noului lăcaş de cult cu hramul „Sfântul Iosif”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

În dimineaţa zilei de 26 august, programul a început cu o scurta vizită în biserica Romano-Catolică. Ceremonia a început cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea bisericii și de celebrarea Sfintei Liturghii. Alături de P.S. Alexandru, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Dumitru Crișan, Protopop de Sânicolau Mare și paroh la Comloşu-Mare; pr. Traian Gheorghe, paroh la Periam; pr. Ilie Tomioagă, paroh la Cărpiniş; pr. Mihai Vereş, prelat papal şi fost paroh de Uivar; Pr. dr. Sergiu Soica, paroh la Sânnicolau Mare; Pr. Simion Mesaroș – preot pensionar din Baia Mare; Pr. Berciu Gheorghe, şi pr. Ieronim Romocea, actualul paroh. Răspunsurile au fost date de credincioşii parohiei.

Terenul pe care s-a construit noua biserică a fost acordat gratuit de Primăria Uivar. Construcția bisericii a început în anul 2014 iar finalizarea lucrărilor a avut loc în vara anului 2018. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul financiar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, al Asociației „Renovabis” din Germania, Al Episcopiei Romano-Catolice de Mainz (Germania), al Asociației L`Oeuvre d`Orient din Paris, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Koln, Al Episcopiei de Munster, al Asociației Kirche in Not, al Primăriei Comunei Uivar (care a susținut realizarea Inconostasului), și nu în ultimul rând al bunilor credincioși din Uivar. În masa altarului au fost așezate moaște ale Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea și a Fericitului Ignațiu Klopotovskiego.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre Maica Domnului și despre anul centenarului Marii Uniri. Prea Sfințitul a spus printre altele că „această biserică o putem numi Mănăstire pentru că parohul este călugăr, preot celibatar”. P.S. Alexandru a mulţumit pr. paroh Ieronim şi comunităţii parohiale pentru munca depusă. A mulţumit autorităţilor locale, Primăriei şi Consiliului Local pentru sprijinul oferit.

Prea Sfințitul Alexandru i-a oferit părintelui Ieronim o icoană cu Maica Domnului de la Scăiuș care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934, spunând că „este bine să existe într-o biserică nouă o asemenea icoană pentru că Maica Domnului este Regina Păcii”, totodată părintele Ieronim a primit din partea Prea Sfințitului titlul de iconom stavrofor și crucea pectorală pentru activitatea pastorală deosebită desfășurată de-a lungul celor șase ani de când este în Eparhia de Lugoj.

Pr. paroh Ieronim a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat şi oficialităților local. A mulţumit credincioşilor din parohie pentru buna organizare a evenimentului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la eveniment.

***

În comuna Uivar nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia a fost înfiinţată după anul 1990. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara în special a ES Sebastian Kräuter şi ulterior a ES Martin Roos, Sfânta Liturghie se celebrează în biserica romano-catolică. De mai bine de 20 de ani cel care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea unită din Uivar în rit bizantin, a fost pr. prot. on. Mihai Vereş, capelan al Sfântului Părinte. Din motive de sănătate şi de vârstă, Părintele Mihai s-a pensionat şi a cerut retragerea din funcţia de paroh al comunităţii din Uivar. Prea Sfinţitul Alexandru a numit în toamna anului 2012 un nou lucrător în Via Domnului pentru această comunitate pe pr. Mircea Ioan Romocea cu numele de călugăr Ieronim, fost superior al comunităţii Ordinului Bazilian. Cu aprobarea Sfântului Scaun pr. Romocea a fost încardinat în Eparhia de Lugoj dorind să-l slujească în continuare pe Dumnezeu ca preot paroh. Părintele Mihai Vereş nu s-a retras total din activitatea preoţească ci s-a stabilit în localitatea Radna fiind în continuare la dispoziţia nevoilor pastorale din zonă.

Biroul de presă eparhial

 

Mai multe fotografii AICI

 

Secţiunea: Lugoj

Instalarea noului paroh în parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Poiana-Turda

$
0
0

Duminică, 26 august 2018, a avut loc instalarea părintelui Cristian-Florin Fetiță ca preot paroh în parohia greco-catolică Poiana-Turda, Protopopiatul Turda. Cu această ocazie, s-a sărbătorit și hramul parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, dându-se posibilitatea de a participa credincioși din comunitățile învecinate.

În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, înainte de binecuvântarea finală, părintele Ioan Fărcaș, delegat din partea PF Cardinal Lucian Mureșan și vicar mitropolitan cu preoții, a dat citire Decretului de numire, prin care a fost încredințată păstorirea acestei parohii părintelui Cristian-Florin Fetiță.

La Sfânta Liturghie au slujit și părintele Gelu Ardelean, protopop de Turda, din care face parte parohia Poiana-Turda; părintele protopop Teodor Ruța, din Câmpia-Turzii, orașul natal al părintelui Cristian-Florin Fetiță; părintele Alexandru Lepădatu, paroh al parohiei Unirea, din protopopiatul Ocna-Mureș.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, condus de domnul Aurel Mocan, cantorul parohiei.

Sfânta Evanghelie din Duminica XIII după Rusalii – Pilda lucrătorilor viei – a dat ocazia reafirmării necesității păstorilor de suflete ca buni lucrători în via Domnului. În acest sens, părintele vicar Ioan Fărcaș și-a structurat predica în patru direcții, printre care amintim purtarea de grijă a păstorului Blajului față de comunitatea locală, nevoia ca fiecare comunitate să fie unită în rugăciune, în jurul Sfântului Altar, și importanța Sfintei Fecioare Maria ca mamă a comunității de credincioși și a Rozariului ca rugăciune cristologică, deoarece însuși hramul bisericii este „Adormirea Maicii Domnului”.

Au fost prezenți reprezentați ai primăriei municipiului Turda: domnul vice-primar Lucian Bogdan Nemeș, și domnul consilier Bogdanffy Gabor-Norbert, și alți invitați.

Oficierea Sfintei Liturghii a adus în sufletele oamenilor prezenți lumină, binecuvântare și a întărit în credință comunitatea din Poiana-Turda.

Îi mulțumim Bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru aceste momente de har și binecuvântare.

Pr. Cristian Fetiță

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Călinești Oaș: Sfințirea noii biserici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”

$
0
0

Sărbătoare mare pentru credincioșii greco-catolici din localitatea Călinești Oaș, jud. Satu Mare, care, în data de 26 August 2018, au îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia sfințirii noii biserici parohiale din localitate. Sărbătoarea a început duminică dimineața când mulțime mare de credincioși în frunte cu părintele paroh, Marian Rednic, părintele protopop de Țara Oașului, Pr. Iacob Feier, primarul localității, Domnul Vasile BIRTOC și un mare număr de preoți veniți la bucuria parohiei, l-au așteptat pe Preasfințitul Părinte Vasile Bizău la intrarea în curtea bisericii. După urarea de bun venit rostită de părintele protopop și de primarul localității, Preasfințitul Părinte Vasile a fost întâmpinat cu pâine și sare de tinerii și copiii parohiei îmbrăcați în frumoasele straie oșenești urându-i bun venit în localitatea Călinești Oaș.

Oficiul sfințirii bisericii, care precedă Sfânta Liturghie, a început din sfântul altar, când, după rugăciunile începătoare s-a făcut înconjurul bisericii cu Sfintele Moaște, care urmează a fi puse în Sfânta Masă, și s-a uns biserica cu Sfântul și Marele Mir. După intrarea în biserică s-a dat citire documentului de însemnare, care cuprinde informații despre edificarea lăcașului de cult, după care Preasfințitul Vasile a consacrat Masa Sfântului Altar prin așezarea documentului și a Sfintelor Moaște în Sfânta Masă, pecetluirea lor cu ceară și spălarea Mesei cu apă de trandafir și cu Sfântul și Marele Mir. Înainte de îmbrăcarea Sfintei Mese s-au pus cei patru evangheliști în cele patru colțuri ale Mesei altarului.

Piatra de temelie a fost pusă de Preafericia Sa Lucian Card. MUREȘAN în anul 1992, Episcop de Maramureș între anii 1990-1994, iar lucrările s-au desfăşurat între anii 1994 – 2005 în timpul păstoririi preotului Ioan Gavrilaș. Finisajele, interioare și exterioare, s-au desfășurat între anii 2007 – 2018 în timpul păstoririi preotului Marian Rednic. Iconostasul a fost realizat de către meșterul Nicolae Câmpean iar pictura din iconostas a fost realizată de doamna Rodica Cârcu.

Ceremonia de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa în interiorul bisericii, avându-i alături pe Pr. Marian Rednic, păstorul comunității din localitate, Pr. Iacob Feier protopop de Țara Oașului, și un mare număr de preoți veniți la sărbătoare.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a subliniat importanța sfințirii unei biserici în viața de credință a comunității, o ofertă adusă lui Dumnezeu cu totul particulară deoarece zidurile unei biserici înmagazinează credința, munca și dăruirea comunității, care își manifestă străduința de a trăi pe mai departe viața creștină. Sărbătoarea de astăzi stă sub acest semn al dăruirii interioare, a dăruirii sufletești pentru care îi aducem mulțumire lui Dumnezeu. În parohia Călinești Oaș a mai fost sfințită o biserică de un episcop greco-catolic, însă au venit vremurile de persecuție iar lăcașul de cult a fost înstrăinat. După anii 1990 credincioșii greco-catolici au fost nevoiți să-și construiască o altă biserică, mărturisind de fapt cuvintele Mântuitorului din Evanghelia care se citește la înconjurul bisericii din timpul oficiului sfințirii: Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile Iadului nu o vor birui (Mt. 16, 18), pentru că stânca credinței este Mântuitorul și prin apostoli și în comuniune cu apostolul Petru, și Sfântul Părinte Papa de astăzi, Biserica merge mai departe pentru unitatea ei voită de Hristos. Toate acestea sunt semne concrete ale lucrării lui Dumnezeu în viața de credință a unei comunități.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei ,,Sfânta Treime” din Negrești Oaș dirijați de doamna Angela Cionca.

