Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all 1942 articles
Browse latest View live

Instalarea noului protopop de Holod

$
0
0

A văzut alți doi frați, pe Iacov al lui Zevedeu și pe Ioan, fratele lui,
în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-și mrejele și i-a chemat.
Iar ei îndată, lăsând corabia și pe tatăl lor, au mers după El.
Evanghelia după Matei IV, 21-22

Într-un cadru festiv, în prezența credincioșilor din parohia Holod, părintele Ioan Tătar a fost instalat ca protopop de către părintele Antoniu Titus Chifor, vicar responsabil cu preoții. Evenimentul festiv a avut loc în Duminica a II-a după Rusalii, numită a „Chemării primilor apostoli”.

La Sfânta Liturghie au participat alături de părintele vicar și părintele Ioan Tătar, părintele Seica Gheorghe și părintele Tiseliță Cristian

În cuvântul de învățătură părintele vicar a vorbit despre chemarea apostolilor și chemarea fiecăruia dintre noi, de a sluji lui Dumnezeu. La finalul Liturghiei, părintele Chifor a citit decretul de numire, urându-i părintelui Tătar să aibă păstorire rodnică și să fie „drept, smerit, cu dragoste și blând căci așa a voit Dumnezeu”. Totodată i-a adus mulțumire părintelui Seica Gheorghe care a păstorit protopopiatul Holod timp de 20 ani.

Acum, Părintele Protopop devine model pentru preoții și credincioșii pe care îi are în grija sa. De acum, vrednicia Părintelui Protopop înseamnă deschidere spre sacrificiu și viață spirituală trăită pentru ceilalți, asemenea Mântuitorului.

Îi dorim părintelui Ioan Tătar păstorire sfântă și haruri de la Domnul!

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

Secţiunea: Oradea


A început la Lungro, Italia, Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa

$
0
0

– ediția XXI –

Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa, aflată la cea de-a XXI-a ediție, se desfășoară în perioada 14-17 iunie 2018 la Lungro, fiind organizată de Eparhia de Lungro a italo-albanezilor din Italia continentală, cu ocazia anului aniversar al Centenarului de la fondarea Eparhiei. La stabilirea obiectivelor reuniunii, Episcopul coordonator, PS Oliverio Donato, Episcop de Lungro, a formulat câteva provocări, identificate „în spiritul Conciliului Vatican II și în armonie cu Codul Canoanelor Bisericilor Orientale”, pe care le menționăm: „Cu cât Bisericile noastre Catolice Orientale sunt mai mult ele însele, cu atât mai pătrunzătoare va fi mărturia noastră. Cu cât mai vizibilă este aderarea noastră la Orientul creștin, cu atât mai fructuoasă și mai plină de valoare va fi complementaritatea noastră față de tradiția Occidentală și aceste Biserici vor putea să facă din ce în ce mai prezentă, în inima Bisericii, comoara Orientului creștin”.

Biserica Greco-Catolică din România este reprezentată la întâlnire de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, și PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș. Preasfinția Sa Florentin a transmis, la încheierea primei zile, imagini și informații de la acest important eveniment din viața Bisericii, menționând faptul că tema actualei ediții, „Chipul unei Biserici Orientale”, „va cuprinde conferințe discuții și dezbateri pe domeniile: Teologia, Dreptul particular, Liturgia Bisericilor Orientale”.

Preasfinția Sa a relatat: „Cei cca. 70 de participanți din Europa, Marea Britanie și Orientul Mijlociu sunt cazați la Hotelul Ariha din Rende (Cosenza). Prima zi a întâlnirii, joi, 14 iunie 2018, a început cu o celebrare în biserica S. Carlo Borromeo din Rende, după care, am plecat cu autocarul, din Rende, spre Lungro. Pe drum am admirat peisaje din Calabria – țara uleiului de măsline și a vinului, cu frumoase lanuri de cereale, multe fructe dar și cactuși, dealuri și văi. Intrăm în Lungro, unde ne așteaptă credincioșii pe străzi, aruncă de la balcoane hârtii colorate, ne întâmpină cu urări și binecuvântări. După primirea entuziastă, am intrat în sediul episcopal din Lungro, unde am fost primiți de credincioși în costume folclorice tradiționale. Aici am vizitat micul muzeu eparhial și apoi ne-am îndreptat în procesiune spre Catedrala frumos împodobită cu icoane și mozaicuri”.

Programul efectiv al reuniunii a început cu celebrarea solemnă, în rit bizantin, a Vecerniei, în Catedrala Sf. Nicolae din Mira. Împreună cu comunitatea locală, Episcopii catolici orientali au participat, în continuare, la sesiunea de deschidere. Au participat: ES Mons. Emil Paul Tscherrig, Nunțiul Apostolic din Italia, PF Sviatoslav Șevciuc, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, cei aproximativ 40 de Mitropoliți, Episcopi și Exarhi ai Bisericilor Catolice Răsăritene din Europa, precum și Episcopi din Conferința Episcopală din Calabria, un număr mare de preoți și credincioși din toate parohiile Eparhiei.

Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), a adresat un salut din care redăm câteva idei semnificative: „În această admirabilă Catedrală a Sfântului Nicolae de Mira, în numele CCEE, vă salut cu afecțiune pe voi, Păstori ai Bisericilor Orientale ale Europei: suntem catolici și europeni, diferiți prin modul în care trăim și ne celebrăm credința și totuși uniți într-o singură Biserică; diferiți prin apartenența la diferite națiuni, limbi și culturi, suntem trimiși să avem grijă de sufletul poporului nostru și sufletul Europei”.

„Într-un moment atât de hotărâtor pentru continentul nostru, în care este larg răspândit un sentiment de distragere a atenției și de nedumerire cu privire la sensul ultim al vieții, nouă, Episcopilor catolici, ni se cere înainte de toate să creștem în credința pasională pentru Hristos, pentru Adevărul revelat, pentru popoarele care ne sunt încredințate. Din acest motiv, ne reafirmăm dragostea față de Europa nu într-un mod nostalgic, ca și cum s-ar vrea întoarcerea în trecut, și nici măcar în mod ideologic, ca și cum creștinismul ar fi o religie civilă. Îmbrățișăm continentul cu o dragoste plină de speranță și înrădăcinată în istoria țărilor noastre, având o viziune integrală asupra omului, familiei, societății și, în același timp, cu o dragoste adevărată și entuziastă, fiind luminată de credință. Da, este vorba despre acea dragoste și despre acea speranță pe care Biserica o mărturisește atunci când lucrează în dragoste și când celebrează credința”.

„Bisericile Catolice Orientale din Europa, în special cele care au suferit persecuțiile teribile ale regimurilor comuniste, reprezintă o mare mărturie pentru întreaga Biserică Catolică, care are nevoie să respire cu ‘doi plămâni’. Pentru aceasta este necesar ca tradițiile orientale să fie din ce în ce mai cunoscute și iubite de credincioșii și de clerul din întreaga lume. Sunt mulțumit de faptul că în Europa, apropierea afectivă și efectivă a diferitelor comunități este o realitate în creștere. De asemenea, această întâlnire în Italia, în Eparhia de Lungro, este un semn vizibil despre frumusețea și catolicitatea Bisericii. Italia este onorată de prezența dvs. și suntem recunoscători Excelenței Sale Mons. Donato Oliverio, care a organizat evenimentul și ca mărturie despre prezența multiseculară a catolicilor italo-albanezi pe acest pământ”.

A urmat salutul Cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, care a amintit mai întâi despre o întâlnire pe care Sfântul Părinte o va avea, în mai puțin de o lună, în orașul Bari, în apropierea relicvelor Sfântului Nicolae – care patronează și Catedrala din Lungro -, cu Patriarhii catolici și ortodocși din Orientul Mijlociu, „pentru a se ruga și a reflecta asupra situației dramatice din această parte a Pământului iubită și vizitată de Dumnezeu în Întruparea Mântuitorului nostru, dar de multă vreme devastată”. Eminența Sa i-a invitat pe toți la rugăciune și să transmită în Eparhiile lor apelul la rugăciune, „pentru ca evenimentul din 7 iulie să fie călăuzit de Spiritul Sfânt și să găsească, prin același Spirit, ascultare și primire în inimile oamenilor”.

S-a amintit de rădăcinile adânci ale identității Bisericilor Catolice Orientale de-a lungul secolelor, care împreună reafirmă o misiune a acestor Biserici pentru prezent și viitor, chiar și în interiorul continentului european. Discursul a cuprins și o perspectivă istorică asupra Eparhiei de Lungro, evidențiind bogăția patrimoniului spiritual care se găsește în acest pământ binecuvântat. Totodată, la sărbătorirea centenarului de la înființare, Cardinalul a adresat calde urări Episcopului, preoților, diaconilor și tuturor credincioșilor acestei Eparhii, „ca Fața Domnului plină de lumină să fie cu ei, să îi ajute pe toți să meargă pe calea vieții căutând Fața Domnului”.

„Suferințele multora dintre credincioșii noștri astăzi ne impun să gândim, Biserica Latină și Bisericile Orientale, cele mai bune și realiste modalități pentru a garanta o ospitalitate solidară și concretă, animând, ca sarea pământului și drojdia, societățile noastre adesea secularizate și individualiste. De asemenea, să continuăm dialogul care încearcă să intuiască acele căi posibile pentru ca fenomenele care constrâng la emigrare și la părăsirea propriului pământ să aibă un remediu și o soluție. În acest fel, inspirată de programul pastoral al Eparhiei de Lungro pentru anul centenar, Biserica va continua să cultive căutarea ‘visului lui Dumnezeu’ pentru umanitate, oferind zilnic, fiecare, propria colaborare Domnului, pentru ca să vină Împărăția Sa de dreptate și pace pentru fiecare popor”, a încheiat Eminența Sa.

