Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all 1942 articles
Browse latest View live

Sărbătoarea Rusaliilor – Hramul Catedralei din Lugoj (2018)

$
0
0

În Duminica Sfintelor Rusalii, a Pogorârii Sfântului Spirit, Catedrala greco-catolică din Lugoj şi-a sărbătorit hramul. Încă de sâmbătă seara, programul de praznic a început cu Vecernia cântată de Surorile Baziliene şi un grup de tineri.

În ziua marelui praznic s-a celebrat prima Sfântă Liturghie la orele 09:00 anticipată de Utrenie, iar la orele 10.30, a început Sfânta Liturghie arhierească pontificată de PS Alexandru Mesian. La începutul Sfintei Liturghii corul catedralei a cântat „Împărate Ceresc”, rugăciunea către Spiritul Sfânt. Invitatul de onoare la această sărbătoare a fost fratele Prea Sfințitului Alexandru, Rvs. Pr. Ing. Simion Mesaroș, preot pensionar, care a fost primul rector al Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare și care a construit frumoasa Biserica „Sf. Anton” din Baia Mare.

Printre concelebranţi amintim pe Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, Rvs. Pr. Teodor Baba, Consilier eparhial şi Protopop greco-catolic de Lugoj, Pr. Ioan Pop, protopop onorific și parohul catedralei și Pr. Narcis Ardelean, paroh la Șanovița.

Pr. Simion Mesaroș a prezentat în cuvântul de învățătură însemnătatea acestei sărbători atât de importantă pentru Biserică.

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea în jurul Catedralei apoi sfinţirea spicelor de grâu şi a ofrandelor aduse cu ocazia acestui praznic, care au fost frumos pregătite şi aduse pe mesele aşezate pe platoul din faţa catedralei. La sfârşit a avut loc o agapă frăţească, pregătită pentru toţi cei prezenţi la oficiul liturgic.

La orele 17.45 a avut loc Rânduiala Vecerniei cu plecarea genunchilor, Programul zilei de Rusalii s-a încheiat cu Sfânta Liturghie de la orele 18.30.

Biroul de presă epahial

Secţiunea: Lugoj


Sora Maria Benigna CMD s-a mutat în Patria Cerească

$
0
0

Cu sufletele îndurerate, dar pline de încredere în mila și iubirea Lui Isus Cristos, Căruia ne-am consacrat prin voturile călugărești, comunicăm că sr. Maria Benigna Benedic, în vârstă de 53 de ani, și-a încheiat pelerinajul pământesc, grăbindu-se în întâmpinarea Mirelui Ceresc.

Bunul Dumnezeu să își deschidă larg brațele părintești pentru a o primi în Patria Cerească, alături de cei care pururi se bucură de strălucirea Feței Sale.

Trupul neînsuflețit va fi depus în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Blaj, în data de 30 mai, începând cu ora 16,00, iar ceremonia înmormântării va avea loc joi, 31 mai, fiind precedată de celebrarea Sfintei Liturghie, de la ora 14.00.

Fie ca jertfa și slujirea generoasă a Sorei noastre Benigna să fie sămânța care rodește și dincolo de mormânt.

Să se odihnească în pace!

Congregația Surorilor Maicii Domnului

imagine

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Colectă organizată de studenții FTGC

$
0
0

Studentii Facultatii de teologie greco-catolica, in colaborare cu Fundatia pentru dezvoltarea popoarelor, organizeaza o colecta pentru 30 de familii din comunitatea Pata Rat, aproximativ 150 persoane.

Dupa consultarea colaboratorilor nostri, intentionam sa venim in intampinarea nevoilor acestor persoane colectand lucruri stringent necesare (noi sau in stare buna):

  • pilote, paturi, lenjerii de pat, prosoape
  • incaltaminte femei si barbati (nr. 36-43)
  • veste reflectorizante
  • lighene, cadite pentru spalat haine
  • bidoane, galeti (cu capacitatea de 15 litri)
  • foarfeci, unghiere, lame de ras

Campania noastra se desfasoara in perioada 29 mai – 10 iunie 2018, iar obiectele se colectează la biblioteca FTGC, str. Motilor 26 (de luni pana vineri, intre orele 8-19). Eventualele donatii in bani (in vederea achizitionarii unor astfel de produse) sunt colectate la sediul FDP, bulevardul Eroilor 48, ap. 7.

Pentru precizari suplimentare va puteti adresa responsabililor campaniei:

  • din partea FTGC: Dana Morar (tel. 0728828371) si Petre Muresan (tel. 0744660771)
  • din partea FDP: Cameea Valean (tel 0746738629)

Va multumim anticipat pentru implicare si va rugam sa distribuiti si altor posibili donatori apelul nostru!

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Episcopul de Cluj-Gherla a oferit diplome de merit pentru elevii olimpici clujeni la religie greco-catolică

$
0
0

Părinți și profesori de religie greco-catolică, împreună cu elevi care studiază în școlile clujene, au fost primiți în după-amiaza de marți, 30 mai 2018, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, Mons. Călin Bot, vicar general, pr. consilier Titus Sas coordonator al Departamentului pentru cateheză și învățământ religios și pr. dc. Marius Cîmpean director adjunct al acestui departament.

Întâlnirea a fost un prilej de a recompensa efortul acestor copii, și a li se aduce mulțumire, din partea Ierarhului și a conducerii Eparhiei, pentru rezultatul bun obținut la Olimpiada de Religie greco-catolică, faza județeană, precum și la concursul cu participare internațională „Alături de Hristos în Europa sec. XXI”, ediția a II-a, înscris în calendarul activităților educative județene Cluj 2018.

Ca mulțumire pentru sârguința lor, tinerilor le-au fost acordate diplome de merit din partea Preasfinției Sale Florentin, care, mai întâi, le-a mulțumit pentru prezență, a mulțumit părinților, însoțitorilor, profesorilor, celor care i-au îndrumat pe cale religiei și a credinței. Apoi Episcopul a adăugat: „Premiile pe care le-ați obținut la aceste concursuri sunt încoronarea muncii voastre și a celor care v-au fost aproape. Avantajul pe care îl veți avea este pentru viață. Desigur, toate disciplinele din programa școlară sunt bune, însă noțiunile de credință pe care le-ați învățat pentru aceste concursuri de religie, cu siguranță vă vor folosi toată viața. De aceea, aceste premii, considerați-le ca o pe o încurajare pentru a continua munca de aprofundare credinței voastre. Să faceți în așa fel încât drumul vieții voastre să fie încununat și la sfârșitul ei cu un frumos «premiu», acela al mântuirii sufletului. E ceea ce vă doresc vouă, părinților și îndrumătorilor voștri. Dumnezeu să vă dea succes în continuare la studiile pe care le faceți, să puteți rămâne mereu premianți. Mulțumim!”

Au urmat premierile, fiecare elev primind și arhiereasca binecuvântare. Au fost 9 premii I, 3 premii II și 5 premii III pentru faza județeană a Olimpiadei de Religie Greco-Catolică. În plus față de premiile obținute la faza județeană, remarcabil este rezultatul unui elev din cls. a XI-a a Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, care a câștigat locul I, la Olimpiada de Religie greco-catolică, faza națională. Concursul „Alături de Hristos” a reunit 4 premii I și 2 mențiuni, pentru care un alt semn de apreciere a venit din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ), acestor elevi fiindu-le decernate diplome prin care ISJ-Cluj atestă premiul obținut.

Au fost oferite diplome de merit și profesorilor care s-au implicat în munca de pregătire și educație, „în semn de recunoaștere a muncii depuse și a rezultatelor deosebite obținute în pregătirea elevilor”. Totodată, Preasfinția Sa a oferit și câteva diplome și medalii „Iuliu Hossu”, cu ocazia Anului omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, mai multor profesoare și catehete care s-au preocupat de pregătirea tinerilor de-a lungul anilor, atât în pregătirea pentru Prima Sfântă Împărtășanie, cât și în cadrul orelor de cateheză. Tuturor, elevi și profesori, le-au fost oferite și daruri, o mică răsplată, care însă nu poate concura cu acel har pe care îl revarsă în sufletul lor învățarea religiei și căutarea lui Dumnezeu, prin studiul care le conduce pașii spre un viitor cu Dumnezeu, în spiritul cuvintelor Cardinalului de vie amintire Iuliu Hossu: „Credința noastră este viața noastră”.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Centenar România – conferință la Blaj

$
0
0

În cadrul ciclului de conferințe organizat cu prilejul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Facultatea de Teologie Greco-Catolică de la Blaj împreună cu Seminarul Teologic au organizat în data de 30 mai a.c. conferința Biserica Română Unită și momentul 1 Decembrie 1918 susținută de pr. dr. Florin Gatea, a cărui lucrare de doctorat în istorie a avut ca temă tocmai evoluția Bisericii Greco-Catolice din România în noul context apărut după anul 1918.

