Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Duminica Sfintei Cruci – binecuvântarea bisericii reînnoite din parohia Săliștea Nouă

$
0
0

Duminică, 3 aprilie 2016, cea de-a III-a Duminică din Postul Paștelui, a Sfintei Cruci, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a vizitat parohia Săliștea Nouă (com. Baciu) din Protopopiatul Cluj I, unde a binecuvântat biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, la finalizarea lucrărilor de renovare și reparații capitale. A fost o mare sărbătoare pentru pr. paroh Aurel Ana Basarab și membrii comunității greco-catolice, alături de care s-au aflat, în comuniune, Ioan Florin Mureșan, primarul com. Baciu, și autorități locale, pr. paroh Vasile împreună cu credincioși ai parohiei ortodoxe, credincioși penticostali din Săliștea Nouă și credincioși din alte parohii.

Episcopul de Cluj-Gherla a fost întâmpinat tradițional în fața bisericii, după care, împreună cu preoții prezenți, a înconjurat biserica, aceasta fiind stropită cu apă sfințită în cele patru puncte cardinale, apoi s-a făcut rugăciunea rânduită de binecuvântare. În dimineața însorită de primăvară, Sfânta Liturghie a fost celebrată în aer liber în fața bisericii reînnoite. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți ai Seminarului teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Alături de Ierarh, la masa altarului au concelebrat pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Alexandru Hruban protopop de Gherla, pr. Adrian Avram, director al Asociației Caritas Eparhial Cluj, pr. paroh Aurel – care împlinește și funcția de director executiv al Asociației Caritas Eparhial Cluj -, și mai mulți preoți invitați.

Cuvântul de învățătură al PS Florentin a avut în centru semnificația Crucii – „Duminica Sfintei Cruci – a treia a timpului Postului Mare -, ne invită, spun Părinții Bisericii, să ne așezăm și să ne odihnim la umbra Crucii… ca să ne potolim setea și foamea noastră spirituală„. Preasfinția Sa a invitat: „Să nu ne fie rușine că suntem creștini, să ne aducem aminte să ne facem semnul crucii când trecem prin fața sfintei biserici, sau prin fața unei sfinte răstigniri, pentru că acest semn al crucii este semnul identității noastre creștine, pe care trebuie să îl cunoaștem”.

Semnul crucii se face cu cele trei degete: cel mare, arătătorul și mijlociul unite, pentru a mărturisi Preasfânta Treime, iar celelalte două le așezăm în palmă, pentru a exprima dubla natură a Mântuitorului nostru Isus Cristos, natura divină și natura umană, și ducem mâna dreaptă spre frunte pentru a exprima supunerea rațiunii noastre rațiunii lui Dumnezeu, și spunem ‘În numele Tatălui’; apoi trasăm acea verticală divină spre inimă, spre sediul sentimentelor, și spunem ‘și al Fiului’; și apoi ducem mâna lateral, spre umărul drept și apoi spre umărul stâng, spunând ‘și al Spiritului Sfânt sau al Duhului Sfânt’, exprimând dorința noastră de a supune acțiunile noastre harului Spiritului Sfânt; și apoi aducem mâna pe piept și spunem ‘Amin’, ‘Așa să fie, în numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt’.”

„Iubiți credincioși, să nu uităm semnul crucii, el este acoperământ și în nevoile și în necazurile noastre. Este semnul prin care venim în lume prin Botez, el este și semnul prin care plecăm din lume prin înmormântare, este semnul care trebuie să însoțească viața noastră. Semnul crucii este primul semn al mărturisirii credinței creștine pe care trebuie să îl arătăm copiilor noștri, el trebuie să rămână ca un semn viu în viața noastră și să nu ne fie niciodată rușine că suntem creștini. Să știm să îi oferim lui Cristos viața noastră, pentru ca, oferind-o, să o putem dobândi”.

În încheierea celebrării liturgice, pr. paroh Aurel a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu, pentru că „de n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc” (Psalm 126,1), reamintind de timpul când se rugau în vechea bisericuță de lemn de lângă biserica nouă – o biserică monument istoric, cu hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, datând din 1798 -, în frig, pentru că „Dumnezeu ne cere uneori sacrificii”, dar răsplata și darul Lui nu întârzie. Iar această duminică, în care lumina vieții în bucuria harului izvorăște parcă mai strălucitoare din lemnul Crucii, a fost un frumos dar și o încununare a sacrificiilor și eforturilor depuse cu dăruire la altar.

Părintele paroh a mulțumit apoi bunilor credincioși, Consiliului parohial, tuturor celor care au contribuit pentru ca biserica să fie înnoită – le-a mulțumit „pentru rugăciuni dar și pentru ofertele pe care le-au făcut, atât materiale cât și prin de ore de voluntariat, fiecare după puterea lui, atât în perioada lucrărilor de construcție cât și în ultimele zile de pregătire pentru această sărbătoare”. O mulțumire specială a fost adresată primarului Ioan Florin Mureșan, pentru că de-a lungul lucrării care s-a realizat în timp de mai mulți ani a ajutat semnificativ. A mulțumit totodată și credincioșilor ortodocși și celor neoprotestanți din Săliștea Nouă, care au contribuit la rândul lor prin donații sau cu materiale de lucru – semn de solidaritate și frățietate între confesiuni.

Mulțumiri au fost adresate musafirilor prezenți, credincioși din Chinteni – unde a slujit pentru câțiva ani -, dar și celor veniți din Popești, Cordoș sau din alte parohii împreună cu preoții lor. O caldă mulțumire a adresat soției, care a susținut familia ajutându-l să răspundă solicitărilor misiunii preoțești. A mulțumit și tuturor „văduvelor” din comunitate, pentru că, la fel ca în pilda evanghelică, „au pus bănuțul lor pentru renovare – deși parohia este micuță a existat o contribuție mare a credincioșilor„. Părintele a menționat că în ultimele decenii s-au zidit trei biserici și o casă de rugăciune – semn că locuitorii din Săliștea Nouă „s-au îmbogățit în Dumnezeu„. În semn de prețuire și recunoștință, pr. Aurel i-a dăruit PS Florentin icoana Mântuitorului, „pentru a-l ocroti și întări în misiunea pe care o are ca Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla„.

Luând cuvântul în încheiere, PS Florentin și-a exprimat la rândul său recunoștința față de toți cei care au contribuit la lucrare. Ca semne concrete ale aprecierii și mulțumirii, PS Florentin a oferit Diploma „Cardinal Iuliu Hossu” binefăcătorilor și credincioșilor care au contribuit semnificativ. O diplomă a fost oferită pr. paroh Aurel, împreună cu Medalia omagială – „care a fost emanată pentru Anul Milostivirii și are pe o parte chipul Suveranului Pontif, iar pe cealaltă parte sigla Anului Milostivirii, cu motoul, ‘Fiți milostivi precum Tatăl’ -, în semn de omagiu pentru ceea ce a realizat, atât la nivel material cât și spiritual, împreună cu o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, „care să rămână, ca semn spre cinstire și rugăciune„.

PS Florentin a încheiat mulțumind Domnului și mulțumind „tuturor iubiților credincioși„, cărora le-a urat: „Dumnezeu să vă dea în continuare, la umbra Crucii, un timp luminat și binecuvântat de post, spre preamărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor„, invitând apoi pe fiecare la sărutarea crucii și pentru a primi o imagine cu Sfânta Cruce.

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48