Tot în cadrul momentului inaugural, Nunțiul Apostolic în Italia a dat citire mesajului Papei Francisc, în care Suveranul Pontif își exprimă „recunoștința profundă pentru inițiativa providențială care vizează aprofundarea aspectelor importante ale identității și misiunii Bisericilor Catolice Răsăritene”. Papa „speră ca zilele de studiu să favorizeze legătura de unitate și comuniune între păstori, dând un impuls suplimentar și curajos noii evanghelizări a continentului european”. Programul zilnic, la care vor lua parte Episcopi și clerici care reprezintă 12 Biserici Catolice Răsăritene din Europa, va fi marcat de celebrarea zilnică a Sfintei Liturghii, mărturisind bogăția diferitelor tradiții liturgice din Biserica Catolică. Programul mai include oficii liturgice și vizite pastorale și culturale în zonă.

Reuniunea va continua în perioada 15-16 iunie, cu intervenții asupra personalității Episcopului, în special în ceea ce privește unele elemente ale noului proces de recunoaștere a nulității căsătoriei; alte teme: Liturghia, reînnoirea în fidelitate a identității Bisericilor Catolice Răsăritene și modul în care ea reînnoiește viața oamenilor. Alte aspecte care trebuie luate în considerare sunt caracteristicile particulare ale identității unei Biserici Catolice Răsăritene; legea particulară inter-eparhială și contribuția Bisericii Italo-Albaneze la itinerariul ecumenic.

La reuniune, care este facilitată de CCEE, sunt reprezentate: Biserica Italo-Albaneză din Italia (Eparhiile Lungro și Piana degli Albanesi), Biserica de Rit Bizantin-Slav din Bulgaria; Biserica Greco-Catolică din Belarus; Biserica Greco-Catolică din Republica Cehă, Exarhatul Apostolic pentru Catolicii de Rit Bizantin din Grecia; Biserica Greco-Catolică din Kazahstan; Biserica Greco-Catolică din Mukačevo; Biserica Greco-Catolică din România; Biserica Greco-Catolică din Serbia și Muntenegru; Biserica Greco-Catolică din Slovacia; Biserica Greco-Catolică Ucraineană (Ucraina, Marea Britanie și Irlanda, Germania, Italia, comunitățile ucrainene din întreaga lume); Biserica Greco-Catolică din Ungaria; Biserica Greco-Catolică Melkită; Biserica Catolică Armeană (Europa), Biserica Siro-Malabareză din Marea Britanie, Biserica Siro-Catolicilor din Europa.

Actuala ediție se va încheia duminică, 17 iunie, cu celebrarea Sfintei Liturghii din Catedrala Sfântul Nicolae din Mira. „Fie ca aceste zile de comuniune de întâlnire, de reciprocă ascultare, să ne ajute să putem înțelege mai bine și mai profund identitatea noastră și ‘chipul’ Bisericii pe care o reprezentăm, Una Sfântă Catolică și Apostolică! Amin. Așa să fie!”, a concluzionat Preasfinția Sa Florentin mesajul transmis din Lungro.

Reamintim faptul că cea dintâi Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa a avut loc în 1997, în Dieceza de Hajdúdorog (Ungaria) și a fost inițiată de Cardinalul Achille Silvestrini, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, care dorea să creeze un spațiu în care Episcopii acelor Biserici afectate în mod particular de regimurile ateiste „să poată să își clarifice tot mai mult rolul în Europa de astăzi și să fie iubite și respectate pentru istoria lor de loialitate față de Biserică și față de Papa, plătită cu preț scump” (din Introducerea Cardinalului Achille Silvestrini la Acta primei Întâlniri). Începând din 2009, aceste întâlniri au fost facilitate de CCEE.

imagine

imagine

imagine

Album foto: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Festivitatea de Absolvire la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj – 2018

$
0
0

Zi luminoasă și binecuvântată de Dumnezeu, sâmbătă, 16 iunie, la Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, unde a avut loc festivitatea de absolvire a promoției 2018 a Facultății de Teologie Greco-Catolice, Departamentul Blaj, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca. Și în acest an, festivitatea a fost onorată de participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care, alături de profesorii formatori, preoți, părinți, rude și prieteni, au făcut ca atmosfera să fie emoționantă pentru absolvenții cursurilor de licență și master.

Cum era și firesc, festivitatea a început cu Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, împreună cu părinții profesori și preoții din Catedrala „Sfânta Treime”, răspunsurile fiind oferite de studenții teologi din toți anii de studiu.

În cuvântul de învățătură, PS Claudiu a subliniat importanța formării spirituale și nu numai pentru orice creștin aflat în căutarea sensului vieții, cu atât mai mult pentru cei chemați la slujire, într-o lume în care a fi informat este la modă, dar nu și suficient pentru o persoană care dorește cu adevărat să-și împlinească destinul. O bună formare duce la o construcție stabilă, puternică, ce nu poate fi spulberată precum castele de nisip, în vremurile de restriște. În acest sens, PS Claudiu a amintit de exemplul de verticalitate al martirilor Bisericii Române Unite, model pentru fiecare dintre noi în viața de zi cu zi, dar mai ales atunci când suntem chemați la examenul credinței.

Ca de obicei la festivitățile de absolvire, părintele vicar Ioan Fărcaș a ținut o excepțională Lectio Brevis, tema din acest an fiind celebrarea Sfintei Euharistii, înțeleasă ca Liturghie a Bisericii. Subliniind importanța Sfintei Euharistii în viața noastră, întâlnirea noastră cu Dumnezeu, părintele Fărcaș i-a îndemnat pe cei care doresc să fie preoți să facă alegerea de a deveni slujitori în via lui Dumnezeu în primul rând pentru celebrarea Sfintei Euharistii.

Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolice din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prof univ. dr. pr. Cristian Barta a evidențiat faptul că promoția 2018 este și promoția din anul Centenarului Unirii, un ideal împlinit al Bisericii Române Unite cu Roma. Au mai ținut discursuri rectorul Seminarului, Pr. Florian Guţiu și Directorul de Departament, lect univ. dr. pr. Anton Rus, care au mulţumit tuturor celor implicaţi în formarea, timp de patru sau șase ani, a studenților teologi, mulțumiri speciale fiind adresate Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice și Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Curiei, pentru sprijinul acordat în formarea celor care  au absolvit teologia la Blaj.

Din partea studenților, discursul a fost ținut de Pompiliu Bulgăr, anul VI de studiu, absolvent al cursurilor master. Imediat după acest moment, a urmat predarea ştafetei, adică a crucii şi a icoanei, de către reprezentanţii absolvenţilor, reprezentanților anului III.

Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. pr. William Bleiziffer.

Nicu Goga

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Comunicat final al Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa

$
0
0

Cea de-a 21-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa
Lungro, Italia, 4-17 iunie 2018

„Strălucește în inimile noastre, iubitorule de oameni, Stăpâne, lumina cea fără stricăciune a cunoașterii Dumnezeirii Tale și deschide ochii minții noastre spre înțelegerea evanghelicelor Tale propovăduiri.” (Liturgia Sf. Ioan Gură de Aur)

În perioada 14-17 iunie 2018 a avut loc în Eparhia Lungro a Italo-Albanezilor din Italia continentală, întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, la invitația PS Mons. Donato Oliverio, Episcopul eparhial al locului. Întâlnirea, patronată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), a avut loc la Rende și este considerată ca pregătitoare pentru celebrarea primului centenar de la fondarea Eparhiei de Lungro, întemeiată la 13 februarie 1919 prin Constituția Apostolică a Papei Benedict al XV-lea, „Catholici Fideles Graeci Ritus”.

Tema centrală a întâlnirii, abordată în mai multe sesiuni de lucru, a fost „Chipul unei Biserici Orientale. Teologie – Drept particular – Liturgie”. Conferințele au marcat ritmul zilelor și au condus reflecția spre diferite aspecte ale vieții Bisericilor Catolice Orientale din Europa în momentul actual. În particular, despre: Episcopul, Tată, Cap și Judecător. Unele aspecte fundamentale despre noul proces matrimonial (Motu Proprio Mitis et misericors Iesu); Liturgia și identitatea între fidelitate și reînnoire; Sfânta Liturghie generează omul nou; Trăsături particulare ale identității unei Biserici Orientale; Patrimoniul disciplinar comun. Dreptul particular intereparhial o poartă deschisă: contribuția Bisericii Italo-Albaneze la itinerariul ecumenic.

Lucrările au început la Lungro, în după-amiaza zilei de 14 iunie, cu celebrarea Vecerniei în Catedrala „Sf. Nicolae din Mira”, plină de credincioși. Împreună cu Episcopul și cu clerul din Eparhie, au fost prezenți Cardinalul Leonardo Sandri Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale și Cardinalul Angelo Bagnasco, președintele CCEE, Episcopii Conferinței Episcopale din Calabria și numeroase autorități civile și militare. A fost prezent și Nunțiul Apostolic în Italia, Arhiepiscopul Emil Paul Tscherrig, care a adus mesajul Papei Francisc, în care Sfântul Părinte „își exprimă recunoștința profundă pentru binevenita inițiativă menită să aprofundeze aspecte importante ale identității și misiunii Bisericilor Catolice Orientale” și și-a exprimat urarea ca zilele de studiu „să favorizeze legătura de unitate și comuniune între păstori, dând un nou și curajos impuls noii evanghelizări a continentului european”.

