Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all 1942 articles
Browse latest View live

Sfințirea Capelei din incinta Centrului rezidențial "Casa Frențiu"

$
0
0

În după amiaza zilei de marți, 7 august 2018, a avut loc sfințirea Capelei din incinta Centrului rezidențial „Casa Frențiu”. Slujba sfințirii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, alături de pr. Olimpiu Todorean, președintele Caritas Eparhial Oradea, în prezența echipei de asistenți și coordonatori ai centrului și a celor care deja locuiesc aici.

După slujba de sfințire, toți cei prezenți s-au rugat împreună Paraclisul Maicii Domnului, mărturisind că ea, Maria „este cu adevărat de Dumnezeu Născătoare, izvorul îndurărilor, mângâierea celor ce plâng, căutarea celor pierduți, puternică și neîncetată mijlocitoare către Dumnezeu”. „Casa Frențiu” nu este un azil și nu este o casă de bătrâni, ci este casa unei bătrâneți înțelepte, senine și respectate; casa unde oamenii pot împărtăși cu alții propriile idei și propriile sentimente; casa omului căruia ochii îi scânteiază de bucurie sau se umbresc de lacrimi și casa omului ale cărui buze lasă să treacă un strigăt de bucurie sau un suspin de durere. Este o casă.

Centrul Rezidențial, „Casa Frențiu, este conceput pentru a satisface toate dorințele.

Dotare structură: 24 camere single cu baie proprie, cu sistem de detecție incendiu, apel medical, aer condiționat, sistem de televiziune, internet și telefonie; sistem de supraveghere video în spații comune; capelă; spații pentru activități de terapie ocupațională; bucătărie proprie; sală pentru servit masa; spații de depozitare a alimentelor; spălătorie, uscătorie, călcătorie proprii; grupuri sanitare comune; ascensor modern; living modern, dotat cu tv, video, dvd; bar; curte amenajată.

Servicii incluse în pachetul de bază: asistență și îngrijire permanentă prin personal calificat, respectiv asistente medicale, infirmiere, personal de serviciu; servicii de spălătorie, uscătorie, călcătorie; meniul zilnic constând în trei mese de bază și două gustări, preparat de personal calificat, în bucătăria proprie. Servicii medicale: medic medicină generală ori de câte ori este nevoie; administrare tratament oral, injectabil, perfuzabil; aplicare de creme protectoare și pansamente; asigurarea primului ajutor și a serviciului de ambulanță în caz de nevoie; masaj terapeutic, kinetoterapie, reflexoterapie, masaj de relaxare; gimnastică recuperatorie pentru cei care au nevoie; analize medicale cu recoltare la sediul nostru; curățarea plăgilor și escarelor. Servicii speciale: servicii de coafură, frizerie, manichiură, pedichiură; transportul și însoțirea rezidenților la piese de teatru, concerte, vernisaje, filarmonică; excursii și pelerinaje.

Activități: ore de pictură și desen; serate muzicale și dans, film și lectură; jocuri de societate și dezvoltare personală; sporturi ușoare (tenis de masă, biliard, badminton); activități de îndemânare; 5 o’clock tea pentru servirea de ceaiuri, cafea alături de un prieten; acces nelimitat la internet pentru a păstra contactul cu familia, prietenii, sau pentru a învăța noi lucruri; posibilitatea vizitării rezidenților de către familie sau apropiați, ori de câte ori doresc; plimbări în aer liber în curtea proprie și în parcul din apropiere; consiliere spirituală; sărbătorirea în mod festiv a zilelor de naștere și onomastice; organizarea de mese festive de Crăciun, Revelion și de Paște. Capacitatea centrului rezidențial este de minim 24 persoane și maxim 52 persoane.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea


ANUNT– Pelerinajul tradițional de la Scăiuș – 2018

Foto: Hirotonire de diacon în catedrala din Lugoj

$
0
0

În dimineața zilei de vineri, 10 august 2018, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, a conferit diaconatul teologului Poroabă Nicușor în cadrul sfintei Liturghii de la ora 08:00, celebrată în Catedrala din Lugoj. Alături de Prea Sfinţitul Alexandru la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general al eparhiei de Lugoj, pr. Teodor Baba, consilier eparhial şi protopop de Lugoj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei; ipod. Blidar Ionuț și ipod. Roberto Luchini.

Proaspătul diacon va fi hirotonit preot pe data de 19 august 2018, ora 10:00, la Biserica Greco-Catolică „BunaVestire” din Petroșani, jud. Hunedoara.

 

Biroul de presă eparhial

Foto: ipod. Roberto Luchini

 

Click pe imaginea de mai jos pentru a vizualiza albumul foto.

Secţiunea: Lugoj

Vizită pastorală a P.S. Alexandru Mesian în Parohia Minişu de Sus

$
0
0

În duminica a XI-a după Rusalii, 12 august 2018, P.S. Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei greco-catolice de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Minişu de Sus, Protopopiatul de Arad, la invitaţia Pr. Paroh Cristian-Gheorghe Ostahie și a consiliului parohial. Aceasta este a patra vizită pastorală pe care P.S. Alexandru o face în Parohia Minişu de Sus în cei 23 ani de episcopat ai Prea Sfinţiei Sale. Sfânta Liturghie arhierească, pontificată de P.S. Alexandru, a început la ora 11:00, iar alături de Prea Sfinţia Sa, la altar s-a aflat Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj și Pr. Cristian-Gheorghe Ostahie, parohul comunităţii greco-catolice din Minişu de Sus. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către credincioşii parohiei.

Bucuria P.S. Alexandru Mesian la sosirea în parohie s-a adăugat bucuriei din sufletele credincioşilor care l-au întâmpinat cu pâine și sare, buchete de flori, şi cu respectul cuvenit, în deplină comuniune cu Episcopul locului.

Din partea autorităților locale, a participat dl. Horga Gheorghe, viceprimarul comunei Tauț de care aparține Minișu de Sus, care a urat un bun venit Prea Sfinției Sale.

În cuvântul de învățătură, PS. Alexandru a vorbit despre evanghelia zilei, având ca temă milostivirea, iertarea, dar a vorbit și despre cele două sărbători care încadrează această duminică: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Prea Sfințitul a oferit comunității un tablou cu Icoana Maicii Domnului de la Scăiuș, care a lăcrimat la 30 septembrie și respectiv 15 octombrie în anul 1934.

Părintele paroh, în numele credincioşilor şi al său personal, a mulţumit pentru această vizită şi pentru posibilitatea de a se ruga împreună cu P.S. Alexandru în biserica din Minişu de Sus, reprezentanţilor autorităţilor locale şi credincioşilor prezenţi la vizita în parohia lor a Prea Sfinţitului Părinte Episcop Alexandru.

După Sfânta Liturghie, P.S. Alexandru împreună cu toţi invitaţii s-au deplasat apoi la o agapă frăţească organizată la Căminul Cultural din sat.

Biroul de presă eparhial

Secţiunea: Lugoj

Anunț: Pelerinaj la Sanctuarul Fecioara Săracilor de la Cărbunari-Blaj

$
0
0

Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, și Protopopiatul Român Unit – Blaj, vă invită miercuri, 15 august 2018, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, să luați parte la tradiţionalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj).

Pelerinajul se va desfăşura după următorul program:

Marți – 14 august

Seară de priveghere în adăpostul Sanctuarului de la Cărbunari

Orele 18,00 – Vecernia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului
Orele 19,00 – Prohodul Maicii Domnului
Orele 20,15 – Acatistul Maicii Domnului

Miercuri – 15 august

Orele 8,00 – Plecarea în procesiune din fața Catedralei Arhiepiscopale spre pădurea Blaj-Cărbunari;
Orele 10,00 – Dumnezeiasca Liturghie prezidată de Preafericirea Sa Cardinal Lucian alături de Preasfinţia Sa  Claudiu;
Orele 14,00 – Paraclisul Maicii Domnului.

Conform decretului de acordare a indulgenței plenare pelerinilor la Sanctuarul ”Fecioarei Săracilor” de la Cărbunari, semnat de Preafericitul Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică, în 25.02.2013, toți pelerinii pot primi cu această ocazie indulgență plenară.

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Sărbătoare în Valea Secerului – hramul bisericii parohiale

$
0
0

Duminică, 12 august 2018, parohia Valea Secerului păstorită de pr. Claudiu Oltean a devenit adevărat loc de pelerinaj cu ocazia serbării hramului bisericii Adormirea Maicii Domnului. Frumusețea regiunii, cu o perspectivă largă asupra dealurilor înalte, înverzite, a oferit un adevărat colț de rai pentru Sfânta Liturghie celebrată de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin, în curtea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus Spiritus” al bisericii protopopiale din Bistrița, dirijat de Florica Sfechiș.

Au participat, ca invitați, autorități locale și centrale – cu doi primari, Grigore Țiolan – primarul com. Feldru și Traian Ogâgău – primar al orașului Sângeorz-Băi. În număr mare, au fost prezenți preoți, protopopi și parohi, mai ales din Protopopiatul Rodna, persoane consacrate, Surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare cu Maica Marcela Superioară provincială, Surori ale Congregației Surorilor Maicii Domnului, sute de credincioși din Ilva Mică, Feldru, Sângeorz-Băi, Bistrița, alte localități învecinate. Cuvântul de învățătură al Ierarhului, pe baza mesajului evanghelic al duminicii – (Mt 18, 23-35), „a datornicului nemilostiv”, a fost un îndemn la iertare și milostivire.