La sfârșitul celebrării, Preasfințitul Vasile i-a oferit părintelui paroh Marian Rednic o Diplomă de merit bisericesc „cu ocazia sfințirii bisericii, în semn de recunoștință pentru meritele deosebite în edificarea lăcașului de cult, prin dăruire, abnegație și devotament în slujirea preoțească”.

Sărbătoarea s-a încheiat în spirit de comuniune printr-o masă oferită de membrii parohiei pentru toți credincioșii care au participat la bucuria comunității din Călinești Oaș.

Biroul eparhial de presă

calinestioas1calinestioas2calinestioas3

Secţiunea: Maramureş

Primăria Oradea va reabilita Palatul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, acesta urmând să devină Centru Cultural deschis pentru public

$
0
0

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu reprezentantul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, episcopul Virgil Bercea, a susţinut azi, 28 august 2018, o declaraţie de presă comună în curtea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, cu privire la măsurile care se vor lua ca urmare a incediului de vineri, 25 august, care a afectat grav unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea.

”Este foarte greu să îmi adun gândurile, este o dramă pentru Episcopie, pentru că e adevărat, e proprietatea noastră, dar este şi o dramă care s-a întâmplat oraşului Oradea”, a spus episcopul Virgil Bercea în deschiderea declaraţiei de presă. “D-voastră ştiţi cât de greu s-a lucrat aici, cu ce eforturi am reuşit să facem acest edificiu să strălucească în mijlocul oraşului. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să nu îngenunchem, ci să mergem înainte, să putem să îl reconstruim. Va fi un efort extraordinar de greu, dar am văzut multă disponibilitate din partea orădenilor, din partea întregii ţări”, a spus PS Virgil Bercea.

Primarul Ile Bolojan a precizat că, având în vedere distrugerile masive pe care incendiul de sâmbătă le-a provocat, Primăria Oradea a căutat împreună cu Episcopia Greco-Catolică soluţii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice, dar şi pentru redarea ei orădenilor, aşa cum a fost şi proiectul iniţial al Episcopiei de o transforma într-un centru cultural. ”Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire, într-un termen cât mai scurt posibil, să fie pe de o parte reabilitată, iar pe de altă parte să aibă o funcţiune publică, să fie un centru cultural pentru orădeni.

De asemenea, după ce va fi reabilitat Palatul Episcopal, o parte din încăperile acestuia vor fi destinate Curiei Episcopiei Greco-Catolice, urmând să se mute în Palat. Episcopia rămâne proprietarul Palatului.

În acest sens, Primăria Oradea va urma să ia în administrare această clădire, să parcurgem procedurile necesare pentru reabilitarea ei. Am convenit de principiu, ca acest proces de preluare în administrare să se facă pe 20 de ani, să realizăm împreună etapa de colectare de fonduri în aşa fel încât cei care doresc să participe la reabilitarea acestei clădiri – şi fac pe această cale un apel către toţi orădenii şi către toţi cei care doresc să sprijine reabilitarea acestei clădiri – să o facă prin conturile care deja au fost anunţate de către Episcopie. Având în vedere suma mare de bani care va fi necesară, ţinând cont de distrugerile mari care se văd, e foarte probabil să fie nevoie de un sprijin financiar mai consistent, iar acest sprijin va fi asigurat de către Consiliul Local Oradea, după ce se termină perioada de colectare”, a spus primarul Ilie Bolojan.

imagine

Palatul Episcopiei va deveni Centru Cultural

Pentru perioada următoare, primarul Ilie Bolojan a estimat următorul parcurs: după finalizarea cercetărilor pe care le desfăşoară Poliţia şi Parchetul privind cauzele acestui incendiu, se va trece la prima etapă, care va consta în curăţarea molozului din interior şi în realizarea unei expertize de rezistenţă care va arăta ce trebuie făcut în continuare, se va trece apoi la etapa a II-a, care presupune punerea în siguranţă a clădirii pentru această iarnă – lucrare care va viza acoperişul, planşeele şi care se va realiza în regim de urgenţă. În a treia etapă, în baza unui proiect de reabilitare se va trece la reabilitarea propriu-zisă a clădirii, cu tot ce înseamnă partea de interioare şi toate celălalte spaţii (spaţii de conferinţe, zonă de muzeu, bibliotecă), astfel încât clădirea să fie redată orădenilor sub forma unui Centru Cultural.

”Mulţumesc anticipat tuturor celor care şi-au manifestat sprijinul, îi mulţumesc d-lui ministru al Culturii, dl George Ivaşcu, pentru că a sunat duminică şi ne-a asigurat de sprijinul Guvernului prin Ministerul Culturii, dar şi celorlalte autorităţi publice şi companii care şi-au manifestat disponibilitatea de a susţine prin fonduri sau prin alte intervenţii reabilitarea clădirii”, a încheiat primarul Ilie Bolojan

Conturi speciale pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea

Primăria municipiului Oradea, prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea au deschis conturi speciale pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Cei care vor să facă donaţii au la dispoziţie următoarele conturi la Banca Transilvania, Sucursala Oradea:

FUNDAŢIA DE PROTEJARE A MONUMENTELOR ISTORICE DIN JUDEŢUL BIHOR

EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002
USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001
RON – RO69BTRLRONCRT0078504007
SWIFT: BTRLRO22

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA

EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22

Se mai pot depune donaţii la:

1. Sediul Episcopiei Greco-Catolice, Str. Mihai Pavel, nr 4, ap.11 între orele 08.00-16.00
2. În toate Parohiile de pe întreg teritoriul Eparhiei.

Secţiunea: Oradea

Îndrăznește să visezi! Schimb de experiență între tinerii din Acțiunea Catolica din România, Italia și Malta

$
0
0

În perioada 18-25 august 2018 s-a desfășurat în Malta proiectul „Dare to dream” (Îndrăznește să visezi), la care Acțiunea Catolică din România a fost unul din parteneri alături de Acțiunea Catolică din Malta și Acțiunea Catolică din Italia – Dieceza de San Severo. Printre participanți au fost și tinere din ASTRU Cluj și ASTRU Oradea.

Visează! Muncește! Și fă ca visul tău să devină realitate! este motto-ul care a însoțit cei 40 de tineri și liderii lor în încercarea de a explora și a reflecta asupra temei libertății, a importanței acesteia de-a lungul istoriei, în religie, în societate dar mai ales la nivelul fiecărei persoane. Prima zi din cadrul schimbului de experiență a fost dedicată cunoașterii tinerilor participanți pornind de la profilele lor online la o prezentare instagram offline. Apoi au explorat tema libertății pornind de la povestea Micului Prinț și au avut ocazia să cunoască comunitatea locală care o sărbătorea pe patroana localității: Sfânta Elena.

Pe parcursul zilei 2 din cadrul proiectului, tinerii au continuat să aprofundeze tema libertății. În cursul dimineții, în cadrul atelierului de lucru au încercat să vadă câtă libertate și câte constrângeri se află în diverse dimensiuni ale vieții – în familie, la școală/muncă, în Biserică, în Acțiunea Catolică, în grupurile de prieteni sau în social-media. După-amiază, președintele Acțiunii Catolice din Malta și soția sa le-au împărtășit din experiența lor de viață și le-au vorbit despre cum se poate trăi libertatea în cadrul familiei. La predica din cadrul Sfintei Liturghii, don Ruben, asistentul național pentru tinerii din Acțiunea Catolică Malteză, le-a vorbit despre libertatea pe care o oferă Dumnezeu fiecăruia. Ziua s-a încheiat cu serata internațională în cadrul căreia tinerii au degustat bunătățile culinare din Malta, Italia și România și s-au bucurat împreună de obiceiurile și muzica specifică fiecărei țări în parte.

Participanții au avut ocazia să descopere istoria Maltei în ziua a 3-a a proiectului. Turul ghidat al Palatului Inchizitorilor și căutarea comorii prin capitala Valletta au ajutat participanții să aprofundeze tema libertății parcurgând istoria locală. Ziua a 4-a a proiectului a început cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. Ruben, asistentul spiritual al tinerilor din AC Malta (ZAK). Apoi, s-a lucrat în grupuri – întâi pe țări și apoi împreună pentru a găsi puncte comune în ceea ce privește raportul dintre libertate și istorie, religie și libertatea de exprimare. După amiază tinerii s-au bucurat de timpul petrecut împreună pe una din cele mai frumoase plaje din Malta și au încheiat ziua mulțumindu-i Domnului pentru tot ceea ce au trăit în această experiență.

