La Cluj-Napoca va fi lansată cartea „Persecuție și rezistență, Vasile Cesereanu, un preot greco-catolic în dosarele de urmărire de către Securitate„, volum-document despre martiriul pentru credință din perioada de persecuție a regimului comunist asupra Bisericii din România. Evenimentul lansării este programat joi, 7 aprilie 2016, de la ora 18, în Aula „Cardinal Dr. Iuliu Hossu” din Catedrala în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Vor prezenta volumul: Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Ruxandra Cesereanu, Domițian Cesereanu și Eugenia Sarvari, întâlnirea fiind moderată de pr. Cristian Langa.
Cartea, apărută în 2016 la Editura Școala Ardeleană, este îngrijită de prof. Ruxandra Cesereanu, poetă, prozatoare, eseistă, precum și profesor la Facultatea de Litere, Cluj-Napoca, lucrarea fiind despre bunicul său patern, preotul greco-catolic Vasile Cesereanu (1899-1984). Pe lângă bogata activitate din domeniul literaturii și publicisticii, Ruxandra Cesereanu s-a preocupat permanent de cercetarea universului închisorilor comuniste. În 1997, și-a susținut doctoratul cu teza „Infernul concentraționar reflectat în conștiința românească„, fiind în continuare autor al unor eseuri precum „Călătorie spre centrul infernului. Gulagul în conștiința românească„ (1998); „Panopticum. Tortura politică în secolul XX„ (2001); „Memorialistica și literatura închisorilor și lagărelor comuniste„ (2005).
Redăm nota explicativă de pe coperta noului volum despre persecuția la care a fost supus și rezistența prin credință a preotului greco-catolic Vasile Cesereanu, bunicul autoarei: „În 2004 am avut acces, prin intermediul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.), la Dosarul de urmărire de către Securitate al lui Vasile Cesereanu, bunicul meu patern, preot greco-catolic. Pe dosar, cu numărul 324, era precizată mențiunea Strict Secret. Bunicul meu era catalogat, în diferite fișe, de către lucrătorii de Securitate, ca ducând o ‘activitate contrarevoluționară’, de ‘dușman înrăit’, ‘dușman de moarte al regimului democrat popular’ și ‘element proeminent al rezistenței greco-catolice care în mod continuu face propagandă în rândurile credincioșilor greco-catolici, ținându-i sub influența lui și mobilizându-i la slujbele clandestine pe care le face la el acasă’…”
„Principalul corpus era alcătuit din fișe de urmărire, documente oficiale prin care bunicul era catalogat drept inamic recalcitrant al statului comunist; erau, apoi, delațiuni de toate soiurile, făcute de țăranii din satul lui (majoritatea constrânși) sau de alte persoane; mai erau în dosar și memorii ale lui Vasile Cesereanu, fie către organe oficiale (Ministerul Cultelor, Ministerul Justiției), fie chiar către Nicolae Ceaușescu; mai erau și scrisori de mustrare către câțiva prelați greco-catolici care trecuseră la ortodoxie; plus pledoarii ale bunicului în fața instanțelor judiciare. Această carte cuprinde documente oficiale redactate între anii 1951-1977, cărora li se adaugă documente din portofoliul familiei Cesereanu, ce ajung până în anul 1984” (Ruxandra Cesereanu).
Secţiunea: Cluj-Gherla