Sărbătoarea Bunei Vestiri este singura solemnitate pe care o permite sobrietatea Postului Mare. Pentru românii greco-catolici care locuiesc în Marea Britanie, această dată este una deosebită, întrucât 25 martie este și hramul bisericii Misiunii Române Unite din Londra.
Anul acesta, în duminica imediat după Bunavestire, pe 26 martie, românii din Londra s-au adunat să își cinstească sărbătoarea patronală în biserica din Canning Town, care a devenit un reper pentru ei. Întreaga zi s-a transformat într-o manifestare de solidaritate în rugăciune cu victimele sângerosului atentat de pe Podul Westminster, cu familiile acestora și cu toți locuitorii Marii Britanii, care au fost puternic afectați de violentul eveniment. Alături de cântările Maicii Domnului de Bunavestire au răsunat rugăciuni pentru pace, pentru liniște, pentru mângâierea celor îndurerați și pentru odihna celor adormiți. Pe 22 martie 2017, cu numai câteva zile în urmă, a avut loc un violent atac terorist pe Podul Westminster și în curtea Parlamentului Britanic. În urma agresiunii, cinci persoane au murit și mai mult de cincizeci au fost rănite. Două dintre victime sunt cetățeni români, una dintre ele continuând să se afle sub îngrijiri medicale, în stare gravă.
Alături de noi s-a aflat Preasfințitul Părinte Hlib Lonchyna, Episcopul ucrainean din Londra, un ales prieten al comunității noastre care a și prezidat Dumnezeiasca Liturghie. În cuvântul de învățătură, Episcopul a subliniat cum Dumnezeu întotdeauna invită pe om la colaborarea și la unirea cu El și așteaptă răspunsul de iubire al omului. „Dumnezeu nu folosește niciodată violența”, a spus înaltul prelat. Pr. Eduard-William Fărtan, rectorul Misiunii Române Unite din Londra, a invocat-o pe Preacurata Fecioară Maria ca Maică a lui Christos și Maică a Vieții, și a arătat cum timpul Postului Mare pe care îl traversăm ne învață puterea de nestăvilit a Vieții și cum aceasta triumfă asupra pătimirilor și a morții.
Biserica, de altfel foarte spațioasă, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit cu dragoste în număr foarte mare în această zi aleasă de cinstire. Copiii Școlii de Duminică de pe lângă Misiune au întâmpinat procesiunea religioasă la porțile bisericii și au animat întreaga zi cu bucuria și vioiciunea lor. Rugăciunile s-au înălțat în limba română dar și în engleză, ucraineană și greacă, într-un spirit de armonie și de deosebită înălțare sufletească. Costumele populare tradiționale – cele mai multe din Maramureș și din Țara Oașului – au adus culoare si specific național sărbătorii. Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească în grădina înflorită a bisericii.
Mulțumirile noastre se îndreaptă către toți cei care au contribuit ca acest eveniment să atingă această cotă de vibrație și de înălțare în mărturisirea credinței noastre creștine.
dr. Sergiu Barna
Secţiunea: General