Episcopii prezenți au tratat tema chipului unei Biserici Catolice Orientale din diferite perspective: de la cea istorică la cea liturgică, de la cea disciplinară la cea ecumenică. Din lucrări reiese clar că numai o mai mare adeziune și înțelegere a identității proprii unei Biserici Catolice Orientale, la lumina Conciliului Vatican II, permite o mai bună mărturie, incisivitate și un răspuns pastoral la provocările actuale ale continentului european și o adevărată împărtășire a tezaurului Orientului creștin în inima Bisericii Universale.

imagine

Schimbul de idei cotidian din aceste zile, a permis de asemenea (Episcopilor) să poarte în inimă și rugăciune problemele și suferințele multor credincioși catolici orientali din Europa: drama războiului din Ucraina, dificultățile Bisericilor orientale care doresc să trăiască și trăiesc Evanghelia lui Hristos și doresc să o vestească oamenilor de bunăvoință. Reflecția asupra chipului unei Biserici Catolice Orientale a făcut ca aceste Biserici să conștientizeze potențialul pastoral și comorile spirituale prezente în respectivele comunități, care doresc să le împărtășească cu întreaga Biserică. Bisericile Catolice Orientale din Europa nu sunt închise, ci mai degrabă deschise la problemele, suferințele multor creștini persecutați, în particular fraților care, în special în Orientul Mijlociu, își trăiesc credința mărturisită de sângele martirilor din zilele noastre. În acest scop, Episcopii prezenți se asociază rugăciunii din 7 iulie, de la Bari, convocată de Papa Francisc și la care se vor alătura numeroși Patriarhi catolici și ortodocși pentru a-și mărturisi dorința de pace și dreptate pentru acest pământ, iubit și vizitat de Dumnezeu, dar de prea mult timp martirizat, violentat și devastat de oameni, uitând de demnitatea lor și de a altora, care adesea l-au făcut marfă de schimb pentru interese josnice ale unor puteri regionale sau mondiale. Gândul nostru de apropiere se îndreaptă și către numeroșii migranți forțați să își părăsească propria casă și pe cei dragi în căutarea unor condiții mai bune de trai și cu mulțumire față de comunitățile care îi primesc.

Zilele întâlnirii, pe lângă sesiunile de studiu, au prevăzut și pelerinaje la diferite obiective turistice importante pentru credință din Calabria: Sanctuarul San Francesco di Paola, patronul Calabriei și al celor care călătoresc pe mare, vizita la Muzeul Diecezan „Codex Purpureus” din Rossano Calabro, unde Episcopii au putut admira renumitul codice din sec. al VI-lea, și au celebrat Sfânta Liturghie în două dintre localitățile Eparhiei di Lungro: în parohia Sf. Maria Înălțată la Ceruri din Frascineto și în parohia Sf. Mare Martir Dumitru din San Demetrio Corone. Reuniunea s-a încheiat la Lungro, duminică, în 17 iulie, cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești în Catedrala „Sf. Nicolae din Mira”. Diferitele celebrări liturgice le-au permis (invitaților) să se roage cu comunitatea locală, în limba greacă, italiană și albaneză. Au fost momente de intensă rugăciune pentru această Biserică din Lungro.

La încheierea întâlnirii Arhiepiscopii și Episcopii participanți au transmis sincere mulțumiri, în primul rând Papei Francisc pentru cuvintele sale încurajatoare și Congregației pentru Bisericile Orientale, personal Cardinalului Prefect, Cardinalul Leonardo Sandri, Arhiepiscopului Secretar Mons. Cyril Vasil’ SJ și Subsecretarului, Rev. Pr. Lorenzo Lorusso OP. Congregația a ajutat adeseori cu sprijin material și personal, Biserica din Lungro și toate Bisericile Orientale Catolice. O mulțumire și pentru CCEE care a fost prezentă prin Cardinalul Angelo Bagnasco care a urmărit lucrările cu interes și intervenții punctuale. (S-a adresat) o mulțumire și Conferinței Episcopale Italiene pentru susținerea oferită pentru buna desfășurare a întâlnirii. O mulțumire specială a fost adresată Eparhiei de Lungro și personal Episcopului Donato Oliverio, precum și tuturor preoților, diaconilor și credincioșilor care s-au implicat pentru buna desfășurare a reuniunii.

A fost un început al celebrării centenarului și din partea tuturor celor prezenți o urare și o rugăciune pentru ca Domnul să continue să binecuvânteze această Biserică Catolică Orientală din inima Italiei continentale, deschisă mereu vestirii Evangheliei lui Hristos. La Lungro s-a experimentat chipul unei Biserici reînnoită de Spiritul Sfânt, transfigurată de prezența milostivă a Tatălui Ceresc, care răspândește, prin viața sa și prin lucrările sale, lumina bunătății și iubirii lui Hristos Mântuitorul. La încheierea reuniunii, Episcopii au prezentat Mariei, Mama lui Dumnezeu, Achiropita, rodul muncii lor pentru a fi prezentat lui Dumnezeu.

Secţiunea: General

Vizita seminariștilor orădeni la "Casa Sfântul Iosif" de la Odorheiul Secuiesc

$
0
0

La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de seminariști de la Seminarul Greco-Catolic orădean, împreună cu formatorii lor, au vizitat „Casa Sfântul Iosif” din Odorheiul Secuiesc. În drumul nostru spre Odorhei, am trecut prin Municipiul Târnăveni, un mic orășel din județul Mureș, unde am vizitat biserica greco-catolică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, locul în care, sâmbătă seară, am și oficiat Vecernia. Tot în Tărnăveni am vizitat, împreună cu grupul de seminariști, și sediul protopopial unde am fost primiți cu căldură de părintele protopop Ciulea Vasile Onoriu.

După Vecernie ne-am reluat drumul spre Odorhei, ajungând spre seară la „Casa Sfântul Iosif”, o oază de liniște și de pace sufletească, fiind primiți cu dragoste de către sora Emilia care este coordonatoarea centrului și stareța lăcașului. Încă din primele momente ale vizitei noastre am fost profund marcați și emoționați de mărturiile pe care sora Emilia ni le-a relatat despre viața copiilor care locuiesc în casă. Am vizitat de asemenea capela, sălile de studiu, dormitoarele și laboratoarele de practică, fiind impresionați de mărimea și de capacitatea acestui cămin.

„Casa Sf. Iosif” de la Odorheiu Secuiesc a fost construită în anul 1992 de către Fundația elvețiană „Basel Hilft”. În urma derulării unui reportaj despre casele de copii din România, această fundație a construit mai multe centre, donându-le apoi acelor oameni mărinimoși care doreau să se ocupe de copiii abandonați, proveniți din diferitele medii sociale defavorizate. În prezent, „Casa Sfântul Iosif” dispune de 200 de camere, o cantină, săli de studiu, laboratoare, sală de sport și o capelă unde de mai bine de cinci ani este expus spre adorare Trupul Mistic al lui Cristos în Sfânta Euharistie.

Sub acoperișul casei locuiesc aproximativ 150 de copii de diferite vârste, religii și etnii, supravegheați de opt călugărițe din Congregația Inimii Neprihănite, care a luat naștere în timpul regimului comunist prin sora Ionela, o călugăriță greco-catolică care a fost arestată și închisă în închisorile comuniste. Conform unei imagini pe care am observat-o în incinta mănăstirii, Sfânta Fecioară este prezentată ca stând deasupra României, călcând cu piciorul drept pe capul șarpelui, din ochii ei izvorăsc lacrimi de durere, iar în mâna dreaptă poartă rozarul. Din relatările sorei Emilia, am aflat despre programul centrului unde sunt adăpostiți copiii, am aflat și despre ororile pe care localnicii le-au făcut la început împotriva măicuțelor prezente acolo, dar și despre activitatea pe care ele o au în fiecare zi împreună cu copiii, aceasta fiind o dovadă vie de iubire, de credință și de ascultare a mesajului marian transmis de Preacurata.

Duminică dimineața, am participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie care a avut loc în capela mănăstirii, unde au slujit cei doi preoți, părintele rector Anton Cioba împreună cu părintele spiritual Lucian Groșan, Liturghia fiind animată de grupul de seminariști de la Oradea, împreună cu ceilalți credincioși, măicuțe și copii prezenți în capelă. Sperăm că ne vom întoarce curând în această oază de pace și liniște sufletească, retrăind experiența profund spirituală din acest sfârșit de săptămână. Până atunci ne rămâne doar să ne încredințăm Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria și să o rugăm să vegheze asupra noastră și asupra tuturor credincioșilor de pretutindeni, rugându-se Bunului Dumnezeu pentru noi.

Cristian Ciulea, anul II
via SeminarOradea.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Parohia Agârbiciu în pelerinaj la Sanctuarul Fecioarei Săracilor din Cărbunari

$
0
0

„Duminica 18 iunie 2018, am avut onoarea să primim la Sanctuarul din Cărbunari vizita pelerinilor din Parohia Greco-Catolică Agârbiciu însoţiţi de părintele paroh Ioan Mădăraș”, a declarat pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Pr. Dumitru Petru – Rectorul Sanctuarului Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj.

În ciuda drumului greu, pelerinajul a început la ora 9:30 cu Calea Sfintei Cruci, după care părintele paroh Ioan Mădăraş împreună cu rectorul sanctuarului, au celebrat Sfânta Liturghie în prezenţa numeroşilor pelerini.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost rostită rugăciunea de consfințire a familiei la Fecioara Săracilor, urmată de o agapă fraţească.

„Ne bucurăm de astfel de vizite şi iniţiative precum cea a părintelui Mădăraş şi aşteptăm şi alte comunităţi parohiale din Arhieparhia noastră, ca împreună să ne rugăm în acest loc binecuvântat Sfintei Fecioare pentru mijlocirea ei la Domnul nostru Isus Cristos!” a mai spus pr. Dumitru Petru – Rectorul Sanctuarului Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj.