Conferențiarul a prezentat contextul premergător Unirii, caracterizat de conștiința raportării fraților români de același sânge la două teritorii statale diferite (Ungaria, România) și la două capitale distincte (Budapesta, București), de facilitatea pe care a creat-o contextul internațional privind apariția unor state naționale cu noi granițe, dar și de atmosfera de teamă și nesiguranță generată de mișcările sociale și politice ce se desfășurau cu repeziciune și care puteau lua turnuri neașteptate. În acest context, Biserica s-a implicat ca autoritate ce avea realmente poziție de lider în orientările privind binele sufletesc și social al propriilor credincioși, prin structurile ei și prin membri – clerici și laici – care au întrețesut rețeaua de promovare și distribuire a idealurilor concrete ale momentului. Cele două Biserici românești specifice, Biserica Ortodoxă Română și Biserică Greco-Catolică din România, au susținut structural și spiritual demersul unic al momentului 1918.

Părintele protopop de Sebeș și consilier al Mitropoliei de la Blaj a încheiat inspirat de modelul pe care predecesorii de atunci ni-l transmit, notând că Biserica de azi, asemenea celei din 1918, este chemată să răspundă pozitiv provocărilor actuale, legate de binele general al românilor.

Pr. Anton Rus

Foto: Ciprian Suciu

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Biserica și dezvoltarea rurală (mai 2018)

$
0
0

AGRU participă la proiectul european Pro Rural Europe. Strengthening civil society in rural areas (2016-2018), propunând ca temă proprie în cadrul acestuia: Biserica și dezvoltarea rurală. Dat fiind specificul asociației, precum și contextual greco-catolic românesc, AGRU a inițiat o serie de seminarii și întâlniri în care să reflecteze asupra prezenței Bisericii în mediul rural, asupra unor posibile soluții pastorale, asupra unei mai mari implicări a credincioșilor din parohiile din sate și comune la viața eclesială.

Astfel, în 24 mai 2018 a avut loc al patrulea seminar din această serie, dedicat cunoașterii unor parohii rurale din Eparhia de Cluj-Gherla. Au fost alese două parohii din protopopiatul Cluj 2, respectiv parohia Gârbău și parohia Iara. Au prezentat experiențele lor pastorale cei doi parohi ai acestor comunități, pr. Alin Mureșan (Gârbău) și pr. Dacian Ciupei (Iara). A fost de asemenea prezent la discuții pr. Daniel Tintelecan, din același protopopiat, păstor al comunității din Gilău.

Preoții au rememorat momente din experiența lor pastorală și au participat la o reflecție comună cu privire la pastorația în mediul rural, la dificultățile prezente și la posibile soluții pentru viitor.

Grupul de lucru din cadrul proiectului Biserica și dezvoltarea rurală se compune din membri AGRU, din preoți care activează în parohii rurale, precum și din studenți interesați de acest sector al pastorației.

Prin participarea la proiectul PRORURE, AGRU are șansa de a-și lărgi experiența asociativă prin schimburile de idei și prin cunoașterea unor proiecte concrete ale asociațiilor și mișcărilor catolice europene din cadrul acestui proiect.

Alin Tat, responsabil proiect

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Vizita de lucru în Germania (3-4 mai 2018) și în Austria (21-26 mai 2018)

$
0
0

La îndemnul și cu binecuvântarea Preasfinției Sale dr. Virgil Bercea, pr. Mihai Vătămănelu OFMConv, Vicar General, însoțit de pr. Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții, și Norbert Olah au efectuat o vizită de lucru la Institutul Pontifical „Kirche in Not” din Kӧnigstein și la Asociația „Renovabis” din Freising, ambele în Germania. Cu aceeași binecuvântare a Preasfinției Sale dr. Virgil Bercea, o delegație a Eparhiei Române Unite de Oradea a efectuat o vizită de lucru și în Austria. Pr. Mihai Vătămănelu OFMConv și subdiacon Eugen Andrei Ioan Clintoc, responsabil proiecte cu instituțiile din Austria, au efectuat vizita de lucru la instituțiile ecleziastice din Austria.

Am ajuns la Viena în data de 21 mai. Am fost primiți și cazați cu mare căldură sufletească de Mons. Franz Schuster, care pe lângă funcțiile și sarcinile pe care le îndeplinește în Arhiepiscopia de Viena, mai are și sarcina de paroh la parohia Strebersdorf din Viena, cu hramul Regina Maria. Pr. Schuster a fost hirotesit în data de 6 ianuarie 2010 de Episcopul nostru Virgil ca iconom stavrofor. După vizitarea parohiei am revăzut planurile și conținutul vizitelor pe care urma să le facem.

În 22 mai am fost în Linz. Am fost în audiență la Caritas Linz, unde există și sarcina de Ajutoare pentru Europa de Est (Osthilfefonds) și aici ne-am întâlnit cu doamna Sigried Spindlbeck. În data de 23 mai am fost primiți cu mare drag în Graz, unde ne-am întâlnit cu doamna Agnes Truger și cu domnul Dietmar Schreiner. În data de 24 mai am fost la St. Pӧlten, unde am avut întâlnire cu doamna Monika Berger și cu domnul Axel Isenbart. În data de 25 mai am avut întâlniri cu pr. Schuster și pr. prelat papal dr. Josef Weismayer, care este profesor universitar emerit. Amândoi preoți austrieci sunt responsabili în Comisia Fondurile pentru Est de pe lângă Arhiepiscopia de Viena, președintele Comisiei fiind pr. Weismayer.

În data de 26 mai ne-am reîntors la Oradea. Au fost întâlniri rodnice de întărire a relațiilor dintre instituții și de discuții pentru viitoare proiecte de colaborare. Cu această ocazie le-am mulțumit tuturor celor pe care i-am întâlnit pentru toată dăruirea în munca lor de susținere a proiectelor Episcopiei noastre. Îi mulțumim Domnului neîncetat pentru aceste instituții și pentru oamenii prin care poartă astfel de grijă Bisericii.

Referent proiecte cu Austria
Subdiacon Eugen Andrei Ioan Clintoc
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Înmormântarea Sorei Maria Benigna CMD

$
0
0

Joi, 31 mai 2018, a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj slujba de înmormântare a Sorei Maria Benigna, din Congregația Maicii Domnului.

În prezența Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, slujba a fost oficiată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, împreună un număr mare de preoți.

Surorile din Congregația Maicii Domnului și-au arătat recunoștința pentru rugăciunea și comuniunea acelora care le-au însoțit în aceste zile deosebit de grele. Mulțimea persoanelor care s-au apropiat de catafalcul Sorei Benigna au dat mărturie despre sufletul generos al acesteia în slujire, care a avut ca măsură a dăruirii „dăruirea fără măsură”.

În lucruri mici, parafrazând cuvintele Sfântului Apostol Pavel, putem spune că s-a făcut tuturor toate, ca, în orice chip, să conducă la mântuire pe unii (cf. 1 Cor 9,22): „Sora copiilor, sora bolnavilor, sora tinerilor, sora vârstnicilor, sora necăjiților, sora dascălilor, sora rugăciunii, sora mângâierii, sora pelerinilor, sora implicării și a dăruirii, sora orfanilor, sora comunității…SORA noastră a tuturor!” (se menționează într-un mesaj pe pagina de Facebook a Liceului Sf Vasile din Blaj).

 

Biroul Arhieparhial de Presă

Foto: Congregația Surorilor Maicii Domnului

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Prima Sfântă Împărtăşanie şi Spovadă Solemnă în Catedrala „Sfântul Nicolae”

$
0
0

„Cu mare bucurie la altarul Său venim,
Pe Domnul pâinea vieţii, în inimi îl primim”

Aşa au cântat azi 90 de suflete care au fost gata să-l primească pe Isus Cristos în Sfânta Taină a Împărtăşaniei pentru prima dată. Având parte de un program de pregătire în prealabil, copiii din clasele primare Step by Step A, B şi C ale Liceului nostru, alături de copiii ce aparţin de Catedrala „Sfântul Nicolae”, au avut azi Prima Sfântă Împărtăşanie Solemnă, eveniment marcant în viaţa spirituală a acestor copii.

Această sărbătoare a fost şi una a familiei, prin prisma faptului că alături de aceşti copilaşi, au fost prezenţi părinţi, fraţi, prieteni sau apropiaţi, care au dorit să fie părtaşi la acest moment important din viaţa lor.

Aşa cum amintea şi Preasfinţia Sa Virgil Bercea în predică, este important să ştim că Isus este acel prieten care ne aşteaptă mereu lângă El pregătit fiind să ne ierte pentru greşelile comise.

