Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all 1942 articles
Browse latest View live

A trecut la Domnul pr. Ioan Romulus Silaghi

$
0
0

Pr. Ioan Romulus Silaghi, consilier pastoral emerit,

va fi condus pe ultimul drum pământesc

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunță trecerea la cele veșnice a pr. Ioan Romulus Silaghi, mulți ani consilier pastoral eparhial, îndrăgit preot și dascăl, devotat slujitor al Domnului. A trecut la cele veșnice în după-amiaza zilei de duminică, 1 iulie 2018, la 80 de ani de viață și 27 de ani de preoție, „înălțat fiind la cer” de către Domnul din mijlocul nenumăraților credincioși cărora le-a fost îndrumător spiritual și sfătuitor înțelept și care îi vor păstra în suflete dragostea părintească, sfatul și povața.

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu și să facă o rugăciune la căpătâiul său o pot face începând cu ziua de marți, 3 iulie 2018. La orele dimineții, trupul neînsuflețit al pr. Romulus a fost așezat în capela Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” (str. Moților, nr. 24), unde, de la ora 18.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie urmată de rânduiala Parastasului.

Înmormântarea este programată miercuri, 4 iulie 2018. La ora 8.15, trupul neînsuflețit va fi depus în Catedrala „Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor, nr. 10), unde pr. Romulus obișnuia să se pună zi de zi la dispoziția credincioșilor, așteptându-i în confesional. De la ora 9.00 va fi celebrată Sfânta Liturghie, iar de la ora 11.00, Slujba Înmormântării. Înhumarea se va face în jurul orei 13.00, în Cripta Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, din Cimitirul Mănăștur.

imagine

Din filele vieții sale…

Pr. Ioan Romulus Silaghi s-a născut în 30 august 1938, din părinții Teodor și Aurelia; a locuit împreună cu familia sa în satul Suceag, comuna Baciu. A urmat Școala Pedagogică din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în 1955, iar apoi a practicat mulți ani meseria de învățător. Încă înainte de ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice a început studiile teologice, mai întâi în clandestinitate, numărându-se în prima generație de absolvenți ai Institutului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca, de după anul 1990.

A primit hirotonirea preoțească la 14 aprilie 1991 (în Duminica Tomii), prin mâinile Arhiepiscopului George Guțiu, în prezența Cardinalului Alexandru Todea, în Piața Libertății din Cluj-Napoca, unde se celebrau Sfintele Liturghii în aer liber. A fost ridicat la treapta preoției împreună cu pr. Andreica Ioan, pr. Buculei Gavril, pr. Felecan Vasile, pr. Popa Iosif și pr. Petru Rebreanu. Au mai fost hirotoniți, cu câteva luni înainte (în septembrie 1990), pr. Dumitru Suciu și pr. Florentin Crihălmeanu, actualul Episcop de Cluj-Gherla. Sunt cei dintâi preoți care, împreună cu profesorii și formatorii lor din generația ce a traversat catacombele perioadei comuniste (1948-1989), au readus la lumină, prin dăruire și credință, Biserica Greco-Catolică, au redeschis puncte liturgice și parohii, înfruntând multe ostilități și opreliști, dar pășind înainte cu credință, cu dorința de a conduce sufletele la Dumnezeu.

Reluându-și misiunea de dascăl, pr. Romulus a fost profesor și formator la Institutul Teologic, devenit apoi Seminarul eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”. În plus, a fost mereu prezent la acțiunile importante din viața Bisericii, celebrări de hram, hirotoniri, comemorări, aniversări, în rugăciune, cu credință, cu încredere că fiecare eveniment este un pas înainte spre împlinirea planului divin. Era mereu disponibil, la orice oră din zi sau din noapte, dornic să asculte, să învețe, să împărtășească, să ajute. A mijlocit multor oameni aflați în dificultăți ajutorul de care aveau nevoie, a dăruit, acolo unde era lipsă, fără să aștepte decât, poate, o vorbă și un gând bun, iar dacă nici acestea nu le primea, continua să ierte și să ajute.

Cu câtă bucurie, alături de ierarh, întâmpina an de an colindătorii care veneau la sediul Episcopiei din multe parohii să aducă Vestea Bună a Nașterii Mântuitorului. Era emoționat până la lacrimi mai ales la sosirea unora dintre aceștia, cei cărora le-a fost păstor sufletesc, spre exemplu comunitatea din parohia Păușa, pe care a redeschis-o și în care a slujit la început de drum. Un loc preferat de pr. Romulus a fost confesionalul, în care pe parcursul anilor de slujire preoțească a petrecut nenumărate ore. De multe ori, spovedea la o biserică la orele dimineții, pentru ca, după prânz, să meargă la o altă biserică clujeană unde era nevoie de ajutor. Seara, mereu la pas pe străzile Clujului, se îndrepta spre domiciliu, pentru ca a doua zi să pornească din nou spre a celebra Sfânta Liturghie și a primi credincioșii la spovedanie și îndrumare.

Preot dăruit și dascăl înțelept, și-a împlinit cu devotament misiunea până la ceasul ultimei chemări. Acum, la despărțire, nădăjduim că va auzi glasul Blândului Păstor, Isus Hristos: „Bine, slugă bună și credincioasă… intră în bucuria Domnului tău!” (Mt 25,21). Pr. Romulus a simțit cu Biserica, a trăit viața Bisericii și nu a încetat să îi călăuzească și pe alții pe aceeași cale a Bisericii lui Hristos și a trăirii autentice a credinței creștine. Bunul Dumnezeu să îl înalțe acum în bucuria Învierii, alături de Fiul Său, Isus Hristos, de Preacurata Fecioară Maria, de toți sfinții și mărturisitorii Bisericii pe care a slujit-o! Rămas bun, părinte Romulus!

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla


Sărbătoarea Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla în parohia Florești I

$
0
0

Sărbătoarea Familiilor Eparhiei de Cluj-Gherla s-a desfășurat sâmbătă, 23 iunie 2018, în localitatea Florești, în aer liber, pe o colină înverzită din apropierea pădurii. Programul a fost organizat de către Departamentul pentru Familie și Viață din cadrul eparhiei, în colaborare cu parohia Florești I „Sf. Nicolae”, coordonatori principali fiind pr. consilier Călin Sechelea și pr. protopop Marius Ungureșan, paroh la Florești.

Ca în anii precedenți, și la această a VII-a ediție a evenimentului anual eparhial a participat Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. Zeci de preoți și peste 200 de credincioși, tineri și vârstnici, mari și mici, cei mai mulți împreună cu întreaga lor familie, s-au reunit din mai multe protopopiate pentru a petrece un timp în mijlocul naturii. Deși ziua a fost răcoroasă și picăturile de ploaie au alternat cu mângâierea razelor de soare, pentru toți participanții a fost o zi plină de lumina comuniunii în credință. Tema sărbătorii a constat în expresia – deviză a vieții Episcopului martir Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri și cel dintâi Cardinal al Neamului românesc. Este răspunsul dat, în mod repetat, celor care îi cereau să își lepede credința: „Credința noastră este viața noastră”.

În centrul evenimentului a fost Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată pe o esplanadă special amenajată. La predică, Preasfinția Sa a urat mai întâi bun venit familiilor care au ales să fie prezente, „prin bunăvoința pr. protopop Marius Ungureșan și, de asemenea, prin bunăvoința d-lui primar aici prezent, dl. Horea Șulea, căruia îi mulțumim pentru că de fiecare dată este prezent la acțiunile Bisericii noastre și ne susține. Mulțumim, de asemenea, tuturor preoților și familiilor care ați venit la bucuria familiei Eparhiei noastre, familia Bisericii”.

În continuare, PS Florentin a reflectat asupra mesajului evanghelic al zilei (Mt 8, 14-23), cu „Isus, care vindecă pe soacra lui Petru și, de îndată, ea îi slujește Lui și, de asemenea, cu Isus care vindecă bolnavii, alungă pe demoni, împlinind acel cuvânt al Profetului Isaia despre Slujitorul lui Dumnezeu, Cel care a venit să ia asupra Sa păcatele, necazurile noastre. Isus este prin excelență Slujitorul Tatălui, trimisul lui Dumnezeu pentru a dezvălui iubirea Sa oamenilor, dar și a purta asupra Sa păcatele noastre, acolo, pe lemnul Crucii, aceasta nu doar ca semn al iubirii lui Dumnezeu, dar și ca un exemplu, model de slujire din iubire, pentru noi”.

Au fost punctate două idei centrale, mai întâi un îndemn la iubire: „iubiți-vă unul pe altul așa cum Eu v-am iubit pe voi” și, în al doilea rând, chemarea la slujire, la urmarea lui Hristos, aspecte importante și pentru viața de familie: „Iubirea este cea care naște urmarea lui Hristos iar din urmarea Lui izvorăște slujirea, după voința Lui. Slujirea regenerează apoi iubirea, este un cerc foarte frumos care se regenerează în iubire. Urmând pe Dumnezeu, dorim să îl slujim mai mult în aproapele. În familie, părinții slujesc copiilor cu iubire, la lumina poruncilor divine, adică urmând lui Hristos, soții, de asemenea, slujesc unul altuia cu iubire, iar la timpul rânduit, copiii vor fi chemați să slujească părinților, totul sub același semn al iubirii, iubirea de slujire cu care Dumnezeu ne-a slujit pe noi. (…) Fundamentul familiei este legătura de iubire reciprocă la lumina și sub exemplul iubirii lui Dumnezeu. Din iubire provine dorința de a-i sluji celuilalt, răbdarea de a-l înțelege, caritatea de a te pune în locul celuilalt, bucuria de a te dărui total celuilalt, de a-i oferi timpul, ajutorul și disponibilitatea ta”, a subliniat Preasfinția Sa.

Sărbătoarea Familiilor a fost prilej de a marca aniversarea unui număr de ani de la căsătorie – între 5 și 65 -, de aceea, mai multe familii au fost chemate de către pr. consilier Călin Sechelea, coordonatorul evenimentului, pentru ca Preasfinția Sa Florentin să le ofere câte o diplomă aniversară și binecuvântare.

