În perioada 01-03 octombrie 2015, luna Sfântului Rozariu, s-a desfășurat la sediul Episcopiei Greco-Catolice din Lugoj întrunirea Conferinței Naționale a Reuniunilor Mariane din România.
La sosire, participanții au fost întâmpinați cu multă căldură de însuși Excelența Sa, Preasfințitul Episcop Alexandru la palatul episcopal, începându-se astfel, prin binecuvântarea sa arhierească lucrările acestei conferințe. Preasfințitul episcop Alexandru ne-a amintit de importanța rugăciunii Sfântului Rozariu, care provine etimologic de la latinescul rosarium (coroană de trandafiri), ilustrându-l printr-un minunat exemplu: așa cum într-o grădină găsim trandafiri de diferite tipuri și culori, în Rozariul Maicii Domnului găsim patru soiuri deosebite de trandafiri, fiecare grupat în buchete de câte cincizeci de fire: un buchet de bucurie, unul de lumină, unul de durere și unul de mărire. În aceste buchete cinstim cele mai însemnate mistere ale vieții, pătimirii și măririi lui Isus Cristos și ale Preasfintei Fecioare Maria. Ca un prim îndemn, Preasfinția Sa ne-a invitat să trăim spiritul marianist în credință, iubire, în rugăciune plină de evlavie și speranță, slujind lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei fecioare, spre gloria Sa, întărirea Bisericii și mântuirea sufletelor. De asemenea ne-a asigurat de prezența sa alături de noi în aceste zile de har și a salutat cu multă bucurie delegațiile din diferitele eparhii ale Bisericii noastre: din Blaj, îndeosebi pe pr. Ioan Fărcaș – părintele spiritual al R.M. din Arhiepiscopia Majoră și doamna prof. dr. Angela Groza – președinta națională a R.M., împreună cu toți ceilalți delegați, preoți și marianiști din eparhiile de Baia Mare, Cluj-Gherla, Oradea Mare, București și Lugoj. Doamna prof. dr. Angela Groza ne-a transmis și mesajul Preafericirii Sale, Cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major prin care salută pe toți participanții la această întrunire, oferindu-le arhiereasca sa binecuvântare. În continuare, părintele Cristian Chișvasi – consilier R.M. Lugoj, a prezentat programul acestor conferințe, întocmit de comitetul eparhial R.M. Lugoj și aprobat de Preasfinția Sa, Episcopul Alexandru.
Prima temă a programului a fost meditația ”De unde această onoare ca Maica Domnului meu să vină la mine?” (Luca 1, 43) susținută de părintele Cristian Chișvasi, după care am plecat împreună spre Catedrala Episcopală Coborârea Spiritului Sfânt, pentru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În monumentala catedrală, Preasfințitul episcop Alexandru a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul Maicii Domnului ca model autentic de trăire creștină a credinței, blândeții și iubirii. Această contemplare a Sfintei Fecioare, împodobite cu plinătatea harului a dus la asocierea multor persoane devotate Maicii Domnului în Reuniunile Mariane pentru a sluji după exemplul ei Bisericii Domnului nostru Isus Hristos. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date cu multă măiestrie și dăruire de corul catedralei dirijat de doamna prof. Olimpia Drăgan. Această primă zi s-a încheiat cu cina oferită din bunăvoința Preasfinției Sale.
În ziua următoare, 2 octombrie, cu soarele înălțat pe cerul albastru, Preasfinția Sa Episcopul Alexandru ne-a dus în pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Scăiuș: ”Ziua este bună, iar clopotele bat, Marianistele se adună și pricesnele răsună, la Maica Preacurată care ne așteaptă cu mare bucurie, la Sfânta Liturghie, această Jertfă vie, a Fiului Isus, prezent pe altar, aici la Scăiuș.”