Atenţi, emoţionaţi dar pregătiţi, copiii au reuşit să cânte întreaga Sfântă Liturghie, bucurând astfel, cu glasurile lor o biserică întreagă.

Mulţumim Bunului Dumnezeu care ne-a învrednicit să ajungem această frumoasă zi. Alese mulţumiri de adresează Conducerii Liceului şi Doamnelor Învăţătoare pentru tot efortul depus ca organizarea acestui eveniment să fie aşa cum ne-am propus. Nu în ultimul rând le mulţumim dragilor noştri părinţi cateheţi, care şi-au oferit timpul lor spre a se întâlni cu aceşti copii şi a-i învăţa toate cele necesare spre buna înţelegere a semnificaţiei prezentei sărbători.

Înregistrarea poate fi vizionată aici.

Profesor Ostahie Traian
via EGCO.ro

imagine

Secţiunea: Oradea

Prima Împărtășanie la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

$
0
0

Luni, 28 mai 2018, cea de a doua zi de Rusalii – Sărbătoarea Preasfintei Treimi, a fost data la care, în 1970, a trecut la Domnul Ierarhul mărturisitor al credinței Episcop dr. Iuliu Hossu. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a făcut pomenirea marelui Arhiereu la Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o la Mănăstirea Maicii Domnului a Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca. A fost o celebrare plină de lumină, prin numărul mare de copii prezenți, și, mai ales, prin cinci copilași care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie, după ce au fost pregătiți de către sora Mihaela CMD, în cadrul programului de cateheză care se desfășoară la mănăstire. La masa Sf. Altar au concelebrat pr. capelan Cristian David cancelar eparhial, pr. Marius Cerghizan vicar cu preoții, pr. Ioan Mătieș vicar cu laicii, pr. consilier Titus Sas și pr. Mihai Todea. Rugăciune a fost înălțătoare atât prin prezența Corului Surorilor CMD, dirijat de sora Letiția superioară locală, cât și a corului Angeli, mai ales Angeli-junior, copiii din acest cor dirijat de prof. Angela David.

PS Florentin a vorbit, în predică, despre sărbătorea din acea zi, subliniind faptul că „misterul Preasfintei Treimi este misterul central al credinței noastre. Avem un singur Dumnezeu, în trei Persoane divine: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Sunt trei Persoane cu o singură natură divină, în plinătatea ei, în fiecare dintre aceste Persoane, dar fiecare dintre ele având rolul propriu. Sunt o singură ființă, dar, de fapt, sunt trei Persoane diferite, unitate în diversitate. (…) Dacă Fiul ne arată chipul Tatălui, face faptele Tatălui și spune cuvintele Tatălui, Spiritul Sfânt este cel care ne descoperă inima Tatălui, acea inimă milostivă și iubitoare, nu în afara noastră, ci în noi, în sufletele noastre. Acel «Dumnezeu pentru noi», devenit «Dumnezeu cu noi» – Emanuel, acum este «Dumnezeu în noi» prin coborârea Spiritului Sfânt. Spiritul sfânt nu are un chip, El poate avea o aparență – ne amintim, coborârea Spiritului Sfânt sub formă de porumbel, asemenea unui porumbel dar nu un porumbel. Spiritul Sfânt sub formă de limbi de foc, dar nu este foc, nu este nici limbă, Spiritul Sfânt rămâne Dumnezeu. El poate lua diferite forme sub care îl regăsim și în cadrul Sacramentelor: forma apei și al uleiului, dar nu este nici apă și nu este nici ulei, ci este Dumnezeu. Rolul său este acela de a transmite iubirea Tatălui spre Fiul, iubirea Fiului spre Tatăl și iubirea Tatălui și a Fiului spre noi, oamenii.”

S-a subliniat în continuare că și astăzi Spiritul Sfânt poate fi primit de către fiecare om, prin Sfintele Sacramente ale Bisericii, pe care „suntem chemați să le utilizăm, să știm că există, să știm că sunt spre sfințirea noastră și să ne apropiem cu încredere de ele”. Preasfinția Sa a continuat: „pentru noi este o mare bucurie astăzi, în ziua în care cinci copilași pregătiți, aici, la mănăstire, cu bucurie, cu răbdare, au parcurs deja un itinerariu spiritual și se apropie, cu frică, cu credință și cu evlavie, pentru prima oară, solemn, de Dumnezeu, de Sfânta Euharistie”. A urmat un scurt dialog cu copilașii care se aflau în fața altarului, în veșminte luminoase, ei au arătat prin răspunsurile pe care le-au dat că sunt conștienți de miracolul care se va petrece: „astăzi acești copilași vor primi Trupul și Sângele lui Hristos, vor deveni purtători de Hristos, Cristofori, Tabernacole vii, Lumină. Dumnezeu coboară în sufletele lor. Este un lucru mare, pentru care ei s-au pregătit, cum singuri au răspuns, au făcut cateheză și s-au spovedit”.

Ierarhul a continuat: „De ce este importantă Euharistia pentru viața noastră? pentru că Sfânta Euharistie este Izvorul și Culmea vieții Bisericii. Este, putem spune, Sacramentul Sacramentelor, pentru că acolo îl primim pe Dumnezeu însuși, Trupul și Sângele Lui. Acest Sacrament, de fapt, ne identifică cu Hristos, este Pâinea vieții, despre care Hristos spunea: «cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, are viață veșnică» (Io, 6). Avem, încă de pe pământ garanția vieții veșnice. Această Pâine a vieții este, pentru noi, garanția vieții veșnice. Numai Pâinea vieții ne apropie de Hristos, ne apropie de Biserică, de comuniunea cu Biserica, Pâinea vieții este cea care ne șterge păcatele ușoare, Pâinea vieții este aceea care ne dă forță, tărie, pe drumul vieții noastre spirituale, ne amintește că Isus nu ne-a lăsat singuri, este cu noi. Iată de ce este important să ne hrănim cu această Pâine a vieții, pe care o numim Euharistie – un cuvânt grec, în traducere, «mulțumire», pentru că este o jertfă de mulțumire pe care Fiul o aduce Tatălui, în Spiritul Sfânt, iar noi ne hrănim cu această Pâine a vieții, Pâine a jertfei, Pâine a comuniunii.”

„Ne rugăm astăzi pentru tinerii noștri copilași care vor deveni purtători de Hristos să fie și ei, în această lume, prin viața lor, lumină, dătători de lumină, lumina lui Hristos prin ei să poate străluci. Ne rugăm pentru comunitatea surorilor, ca să rămână și ele mereu un exemplu de educatoare, formatoare, învățătoare pe drumuri credinței pentru toți copiii care vor veni la mănăstire, ne rugăm pentru familiile acestor copii care s-au pregătit și ele pentru acest mare moment și, mai ales, în continuare, vor ajuta ca lumina primită astăzi să rămână mereu aprinsă. Ne bucurăm astăzi și mulțumim lui Dumnezeu care ne-a oferit darul iubirii Sale, darul prin care descoperim, nu un Dumnezeu înfricoșător, ci un Tată iubitor, căruia putem să-i spunem și noi, «Tăticule» – Abba, așa cum spune Sf. Apostol Pavel”.

După celebrarea liturgică, un cuvânt de mulțumire a rostit pr. capelan Cristian David, care îndeplinește și funcțiunea de cancelar eparhial, adresând mulțumiri Episcopului eparh și preoților concelebranți – cu mențiunea că doi dintre cei cinci copii care s-au împărtășit pentru prima dată sunt din parohia Cluj-Iris, păstorită de pr. vicar Ioan Mătieș, a mulțumit diaconului Marius, a cărui slujire „a făcut mai frumoasă și mai solemnă această celebrare”. Mulțumiri speciale au fost adresate părinților, familiilor acestor copilași „pentru că au avut curajul și au avut încredere în Congregația noastră și mai ales în cuv. soră Mihaela și i-au încredințat copilașii pentru acest parcurs spiritual de un an de zile”, desigur, o mulțumire specială a fost adresată sorei Mihaela, dar și surorilor și credincioșilor pentru însoțirea în rugăciune.