După Sf. Liturghie, pr. Claudiu a adus mulțumire Părintelui Ceresc pentru „acest timp petrecut împreună cu Domnul nostru Isus Hristos și cu Maica Preasfântă”. Apoi a mulțumit Episcopului eparhial, preoților prezenți, invitaților oficiali și tuturor participanților. Au fost amintiți: pr. vicar cu preoții Marius Cerghizan, pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, pr. Ioan Vasile Frișan, protopop de Bistrița, pr. Florin Isac ceremonier, pr. Flămând Augustin de la Șanț și Ilva Mare, pr. Traian Pop de la Valea Ungurașului (protopopiatul Dej), pr. Pavel Vranău de la Rodna, pr. Iuliu Bontaș de la Feldru-Vatra Satului, pr. Login Ceuca de la parohia Năsăud, pr. Gherasim Cioncan de la Salva, pr. Florin Micle de la Maieru, pr. Claudiu Sorășan de la Runcu Salvei, pr. Marinel Bolog de la parohia Unirea – Bistrița, pr. diaconi, studenților seminariști, surorilor din diferite ordine, corului care a adus în suflete încântare.

O mulțumire specială a fost adresată Anei Maria Martin, interpretă de muzică populară, localnică din Feldru, „care an de an, la diferite activități pe care le desfășurăm, răspunde afirmativ invitației de a aduce frumusețea cântului popular religios”. Părintele paroh a mulțumit, de asemenea, grupului de tineri de la ASTRU-Cluj care au participat pentru câteva zile la un Campus estival desfășurat la Valea Secerului pentru copiii parohiei. A adus mulțumiri și oficialităților locale și centrale prezente – din Feldru, Sângeorz-Băi, Bistrița, mulțumind totodată pentru buna colaborare tuturor celor care au contribuit la organizarea diferitelor evenimente din viața parohiei. Un mesaj de bucurie și pace, a exprimat la ceas de sărbătoare și Grigore Țiolan, primarul com. Feldru, mulțumind Ierarhului și preoților, care l-au făcut prezent pe Cristos în mijlocul comunității credincioșilor.

Luând cuvântul în continuare, Preasfinția Sa Florentin a adus de asemenea mulțumire lui Dumnezeu pentru rugăciunea din această zi a hramului, „zi a milostivirii”. A amintit numele pr. Sârbu Eugen – Tăicuțu și numele pr. Oțoiu, ctitorii bisericii și „cei care au purtat flacăra credinței în timpul regimului comunist”, menționând că aici a fost prima biserică ridicată pe teritoriul Eparhiei după 1990. Cu ocazia Anul Centenar al Unirii, an dedicat Episcopului Iuliu Hossu, Ierarhul de Cluj-Gherla a dorit să își arate recunoștința pentru buna colaborare, oferind mai întâi primarului Grigore o medalie omagială „Iuliu Hossu”, apoi aceeași medalie a fost înmânată Corului „Sanctus Spiritus”, „celor care ne încântă auzul”, dirijoarei Florica Sfechiș.

Diploma „Iuliu Hossu” a fost apoi oferită și consiliului parohial al parohiei Feldru-Valea Secerului, în semn de apreciere pentru colaborarea rodnică pe plan pastoral, cu îndemnul ca „modelul vieții Arhiereului Iuliu Hossu să constituie pentru noi un ideal de urmat”. Nu în ultimul rând, semne de apreciere au fost oferite pr. paroh Claudiu Oltean, administrator parohial al parohiilor Ilva Mică și Feldru-Valea Secerului: i-au fost înmânate diploma și medalia „Iuliu Hossu”, ca mulțumire pentru „toate demersurile și efortul depus pentru reconstrucția și renovarea bisericii (după incendiu) cât și pentru dorința de a fi un promotor al păcii și bunei-înțelegeri”. De asemenea, recunoștință și pentru soția preotului, care a primit o „armă de luptă” cu forțele răului, șiragul Sfântului Rozariu. Din partea parohiei din Valea Secerului, Preasfinția Sa a primit un semn de amintire, oferind la rândul său parohienilor o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, împreună cu mulțumirea, adresată tuturor, „pentru bucuria de a fi împreună”. Sărbătoarea a continuat cu o agapă fraternă oferită cu generozitate tuturor celor prezenți.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major de la Cărbunari

$
0
0

În Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de astăzi, 15 august 2018, a avut loc tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Greco-Catolice, de la Cărbunari – Blaj.

Cu această ocazie, la Sanctuarul Fecioarei Săracilor, credincioșii au venit în număr mare pentru a o cinsti pe Maica Sfântă și pentru a primi haruri deosebite de la Fiul său.

Programul pelerinajului a început încă din seara zilei de 14 august, cu celebrarea Vecerniei Sărbătorii la bisericuța din Cărbunari. Astăzi, începând cu ora 10.00, a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de către Preasfinția Sa, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, împreună cu mai mulți preoți. Printre preoții prezenți s-a numărat  și Vizitatorul Apostolic al Sfântului Scaun pentru românii din diaspora, Pr. Cristian Crișan.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Pr. Cristian Crișan. Acesta le-a vorbit pelerinilor despre figura Mariei care este „una dintre noi” și despre importanța praznicului de astăzi. „Sărbătoarea de astăzi – a spus preotul – vrea să ne transmită ceea ce ne așteaptă pe noi cei care suntem urmașii lui Cristos. Cu toții vom adormi și vom cunoaște această trecere. Conform Tradiției Bisericii, Fecioara s-a mutat din această viață, dar nu a părăsit-o”.

A vorbit apoi și despre simbolistica icoanei „Adormirii Maicii Domnului”, care ne arată că Maria este cea dintâi care a trecut din moarte la viață, după ce Isus a distrus puterea morții, cu moartea pe moarte călcând. În final, i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage Maicii Domnului, protectoarea și Maica Bisericii, pentru a ne fi alături în ceasul morții.

După Sfânta Liturghie, a urmat un cuvânt al Preasfinției Sale Claudiu, prin care a transmis salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii noastre, a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, împărtășind bucuria sărbătorii cu pelerinii.

La final, după mulțumirile aduse de Pr. Petru Dumitru, Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Cărbunari, au fost rostite rugăciunile cerute pentru primirea indulgenței plenare.

Biroul Arhieparhial de Presă

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Credincioșii Parohiei greco-catolice din Bradu în sărbătoare

$
0
0

Cinstita sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului a constituit un moment de bucurie pentru credincioșii greco-catolici din Bradu, protopopiatul Sibiu. A fost momentul sărbătoririi hramului Bisericii parohiale din localitate, biserică construită în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Sărbătoarea a început în ziua de 15 august la ora 09.00 cu rânduiala Utreniei, iar apoi de la ora 10.00 cu celebrarea Sfintei Liturghii de către preotul paroh, Pr. Crișan Ioan Ștefan. În cuvântul de învățătură, părintele a vorbit despre relația pe care trebuie să o avem cu Dumnezeu, prin Maica Sfântă: „fie mie după cuvântul Tău”. A evidențiat rolul de Mijlocitoare a Fecioarei și de Mamă Cerească, îndemnându-i pe cei prezenți să încredințeze suferințele, tristețiile și bucuriile Mariei.

Tot în această binecuvântată zi, cinci copilași din parohie au primit pentru prima dată, în mod solemn, prima Sfântă Împărtășanie, după o perioadă de pregătire la Centrul de tineret „Sf. Ștefan” din parohie.

În lunile iulie și august, la centrul de tineret din Bradu, pe lângă cateheză, mai mulți copii din comunitate au avut ocazia de a participa la mai multe activități de petrecere a timpului liber (activități artistice, sportive, de îndemânare, serate de film), împletite cu rugăciunea. Toate acestea au fost posibile prin colaborarea parohiei cu cadre didactice și medicale voluntare.

Activitățile vor continua cu efectuarea temelor de vacanță, focul de tabără și pregătirea pentru începerea noului an școlar.

Crișan Laura

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Sfântul Scaun și-a declarat acordul pentru începerea Cauzei de beatificare a fratelui MIHAI NEAMȚU

$
0
0

Pe data de 23 iulie 2018, Congregația pentru Cauzele Sfinților a emis decretul nihil obstat prin care își exprimă acordul pentru începerea Cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu MIHAI NEAMȚU OSBM.

 

Miercuri  15 august 2018, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Cardinal LUCIAN, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a publicat Edictul prin care se manifestă în mod public Cererea Părintelui Postulator Cristian Barta, legată de începerea Cauzei și a Anchetei arhieparhiale asupra vieții și virtuților eroice, precum și asupra faimei de sfințenie unită cu faima semnelor ale Slujitorului lui Dumnezeu MIHAI NEAMȚU OSBM. 

 

Fratele MIHAI NEAMȚU s-a născut pe data de 13 octombrie 1924 la Prilog în județul Satu-Mare. După doi ani petrecuți la mănăstirea greco-catolică de la Bixad, din cauza problemelor de sănătate, tânărul MIHAI NEAMȚU revine la casa părintească, unde, în perioada de persecuție a Bisericii Greco-Catolice, a însuflețit o intensă activitate pastorală pentru numeroși credincioși, fiind în permanențâ urmărit de serviciile de Securitate. Casa fratelui MIHAI a devenit astfel reazăm pentru mulți nevoiași, care îl cercetau pe călugărul de la Prilog spre a primi povețe și alinare în nevoile lor trupești și sufletești.

Călugărul MIHAI NEAMȚU OSBM a trecut la Domnul pe 23 iunie 2000.

Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România îi invită pe toți credincioșii să transmită orice fel de informații, documente, scrisori sau scrieri ale Servului lui Dumnezeu, favorabile sau contrare prezentei Cauze, pe adresa:

Cauza MIHAI NEAMȚU 

Piața 1848, nr. 11, 515400

BLAJ, jud. ALBA

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Pelerinajul Anual la Chiheru de Jos în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

$
0
0

Sute de pelerini s-au adunat din nou la Chiheru de Jos pe Drumul Crucii după perioada Paraclisului Maicii Domnului, cu zile de post şi rugăciune pentru a participa la Pelerinajul  anual la Mănăstire.

Procesiunea Calea Crucii de la ora 9 a fost urmată la ora 10 de Sfânta Liturghie concelebrată de 8 preoti din parohiile învecinate – Teleac,  Habic, Petelea, Apalina, Reghin, Breaza, Santu, Gurghiu, Hodac, Urisiu şi Chiheru. Au participat  credincioși și din satele comunei  Beica  de Jos şi din Braşov, Bistriţa, Sovata şi Tg-Mureş.

Curăţirea sufletelor de păcate şi primirea hranei spirituale prin împartaşire a fost asigurată prin intermediul preoţilor prezenţi. În acest an predica a fost ţinută de tânarul preot din Reghin  Rus Aurel, un  adevărat curs teologic  de Mariologie axat pe lupta Mariei cu ispititorul omenirii. În încheiere Parintele Fărcaş Zaharie a ţinut un cuvânt de mulţumire şi îndemn la înţelegere şi pace între fraţii creştini  învrăjbiţi de ură fratricidă în anul centenar. Îndemnul la rugăciune şi credinţă a fost făcut către cea mai puternică Femeie din Univers, Fecioara Maria, Regina Cerului şi a Pamântului alături de Domnul  Isus Cristos, prin care creştinul dobândeşte puterea de a călca peste şerpi şi peste scorpii şi peste toată puterea potrivnică a celui rău în această viaţă pământească supranumită Vale a Plângerii în călătoria sufletelor către viaţa veșnică şi Fericită în Domnul care este în Toate în Eternitate.

După Sfânta Liturghie Dorin Pintea şi Pop Carolina au cântat pricesne şi totul s-a încheiat cu o agapă frăţească. A fost o zi frumoasă şi binecuvântată ce a umplut de bucurie şi mulţumire pe toţi pelerinii.

Pr. Farcaş Zaharie

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Pelerinajul greco-catolic la Nicula pe urmele lacrimilor Maicii Sfinte

$
0
0

În organizarea Eparhiei de Cluj-Gherla și a protopopiatului de Gherla, în 14-15 august 2018, a continuat pelerinajul greco-catolic la Nicula cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. A fost un pelerinaj dedicat cinstirii Maicii Preacurate, a cărei icoană a lăcrimat (în 1694) la Nicula, precum și împlinirea unei datorii de a continua tradiția pelerinajelor la Nicula. Împreună cu Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, au fost pelerini la Nicula și pr. Călin Bot, Vicar general, preoții vicari și consilieri eparhiali, pr. Alexandru Hruban protopop de Gherla și alți preoți protopopi, zeci de preoți parohi împreună cu credincioșii lor. O semnificație aparte a avut prezența pr. Ieromonah Laurian Daboc superiorul provincial al Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” (OSBM) împreună cu călugării Ordinului „Sf. Vasile cel Mare”, ordin călugăresc care a administrat Mănăstirea Nicula (1936-1948).

imagine

imagine

Programul a început în după-amiaza de marți, 14 august 2018, când Episcopul eparh, împreună cu preoți, studenți seminariști, persoane consacrate și credincioși, între care primarii loc. Gherla și Nicula, și un grup de oaspeți din Dieceza de Milano, au mers în procesiune pe jos, cu cântări dedicate Maicii Domnului, de la capela „Sfintelor Femei Mirofore” din Gherla până la biserica parohială din Nicula. După primirea pelerinilor de către pr. paroh Patriciu Sălăjan, în curtea bisericii a fost celebrată Vecernia. A urmat Paraclisul Maicii Domnului cu participarea Surorilor Congregației Maicii Domnului (CMD) și Maica Teodorina Superioară generală CMD, a pr. cancelar Cristian David, capelan CMD și a pr. Daniel Avram, consilier eparhial.

În continuare, PS Florentin a susținut un cuvânt de învățătură când ziua era deja pe sfârșite. Dar rugăciunea a continuat apoi neîntrerupt în biserică până a doua zi, astfel: tinerii din Asociația Studenților Români Uniți (ASTRU-Cluj) au făcut Calea Crucii, Grupul „Triumful Inimii Neprihănite” (TIN) s-a rugat Rozariul de lumină. La miezul nopții a fost celebrată Sfânta Liturghie (cu un cuvânt de învățătură al pr. Anton Crișan vicar eparhial) și grupul TIN a condus Adorația Euharistică. Părinții și frații Bazilieni au continuat cu oficiul Miezonopterului, apoi Surorile Baziliene au invocat prin cântări și rugăciune mijlocirea Maicii Domnului. În zori, pr. Florin Pop și Reuniunea Mariană s-au rugat Acatistul Maicii Domnului și pr. Patriciu Sălăjean a oficiat Sfințirea Apei și binecuvântarea obiectelor de cult. S-a ieșit apoi în curtea bisericii unde s-a făcut slujba Utreniei.

Momentul central al marelui praznic a fost Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de către Episcopul eparhial, miercuri 15 august 2018, în curtea bisericii de pe colina din Nicula. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul greco-catolic din Gherla. Au ajutat la altar studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, fiind prezenți în număr mare preoți, persoane consacrate, membri ai ordinelor terțiare, asociații eparhiale (Reuniunea Mariană, ASTRU ș.a.), credincioși. Au fost și oaspeți din Italia: Don Luciano, vicar al Arhiepiscopului Mario Delpini de Milano și sr. Celina, superioară a Congregației Familia Beato Angelico – școală de artă liturgică din Milano.

Cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale Florentin a fost structurat în trei puncte: mai întâi, Ierarhul a vorbit despre semnificația Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, „o tradiție a Bisericii”, arătând că „Preasfânta Fecioare Maria nu putea să treacă printr-o moarte omenească”, pentru că ea este «Neprihănita Zămislire» și imnografia o numește: «Poarta Vieții», «Maica Vieții», «Poarta Mântuirii»; mai mult, „Preasfânta Fecioară Maria, în demnitatea ei de mamă, dar și colaboratoare – unii teologi o numesc chiar corăscumpărătoare alături de Hristos -, nu putea să împărtășească altă soartă decât aceea a lui Hristos. Dacă Hristos a trecut din această lume prin Înviere și Înălțare, la fel, Maica Preasfântă a trecut printr-o adormire, spre viața veșnică.”

Al doilea punct al predicii a argumentat prezența pelerinilor greco-catolici, o prezență „în spiritul continuării tradiției Bisericii Greco-Catolice a pelerinajelor la Nicula”, tradiție legată de lăcrimarea miraculoasă a icoanei Maicii Domnului, în biserica parohială din Nicula, în anul 1694. A urmat un scurt istoric, pe baza documentelor ce s-au păstrat, atât a miracolului, cât și a ceea ce i-a urmat, fiind amintită decizia împăratului Leopold de la Viena, ca „icoana să nu rămână nici la castel, nici la credincioșii din Nicula, ci să fie pusă pe dealul din apropiere, unde să se construiască o bisericuță de lemn în care toată lumea să-i poată aduce cinstire. Între anii 1700-1714 se construiește această biserică în care se așează icoana și locului i se spune «mănăstire», dar fără ca aici să existe o comunitate de călugări.”

A fost menționată apoi inscripția primului Episcop de Gherla, care a restaurat în 1853 o parte a acestei biserici, inscripție ce apare în cărțile vremii. O altă mărturie: „un călugăr bazilian, Gherontie Cotore, a venit la mănăstirea de la Nicula ca pedeapsă, după cum atestă documentele prin care a fost trimis de Episcopul Atanasie Rednic”. Mai târziu, între anii 1875-1879, „Ioan Vancea și Mihail Pavel sunt Episcopii care contribuie la edificarea bisericii de zid de la Nicula, ulterior, în 1906, sunt binecuvântate cele două turnuri, în vremea în care deja la Gherla este Episcopul Ioan Szabo. Aceasta este biserica de zid, zisă veche, cea care poate fi văzută la locul de pelerinaj. Biserica de lemn în care inițial a fost așezată icoana, în prezent nu mai există, a ars în 1974 și în locul ei a fost adusă o altă biserică de lemn, de la Țop, din apropiere.”

