În 16-17 iunie 2017 a avut loc în Băile 1 Mai, Întâlnirea Eparhială pregătitoare a Anului Pastoral 2017-2018, la care au fost invitați toți responsabilii cu pastorația din întreaga Eparhie Greco-Catolică de Oradea, atât preoți cât și laici, reprezentanți ai asociațiilor.
Întâlnirea a început cu Paraclisul Maicii Domnului, celebrat de către părintele protopop Gavril Buboi, la parohia greco-catolică din Haieu, a cărui paroh este părintele Ștefan Madarasi, care a susținut această întâlnire alături de Biroul Pastoral. Deschiderea lucrărilor a fost făcută de către părintele Popa Paul, împreună cu echipa Biroului Pastoral unde s-a subliniat faptul că scopul întâlnirii este acela de a împărtăși experiențele pastorale desfășurate până în prezent, a face o analiză obiectivă a acestora urmată de creionarea împreună a obiectivelor pastorale ale Anului Pastoral 2017-2018, calendar care să se concretizeze până la sfârșitul lunii septembrie 2017, și care să țină cont de realități, idei constructive, idealuri și posibilități. Acest demers va contribui ca Anul Pastoral 2017-2018 să înceapă eficient, cu forță și entuziasm. Fiecare protopopiat al Eparhiei și câteva asociații au descris activitățile desfășurate, punctând atât rezultatele cât și greutățile pe care le-au întâmpinat în anul pastoral prezent.
Ziua a doua a început cu Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfințitul Virgil Bercea, care i-a încurajat pe cei prezenți „să nu arunce mărgăritarele”, să îi înțeleagă pe cei din jur, să nu îi judece și să nu îi acuze, ci mai degrabă să pună în valoare și în practică Cuvântul Domnului. După ce următoarele asociații și grupuri au descris activitățile lor a urmat împărțirea pe ateliere de lucru. Acestea au încercat să concretizeze activitățile, iar apoi au prezentat activitățile pe care intenționează să le pună în practică în Anul Pastoral 2017-2018. Părintele Vicar General, Olimpiu Todorean, a propus ca în cadrul întâlnirilor să se pună în primul rând accent pe unitate, înainte de diversitate și a amintit temele următorilor ani pastorali: 2017-2018 – „Speranță și mântuire” , respectiv 2018-2019 – „Iubire și slujire”.
După ce a ascultat munca desfășurată în cursul dimineții pe ateliere, Preasfințitul Virgil Bercea a amintit faptul că nici o categorie de vârstă a enoriașilor, tineri, familii, vârsta a treia, nu reprezintă o problemă ci o provocare care ne cheamă să fim coerenți în munca de zi cu zi, nu doar la evenimente și sărbători, încurajând preoții să își facă un program pastoral pe care să îl urmeze cu dăruire, oferind astfel enoriașilor un reper constant și convingător. În încheiere, a atras atenția asupra faptului că centrul unei parohii este preotul care este sfătuit să nu obstrucționeze nici o acțiune laicală, ci să încurajeze familiile și persoanele care au disponibilitatea de a se implica în activitățile legate de biserică. Practic, spunea dânsul, biserica nu este o simplă construcție din zidărie ci o comunitate iar buna comunicare este de natură să mențină o legătură strânsă în parohii. O precizare importantă a fost aceea legată de faptul că punctul central în activitatea Bisericii este Sfânta Liturghie, izvorul de la care pornesc celelalte rugăciuni, preoții fiind încurajați să nu uite de Liturghia zilnică.
Preasfințitul Virgil Bercea a încurajat pe toți cei prezenți să meargă cu încredere și dăruire alături de Domnul.
Biroul Pastoral
Laura Ologu
via EGCO.ro
Secţiunea: Oradea