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

O nouă anchetă în procesul de Beatificare a Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluț – fecioara stigmatizată de la Bocsig

$
0
0

clip_image001În data de 18 iunie 2018, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj a început ancheta suplimentară eparhială în procesul de beatificare a servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. (1910-1939), fecioara stigmatizată de la Bocsig.

Dorim să facem următoarea precizare: un proces de beatificare se desfăşoară în două faze: faza eparhială şi faza romană.

Reamintim că la 2 decembrie 2015, Sfântul Scaun Apostolic al Romei, prin Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, la cererea episcopului de Lugoj, Alexandru Mesian, a acordat Nulla Osta pentru începerea procesului de beatificare.

Astfel, începerea procesului de beatificare, faza eparhială a avut loc la Lugoj în dimineaţa zilei de 4 aprilie 2016, cu prima sesiune de deschidere şi s-a încheiat cu sesiunea de închidere în 18 iulie 2017, când dosarul a fost predat la Congregația Cauzelor Sfinților de la Roma. În urma examinării dosarului, Congregația a decis că este nevoie de o nouă anchetă eparhială suplimentară, pentru a aduce noi mărturii actuale despre faima de sfințenie a Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluț.

Tribunalul cauzei de beatificare a servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ, în ancheta eparhială suplimentară este constituit din:

  • Actorul cauzei – Prea Sfinţia Sa, Alexandru Mesian, Episcop Eparhial de Lugoj;
  • Postulator: rvs. pr. dr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma;
  • Vicepostulator: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj;
  • Promotorul justiţiei: pr. Alexandru Ploştinaru, Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj;
  • Notar„ad causum”: pr. dr. Marius-Petru Pop, consilier eparhial şi secretar episcopal;
  • Notar actuar: pr. Gherghel Petrişor-Adrian, paroh Zorlenţu Mare;
  • Delegat episcopal: pr. Cristian Gheorghe Chişvasi, paroh Vărădia;
  • Comisia de experţi în istorie şi arhivistică: Pr. dr. Sergiu Soica şi Ipod. Raimondo-Mario Rupp.
  • Traducători: Pr. Mihai Răzvan Oprișa și Pr. Prot. Flavius Jurca

 

Biroul de presă eparhial

***

Biografie

Rafila Găluţ s-a născut pe 8 februarie 1910 la Bocsig, jud. Arad. A fost botezată la 10 februarie 1910 în biserica greco-catolică „Sf. Gheorghe” din localitatea natală, de către Pr. Demetriu Nysztor. Credincioasă greco-catolică, de mică a fost foarte apropiată de Biserică. În 1931 doreşte să devină călugăriţă în Congregaţia Maicii Domnului de la Blaj dar, datorită sănătăţii sale fragile, este sfătuită să renunţe.

Tânăra fecioară din Bocsig a trăit o viaţă spirituală exemplară, spovedindu-se cel puţin o dată pe lună şi primind foarte des Sf. Euharistie; a participat la Sf. Liturghie şi la diferitele devoţiuni ale Bisericii Greco-Catolice: Sf. Rozar, Calea Crucii, Adoraţie euharistică, novenele către Sf. Anton de Padova şi Sf. Tereza de Lisieux.

În perioada 1931-1939 a purtat stigmatele (rănile Domnului), lucru confirmat nu numai de parohul locului, Pr. Petru Vancu, ci şi de diferiţi preoţi şi medici delegaţi din partea Episcopiei Lugojului să investigheze acest caz deosebit. Este interesant că în aceeaşi perioadă cu stigmatele Rafilei Găluţ, Icoana Maicii Domnului aflată în biserica greco-catolică din Scăiuş, a lăcrimat în zilele 30 septembrie şi 15 octombrie 1934.

Primul raport despre stigmatele Rafilei este trimis de Pr. Petru Vancu Episcopiei de Lugoj pe data de 11 noiembrie 1933. Episcopul Alexandru Nicolescu de Lugoj îl însărcinează pe Pr. Dr. Iuliu Raţiu să întocmească un chestionar cu 48 de întrebări care îi vor fi puse Rafilei despre stigmate şi despre viziunile pe care ea spunea că le are, răspunsurile la chestionar fiind prezentate Episcopului împreună cu un raport pe data de 20 ianuarie 1934. Episcopia de Lugoj informează Congregaţia Bisericii Orientale (Dicaster al Sfântului Scaun) despre cazul Rafilei Găluţ printr-o scrisoare adresată Cardinalului Luigi Sincero pe data de 15 aprilie 1934; documentele referitoare la acest caz sunt traduse şi trimise Sf. Scaun pe data de 27 iulie 1934.

La 30 august 1934 Sfânta Congregaţie pentru Biserica Orientală comunică Episcopului Alexandru Nicolescu că documentaţia referitoare la Rafila Găluţ a fost transmisă Sfântului Oficiu. Pe 10 septembrie 1934 Episcopul Alexandru Nicolescu transmite Congregaţiei pentru Biserica Orientală concluziile preoţilor care au investigat cazul Găluţ: Pr. dr. Dominic Niculăeş, Pr. Petru Herlo şi Pr. dr. Iuliu Raţiu. Aceştia descriu stigmatele precum şi viziunile Rafilei: viziuni cu Maica Domnului care îi vorbea şi viziunile cu Isus Cristos.

Pe data de 16 septembrie Rafila Găluţ este consultată la sediul parohiei greco-catolice Arad II-Şega de o comisie de medici formată din Dr. Nicolae Butean, Dr. Iuliu Vicas, Dr. Teodor Pop şi Dr. Vasile Cucu. Medicii nu reuşesc să dea o explicaţie ştiinţifică stigmatelor Rafilei. Ei au observat rănile de pe frunte, de pe cele două pălmi, de pe coastă şi de pe picioare. S-a constatat că stigmatele nu apar la intervale fixe, ci la date anunţate de Maica Domnului.

Pe data de 1 octombrie 1934 apariţia stigmatelor se face în prezenţa medicului Teodor Vicas, a Pr. Petru Herlo şi a Pr. Petru Vancu, redactându-se un proces verbal, document tradus şi transmis imediat Sf. Scaun.

În zilele de 6-7 octombrie 1934 Rafila Găluţ se află la Lugoj cu ocazia Congresului AGRU şi a vizitei Regelui Carol II în oraş şi este primită de Episcopul Alexandru Nicolescu la reşedinţa episcopală, ocazie cu care Episcopul constată personal stigmatele. Rafila Găluţ se va ruga cu oceastă ocazie în faţa Icoanei Maicii Domnului de la Scăiuş adusă în pelerinaj la Catedrala greco-catolică din Lugoj. Raportul cu privire la vizita Rafilei la Lugoj este redactat de canonicul Marianescu.

Pe data de 20 februarie 1935 Episcopia de Lugoj trimite un nou raport Congregaţiei pentru Biserica Orientală referitor la cazul Rafilei Găluţ.

Pe data de 27 mai 1935 Pr. Augustin Pop OSBM care ţinea Misiuni populare la Bocsig în acea perioadă, înaintează Episcopiei de Lugoj un raport despre Rafila Găluţ, în care aceasta este definită de călugărul bazilian drept „o fiinţă favorizată de Dumnezeu”, negăsind nicio explicaţie naturală pentru stigmate.

Din 31 ianuarie 1936 stigmatele au sângerat tot la două săptămâni, câte 3 zile, până în 15 aprilie 1939, când Rafila Găluţ a murit.

În 1948 Episcopia de Lugoj a iniţiat o nouă anchetă, încredinţată Pr. Vasile Borda. Acesta a încercat să adune informaţii de la toţi cei care au cunoscut-o pe Rafila.

Calităţile Rafilei Găluţ recunoscute de contemporani erau: evlavie, ascultare, răbdare, mortificări, curăţie, modestie, credinţă simplitate, apostolat laic, iubirea aproapelui, stigmate şi viziuni, chiar daruri profetice.

În 1979 se reface mormântul Rafilei Găluţ, la cheltuieli contribuind şi Prea Sfinţitul Episcop Ioan Ploscaru de la Lugoj, care s-a ocupat în perioada comunistă de strângerea tuturor documentelor referitoare la fecioara stigmatizată de la Bocsig.

 

RUGĂCIUNE PENTRU BEATIFICAREA SERVEI LUI DUMNEZEU

R A F I L A     G Ă L U Ţ

 

Doamne Isuse Cristoase care ne-ai arătat mărirea Ta prin virtuţile Servei Tale Rafila Găluţ, fecioara stigmatizată de la Bocsig,

Te rugăm să arăţi vrednicia acesteia pe pământ, ridicându-o la cinstea altarelor.

Te rugăm ca prin mijlocirea Prea Curatei Fecioare Maria, să fie beatificată cât mai curând spre cinstea Bisericii Tale şi spre mântuirea neamului omenesc.

Fă ca prin mijlocirea ei, să dobândim darurile de care avem nevoie …

Amin.

Secţiunea: Lugoj

Scrisoare către absolvenții de teologie de la Blaj

$
0
0

 

Dragi absolvenţi,

 

Iată că Dumnezeul timpului şi al veşniciei, în înţelepciunea şi providenţa Sa, ne-a învrednicit să ajungem cu bine la sfârşitul studiilor voastre la Facultatea de Teologie Greco-Catolică de la Blaj. Cu această ocazie ţin să vă adresez câteva cuvinte, fiecăruia dintre voi, pentru a vă felicita pentru rezultatele obţinute şi pentru a vă ura succes în viaţă.