Cei cinci copii au dorit să ofere Ierarhului din mâna căruia l-au primit pe Isus, un buchet de flori albe – „la fel ca sufletele lor imaculate, pline de lumină” – a spus Preasfinția Sa primind darul, reamintindu-le promisiunea lui Isus înscrisă și pe diplomele de amintire de la Prima Împărtășanie ce le-au fost înmânate în încheiere: „cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viața veșnică” (Io 6,54).

imagine

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla

Eparhia de Oradea și Seminarul Teologic consacrate Inimii Neprihănite a Fecioarei Maria și Spiritului Sfânt

$
0
0

Eparhia de Oradea și Seminarul Teologic au fost consacrate Inimii Neprihănite a Fecioarei Maria și Spiritului Sfânt

Luna mai este dedicată Sfintei Fecioara Maria, Mama lui Dumnezeu. Îi mulțumim Domnului că în marea sa bunătate, ne-a oferit încă o dată ocazia de a aduce prinos de laudă prin rugăciune și venerație celei ”mai onorată decât serafimii și mai mărită (…) decât serafimii”.

În acest context, tradiția anilor anteriori a continuat și astăzi, 30 mai 2018 cu programul de rugăciune organizat în fața Grotei Sfintei Fecioare din curtea Seminarului Greco-Catolic din Oradea.

Comunitatea seminariștilor și formatorilor s-a bucurat de prezența numeroasă a celor veniți să participe la rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului în frunte cu Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul nostru. S-au alăturat în rugăciune părintele vicar general Mihai Vătămănelu și părintele vicar cu preoții Antoniu Titus Chifor, un număr însemnat de preoți din Protopopiatul și Eparhia de Oradea, elevi și studenți de la Colegiul ”Sfânta Familie” precum și numeroși credincioși.

Cu binecuvântarea Preasfinției sale, rugăciunea Paraclisului a fost condusă de părintele Anton Cioba – rectorul Seminarului – iar răspunsurile și asigurarea fondului muzical s-au făcut prin studenții seminariști sub bagheta neobositului Maestru Radu Mureșan.

Atmosfera a fost una deosebită, marcată și de evenimentul Rusaliilor pe care tocmai l-am sărbătorit. Astfel, încărcătura spirituală înaltă ne dă credința că ruga noastră a fost ascultată și condusă de Mijlocitoarea la cel Preaînalt. Fiecare am pus în brațele Mariei sufletul, bucuriile și tristețile, succesele și eșecurile, dar mai ales durerile și speranțele noastre care se leagă mai ales de timpurile prezente și cele ce au să vină.

”Ne-a mai rămas numai rugăciunea” a spus Preasfinția sa în cuvântul său adresat la finalul rugăciunii. Mai ales la Apărătoarea Doamnă, puternică mijlocitoare, cea care a zdrobit capul șarpelui și care nu își lasă copiii de izbeliște, îi însoțește cu mantia sa protectoare în acest pelerinaj pământesc atât de greu astăzi.

Se împlinesc anul acesta 160 de ani de la aparițiile Sfintei Fecioare de la grota Masabielle – Lourdes din Franța. Anul trecut am marcat 100 de ani de la aparițiile de la Fatima din Portugalia. Motive în plus ca atenția noastră să fie tot mai concentrată asupra mesajelor grijulii pe care le-a transmis Maica Sfântă: ”Rugați-vă, rugați-vă mult! Lupta finală dintre Domnul și domnia lui satan va fi în legătură cu familia și căsătoria” – transmite sora Lucia, una dintre vizionarele de la Fatima.

În acest context, al luptei noastre spirituale continue cu ”puterile întunericului” ne-am luat aliați de nădejde. Prosternați cu toții în rugăciune, Preasfinția sa a dat citire în fața icoanei Sfintei Fecioare de la Grotă a Rugăciunii de consfințire a Eparhiei de Oradea la Inima Neprihănită a Mariei și a Rugăciunii de consfințire la Spiritul Sfânt.

Astfel am exprimat în comuniune dorința noastră sinceră ca Împăratul Isus Hristos să triumfe prin Inima Neprihănită a Mamei Sale. Răul, păcatul și minciuna să se nimicească iar iubirea, credința și adevărul să strălucească. Iar Spiritul Sfânt, cu lumina și iubirea Sa să ne ridice pe toți la nivelul vieții creștine adevărate, să ne întărească credința, să ne dea putere și statornicie în încercări, înflăcărarea și evlavia necesare unui răspuns pe măsură vocației noastre de creștini.

Mulțumim Preasfinției sale Virgil Bercea pentru acest gest minunat de sporire a credinței și speranței în iubire. Mulțumim tuturor celor care prin efortul lor, mai mic sau mai mare, au contribuit și au făcut în așa fel ca acest eveniment să devină o mică dar importantă sărbătoare pentru Eparhia noastră și Seminarul nostru. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături cu rugăciunea!

Sub îndurarea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea întru ispite, ci din primejdii ne scapă pe noi una curată, una binecuvântată!

Iulian PALAS
Anul IV
via SeminarOradea.ro

imagine

imagine

imagine

Rugăciune de consfințire a Eparhiei de Oradea
la Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, prin Zămislirea Inimii Tale Neprihănite, prin suferințele și patimile de pe cruce ale lui Isus, venim cu adâncă smerenie și cu mare încredere să consfințim Inimii Tale Neprihănite Eparhia Greco-Catolică de Oradea, Seminarul nostru, pe toți preoții, toate persoanele consacrate, tinerii și credincioșii laici, așezând în locul nenumăratelor păcate, ale noastre și ale lumii întregi, inima ta de mamă iubitoare.

Dorim cu sinceritate, ca Isus să triumfe prin inima ta: răul, minciuna și păcatul să se nimicească, iar iubirea, credința și adevărul să strălucească.

Inimă Neprihănită și Însângerată a Sfintei Fecioare, fii în veci iubită și între popoare slăvită și triumfătoare. Amin!

Rugăciune de consfințire la Spiritul Sfânt

Spirite Sfinte Dumnezeiesc, Spirite al înțelepciunii, al înțelegerii, al sfatului, al tăriei, al științei, al evlaviei, al fricii de Dumnezeu, ne consfințim ție cu totul! Îți consfințim viața noastră, chemarea noastră, ființa, mintea, inima, sufletul și trupul cu toate mădularele lui. Îți consfințim memoria, acțiunile noastre, simțurile, gândurile, mișcările, pașii noștri, tot ceea ce suntem în prezent și tot ceea ce vom fi în viitor. Îți consfințim activitatea noastră zilnică, suferințele fizice sau interioare, oboselile, bucuriile sau necazurile, starea sufletească și toate încercările zilei și ale vieții, indiferent de ce natură sunt. Îți consfințim defectele, calitățile, virtuțile sau neputințele, obstacolele, starea sănătății, succesul sau insuccesul nostru pentru a ne desăvârși și sfinți.

Spirite Sfinte, conducătorule invizibil, îți încredințăm Biserica Universală, Eparhia Greco-Catolică de Oradea, pe Sfântul Părinte Papa Francisc, pe Preafericitul Părinte Arhiepiscop și Cardinal Lucian, pe toți episcopii noștri, pe toți episcopii din lumea întreagă, întreaga tagmă preoțească și călugărească, pe toți seminariștii și pe toți credincioșii de pretutindeni. Ajuta-ne să ne jertfim pentru întoarcerea păcătoșilor, pentru libertatea Bisericii Tale, pentru eliberarea tuturor celor închiși pentru credință, acum și în viitor, și pentru răspândirea adorării lui Isus Euharisticul de către toate popoarele. Luminează-i pe atei, adu pacea pe pământ, în familii, în sufletele noastre și risipește negura păcatului, a urii, a vrajbei între oameni, și du omenirea la limanul păcii și al libertății.

Spirite Sfinte, cu lumina și cu iubirea Ta, ridică poporul nostru și omenirea întreagă la nivelul vieții creștine adevărate. Fii Mângâietorul nostru în toate luptele și suferințele noastre. Întărește-ne credința, înflăcărează-ne iubirea, menține vie nădejdea noastră și dă-ne harul să corespundem până la sfârșit vocației noastre de creștini. Amin!

Seminarul Teologic Greco-Catolic
„Sfinții Vasile, Grigore și Ioan” Oradea,
30 mai 2018

Secţiunea: Oradea

Prima Sfântă Împărtășanie solemnă pentru 33 de copilași

$
0
0

Duminică 3 iunie 2018, Duminica Tuturor Sfinților, 33 de copilaşi pregătiţi de Surorile Congregaţiei Maicii Domnului au primit prima Sfântă Împărtăşanie solemnă în Catedrala Blajului.

Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, împreună cu mai mulți preoţi.

Copilaşilor şi tuturor credincioşilor, prezenţi în număr mare, Preasfinţia Sa Claudiu le-a transmis salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian și le-a amintit că sunt chemați cu toții la o viață de sfințenie. Cu toții au fost invitați să se apropie de Dumnezeu în fiecare clipă. Să nu lase nimic din această lume să se opună prezenței lui Dumnezeu în viața lor. Folosindu-se de imaginea fierului amorf, rece și dur, Preasfinția Sa le-a spus celor prezenți că fierul cu cât mai mult se apropie de foc, cu atât mai mult devine incandescent, se topește și nu mai știm dacă e fier sau foc. Noi redevenim amorfi, și reci, și duri când ne îndepărtăm de Dumnezeu. Pentru a rămâne mereu incandescenți, avem nevoie în mod constant, în fiecare zi, să ne aproiem de focul dumnezeirii, să ne apropiem de Dumnezeu sursa sfințeniei noastre.