Mons. Călin Bot, Vicar general, a prezentat apoi o meditație despre familie, despre ce înseamnă credința în familie. A vorbit pe baza temei întâlnirii – „Credința noastră este viața noastră”, subliniind aspecte precum fidelitatea, relația soților unul cu altul și cu Dumnezeu, întâlnirea în și prin credință. A pus întrebarea: „de unde vine familia din perspectivă biblică?”, Dumnezeul a creat familia după Chipul Său – „bărbatul, femeia, cu potențialitatea de a concepe și de a naște fii, este un dat… un dar… vin din mintea, din planul, din inima lui Dumnezeu”. „Creatorul i-a făcut bărbat și femeie. A zis: «de aceea, bărbatul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup, astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup, prin urmare ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă» (Mc 10,7-8). Spune Isus însuși aceste cuvinte, explicitând astfel intenția lui Dumnezeu-Tatăl și confirmând Scripturile. Mai mult, Dumnezeu a voit, El Însuși să se reveleze născându-Se într-o familie umană. Familia este o Icoană a lui Dumnezeu, a Treimii și aceasta datorită iubirii dintre membrii ei, datorită fecundității care există în familie”. Este o frumoasă comparație, pe care pr. Călin a însoțit-o cu exemple și a deschis doar porți spre înțelegerea misterului de nepătruns al iubirii, a iubirii din familie ca reflexie și expresie, la nivel uman, a iubirii din Sfânta Treime, a iubirii lui Dumnezeu.

După un prânz oferit de parohia gazdă – Florești I, păstorită de pr. Marius Ungureșan, a urmat un timp de împărtășire, mărturii despre viața de familie, ateliere pe grupuri – moderate de specialiști în pastorația familiilor -, pe diferite teme, precum criza de cuplu, slujirea și rolul familiei în Biserică, suferință, iertare, alegerea soțului, soției ș.a. Concluziile discuțiilor pe grupuri au fost prezentate apoi tuturor. Surpriza programului a venit din partea parohiei Florești I, prin invitații speciali care au încântat sufletele și au adus cu ei lumina și bogăția spirituală a tradițiilor strămoșești românești: Ansamblul „Șoimii Carpaților” din Florești și interpreta de muzică populară Eugenia Corpodeanu Ciceu au prezentat momente memorabile de cântec și joc popular. A fost un frumos dar de suflet, oferit lui Dumnezeu și celor prezenți, dedicat totodată și Centenarului Unirii românilor, motivul de sărbătoare ce se răsfrânge în lumini tricolore peste toate evenimentele și sărbătorile acestui an, și în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Tabăra la Moneasa: Bucuria de fi împreună prin Isus

$
0
0

Oratoriul „Colț de Rai” de pe lângă parohia „Sfinții Trei Ierarhi” Beiuș a organizat o tabără ecumenică de vară la Moneasa cu tema: „Isus este bucuria mea, în rest totul este vanitate” (a IV-a ediție). Organizată în parteneriat cu protopopiatul greco-catolic Beiuș și Asociația „Ave Miriam”, tabăra a fost subvenționată parțial din bunăvoința parohiei Beiuș și a diverșilor binecuvântați donatori (Reuniunea Mariană și producători locali). Copiii cursanți la orele de religie greco-catolică din școlile beiușene, dar și cei participanți la activitățile de peste an desfășurate în cadrul oratoriului parohial, indiferent de religie, au fost recompensați cu o petrecere împreună a timpului în fraternitate, cateheză, drumeții și joc.

Perioada petrecută la Vila Dende, 25-28 iunie, a fost presărată cu voioșie și comuniune. Soarele s-a arătat cumpătat pe bolta cerească, dar suficient pentru a da ocazia copiilor de a petrece câteva ore la ștrand și în drumeție. Veselia a fost deplină în piscinele animate de „grupul celor 38” și pe Lacul Liniștit brăzdat de hidrobiciclete, dar nelipsită nici pe traseul spre Cuptorul Schmeltz (cuptorul de topit fier), apoi spre cariera de marmoră. Energia rămasă încerca să se consume și pe terenul de fotbal (alături de Laza Cristian, responsabil pe sport), pe care se împleticeau picioarele celor mici și mari. Ploaia, mai darnică, nu a înnorat timpul ci l-a fructificat prin cateheză, vizionare de film, jocuri comunitare și plăcute conversații amicale. Cei prezenți au avut ocazia de a viziona un film creștin, cu un mesaj profund, mereu actual, intitulat: „State buoni se potete (Fiți cuminți dacă puteți) – 1983” care îl prezintă pe Sfântul Filip Neri, cel care a înființat primul oratoriu. Copiii au învățat cântecul „Vanitatea vanității (Vanita di vanita)”, cântec central al respectivului film. Acesta, putem afirma cu smerenie și recunoștință, a fost cântat în premieră în limba română aici, datorită traducerii de către părintele Sabău Cristian și a adaptării muzicale de către dirijorul corului parohial, Zoltan Boldiș și Carmen Zima, coordonatoarea oratoriului.

Catehezele susținute de părintele Zorel, spiritualul oratoriului, au avut ca temă centrală: „Isus este bucuria mea, în rest totul este vanitate”. Parcurgând diverse pericope evanghelice, copiii au descoperit că ei sunt privilegiați și demni „moștenitori ai Împărăției”, prin dragostea pe care sunt invitați să o poarte Domnului, dar și părinților și aproapelui. Vigilența și curăția „ochiului, luminător al trupului” trebuie păstrare prin rugăciune, haruri sacramentale și lecturi creștine pentru a parcurge cu fidelitate calea propriei vieți spre Tatăl ceresc. Isus este adevărata bucurie și comoară a noastră, restul, o altă abordare, o altă atitudine fiind doar vanitate. În tot acest timp, încadrat în rugăciune, de dimineață ori de seară, se simțea constant binecuvântarea divină și bucuria dată de sentimentul de familie în jurul lui Isus.

Părinții prezenți, alături de organizatoarea taberei, Carmen Zima, au petrecut discret, dar mereu prezent, copiii în activitățile lor, pentru a fi mereu în siguranță, prietenie neumbrită și mereu cu cele necesare asigurate (hrană, vorbă și grijă părintească). În momentele de veselie, vârsta nu a făcut diferențe, mici și mari, petrecând împreună și prin dans. Totul a fost încununat cu primirea harurilor prin celebrarea Sfintei Liturghii de către preoții prezenți, părintele Zima Zorel, paroh și protopop de Beiuș, și părintele Oprea Ionuț, paroh de Petrani. Evanghelia zilei, cu întrebarea centrală: „cine sunt mama Mea și frații Mei?” a oferit ocazia concluziei finale: și eu pot să fiu acel frate ori soră al lui Isus prin ascultarea și împlinirea cuvântului Său; astfel, mi se oferă bucuria deplină de a fi membru al acestei familii, restul e deșertăciune.

imagine

imagine

imagine

via EGCO.ro

Secţiunea: Oradea

Sfințirea bisericii greco-catolice din Subcetate

$
0
0

Parohia greco-catolică ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel„ din Subcetate (Harghita), Protopopiatul Gheorgheni, a cunoscut, duminică 1 iulie, bucuria de a vedea biserica parohială sfințită după amplele lucrări de renovare și extindere.

Din încredințarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian,  Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a împlinit ceremonia de sfințire, respectiv ungerea bisericii și a altarului  cu Sfântul Mir și stropirea cu apa sfințită și așezarea moaștelor Sf. Filip martirul în locul pregătit din masa altarului. Sfintele moaște au fost oferite de Curia episcopală din Casale Monferrato (Italia).

Alături de Episcop au participat la ritualul sfințirii și la Sf. Liturghie Protopopul locului Părintele Mihai Husaru, Pr. Vasile Frăsinaru (Sărmaș), Pr. Vasile Costea (Toplița), Pr. Sorin Ivan (Cetatea de Baltă), Pr. Cristian Rus (Blaj), Pr. Inocențiu Lung (Coșteiu).

Un număr important de credincioși au participat emoționați și impresionați de ceremonie la eveniment, bucurându-se de sacralitatea momentului, conștienți de importanța bisericii nou sfințite pentru comunitatea locală și pentru fiecare participant în parte. Dealtfel comunitatea creștină din Subcetate, indiferent de confesiune, a avut o contribuție fundamentală la realizarea acestui proiect.

Parohia greco-catolică Subcetate a fost din vechime o parohia importantă de pe valea Mureșului superior, binecuvântată cu preoți vrednici care au reușit să înnobileze și să transmită credința prin biserică și cultura prin școală credincioșilor pe care i-au păstorit. Dintre aceștia îi amintim pe:

În perioada prigoanei comuniste de credincioșii greco-catolici din Subcetate și din împrejurimi s-a ocupat părintele Petru Dobrean (1910-1994), cel care la începutul anilor ’90 a construit și mica biserică din lemn care azi este altarul noului edificiu. El a fost secondat și ajutat de Părintele Liviu Sabău, protopopul Târgu-Mureșului, amândoi reușind să asigure continuitatea parohiei.

Sfințirea bisericii a însemnat astfel și o încununare a eforturilor tuturor celor care de-a lungul timpului s-au străduit să transmită bucuria credinței și speranța mântuirii prin jertfa Mântuitorului Isus Christos, jertfă permanent reînnoită pe altarele bisericilor creștine.

Tuturor participanților mulțumiri.

 

Preot Adrian Lung

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Vizită pastorală în parohia Pișcolt

$
0
0

Duminica a V-a după Rusalii, numită și „Duminica vindecării celor doi demonizați din Gadara”, a reprezentat pentru parohia greco-catolică din Pișcolt, jud. Satu Mare, un prilej de sărbătoare și binecuvântare. Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cu ocazia hramului bisericii „Sfinții Apostoli Petru si Pavel”, prilej de sărbătoare celebrată prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În jurul orei 10:15 Preasfinția Sa Virgil Bercea a sosit în satul nostru, la sfânta biserică, fiind întâmpinat cu bucurie, cu un buchet de flori, de către cler și credincioșii greco-catolici, ortodocși, reformați, romano-catolici prezenți la acest moment de bucurie spirituală. Alături de comunitatea noastră s-au aflat inclusiv preotul ortodox și cel reformat. Alături de ierarhul nostru au concelebrat la masa Sfântului Altar 12 preoți printre care îi amintim pe părintele Antoniu Chifor, Vicarul responsabil cu preoții, părintele Radu Filip, vicarul foraneu al Sătmarului și protopop de Carei, părintele paroh Felician Buzgău.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Carei. La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii au fost unși cu untdelemn sfințit, primind iconițe și binecuvântare. Sărbătoarea s-a încheiat printr-o agapă frățească.

Giulia Buzgău
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

A trecut la cele veșnice Pr. Pavel Dragotă – Prelat Papal

$
0
0

Cu inimile îndoliate aducem la cunoștință că în ziua de 4 iulie 2018

a trecut la cele veșnice fratele nostru în Cristos

clip_image002

Pr. Pavel Dragotă
Prelat de onoare
al Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea,
fost Protopop greco-catolic al Haţegului

Înmormântarea va avea loc în ziua de 6 iulie 2018, cu începere de la orele 1100, la Biserica Greco-Catolică din Hațeg.