În concluzie, „ceea ce mai există la Nicula din vremea marilor pelerinaje este biserica veche de zid cu două turnuri. În 1906, icoana făcătoare de minuni s-a mutat din biserica de lemn în biserica de zid. Din clipa în care a existat biserica de zid pelerinii au început să fie mult mai numeroși și a fost nevoie de un edificiu pentru primirea lor. Astfel, se construiesc și clădirile anexe. A fost numit un administrator, profesorul de teologie Ivașco, dar încă nu exista o comunitate stabilă. Comunitate stabilă la Nicula, instalată oficial, cu documente, a existat din 1936, când Episcopul Iuliu Hossu dorește să încredințeze «Ordinului nostru» – Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, aceasta Mănăstire. Primul Egumen al mănăstirii a fost Atanasie Maxim, după aceea pr. Ierom. Leon Manu pe care speram să îl vedem curând ridicat la cinstea altarelor, procesul de beatificare fiind deschis”.

imagine

Preasfinția Sa a îndemnat să fie cunoscută bine istoria, pentru că, a subliniat: „se încearcă schimbarea arhetipului: la intrare în Nicula poate fi văzut și în prezent un panou pe care scrie «Mănăstirea Nicula – sec. al XVI-lea». Dar, ce se afla aici în secolul al XVI-lea, există dovezi pentru această afirmație?” a întrebat Ierarhul, menționând: „pelerinajele la Nicula se pun pe seama unei comunități monastice care ar fi viețuit aici, în pădure, în secolul al XV-lea. Dar nu există dovezi, nu există urme, există doar o pioasă, pentru unii, tradiție. E bine să știm, că, pentru Biserica noastră, pelerinajul la Nicula l-a generat icoana făcătoare de minuni și nu alte comunități”. Și a rostit cu fermitate: „Istoria trebuie scrisă cu responsabilitate pentru că se face în fața Judecătorului suprem. Suntem datori să afirmăm doar pe baza documentelor ceea ce putem cunoaște.” Preasfinția Sa a explicat și motivul pentru care nu a putut fi recuperată legal, până în prezent, Mănăstirea Nicula: „când s-au pus bazele comunității călugărești de la Nicula, în 1936, Cardinalul de mai târziu Iuliu Hossu era atât de deschis, încât în Cartea Funciară apare: «Mănăstirea Nicula – loc de pelerinaj» și nu se menționează că este greco-catolică, ci s-a dorit să fie un loc deschis pentru toți, așa cum Împăratul Leopold scria în acel Decret: ca ‘orice credincios de orice lege, să aibă drept să meargă și să se închine sfintei icoane’. Apoi, în anul 1948, întreaga comunitate de la Nicula este înlăturată și sunt aduși călugări din alte zone.”

În partea a treia a predicii, pusă sub semnul Centenarului Unirii, Preasfinția Sa Florentin a dat citire unor mărturii rămase în Curierul Creștin din vremea marilor pelerinaje greco-catolice la Nicula, cuvinte ale Episcopului Iuliu Hossu. De asemenea, a citit un fragment despre Nicula din cartea Memoriilor, editată după caietele redactate în anul 1961, când, după 13 ani de detenție, Episcopul Hossu scria: „Adună-ne, Maică Preacurată, iarăși pe toți la picioarele tale la Nicula, să-ți privim cu mângâiere ochii milostivi care au mângâiat mulțimile fără număr care s-au perindat de-a lungul șirului anilor, alergând la tine, scumpă Mamă, cu trupuri trudite de greutățile drumului, dar cu sufletele neînfrânte, puternice în tăria credinței, primind totdeauna toate piedicile puse la cale, pe calea cea frumoasă care ducea la tine, Maică Sfântă de la Nicula. Eu merg mereu acolo, urc dealul împreună cu bunii credincioși, cu cerșetorii de la marginea drumului, cu toți cerșetorii cei mulți cerșind cele sufletești mângâieri de la Maica milelor; mă arunc cu gândul de atâtea ori, de nenumărate ori în brațele lor, care pe vremuri îmi smulgeau brațele în dreapta și stânga, cerând binecuvântarea de la mine, nevrednicul rob al Domnului, binecuvântarea Domnului pe care din a Lui încredințare o purtam; o dăruiam și o revărsam cu toată inima fericită, de la Domnul și Maica Domnului Isus.

Tot așa o fac și azi aici, de aici când scriu în grabă aceste șire, încredințând slabelor cuvinte comoara scumpă și sfântă a binecuvântării Domnului și a Maicii Preacurate să rămână prin a Domnului putere, binecuvântare vie, și atunci când mâna care o scrie nu va mai trăi în această viață, dar din mila Domnului și cu a Sa Dumnezeiască Atotputernicie va rodi în sufletele voastre, care veți mai trăi în această viață atunci, dar va rodi în sufletele copiilor și a copiilor copiilor voștri; plinește Doamne, îndurate Doamne, binecuvântă pe poporul Tău cu pace. Maică Preacurată, ocrotește și păzește-i în dragostea ta de Mamă.” Sunt cuvinte „frumoase și pătrunzătoare, la fel de actuale și astăzi, ale Înaltului nostru Arhiereu pe care în acest an îl omagiem”, a încheiat PS Florentin.

imagine

La finalul celebrării, cu ocazia Anului Centenar al Unirii – An omagial Iuliu Hossu, PS Florentin a oferit, în semn de apreciere și ca amintire, diploma Iuliu Hossu consiliului parohial din Nicula, iar pr. paroh Patriciu Sălăjan i-a conferit diploma și medalia omagială „Iuliu Hossu”. Un mărgăritar din izvorul lacrimilor Maicii Sfinte, CD-ul nou apărut cu cântece mariane „Lăcrămioare” (interpretate de preoți și copii), a fost darul Preasfinției Sale pentru preoteasa Lenuța. Au fost aduse mulțumiri speciale pentru rugăciune și implicarea în organizarea ediției din acest an a pelerinajului greco-catolic la Nicula, tuturor enoriașilor din Nicula, Grupului de tineri TIN, autorităților locale. Mulțumiri speciale au fost adresate Poliției și Jandarmeriei care au asigurat buna desfășurare a Pelerinajului.

În continuare, PS Florentin a împărțit iconițe cu icoana Maicii Sfinte de la Nicula așa cum era înainte de restaurare și pr. protoegumen Laurian Daboc a înmânat pelerinilor câte o imagine cu chipul și rugăciunea pentru beatificare a cuviosului călugăr bazilian Leon Manu. La final pr. paroh Patriciu a invitat toți pelerinii la o agapă fraternă pentru ca darul acestor luminoase zile pe urmele lacrimilor Maicii Sfinte să fie deplin.

Mai multe fotografii: aici și aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

A merge împreună – construind prietenii, împărtășind experiențe

$
0
0

A doua etapă a proiectului OWLS (Opportunities+Willingness+Learning=Success) s-a desfășurat la Roma – Grottaferrata, în Italia, în perioada 7-13 august 2018. Au participat 60 de tineri din 9 țări – Malta, Italia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Polonia, Albania, Spania și România. Acțiunea Catolică din România a fost reprezentată de o delegație formată din 12 tineri (câțiva din Eparhia de Oradea, respectiv de Cluj-Gherla) însoțiți de pr. Ștefan Madarasi – asistent spiritual național pentru sectorul tineri, pr. Paul Căliman – asistent spiritual pentru sectorul copii și Codruța Fernea – secretar general și membru în echipa internațională de coordonare a proiectului.

imagine

Dacă prima etapă a proiectului a explorat oportunitățile pe care le au tinerii de a se implica în Biserică și în societate, a doua etapă a fost dedicată temei voluntariatului. În cadrul atelierelor de lucru s-au evidențiat beneficiile pe care voluntariatul le oferă pentru dezvoltarea personală, dar și dificultățile pe care tinerii le întâlnesc atunci când fac voluntariat. Pornind de la experiențele personale, și apoi în grupuri participanții au identificat zece cuvinte cheie care definesc voluntariatul în Acțiunea Catolică. Acestea sunt: co-responsabilitate, bucurie, credință, comunitate, empatie, sacrificiu, iubire, creativitate, implicare, dezvoltare personală. Ulterior, don Ruben – asistentul spiritual al tinerilor din Acțiunea Catolică Malta, în cadrul unui atelier despre demnitatea persoanei umane, i-a provocat pe tineri să conștientizeze darurile pe care le-au primit de la Dumnezeu, dar și modul în care le valorifică în diversele aspecte ale vieții lor: în familie, la școală/serviciu/universitate, în Acțiunea Catolică sau în cercurile de prieteni. Despre justiția socială, caritate, legătura dintre acestea și munca de voluntariat în comunitățile noastre ne-a vorbit Paolo Beccegato, din partea Caritas Italia. După o radiografie în cifre a ceea ce înseamnă sărăcia la nivel european, ne-a invitat să trăim zi de zi caritatea, așa cum Sfântul Părinte spune în exortația Gaudete et exsultate 21: „Planul Tatălui este Cristos, și noi în el. În definitiv, Cristos e cel care iubește în noi, pentru că ‘sfințenia nu este altceva decât caritatea trăită pe deplin’.”

imagine

Cu bucurie am participat la întâlnirea tinerilor italieni cu Papa Francisc, o întâlnire în vederea pregătirii Sinodului, care va avea loc în luna octombrie. La veghea de rugăciune după ce a răspuns întrebărilor tinerilor italieni, Sfântul Părinte a subliniat: „Biserica are nevoie de elanul vostru, de intuițiile voastre, de credința voastră. Avem nevoie! Și când veți ajunge acolo unde noi încă nu am ajuns, aveți răbdarea să ne așteptați, așa cum Ioan l-a așteptat pe Petru în fața mormântului gol.” Apoi, a urmat o noapte albă prin Roma, în care tinerii au avut ocazia să participe la diferite evenimente organizate de asociați, grupuri și mișcări de tineret în diferite Biserici, care au fost deschide întreaga noapte. Participanții din proiectul OWLS s-au alăturat tinerilor din întreaga Acțiune Catolică Italiană, care au animat întreaga noapte de veghe în biserica „Santa Maria in Vallicella”.