Ziua a 5-a din cadrul proiectului a fost despre viață. În cursul dimineții în cadrul atelierului tinerii au avut ocazia să se „joace” de-a viața reală și au reflectat asupra alegerilor pe care le fac zi de zi. În cursul după-amiezii s-au „jucat” din nou. Au primit o situație reală și roluri pe care a trebuit să le joace pentru a-și da seama că nu este ușor să fii în papucii altei persoane. Avem toți aceleași posibilități și oportunități? Cum este să fim în pielea celorlalți? Alegem lucrurile care ne aduc bucurie sau banii – sunt doar câteva din întrebările asupra cărora s-a reflectat la finalul atelierului. Finalul zilei tinerii l-au petrecut în fosta capitală a Maltei – Mdina, unde s-au bucurat de cetatea medievală, privirea panoramică a insulei și au încercat să hotărască prin vot ce vom face în ziua dedicată democrației.

Ziua a 6-a a proiectului a fost despre democrație. Votul exprimat în seara precedentă a decis cum își vor desfășura tinerii ziua. Astfel, dimineață participanții au vizitat și s-au rugat în biserica Rotonda din Mosta. Apoi, au petrecut după amiaza pe o plajă din Malta. Ziua s-a încheiat aducând-i mulțumire lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Ruben. Ziua a 7-a a fost despre voluntariat. În cursul dimineții tinerii avut ocazia să întâlnească diferite organizații și ofere puțin din timpul lor celor care aveau nevoie. După-amiaza au împărtășit experiențele trăite și au încredințat Domnului toate persoanele și situațiile de viață întâlnite. Tinerii și-au petrecut seara alături de tinerii din Birzebbuga – un grătar pe malul mării, muzică, voie bună și tradiționalul joc de bingo maltez.

Pregătirea certificatelor youthpass, excursia pe insula Gozo și Sfânta Liturghie au încheiat schimbul de experiență în Malta. Au fost zile extraordinare de fraternitate, comuniune, un timp în care tinerii au explorat tema libertății și au legat prietenii.

via ActiuneaCatolica.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Secţiunea: Oradea

Reuniunile Mariane din Eparhia de Lugoj 2018

$
0
0

– Far luminos al credinței –

Din acest punct de vedere trebuie privit evenimentul din 25 August 2018, întâlnirea Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj, la Biserica Greco-Catolică „Sf. Maria Regina Păcii” din Timișoara. În fața Sfintei Fecioare și a Sfântului Altar ne-am strâns rândurile în meditarea misterelor Sf. Rozar, cerând Maicii Domnului forța și lumina de a intensifica eforturile noastre în a ne întări credința, evlavia mariană, ascultarea, iertarea și iubirea unii față de alții și față de Biserică.

În cântece mariane de laudă și preamărire a Sfintei Mame a fost întâmpinat Preasfinția Sa Alexandru, Episcopul nostru, care împreună cu preoții prezenți au celebrat Sfânta Liturghie în care am trăit misterele Pătimirii, Morții și Învierii lui Isus, întrucât în Sfânta Liturghie Isus ne demonstrează nu numai că Dumnezeu trăiește, este viu în prezența noastră, dar că odată cu El trăim și noi nu doar o viață trecătoare, dar și una veșnică fericită. Dacă trăim și mărturisim credința în Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, imitându-o, cum este și firesc, pe Sfânta Fecioară și Maica Cuvântului Întrupat.

În cadrul predicii Preasfinția Sa Alexandru a pus accentul pe Hristos și Evanghelia Sa, îndemnându-ne pe toți la o întoarcere mai hotărâtă spre esența vieții noastre, având modelul pe Sfânta Fecioară, Maica Domnului, pe care trebuie să o invocăm zilnic pentru a ne susține pe noi și întreaga Biserică pe valurile tot înspumate ale acestor timpuri, care din voia Domnului le trăim, pe drumul din ce în ce mai anevoios al credinței pentru omul mileniului al III-lea. Ascultând cu mare atenție îndemnurile Preasfinției Sale lumea a fost cuprinsă de pace și speranță, duioșie și încredere, continuând Sfânta Liturghie.

În majoritate, cu recunoștință în suflet (care se citea pe fețele lor) membrii prezenți ai Reuniunilor Mariane l-au primit pe Isus în Sfânta Taină a Împărtășaniei, mulțumindu-i Măicuței Sfinte că i-a adus la această întâlnire mariană.

Au urmat cântece de mulțumire și laudă lui Isus prin Maria Sfânta Fecioară, El fiind Izvorul unic al adevărului, al sfințeniei și evlaviei. A urmat apoi o oră de cateheză ținută de Preasfinția Sa Alexandru despre cultul Fecioarei Maria în Biserică. Amintim aici doar câteva teme spre meditare și contemplare date membrilor Reuniunilor Mariane: începând cu Evanghelia după Luca (11, 27), momentul în care o femeie din mulțime a strigat, adresându-i-se lui Isus: „Fericit pântecele care te-a purtat și sânul pe care l-ai supt!”.

Dar la binecuvântarea pe care această femeie o rostește Mamei Lui după trup, Isus răspunde: „Fericiți mai degrabă cei care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc” (Lc 11, 28). Tot în sfera valorilor spirituale este mai clar un alt răspuns al lui Isus când i se anunță: „Mama Ta și frații Tăi sunt afară și vor să Te vadă. ” El răspunde: „Mama și frații Mei sunt aceia care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și îl împlinesc” (Lc 8, 20 – 21). A spus această cu referire la cei care ședeau în locul lui.

Prin credință Sfânta Fecioară Maria a devenit Născătoarea Fiului dăruit de Tatăl prin puterea Spiritului Sfânt, păstrându-și neatinsă fecioria și tot prin credință, a descoperit și a primit cealaltă dimensiune a maternității. Se spune că această dimensiune a maternității era proprie Sfintei Fecioare Maria de la început, din clipa zămislirii și nașterii Fiului lui Dumnezeu. Încă de atunci ea era „cea care a crezut cele spuse ei de la Domnul”. Primul act de supunere al Sfintei Fecioare față de voința celui Preaînalt și supunându-se puterii Lui a răspuns prin „Iată slujitoarea Domnului, fie mie după Cuvântul Tău” (Lc 1, 38). De aceea Maria a devenit nu numai „mama care l-a născut și crescut pe Fiul Omului”, dar și cea care l-a urmat și susținut pe cale în rugăciune, pe Mântuitorul și Răscumpărătorul nostru Isus Hristos. Din cele mai vechi timpuri Sfânta Fecioară Maria a fost venerată sub titlul „Născătoare de Dumnezeu”, spre ai cărei ocrotire alergăm și astăzi în toate nevoile și necazurile.

A urmat agapa frățească unde au fost invitați cu bucurie și prietenie toți cei prezenți, iar din bucatele oferite și binecuvântate și-au îndestulat și trupul.

În partea a doua a întrunirii, având ca temă scopul de a cunoaște importanța și trecutul istoric al Congregației Mariane în Biserica Catolică, în general, și constituirea ei în Biserica Greco-Catolică. Prima Adunarea Generală a Reuniunii Mariane după unirea Transilvaniei cu Țara de la 1 decembrie 1918, a avut loc în 25 ianuarie 1920, rămasă în istoria Reuniunii, prezidată de ÎPS Demetriu Radu care a îndemnat pe toți cei de față la credință vie în Isus Hristos și în Biserica Sa: Una, Sfânta, Catolică și Apostolică, în frunte cu Sfântul Părinte Papa, la care trebuie să ținem pentru mântuirea sufletelor, amintind de unirea de la 1918 pentru că România Mare numai atunci va fi fericită dacă va ține legătura cu frații din Apus.

Tematica a fost și este bogată pentru Reuniunile Mariane, atât la nivelul Comitetului Eparhial, cât și pentru Reuniunile Mariane din parohii. Spre exemplu: evlavia față de Preacurata, cunoașterea vieții sale sfinte, modelul vieții creștine, aprofundarea adevărurilor de credință prin cunoașterea Evangheliei lui Hristos, a preceptelor Bisericii, cultul Sfintei Euharistii, ecumenismul, întreținerea unei atmosfere de prietenie între marianiști, trăirea credinței în Biserica Greco-Catolică, cunoscându-i istoria, martiriul și martirii.

De-a lungul anilor, la întâlnirile Reuniunii Mariane eparhiale și nu numai, Preasfinția Sa Alexandru mereu a adus în atenția tuturor încrederea în binele pe care Reuniunea Mariană îl reprezintă în Biserică, acordă sprijin în acest sens și prezență la toate întrunirile eparhiale. Toate acestea ne-au arătat dorința și efortul Preasfinției Sale pentru întărirea Bisericii și ajutor preoților, prin îndemnul „Să ne apropiem mai mult de Maica Domnului, urmând virtuțile ei.” Desigur, virtuțile „celei Pline de Har” nu pot fi atinse de noi, dar modul înalt al virtuților Sfintei Fecioare ne orientează pe drumul greu al vieții de zi cu zi și ne vom îmbogăți trupește și sufletește cu haruri care vin prin mâinile Sfintei Fecioare Maria.

Au urmat apoi mărturii și opinii din partea membrilor Reuniunilor Mariane pentru modul de lucru în toată eparhia.

La timpul stabilit în program, orele 14.00, ne-am plecat genunchii în fața lui Isus Euharisticul pentru a-L adora și a-I mulțumi pentru toată viața și pentru această zi frumoasă în care ne-am îmbogățit sufletele și ne-am bucurat unii de alții. Meditațiile la ora de Adorație Euharistică au fost susținute de preot Valentin Danciu, iar cântecele de Adorație de către corul tinerilor de la Biserică. La orele 15.00 ne-am rugat Rozarul Divinei Milostiviri oferit pentru Sfântul Părinte Papa Francisc, pentru Preafericitul Părinte și Cardinal Lucian, pentru Episcopii Bisericii Greco-Catolice, pentru preoții și călugării și călugărițele Bisericii, la intențiile Sfintei Fecioare Maria.