 

Bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Biroul eparhial de presă

***

Date biografice

Pr. Pavel Dragotă s-a născut în comuna Silvaşul de Sus, jud. Hunedoara, în data de 18 octombrie 1922, din părinţii Pavel şi Cristina.

După terminarea celor cinci clase primare în satul Silvaşul de Sus, în anul 1935 a fost înscris la Şcoala Comunală „I.C. Brătianu” din Haţeg. În 1938 a trecut la Liceul „Sfântul Vasile” din Blaj, absolvind acest liceu şi examenul de bacalaureat în 1943.

În anul 1943, luna septembrie, cu aprobarea P.S.S. Ioan Bălan, a fost primit în Eparhia de Lugoj pentru a urma cursurile Academiei de Teologie din Blaj.

În anul 1948 a absolvit Academia Teologică din Blaj, împreună cu cei 11 colegi, dintre care amintim pe Î.P.S.S. George Guţiu, Pr. Dr. Ioan Bota şi alţii.

Sfârşitul anului 1948, şi începutul anului 1949, l-a petrecut împreună cu părinţii; împreună cu regretatul Pr. Aron Aurel a încercat să se ocupe de credincioşii greco-catolici din Silvaşul de Sus şi Crigniş, filie a Silvaşului.

Urmărit de Securitate, la sfârşitul anului 1949 şi începutul anului 1950, cu multe intervenţii a fost angajat mai întâi ca şi contabil la Primăria Haţeg, iar din octombrie1950 la Cooperativa de Consum Haţeg.

La data de 1 iunie 1964 a fost transferat la Spitalul Orăşenesc Haţeg, unde timp de 19 ani a fost intendent şi administratorul acestui spital.

Din data de 12 august 1952 a fost arestat o perioadă foarte scurtă, de cinci zile, 3 petrecute la Securitatea din Haţeg şi 2 la Deva, pe motiv că nu a semnat trecerea la ortodoxie. Faptul că era ofiţer în armata română, veteran de război şi că era angajat în muncă l-au ajutat să scape de deportarea la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde se intenţiona să fie trimis.

În anul 1955, luna februarie, s-a căsătorit în Haţeg cu Septimia Tătulescu, căsătoria fiind oficiată de preotul romano-catolic din Haţeg şi înregistrată la Parohia Romano-Catolică în registrul de căsătorii la data de 20 februarie 1955.

După 1989, împreună cu Pr. Emil Puni S.I. a activat în Valea Jiului în duminici şi în zilele de sărbătoare. Împreună cu Pr. Trandafir Silvăşan şi cu inginerul Aurel Aron a deschis parohiile Petroşani şi Lupeni. Mai apoi a deschis parohiile Ştei, Haţeg, Silvaşul de Jos.

Timp de 12 ani s-a străduit să mărească şi să întreţină Parohia Toteşti, de care îl legau cele mai duioase amintiri, aici fiind locul unde a fost binecuvântat de P.S.S. Episcop martir Ioan Bălan.

La 30 ianuarie 1995 a fost hirotonit preot, pentru Parohia Toteşti, jud. Hunedoara, de către P.S. Alexandru Mesian.

Prin Decretul nr. 50 din data de 12 noiembrie 1996, P.S. Părinte Episcop Alexandru al Lugojului l-a numit Protopop de Haţeg, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2011.

Pentru mulţimea meritelor în creşterea religiei credinţei catolice, la propunerea P.S. Părinte Episcop Alexandru Mesian, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea îi conferă, la data de 7 mai 2007, titlul de Prelat Onorific al Sanctităţii Sale.

La data de 18 octombrie 2012, primarul de atunci al oraşului Haţeg, domnul Marcel Adrian Goia, i-a acordat o Diplomă de excelenţă, la ceas aniversar (împlinirea a 90 de ani de viaţă a Părintelui Dragotă), considerându-l „un real model de viaţă pentru comunitatea locală, care nu a încetat să lupte pentru idealurile proprii şi pentru recunoaşterea actuală de care se bucură, la nivelul oraşului Haţeg, Biserica Română Unită cu Roma”.

Secţiunea: Lugoj

Foto: Exerciții spirituale pentru preoții Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

$
0
0

Mănăstirea Carmelitană, CIOFLICENI , 2-5 iulie 2018

Prima serie a preoților din Arhieparhia de Alba Iulia și  Făgăraș  prezentă la Mănăstirea Carmelitană din localitatea Ciofliceni,  s-a bucurat  de primirea plină de atenție binevoitoare  din partea gazdelor, care și de data aceasta au făcut tot posibilul ca zilele petrecute împreună să fie un prilej de edificare și zidire spirituală.

Programul acestor zile a fost specific trăirii spirituale, presărat cu Sfânta Liturghie, meditații, program particular și comun de rugăciune.Toți cei prezenți s-au ridicat la  exigențele și pretențiile acestor zile, au observat și împlinit așa cum se cuvine programul stabilit.

Bucuria revederii ,discuțiile și implicarea personală au dus la o întâlnire reușită, o conștientizare a problemelor de zi cu zi ivite în pastorație  și nu în ultimul rând aprofundarea temelor bine alese din experiența personală și pastorală a predicatorului,  în persoana Pr. Tarcisio LAVARO. Sigur ca au fost amintite  învățături și aspecte din viața sfinților bisericii, documente ecleziale  de actualitate, probleme cu care se confruntă biserica.

Printre multele teme  supuse atenției s-a  subliniat,  amintit și dezbătut că preoții sunt, preoții lui Cristos și nu preoți ai religiei dar și de modul indicativ și particular al dialogului Sfântului Arhanghel Gavril cu Preacurata Fecioară Maria, supusa voinței divine.

S-a discutat și despre importanța și temeinicia unor astfel de întâlniri, care întăresc și consolidează prietenii, întăresc legături și dau tărie în lucrul slujirii.

Este de amintit și implicarea Pr. Antonio PRESTIPINO, care în cele mai mici amănunte  a făcut ca această întâlnire să fie un real și benefic moment de popas spiritual.

Mulțumiri și belșug de haruri,  tuturor celor implicați gazde și participanți.

 

Pr. Viorel COMȘA,

Paroh de LUNCA TÂRNAVEI,

Consilier Mitropolitan

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Funeraliile pr. Ioan Romului Silaghi

$
0
0

Evocarea Pc. Pr. Ioan Romulus Silaghi la trecerea sa la Domnul, profundă lecție de credință

„Cu adevărat deșertăciune sunt toate și viața aceasta este umbră și vis…” – era cântarea preferată pe care, pr. Romulus Silaghi (30 august 1938 – 1 iulie 2018), fost protopop de Cluj și consilier pastoral eparhial, era invitat deseori, la ceremonii de înmormântare, să o cânte cu vocea sa puternică și melodioasă, atunci când un confrate preot, persoană consacrată, sau credincios laic, era condus pe ultimul drum. Și cânta cu o trăire profundă, încât ecoul cântării ajungea negreșit la Dumnezeu.

Miercuri, 4 iulie 2018, în ziua înmormântării sale, a venit vremea ca pr. Romulus să asculte această cântare, prezent în mod spiritual din altă dimensiune, bucuros poate că dorul său s-a împlinit și, răspunzând ultimei chemări a Domnului, a trecut de la cele pământești, trecătoare, la cele veșnice, nepieritoare, lăsând în urmă rodul unei vieți împlinite. Este rodul ilustrat și mărturisit și de prezența atât de numeroasă a câtorva sute de credincioși, a peste 60 de preoți, împreună cu studenții Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” și cu persoane consacrate din toate ordinele călugărești de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. Cu toții au venit să îl conducă și să își ia rămas bun de la un frate, prieten, povățuitor și mai ales de la un părinte, tată, preot – locțiitor și slujitor al Domnului Isus Hristos, aici, pe pământ. Sufletele aduse la Domnul sunt rodul lucrării unei vieți preoțești, adevărata bună mireasmă spirituală oferită Tatălui ceresc de un slujitor devotat al Său.

La catafalcul pr. Ioan Romulus Silaghi au venit să se roage mulți credincioși, care l-au vizitat marți, 3 iulie 2018, corpul neînsuflețit fiindu-i depus în capela Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” de pe str. Moților 24. Aici, un cuvânt în amintirea sa a rostit pr. Cristian Langa, în cadrul celebrării liturgice din timpul serii, care a fost urmată de un parastas de pomenire. „Este un moment acesta, de mulțumire – a spus pr. Langa în cadrul Sfintei Liturghii -, un moment în care să îi restituim favoarea părintelui Romulus, respectiv să îl însoțim cu rugăciunea, să punem ce avem mai bun acum – și nu uitându-ne la noi – ce avem mai bun ca să îl însoțească și să strige, și să dea mărturie la judecata, la întâlnirea pe care o va avea cu Domnul, cea de la sfârșit, mărturie despre binele, despre încurajarea, despre îndemnul, despre luminile pe care a știut să ni le ofere și cred că un cuvânt dintre atâtea pe care le-am putea găsi, un cuvânt care l-a caracterizat a fost zelul și disponibilitatea.” Și-a rugat ca acest moment să se încheie cu rugăciunea atât de dragă părintelui Romulus, Născătoare de Dumnezeu, dar a propus un mic adaos: „roagă-te pentru noi și roagă-te cu noi, păcătoșii, pentru ca, la întâlnirea ultima cu Domnul, să putem da mărturie despre talanții, despre luminile, despre sămânța bună, pusă de Dumnezeu în viața noastră și prin Părintele Romulus. Și rugăciunea noastră să fie, împreună cu cea a Sfintei Fecioare, una de mijlocire, una de mângâiere și una de implorare a milostivirii Domnului”.

După celebrarea liturgică, pr. Călin Bot vicar general, „cu această ocazie de tristețe, dar și de speranță în același timp”, a dorit să evoce răspunsul dat de Papa emerit Benedict, din volumul «Ultimele conversații», la întrebarea: «când va sosi momentul trecerii la Domnul, la ce va așteptați?» „Răspunsul Papei, a fost: «ca teolog, aștept să îl văd pe Dumnezeu, să înțeleg în Cine am crezut, în Cine am sperat, în Cine m-am încrezut, pentru Cine mi-a pus întreaga viață, energie, pricepere, la dispoziție», este din punct de vedere teologic. Dar, din punct de vedere uman, spune: «aștept să îmi reîntâlnesc părinții, frații, prietenii și aștept să fie așa cum a fost, de mult, acasă, în familie, când eram copii».” Părintele a mărturisit că acest răspuns l-a perceput ca pe o provocare din gura unui mare teolog, fiindcă părea simplistă, „dar nu este simplistă deloc, pentru că cred că numai acea experiență pe care am făcut-o de copii, în familie, fără nici o îngrijorare, pentru că grijile le-au purtat părinții, unde ne-am simțit protejați deplin și mai ales iubiți, poate să spună cu adevărat ceva din ceea ce urmează să experimenteze omul, dincolo, în Împărăția Cerurilor. Aceste două rugăciuni să le punem în fața Domnului, pentru părintele Romulus!”, a adăugat părintele vicar.