La final, copilașilor care au primit pentru prima dată în mod solemn Sfânta Împărtășanie, le-au fost înmânate diplome, pentru a-și putea aminti mereu de acest eveniment măreț din viața lor.

 

ACC

Foto: Mariana Moldovan

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş

Geneză 1-2-3: Manualul de funcționare a omului

$
0
0

Mai sunt relevante astăzi primele capitole din Geneză, sau datorită progreselor științifice au devenit texte învechite, simple povești din vremuri de mult apuse? La această întrebare își propune să răspundă programul video-catehetic „Geneză 1-2-3”, produs în colaborare de Departamentul pentru Cateheză și Învățământ Religios al Eparhiei de Cluj-Gherla și Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei de Iași. Programul ajută la re-descoperirea valorii extraordinare a primelor pagini din Biblie, cu convingerea că ele ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine, dar și planul lui Dumnezeu pentru noi. „Geneză 1-2-3” poate fi achiziționat prin librăriile catolice sau prin Departamentele amintite la prețul de 35 de lei, două DVD-uri plus manualul.

Parcurgând sistematic textul biblic, la lumina Sfinților Părinți și a documentelor Bisericii, dar și învățându-ne să îl citim cu ochii și mintea celor pentru care a fost scris inițial, acest program își propune să aducă lumini noi asupra unui subiect care doar aparent pare epuizat prin simpla creștere în vârstă. Nu sunt evitate nici temele științifice, despre Big Bang și despre evoluționism, dar în sine programul este unul catehetico-biblic, cu un scop practic: să „extragă” din capitolele 1, 2 și 3 ale Cărții Genezei manualul de funcționare a omului. Structurat în cinci sesiuni, „Geneză 1-2-3” include un suport video pe DVD de circa 40-45 de minute per sesiune, plus un manual al participantului, cu textele necesare desfășurării întâlnirilor, inclusiv întrebări pentru discuții, dar și cu texte de aprofundare. Astfel, programul video-catehetic se adresează în primul rând grupurilor, dar poate fi desigur folosit și de persoane individuale. Pentru grupuri, prețul celor două DVD-uri este de 25 de lei, manualele fiind la 12 lei bucata.

Programul a fost realizat de Radu și Oana Capan, cateheți în Eparhia de Cluj-Gherla (care au oferit și alte instrumente catehetice precum cartea „99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă” sau catehismul „Abecedarul credinței”), fiind asistați în acest demers de pr. Florin Bozântan, cenzor teologic în Eparhia amintită, și în mod special – în virtutea subiectului biblic – de pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași, care conduce Departamentul Biblic al Diecezei de Iași și a fost implicat în traducerea Bibliei. După sesiunea introductivă, în care sunt oferite câteva informații cheie privind lectura textului biblic, următoarele trei sesiuni parcurg pe rând primele trei capitole din Geneză. Ultima sesiune oferă o concluzie practică la această călătorie biblică. Luminile noi aduse de program vor oferi participanților o serie de experiențe de „aha”, de înțelegere complet nouă a unor texte ce par atât de învechite. Suportul vizual al programului include secvențe video, opere de artă religioase și fotografii care subliniază mesajele ce se doresc transmise, iar manualul completează în mod fericit conținutul, oferind posibilitatea de a merge mai mult în profunzimea subiectului.

Mai multe informații despre „Geneză 1-2-3”, inclusiv secvențe video din program se găsesc la adresa: programe.cateheza.ro/geneza123/

Programul se va putea cumpăra în curând de la librăria Viața Creștină, iar acum online de aici.

Programul acesta este, după părerea mea, cea mai completă cateheză despre primele capitole din cartea Genezei și te provoacă să citești și să trăiești Cuvântul lui Dumnezeu. Un material pe care eu l-aș propune în fiecare parohie din țară, și chiar studenților de la facultățile de teologie. (Pr. Emil Moraru, prodecanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București)

Acest program face accesibile instrumente complexe (teologice, filosofice, științifice), necesare pentru a înțelege corect Cuvântul, legământul dintre Dumnezeu și adam (omenire), și rolurile omului în Cristos. Îl recomand tuturor celor care doresc să aprofundeze Scriptura, atât clerici, cât și laici. (Pr. Mihai Tegzeș, consilier cu cateheza și evanghelizarea în Eparhia de Oradea)

Dacă vrem să știm cine suntem, ce facem și spre ce ne îndreptăm, trebuie să pornim de la începuturi, adică chiar de la Adam și Eva! Acolo ne poartă acest program, care mie unuia mi-a oferit multe răspunsuri frumoase. M-a învățat cum să folosesc „ochelarii” potriviți pentru a pătrunde sensurile profunde ale acestui text biblic. (Adrian Sîrbu, participant la program)

Un program bine realizat și structurat, o cateheză ce o consider de bază în viața spirituală a unui tânăr, fiindcă răspunde la întrebările dificile despre originile omului, iar prin detaliile concise pune în evidență planul magnific al lui Dumnezeu pentru om. Îl recomand cu încredere tinerilor și doresc să îi încurajez să mediteze asupra sensurilor ce reies din textul biblic. (Eduard Socaciu, participant la program)

geneza123a

geneza123c

geneza123b

Secţiunea: Cluj-Gherla

Semn despre sfințenie – pelerinajul tradițional la mănăstirea baziliană din Molișet

$
0
0

Un semn al sfințeniei s-a vădit prin pelerinajul tradițional la mănăstirea baziliană de la Molișet, din Duminica tuturor sfinților – 3 iunie 2018 și binecuvântarea lui Dumnezeu a coborât din nou, la fel ca în fiecare an, peste poporul credincios.

Trecutul Bisericii Greco-Catolice e luminat de mulțimea pelerinajelor, mai ales pelerinajele în sărbătorile de hram, la mănăstirile Călugărilor Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM) – „Ordinul nostru” cum cu afecțiune numea acest Ordin călugăresc Arhiereul de vie amintire Iuliu Hossu. Prigoana Bisericii de după 1948, a adus cu sine și confiscarea tuturor mănăstirilor greco-catolice, iar Ordinul Sfântului Vasile cel Mare avea numeroase locașuri de rugăciune și sfințire, adevărate izvoare de har pentru întreaga Biserică. Cea mai cunoscută și cu totul cuprinsă în inima Bisericii prin prezența Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a fost Mănăstirea Nicula, locul marilor pelerinaje transilvane, dar alături de aceasta, cu sufletul plin de dragoste, Episcopul mărturisitor Iuliu Hossu poposea între alte mii de pelerini, la Mănăstirile OSBM de la Bixad, Strâmba, Moisei, Prislop, Obreja, Turda, Cluj-Calvaria… Nici una dintre aceste mănăstiri nu a fost restituită, deși Ordinul a revenit la lumină după 1989.

Și atunci, cu ajutorul lui Dumnezeu și a multor binefăcători, călugării bazilieni au construit noi mănăstiri, una dintre acestea fiind Mănăstirea închinată Coborârii Spiritului Sfânt de la Molișet, jud. Bistrița Năsăud, în zona străjuită de măreția Muntelui Țibleș. Sfințită în 1992, această mănăstire a devenit loc de pelerinaj și mii de credincioși din jud. Bistrița-Năsăud, din zona Maramureșului și a Clujului, anual, în prima duminică după Rusalii, vin aici în pelerinaj la serbarea Hramului Mănăstirii. Și în duminica de 3 iunie 2018, pelerinii au fost primiți de călugării OSBM, cu pr. protoegumen Laurian Daboc, superior provincial și pr. ierom. Severian Stupinean, superior local. Programul zilei a început cu o procesiune de la capela mănăstirii până la frumoasa biserică de lemn din apropiere.

Pe lângă serbarea de hram, actuala ediție a pelerinajului are loc în Anul Centenar al Marii Uniri și, în particular pentru Călugării OSBM, în anul în care a fost deschisă Cauza de beatificare pentru ultimul Stareț Bazilian de la Mănăstirea Nicula, ucis de regimul comunist în închisoarea de la Gherla (în 14 februarie 1959), Servul lui Dumnezeu Ierom. Leon Manu, care a fost și conducătorul Delegației de români din zona Hațegului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Pentru a marca aceste noi motive de sărbătoare, în curtea bisericii a fost amplasat un mare banner dedicat Centenarului Unirii și Părintelui Leon Manu.