Primind binecuvântarea cu Sfântul Sacrament, cântând „Isus este viu”, privind către Maica Domnului, am înălțat un imn de laudă:

„Ești far sclipitor,

și mângâietor

Dulce Maică Marie

Raza-ți cerească

Să ne ocrotească,

Roagă-te, roagă-te

pentru noi!”

Cu blândul Isus să ne binecuvânteze Fecioara de Sus!

Terezia Pintea,

Președinte Reuniunea Mariană Eparhială

Secţiunea: Lugoj

COMUNICAT: Pr. Cristian Barta, Vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

$
0
0

Preafericitul Părinte Cardinal LUCIAN, Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a numit pe Preacucernicul Părinte Profesor universitar doctor Cristian BARTA din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, în funcţia de Protosincel (Vicar General), cu un mandat de 5 ani, începând cu data de 1 septembrie 2018.

Potrivit disciplinei canonice în vigoare, Protosincelul, cu puterea ordinară vicarială cu care este înzestrat, îl va ajuta pe Arhiepiscopul de Alba Iulia şi Făgăraş în conducerea întregii Arhieparhii.

Totodată, noul Protosincel, ca Ierarh al locului, împreună cu toate puterile şi facultăţile care îi sunt conferite, primește competențele indicate de canoanele 245-251 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale.

Născut la data de 3 mai 1975, Părintele Cristian Barta este doctor în Teologie (2002) și în Istorie (2012). Între anii 2000-2013 a fost Director al Departamentului Blaj din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, iar din anul 2013 îndeplinește funcția de Decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Resfințirea bisericii din Ghenci

$
0
0

Duminică, 26 august 2018, a fost o zi de sărbătoare pentru comunitatea greco-catolică din satul Ghenci, întrucât a fost resfințită biserica din localitate după renovări majore atât în interior, cât și în exterior.

Ceremonia a început la ora 11.00 și a fost celebrată de Mons. Pascal Gollnisch, Vicar general al Ordinariatului pentru catolicii orientali din Franța, director general al Asociației L’Œuvre d’Orient din Paris, alături de pr. Vicar Foraneu și protopop de Carei, pr. Radu Dan Filip, pr. Antoniu Chifor, vicar cu preoții, pr. Aurel Hendea, protopop de Tășnad, pr. Lucian Constantin Cociorva, parohul locului, precum și alți preoți din Grecia, din protopopiatele de Carei, Tășnad și Oradea. La acest eveniment a fost prezent și primarul localității, Marius Andrei Roka.

Renovarea capitală a bisericii a început în anul 2010 și a constat în lucrări majore atât în interior, cât și în exteriorul bisericii. După citirea hrisovului, acesta a fost așezat în masa altarului, alături de relicvele Sfintei Faustina Kowalska. În cuvântul de învățătură, pr. Antoniu Chifor a subliniat importanța acestui eveniment, dar și faptul că o clădire se reînnoiește, iar alta se distruge, făcând referire la evenimentul nefast avut loc la Palatul Episcopal, chemând însă pe toți cei prezenți la rugăciune pentru binele Bisericii. La finalul Liturghiei au urmat câteva cuvinte pline de încărcătură spirituală rostite de Mons. Pascal Gollnisch, care a felicitat preotul paroh alături de întreaga comunitate pentru efortul depus în renovarea acestei biserici, ca mai apoi să ia cuvântul pr. Vicar Foraneu și protopop de Carei, pr. Radu Dan Filip, precum și primarul Marius Andrei Roka.

Înainte de binecuvântarea finală, prin binecuvântarea și dispunerea Preasfințitului Virgil Bercea, Mons. Pascal Gollnisch i-a fost acordată crucea pectorală și epigonatul sau bedernița, ca semn de recunoștință pentru ajutorul acordat Bisericii noastre, iar părintelui paroh i-a fost acordată crucea pectorală, ca semn de recunoștință pentru munca depusă în via Domnului. Au urmat înmânări ale unor diplome de mulțumire pentru câteva asociații și persoane apropiate preotului paroh, pentru ajutorul financiar acordat de aceștia în renovarea bisericii, amintind aici Asociația L’Œuvre d’Orient din Paris, Asociația Kirche in Nott din Germania și mulți alți binefăcători. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească unde au fost invitați toți cei prezenți.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea, Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Consiliul Local Oradea a aprobat contractul de parteneriat pentru reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic

$
0
0

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea devastat în urma incendiului din 25 august 2018 va fi reabilitat.

Lucrările de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare a clădirii Palatului Episcopal Greco-Catolic vor fi realizate de către Primăria Municipiului Oradea şi vor avea ca durată maxim 3 ani de zile. La sfârşitul lucrărilor în Palatul Episcopal va fi organizat un centru cultural şi muzeu greco-catolic, cu respectarea eticii şi moralei creştine, conform normelor Bisericii Greco-Catolice. O latură din Palat va fi destinată sediului Curiei episcopale iar cea mai mare parte a clădirii va fi administrată de către Primăria Oradea ca centru cultural şi muzeu greco-catolic pe o perioadă de 20 de ani. Întreg centrul cultural şi muzeal va fi deschis publicului larg.

imagine

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea îşi păstrează calitatea de proprietar asupra întregului imobil. Episcopia Greco-Catolică de Oradea alături de Primăria Municipiului Oradea depun toate eforturile pentru atragerea de subvenţii, fonduri nerambursabile şi colectarea de donaţii de la persoane fizice şi juridice, urmând ca lucrările de reabilitare să fie sprijinite şi prin sume alocate de la bugetul local.

Periodic se vor emite comunicate cu privire la stadiul lucrărilor şi campania de strângerea de fonduri.

Consiliul Local a aprobat contractul de parteneriat pentru reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic

Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat azi, 31 august 2018, Contractul de parteneriat între Municipiul Oradea şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare a clădirii afectate de incendiul din data de 25 august şi administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.

Aceste soluţii au fost identificate de reprezentanţii Primăriei Oradea şi ai Episcopiei, cu scopul reabilitării acestei clădiri emblematice şi redării ei în circuitul public, ţinând seama de distrugerile masive pe care incendiul le-a provocat clădirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea.

Prin încheierea acestui contract de parteneriat, s-a convenit ca Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea să transmită imobilul în administrare, pe durata a 20 de ani, Municipiului Oradea, termenul putând fi prelungit prin acordul părţilor. În acest sens, Episcopia va pune la dispoziţia Municipiului Oradea imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kalman Rimanoczy junior) şi construcţiile anexe în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare.

Municipiul Oradea va curăţa într-o primă clădirea de moloz şi va realiza o expertiză de rezistenţă, care să indice părţile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate. În a II-a etapă, în toamna acestui an, se vor realiza lucrări ,,de urgenţă” pentru punerea în siguranţă a clădirii, inclusiv zona de acoperiş. În a treia etapă, se vor realiza reabilitarea şi refuncţionalizarea efectivă a clădirii, inclusiv partea interioară, conform planurilor iniţiale.

Ce prevede contractul?

Contractul prevede cesionarea în favoarea Municipiului Oradea a dreptului de a obţine autorizaţii, de a realiza lucrări de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare, respectiv de a folosi cu titlu gratuit imobilul.

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi declarat bun de interes public şi transmis în folosinţă gratuită Municipiului Oradea, cu destinaţia de edificiu social-cultural, în vederea amenajării şi funcţionării, pe durata a minimum 20 de ani, a unui centru cultural şi spaţiu expoziţional, cu respectarea eticii creştine şi a normelor canonice ale cultului Greco-Catolic.

Lucrările de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare a imobilului ar urma să se finalizeze în termen de cel mult trei ani. La terminarea lucrărilor, Municipiul Oradea va preda proprietarului – Episcopiei Române Unite cu Roma Greco Catolică, de Oradea, parte din imobilul reabilitat, cu destinaţie de sediu curiei episcopale, în suprafaţă utilă de minim 1/3 din suprafaţa totală.

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea va păstra calitatea de proprietar asupra întregului imobil consolidat şi reabilitat, transmis în folosinţă gratuită Municipiului Oradea.

Unde se pot face donaţii?

Municipiul Oradea şi Episcopia Greco-Catolică vor depune eforturi pentru atragerea de subvenţii, fonduri nerambursabile şi colectarea de donaţii de la persoane fizice şi juridice, urmând ca lucrările de reabilitare să fie sprijinite şi prin sume alocate de la bugetul local. De asemenea, Episcopia Greco-Catolică va transmite în contul Primăriei Oradea donaţiile primite pentru consolidarea, reabilitarea şi refuncţionalizarea Palatului Episcopal distrus de incendiu.

Reamintim conturile deschise la bancă pentru donaţii în numerar sau cu ordin de plată:

FUNDAŢIA DE PROTEJARE A MONUMENTELOR ISTORICE DIN JUDEŢUL BIHOR
EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002
USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001
RON – RO69BTRLRONCRT0078504007
SWIFT: BTRLRO22

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22

Totodată, se pot face donaţii la casieriile obiectivelor turistice Turnul Primăriei Oradea, Sinagoga Zion şi Cetatea Oradea, de marţi până duminică între orele 10.00 – 17.00, precum şi la ghişeele de încasări din cadrul Primăriei Oradea, de luni până joi între orele 07.30 – 18.00, iar vineri între orele 07.30 – 15.30.