A doua zi, miercuri 4 iulie 2018, a fost adus în fața Altarului din Catedrala clujeană „Schimbarea la Față”. Aici a adunat în jurul său Biserica în rugăciune: preoți, persoane consacrate, credincioși, toți au venit să îl conducă, împreună cu familia îndoliată, pe ultimul drum pământesc. În Catedrală a fost celebrată, de la ora 9.00, Sfânta Liturghie pentru sufletul pr. Romulus, iar de la ora 11.00, a urmat Ceremonia de Înmormântare. Celebrant principal a fost pr. Călin Bot, Vicar general eparhial, cel care a dat citire și mesajului transmis de Episcopul eparhial, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu aflat în comuniune de rugăciune pentru sufletul părintelui Romulus.

Un cuvânt plin de dragoste frățească, dar și de tristețea despărțirii, a rostit pr. Cristian-Arinel Sabău, protopop de Cluj I, care a evocat modelul de trăire a credinței oferit de către pr. Romulus. A mărturisit mai întâi că acest cuvânt pe care a fost rugat să îl susțină, este un „lucru dificil, parcă peste puterile mele, pentru că nu este ușor să vorbești despre un confrate preot, cu atât mai puțin despre un părinte spiritual și chiar un prieten de suflet”. A spus: „Preoții sunt aceia cărora li s-a încredințat zămislirea spirituală a oamenilor. Ei sunt aceia cărora li s-a dat să îi nască, prin botez, pe credincioși. Prin preot, creștinul este îmbrăcat în Cristos… prin urmare este drept ca preoții să fie, pentru noi, mai cinstiți și mai iubiți, chiar decât părinții. Părinții trupești ne-au născut din voința trupului, preoții însă ne sunt cauza nașterii noastre spre Dumnezeu.”

„Este cineva pe lângă care părintele Romulus să fi trecut, cu care să se fi întâlnit și să nu fi fost ajutat, sfătuit, mângâiat, pentru cine să nu se fi rugat să fie botezat, să fie căsătorit… pentru cine să nu fi avut un cuvânt de îndreptare, de la lelea Marie și badea Ion până la profesori universitari! Este cineva, care să nu fi învățat ceva de la dânsul? Este cineva, mai ales din cei prezenți aici, în Catedrală, care să nu fi trecut prin scaunul lui de spovadă? Pe cine nu știa după nume, unde lucrează, unde locuiește, ce probleme are! A fost, mai întâi, deschizător de noi parohii, cu mari sacrificii și cu mari pericole, imediat după eliberarea Bisericii noastre. Apoi a avut diferite funcții: de formator în Seminarul teologic, de protopop al Clujului, de consilier pastoral al eparhiei, în toate a lucrat cu dăruire, fără să precupețească vreun efort spirit sau material. Cu trecerea timpului, tot mai mult s-a dăruit scaunului de spovadă.”

„Din bogata sa activitate, întâi ca dascăl, apoi ca preot, ce am putea alege? Slujitor cu sfințenie, lucrător al Evangheliei lui Cristos, alăută care cântă cele ale spiritului, cântare care toate le înveselește? Dacă ar trebui să spun un lucru care l-a caracterizat pe părintele, aș spune: formare, modelare. Vocația sa a fost aceea de a modela mintea, dar mai ales sufletul celor pe care Domnul i-a scos în cale, elevi, seminariști, preoți, persoane consacrate, credincioși. Și să nu uităm de propria formare, deficiența de văz (nn. acută într-o îndelungată perioadă) nu l-a împiedicat să continue formarea sa spirituală, rugându-i pe atâția să îi citească din cărți… Părintele a plecat împăcat cu Tatăl ceresc, în pace, aș zice, gata, și chiar dorind să se întâlnească cu Domnul, cu Cel în care a crezut, pe care L-a vestit și L-a slujit cu atâta abnegație. A plecat cu zâmbetul pe buze, precum marii sfinți, ne-a dat o ultimă lecție. Cum să nu pleci cu zâmbetul pe buze știind că mergi la Tatăl, în bucuria Cerului, și nu în «neființă», că mergi la Creatorul tău, mergi să îl cunoști față către față, mergi să îl cunoști pe deplin și să te cufunzi în Iubirea însăși.”

„Cu acest zâmbet (nn. din imaginea de la catafalc), când l-am vizitat ultima oară pe patul de suferință, m-a rugat să le transmit credincioșilor din Săliștea Nouă (nn. pe care pr. Romulus i-a păstorit pentru câțiva ani), unde am celebrat Sfânta Liturghie, următorul mesaj: «fericiți făcătorii de pace, pentru că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!» Cred că acest mesaj aș vrea să ni-l transmită și nouă, celorlalți: «fericiți făcătorii de pace!» Vremurile sunt tulburi, societatea și Biserica trec prin încercări, dar, «fericiți sunt făcătorii de pace!» Așadar, să ducem mai departe acest mic testament al părintelui și să lucrăm, cu toții, pentru pace, pacea între noi, pacea în sufletele noastre. Dacă l-am pierdut pe pământ pe fratele și părintele nostru Ioan Romulus, am câștigat în cer un nou avocat pe lângă Tronul Tatălui. Căci de-acolo de sus, cu siguranță va continua modelarea noastră, intervenind pe lângă Tatăl ceresc și cerând harurile de care avem atât de mare nevoie. Dacă omenește nu putem să nu vărsăm o lacrimă, cred că zâmbetul lui ne îndeamnă la seninătate, la împăcare și la pace, întru bucuria Învierii. Pe toți continuă să ne iubească și pe toți ne așteaptă să ne reunim cu el în bucuria veșnică, de dreapta Tatălui. Rămas bun, părinte Romulus!”, a încheiat pr. protopop.

A redeschis, pentru o clipă, filele cărții vieții celui trecut în casa Tatălui, pr. Marius Cerghizan vicar cu preoții: aici (paragraful: «Din filele vieții…»). Pr. Marius a și coordonat programul funeraliilor, dar a fost și cel care i-a stat alături, cu dragoste fiiască, părintelui Romulus care, în ultimii ani, deși a continuat să fie în activitate și rugăciune, a simțit din plin neputințele vârstei înaintate și ale bolii. Numindu-l pe pr. Romulus un „preot al darului”, a invitat pe toți cei care erau de față „la pr. Romulus acasă” (adică la sediul Episcopiei unde a locuit în ultimii ani), pentru a primi darul unei mese, din partea pr. Romulus și în memoria sa. Mare personalitate a teatrului românesc, îndrăgitul actor Dorel Vișan, coleg de clasă al pr. Silaghi din anii liceului la Școala Pedagogică din Cluj, a exprimat la final câteva gânduri, cu emoție, întregind prezentarea făcută de antevorbitori: „Romulus mi-a fost coleg de clasă. A fost și a rămas un om minunat, cu multă condescendența și cu un suflet darnic și binecuvântat de Dumnezeu. Cred că prin ceea ce a făcut, prin opera lui pentru oameni, pentru suflete, a trăit așa cum spunea George Coșbuc, marele nostru poet: «viața aceasta-i bun pierdut, de n-o trăiești cum ai fi vrut». Cred cu tărie că el a trăit-o așa cum a vrut și acum o să îl primească Dumnezeu În împărăția Sa”, a încheiat maestrul mesajul de suflet, în aplauzele celor prezenți.

Prin toate aceste cuvinte in memoriam a fost evocată în catedrala clujeană, personalitatea unui preot și dascăl, rămas de acum viu în sufletele tuturor – marea familie căreia și-a dedicat timpul, dedicându-l astfel lui Dumnezeu. Așa cum un tată își ocrotește fiii a ocrotit și îndrăgit Părintele Romulus pe toți cei pe care i-a cunoscut și îndrumat la credință. Toate cele rânduite fiind împlinite, adormitul în Domnul pr. Romulus a fost depus în cripta călugărilor Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” din Cimitirul Mănăștur, în prezența și a fraților călugări, locul unde de acum va rămâne odihnindu-se în pace, în așteptarea glorioasei Învieri. Rămas bun, părinte Romulus!

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla


Înscrieri pentru anul universitar 2018/2019 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj

$
0
0

Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj, din Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, organizează înscrieri pentru anul universitar 2018/2019. Prima sesiune de înscriere are loc în perioada 10-20 iulie 2018, iar cea de-a doua sesiune de înscriere se va desfăşura în perioada 10-14 septembrie 2018.

Blajul este prin excelenţă un oraş al şcolilor în care s-au format atâţia oameni de seamă ai Bisericii şi ai societăţii româneşti. Facultatea de Teologie Greco-Catolică Departamentul Blaj, din Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, se adresează atât absolvenţilor de liceu şi tinerilor care doresc să devină preoţi (şi care se vor forma în Seminarul Teologic), cât şi laicilor, băieţi sau fete, bărbaţi sau femei, care doresc să-şi lărgească orizontul credinţei, să-şi aprofundeze motivaţiile propriei vieţi şi să participe la acţiunea didactică, pastorală şi social-educativă a Bisericii.

Facultatea oferă cursuri bogate şi actuale (despre Dumnezeu, Scriptură, Biserică, morală, viaţa de sfinţenie, istoria Bisericii, drept canonic etc.) şi susţine preocuparea pentru cultivarea unei autentice vieţi spirituale.

Admiterea la Facultate, pentru a obţine o diplomă de licenţă (4 ani), şi master (2 ani) în teologie, va consta din depunerea dosarelor de înscriere la secretariat, în vederea ocupării locurilor bugetate sau cu taxă, şi un interviu.

Teologia este un domeniu fascinant, care aduce cu sine o bogăţie inestimabilă sufletească şi intelectuală, implică satisfacţii şi bucurii deosebite; aventura unei vieţi în Hristos împlineşte omul în toate dimensiunile sale, dar şi oferă un răspuns la marile întrebări şi provocări ale lumii în care trăim; ne ajută să depăşim crizele vieţii şi să înfruntăm cu curaj, entuziasm şi credinţă viitorul nostru.

