La Editura Napoca Star a apărut recent volumul „Cuvânt și taină. Studii patristice și ecumenice”, coordonat de Alin Tat. Volumul, din colecția Mirador, însumând 226 de pagini, format 13×20, poate fi comandat prin email, la adresa contact@napocastar.ro, pentru prețul de 25 de lei. Redăm prezentarea editorului.
Volumul de față cuprinde șapte studii pe teme patristice și ecumenice, reprezentând un complement și totodată continuarea unui proiect început în anul 2016 cu volumul colectiv Deja, dar nu încă. Studii ecumenice, urmat în 2017 de volumele Paradisul pierdut, Paradisul regăsit.
Alăturarea patristicii și ecumenismului ni s-a părut nu doar firească, ci de-a dreptul o cale privilegiată în căutarea unității creștine, pe care unii teologi contemporani o practică. Desigur că nu se poate vorbi, în sens strict, despre ecumenism în perioada patristică, ceea ce nu înseamnă, pe de altă parte, că un atare proiect cade automat sub diagnosticul – condamnabil – de anacronism. Lărgirea perspectivelor, un pescuit în ape mai adânci, ne deschide privirii peisaje nebănuite sau, poate, uitate. Dacă teologia ecumenică este mai mult decât un efort sectorial, și deci foarte limitat, de a gândi anumite „probleme” dinăuntrul tradițiilor creștine, atunci întoarcerea la Părinți poate fi, și aici, pilduitoare.
Volumul se deschide cu un studiu despre hermeneutica biblică a lui Clement Alexandrinul (Thomas F. Torrance), pentru a continua cu revizitarea eclesiologiei Sfântului Ciprian (Adrian Podaru), cu cuvânt și tăcere la Maxim Mărturisitorul (Florin Crîșmăreanu), cu hermeneutica ecumenică a lui Ioan Scot Eriugena (Mihai Grigoraș), cu conceptul de habitus în Răsăritul și în Apusul creștin (Nicoleta Negraru) sau cu rolul artelor liberale în edificarea unui proiect teologic la Alcuin (Isabela Stoian), pentru a termina cu Bernard de Clairvaux în contextul patristic-ecumenic (Ștefan Constantinescu). Studiile au fost ordonate astfel încât să respecte, chiar imperfect, cronologia autorilor abordați.
Secţiunea: Cluj-Gherla