În timpul anilor universitari am reuşit să fim o comunitate academică bine închegată, cu activităţi şi cursuri interesante, cu un corp profesoral bine pregătit, aspecte care au vizat asigurarea calităţii procesului de învăţământ, întrucât toţi – studenţi şi profesori – ţinem la calitatea şi prestigiul instituţiei noastre. Vă mulţumesc că aţi ales să studiaţi la Blaj.

O parte dintre voi sunteţi teologi seminarişti: Dumnezeu să vă dea în continuare un drum vrednic spre preoţie; unii sunteţi deja preoţi: Dumnezeu să vă dea şi de-acum încolo o preoţie sfântă; o altă parte sunteţi surori călugăriţe: Dumnezeu să vă învrednicească mereu cu chemare sfântă; unii sunteţi laici vrednici ai Bisericii care v-aţi înscris la teologie pentru a învăţa despre Dumnezeu: acelaşi Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Tuturor absolvenţilor vă mărturisesc că sunteţi pregătiţi să schimbaţi lumea din jurul vostru. Mărturisiți-vă credința, cu blândețe și duioșie uneori, cu convingere și curaj alteori. Fiți incisivi atunci când e cazul, dar întotdeauna acționați cu dragoste, schimbând în bine lumea, oamenii, lucrurile, pe voi înșivă. Ați învățat la cursuri că nimic nu se întâmplă cazual, fără ca Dumnezeu să permită sau să vrea. Astfel, înscrierea voastră la Facultatea de Teologie a intrat în planurile Făcătorului. De aceea, astăzi este timpul potrivit să întrebați în fața Lui: Doamne, oare cum să aplic în viața mea anii de teologie? Cum vrei Tu ca eu să transfer în viața de zi cu zi ceea ce am învățat pe băncile școlii? Cum să procedez ca Facultatea frecventată să-mi influențeze pozitiv relația cu aproapele, cu familia, cu colegii, cu prietenii?

Suntem recunoscători corpului profesoral pentru competenţa, profesionalismul şi credinţa de care a dat dovadă, pentru implicarea în formarea intelectuală şi teologică a voastră, oferindu-vă o bună formare sacerdotală şi spirituală.

Vă doresc să vă bucuraţi din plin de străduinţele de până acum iar eforturile voastre să se concretizeze în realizări spirituale, profesionale, familiale şi sociale pe măsură. Vă îndemn să vă ţineţi strâns în continuare de comunitatea parohială din care faceţi parte şi să colaboraţi cu părintele paroh. Nu uitaţi că porţile Şcolilor Blajului rămân mereu deschise pentru voi. Veți rămâne în continuare absolvenții (alumnii) noștri.

Pe voi pe toţi vă îndemn ca, dacă aţi acumulat în mintea şi sufletul vostru lucruri frumoase şi profunde despre Dumnezeu în anii studenţiei la Blaj, să propuneţi şi altor prieteni şi cunoscuţi – care doresc să-şi lărgească orizontul credinţei, să-şi aprofundeze motivaţiile propriei vieţi, să dea un răspuns profund creştin întrebărilor vieţii şi chiar să participe la acţiunea didactică, pastorală şi social-educativă a Bisericii – să se înscrie la Facultatea noastră în sesiunile de admitere din iulie și septembrie.

În finalul acestei scrisori vă îndemn să fiţi mândri că aţi fost studenţi la Blaj şi să arătaţi acest lucru, acolo în mediul în care trăiţi, în atitudinea voastră, în cuvinte, îndemnuri, gesturi şi priviri. Blajul oferă un mod de a se raporta la lume şi la oameni, la evenimente şi la trăiri; există un spirit al Blajului pe care vă îndemn să-l răspândiţi printre oameni şi locuri.

În încheiere, dragi studenţi, v-aş mai împărtăşi gândul că cel mai minunat lucru pe care-l puteţi face ca absolvenţi ai Şcolii Teologice de la Blaj este să daţi mărturie despre Dumnezeu; să fiţi mărturii autentice ale existenţei şi bunătăţii lui Dumnezeu, ale prezenţei şi iubirii Sale de oameni. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 

Blaj, la 16 iunie 2018

Lect. univ. dr. pr. Anton RUS

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Ziua de rugăciune pentru sfințirea preoților în Eparhia de Cluj-Gherla

$
0
0

Ziua de rugăciune pentru sfințirea preoților în Eparhia de Cluj-Gherla –
întâlnire cu Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun

Joi, 21 iunie 2018, Episcopul și preoții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla s-au reunit la un program de reculegere și rugăciune, cu ocazia Zilei de rugăciune pentru sfințirea preoților, organizat sub coordonarea pr. Marius Cerghizan, Vicar cu preoții. Biserica Catolică propune anual o zi pe care preoții să o petreacă împreună, în adăpostul sigur al Inimii Preasfinte a lui Isus – căreia, în Biserica Catolică, îi este consacrată în mod special luna iunie. În reculegere, cu privirea îndreptată spre propria chemare și misiune încredințată lor în ziua hirotonirii, preoții au fost chemați să asculte, la fel ca întâia oară, vocea dulce a Bunului Păstor, pentru a o recunoaște și urma, cu înnoită credință și dragoste, pe drumul slujirii preoțești.

O surpriză le-a fost rezervată în debutul programului: în capela Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, au avut ocazia de a audia un distins oaspete, pe prof. univ. dr. Liviu-Petru Zăpârțan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, care le-a prezentat diferite aspecte ale activității importante pe care o desfășoară. S-a ridicat, desigur, subiectul despre o posibilă vizită a Suveranului Pontif în România în viitorul apropiat. Ambasadorul a mărturisit că, în cadrul întâlnirilor frecvente pe care le are cu Sfântul Părinte, deschide de fiecare dată acest subiect și Papa cunoaște faptul că este dorit și așteptat în România.

A mai afirmat că există „nevoia de a ne face cât mai auzită vocea, dorințele noastre. Țara noastră a dat lumii nume precum George Enescu, Constantin Brâncuși, Eugen Ionesco, Emil Cioran, mari spirite ale lumii contemporane despre care Papa știe”. Pe de altă parte, într-un context mai larg, Sfântul Părinte a declarat că are ca prioritate dialogul și colaborarea între Bisericile Catolică și Ortodoxă, ceea ce dezavantajează Bisericile Greco-Catolice. Dar această prioritate este motivată de faptul că „în mod sigur Papa conștientizează că indiferent de faptul că suntem catolici sau ortodocși, în fața valului de ateism, de materialism care domină societatea contemporană, este bine să ne dăm cu toții mâna în apărarea sistemului de valori în care credem”.

Tocmai pentru acest motiv, a amintit câteva proiecte, care deja au fost inițiate: „Cu ajutorul autorităților locale, sper că vom reuși să cinstim cum se cuvine cei 100 de ani ai formării noastre ca stat modern, național și unitar. În octombrie vom avea o sesiune care se va ține în Vatican, cu copreședinția [rectorului Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr.] Ion Aurel Pop și a pr. Bernard Ardura, președintele Comitetului Pontifical de Științe Istorice din Vatican. Un alt eveniment va fi organizat cu ajutorul președintelui Consiliului Județean din Cluj, care va face o expoziție cu Muzeul de Artă din Cluj, în Palatul Lateran; ea se numește: ‘Peisaj cultural transilvan modelat de biserici’, și doresc să ducem piese care să arate că Transilvania a fost, și sper să rămână, un creuzet al omenirii, al valorilor fundamentale care ne leagă de Europa”.

Un alt proiect: „Am propus ca în perspectiva audienței la Sfântul Părinte, în 9-11 noiembrie 2018, sub patronajul Ambasadei României să organizăm un Te Deum de cinstire”. A mărturisit că ar fi un motiv de mândrie ca „Episcopii noștri din România în Roma să celebreze un Te Deum pentru România”. S-au amintit și alte acțiuni, precum lansări de carte, organizare de concerte, manifestări prin care România să fie mai mult cunoscută și prețuită în statul Vatican. După conferință, s-a făcut rugăciune în capelă, o Oră canonică. A urmat un timp de împărtășire în clădirea Liceului, cu discuții pe grupuri și sintetizarea acestor discuții într-un mănunchi de concluzii, ce au fost prezentate apoi în plen.

Preoții au ascultat, de asemenea, meditații spirituale și, la final, un cuvânt de povață și încurajare le-a adresat Păstorul Eparhiei, PS Florentin Crihălmeanu, care a adresat un apel la încredere, în primul rând în Isus, care să le fie Prietenul și confidentul prin excelență, dar a subliniat și importanța prieteniei unii cu alții: „Ce mult înseamnă a avea prieteni apropiați, acei oameni de încredere cărora să le poți spune tot ce gândești”. I-a îndemnat să prețuiască prietenia, prietenul „care îți spune o vorbă bună, chiar dacă nu îți acceptă pe deplin ideile”. „Cel mai mare dușman al preotului este singurătatea”, „diavolul este cel care dezbină”, de aceea acest îndemn la comuniune, la prietenie, pentru că, spune Isus, „unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor”. Împărtășirea și comuniunea au continuat apoi în aer liber, în curtea Episcopiei greco-catolice, la o agapă fraternă.

imagine

imagine

imagine

Album foto: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Seminariștii orădeni alături de sr. Maria Ionela pe ultimul drum

$
0
0

„Moartea este suma tuturor renunțărilor”. Figura sorei Ionela Maria, Maică Generală a Congregației Inimii Neprihănite, a fost una ce a marcat profund istoria Bisericii Greco-Catolice Române și nu numai. A trăit o viață plină de renunțări, de rugăciune, de sacrificiu, dar mai ales una de luptă pentru credință. A fost înmormântată la doar câțiva pași de locul unde, până în anul 2010, își ducea veacul Episcopul Martir Vasile Aftenie, mormânt pe a cărui piatră se găsește scris: „Cine este născut din Dumnezeu biruiește lumea și aceasta este biruința care a biruit lumea: Credința noastră” (1In 5,4). Biruința sorei Ionela, prin Hristos, a culminat cu trecerea ei în patria Tatălui în seara zilei de 17 iunie 2018, tocmai într-o duminică, de ziua Domnului.