Dacă aceste aspecte vă preocupă, vă aşteptăm la sediul Facultăţii de Teologie din Blaj, Piaţa 1848, tel. 0258-710.440; 0745-915.934. Informaţii şi pe gct.ubbcluj.ro

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Serbarea hramului mănăstirii «Sfânta Macrina» din Cluj

$
0
0

Sub semnul Anului Centenar al Marii Uniri, duminică 22 iulie 2018, a fost serbat la Cluj-Napoca hramul mănăstirii „Sf. Macrina” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) – Provincia Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria. Celebrarea duminicală festivă a fost precedată de o seară de rugăciune, sâmbătă 21 iulie 2018, care a început cu oficiul Vecerniei și a continuat prin Adorație Euharistică.

Atât la seara pregătitoare, cât și în ziua sărbătorii, în mijlocul Surorilor OSBM s-a aflat PS Florentin Crihălmeanu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla. De asemenea, s-au unit bucuriei Surorilor OSBM, a Maicii Marcela Superioară provincială și a pr. Ioan Pop capelan al mănăstirii, Mons. Călin Bot, Vicar general, preoți vicari și consilieri, protopopi, preoți călugări, numeroși preoți parohi, persoane consacrate din mai multe ordine și congregații călugărești, asociații de terțiari, credincioși laici între care numeroși tineri. Pentru a susține Adorația Euharistică, surorile i-au avut ca invitați pe tinerii Grupului de rugăciune Triumful Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria împreună cu pr. coordonator, Anton Crișan, vicar eparhial.

Celebrarea Sfintei Liturghii arhierești de duminică 22 iulie 2018, s-a desfășurat în curtea încăpătoare a locașului mănăstiresc și a reunit în rugăciune sute de credincioși, răspunsurile liturgice fiind date de Surorile OSBM. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a meditat fragmentul evanghelic de la Matei, cap. al XIV-lea, cu miracolul înmulțirii pâinilor, „una dintre scenele semnificative din timpul vieții publice a Mântuitorului nostru Isus Hristos, un semn și un dar”. Preasfinția Sa a arătat că „Isus dorește, prin acest miracol, să preschimbe mentalitatea ucenicilor – de a cumpăra și a vinde pe bani, «do ut des (lat.) – îți dau, ca să îmi dai» – într-o mentalitate creștină, mentalitatea unui dar gratuit care se oferă din iubire pentru toți, atât cât este necesar”. Însă „darul lui Dumnezeu se manifestă în Biserică în diferite moduri. Și viața consacrată este un dar pentru Biserică. Papa Francisc, în Scrisoarea dedicată persoanelor consacrate, spunea: «viața consacrată este un dar oferit Bisericii, care se naște în Biserică, crește în Biserică și este orientat în întregime spre Biserică»”.

imagine

Ierarhul a numit momentul hramului un moment de bilanț care ne invită „să privim spre trecut, spre prezent și spre viitor: să privim trecutul cu recunoștință, pentru a trăi prezentul cu pasiune și să ne îndreptăm spre viitor, cu încredere și cu speranță”. A fost rememorat în acest context istoricul OSBM, de la momentul fondării acestui ordin în România, prin Sora Ana-Maria Fekete, în anul 1948, la Gherla, „paradoxal, în anul desființării Bisericii Greco-Catolice”. L-a numit „cofondator al ordinului”, pe pr. Leon Manu, starețul Mănăstirii Nicula, „pentru care în acest an a început procesul de beatificare”, menționând faptul că „împreună cu starețul mărturisitor al credinței, Călugării Bazilieni au însoțit și susținut Surorile OSBM care și-au continuat activitatea de rugăciune și apostolat în cladestinitate, cu prețul unor mari riscuri și sacrificii”.

Referindu-se la timpul prezent, Preasfinția Sa a amintit că „astăzi, Comunitatea Surorilor OSBM, Provincia Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria, face parte din Ordinul de drept pontifical al Surorilor Baziliene cu sediul la Roma. Superioara generală este Maica Dia. Provincia OSBM din România numără în prezent 39 de surori, casa mamă este Mănăstirea Sf. Macrina. Provincia are în total cinci comunități, din care două sunt la Cluj.” S-a amintit că la Gherla se află Comunitatea Buna Vestire, la Baia Mare se află Comunitatea Sfânta Maria iar la Lugoj este comunitatea Nașterea Sfintei Fecioare Maria. A fost descrisă în continuare vasta activitate apostolică și pastoral-catehetică pe care Surorile OSBM o desfășoară în Eparhia de Cluj-Gherla: în domeniul educativ-formativ (la Grădinița Sf. Ana, la Liceul greco-catolic Inochentie Micu, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB), la nivel social-medical, la nivelul apostolatului catehetic (surorile fac regulat cateheză la Maieru, Dej și Cluj). De asemenea, „se desfășoară o activitate caritabilă deosebită la mănăstire, dar și prin campanii de pelerinaj pe care surorile le fac cu diferite ocazii, pentru ajutorarea unor familii sărace din periferia unor localități mici, unele puțin cunoscute, ducând acestor persoane haine, alimente și mai ales un cuvânt de consolare”.

Surorile mai desfășoară o activitate social-pastorală la Catedrala Schimbarea la Față și la Librăria Viața Creștină. La Mănăstirea Sf. Macrina, este o permanentă oază de rugăciune, de liniște dar și de îndrumare. Mulțumim împreună Domnului pentru lumina credinței și ajutorul pastoral pe care cuvioasele surori le aduc prin tot apostolatul lor în Biserica noastră” a spus Preasfinția Sa. A urmat o privire spre viitor, cu accentul pe pastorala vocațională, Ierarhul arătând că „viitorul ordinelor călugărești depinde de tinerele vocații care, învățând din experiența celor mai în vârstă, să poată îmbogăți cu elanul lor și entuziasmul lor aceste ordine”. S-a amintit și faptul că societatea contemporană traversează o perioadă de criză, în care tinerii sunt dezorientați, dar ei trebuie să redescopere „cât de frumos este să îți oferi viața Aceluia care este Izvor de viață, lui Dumnezeu”.

imagine

În numele Pc. Maici Marcela și a Surorilor OSBM, pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii, a adus la final un cuvânt de mulțumire, arătând că „se cuvine în primul rând să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care ni le oferă”. A mulțumit Preasfinției Sale Florentin pentru grija părintească și rugăciunea cu care a răspuns invitației surorilor, dar și pentru încrederea pe care i-a acordat-o pentru a împlini rolul de capelan al mănăstirii. O mulțumire specială a adresat pr. Virgil Florian, preot din generația mărturisitorilor credinței, „pentru sfaturile pe care ni le oferă, pentru rugăciune și direcțiunea spirituală”. A mulțumit pr. vicar general Călin Bot, pr. vicar cu grupurile de rugăciune Anton Crișan, pr. protoegumen Ioan Laurian Daboc, pr. Daniel Avram consilier eparhial, pr. Cristian David cancelar eparhial și capelan al Mănăstirii CMD, pr. Călin Sechelea consilier pentru familii, pr. prof. Florin Bozântan de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, preoților protopopi pr. Cristian Arinel Sabău, de Cluj I și pr. Marius Ungureșan, de Cluj II, pr. Olivo și călugărilor iezuiți, pr. Petru Chirtoș din cart. Mănăștur, pr. Cîmpean Grigore de la Vima, pr. diacon Marius Alin Cîmpean, pr. Ermil și pr. Severian OSBM, Pc. Maica Teodorina și Surorilor Congregației Surorilor Maicii Domnului, pr. Florin Isac ceremonier, fraților călugări de la Mănăstirea „Sf. Treime” din Giroc, Jud. Timiș, Surorilor de la Congregatio Jesu, Surorilor Pauline, membrilor altor ordine și congregații religioase prezenți, Asociațiilor Fraților Bazilieni Terțiari și Reuniunii Mariane.

A mulțumit tuturor celor de față, „pentru sprijinul pe care îl acordă surorilor în apostolatul pe care îl fac, asociațiilor de caritate prezente, tuturor familiilor care sprijină proiectele mănăstirii și ale Eparhiei și contribuie activ la slujirea pe care, prin cei săraci, prin cei bolnavi, prin copiii orfani, prin toți cei aflați în nevoi, încercăm să o aducem în fața lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze puținul nostru, așa cum în Evanghelia acestei duminici a binecuvântat cele cinci pâini și cei trei pești și să ne ofere hrană tuturor. Mulțumim așadar, tuturor celor prezenți și împreună, urăm Surorilor, astăzi, în zi de sărbătoare, ca Bunul Dumnezeu să își reverse harurile Sale asupra lor, prin mijlocirea tuturor sfinților, să le binecuvânteze fiecare pas spre tot lucrul bun și să le dăruiască mulți ani sfinți și fericiți!”

Fiind Anul omagial „Iuliu Hossu” și Anul Centenarului Marii Uniri, Preasfinția Sa Florentin a acordat diploma și medalia Iuliu Hossu, Preacuvioasei Maici Marcela – Emilia Runcan, Superioară provincială și Surorilor Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” – Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, «în semn de prețuire și recunoștință pentru modelul autentic de trăire a vieții consacrate si de slujire a Bisericii Române, Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin rugăciune și apostolat după modelul Sf. Vasile cel Mare și al Sf. Macrina. Fie ca modelul vieții Arhiereului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, să constituie pentru noi toți, un ideal de urmat». Îi mulțumim Bunului Dumnezeu și îl rugăm ca în continuare să vă dăruiască o zi frumoasă, luminată și binecuvântată!” – a încheiat Preasfinția Sa.

Sărbătoarea a continuat cu o îmbelșugată agapă frățească pregătită de Surorile OSBM pentru toți participanții la frumoasa sărbătoare.

imagine

Mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Vizită pastorală în parohia Dobrești – 160 de ani de la întemeiere

$
0
0

De sărbătoarea „Sf. Ilie Tesviteanul”, la 20 iulie 2018, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Dobreşti, Protopopiatul de Lugoj. Este cea de a III-a vizită pe care PS Alexandru o face în această parohie, ultima vizită pastorală a avut loc la 06 martie 2016. Scopul vizitei a fost marcarea împlinirii a 160 de ani de la întemeierea parohiei, dar și sfințirea lucrărilor făcute de la ultima vizită: amplasarea unei cruci în fața bisericii, împrejmuirea cu gard și înfrumusețarea locului prin plante ornamentale.