În ceea ce priveşte donaţiile la sediul Episcopiei Greco-Catolice de pe strada Mihai Pavel nr. 4, acestea pot fi făcute de luni până vineri între orele 08.00-16.00, sau la toate Parohiile Greco-Catolice de pe întreg teritoriul Eparhiei din Oradea.

Secţiunea: Oradea

Dezvelirea bustului Cardinalului Hossu și pelerinajul la Cormaia

$
0
0

Ceremonie militară și religioasă la Sângeorz-Băi,
de binecuvântare și dezvelire a bustului Cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri
și Pelerinaj la Cormaia

În anul Centenar al Unirii și anul omagial Iuliu Hossu, Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a făcut tuturor protopopiatelor Eparhiei de Cluj-Gherla invitația de a înălța monumente comemorative, prin care să fie omagiată memoria Eminenței Sale Dr. Iuliu Hossu, Episcop român unit a cărui personalitate este strâns legată de evenimentul Marii Uniri. Urmând acestui îndemn, pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, împreună cu autoritățile orașului Sângeorz-Băi, au organizat duminică, 2 septembrie 2018, o ceremonie militară și religioasă, care a marcat dezvelirea, în fața bisericii protopopiale din Sângeorz-Băi, a unui bust al Cardinalului Iuliu Hossu. O impresionantă festivitate militară, participarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, de la Bistrița, dând momentului un caracter solemn.

Au fost prezenți PS Florentin, pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, pr. Ioan Frișan, protopop de Bistrița, numeroși preoți din protopopiatele Rodna, Bistrița și alte protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla, preoți din Biserica Ortodoxă, și, între autorități, Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, și Vasile Puica, vicepreședintele Consiliului Județean, primari din alte localități. Au participat persoane consacrate: Maica Marcela Runcan, Superioară provincială și Surori Baziliene, Surori din Congregația Maicii Domnului, pr. ierom. Laurian Daboc, Superior provincial, și Călugări Bazilieni, membre ale Reuniunii Mariane, tineri, în total, în jur de 400 de participanți la eveniment.

imagine

În cadrul unei ceremonii oficiată împreună cu preoții și diaconii prezenți, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a binecuvântat monumentul, și, în acest context a prezentat câteva linii biografice a marii personalități omagiate, „Iuliu Hossu, eminent student, cu două doctorate de Roma, cu o cunoaștere enciclopedică, o profundă intuiție istorică, mare iubitor și apărător de Biserică și de Neam, Senator de drept în Parlamentul României, membru al Academiei Române, participant activ la Actul de întregire de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, martir și mărturisitor pentru fidelitatea în credință, cel dintâi Cardinal al neamului românesc, spirit conciliant, ecumenic și iertător, care avea o relație foarte bună cu Ierarhii ortodocși din acel timp, dar și cu cei romano-catolici și reformați. Era un om deschis tuturor, pentru că, dincolo de confesiune sau etnie, a primat pentru el credința.”

Episcopul Iuliu Hossu, hirotonit și instalat, în 1917, în Catedrala din Gherla, în Anul Marii Uniri, „prin mesaje și scrieri pastorale către cler și credincioși, încurajează participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia. Are legături directe cu marii artizani ai Unirii, cu Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiș, participă la întrunirea Marelui Sfat Național de la Alba Iulia și i se încredințează onoarea de a da glas Rezoluțiunii Marii Adunări Naționale în fața celor cca. 100.000 de români de pe Câmpul lui Horea. Sunt memorabile cuvintele rostite atunci și am dorit să rămână înscrise și aici, la fundamentul acestui bust comemorativ”, a spus Ierarhul clujean. Înainte de citirea Rezoluțiunii, tânărul Episcop de doar 33 de ani, spunea: „astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuiește România Mare, una și nedespărțită, rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri, ne unim pe veci cu Țara Mamă, România”.

În fața celei dintâi sculpturi a Cardinalului Iuliu Hossu inaugurată la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla în acest an comemorativ, Preasfinția Sa a adresat mulțumiri sculptorului Vlad Prună, artist din Sângeorz-Băi, „care cu multă măiestrie a realizat acest bust prin propria cheltuială”, explicând faptul că „statuia nu este o «fotocopie» a chipului tânărului Episcop, ci este o împletire a chipului tânărului Episcop de numai 32 de ani, plin de zel apostolic, cu cel al Cardinalului de 85 de ani, care, «cu neîmbătrânită dragoste», privește cu speranță și încredere spre viitorul Bisericii și al Neamului Românesc pentru care s-a jertfit”. A mulțumit totodată autorităților locale, primarului, tuturor celor care au sprijinit această nobilă inițiativă.

imagine

Luând cuvântul, primarul orașului Sângeorz-Băi a mulțumit la rândul său celor care au depus eforturi pentru amplasarea acestui monument. A invitat, cu emoție, la „un exercițiu de imaginație: să ne întoarcem în timp cu 100 de ani”, în momentul când Episcopul român unit „a citit Actul Unirii la Alba Iulia, după care l-a înmânat Regelui Ferdinand”. Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, a transmis în continuare salutul președintelui CJ și și-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment „important pentru comunitatea locală, pentru județul Bistrița-Năsăud, pentru România”. Au fost amintite cuvintele adresate de Episcopul Iuliu Hossu, la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, Episcopului ortodox Miron Cristea: „pe cum ne vedeți pe noi îmbrățișați, așa să rămână pe veci îmbrățișați toți frații români!”, în aplauzele întregii asistențe. A afirmat că „este o responsabilitate și o onoare de a cinsti memoria celor care au contribuit la Marea Unire” și acest monument este o dovadă că Episcopul Hossu nu a fost uitat și că jertfa sa nu a fost în zadar.

În acordurile fanfarei militare, au fost depuse coroane de flori, din partea Primăriei orașului Sângeorz-Băi, a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a Garnizoanei Bistrița și a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare. Armata și-a adus în mod solemn omagiul, în fața personalității celui care a fost, cum a subliniat PS Florentin, „adevărat erou al neamului românesc pe câmpul de luptă al vieții spirituale și al credinței, dar și, ca preot militar, pe câmpul de luptă efectiv, chiar dacă în spatele frontului, pentru a acorda asistență spirituală”.

imagine

Impresionanta ceremonie religioasă și militară, a fost urmată de Pelerinajul la Cormaia care se organizează anual cu ocazia hramului bisericii parohiale, această ediție fiind dedicată, cum era firesc, Episcopului martir și mărturisitor Iuliu Hossu. S-a făcut pe jos și în rugăciune drumul de la biserica din Sângeorz-Băi până la biserica din Cormaia, situată la o altitudine de unde poate fi contemplată întreaga regiune muntoasă împădurită. Aici, în curtea bisericii, s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească la care au participat în jur de 600 de credincioși – cei veniți în procesiune din Sângeorz-Băi și cei care veniseră deja direct al Cormaia. Au dat răspunsurile liturgice tinerii parohiei greco-catolice din Sângeorz-Băi, îndrumați de Surorile CMD, sr. Dominica și sr. Ștefania.

La final, PS Florentin a oferit diploma și medalia „Iuliu Hossu” sculptorului Vlad Prună, artistul care a realizat bustul Cardinalului, precum și câteva diplome de excelență: lui Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, și pr. protopop Nicolae Jarda. A fost acordată și o medalie omagială „Iuliu Hossu”, vicepreședintelui CJ Vasile Puica. În încheiere, pr. protopop Nicolae a rostit un emoționant cuvânt de mulțumire pentru memorabila sărbătoare care va rămâne ca un moment de referință în viața protopopiatului de Rodna. Cei prezenți au fost invitați și la o agapă fraternă oferită tuturor, cu generozitate, ca în fiecare an. A fost o zi de duminică, zi a Învierii, zi de întărire în credință, care a adus în fața tuturor modelul Cardinalului Iuliu Hossu, cel ce și-a trăit întreaga viață cu sufletul plin de lumina iubirii și, la 100 de ani de la Marea Unire pe care a vestit-o tuturor românilor și pe care, împreună cu marile personalități ale vremii, a înfăptuit-o, revarsă acum aceeași lumină din înălțimile cerești peste Biserică și Neamul său.

imagine

mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Campus eparhial pentru tineri: Cu har de sus, trăim din plin!

$
0
0

La final de vară, în perioada 31 august – 2 septembrie, au avut și tinerii parte de un campus estival, cu tema „Cu har de sus, trăim din plin”. A fost gândit ca răsplată pentru implicarea activă a lor ca animatori în campusurile pentru copii, dar a existat deschidere spre participare și pentru alți tineri din eparhie. Au participat tineri din eparhia de Cluj-Gherla, tineri din grupurile specializate ASTRU Cluj, dar și un grup din parohia Mosta, din Malta, alături de pr. Sergio Fenech, care au venit în România să facă voluntariat pentru 2 săptămâni.

Campusul a început vineri seara cu un timp de cunoaștere, cina și interacțiune creativă, în grupurile în care pe parcursul următoarelor zile participanții aveau să-și desfășoare activitatea. În continuare, în două capete ale sălii de mese, grupul român și cel maltez au prezentat bunătăți din bucătăria tradițională, aspecte ale culturii și istoriei locale, cât și dansuri, invitați fiind să și gustăm apoi din aceste bucate pregătite cu atâta grijă. Seara s-a încheiat cu o oră de rugăciune în fața preasfântului Sacrament, în foișorul din curtea mănăstirii.