Joi, 21 iunie, în jurul orei 14.00 am plecat un grup de seminariști împreună cu formatorii spre București, pentru a participa la înmormântarea sorei Ionela. Deși ne aflam într-o perioadă destul de încărcată, am oferit acest drum lung și obositor ca jertfă lui Dumnezeu pentru sufletul adormitei. Dacă tot am pornit la drum lung, am decis să facem un mic popas la Blaj unde, ghidați de părintele paroh Cristian Rus, am avut ocazia să vizităm Capela Arhiereilor. După câteva momente de rugăciune personală, părintele Cristian ne-a prezentat pe scurt istoria Capelei, locul în care sunt îngropați Episcopii și Mitropoliții care s-au distins prin activitatea lor cărturărească și filantropică.

În cursul dimineții de vineri am participat la Sfânta Liturghie cu Recviem celebrată în ritul latin de către Excelența Sa, IPS Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, însoțit de un sobor de preoți greco-catolici și romano-catolici în Capela Mănăstirii Inimii Neprihănite, unde era depus trupul neînsuflețit al sorei Ionela. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, grupul de seminariști și formatorii au înălțat diferite rugăciuni, făcând și parastasul pentru sufletul defunctei. La ora 14.00 am participat la Slujba de înmormântare a sorei, celebrată în Capela Cimitirului Bellu Catolic, oficiu celebrat de către Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, împreună cu un sobor de preoți. La finalul slujbei, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat la locul de veci, în Cripta Congregației Inimii Neprihănite, de către un convoi de preoți și de laici.

La finalul celebrării ne-am luat bun rămas de la sr. Ionela, urmând ca mai apoi să pornim spre casă. Exemplul Sorei Ionela (care, probabil, s-a rugat cel mai mult pentru Biserica noastră) ne-a pus oarecum pe gânduri vizavi de contribuția personală în Biserică, lucru la care toți ar trebui să reflectăm mai îndelungat. Această experiență ne-a pus puțin pe gânduri, dar ne-a adus și clipe pline de har și de binecuvântare, prilej pentru care îi mulțumim Bunului Dumnezeu, dar și Sorei Ionela Maria care, până și în ultimele sale clipe de viață, ne-a unit în numele Domnului nostru Isus Hristos.

redacția SeminarOradea.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae”

$
0
0

Cea de-a patra zi a Festivalului European Music Open a adus în faţa publicului orădean Corul de copii Radio din Bucureşti, sub bagheta dirijorilor Voicu Popescu şi Răzvan Rădos, acompaniaţi la pian de Magdalena Faur . Concertul a avut loc în Catedrala „Sfântul Nicolae” în prezenţa Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, gazda evenimentului, a Excelenţei Sale László Böcskei, episcop romano catolic de Oradea şi a unui public impresionant.

Corul de Copii Radio este un ansamblu vocal recunoscut atât pe plan naţional cât şi internaţional. Activitatea corului se întinde pe durata a mai mult de 6 decenii şi pe cuprinsul mai multor ţări şi continente. Printre acestea se numără Franţa, Regatul Unit, Belgia, Germania, Italia, Suedia şi Finlanda, România, Elveţia, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada şi Turcia. Începuturile „Corului de Copii Radio” se leagă de numele lui Dumitru D. Botez şi al dirijorului Ion Vanica, cei doi fiind cei care, în toamna anului 1945, au pus temelia primei generaţii care a alcătuit această corală. Alcătuit iniţial din numai 12 copii, în numai câţiva ani, corul câştigă aprecierea conducerii publicului de specialitate. În 2004, cu 3 ani înaintea intrării României în U.E., Corul de Copii Radio a primit titlul de AMBASADOR Cultural al Uniunii Europene.

În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se preferenţial către manifestări conceptuale şi de cooperare culturală cum ar fi: Songbridge-Canada, Brundibar-Franţa, Les Instants Sacrés-Franţa, Amadeus-România, Voci d’Europa-Italia, Adiemus-România şi Strălucirile apei în România şi Franţa. Ultimele două producţii au adus formaţiei Premiul Special “In memoriam Iosif Sava” pentru anul 2007, oferit de Radio România Cultural. În 2008, ansamblul realizează concertul spectacol Amprente (Romanian Roots) cu care este prezent atât la manifestări din România, cât şi în străinătate, în ţări precum Danemarca, Suedia, Germania, Bulgaria, unde obţine aplauze furtunoase şi aprecieri superlative.

A treia ediţie a Festivalului European Music Open are loc prin sprijinul domnului Alexandru Badea, Primăria Oradea, Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR), Teatrului de Stat „Regina Maria”, Episcopiei Greco-Catolice, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuţ
via EGCO.ro

imagine

Secţiunea: Oradea

Sărbătoarea parohiei „Sfântul Petru” din Brașov, încununată de prezența Preasfinției Sale Claudiu

$
0
0

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, premergătoare sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care este hramul Bisericii parohiale, a constituit pentru parohia greco-catolică „Sfântul Petru” din Brașov un moment de bucurie.

Momentul de sărbătoare a început în după-amiaza zilei de 23 iunie 2018, cu a IX-a ediție a reuniunii corale „Pietrele Credinței”, organizată sub egida Protopopiatului greco-catolic Brașov, de către Prof. Mihail Gorbonov. Formațiile corale participante au fost: Corala „Catolica” de la Biserica Greco-Catolică „Sfântul Petru” din Brașov; corul „Polifonia” din Săcele, jud. Brașov și corul de cameră „Astra” din localitate. La eveniment a participat și Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care le-a transmis celor prezenți un mesaj cu o încărcătură spirituală deosebită.

Asăzi, în prezența unui număr mare de credincioși, Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sfânta Liturghie, împreună cu Pr. paroh și Prot. de Brașov, Flavius Florea, Pr. Prot. de Făgăraș, Liviu Negrea, și alți cinci preoți. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul „Catolica”. Semnalăm prezența autorităților Consiliului Județean Brașov.

După ce a transmis salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre sfințenie. A subliniat chemarea Evangheliei de a trece de la credința profesată cu buzele, la credința profesată cu inima, pentru a putea vedea în viață minunile. I-a îndemnat pe credincioși să asculte glasul Domnului de pace și de liniște, cerând inspirația divină pentru a face lucrurile bine. Totodată – a continuat Preasfinția Sa – „suntem invitați să fim picături de apă în lumea în care trăim și să facem să strălucească în noi scânteia de divinitate pe care o posedăm”. A evocat apoi exemplele de sfințenie ale apostolilor Petru și Pavel și ale Sfântului Ioan Botezătorul, figuri care ne invită să alegem esența vieții.

Tot în această zi, 10 copilași din parohie au primit pentru prima dată în mod solemn Sfânta Împărtășanie, un moment semnificativ de întâlnire cu Dumnezeu, nu doar pentru persoana în sine, ci și pentru familie.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, după sfințirea icoanelor cu stațiunile Căii Sfintei Cruci și după un moment artistico-spiritual oferit de câțiva tineri din parohie, Pr. paroh și prot. Flavius Florea a adresat un cuvânt de mulțumire și recunoștiință Preasfinției Sale Claudiu și tuturor celor prezenți.

 

Biroul Arhieparhial de Presă

Foto: Stelian Ilea/Flavia Florea

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Zi de formare pentru animatorii campusurilor estivale 2018 – ASTRU Cluj

$
0
0

Pregătirea campusurilor de vară începe odată cu pregătirea animatorilor, așa că sâmbătă 23 iunie a avut loc la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” o zi de formare – ANIMATOR cu cHARismă – a animatorilor pentru campusurile estivale la care au participat tineri din mai multe parohii ale Eparhiei.

De îndată ce participanții au sosit, am început ziua așa cum se cuvine, în rugăciune, condusă de pr. Radu Tălpălariu, cerând ajutorul lui Dumnezeu în tot ce ne-am propus pentru această zi și pentru campusurile estivale, ca tot ceea ce facem, să facem ca instrumente ale iubirii Sale. A urmat apoi un cuvânt de bun venit din partea președintelui, Mihai Moruțan. Rosana Bălănescu, vicepreședinte relații externe, a condus activitățile de cunoaștere și destindere în curtea liceului. Tinerii s-au înviorat dimineață prin activități fizice, le-a fost testată încrederea reciprocă prin activități de grup și au lucrat în echipe încercând să dea răspunsuri corecte în cel mai scurt timp la întrebări diverse despre Biserica Catolică, Sacramente, informații despre ASTRU Cluj și din alte registre.

Momentul de cateheză a fost ținut de către pr. Sergio Fenech, din Malta (voluntar ASTRU Cluj în 2013), unde am pornit de la întrebări precum „de ce facem ce facem”, „de ce ne trezim dimineața?”, „care sunt motivațiile din spatele acțiunilor noastre?” – pentru a îndeplini nevoi de bază pe care le avem (avem nevoie de bani pentru mâncare) sau pentru a fi apreciați, iubiți, recunoscuți – ajungând la concluzia că este important să știm că suntem iubiți, pentru că atunci iubim la rândul nostru și nu mai facem nimic dependent de motivațiile exterioare, ci doar din iubire față de ceilalți. După cateheza părintelui Sergio a urmat o sesiune de prezentare a campusurilor desfășurate până acum, a temei și subiectului central propuse pentru această vară și atribuțiile pe care le are un animator într-un campus, facilitată de Laura Sopon, manager de proiect. Cei prezenți și-au oferit sfaturi unii altora, fiecare din experiența pe care a dobândit-o în campusuri. Mihai Moruțan, președintele ASTRU Cluj a prezentat mai apoi broșura animatorului, un material de bază pentru desfășurarea campusurilor estivale.