La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat de pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj, de pr. Olariu Cristian, administrator parohial al locului, de un sobor de preoţi şi de numeroşi credincioşi, cu tradiţionala pâine şi sare precum şi cu buchete de flori. Primarul comunei Bara, de care aparţine satul Dobreşti, D-l Ing. Ioan Lăzărescu i-a urat Înaltului Ierarh bun venit în mijlocul comunităţii.

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: rvs. pr. protopop Teodor Baba, Pr. Inocenţiu Lung, paroh la Coştei Pr. Robert Trubiansky, paroh la Păru; Pr. Neiconi Ovidiu, paroh la Ohaba-Forgaci şi pr. Cristian Olariu, administrator parohial al locului.

În cuvântul de învățătură, P.S. Alexandru s-a referit la textul evangheliei sărbătorii. În continuare, Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei. A salutat oficialitățile locale prezente, pe credincioşii acestei binecuvântate parohii şi pe credincioşii veniţi din împrejurimi: Coştei, Păru, Balinţ şi Lugoj. Astfel biserica a fost neîncăpătoare.

D-l primar Ioan Lăzărescu a rostit un cuvânt prin care a adresat mulţumiri Prea Sfinţitului Alexandru pentru vizita în satul Dobreşti și tuturor credincioşilor ce au luat parte la eveniment.

* * *

Localitatea Dobreşti este binecunoscută în România, fiind locul de naştere al Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Parohia greco-catolică din Dobrești a luat fiinţă la anul 1858. În anul 1903, în Dobreşti erau 453 de credincioşi greco-catolici şi 176 de credincioşi de confesiune ortodoxă. Capela şi casa parohială greco-catolică din Dobreşti au fost lăsate în paragină după anul 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice. Clădirea a fost demolată în anul 2010 deoarece era într-o stare avansată de degradare, pe acel loc construindu-se o nouă biserică, de dimensiuni mici, pentru a corespunde nevoilor acestei comunităţi. Sfinţirea locului de biserică a avut loc la data de 20 februarie 2010. Într-un timp relativ scurt de cinci luni, biserica a fost terminată, astfel la 18 iulie 2010 a avut loc sfinţirea acestei biserici.

Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!

Biroul de presă eparhial

Secţiunea: Lugoj

Prima Sfântă Împărtăşanie Solemnă în Parohia Greco-Catolică Marghita

$
0
0

În Duminica a 6-a după Rusalii, la Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Marghita, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de pr. paroh Liţ Demian Gheorghe împreună cu pr. Cristian Bălănean, a avut loc Prima Sfântă Împărtăşanie Solemnă pentru şase copii cu vârste între 8 şi 10 ani. Deşi fiecare Sfântă Liturghie din duminicile de peste an are un grad mai ridicat de solemnitate, reamintind de Ziua Învierii Domnului, duminica din 8 iulie 2018 a avut, pentru comunitatea greco-catolică din Marghita, ceva din farmecul spiritual special al Marilor Sărbători ale creştinătăţii, reprezentând o veritabilă sărbătoare a parohiei.

Credincioşii participanţi în număr mare, mulţi dintre ei membrii şi apropiaţi ai familiilor celor şase copii care s-au întâlnit cu Domnul în Taina Sfintei Euharistii, au fost cuprinşi şi ei de emoţiile micuţilor creştini, atunci când aceştia au recitat rugăciunea Crezului şi Tatăl Nostru, dar mai ales la momentul comuniunii sacramentale. Mai mult ca sigur, în sufletele credincioşilor prezenţi au răsunat, mai puternic ca altădată, cuvintele Mântuitorului: „Dacă nu vă veţi întoarce şi nu veţi deveni asemenea copiilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor” (Mt 18,3). De altfel, la aceste cuvinte evanghelice pr. paroh Liţ Demian Gheorghe – care s-a ocupat timp de câteva săptămâni de catehezele copilaşilor şi de pregătirea lor pentru acest eveniment special şi unic din vieţile lor – a făcut referire în mod explicit în cadrul predicii, axată pe importanţa şi centralitatea Sacramentului Euharistiei în viaţa spirituală a oricărui creştin.

La finalul Sfintei Liturghii, cei şase copii au primit diplome speciale care să le aducă aminte de acest eveniment personal, precum şi câte o cărticică de rugăciuni, un rozar şi ceva foarte plăcut vârstei lor, adică … ceva dulce!

Domnul şi Sf. Fecioară Maria să îi aibă în pază, împreună cu familiile lor! Amin!

pr. dr. Cristian Bălănean
via EGCO.ro

imagine

Secţiunea: Oradea

Hirotonire de diacon în biserica Seminarului

$
0
0

Prin punerea mâinilor Preasfințitului Părinte Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, teologul Iulian Palas a fost hirotonit în dimineața zilei de marți, 24 iulie 2018, diacon. Înconjurat de un sobor de preoți, Preasfinția Sa a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Sfântul și Marele Mucenic Gheorghe” (a Seminarului) în prezența tinerilor din Eparhie aflați la Oradea cu ocazia „Universității de vară”, perioadă de pregătire în vederea Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic care va avea loc la Satu Mare.

Candidatul la treapta diaconiei a fost prezentat în fața ierarhului de către pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic, și de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicarul general, după care au urmat rugăciunile consacratoare și îmbrăcarea cu veșmintele specifice treptei: stihar, mânecuțe și orar. Părintele diacon Iulian Palas s-a născut la data de 19 ianuarie 1962 în localitatea Cârța din județul Harghita. Este absolvent al ASE București – Facultatea de Comerț din anul 1985 și al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Departamentul Oradea, promoția 2018. Ca economist a desfășurat mai multe activități în comerț, finanțe, contabilitate, domeniul fiscal în special în mediu privat. Liber profesionist (expert contabil, consultant fiscal, auditor financiar, evaluator) de mai bine de 25 de ani, a desfășurat activități prin firma proprie sau ca free-lancer. Părintele Iulian este căsătorit și are doi copii.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Ediția a X-a a Campusului Ecumenic Loreto

$
0
0

Pe lângă faptul că în Loreto găsim Sfânta Casă în care Fecioara Maria a primit vizita îngerului la Buna Vestire, se găsește și un paradis al ecumenismului „Centro Giovanni Paolo II”, unde a avut loc a X-a ediție a campusului ecumenic. Animați de iubirea lui Hristos și chemați de vocea Mariei și o delegație de tineri din Eparhia de Oradea a participat la acest campus. Aici aveau să se întâlnească cu o delegație de ortodocși de la Reșița, luterană din Suedia, anglicană din Danemarca, greco-catolică din Ungaria și delegația gazdă romano-catolică din Italia.

În acest an activitatea tinerilor participanți a fost ghidată de motto-ul: „Du-te și repară-mi casa”, cuvinte pe care Sfântul Francisc de Assisi, în biserica Sfântul Damian le aude de la „Răstignitul” ce zăcea neputincios pe cruce. Această casă nu este doar biserica, ci comunitățile din care facem parte, familia noastră și chiar și sufletul nostru, au concluzionat tinerii participanți în la sfârșitul campusului. Ca activități, campusul a fost structurat în așa manieră încât nici o delegație să nu se simtă inferioară celeilalte. Astfel luni a fost celebrată Liturghia romano-catolică de delegația italiană, marți Liturghia greco-catolică a delegației orădene, miercuri nu s-a celebrat sfânta liturghie (mai jos se va argumenta de ce), joi Liturghia luterană iar vineri Liturghia ortodoxă.

Luni și marți participanții fiind împărțiți pe grupe după o cateheză ținută de Părintele franciscan Marco, aveau timp la dispoziție să discute și să dezbată ideile prezentate în timpul catehezei și să încerce să păstreze ceva în sufletul lor. Miercuri a fost cea mai intensă zi din punct de vedere spiritual pentru participanți. Împărțiți fiind pe grupe aveau să se confrunte cu „Deșertul”. Campusul fiind situat la 4 km de centrul orașului Loreto, tineri au trebuit să parcurgă un itinerar care pe lângă traseu presupunea și câteva misiuni. Cele mai importante destinați pe unde trebuia să treacă fiecare grup era Muzeul din Loreto, Sfintele Trepte și pe la Surorile de clauzură din Loreto care își dedică cu totul viața contemplării patimilor lui Isus. Printre misiunile pe care tinerii le-au avut de înfruntat amintim: analizarea machetei Sfintei Case de la muzeu, meditație și rugăciune în timpul urcării Sfintelor Trepte, după care în capela Surorilor de clauzură fiecare după inima s-a trebuia să rostească în taină o rugăciune pentru refacerea unității. Iar ca semn de continuă rugăciune, fiecare tânăr care a trecut pe la mânăstirea avea să pună pe o față de masă o floare. Ziua de miercuri s-a încheiat cu o rugăciune comună în Catedrala din Loreto la care a fost prezent și Episcopul locului Mons. Fabio Dal Cin. Ca încheiere a momentului de rugăciune tineri au oferit ca și cadou Sfintei Fecioare fața de masă pe care fiecare a pus în după amiază o floare. Înainte ca fiecare participant să treacă prin Sfânta Casă un membru al fiecărei delegații ținând de o parte a feței de masă, au așezat-o pe Sfântul Altar din Sfânta Casă.

Joi tineri au vizitat împrejurimile orașului Visso zonă afectată de un cutremur devastator în 30 octombrie 2016. Au ascultat mărturia unor persoane afectate de cutremur, a voluntarilor care se ocupau de zonele afectate, a preotului paroh și a unei surori care interacționau cu cei afectați. Toți cei care au vorbit în fața tinerilor subliniau durerea pe care o simțeau în suflet când se gândesc că au pierdut tot ceea ce aveau și că trebuia să ia viața de la zero. Pe lângă acest fapt s-au bucurat de vizita făcută de tinerii participanți la campus și i-au rugat să nu renunțe la ideea de unitate. După încheierea mărturiilor a avut loc Liturghia luterană urmând ca după, tinerii împreună cu însoțitori lor să se întoarcă în campus.

Vineri au avut loc împărtășirea concluziilor, urmând ca sâmbătă fiecare delegație să pregătească un moment artistic de 10 minute în care să sublinieze mesajul fiecărei zile, după care a urmat sărbătorirea celor 10 ani de consecvență prin servirea unei felii de tort și lansarea de lampioane. Campusul s-a sfârșit duminică prin celebrarea Liturghiei romano-catolice în Catedrala din Loreto de către Excelența Sa Fabio, episcop de Loreto.

Deși a fost o experiență scurtă a ceea ce ar însemna unitatea, tinerii au plecat de la Loreto cu ideea de a duce puțin ecumenism în locurile din care provin. Și-au promis între ei să rămână uniți în rugăciune pentru unitate și că vor munci pentru a face ca într-o zi unitatea să se înfăptuiască.