Dacă prima zi am încheiat-o cu mulțumire, așa am început și a doua zi, participând la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Sebastian Peșteșan, asistent spiritual general ASTRU Cluj. Primul moment după micul dejun a fost unul catehetic, în care soții Oana și Radu Capan au facilitat sesiunea intitulată „Spovada – antidot pentru păcat”. Au fost folosite materiale video din programul „Chosen” (Ești ales) despre Sacramentul Spovezii, urmate de discuții pe baza acestora, iar la final tinerii au fost invitați să creeze postere care ar putea fi expuse pe ușa confesionalelor pentru a-i invita pe tineri la Spovadă. Cele patru teme date tinerilor au fost Spovada ca școală de sfințenie, ca sală de operații, sală de forță și spălătorie.

Acest campus pentru tineri a presupus și oferirea unui feedback în urma activităților estivale în care s-au implicat tinerii, cât și a unor idei pentru campusurile parohiale următoare. Astfel, în cea de-a doua sesiune a zilei de sâmbătă participanții au împărtășit experiențe din campusurile parohiale în care s-au implicat, fiind recompensați cu premii pe măsura experiențelor împărtășite. Mai apoi au fost invitați să contribuie ca echipă cu idei pentru viitoarele campusuri cu privire la aspecte precum structura zilei de campus, activități propuse, elemente conținute de broșura de campus, metode de aprofundare a catehezei.

A doua parte a zilei a fost destinată activităților recreative – jocuri cu apă, pe echipe. Au presupus competitivitate, lucru în echipă, creativitate, curaj, abilități fizice și chef de distracție. La finalul activităților „acvatice” toată lumea s-a uscat pentru partea de ateliere a zilei. Participanții au putut alege unul sau mai multe dintre cele 4 tipuri de ateliere: sport (fotbal, volei, badminton, etc.), lucru manual (quilling), media (video pe tema campusului) și spiritual (spovadă, îndrumare spirituală) până la servirea mesei de seară.

Seara de rugăciune a fost pregătită de grupul maltez atât partea de conținut, cât și decorul care să ne ajute să trăim mai bine timpul de rugăciune, rămânând de această dată în capelă, în fața Domnului. Au propus câteva pasaje biblice și reflecții asupra lor, alături de câteva cântece. În continuare, tinerii au avut un timp de socializare, în care li s-au pus la dispoziție jocuri de societate pentru a face acest timp mai plăcut.

Pentru a da startul zilei de duminică am invitat pe toată lumea la înviorare, înainte de a merge la Sfânta Liturghie, pentru a fi siguri că suntem treji cu toții. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Sergio Fenech, în ritul latin, în limba engleză, fiind animată de voluntarii maltezi. Ziua a continuat cu activități recreative și competitive, încheind timpul nostru împreună cu evaluarea weekendului și curățarea casei. Suntem recunoscători pentru aceste zile și pentru tot ce ne-a fost dat să trăim împreună. Mulțumim Domnului, celor implicați în organizare și tuturor binefăcătorilor noștri.

via Cluj.ASTRU.ro

mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Foto: Exerciții spirituale pentru preoții Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

$
0
0

 

Exerciții Spirituale pentru preoții Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș (seria a III-a) 3-6 sptembrie 2018, la Mănăstirea Carmelitanilor Desculți – Ciofliceni

Bucuria revederii, discuțiile și implicarea personală au dus la o întâlnire reușită, o conștientizare a problemelor de zi cu zi ivite în pastorație și nu în ultimul rând aprofundarea temelor bine alese din experiența personală și pastorală a predicatorului Pr. Marco Secchi pe marginea Exortației Apostolice Gaudete et exsultate a Sfântului Părinte Papa Francisc despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană. Au fost prezentate într-un mod profund și actualizat realitățile pe care le trăim astăzi în Biserică și societate.

Ce înseamnă a te întâlni la exerciții spirituale? Exerciții la care Întâistătătorul Bisericii noastre Prefericitul Cardinal Lucian Mureșan, din „Scaunul Arhieresc al Blajului” își îndeamnă preoții să ia parte an de an.

Dacă cineva nu a cunoscut, nici măcar pentru o clipă, gustul exercițiilor spirituale, părăsește acel loc convins că a avut o existență lipsită de sens și valoare. Pleacă de aici cu inima deșartă întrucât golul din el nu a fost umplut de nimeni și de nimic.

Experiența celor trei zile ne arată că existența noastră, ca preoți este condiționată în modul cel mai profund de o adevarată țesătură de legături: limbajul, gestul, confruntarea dintre inteligență și voință, izbucnirile sensibilității, dorința de a interprinde ceva după părăsirea acestei oaze de refacere spirituală.

Aici descoperi cu adevarat existența valorii tale ca persoană și importanța relației cu ceilalți, ca un mijloc de comuniune și sfințenie.

Numai datorită unei astfel de întâlniri, omul va putea găsi răspuns la cele mai profunde întrebări: Cine sunt eu? Ce valoare am? Care este scopul existenței mele? Care este sensul și scopul misiunii mele ca preot? Care este sensul libertății mele?

A fost o întâlnire de referință care ne permite să înțelegem prețul existenței noastre personale, adică valoarea sa.

Evagrie Pontico spunea:

„Dacă vrei să afli cine ești, nu te uita la ce ai fost, ci la chipul pe care Dumnezeu l-a avut în minte când te-a creat.”

Aducem sincere mulțumiri gazdelor noastre, părintelui Predicator și tuturor celor care s-au împlicat în aceste zile ca frumusețea locului și Spiritul Sfânt să coboare asupra noastră, să rămână între noi și în sufletele noastre!

Sfânta Fecioară Maria, Regina Carmelului, roagă-te pentru noi!

Sfântă Fecioară Maria, Maica preoților, roagă-te pentru noi!

 

Pr. Popa Nicolae

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Binecuvântarea pietrei de temelie a viitoarei biserici din parohia Șieu-Odorhei

$
0
0

Sub semnul Centenarului Marii Uniri și al Unirii cu Roma – prin prezența Ambasadorului României la Vatican -, miercuri 5 septembrie 2018, a fost un nou început al bucuriei în credință pentru credincioșii din com. Șieu-Odorhei, jud. Bistrița-Năsăud, protopopiatul Beclean, prin binecuvântarea pietrei de temelie a noii biserici de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla. Acest moment de rugăciune și comuniune a fost primul pas spre împlinirea unui vis înfiripat în sufletele credincioșilor greco-catolici de aici în urmă cu 20 de ani, în 1998, la reînființarea parohiei Șieu-Odorhei – parohie veche unită cu Roma la 1700, desființată sub regimul comunist în 1949. Biserica parohială nefiind retrocedată, după 1998 programul liturgic s-a desfășurat într-o încăpere de la demisolul clădirii fostei primării. După reînființare parohia a fost păstorită de pr. Iosif Vereșezan (prezent la momentul binecuvântării pietrei de temelie a noii biserici), iar, din 2003, a fost încredințată păstoririi pr. Dorel Ștefan Bălin.

Excelența Sa, prof. Liviu-Petru Zăpârțan, Ambasadorul României la Vatican, originar din localitate, este cel care a inițiat și coordonează proiectul construirii noii biserici, care va fi dedicată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Prin bunăvoința Primăriei com. Șieu-Odorhei, s-a alocat un teren în vecinătatea actualului punct liturgic, pentru construirea unui nou locaș de cult. Vechea biserică parohială care a fost construită de strămoșul său, este menționată în șematismul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, din 1947 (p.34), la parohia Șieu-Odorheiu: „Biserică din zid, edificată în 1906, consacrată în 5.VIII.1923 de Iuliu Hossu, renovată în 1938, în stare bună”. Este biserica care până în prezent a fost în administrarea parohiei ortodoxe din localitate, dar, cu privirea îndreptată mai presus de valurile istoriei, în ziua binecuvântării pietrei de temelie Excelența Sa a fost de față și a cuvântat cu emoție și mare bucurie, fiind alături de Episcop, preoți, autorități locale și centrale, credincioși.

S-au unit în rugăciune cu Ierarhul clujean: pr. Felician Neagoș – protopop de Beclean și preoții din protopopiat, pr. Marius Cerghizan – Vicar eparhial cu preoții, pr. Ioan Pop – Consilier pastoral, pr. Ioan Frișan – protopop de Bistrița, pr. Laurențiu Biriș – protopop de Dej, pr. Florin Isac – ceremonier, alți preoți invitați, diaconi, subdiaconi, studenți teologi și comunitatea credincioșilor. Au fost de față, cu deschidere sufletească și ca semn de bună colaborare, Ovidiu Victor Frenț, prefectul jud. Bistrița-Năsăud și Sorin Sfintean, primarul com. Șieu-Odorhei. Episcopul eparhial a fost întâmpinat tradițional cu pâine și sare, iar pr. protopop Felician Neagoș și primarul localității au rostit câte un cuvânt de salut. A urmat un moment de rugăciune în capelă și apoi, Episcopul, preoții și credincioșii au ieșit în procesiune în curte unde s-a desfășurat ceremonia de binecuvântare.

După ce piatra a fost așezată la temelia viitoarei biserici, s-au rostit cuvinte emoționante: Preasfinția Sa Florentin a mulțumit pentru „prezența onorantă” a Excelenței Sale Prof. Liviu-Petru Zăpârțan, Ambasadorul României la Vatican în Eparhia de Cluj-Gherla, a mulțumit autorităților și tuturor participanților, pentru susținere și participare, spunând: „O nouă biserică înseamnă o nouă prezență a lui Dumnezeu pe acest pământ. De aceea, suntem siguri că această prezență va binecuvânta și această localitate și pe credincioșii ei, indiferent de confesiune. Cu atât mai mult, pentru că ne aflăm în Anul Centenar al aniversării Marii Uniri de la 1918, idealul comuniunii, al unității dintre români să fie pentru noi un ideal de împlinit, alături de acest ideal pe care astăzi îl vedem înfiripându-se aici, o nouă biserică dedicată în mod simbolic Apostolilor Petru și Pavel: Petru, ca Apostol al credinței, Pavel, ca Apostol al Neamurilor.”