imagine

Duminică dimineață am participat la Sfânta Liturghie, din Piața San Pietro, prezidată de Cardinalul Gualtiero Bassetti, președintele Conferinței Episcopale Italiene. La finalul Sfintei Liturghii, Sfântul Părinte a salutat tineri prezenți și s-a rugat împreună cu ei și ceilalți pelerini aflați în Piață, rugăciunea Angelus. La finalul acesteia, Sfântul Părinte a reamintit tinerilor: „Astăzi vă îndemn să fiți protagoniști în bine! Protagoniști în bine. Să nu vă simțiți mulțumiți când nu faceți răul: fiecare este vinovat de binele pe care putea să-l facă și nu l-a făcut. Nu e îndeajuns să nu urăști, e nevoie să ierți. Nu e îndeajuns să nu ții ranchiună, e nevoie să te rogi pentru dușmani. Nu e îndeajuns să nu fii motiv de dezbinare, e nevoie să aduci pace acolo unde lipsește. Nu e îndeajuns să nu vorbești pe alții de rău, e nevoie să întrerupi când auzim vorbindu-se de rău de cineva. A opri bârfirea, aceasta înseamnă a face binele. Dacă nu ne împotrivim răului, îl alimentăm în mod tacit. E necesar să intervenim acolo unde răul se răspândește, pentru că răul se răspândește acolo unde lipsesc creștini îndrăzneți care i se împotrivesc prin bine, ‘pășind în iubire'”, după îndemnul Sfântului Paul.

imagine

Obosiți, dar încărcați de experiența întâlnirii cu Sfântul Părinte, ne-am întors la Grottaferrata, unde am avut ocazia să evaluăm întreaga săptămână petrecută împreună. Alături de noi au fost și Luisa Alfarano și Michele Tridente – coordonatori sectorului tineret din cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice și Maria Grazia Tibaldi – secretarul general al FIAC. Nu au lipsit din cadrul proiectului Sfânta Liturghie și momentele de rugăciune, timpul de împărtășire a experiențelor de viață și bineînțeles momentele de destindere, dans și voie bună. Mulțumim Domnului și tuturor celor care au făcut posibilă participarea delegației din România la acest eveniment.

via ActiuneaCatolica.ro

Secţiunea: Cluj-Gherla

Secţiunea: Oradea

Pelerinajul de vară de la Scăiuș

$
0
0

De sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, 15 august 2018, la sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuş a avut loc pelerinajul de vară.

Prea Sfinţia Sa a fost întâmpinat la sosire cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Iulian Hasciar, parohul locului.

Alături de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Gherghel Petrișor-Adrian, paroh la Zorlențu Mare şi pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Răspunsurile au fost date de tânărul teolog Alexe Lucian Vasile, originar din Reghin.

În cuvântul de învățătură, Prea Sfinţitul Alexandru a spus că într-o lume în care apar tot felul de știri, cea mai mare veste pe care au primit-o oamenii a fost cea a „Bunei Vestiri”, atunci când îngerul Gavril a fost trimis de Dumnezeu în Nazaret la o fecioară logodită cu un bărbat pe nume Iosif din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria. „ … Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei; …  Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Isus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său …” (Lc. 1, 24-38). Acest lucru îl mărturisim și noi ca dogmă de credință : „Care pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri. S-a întrupat de la Spiritul Sfânt, din Maria Fecioara şi s-a făcut om”.

„Am venit la Scăiuş” a spus PS Alexandru „să o cinstim pe Maica lui Dumnezeu şi Maica noastră, să oferim Maicii Domnului rugăciunile si toate jertfele noastre prin care noi ne arătam atașamentul faţă de Ea. Pe Maica Domnului o laudă îngerii din ceruri, apostolii, credincioșii, de aceea şi noi pământenii o cinstim pe Prea curata Fecioară Maria şi o slăvim chiar şi în această zi de sărbătoare. Ne unim în rugăciune cu toţi pelerinii din centrele mariane de pelerinaj internaţionale şi naţionale: Lourdes, Fatima, Medjugorje, Radna, Cacica”

P.S Alexandru a mulţumit preoţilor şi pelerinilor prezenţi. A mulţumit tânărului teolog care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. A mulţumit gazdei, Părintelui paroh Iulian Hasciar şi credincioşilor locali, care au pregătit şi de data aceasta cu multă dăruire buna desfăşurare a pelerinajului.

Pr. paroh Iulian a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru vizită. A mulţumit, corului, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor veniţi din împrejurimi.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Alexandru împreună cu preoții concelebranți și credincioșii prezenți au rostit în fața icoanei făcătoare de minuni rugăciunea de Consfinţire a Prea Curatei Fecioare Maria.

Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioşilor şi distribuirea anafurei.

Reamintim că pelerinaje la Sanctuarul marian de la Scăiuş se organizează permanent, în special la sărbătorile Maicii Domnului de peste an (25 martie, 15 august, 8 septembrie, 21 noiembrie) şi în jurul datei de 30 septembrie la prima lăcrimare a Maicii Domnului (1934)

Următorul pelerinaj la sanctuarul Maria Scăiuş va avea loc pe 8 septembrie a.c.

Biroul de presă eparhial
Foto: Bogdan Mihele

 

Mai multe fotografii AICI

 

Secţiunea: Lugoj

Poziția Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș cu privire la catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare

$
0
0

Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a aflat mai întâi din presă și apoi a luat act de decizia Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului de a resfinți catedrala Adormirea Maicii Domnului din Municipiul Baia Mare. Resfințirea, a treia oară a acestui locaș de cult, de când se află în posesia Bisericii Ortodoxe Române, concretizată în data de 19 august 2018, ne obligă să amintim oamenilor de bunăvoință că istoria nu poate fi falsificată atâta timp cât cineva este interesat să cunoască adevărul.

Biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare, a fost construită între anii 1905-1911, de credincioșii greco-catolici din orașul Baia Mare, aportul cel mai însemnat aducându-l vrednicul de pomenire, preotul canonic Alexandru Breban, care era și păstorul comunității greco-catolice. În data de 5 iunie 1930, prin bula papală „Sollemni Conventione” a Papei Pius XI, biserica este ridicată la rangul de catedrală episcopală. În această catedrală, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat episcopul Dr. Alexandru Rusu, de unde a păstorit credincioșii greco-catolici din Maramureș până în anul 1948 când a fost arestat de către autoritățile regimului comunist nou instalat în România.

Catedrala a fost confiscată și dată Bisericii Ortodoxe Române, episcopul închis iar credincioșii obligați să treacă la Biserica Ortodoxă. Odată cu evenimentele din Decembrie 1989 Episcopia Greco-Catolică de Maramureș își redobândește dreptul la libertate și face toate demersurile necesare și legale pentru a reintra în posesia propriei catedrale. Din păcate nici Statul Român, care a condamnat oficial regimul comunist, nu a contribuit la reglementarea situației juridice a lăcașurilor de cult confiscate de regimul comunist, lăsând întregul demers la latitudinea  Bisericii Ortodoxe.

Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a reluat inițiativa deschiderii unui dialog și a trimis Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului scrisoarea nr. 511/06.06.2017, însă a rămas până astăzi fără nici un răspuns. Este de neînțeles cum Episcopia Ortodoxă nu dorește nici astăzi să colaboreze  și să își aducă aportul la repararea abuzurilor săvârșite de către regimul comunist. Deși Episcopia Ortodoxă a început și aproape finalizat construcția unei noi și impunătoare catedrale, aceasta continuă și astăzi să se raporteze la vechea catedrală ca la o moștenire proprie, încercând să falsifice istoria prin omisiune, deși catedrala  Adormirea Maicii Domnului este singura din cele cinci catedrale confiscate de regimul comunist neretrocedată Bisericii Greco-Catolice.

Drumul deschis de dialogul ecumenic presupune o apropiere a confesiunilor creștine, fapt atât de concret și vizibil în Europa Occidentală unde Biserica Catolică a oferit Bisericii Ortodoxe Române multe lăcașuri de cult, unele în proprietate, altele în folosință. Ceea ce se întâmplă în Maramureș este ofensator, nedrept și fără spirit creștin.

Anul Centenar ne amintește de jertfa înaintașilor care au înfăptuit România modernă și de datoriile pe care le avem față de perpetuarea memoriei lor. Mulți dintre aceștia au murit în închisori printre care și Episcopul Dr. Alexandru Rusu care își așteaptă Învierea de Apoi în cimitirul închisorii din Gherla unde a și murit în data de 9 mai 1963. Spiritul României moderne, la care au visat înaintașii noștri și pe care trebuie și noi să îl menținem viu, ,,o Românie Mare, întemeiată pe Dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului său”, după cum spunea Cardinalul Iuliu Hossu la Alba Iulia, se cultivă și prin repararea nedreptăților suferite de credincioșii greco-catolici până astăzi.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului  face parte din memoria colectivă a credincioșilor greco-catolici, rămâne pe mai departe un simbol al istoriei noastre zbuciumate și un martor tăcut al  așteptărilor Episcopiei noastre și a dreptății lui Dumnezeu. Dacă aceștia vor tăcea, pietrele vor striga. (Lc. 19.40).

Biroul eparhial de presă

Secţiunea: Maramureş

Vizită pastorală în parohia greco-catolică Săcărâmb, jud. Hunedoara

$
0
0

Sâmbătă, 18 august 2018, la invitația domnului Ing. Radu Ioan Hașa, președintele Composesoratului Săcărâmb, și a Pr. Prot. Micu Ceciliu Vasile, protopop de Hunedoara-Deva, Prea Sfințitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, însoțit de Mons. Angelo Narcis Pop, vicar general, a efectuat o vizită pastorală în incinta ruinelor Bisericii Greco-Catolice din satul Săcărâmb, comuna Certejul de Sus din județul Hunedoara.