După o pauză în care participanții au servit masa de prânz în comun și unde au mai depănat amintiri din campusurile trecute, a urmat partea practică a zilei, coordonată de Paul Sopon. Aici, cei prezenți au fost împărțiți pe trei categorii: aprofundarea temei, jocuri și ateliere pentru a simula o zi de campus. Fiecare echipă a avut un timp la dispoziție pentru a pregăti activitățile, urmând să fie desfășurate cu restul participanților. La final fiecare echipa a primit feedback din partea organizatorilor și a participanților. Activitățile zilei au fost încheiate cu sesiunea de evaluare coordonată de Ana Maria Bîrta și o rugăciune de mulțumire pentru ziua ce s-a scurs. Pr. Sergio Fenech a binecuvântat tinerii prezenți cerând harul Domnului asupra lor pentru munca din timpul campusurilor de peste vară.

Mulțumim tuturor celor prezenți pentru disponibilitate și pentru dăruire. Mulțumim celor care au făcut posibilă această zi de formare. Și suntem recunoscători pentru prezența pr. Sergio în mijlocul nostru pe parcursul întregii zile, deși aflat în vacanță în România.

via Cluj.ASTRU.ro

album foto: aici

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Concert coral în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj

$
0
0

În perioada 22-24 iunie 2018 a avut loc la Lugoj, Festivalul Coral Internațional „Ion Vidu”, ajuns la cea de a XXIII-a ediție, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj.

La această ediție au participat coruri din patru țări europene: Bulgaria, Polonia, Ungaria și Serbia, iar din România au fost prezente coruri din Timișoara, Jimbolia, Călărași și Lugoj.

Sâmbătă, 23 iunie 2018, de la ora 18:00, a fost ziua rezervată corurilor invitate la acest festival internațional.

În ultima zi a festivalului, Duminică, 24 iunie 2018, de la ora 12.00, după celebrarea Sf. Liturghii Arhierești de la ora 10:30, în Catedrală Greco-Catolică din Lugoj, Corul ,,Echo Gorczanskie” din Nowy Targ – Polonia, dirijat de Piotr Augustyn, a susținut un frumos concert coral de muzică religioasă.

Biroul de presă eparhial

Secţiunea: Lugoj

Obolul Sfântului Petru

$
0
0

Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cheamă toți episcopii, preoții și credincioșii Bisericii Române Unite să contribuie la colecta anuală „Obolul Sfântului Petru”. Redăm mai jos scrisoarea Preafericirii Sale:

Nr. 1042/18

Blaj, 27 iunie 2018

Preasfințiile Voastre,

Cucernici Părinți,

Iubiți Credincioși,

 

Ca în fiecare an, Biserica noastră Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, răspunde cu bucurie chemării Sfântului Părinte Papa, unindu-se întregii Biserici Catolice în spiritul de solidaritate creștină și evanghelică pe care Biserica îl propovăduiește prin opera pontificală de caritate numită „Obolul Sfântului Petru”.

În comuniune cu întreg Sinodul Episcopilor Bisericii noastre, îi invităm pe toți credincioșii să se alăture acestei acțiuni. Astfel, dispunem și binecuvântăm organizarea în ziua de vineri 29 iunie 2018 a unei colecte naționale în toate catedralele și bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii noastre, pentru susținerea concretă a fraților noștri nevoiași mai ales în teritoriile de misiune, în unire de dragoste și frățietate cu aceștia.

Prin această acțiune de susținere a „Obolului Sfântului Petru”, Biserica, potrivit cuvântului Papei Francisc, va continua „să cerceteze, să viziteze, să întâlnească, să asculte, să împărtășească și să stea alături de cei nevoiași”.

Sumele colectate vor fi transmise de către Cucernicii Părinți fiecărei Episcopii în parte, care, prin intermediul Arhiepiscopiei Majore de la Blaj, le vor transmite la Vatican, într-o acțiune concretă de ajutorare a semenilor noștri.

Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sfinte, inimi generoase în ajutorarea fraților aflați în nevoie, rămânem uniți în rugăciune și în comuniune de slujire.

 

 

Cu arhierești binecuvântări,

† Cardinal Lucian

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

 

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Exerciții spirituale pentru adulți la Sânmartin

$
0
0

Departamentul pentru Pastorația Adulților și a Familiilor, din cadrul Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea, a organizat în 22-24 iunie 2018, la Vila Sântana din Sânmartin, exerciții spirituale pentru adulți, pornind de la Rugăciunea Domnească „Tatăl Nostru” în Sfinții Părinți.

La acest eveniment s-au reunit într-o binecuvântată comuniune peste 80 de participanți din diverse zone ale Eparhiei, respectiv Oradea (Catedrală „Sfântul Nicolae” și Mănăstirea „Maica Domnului”), Șimleu, Zalău, Beiuș și Suplacu de Barcău. Aceștia s-au bucurat de inspirația și dăruirea relatorilor, părintele Mihai Tegzeș, sufletul în activitatea de pastorație a adulților și a familiilor, alături de părintele Vicar General Mihai Vătămănelu, cel care, în ciuda programului încărcat, susține de fiecare dată, prin prezența și implicarea sa, orice activitate legată de evanghelizarea adulților și a familiilor.

După rugăciunea de deschidere și cină, a urmat prima conferință: „Tatăl nostru, sfințească-se numele tău”, unde cu toții am realizat cum apelarea „Tatăl nostru” ne plasează automat, pe fiecare dintre noi, atât în ipostaza de fii ai Acestuia, cât și de frați între noi, prin paternitatea universală a lui Dumnezeu. Pentru a putea recita cu evlavie această rugăciune, singura rugăciune dată ca exemplu de către însuși Domnul nostru Isus Cristos, este necesar să-i putem recunoaște pe ceilalți drept frați, anulând tendința noastră de a judeca și a ponegri. Am aflat cu toții că orice lucrare împletită cu spiritul de iubire și slujire față de aproapele reprezintă de fapt o rugăciune, rugăciune care implică toată trăirea.

Pe de altă parte, Dumnezeu nu are nevoie de favoruri, ca noi să îl „sfințim” prin rugăciunea noastră, El așteaptă să fim părtași la sfințenia Sa, comportându-ne ca temple ale lui Dumnezeu, lăsându-l pe Acesta să locuiască în noi. A ne ruga cu adevărat se traduce prin a ne lua angajamentul de a arăta celor din jur sfințenia lui Dumnezeu în viața noastră, oferind tuturor darurile primite de la Sfântul Spirit, fiindcă lucrarea dumnezeiască a lui Isus pe cruce este mai puternică decât toate păcatele noastre.

În ziua a doua, după Sfânta Liturghie celebrată de către părintele Vicar General Mihai Vătămănelu și după micul-dejun, a urmat a doua conferință: „Vină împărăția Ta” și „dă-ne pâinea”, unde cu surprindere am înțeles cu toții că nu ne rugăm pentru a asista pasivi la instaurarea împărăției Domnului în lume (pacea în lume neavând aceeași însemnătate în situația în care lipsește pacea din sufletele noastre), ci pentru ca Împărăția să aibă acces în sufletele noastre, fiindcă dacă noi nu înviem în Cristos, rămâne zadarnică învierea Sa. Conștientizând că nu avem decât prezentul, trecutul și viitorul fiind ale lui Dumnezeu, vom cere doar pâinea necesară într-o zi, fără a face „provizii”, fiindcă am fost încurajați să nu ne îngrijorăm pentru ce vom mânca și ce vom îmbrăca mâine.

După discuțiile pe grupuri și împărtășirea în plen a impresiilor, a urmat prânzul, când participanții au avut plăcuta surpriză de a-l avea alături pe Preasfințitul Virgil Bercea, care, a inclus această vizită în programul său foarte solicitant, pentru a ne încuraja. A urmat cea de-a treia conferință: „Dă-ne pâinea și ne iartă păcatele”, ocazie cu care s-a subliniat importanța hranei divine pentru viața veșnică, Euharistia fiind o pâine mai presus de orice, care hrănește sufletul creștinului, ajutându-l să învingă răul prin bine și să se împace cu aproapele. Prin iertarea aproapelui ne facem o favoare, fiindcă altfel, rugându-ne Tatăl Nostru fără a ierta, practic ne osândim solicitând o judecată mai aspră. Au urmat discuțiile pe grupuri, apoi împărtășirea în plen. Cea de-a doua zi s-a încheiat cu cina, urmată de rugăciune.

Programul de duminică a început cu micul dejun, urmat de cea de-a patra conferință: „Tatăl nostru cu fapta”. Am fost încurajați să ne străduim să transformăm viața noastră într-o rugăciune continuă, astfel încât să nu mai întristăm pe nimeni niciodată, fiindcă cel care păstrează în suflet resentimente și neliniști este asemenea celui care scoate apă din fântână cu o găleată spartă. Rugăciunea cea mai valoroasă spune: „Fie voia Ta!”, fiindcă lepădând grija lumească moștenim totul. În plus, nu Dumnezeu are nevoie de rugăciunea noastră, noi avem nevoie de rugăciune. A ne ruga corect este echivalent cu a vedea pe Dumnezeu în FIECARE ființă umană, mai ales în cele considerate nesuferite, concomitent cu a ne vedea pe noi nevrednici. A vedea pe Dumnezeu în aproapele este soluția practică de a iubi pe aproapele, condiție esențială în mântuirea creștinilor, indiferent de religie ori naționalitate.