După Sfânta Liturghie, părintele paroh Iulian Hasciar ne-a prezentat istoria icoanei de la Scăiuș, mai ales perioada în care ea a lăcrimat. În încheiere ne-a prezentat și istoria recentă acestui sanctuar marian, loc de pelerinaj eparhial și cum s-a dezvoltat în ultimii ani prin purtarea de grijă Preasfinției Sale Alexandru, un mare devotat al Sfintei Fecioare.
În acest loc deosebit ne-am împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului nostru Isus Cristos și de toate harurile și binecuvântările revărsate asupra noastră prin grija maternă a Preacuratei.
Fii mărită, O, Fecioară, gândul nostru cu mulțumire la tine zboară!
Prânzul l-am servit la reședința episcopală, iar apoi, ca un moment de relaxare, am avut bucuria de a vizita însoțiți de Preasfințitul episcop Alexandru acest edificiu memorabil și grădina sa, aflând totodată și istoria sa, îndepărtată și recentă, prin modificările și renovările făcute prin osteneala Preasfinției sale.
După-amiaza ne-am întors în sala de conferințe pentru meditațiile: ”Perspective biblice și acțiunea Spiritului Sfânt asupra celor implicați în planul de iubire” și ”Femeia în spațiul de slujire și mântuire”. Iar după o mică pauză, sub îndemnul: ”Dumnezeu nu încetează să ne cheme și astăzi la slujire” a urmat un moment de dezbateri publice în cadrul căruia s-au făcut propuneri, s-au împărtășit experiențe edificatoare și am avut ocazia să ascultăm și câteva mărturii personale. Ziua s-a încheiat cu cina și recitarea Sfântului Rozariu în capela Sfântul Vasile cel Mare din Palatul episcopal.
În ultima zi, sâmbătă 3 octombrie, zi deosebită de venerare a Maicii Domnului în luna Rozariului, am oferit participarea noastră la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru toate intențiile Sfintei Fecioare și pentru toți episcopii, preoții și laicii din Biserica noastră, în special pentru cei din Reuniunea Mariană, amintind totodată și sufletele tuturor marianiștilor răposați, consacrați sau laici. Împărtășirea noastră cu Sfintele și de viață făcătoarele Taine le-am oferit pentru aceleași intenții.
Programul a continuat cu ascultarea și meditarea Cuvântului lui Dumnezeu (sau Lectio Divina) fiindu-ne propusă pericopa evanghelică din Luca 5, 17 -26 sub denumirea de ”Rugăciune și mijlocire practică”. În cadrul discuțiilor libere ce au urmat Preasfinția Sa episcopul Alexandru ne-a vorbit despre importanța și centralitatea Sfintei Împărtășanii în viața noastră. Toți participanții au avut ocazia să împărtășească opinii, păreri și mărturii, creându-se astfel o atmosferă de bucurie și întărire reciprocă în credință.
Întrunirea națională s-a încheiat în capela Casei Diecezane cu adorarea lui Isus în Preasfântul Sacrament și Binecuvântarea Euharistică dată de Preasfinția Sa Episcopul Alexandru, urmată de cântecele marianiste de adorare și mulțumire a Mântuitorului nostru Isus Cristos și a Sfintei Fecioare Maria, Maică plină de iubire. Iar Preasfinția Să ne-a copleșit din nou cu dărnicia sa, oferindu-ne cadouri și buchete de rozmarin și busuioc. Cu ocazia prânzului festiv, am primit binecuvântarea sa arhierească și s-a anunțat că următoarea Întrunire Națională a Reuniunilor Mariane din anul 2016 va avea loc în eparhia de București.
În încheiere dorim să mulțumim Maicii Domnului pentru toate harurile și darurile de care ne-a făcut vrednici, îndeosebi prin purtarea de grijă a Preasfinției sale episcopul Alexandru, care a organizat acest eveniment, asigurându-l de deosebita noastră prețuire, de rugăciunile noastre fervente și încredințându-l Inimii Neprihănite a Mariei!
Cu blândul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de sus!
Terezia Pintea,
Președinta Reuniunii Mariane
Eparhiale a Lugojului
Mai multe fotografii se găsesc AICI.
Secţiunea: Lugoj