Scopul vizitei a fost sfințirea unei noi troițe și a mormântului Pr. Vasile Coloși (1779-1814), protopop de Săcărâmb, aflat în incinta Bisericii, dar și oficierea parastasului pentru Pr. Vasile Coloși.

La acest eveniment au participat sute de persoane în special din orașul Deva. Amintim pe Dl. Dr. Dorin Petrecu, istoric expert; Dl. Ing. Radu Ioan Hașa, președintele Composesoratului Săcărâmb; Dl. Dr. Cristian Roman, arheolog expert; Dna. Florela Vasilescu, arheolog; Dl. Ing. Alexandru Pavel Tokar, președintele Asociației umanitare non-profit „Setras”; Dl. Ec. Nicu Jianu, publicist și fotograf. Toți aceștia și alți muncitori s-au implicat la degajarea molozului din interiorul Bisericii, dar și la identificarea mormântului, exhumarea și reînhumarea rămășițelor pământești ale cărturarului iluminist pr. Vasile Coloși (1779-1814), reprezentant al Școlii Ardelene, protoiereu al Protopopiatului Greco-Catolic Bobâlna-Săcărâmb, inspector al școlilor poporale române unite din munții Apuseni și autor principal alături de Petru Maior și alții, al Lexiconului de la Buda în patru limbi : română, germană, latină și maghiară.

Programul a început cu slujba religioasă și a continuat cu discursurile oamenilor de specialitate.

La aceste manifestări au mai participat: pe lângă PS. Alexandru Mesian și  Mons. Angelo Pop, vicar general, Pr. Prot. Micu Ceciliu, Pr. Prot. Bindea Silviu, Pr. Vișa Dan, Pr. Didi Nicolae și Pr. Sabo Sorin.

A fost o muncă deosebit de grea la degajarea molozului rezultat din prăbușirea acoperișului, pereților, și a turnului bisericii).

Cel care s-a ocupat sistematic de acest proiect a fost Dl. Ing. Radu Ioan Hașa, președintele Composesoratului Săcărâmb.

Episcopia Română unită cu Roma, Greco-Catolică, de Lugoj aduce mulțumiri celor care s-au implicat în scoaterea în evidență a unei istorii înmormântate, atât națională cât și religioasă.

Biroul de presă eparhial

 

 

Mai multe fotografii AICI

Secţiunea: Lugoj


Hirotonirea întru preoție a diaconului Poroabă Nicușor Vasile

$
0
0

În ziua de 19 august 2018, la Biserica Greco-Catolică „Buna Vestire” din Petroșani, a avut loc hirotonirea întru preoție a diaconului Poroabă Nicușor Vasile.

La ora 10:00 a început Sfânta Liturghie, la care au concelebrat : PS. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Mons. Angelo Pop, vicar general; Pr. Prot. Nagy Adrian, protopop de Lupeni; Pr. Prot. Preda Doinel, protopop de Hațeg; Pr. Solomon Daniel, Pr. Stroia Silviu, Pr. Szilvester Dorin, Pr. Bulzan Leonard, Pr. Homm Radu, Pr. Sabo Sorin și Pr. Solomon Vasile, parohul locului.

Dintre oficialități au fost prezente: primarul de Pui, primarul și viceprimarul de Vulcan.

Pr. Nicușor Poroabă s-a născut în data de 01 ianuarie 1980 în loc. Pui, județul Hunedoara. După terminarea liceului s-a înscris la Facultatea de Teologie din Blaj (2001-2006) pe care a absolvit-o cu diplomă de licență, iar în anul 2018 a obținut și masteratul în teologie. Din 2007 este angajat în cadrul Episcopiei în calitate de cantor pentru parohiile greco-catolice din Valea Jiului.

După o perioadă în care a meditat, a hotărât să devină preot celibatar, să fie slujitorul lui Cristos și al Bisericii Sale: Una, Sfântă, Catolică și Apsotolică.

A primit diaconatul în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj pe data de 10 august 2018.

A cerut ca hirotonirea să aibă loc la Petroșani, cu ocazia vizitei pastorale anuale a PS Alexandru Mesian, în apropierea sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”, din Valea Jiului. Motivația a fost acceptată, deoarece foarte multă lume din localitatea natală a dorit să participe la acest eveniment important din viața tânărului candidat la preoție și a comunității. Biserica a fost neîncăpătoare.

PS Alexandru în cuvântul său de învățătură a sus că fiecare candidat la preoție trebuie să depună un angajament (jurământ) de ascultare față de ierarhia legitimă a Eparhiei și mărturisirea de credință. Aceste două documente au fost rostite în fața episcopului.

PS. Alexandru a vorbit despre Sf. Preoție și despre modul cum o cinstim noi pe Prea Curata Fecioara Maria.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Pr. Nicușor a mulțumit Bunului Dumnezeu, Prea Curatei Fecioare Maria, părinților, profesorilor, PS Alexandru și celor prezenți.

În jurul orei 12:30 credincioșii s-au deplasat cu mașinile personale la Câmpul lui Neag, conform tradiției, pentru devoțiuni la Prea Sfânta Inima a lui Isus și la Statuia Maicii Domnului de la Lourdes care a fost restaurată de curând.

În încheiere PS Alexandru a dat binecuvântarea credincioșilor și a urat un la revedere pentru pelerinajul viitor din 2019.

Ziua s-a încheiat cu masa festivă pregătită de părinții noului hirotonit.

Biroul de presă eparhial

Secţiunea: Lugoj

Foto: 20 de ani de la sfinţirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș

$
0
0

Duminică, 19 august 2018, a fost sărbătoare în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș, prilejuită de aniversarea a 20 de ani de la sfinţirea bisericii.

Sărbătoarea a început cu primirea calduroasă, făcută de credincioşi, preoţi şi un grup de copii,  a Preasfinţitului Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, aflat în prima vizită pastorală la Tg. Mureş. Impresionat de inocența copiilor şi emoția momentului, Preasfinția sa a subliniat importanţa sărbătoririi bisericii noastre amintindu-ne că “fiecare lăcaș de cult este un simbol al lăcașului din sufletul nostru, pe care trebuie să-l edificăm în fiecare zi”.

Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 10,00 și a fost celebrată de către Preasfințitul Claudiu. Au concelebrat părintele paroh Ioan Fărcaș, părintele protopop Dan Fodor și  alți şase preoți invitați la sărbătoare.

Vorbind despre evanghelia duminicii (a Tânărului bogat), Ierarhul a subliniat importanța consacrării locurilor, lucrurilor, dar mai ales consacrarea noastră personală lui Dumnezeu, bucuria de a fi cu Dumnezeu, bucuria de a fi fiu al lui Dumnezeu.

Alegerea este a fiecăruia în parte: alegem bucuria şi pacea de a fi cu Cristos sau ne îndepărtăm, trişti, asemeni tânărului din evanghelia de azi. “Avem totul  la poarta sufletului nostru, toate darurile, toate bogățiile, tot ce avem nevoie pentru a fi fericiți în această lume și pentru a moșteni împărăția cerurilor. Totul se rezumă la libertatea noastră:  vom deschide sau nu uşa lui Dumnezeu. “

În continuare, Părintele paroh a prezentat, cu emoție și bucurie, un bilanț istoric al celor 20 de ani de la sfințirea bisericii și de activitate a parohiei, în logica aducerii aminte și a mulțumirii ce se cuvine a o adresa lui Dumnezeu: “Adu-ţi aminte de tot drumul pe care te-a călăuzit Domnul Dumnezeul tău în timpul acestor patruzeci de ani. (Deut 8,2) “

Au  fost  evocate, în primul rând meritele celor care au inițiat construcția acestei biserici: părintele Petru Moldovan, părintele Liviu Chifor și grupul de curatori și credincioși precum și al celor care au continuat edificarea acestui lăcaș, numit de către târgu mureșeni “Inimă în inima orașului“.

Dar cea mai importantă este comunitatea credincioşilor care trăieşte aici împreună cu Dumnezeu, prin participarea la Liturghia zilnică, participarea la activitățile organizației Reuniunea Mariană, ale Asociaţiei Rozariului Viu. Au fost amintite şi s-a adus mulţumire corului bisericii, celor care ajută  la activitatea de catehizare a copiilor, de intreţinere şi înfrumuseţare a bisericii.

La sfârșitul celebrării liturgice, a fost adusă mulțumire lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria, pentru toate darurile si ajutorul  în drumul spre Cristos.

A fost adresat, de către părintele paroh, cuvântul de mulţumire pentru prezenţa la sărbătoarea parohiei a Preasfinţitului Claudiu: “Vă suntem profund recunoscători că aţi venit în casa noastră la această zi aniversară, că ne-aţi însoţit cu rugăciunea şi binecuvântarea de care avem mare nevoie pentru a ne sfinţi şi a ne mântui sufletele noastre şi spre binele întregii biserici“.

Pr. Ioan Fărcaș

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Sfințirea bisericii "Înălțarea Domnului" din Năsăud

$
0
0

Duminică, 19 august, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a sfințit biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”, din localitatea Năsăud (Piața Unirii, nr. 5), protopopiatul Rodna. Vechea biserică parohială (1884-1948) din Năsăud, situată în vecinătatea bisericii noi, nu a putut fi recuperată după 1990. Comunitatea greco-catolică de aici nu a renunțat la visul de a avea o biserică și, pe terenul concesionat de primăria din localitate (teren pe care în trecut a fost o casă parohială greco-catolică), în anul 2000 a fost sfințită piatra de temelie a noului locaș de cult, sub păstorirea și coordonarea pr. Teofil Bembea, azi protopop onorific.