Aici s-a celebrat Sfânta Liturghie, de către Mons. Călin Bot, Vicar general eparhial, la masa altarului improvizat fiind zeci de preoți, între care un preot vicar, un consilier eparhial, preoți protopopi din Eparhia de Cluj-Gherla și mulți parohi veniți împreună cu credincioșii lor. Între sutele de pelerini s-au aflat și autoritățile locale, dl. primar, viceprimar, de asemenea s-a remarcat prezența membrelor Reuniunii Mariane cu eșarfele de culoare albastră, dar și a credincioșilor îmbrăcați în strai popular după frumosul obicei strămoșesc. Răspunsurile liturgice le-a dat și în acest an corul greco-catolic din Beclean. A fost o adevărată ploaie de har, concretizată și prin ploaia răcoroasă de vară care însă a trecut repede și, până la încheierea celebrării s-au revărsat razele soarelui în binecuvântare.

imagine

În cuvântul de învățătură, pr. Călin Bot a vorbit despre sfințenie. „Biserica, întemeiată de Isus pe cei 12 Apostoli în frunte cu Sfântul Apostol Petru, Biserica asemenea unei livezi, asemenea unui lan, asemenea unei vii, a început să rodească după Rusalii și a continuat, și continuă. Primele roade ale Bisericii sunt sfinții. Biserica suntem noi. Este o onoare că fiecare dintre noi suntem o părticică vie din Biserică”, a spus pr. vicar. A continuat întrebând: „de unde vine sfințenia, ce modalități sunt de a fii sfânt? Știm că numai Dumnezeu este sfânt, El este izvor, resursă, cauză de sfințenie, de sfințire. Și apoi, îngerii și oamenii devin sfinți prin conectare, prin racordare la sursa de sfințire, de sfințenie unică, Dumnezeu.”

O altă idee centrală, faptul că „voința lui Dumnezeu este sfințirea noastră – spune sfântul Apostol Pavel. Sfințenia este o vocație, o chemare universală adresată tuturor, o chemare scrisă în natura noastră, a celor ce am fost creați după Chipul și asemănarea Sa”. Apoi, s-a arătat că în legământul dintre Dumnezeu și om, pentru om, drumul spre sfințire se face prin „muncă, purtarea cu înțelepciune a Crucii, grija pentru împlinirea poruncilor, disponibilitatea de a fi marginalizat, persecutat, pentru a rămâne împreună cu Cristos”. Au fost descrise modalități specifice de sfințire, prin familie, prin viața consacrată, dar, pentru toți, existând chemarea la ascultarea cuvântului Scripturii și la participarea la Sfintele Taine ale Bisericii”.

Ca o încurajare a venit afirmația: „Biserica declară sfinți și fericiți oameni ca și noi, în carne și oase, oameni care s-au întors de la păcat”, cu sublinierea că „noi suntem capabili să sesizăm aspecte ale sfințeniei în viețile semenilor noștri și Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Roma face un proces extrem de riguros pentru a declara un sfânt, analizând minuțios viața, virtuțile, doctrina și scrierile sfinților”. A fost dat exemplul „preoților și Episcopilor care ne-au condus, care l-au iubit pe Dumnezeu, care au renunțat la orice, inclusiv la viața lor, pentru ca să rămână cu Dumnezeu. Ei sunt un mare dar și o mare speranță pentru Biserica noastră. Se află în curs cauzele lor de canonizare”. Părintele Călin a inclus pe fiecare: „fiecare om parcurge calea spre sfințenie”.

Un ultim punct al meditației a pornit de la întrebarea: „de ce venim la mănăstire, an de an?” cu răspunsul: „este pentru întâlnirea cu acei oameni pe care Dumnezeu i-a chemat, i-a cucerit, oameni care au lăsat toate și trăiesc pentru El. Mănăstirea este un loc de rugăciune, un loc unde rugăciunea e regulată, așa cum este ciclul cosmic – soarele nu a întârziat nici o secundă să apună sau să răsară. Această calitate a rugăciunii de a fi regulată, este foarte importantă și este ceea ce se face în mănăstiri. Mănăstirea este un loc de tăcere, de har, un loc frumos. Mănăstirile sunt și un loc de sacrificiu, un loc de vieți jertfite lui Dumnezeu; Mănăstirea este un loc unde prezența prin Dumnezeu este mai intensă, și aceasta rezultă din chemarea și lucrarea lui Dumnezeu în viața oamenilor care locuiesc mănăstirile”.

Cuvântul s-a încheiat cu recunoașterea măreției lui Dumnezeu, sau mai degrabă, a incapacității omului de a percepe cu adevărat această măreție. Părintele dat exemplu cuvintele care se pronunță la încheierea Sfintei Liturghii: „«Văzut-am lumina cea adevărată» – adică, am văzut ceva din lumină; am luat Spirit ceresc, prin cuminecare; aflat-am credința cea adevărată, fiindcă ne închinăm Preasfintei Treimi”. Pentru a transmite o rază din aura sfințeniei, pr. Călin a recitat, în încheiere, o poezie-rugăciune compusă de Arhiereul Iuliu Hossu, prin care este invocată „milostiva ocrotire” a Preasfintei Fecioare Maria. După Sfânta Liturghie, pr. vicar Călin Bot a transmis salutul Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin, iar pr. protoegumen Laurian a rostit un cuvânt de mulțumire. La final toți pelerinii au fost invitați la o agapă fraternă.

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla

Promoția 2018 de studenți ai FTGC, Dep. Cluj-Napoca, la festivitatea de absolvire

$
0
0

Vineri, 8 iunie 2018, Catedrala în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, a găzduit Festivitatea de absolvire a Promoției 2018 de studenți ai Facultății de Teologie Greco-Catolică (FTGC), Departamentul Cluj-Napoca, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, care a început prin celebrarea Sfintei Liturghii în capela „Sf. Iosif”, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu mai mulți preoți.

A urmat cursul festiv, în sala alăturată – Aula „Card. Iuliu Hossu”, întâlnire de bun-rămas, de bilanț și nou început, cu încredere în harul și călăuzirea lui Dumnezeu. Întâiul cuvânt de felicitare l-a adresat absolvenților pr. prof. dr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, care le-a transmis și binecuvântarea Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, PF Lucian Cardinal Mureșan. Mesaje de suflet, îndrumare și încurajare, au rostit în continuare cei care i-au învățat și călăuzit pe studenți pe drumul formării umane, spirituale și intelectuale: pr. lect. univ. dr. Marius Furtună, decanul Departamentului Cluj al FTGC, rector al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” a pus accentul pe participarea la viața Bisericii, pentru că „toată informația învățată la cursuri nu are valoare dacă ea nu devine o realitate trăită”. Părintele i-a îndemnat să fie „membri deplini ai Bisericii”, să rămână „nu doar participanți, ci prezenți în viața Bisericii în primul rând din punct de vedere spiritual”.

Ierarhul Eparhiei de Cluj-Gherla a rostit câteva idei despre efectele benefice produse de „îngemănarea dintre amvon și catedră, care are rădăcină foarte profundă în istoria Bisericii și a națiunii noastre, și prin care au rezultat Școlile Blajului la 1754 și apoi Școala Ardeleană cu cele trei generații în timp, având ca rezultat formarea unei elite la nivel intelectual, cultural și cu o puternică conștiință națională”. Preasfinția Sa și-a exprimat convingerea cu privire la rolul major pe care educația teologică l-a avut și îl poate avea în continuare în societate. Pentru a sublinia acest aspect, a amintit cuvintele Cardinalului Iuliu Hossu: „Dacă nu era Unirea de la 1700, nu era nici Adunarea de la Blaj din 3-15 mai, 1848 și nu era nici Unirea de la 1 Decembrie 1918”. În plus, credincioșii – cei care se hrănesc cu Sfânta Euharistie, sunt chemați la a deveni Trup al lui Hristos și, totodată, să devină „mai mult Biserică, cu cele trei note: unitate, sfințenie și apostolicitate”. Preasfinția Sa a dorit succes absolvenților, urându-le ca Bunul Dumnezeu să le fie aproape cu harul Său în misiunea pe care o vor desfășura pentru a duce înainte faptele credinței.