Domnul Ambasador, ca originar din această localitate, și-a exprimat emoția deosebită în fața evenimentului binecuvântării pietrei de temelie, pe care l-a visat. A mărturisit cele două momente, cele mai semnificative, care i-au marcat viața: „primul, este încredințarea de către autoritățile Statului nostru de a reprezenta România într-unul dintre cele mai fascinante locuri ale diplomației universale, care este Sfântul Scaun, Vaticanul”. Al doilea moment: „visez de mult un locaș al Bisericii noastre aici, pentru că am fost preocupat de identitatea noastră națională, de răspunsul la întrebarea: cine suntem noi? Ce facem pe acest pământ în calitatea noastră de comunitate și ce ne face să fim români și nu altceva? Limba și originea latină care ne leagă de Roma, de marea cultură Occidentală, dorința ca această legătură cu un spațiu de cultură fundamental pentru omenire să își găsească și în Șieu-Odorhei o piatră, un loc de cinstire și rugăciune”. Și, amintind cuvintele Preasfinției Sale, a completat: „Ați invocat un moment care, pentru mine, ca diplomat și ca dascăl de filozofie și de științe politice, este excepțional de important: suntem la 100 de ani de la crearea Statului Național Unitar Român, unul dintre rarele momente sublime ale istoriei noastre naționale. Ne străduim cu toții să cinstim acest eveniment – noi vom avea acest prilej minunat la Roma, să înălțăm un Te Deum, în 11 noiembrie 2018, cu ocazia vizitei episcopale ad limina la Vatican”.

Prefectul jud. Bistrița-Năsăud a mulțumit pentru invitația de a participa la „acest moment emoționant, foarte puternic și potențat în acest an aniversar al primei sute de ani a noastră ca țară modernă unitară. Și acel miracol istoric a fost posibil doar prin intermediul unor eforturi comune: a politicienilor, ale marilor oameni de stat, ale Bisericilor…”. O.V. Frenț și-a exprimat totodată bucuria pentru eforturile care se fac în direcția ecumenismului: „ca Bisericile surori să se reunească – acesta ar fi un mesaj foarte puternic pentru toți românii”. Din partea comunității de credincioși din Șieu-Odorhei, prof. Jean și-a reamintit: „Au trecut mai bine de 20 de ani de la îndemnul, de a redeschide această parohie, al protopopului Grigore Zăgrean, care, nu numai că păstra «in pectore» credința greco-catolică, dar o și răspândea, riscant și clandestin, în anii comunismului. Apoi, la îndemnul său și al diacului Brendea Ion, aici de față (care la cei aproape 90 de ani încă slujește), împreună, am umblat din casă în casă și am reușit să readucem la viață parohia greco-catolică. Acestor oameni le mulțumim astăzi că ne-au învățat să nu ne pierdem nădejdea, credința, și să fim îndelung răbdători.”

Pr. paroh Dorel Bălin, a reluat cuvintele primului purpurat român, Cardinalul Iuliu Hossu: «Credința noastră este viața noastră», continuând: „Am primit cu bucurie vestea pe care o vestim în această binecuvântată zi de septembrie, în care culegem roadele acestui an. Iată că Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să culegem roadele rugăciunilor noastre… să putem să fim de nădejde neamului și credinței noastre”. Părintele a mărturisit: „Am venit în localitatea Șieu-Odorhei imediat după hirotonire, în 15 decembrie 2002, am venit plin de elan, speranță și credință între acești oameni minunați care au credința în sufletul lor. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze, să ducem la bun sfârșit planul Său, să înmulțim acest talant pe care ni l-a dăruit.” Au fost, din partea tuturor celor care au cuvântat în această zi, îndemnuri la speranță, bună înțelegere și încredere în Dumnezeu, s-a exprimat mai ales dorința unanimă de a onora în acest An Centenar, pe înaintașii în credință și personalitățile care au condus românii pe drumul unității și au înfăptuit Unirea de la 1 Decembrie 1918.

Preasfinția Sa Florentin a mulțumit tuturor pentru susținere și sprijin, invitând în primul rând la a fi uniți în rugăciune și comuniune creștină, și a înmânat Ambasadorului diploma și medalia „Iuliu Hossu”, în semn de apreciere și recunoștință pentru ajutorul acordat în vederea edificării sfântului locaș, ca și pentru întreg ajutorul oferit Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică prin nobila misiune pe care o desfășoară în Cetatea Vatican. Aceeași Medalie omagială „Iuliu Hossu” a fost înmânată, în semn de mulțumire, prefectului jud. Bistrița-Năsăud și primarului com. Șieu-Odorhei.

Noua biserică va avea ca model arhitectura bisericilor din Maramureș și va fi dedicată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la propunerea d-lui Liviu-Petru Zăpârțan: „Petru, pentru că a primit Cheile Împărăției și a primit încredințarea Domnului că el este piatra pe care se clădește Biserica; iar Pavel ne-a dat mesajul omeniei (care definește neamul românesc) și al deschiderii spre umanitate. Această construcție se face pentru a exprima omagiul nostru față de înaintași, față de cei care, de la 1700, trecând prin 1848 și ajungând la 1918, au fost unii dintre fondatorii Statului Național Unitar Român. Îmi aduc aminte că Declarația de la Alba Iulia se încheie cu o propoziție pe care aș vrea să o rostesc în fața dumneavoastră: «așa să ne ajute Dumnezeu»” – a încheiat Excelența Sa.

Mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Numiri de Protopopi în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

$
0
0

Sunt în număr de unsprezece, Protopopii numiți de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, în structura Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Protopopii sunt chemați la a împlini „în numele Episcopului eparhial, sarcinile determinate de drept”, primind toate puterile și facultățile care le sunt conferite de normele canonice și de dreptul particular al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

În conformitate cu prevederile can. 277/CCEO, au primit numirea de Protopopi cu un mandat de 3 ani următorii preoți din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș: Pr. Ioan FĂRCAȘ – Protopop al Protopopiatului de Blaj; Pr. Paul TURCU – Protopop al Protopopiatelor de Aiud, Turda și Ocna Mureș; Pr. Radu ROȘU – Protopop al Protopopiatelor de Alba Iulia şi Sebeș; Pr. Flavius FLOREA – Protopop  al Protopopiatului de Brașov; Pr. Liviu NEGREA – Protopop  al Protopopiatului de Făgăraș; Pr. Nicolae POPA – Protopop  al Protopopiatului de Sibiu; Pr. Sorin BIRIȘ – Protopop al Protopopiatelor de Mediaș şi Dumbrăveni; Pr. Ioan FĂRCAȘ – Protopop al Protopopiatelor de Târgu-Mureș şi Râciu; Pr. Adrian LUNG – Protopop al Protopopiatelor de Reghin, Teaca şi Gheorgheni; Pr. Sorin IVAN – Protopop al Protopopiatului de Târnăveni şi Pr. Vasile IAGĂR – Protopop al Protopopiatelor de Iernut, Luduș, Sărmașu şi Arieș.

Încredințând Maicii Preacurate misiunea Preoților Arhieparhiei, Preafericitul Lucian imploră binecuvântarea Domnului pentru ca activitatea Părinților Protopopi să fie rodnică în vederea mântuirii sufletelor, a întăririi comuniunii cu Biserica Romei, a fidelității față de tradiția Bisericii Române Unite și a propovăduirii Evangheliei în sânul neamului românesc.

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


FOTO: Sfințirea bisericii greco-catolice din Visuia

$
0
0

Parohia greco-catolică ”Nașterea Maicii Domnului„ din Visuia (Bistrița-Năsăud), a cunoscut, duminică 9 septembrie, bucuria de a vedea biserica parohială sfințită după numai trei ani de la începerea lucrărilor de construcție.

Din încredințarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a împlinit ceremonia de sfințire, respectiv ungerea bisericii și a altarului cu Sfântul Mir și stropirea cu apă sfințită și așezarea moaștelor în locul pregătit din masa altarului.

După slujba de sfințire, a urmat Sfânta Liturghie, la care au asistat numeroși credincioși, autorități locale, județene și centrale, alături de pelerini veniți din parohiile învecinate.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care a transmis salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, amintind, totodată, că sfințirea bisericii din Visuia este doar o desăvârșire a lucrării începută de cei doi călugări (Ieromonah Ioan Iacob și George Grațian) care au sfințit acest loc prin rugăciunile lor și ale zecilor de mii de credincioși care le-au trecut pragul în perioada persecuției comuniste. Aceștia, urmând modelul Maicii Domnului, căreia sau încredințat, au reușit să-și trăiască credința și să-și păstreze speranța în vremuri tulburi, zidind în frumosul loc, unde cerul se unește cu pământul, o „adevărată Catedrală Spirituală”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei Buna Vestire din Bistrița.

La finalul celebrării, părintele paroh Ioan Bande a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu și tuturor celor care au contribuit la ridicarea locașului de cult, precum și celor care au fost prezenți la slujba de sfințire.