Din 2001 a început zidirea noii biserici și a durat mai mulți ani, meșter principal constructor fiind Ioan Zăgrean din Salva. Din anul 2013, a fost numit paroh al Parohiei Năsăud, pr. Ceuca Login, care a preluat coordonarea lucrării, astfel încât biserica spațioasă, plină de lumină, clădită după modelul Catedralei mitropolitane „Sf. Treime” din Blaj, este acum o nouă casă a lui Dumnezeu pe pământ, loc de întâlnire între Creator și omul creat – chip și asemănare dumnezeiască, chemat în sfântul locaș spre a-și regăsi identitatea de noblețe și sfințenie. În masa Sfântului Altar au fost așezate moaștele Fericitului Vladimir Ghika mărturisitor și martir.

imagine

Ceremonia de sfințire a bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie celebrată de Episcopul eparhial alături de Păstorul credincioșilor din Năsăud și aprox. 20 de preoți. Între aceștia s-au aflat: pr. Anton Crișan – vicar cu persoanele consacrate, pr. Jarda Nicolae – protopop de Rodna, pr. Ioan Frișan – protopop de Bistrița, pr. Marius Mureșan – protopop de Someș, pr. Iusco Vasile – protopop de Sighet (Eparhia de Maramureș); pr. ierom. Laurean Daboc, Protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), preoți din protopopiatul Rodna, dar și din Cluj-Napoca, Bistrița sau din alte localități. La bucuria evenimentului au participat peste 600 de credincioși, nu doar greco-catolici, între care și persoane consacrate – Maica Marcela Runcan Superioară provincială OSBM, surori OSBM, surori din Congregația Maicii Domnului (CMD), studenți teologi, invitați oficiali – primarul din Năsăud care a și adresat Ierarhului un cuvânt la întâmpinare. Păstrând tradiția moștenită de la înaintași, mulți credincioși, mai ales tineri, au venit în frumoase straie populare. Înălțătoare au fost răspunsurile liturgice date de corul greco-catolic din Sângeorz-Băi, dirijat de sr. Dominica CMD.

Cuvântul de învățătură al PS Florentin, pe baza evangheliei „tânărului bogat” (Ev Mt 19,16-26), a cuprins și o parte istorică despre trecutul Bisericii Greco-Catolice în loc. Năsăud, „o localitate în care Biserica noastră are puternice rădăcini”: „În 1947 Năsăudul avea una dintre cele mai numeroase comunități greco-catolice și aici se aflau preoți și locașe de cult – stă dovadă locașul de cult alăturat, cu două turnuri, sfințit în 1884 de către Episcopul Ioan Szabo, ocazie cu care, spun documentele, a hirotonit 10 preoți. După 1948 (anul desființării, la nivel legal, a Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist), năsăudenii au încercat să își apere și să își ducă mai departe credința. Preoții, o parte s-au retras sau au trecut la cealaltă confesiune, având copii și familii de întreținut. O altă parte au rămas perseverenți în credință, au ales să își apere până la capăt credința primită prin botez. Între aceștia, am avut fericita ocazie să îi cunosc pe pr. Țărmure, pe Preasfințitul Ioan Chertes, mărturisitor al credinței în închisorile comuniste, la Sighet, eliberat în 1955 și apoi din nou arestat și dus în diferite închisori. Excelența Sa a fost unul dintre cei doi Episcopi hirotoniți la Crăciunul anului 1949, când Episcopii greco-catolici, întregul Cor Episcopal, se afla la Căldărușani, nu în vizită la Mănăstirea ortodoxă, ci în arest. Acolo, tainic, în ascuns, a fost hirotonit, dar având toate aprobările din partea Romei. A primit darul mare al episcopatului într-o biserică ce formal nu mai exista. Nu a avut niciodată bucuria de a celebra în biserica lui Ioan Szabo, sau într-o Catedrală greco-catolică. A fost hirotonit cu o coadă de mătură care ținea loc de toiag, pentru că nu existau, acolo în arest, ornate episcopale. A murit în anul 1992 și, la predica de înmormântare, Eminența Sa Cardinalul Alexandru Todea a vorbit despre acest Înalt Arhiereu fără Catedrală, fără tron și fără toiag arhieresc, dar strălucit prin credința sa și prin misiunea sa dusă până la capăt.”

imagine

„Astăzi suntem adunați aici la bucurie”, a continuat Episcopul de Cluj-Gherla, „pentru că, dacă păsările își au cuiburile lor, se întorc la familiile lor, unde în siguranță petrec viața atât cât Domnul le rânduiește, pentru noi, creștinii, acest cuib este biserica, sunt Altarele Domnului. Acolo avem hrană și siguranță, acolo ne ducem și nevoile și bucuriile, așa cum frumos ne-am rugat la binecuvântarea acestei biserici, cu rugăciunea pe care o spune Solomon în Cartea Regilor, atunci când Dumnezeu îi permite să ridice o casă în care El să coboare pe pământ. Să dea Bunul Dumnezeu astăzi, prin harul coborât aici, în această casă a lui Dumnezeu, ca ochii Domnului să fie mereu deschiși asupra tuturor credincioșilor care vor purcede aici și urechile Lui atente la toate cererile noastre. Este frumos să știm că pe pământ avem o nouă casă în care Dumnezeu este prezent, dar, să nu uităm să nu îl lăsăm singur. Pentru a fi Dumnezeu cu noi, să fim și noi cu El. O nouă biserică înseamnă un nou izvor al mântuirii, un nou izvor al vieții veșnice și dacă ne întrebăm și noi, ca tânărul bogat din Evanghelia de astăzi: ‘Doamne, ce bine să fac eu ca să dobândesc viața veșnică?’, atunci Isus ne răspunde astăzi, fiecăruia: ‘veniți aici, la Casa Mea, aici este Izvorul mântuirii!'”

După Sf. Jertfă Liturgică, pr. Nicolae Jarda, s-a adresat Ierarhului, spunând: „Preasfințite Părinte Episcop Florentin, astăzi ați venit la Năsăud pentru a scrie o pagină de istorie importantă pentru această localitate, ați venit să binecuvântați munca preoților de aici și a bunilor creștini greco-catolici”. A fost enunțat un citat sugestiv: „o biserică se construiește cu mari sacrificii, dar nu oricine are privilegiul acesta”. Cu bucuria acestor momente, pr. Jarda a reamintit că „suntem în aceeași «Barcă a lui Petru», Una Sfântă Catolică și Apostolică Biserică, care ne conduce la mântuire”, mulțumind Ierarhului pentru prezență și binecuvântare și asigurându-l în continuare „de dragostea și ascultarea de fii sufletești”. La final, păstorul comunității din Năsăud, pr. Login Ceuca, a mulțumit pentru finalizarea lucrărilor în primul rând Bunului Dumnezeu „de la care vine tot darul”, apoi pr. Teofil Bembea, protopop onorific, „pentru că el a dus greul acestor lucrări” și tuturor binefăcătorilor: Asociații caritabile catolice (Conferința Episcopilor Catolici Americani, Missio Pro Europa, Renovabis, Kirche in Not și Ordinariat Mainz), Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Primăria orașului Năsăud și bunii credincioși. A încheiat prin cuvintele: „Noi, comunitatea din Năsăud, am simțit împlinindu-se în noi și cu noi cuvintele Sfintei Evanghelii a acestei duminici: «Ceea ce nu este cu putință la oameni, este cu putință la Dumnezeu!» Prin ridicarea acestui sfânt locaș am dorit cu toții să aducem un omagiu lui Dumnezeu și acest moment al sfințirii, este un semn vizibil de bucurie a credinței și speranță a mântuirii prin Jertfa Mântuitorului nostru Isus Hristos, jertfă reînnoită mereu pe altarul acestei biserici, la care veți fi mereu părtași, pentru că orice preot care va sluji aici și se va ruga la Sf. Liturghie, se va ruga și pentru toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici, ca Domnul Dumnezeu să îi pomenească în Împărăția Sa Cerească. Amin.” Pr. paroh a mulțumit totodată tuturor celor prezenți, „care ați făcut ca bucuria să fie deplină”.

imagine

În anul Centenarului Marii Uniri și anul omagial Iuliu Hossu, Preasfinția Sa Florentin a dorit să mulțumească tuturor celor care au contribuit zidirea bisericii, conferind și câteva diplome și medalii omagiale „Iuliu Hossu”, pentru: pr. Teofil Bembea – protopop onorific, Vica Istrate, Saveta Bârtie, Ioan Zăgrean, Reuniunea Mariană parohială, consiliul parohiei Năsăud și pr. paroh Ceuca Login, mulțumindu-i pentru perseverența cu care s-a preocupat de coordonarea acestei construcții și de finalizarea ei. De asemenea, o atenție – un rozariu, preotesei Maria, cea care i-a stat părintelui aproape în toate. La rândul său, pr. Login i-a oferit Preasfinției Sale Florentin un semn de mulțumire din partea parohiei Năsăud. În această zi a sfințirii bisericii, credincioșii au intrat, după obicei, în spațiul altarului pentru a săruta Sfânta Masă și Evanghelia. De asemenea, cu o astfel de ocazie, în Biserica Catolică se acordă indulgența plenară, de aceea, s-au făcut rugăciunile rânduite și Ierarhul a dat binecuvântarea pentru ca marele har să coboare în suflete: iertarea pedepsei pentru păcatele mărturisite. Pr. Login a chemat apoi pe toți cei prezenți la masa de sărbătoare pregătită la o grădină de vară din apropiere, pentru ca, în ziua bucuriei, îndestulându-se cu cele spirituale, nimeni să nu fie înfometat nici de hrana trupească.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Foto: Reînhumarea luptătorilor anticomuniști la Alba Iulia 2018

$
0
0

În data de 23 august 2018 la monumentul Memorialul rezistenței Anticomuniste din Alba Iulia a avut loc slujba de reînhumare a zece luptători anticomuniști din Transilvania.