Seminarist anul III
Pintea Vasile Gabriel
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Anunț: Pelerinajul tradițional la Nicula

$
0
0

Sub semnul Centenarului Unirii și al Anului omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu – Păstor al Eparhiei de Gherla și apoi de Cluj-Gherla (1917-1970) care atât de mult a îndrăgit Sanctuarul marian de la Nicula -, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul actual de Cluj-Gherla invită, în zilele de 14 și 15 august 2018, preoții, persoanele consacrate și credincioșii să participe la Pelerinajul tradițional greco-catolic la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula, cea care, de dincolo de timp, își revarsă razele ocrotitoare luminând dealurile zonei și pe toți „fii lacrimilor Maicii Sfinte” ce îi invocă aici, cu credință și smerenie, mijlocirea. Programul de pelerinaj și rugăciune organizat în colaborare cu Protopopiatul de Gherla cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, va fi următorul:

Marți 14 august:

  • Ora 16.00 – Procesiune din Gherla la biserica din Nicula
  • Ora 18.00 – Primirea Episcopului și a pelerinilor
  • Ora 18.15 – VECERNIA
  • Ora 19.30 – Paraclisul Maicii Domnului: Surorile CMD
    Cuvânt de învățătură: PS Florentin
  • Ora 21.30 – Calea Sfintei Cruci – ASTRU
  • Ora 22.30 – Rozariul de lumină – Grupul TIN
  • Ora 23.30 – Sf. Liturghie – Cuvânt de învățătură: pr. Anton Crișan

Miercuri 15 august – SĂRBĂTOAREA ADORMIRII MAICII DOMNULUI

  • Ora 01.00 – Adorație Euharistică: Grupul TIN
  • Ora 02.00 – Rugăciuni pentru bolnavi
  • Ora 03.00 – Rozariul Divinei Îndurări
  • Ora 03.10 – Miezonopterul: Părinții și Frații Bazilieni
  • Ora 04.30 – Rugăciuni și cântări mariane: Surorile Baziliene
  • Ora 06.00 – Acatistul Maicii Domnului: pr. Florin Pop și Reuniunea Mariană
  • Ora 07.30 – Sfințirea Apei și Binecuvântarea obiectelor de cult – pr. Patriciu Sălăjean – parohia Nicula
  • Ora 08.00 – Slujba Utreniei
  • Ora 09.15 – Primirea PS Florentin
  • Ora 09.30 – SFÂNTA LITURGHIE ARHIEREASCĂ

„Chiem la sufletească îmbrățișare pe bunii credincioși la sfânta Mănăstire a Niculei. Îndemnați-i, iubiți frați, să alerge cât mai mulți!” (Curierul Creștin, nr. 14/07.1931).

„Spre acest praznic luminat trece gândul meu și se îndreaptă chemarea mea. Cel ce poate să vină și să-și îndrepte pașii frumoși spre Nicula pentru a lua har și pentru a lua binecuvântarea Domnului.

Pentru a cerși belșugul cereștilor haruri și pentru împărtășirea binecuvântării, voi urca și în anul acesta dealul Sfintei Mănăstiri a Niculii. Acolo vă aștept la sfântă rugăciune pentru pacea a toată lumea, pentru așezarea Împărăției lui Dumnezeu în suflete și în lume, întemeiată pe sufletul Mântuitorului Isus, pe dragostea Lui, cu ocrotirea Maicii Preacurate, Împărăteasă și Doamnă!” (Curierul Creștin, nr. 14-15/07-08.1942).

Episcop Iuliu Hossu

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla


Un Cardinal, gazda INTC 2021

$
0
0

Astăzi, 29 iulie 2018, în ultima zi a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, găzduită în perioada 25-29 iulie 2018 de Dieceza romano-catolica de Satu Mare, s-a anunțatat că Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș va fi gazda următoarei Întâlniri Naționale a Tineretului Catolic din România din anul 2021.

Anunțul a fost făcut la sfârșitul Sfintei Liturghii de încheiere a evenimentului, celebrată în parcul ‘Grădina Romei’ din Satu Mare de Episcopii Catolici de ambele rituri din țară, în prezența Nunțiului Apostolic.

Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș a fost reprezentată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. De asemenea, crucea a fost predată tinerilor veniți din Arhieparhie, însoțiți de reprezentanții Biroului Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș pentru pastorația tinerilor și a copiilor.

Biroul Arhieparhial de Presă

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Școala de vară de teologie și filosofie, ed. II

$
0
0

Cea de-a doua ediție a „Școlii de vară de teologie și filosofie” din cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică a avut loc în perioada 9-13 iulie 2018 la Cluj-Napoca. Proiectul inițiat și coordonat de conf. dr. Alin Tat și de pr. dr. Claudiu George Tuțu s-a bucurat de participarea a 11 studenți masteranzi și doctoranzi din domeniile filosofie, studii religioase și teologie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a Universității București și a Central European University, Budapesta.

Profesorii invitați, prof. dr. Madeea Axinciuc (studii religioase și filosofia religiilor, Universitatea București) și dr. Emmanuel Tourpe (filosofie, Universitatea din Strasbourg), au abordat teme din iudaism și din filosofia contemporană. „Despre teofanie în Biblia ebraică” și „Penser demain: robots, genre, médias, identités, mobilité” au fost cele două teme în jurul cărora s-au desfășurat întâlnirile din cadrul școlii de vară.

Animate de discuții, întrebări și dezbateri, întâlnirile au fost un prilej de formare și de dialog între studenți și cercetători din domenii conexe. Evenimentul s-a bucurat și de o notă interconfesională și interculturală, fapt care a adus un plus în cadrul prelegerilor și a dialogurilor între participanți. Următoarea ediție a „Școlii de vară de teologie și filosofie” va avea loc în iulie 2019, datele exacte urmând a fi stabilite curând.

Livia Tîrziu

imagine imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Tinerii Eparhiei de Cluj-Gherla la INTC 2018 Satu Mare

$
0
0

Întâlnirea Naționala a Tineretului Catolic are loc o dată la trei ani şi este organizată alternativ de o dieceză romano-catolică şi de o eparhie greco-catolică. În 2015 Eparhia de Cluj-Gherla a fost gazda acestei întâlniri.

În perioada 25-29 iulie 2018, la Satu Mare, a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din România organizată de Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare. Patroana aleasă pentru INTC-ul de la Satu Mare a fost Sfânta Fecioara Maria, iar motto-ul „Nu te teme Marie, pentru că ai aflat har de la Dumnezeu” (Lc 1,30).

Aceste întâlniri le oferă tinerilor catolici ocazia să se întâlnească şi să se cunoască între ei, să participe la activități formative (la nivel uman și spiritual) şi să îşi manifeste entuziasmul prin momente culturale şi artistice.

Anul acesta din Eparhia de Cluj Gherla au participat un număr de 106 persoane format din mai multe grupuri: ASTRU Cluj, grupul MAGIS – tinerii ignațieni, Asociația Cercetașii Munților, preoți, seminariști și persoane consacrate, alăturându-se și păstorul lor, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu.

Peste o mie de participanți din toată țara au trăit împreună momente de rugăciune și comuniune, au participat la conferințe și mărturii, au cântat, au dansat, au participat la competiții sportive, au vizitat și au aflat lucruri noi despre orașul gazdă și multe activități din cadrul întâlnirii.

Alături de ierarhii prezenți, tinerii au participat la Sfânta Liturghie care a avut loc în mai multe biserici din Satu Mare și în mai multe rituri și limbi, trăind momente pline de har împreună.

În cadrul catehezelor tinerii au fost împărțiți pe grupe de vârste, dezbătând subiecte precum reconcilierea și caritatea ca vocație.

Vineri, în cadrul programelor alternative a avut loc o expoziție vocațională, unde ASTRU Cluj a avut un stand în care tinerii prezenți au putut afla care este misiunea noastră și activitățile pe care le desfășurăm.

În ultima zi a întâlnirii, tinerii s-au adunat toți în Grădina Romei unde s-au desfășurat majoritatea activităților și împreună cu episcopii, preoții și Nunțiul apostolic au participat la celebrarea Sfintei Liturghii duminicale. La finalul liturghiei Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și responsabilul pentru pastorația tineretului din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, a anunțat următoarea întâlnire care va avea loc în 2021, în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, iar oraşul gazdă al evenimentelor va fi Brașov, Sibiu sau Alba Iulia.

După ce am cântat împreună cu ceilalți tineri imnul întâlnirii, ne-am luat rămas bun de la cei cu care am petrecut zile minunate împreună și ne-am îmbarcat pentru a pleca spre casă, cu speranța ca o să ne revedem cât mai curând.

Mulțumim tuturor care au făcut posibilă această întâlnire, organizatorilor, sponsorilor și tuturor participanților. Sperăm că în urma acestei întâlniri tinerii să ducă mai departe entuziasmul și pacea pe care au dobândit-o în aceste zile la Satu Mare.

Să ne revedem cu bine în 2021!