ACC

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Tinerii… și muzica zilelor noastre

$
0
0

În perioada 3-7 septembrie 2018, la Râșnov, Departamentul Artistic din cadrul Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea în colaborare cu Asociația Hope din Italia a organizat un curs de formare național pentru tinerii care cântă sau compun muzică.

Muzica, pentru noile generații, este ca o carte de „antropologie” deoarece ei se inspiră din aceasta și iau ca modele pe artiștii din ziua de azi. Prin acest curs, Biserica își propune să fie alături de tinerii talentați, să îi ajute să își identifice propriul stil, să își poată împărtăși emoțiile și trăirile cu cei care îi ascultă și să devină un instrument de promovare a adevăratelor valori.

La acest curs au fost prezenți peste 30 de tineri din întreaga țară (Constanța, Iași, Ialomița, Zalau, Roman, Cluj-Napoca, Blaj, Oradea, București, Brașov, Marghita, Tg-Jiu). Această rețea de tineri pe care noi dorim să o construim a avut ocazia să fie îndrumată pe parcursul zilelor de formare de către: Andrei Tudor – compozitor, dirijor, producător, Paula Seling – artist, compozitor, Marco Brusati – director Asociația Hope – Italia și nu în ultimul rând Ovidiu Lazar, care s-a ocupat de organizare și a făcut ca acest masterclass să fie posibil.

Împreună cu formatorii, tinerii au reușit să își îmbunătățească aptitudinile muzicale și să creeze o echipă unită care să colaboreze și în viitor. Fiecare participant a interpretat un cântec, iar după aceasta au urmat sfaturile și indicațiile foarte utile ale formatorilor din România și Italia. Totodată tinerii au fost împărțiți în patru grupuri și au fost provocați de către organizatori să compună o piesă pornind de la valorile și informațiile transmise de către formatori. Încă o dată, tinerii ne-au demonstrat că sunt creativi, apreciază frumosul și că dacă sunt îndrumați și ascultați pot să creeze lucruri deosebite. Tot acest itinerariu al tinerilor a fost presărat cu momente de rugăciune și meditații care să îi ajute să crească și să își consolideze propria identitate.

După plecarea tinerilor, au ajuns delegațiile liceelor greco-catolice și romano-catolice din Oradea, Blaj, Cluj și București, împreună cu care vom organiza cinci conferințe în luna octombrie, pentru tinerii din liceele menționate mai sus. Am decis să ne întâlnim pentru a construi împreună o metodă prin care Biserica și școala să fie aproape de tineri. La această întâlnire, împreună cu Marco Brusati, s-a studiat figura tânărului de astăzi și evoluția antropologică, pornind de la noile mijloace de comunicare (Facebook, Tweeter, Instagram, WhatsApp, Snapchat e.t.c). Această evoluție din ultimii 15 ani este uimitoare. Întreaga echipă a lucrat la modalitatea prin care conferințele propuse tinerilor din fiecare liceu să fie cât mai eficiente și constructive.

Mulțumim doamnei Paula Seling, domnilor Andrei Tudor, Marco Brusati, Ovidiu Lazar și Preasfințitului Virgil pentru susținerea necondiționată a acestui proiect! Nu în ultimul rând, mulțumim echipei de profesori și delegați ai tuturor liceelor mai sus menționate!

pr. Paul Popa
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Anunț: Înscrieri la licență și master la FTGC Cluj

$
0
0

De luni, 10 septembrie, încep înscrierile la licență și master, conform celor de mai jos. Vă așteptăm cu drag!

ADMITERE SEPTEMBRIE – 2018

NIVEL LICENȚĂ – Buget și Taxă

SPECIALIZĂRI:

  • Teologie greco-catolică pastorală
  • Teologie greco-catolică asistență socială
  • Teologie greco-catolică didactică

10-14 septembrie 2018 – înscrierea candidaților, Orele: 9.00-15.00

17 septembrie 2018 – interviu tematic Teologie greco-catolică pastorală Ora: 10.00

interviu motivațional pentru celelalte specializări Ora: 10.00

afișarea rezultatelor – liste inițiale

18 septembrie 2017 – confirmarea rezultatelor (depunerea actelor în original) Orele: 9.00-15.00

19 septembrie 2017 – afișarea rezultatelor lista finală

NIVEL MASTER – Buget și Taxă

SPECIALIZARE: Teologie Biblică

10-14 septembrie 2018 – înscrierea candidaților Orele: 9.00-15.00

17 septembrie 2018 – interviu motivațional; Ora: 10.00

afișarea rezultatelor – liste inițiale

18 septembrie 2017 – confirmarea rezultatelor (depunerea actelor în original) Orele: 9.00-15.00

19 septembrie 2017 – afișarea rezultatelor lista finală.

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Hramul Mănăstirii Surorilor OSBM de la Lugoj–2018 –

$
0
0

Ca în fiecare an, Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, au sărbătorit la 7 septembrie 2018, hramul Mănăstirii „Nașterea Prea Curatei Fecioare Maria” din Lugoj. La sărbătoare, alături de Surorile Baziliene din Lugoj au luat parte şi Surorile Baziliene de la Cluj.

După Rugăciunea Rozarului de la catedrală, la orele 18.30 s-a plecat în procesiune spre mănăstirea Surorilor de pe strada Victor Vlad Delamarina. La orele 18:45 în curtea mănăstirii a început Vecernia Sărbătorii. După rânduiala Vecerniei, a urmat Sfânta Liturghie pontificată de Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian. Au concelebrat: Vicarul General Mons. Angelo-Narcis Pop; pr. Ioan Pop, parohul Catedralei; pr. Ardelean Narcis, paroh la Șanovița; pr. Alexandru-Vasile Barbolovici, paroh la Veneția; Pr. Prof. Dr. Roberto Giraldo, preşedintele Institutului Ecumenic “San Bernardino” din Veneţia; Pr. Lung Inocențiu, paroh la Coștei; Pr. Cristian Olariu, paroh la Balinț și tânărul diacon Blidaru Ionuț. Răspunsurile au fost date de corul catedralei „Reînvierea” și de surorile Baziliene.

După Sfânta Liturghie a urmat Ora de Adoraţie şi Binecuvântarea Euharistică. Clerul, Surorile şi mulţimile de credincioşi s-au rugat în faţa lui Isus Euharisticul.

La sfârşit toţi cei prezenţi au fost invitați la o agapă fraternă oferită cu multă generozitate de către Surori.

Biroul de presă eparhial

 

 

Secţiunea: Lugoj

Hirotonirea întru preoție a diaconului Ionuț-Cătălin Blidar

$
0
0

În cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj, de sărbătoarea „Nașterii Maicii Domnului”, la 08 septembrie 2018, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian a hirotonit un nou lucrător în via Domnului, pe diaconul Blidar Ionuț Cătălin. Este cel de-al 111-lea preot hirotonit de Prea Sfinția Sa în cei 24 ani de păstorire a Eparhiei Lugojului.

Noul hirotonit, originar din Timişoara, este licenţiat în Teologie pastorală. În perioada 2013-2016 a urmat un curs de studii ecumenice la universitatea „San Bernardino” din Veneţia unde a obţinut licenţa. În prezent este doctorand în teologie la universitatea Pontificală „Antonianum” din Roma.

La Sfânta Liturghie alături de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian au concelebrat Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. prot.on. Ioan Pop, parohul catedralei; pr. Prot. Baba Teodor, protopop de Lugoj; pr. Alexandru-Vasile Barbolovici, paroh la Veneția-Mestre; Pr. Prof. Dr. Roberto Giraldo, preşedintele Institutului Ecumenic “San Bernardino” din Veneţia; Pr. Narcis Ardelean, paroh la Șanovița și pr. Daniel Sas, paroh la Timișoara.

Răspunsurile liturgice au fost date cu multă măiestrie de corul „Reînvierea” al catedralei.

În Cuvântul său de învăţătură PS Alexandru, a vorbit pe marginea Evangheliei zilei, apoi l-a felicitat şi încurajat pe tânărul preot nou hirotonit. Prea Sfinţitul Alexandru a mulţumit bunului Dumnezeu pentru harul sfintei preoţii. I-a felicitat pe părinţii celui nou hirotonit şi pe oaspeţi, veniţi în pelerinaj la catedrala din Lugoj cu această ocazie. „Preotul” a spus Prea Sfinţia Sa „este luat dintre oameni şi pus pentru oameni în cele ce sunt către Dumnezeu”. Preotul astfel, este un om al rugăciunii. Credincioşii sunt datori a se ruga pentru preot; în mod special părinţii şi cei apropiaţi să-l susţină pe preot cu rugăciuni şi fapte bune.

Părintele nou hirotonit Ionuț-Cătălin a mulţumit în primul rând bunului Dumnezeu pentru chemarea la preoţie, în al doilea rând Prea Sfinţitului Episcop Alexandru. Un gând aparte de mulţumită şi recunoştinţă a avut pentru părinţi, soţie, precum şi faţă de cei apropiaţi. De-asemenea Părintele a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoţească: profesori, formatori şi îndrumători spirituali. Nu în ultimul rând a mulţumit şi corului care a contribuit la solemnitatea acestui eveniment.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea personală a părintelui nou hirotonit, începând cu P.S. Alexandru şi continuând cu preoţii şi toţi credincioşii prezenţi.

În final, oaspeţii invitaţi, au continuat bucuria la reședința Episcopiei printr-o agapă frăţească.

Biroul de presă eparhial

 

Mai multe fotografii AICI

Secţiunea: Lugoj

Viewing all 1942 articles
Browse latest View live