Dintre cei zece eroi ai neamului șase au fost de confesiune greco-catolică:

  1. Moldovan Nicolae născut la 9 decembrie 1924 în Teiuș, jud. Alba, student la drept, împușcat la 8 martie 1949 în com. Cricău, zona Bogoloaia;
  2. Pascu Cornel născut la 1 aprilie 1923 în satul Benic, comuna Galda de Jos, jud. Alba, învățător, împușcat în 8 martie 1949 în com. Cricău, zona Bogoloaia;
  3. Gligor Traian născut la 18 aprilie 1924 în com. Livezile, jud. Alba, țăran agricultor, împușcat în 9 martie 1949 în satul Mesentea, com. Galda de Jos;
  4. Mârza Traian născut la 15 decembrie 1925 în satul Galtiu, com. Sântimbru, jud. Alba, țăran agicultor, împușcat în 9 martie 1949 în satul Mesentea, com. Galda de Jos;
  5. Decean Petru născut la 17 august 1926 în com. Mihalț, jud. Alba, student la drept, împușcat în 4 martie 1949 în com. Bistra;
  6. Mitrofan Lucian născut la 7 februarie 1929 în orașul Alba Iulia, mecanic, împușcat în 4 martie 1949 în com. Bistra;

Doi eroi, soț și soție, au fost de confesiune romano-catolică:

  1. Maier Iosif născut la 19 martie 1905 în Blaj, jud. Alba, mecanic, împușcat la 4 martie 1949 în com. Bistra, jud. Alba;
  2. Maier Ida Elena născută la 18 februarie 1908 în București, casnică, împușcată la 4 martie 1949 în com. Bistra, jud. Alba;

Alți doi eroi au fost de confesiune ortodoxă:

  1. Cigmăian Ioan născut la 9 septembrie 1908 în satul Gelmar, orașul Geoagiu, jud. Hunedoara, lăcătuș mecanic și ulterior comerciant ambulant, împușcat în 4 martie 1949 în com. Bistra;
  2. Popa Ștefan născut la 10 decembrie 1920 în Bucerdea Vinoasă, com. Ighiu, jud. Alba, student la drept, fost ofițer și veteran de război, împușcat la 8 martie 1949 în com. Cricău, zona Bogoloaia;

Cei zece eroi ai neamului românesc au luptat împreună, până la ultima suflare, pentru a elibera România de sub dominația comunistă. Eroii au fost uciși prin împușcare de securitatea comunistă, iar trupurile lor neînsuflețite au fost aruncate în mai multe gropi comune din Bistra, Cricău și Mesentea. Moartea lor va rămâne în istoria poporului român ca un strigăt de deșteptare. Nu au suferit și nu au murit în zadar, noi credem aceasta cu tărie. Exemplul lor amintește cuvintele sfântului apostol Pavel, care scria lui Timotei, în a doua scrisoare: lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce au iubit arătarea Lui (2Timotei 4,7-8). În fața morții, acești eroi greco-catolici, romano-catolici și ortodocși au fost uniți de același cuvânt al Domnului care zice: în lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea (Ioan 16,33).

Domnul Mihail Decean originar din Mihalț, jud. Alba, rudă cu unul dintre martiri, a identificat una dintre gropile comune de la Bistra și a ridicat din propriile economii o cruce în memoria celor răposați.

O echipă de specialiști din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și memoria Exilului Românesc, din 2015 și până în 2017, s-a ocupat de deshumarea celor zece luptători anticomuniști.

La slujba de reînhumare au celebrat reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice: protopopul de Alba Iulia Roșu Radu Vasile, împreună cu preotul Daniel Cristea și preotul Adrian Vestemean. Din partea Bisericii Romano-Catolice a celebrat părintele protopop de Alba Iulia Horvath Istvan. Din partea Bisericii Ortodoxe au celebrat vicarul patriarhal PS Varlaam Ploieșteanul, IPS Irineu Arhiepiscopul de Alba Iulia și un sobor de preoți. În cadrul slujbei de reînhumare fiecare cult a avut un moment de rugăciune pentru cei răposați.

La acest eveniment au participat membri ai Asociației foștilor deținuți politici din România, reprezentată prin președintele Octav Bjoza, credincioși din cele trei confesiuni și membri ai familiilor celor zece eroi. De asemenea, au fost prezente mai multe personalități politice din România, printre care fostul președinte al României, domnul Emil Constantinescu.

O contribuție deosebită pentru realizarea acestui eveniment a avut-o Asociația foștilor deținuți politici din România și Primăria Municipiului Alba Iulia reprezentată prin domnul vice-primar Gabriel Pleșa.

 

Pr. protopop Roșu Radu Vasile

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Federația Europeană a Profesorilor Creștini are președinte un român

$
0
0

Cea de-a 63-a Întâlnire anuală a Federației Europene a Profesorilor Creștini (SIESC) a avut loc în acest an în Germania, la Trier, în perioada 24-30 iulie. Întâlnirea din acest an a reunit 60 de participanți din 11 țări, reprezentând atât asociațiile membre SIESC, cât și asociații asociate, precum și membri care activează cu titlu individual. România a fost reprezentată în acest an de 3 delegați din partea AGRU: Alin Tat, Gabriel Morariu și Cecilia Frățilă. AGRU este asociație membră a SIESC. În 1991, la întâlnirea de la Fulda, pentru prima dată, au fost invitați și colegi din țările ex-comuniste. Din partea României a participat doamna Viorica Lascu.

Programul întâlnirii din acest an a fost deosebit de interesant și variat, cuprinzând atât conferințe care au avut ca scop analizarea din mai multe perspective a temei întâlnirii, care în acest an s-a axat asupra a trei concepte: Lege-Libertate-Responsabilitate, cât și vizite de descoperire a regiunii și a orașului, depozitar al unei moșteniri istorice extrem de valoroase (Trier – cel mai vechi oraș din Germania, situat în nordul Alpilor, în apropierea frontierei cu Luxemburgul – păstrează vii urme de pe vremea romanilor, fiind, începând cu anul 286, reședința preferată a împăraților romani. Pot fi văzute aici mai multe monumente ce figurează în patrimoniul UNESCO: Porta Nigra, amfiteatrul, termele imperiale, termele Barbarei, bazilica împăratului Constantin, podul roman, catedrala – depozitara unor prețioase relicve: cămașa lui Cristos, o parte din Sfânta Cruce și un cui – și biserica Notre-Dame, iar abația benedictina adăpostește singurul mormânt al unui apostol aflat în partea de nord a Alpilor, cel al apostolului Matia).

Cele trei concepte constituind tema întâlnirii au fost analizate din mai multe perspective: politico-filosofică, pedagogico-psihologică și teologică. În conferința intitulată Puterea statului și libertatea individuală, profesorul Hans Gerhard Neugebauer, de la Universitatea din Köln, a surprins câteva etape din evoluția conceptului de libertate din Evul mediu până în zilele noastre. Pedagogia bazată pe diagnostic pentru a lucra cu copii și adolescenți aflați în situații dificile a fost tema conferinței prezentate de Wolfgang Oelsner, pedagog și psihoterapeut. Acesta a arătat că munca cu copii și tineri care prezintă tulburări de comportament cere o intuiție pedagogică avansată și curaj pentru a ajunge la proceduri neortodoxe. Câteva considerații de teologie biblică asupra raportului dintre lege și libertate în Vechiul și Noul Testament au fost oferite de către Georg Rubel, profesor la catedra de Teologie biblică de la Luxembourg School of Religion and Society, în conferința intitulată «Pentru libertate ne-a eliberat Cristos» (Gal 5,1).

Cel mai important punct de pe ordinea de zi a întâlnirii a fost alegerea noului președinte al federației; membrii Consiliului i-au încredințat președinția federației pentru o perioadă de 2 ani, cu multă încredere, lui Alin Tat. Așadar, un membru AGRU va veghea la buna desfășurare a activității acestei asociații federative de educatori creștini, fondată în 1954, la 10 ani după încheierea celui de-al doilea război mondial, ce are ca scop valorizarea și dezvoltarea profesiei de educator prin intermediul unor întâlniri și schimburi de experiențe și de idei între educatori din țări europene, punând în valoare diferitele limbi, culturi și istorii, și căutând să pună în evidență și să aprofundeze valorile comune ale civilizației europene. Prin colaborarea cu organisme internaționale, în special cu MIIC/ICMICA (Pax Romana) și cu Organizațiile Internaționale Catolice din Învățământ și Educație (OICEE), SIESC contribuie la răspândirea principiilor creștine în cultură, educație și societate. Toate evenimentele din viața SIESC și a asociațiilor membre, asociate sau invitate sunt făcute cunoscute prin intermediul Buletinului SIESC Actual, un buletin semestrial în trei ediții – franceză, germană și engleză – creat în 1988.

Următoarea întâlnire a delegaților SIESC, a 64-a, se va desfășura între 22 și 28 iulie 2019, în Austria, la Tainach/Tinje.

Cecilia Frățilă

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Viewing all 1942 articles
Browse latest View live