Ana-Maria Bîrta,
Secretar ASTRU Cluj
via Cluj.ASTRU.ro

imagine

Mărturii și impresii post INTC2018:

  • A fost exact ce aveam nevoie. M-am simțit bine, am trăit, am găsit răspunsul la anumite întrebări, am strâns prietenii, am legat unele noi, am visat și m-am apropiat mai mult de credință. Cred că acest eveniment a fost încă o dovadă că tinerii catolici pot fi cool și creștinismul e încă la modă, dacă e trăit cu bucurie și pasiune. Dumnezeu nu ne vrea plictisiți, ci curajoși în a visa și a ne urma pasiunile pe care El le-a pus în noi! (Teodora)
  • Pentru mine, INTC Satu Mare a fost o ocazie de a întâlni prieteni vechi și noi, de a trăi cu bucurie fiecare clipă în comuniune cu tineri din întrega țară, romano-catolici sau greco-catolici, români sau maghiari. A fost, de asemenea, o ocazie de a crește în credință prin exemplul celor din jur, dar și printr-o experiență profundă cu Dumnezeul nostru. Mulțumesc din inimă organizatorilor și voluntarilor care s-au dăruit pe ei pentru a ne oferi o astfel de ocazie minunată. Sper să putem face și noi la fel (să ne dăruim pe noi înșine) de câte ori va fi nevoie. (Luminița)
  • „Cum poți fi atât de fericit când parcă ai tot, dar parcă nu ai nimic?” Asta e ceea ce îmi vine în minte când îmi aduc aminte de INTC. Am simțit atâta fericire și iubire alături de voi încât mi-au dat lacrimile la sfârșit. Când vezi oamenii că încep să plângă când vin de la spovadă, în momentele de rugăciune, că rămân îngândurați în momentele de cateheză sau la cântări, sau chiar când le vezi privirea plină de speranță din timpul liturghiei… atunci îți dai seama că ei sunt copleșiți de iubire. Că El e prezent printre noi și că au primit îmbrățișarea Lui iertătoare ce a schimbat tot: viața, alegerile și gândirea. Am simțit ce înseamnă cu adevărat o întâlnire cu Dumnezeu. Sper că această întâlnire v-a îndemnat și pe voi să aveți mai multă grijă de sufletul vostru și să faceți ACUM o schimbare în mai bine. (Roxana)
  • Când mă gândesc la INTC, îmi trece prin fața ochilor o imagine plină de culoare, o imagine veselă. A fost o experiență minunată care mi-a dat de gândit. Am simțit că în acel loc sunt mai aproape de Dumnezeu și credința mea în acele zile a fost mai puternică. Au fost câteva zile în care am legat noi prietenii frumoase, în care am stat lângă niște oameni minunați care mi-au devenit familie, am dat de oameni cărora le puteam spune ofurile și care la rândul lor au fost dispuși să se deschidă în fața mea și să spună ce ii doare. (Ioana)

Album foto: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Hramul Catedralei "Schimbarea la Față" din Cluj, îndemn la tărie în credință

$
0
0

Hramul Catedralei greco-catolice clujene „Schimbarea la Față” din Anul Domnului 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri, an dedicat Episcopului mărturisitor Iuliu Hossu -, sărbătorit în cadrul unei celebrări arhierești solemne, duminică, 5 august 2018, a fost un nou prilej de rugăciune de mulțumire, dar și privire retrospectivă și încredințare în mâna lui Dumnezeu. Celebrarea a marcat și momentul aniversării celor 16 ani de la Întronizarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu în tronul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla (la Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului din anul 2002), ca urmare a numirii sale de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea prin documentul Pascendi Dominici gregis.

La masa altarului, alături de Episcopul eparhial, au concelebrat Mons. Călin Bot vicar general, pr. Cristian Arinel Sabău protopop de Cluj I, pr. Florian Virgil, preot din generația care a păstrat continuitatea Bisericii în clandestinitate, pr. Ioan Laurean Daboc protoegumen al Ordinului „Sf. Vasile cel Mare”, pr. Lazăr Teodor paroh și pr. Florin Isac, ceremonier. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți teologi ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.

În cuvântul de învățătură, pornind de la evanghelia duminicii a 10-a după Rusalii, Mt. 17,14-23 (a vindecării unui lunatic), PS Florentin a invitat: „să ne punem și noi în scenă, să ne cântărim credința, dorința noastră de a primi miracole de la Isus. Să ne alăturăm acestui tată îndurerat care cere vindecare pentru fiul său și să ne punem problema profunzimii credinței noastre. Isus împlinește miracolul cu un firesc și o simplitate extraordinară.” În acest context, Ierarhul a pus întrebarea: „Ce este credința?”, și a oferit răspuns: „Ne amintim din catehism: este una dintre virtuțile teologale alături de speranță și de iubire. Credința este adeziunea liberă, personală, conștientă, pe care persoana umană o face față de întregul adevăr revelat de Dumnezeu, pentru a-l trăi și a-l transforma în fapte prin viața sa. Credința este condiția necesară pentru mântuire – o spune Evanghelia de la Marcu, o spune și Isus în repetate rânduri: «credința ta te-a mântuit, mergi în pace!» – după vindecare, după exorcisme, arătând că minunile din viața noastră depind de credința noastră. Există o legătură directă între credință și ceea ce Dumnezeu poate lucra prin noi sau în noi, prin puterea harului, a Spiritului Sfânt. Sfântul Ioan Gură de Aur spune foarte frumos, metaforic: «Credința are două aripi, postul și rugăciunea»”.

imagine

A fost argumentat în continuare legătura care există între credință, rugăciune și post. În timp ce postul este „un îndemn la echilibrul spiritual”, rugăciunea este „respirația sufletului, este aceea care menține legătura noastră cu Dumnezeu”. De aceea „credința se alimentează prin rugăciune și prin post. Nu este suficientă doar o credință mică, o credință moderată, pentru că riscul este ca această puțină credință să devină necredință în momentul încercării. Hristos dorește să știm cu toții că am primit puterea Spiritului Sfânt prin Botez, o primim în continuare prin Sfintele Taine, o avem! Depinde de credința noastră cum o vom putea ști utiliza pentru noi, sau pentru ceilalți, dacă este nevoie”.

Momentul Schimbării la Față a Domnului nostru Isus Hristos, a fost numit „o prefigurare în care Apostolii, pentru o clipă, primesc harul de a-l vedea pe Hristos cu ochii credinței așa cum era El de fapt: strălucitor în gloria Tatălui. Întrupându-se, El nu a abandonat în niciun fel această glorie pe care o avea, ca și Cuvânt al lui Dumnezeu”. A urmat mențiunea: „La aceasta suntem chemați și noi, să ne deschidem ochii credinței și să îl putem vedea pe Hristos în jurul nostru, în frații noștri, să îI recunoaștem urmele în viața noastră. Hramul Catedralei noastre este și un îndemn la fi tari în credință.”

Au fost apoi reamintite datele de referință ale unui scurt istoric al bisericii catedrale, locaș zidit între anii 1775-1779, în stil baroc, pentru o comunitate a călugărilor franciscani minoriți. „În anul 1924 această construcție este oferită, de către Papa Pius al XI-lea, decanatului (protopopiatului) de Cluj, care făcea parte din Arhidieceza Blajului. De abia în 1930, prin documentul Solemni Conventione, această construcție devine Catedrala Episcopului de Cluj-Gherla, odată cu mutarea sediului de la Gherla la Cluj. Episcopul Iuliu Hossu este cel dintâi care celebrează în această Catedrală Sfânta Liturghie, ca Eparh de Cluj-Gherla. Sediul prescris prin acest document din 5 iunie 1930, se va muta la Cluj în 1932. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această biserică catedrală, îi mulțumim și pentru hramul pe care ni-l pune în fața ochilor sufletului.”

În încheierea cuvântului său, PS Florentin a dorit să îi mulțumească Bunului Dumnezeu pentru cei 16 ani de episcopat, „aici, în acest tron arhieresc”, mulțumindu-I „pentru toate Sacramentele și sacramentaliile care au fost administrate aici în acest timp”. Preasfinția Sa a mulțumit părinților vicari, „care ne-au sprijinit și ne-au sfătuit în această misiune”, părinților consilieri, părinților protopopi, preoților parohi din întreaga Eparhie, „care sunt de fapt mâinile Episcopului în teritoriul eparhial”. A mulțumit și persoanelor consacrate „care înalță rugăciunile lor pentru întregul cler”, de asemenea, asociațiilor de laici, asociațiilor de tineri, Reuniunii Mariane, terțiarilor, tuturor credincioșilor Eparhiei încredințați de către Dumnezeu. „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale și îl rugăm să păzească în continuare drumul Eparhiei noastre, așa cum spunea Pontiful Roman în Bula de numire: «lumina Spiritului mângâietor și protecția Fecioarei Maria să fie mereu cu tine și cu comunitatea catolică Claudiopoli-Armenopoli de Cluj-Gherla, atât de dragă nouă și sufletului nostru».” Preasfinția Sa a încheiat cu rugăciunea pentru păstorire a unui Episcop.

imagine

La încheierea Sfintei Liturghii, luând cuvântul, pr. vicar general Călin Bot a reamintit momentul Întronizării din 6 august 2018 și, în numele clerului, a persoanelor consacrate și a credincioșilor, a oferit Episcopului de Cluj-Gherla un buchet de flori la aniversare. „Așa cum era de așteptat, misiunea pe care o aveți este extrem de complexă și vastă, atât la nivel pastoral cat și organizatoric și de conducere. În acest an (nn. după numirea sa ca vicar general), am avut ocazia să înțeleg mai mult din aceasta, un motiv în plus de a vă susține fiecare cu ceea ce putem în această misiune. Prin evenimentul Schimbării la Față, hramul Catedralei noastre, Isus îi întărește pe ucenicii Săi pentru cele ce vor urma. Arătându-le o rază din Dumnezeirea Sa îi întărește pentru pătimire, îi întărește în vederea misiunilor apostolice, dar și pentru a crede puterii și tainei iubirii Sale.”

Părintele a încheiat cu urarea: „același Isus de pe Tabor să continue să fie Eparhiei noastre Izvor de lumină și de întărire în cele ce le are de împlinit. Vă transmit, Preasfinția Voastră, recunoștința celor pe care îi păstoriți, pentru care munciți și vă sacrificați peste puteri zilele și viața. Întru mulți ani, Preasfinția voastră!”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, s-a acordat indulgență plenară cu ocazia sărbătoririi hramului Catedralei, după care toți participanții au primit câte o iconiță și arhiereasca binecuvântare. Celebrarea hramului Catedralei episcopale a fost devansată cu o zi față de data Sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, datorită unui important eveniment din viața Bisericii: consacrarea noului Episcop romano-catolic de Timișoara, PS József Csaba Pál, în Domnul Sfântul Gheorghe – Catedrala romano-catolică din Timișoara, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte întregul Episcopat al Bisericii Catolice din România, împreună cu Nunțiul apostolic în România și Republica Moldova.

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

ANUNȚ–Întâlnirea reuniunilor mariane din Eparhia de Lugoj

$
0
0

ÎNTÂLNIREA

Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj

-sâmbătă 25 august 2018-

Parohia Greco-Catolică „Sf. Maria Regina Păcii” din Timișoara

Program:

8:30-9:00 Rozariul Fecioarei Maria – misterele de bucurie

09:00-10:30 Sfânta Liturghie prezidată de P.S. Alexandru MESIAN

10:30-11:00 Cuvântul de învățătură al P.S. Alexandru MESIAN pentru R.M.

11:00-11:20 Pauză

11:20-11:40 Raportul de activitate a R.M.

11:40-12:30 Propunerile și experiențele R.M. parohiale

12:30-13:30 Prânz

13:30-14:00 Alegerea Comitetului Director

14:00-15:00 Adorație Euharistică, Coronița Îndurării Divine, Rugăciune de Consacrare la Inima Imaculată a Mariei

 

Terezia Pintea
Președinte R.M.E. Lugoj

Secţiunea: Lugoj

Viewing all 1942 articles
Browse latest View live