A urmat un moment menit „să încânte inimile și mințile”, să îi poarte de cei prezenți „prin armonii muzicale și teologia Sfinților Părinți”, cum frumos a prezentat-o, pr. Sabin Brudașca, student al promoției 2018, pe sr. Cecilia Flueraș CMD, lector, doctor, titulară a cursului de Patrologie și îndrumătoare a Corului studenților seminariști, care a propus câteva puncte de reflecție despre prezența și rolul muzicii în viața omului și în Creație, despre puterea muzicii de a-l apropia pe om de Dumnezeu, „constituind, ea însăși, un limbaj teologic”. În momentele următoare, în numele absolvenților, Șefa de promoție a exprimat recunoștință și mulțumire față de profesori și îndrumători. Au fost rostite cuvinte încărcate de nostalgia și bucuria anilor de studii, conștientizând importanța prezentului și exprimând speranță, încredere, curaj, cu privirea îndreptată spre viitor. Câte o floare a fost oferită, în semn de mulțumire, fiecărui îndrumător și părinte spiritual din timpul anilor de formare. S-a făcut și predarea cheii către studenții care vor absolvi în anul următor.

În contextul Centenarului Unirii, a anului omagial dedicat Arhiereului Iuliu Hossu, PS Florentin a dorit cu această ocazie festivă să își arate recunoștința față de dascălii care, în ultimii ani, în cadrul departamentului clujean al Facultății de Teologie Greco-Catolică, au dus mai departe linia învățământului universitar, decernându-le, fiecăruia în parte, diploma și medalia „Iuliu Hossu” și oferind, totodată, tuturor celor prezenți, ca ideal de urmat, modelul vieții Arhiereului Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Secţiunea: Cluj-Gherla


Prima Împărtășanie Solemnă la Beiuș

$
0
0

Duminică, 3 iunie 2018, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș, a avut loc Prima Împărtășanie Solemnă a copiilor. Un grup de nouă copii, opt din parohia de Beiuș, unul din parohia Prisaca au avut bucuria primirii solemne al lui Isus în sufletele și trupurile lor, sub chipul Sfintei Euharistii. Aceștia au parcurs o perioadă de pregătire catehetică sub îndrumarea profesoarei de religie, Zima Carmen, apoi sâmbăta, ajunul Duminicii Tuturor Sfinților, au fost spovediți pentru prima dată.

Bucuria și emoțiile au fost evidente pe fețele copiilor încă din dimineața zilei de duminică, când s-au adunat în oratoriul parohial pentru a porni în procesiune spre biserică, cu preoții concelebranți, parohul locului, părintele Zima Zorel, viceparohul părintele Slobodnic Iosif, parohul de Prisaca, părintele Erdeli Ioan și parohul de Ghenci părintele Lucian Cociorva. Copiii au ajuns cu pași sfioși în fața altarului pentru a se închina, apoi s-au așezat pentru a participa activ la Sfânta Liturghie: recitarea rugăciunilor și cântecelor. Momentul culminant l-a constituit primirea Preasfântului Trup și Sânge al lui Isus, a primei Împărtășanii în mod solemn.

Alături de ei au fost, la fel de bucuroși, părinții și rudeniile lor, care i-au îmbrățișat constant prin privirile mereu atente și calde. Prietenii de la oratoriul „Colț de Rai” au fost, de asemenea, alături de ei, la sfârșitul Sfintei Liturghii cântând împreună: „Sunt copil, Isuse”. În mod simbolic, prin baloane aurite, copiii și-au înălțat sufletele curate spre Isus, plini de recunoștință, bucurie și speranță. La sfârșit, ei au primit o carte de rugăciune („Lăsați copiii să vină la Mine” – dar de la Preasfinția Sa, episcop Virgil Bercea), un catehism („ABC-darul credinței”) și o diplomă care să le fie hrană sufletului și minții spre o bună creștere în vârstă, înțelepciune și har.

imagine

imagine

via EGCO.ro

Secţiunea: Oradea

Expoziție fotografică la Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

$
0
0

imagineMisiunea Română „San Cristoforo” propune „Contorni di luce”, expoziția fotografică a lui Octavian Vasile Pop, în perioada 8-22 iunie 2018, Atrium Palazzo Antonini, Universitatea de studii din Udine

Toate evenimentele în cadrul cărora avem ocazia să vorbim bine despre noi românii din diasporă, nu ar trebui ratate, ci dimpotrivă, ar trebui căutate și promovate, inventate și dorite cu entuziasm.

Această idee mă convinge să merg înainte în organizarea tuturor evenimentelor pe care la propun, incluzând cu bucurie toți oamenii de bună voie care doresc să participe, pentru a scoate la lumină binele de care suntem în stare, creativitatea, identitatea, tradițiile, limba, sărbătorile tipice legate de etapele vieții, de minunata vârstă a copilăriei; că este vorba de spectacol folcloric, de prezentare de carte, de cântecele copiilor, de dansuri, de promovarea produselor românești sau a iei, ca simbol românesc unic, sau alte activități ce scot la lumină frumosul și binele, toate acestea sunt binevenite. Acesta este visul pe care înaintașii mei, care au făurit Marea Unire la 1918, au dorit să îl vadă împlinit: unitatea prin cultură, unitatea prin limba română, unitatea prin credința creștină cu tradiția strămoșească, unitatea prin frumos, ca unică salvare posibilă și durabilă a geniului creator al poporului român.

Expoziția „Contorni di luce” a lui Octavian Vasile Pop, promovată de Misiunea Română „San Cristoforo” în Friuli, la Udine, din anul 2002, se încadrează în spațiul frumosului pe care îl caut și după care tânjesc. Colaborarea cu Universitatea de studii din Udine, Centrul Internațional de studii despre cultura română în cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi, Comunicare, Formare și Societate; și cu Asociația culturală italo-română „Danubio” din Friuli Venezia Giulia cu sediul la Trieste este strâns legată de realizarea acestei unități culturale, lingvistice și religioase cu respectarea diversităților existente, care sunt nota distinctivă a armoniei poporului român, devenit stat modern unitar acum 100 de ani, prin contribuția deosebită a oamenilor formați în Biserica Română Unită cu centrul la Blaj, în Transilvania, pregătiți alături de Biserica soră, cea ne-Unită (cum se numea pe atunci în Transilvania) sau Ortodoxă, împreună, cu entuziasm, pe Câmpia Libertății, cu marile personalități ale poporului român. Noi la Udine ținem vie „flacăra” Marii Uniri la 100 de ani de la marele eveniment, semnat și sigilat la 1 decembrie 1918 la Alba-Iulia.

pr. Ioan Mărginean-Cociș

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: General

Întâlnirea Eparhială a Copiilor 2018

$
0
0

Sâmbătă 9 iunie 2018, la Centrul „Don Orione”, a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor, desfăşurată de această dată într-un an special, anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Au participat peste 1000 de copii veniţi din toate cele patru judeţe ale Eparhiei de Oradea, respectiv Bihor, Sălaj, Satu-Mare şi Arad, care au adus cu ei voie bună din belşug, pe care au împărţit-o cu generozitate tuturor şi cărora le mulţumim. Le mulţumim de-asemenea îndrumătorilor copiilor, fară implicarea cărora evenimentul nu s-ar fi putut desfăşura. Mulţumim desigur şi voluntarilor animatori pentru sprijinul lor preţios, evident şi gazdelor care au pus la dispoziţie cele necesare.

Nu în ultimul rând îi mulţumim Preasfinţitului Virgil Bercea, care în ciuda unui program extraordinar de solicitant, reuşeşte de fiecare dată să ajungă, cu zâmbet şi cuvinte înţelepte pe buze, în mijlocul enoriaşilor mici şi mari, pentru a le fi aproape, a-i încuraja şi a-i motiva să caute mereu Calea cea bună şi frumoasă a Domnului.

Programul a început cu întâmpinarea participanţilor, care au primit cate un tricou imprimat, având pe lângă însemnele Marii Uniri, desenul ales câştigător la Concursul de Desene. Mulţumim pe această cale tuturor îndrumătorilor care au făcut eforturi pentru ca acest concurs să se desfăşoare, în mod special celui mai însufleţit, lui Timoş Bogdănel, responsabil cu pastoraţia tinerilor în Protopopiatul Marghita, şi tuturor grupurilor care s-au străduit să participe la acest concurs, respectiv Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” prin strădania doamnei profesoare Alina Broizan, Tăşnad, Zalău, Ciocaia, Curtuiuşeni, Suplacu de Barcău, Poiana, Sînlazăr, Porţ, Hodişel, alături de copiii greco-catolici de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Şcoala Generală „Oltea Doamna” şi Şcoala Generală „Dimitrie Cantemir”. Desenul ales ca şi câştigător a fost realizat cu multă originalitate de către Romeo Silaghi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, fiind imprimat pe tricouri, iar cel clasat pe locul II a fost realizat cu multă dăruire de către Laura Tivadar din Ciocaia, fiind imprimat pe diplome.