A urmat Sfânta Liturghie la biserica din Sânmartin, celebrată de către părintele Vicar General Mihai Vătămănelu, lângă care au fost: părintele Mihai Tegzeș, părintele Zima Zorel, părintele Florin Mărincean, părintele Daniel Bertean și părintele Alexandru Chivari, care a predicat. Înainte de încheiere a mai avut loc o sesiune de împărtășire în plen a impresiilor generale ale participanților. Aceștia au mărturisit sentimentele cu care vor pleca de la această „agapă spirituală” care le-a oferit un alt mod de a percepe realitatea, având sufletul mai bogat și dobândind o putere mai mare de a reprezenta repere de moralitate și credință în societate. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să dea în continuare putere celor care se implică și se străduiesc să ne învețe cum să devenim conștienți de faptul că numai IUBIREA este cea care va transforma lumea. Vom încerca să luăm exemplul călugărului franciscan pomenit în conferință, care, în detenție fiind, gândea: „Nu am știut că e nevoie de atât de puțin în viață ca să fim fericiți!” Ne vom strădui să punem și în practică ceea ce am învățat, să găsim înțelepciunea de a alege mereu „autostrada Soarelui”, astfel încât să putem și noi străluci pentru cei din jur, contaminându-i de bucuria de a sta cu Domnul.

Laura Ologu – Biroul pastoral al Eparhiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

AGRU Blaj l-a comemorat pe Episcopul martir Ioan Suciu

$
0
0

Miercuri, 27 iunie 2018, a avut loc la Blaj o manifestare comemorativă dedicată Episcopului martir Ioan Suciu. Manifestarea a fost organizată de AGRU Blaj în colaborare cu Parohia Blaj II și a fost ocazionată de împlinirea a șaizeci și cinci de ani de la tragicul sfârșit al Episcopului Ioan Suciu în închisoarea de la Sighet.

În biserica parohiei (Capela Arhiereilor), loc în care își dorm somnul de veci câțiva dintre episcopii și mitropoliții Blajului, s-au strâns aproape două sute de credincioși care au ținut să fie prezenți la momentul comemorativ.

În mijlocul credincioșilor a fost prezent cu acest prilej Preasfințitul Claudiu, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore care, împreună cu părintele paroh Cristian Rus și cu alți șase preoți din Blaj, au oficiat slujba parastasului.

Doamna profesoară Viloria Comșa a prezentat apoi câteva momente ale vieții și activității episcopului comemorat, subliniind că: „Episcopul Ioan Suciu este unul dintre valoroasele repere și modele sublime de credință, moralitate, tărie în încercări și, nu în ultimul rând, jertfă supremă pentru Cristos și Biserica Sa, pe care, noi cei de azi le avem.”

Referindu-se la începutul perioadei persecuției Bisericii noastre și a credincioșilor ei, doamna Comșa a spus:„ Despre activitatea Episcopului Ioan Suciu în perioada de început a comunismului în țara noastră, citim următoarele în lucrarea, „Diplomația franceză despre lichidarea Bisericii Române Unite”, de Ovidiu Bozgan: „Episcopul a combătut comunismul cu toată puterea sufletului său: astăzi și în zilele ce vor urma – spunea el – există un singur lucru pe care nu ai voie să-l faci, să fii trădător. Există un singur drum în viață care te îndepărtează de trădare, cel eroic. Numai pe această cale poți răscumpăra lumea. El obișnuia să le spună credincioșilor: Bisericii Greco-Catolice îi lipsesc martirii. Îi lipsesc încă rănile Mântuitorului. Numai persecuția ne va putea oferi coroana martiriului și va putea arăta lumii întregi ce suntem noi de fapt: Fii și apostoli adevărați ai Bisericii! El a urmat această cale a martiriului. Cu el s-a început prigoana împotriva Bisericii Române Unite.”

Domnul profesor universitar doctor Ion Buzași a vorbit apoi despre scriitorul Ioan Suciu, trecând în revistă principalele lucrări pe care episcopul martir le-a scris în scurta sa viață, menționând importanța teologică și morală a acestor lucrări, atât în perioada în care ele au fost scrise cât și astăzi.

Cu prilejul manifestării, cei prezenți au avut posibilitatea să vadă o serie de fotografii din diferite perioade ale vieții Episcopului Ioan Suciu, dar și o cămașă și o reverendă a eroului-martir, care se află în posesia unei nepoate a episcopului (doamna Mariana Bircea).

Adresându-se participanților la manifestarea comemorativă, Preasfinția Sa Claudiu a subliniat importanța pe care readucerea în actualitate a unor personalități ale Bisericii noastre o are pentru noi, cei de azi, cu atât mai mult cu cât viața și activitatea unora dintre ei rămâne, peste ani, un model demn de urmat.

Ion M.

Foto: Nicu Goga

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Anunț: Începe în curând Tabăra Ecumenica, ediția XX

$
0
0

În perioada 2-9 iulie 2018, la Tg. Lăpuș, județul Maramureș, parohia greco-catolică „Buna-Vestire” organizează cea de-a XX-a ediție a Taberei socio-culturale ECUMENICA. Motto-ul taberei: Prietenia – cale spre Dumnezeu! Tema ediției: „să fiți uniți, în chip desăvârșit, într-un gând și o simțire” (1 Corinteni 1,10)

Într-o atmosferă specială, de comuniune spirituală, de prietenie, toleranță și dăruire, copii și tineri de toate culorile vor participa la activități potrivit vârstei lor: de la jocuri, la anchete stradale, de la regizarea de piese de teatru, la concursuri de cultură generală și religioasă. Participanții se vor întrece în concursuri de creație literară, în articole pentru revista și site-ul taberei, vor descoperi și analiza istoria recentă, dar și filosofia antichității sau limba în care scriau vechii greci, vor fi implicați în workshop-uri, experimente stradale, în competiții sportive și distractive, vor analiza limbajul trupului, emoțiile care ne guvernează, vor susține sesiuni de oratorie și dezbateri, își vor exersa cunoștințele de limbă străină ca și cele muzicale, vor pune trup și suflet la colocvii, drumeții, vor trebui să guste din propria creație culinară în urma concursului de mâncare la ceaun – The Crazy Caldron (ceaunul nebunatic), vor lega prietenii și vor purcede la îmblânzirea focului de tabără cu un concert folk și sesiuni de fân-jumping, iar nu în ultimul rând își vor măsura generozitatea, iubirea de aproapele și rezistenta de-a lungul unei călătorii inițiatice – cu variate probe, care îi va marca pe viață.

Organizatorii

Contact:

Pr. Silviu Hodiș

Parohia „Buna Vestire”

435 600 Tg.Lapus MM

Mobil: 0723 377 599, 0725 14 15 60

Site: www.tabaraecumenica.ro

Facebook: http://www.facebook.com/taberedevaraecumenica

silviuhodis@yahoo.ro, miahodis@yahoo.com, contact@tabaraecumenica.ro

   imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Celebrarea centenarului Marii Uniri în Parohia Grindeni

$
0
0

În data de 1 iulie 2018, s-a celebrat în Parohia Grindeni centerarul Marii Uniri și a avut loc a doua întalnire a neamului Butașeștilor. Evenimetele au fost organizate de profesorul Campian Vasile de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, departamentul de matematică, care a lansat un supliment la volumul I, cu poze ale arborelui genealogic.

Evenimentele au început la ora 9,30 cu Slujba Utreniei, apoi de la ora 10,30  s-a celebrat Sfânta Liturghie de către pr. paroh Dan Aurel. Acesta l-a evocat pe episcopul Unirii Cardinalul Iuliu Hossu, viața și activitatea episcopului, citirea actului Marii Uniri  și a făcut referiri la prigoana împotriva bisericii noastre.

A fost prezent un număr număr foarte mare de credincioși (greco-catolici și ortodocșii originari din satul Grindeni). Aceștia au venit  din diferite colțuri ale țării:  Bihor ,Maramureș, Bistrița-Năsaud, Cluj, Tg-Mureș chiar și din afara granițelor țării (Suedia). Salutăm prezența unor avocați și profesori universitari, ingineri și persoane din diferite domenii care au fost alături de comunitatea noastră.

Marea Unire a Românilor este suma familiilor și a neamurilor unite (Campean Vasile).

După terminarea Sfintei Liturghii, în fața bisericii preotul a răspuns diferitelor întrebari despre episcopul Iuliu Hossu, celor care au dorit să cunoască mai multe despre prigoana bisericii.

Noi credincioșii din Grindeni nu uităm trecutul nostru, nu uităm istoria noastră, credința noastră este viața noastră.

 

Pr. Dan Aurel

 

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Foto: 10 ani de la Sfinţirea Bisericii cu hramul “Sfinţii Petru şi Pavel” din Turda

$
0
0

Duminică, 1 iulie 2018, cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii Sf. Petru şi Pavel din Turda, comunitatea a comemorat 10 ani de la sfinţirea lăcaşului de cult. Cunoscută ca şi “biserica albastră” aceasta s-a construit în perioada când paroh a fost părintele de pie memorie Ilie Rusu, protopop de Turda.

Din încredinţarea Prefericirii Sale Cardinal Lucian, Sfânta Liturghie a fost prezidată de către părintele Vicar general Paul Turcu alături de parohul şi protopopul Gelu Ardelean, dimpreună cu preoţii Gheorghiu Florin şi Fetiţă Florin.

Părintele Vicar a transmis salutul şi binecuvântarea Prefericirii Sale. Credincioşii, care au venit în număr mare au mai avut un moment de comuniune, la finalul Sf. Liturghii, urmând o agapă frăţească în faţa bisericii.

 

TTP

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Viewing all 1942 articles
Browse latest View live