Duminica a doua după Sărbătoarea Coborârii Sfântului Spirit, a Chemării primilor apostoli, a fost moment de bucurie spirituală pentru credincioșii greco-catolici orădeni și cei veniți din județul Sălaj. În Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, au avut loc două evenimente de o mare intensitate spirituală: primul moment a fost cel în care șapte seminariști din anul 2 au depus în fața Preasfinției Sale Virgil Bercea cererea pentru diaconat și preoție, ca o pregătire pentru misiunea de slujire la care au fost chemați, și al doilea moment a fost hirotonirea în treapta preoției a doi diaconi.
După Ieșitul cel Mare cu Sfintele Daruri, a urmat înconjurarea Sfintei Mese de către cei doi candidați la treapta preoției și rugăciunile de consacrare, urmate de înveșmântarea lor. Cuvântul de învățătură adresat de către Preasfinția Sa Virgil, referitor la pericopa evanghelică, s-a axat pe „chemare”. „Cu ce chemare i-a chemat Mântuitorul de au lăsat totul? Care a fost motivul pentru care ei au lăsat totul, ce i-a mișcat ca să-l urmeze?” De asemenea, Preasfințitul a adus și niște exemple din lume, care s-au întors spre ei înșiși, schimbându-și viața, oameni pe care Domnul îi cheamă pentru a dărui tot ceea ce este mai bun pentru omenire. Chemarea nu este altceva decât libertate, iubire, bună înțelegere, fericire.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, înconjurat de un numeros sobor de preoți, a oficiat slujba parastasului pentru sufletul adormitei în Domnul Florica Duma, credincioasă ferventă a Bisericii, la împlinirea celor șase săptămâni de la trecerea la Domnul. Au participat la slujba de pomenire interpreți ai muzicii populare bihorene, cunoscuți și apropiați ai ei. La finalul parastasului, Episcopul greco-catolic de Oradea a amintit faptul că acum iubita interpretă a folclorului „cântă alături de îngeri în Împărăția lui Dumnezeu”, dând mărire Domnului. La final, cei doi noi preoți au dat binecuvântarea Preasfinției Sale, preoților și credincioșilor.
Pr. Matei Claudiu Chiriloaei s-a născut la 15 mai 1987, în perioada 2002-2006 urmând Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi”, din Roman, urmând în perioada 2009-2013 studiile Facultății de Teologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Departamentul Oradea, apoi cursurile de master în 2013-2015 la Oradea și o specializare în Drept Canonic Oriental la Institutul Pontifical Oriental din Roma, în perioada 2013-2016. Este căsătorit din 30 iulie 2016. Pr. Severian, călugăr la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Șumal, a primit tunsura monahală în 19 august 2012, este originar din parohia Ardud, absolvent al Seminarului și al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea și absolvent al unui master la Institutul Pontifical Oriental din Roma.
Eugen Ivuț
Biroul de Presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro
Secţiunea: Oradea