După procesiune şi primirea darurilor aduse la altar de către grupurile de copii, a urmat Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfinţitul Virgil Bercea. În predică, Preasfinţia Sa a încurajat copiii să aibă o atitudine de bunăvoinţă faţă de oricine, evitând să judece şi să acuze. În continuare, copiii au aflat aspecte interesante legate de ţara lor, divizată la început, devenită mare prin strădania unor oameni devotaţi, care au oferit zeci de ani din viaţa lor într-un scop nobil, păstrând speranţa de a REUŞI. Se cuvine să fim recunoscători celor care au făcut posibil acest important eveniment din Istoria României, respectiv Marea Unire, iubind această ţară dar şi pe semenii lor, aşa cum ne învaţă Bunul Dumnezeu.

A urmat masa de prânz împreună, copiii participând apoi în spirit de bucurie şi comuniune la o mulţime de activităţi cultural-recreative şi educative interesante, pregătite de către organizatori, incluzând jocuri, concursuri, spectacol artistic şi de scamatorii, cântece şi dansuri, fiind premiaţi cu diplome de participare. După ce au petrecut un timp de calitate împreună şi au socializat, copiii s-au îndulcit cu o îngheţată după care au plecat mulţumiţi la casele lor, dornici de a povesti interesantele experienţe.

Mulţumim în primul rând Bunului Dumnezeu pentru această zi minunată!

Biroul Pastoral vă mulţumeşte tuturor celor care v-aţi implicat şi aţi participat, sugestiile dumneavoastră ne vor fi de mare ajutor pe viitor şi vă asigurăm de faptul că ne-am străduit şi ne-am implicat din tot sufletul.

Laura Ologu – Biroul Pastoral
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Parohia Greco-Catolică din Tăuții de Sus evacuată din propria biserică

$
0
0

În data de 12 iunie 2018, comunitatea greco-catolică din parohia Tăuții de Sus a fost nevoită să predea biserica greco-catolică, monument istoric, parohiei ortodoxe din aceeași localitate. Construită în anul 1773, biserica cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel a deservit ca biserică parohială pentru credincioșii greco-catolici români din localitate.

După instaurarea regimului comunist, România devine o închisoare mare cât țara, iar într-o Românie ocupată de armata sovietică și supusă izolării în lagărul comunist, Biserica Greco-Catolică era condamnată după un plan bine stabilit de la Moscova și care urma să fie pus în aplicare de către statul comunist român.

Presiunile, intimidările, arestările și torturile au fost încununate cu Decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948, prin care Biserica Greco-Catolică este suprimată și toate bunurile sunt trecute în posesia Bisericii Ortodoxe. Cu biserica și casa parohială confiscate de statul comunist și date Bisericii Ortodoxe, comunitatea greco-catolică din Tăuții de Sus își continuă drumul de credință în catacombe prin celebrarea serviciilor religioase în diverse locuri improvizate.

După căderea regimului comunist, comunitatea greco-catolică din Tăuții de Sus încearcă să reintre în posesia propriei biserici, în ciuda ostilităților parohiei ortodoxe din localitate, care își construise o biserică nouă. În urma refuzului parohiei ortodoxe de a retroceda comunității greco-catolice biserica, aceasta din urmă s-a văzut nevoită să apeleze la instanțele civile, în speranța că i se va face dreptate.

Prin Decizia Civilă nr. 388/A/2015 a Curții de Apel Cluj din 6 martie 2015, Parohiei Greco-Catolice Tăuții de Sus i se recunoștea dreptul de proprietate asupra bisericii monument istoric din localitate, și se dispunea restabilirea situației anterioare de carte funciară, în sensul reînscrierii în favoarea Parohiei Greco-Catolice Tăuții de Sus a dreptului de proprietate asupra lăcașului de cult, decizia fiind definitivă și executorie. Această decizie a fost executată, fapt ce adus la situația ca greco-catolicii din Tăuții de Sus să intre de drept și de fapt în posesia propriului lăcaș de cult.

Iată că după trei ani de când comunitatea greco-catolică din Tăuții de Sus a fost pusă în posesie și se roagă în propria biserică, azi, 12 iunie a.c., această comunitate se vede pusă în situația de a părăsi biserica construită de strămoșii lor la 1773, în urma altei decizii a aceleiași instanțe, Curtea de Apel Cluj, care anulează propria decizie din 6 martie 2015.

Ceea ce se întâmplă azi la Tăuții de Sus ne întristează și are la origini lipsa unei legislații clare, care să reglementeze situația juridică a lăcașurilor de cult confiscate de regimul comunist, precum și atitudinea Bisericii Ortodoxe Române și lipsa de voință a puterii politice din România, care neglijează Biserica Greco-Catolică minoritară în țara noastră.

Suntem la 100 ani de la Marea Unire a tuturor românilor, la care și-a adus un aport deosebit și Biserica Greco-Catolică din Transilvania, prin toți arhiereii, preoții și cărturarii ei, care au deșteptat în mentalul românilor din Ardeal sentimentul național român și dorința de unire cu frații lor de peste munți. Pentru toată această jertfă, Biserica Greco-Catolică nu ar merita să fie tratată cu atâta indiferență și soluții nedrepte. Abuzul regimului comunist din 1948 nu a fost nici astăzi reparat în totalitate.

Comunitatea greco-catolică din Tăuții de Sus se va ruga în continuare în spații improvizate și va privi cu întristare la locașul de cult, care va rămâne gol (întrucât parohia ortodoxă mai are o altă biserică mai mare) și care, probabil, va reveni la folosința pe care a avut-o înainte vreme, aceea de capelă mortuară.

Spiritul României moderne, la care au visat înaintașii noștri și pe care trebuie și noi să îl menținem viu, ʺo Românie Mare, întemeiată pe Dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului săuʺ, după cum spunea Cardinalul Iuliu Hossu la Alba Iulia, nu stă numai într-un sistem juridic care să împartă dreptatea omenească după principiul majorității, ci stă mai ales în Dreptatea lui Dumnezeu, vizibilă în atitudinea și spiritul de înțelegere a situațiilor concrete, în care fiecare persoană umană își regăsește locul în societate, având ca fundament credința creștină, bazată pe valorile evanghelice.

Biroul eparhial de presă

Secţiunea: Maramureş

Seminariștii orădeni prezenți la hramul mănăstirii Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău

$
0
0

Vineri, 8 iunie 2018, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea împreuna cu părintele rector Anton Cioba, și fratele vicerector Florin Bode, au dat curs invitației de a participa la hramul mănăstirii Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău.

Programul a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii, celebrată de pr. rector Anton Cioba, care a ținut un cuvânt de învățătură, despre importanța de a răspunde la chemarea lui Dumnezeu. La Sfânta Liturghie au mai fost prezenți, pe lângă mulțimea de credincioși, alți 20 de preoți din protopopiatele de Zalău și Șimleu, printre care îi amintim pe pr. Vicar foraneu al Silvaniei Gheorghe Țurcaș, pr. Valer Părău, protopop de Zalău, pr. Nicolae Bodea, protopop de Șimleu, și pr. Ioan Balea, Vicarul judecătoresc al Eparhiei de Maramureș. Sfânta Liturghie a fost animată de corul seminarului teologic „Schola Cantorum”, condus de maestrul dr. Radu Mureșan.

În acea zi s-a celebrat în Biserica Catolică și ziua de sfințire a preoților, fapt pentru care, după încheierea Sfintei Liturghii, preoții împreună cu surorile și mulțimea adunată, au citit rugăciunea de consacrare a preoților la Preasfânta Inimă a lui Isus. De asemenea, ca în fiecare an, și în acest an au fost consacrate 5 familii și alte 3 persoane la Preasfânta Inimă a lui Isus, rostind rugăciunea de consacrare în fața mulțimii și primind binecuvântarea părintelui capelan al Mănăstirii. În semn de recunoștință, preoții, seminariștii și persoanele care au fost consacrate, au primit din partea surorilor cate o Icoană cu Preasfânta Inimă a lui Isus. Pentru că anul trecut a fost Jubileul aniversar al celor 225 de ani de la Înființarea Seminarului de la Oradea, pr. rector i-a dăruit sorei superioare Ruwena o plachetă și o medalie jubiliară în semn de mulțumire și de prețuire, deoarece ele se roagă zi de zi pentru noi vocații la preoție.

Programul a continuat cu o procesiune prin centrul orașului Zalău, în care a fost adorat Preasfântul Sacrament, iar pe parcursul întregii procesiunii, credincioșii au înălțat cântece și rugăciuni Domnului. Procesiunea s-a încheiat în fața bisericii greco-catolice Sfânta Familie, prin binecuvântarea oamenilor cu Preasfântul Sacrament, urmată de o agapă frățească.

Paul Mărincean, Anul III
via SeminarOradea.ro

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Oradea

Viewing all 1942 articles
Browse latest View live