Înainte de a fi zămislit în pântece te-am cunoscut…
(Ieremia, 1,5)
Sute de clujeni de diferite confesiuni, între care numeroși preoți, călugări și credincioși din Eparhia de Cluj-Gherla – asociații din cadrul Eparhiei, au luat parte, în după-amiaza de sâmbătă 25 martie, Sărbătoarea Bunei Vestiri, la o nouă ediție a Marșului pentru Viață, manifestare care an de an sădește în inimi mesajul de extremă urgență, despre importanța vieții și în apărarea vieții umane.
Participanții, purtând mesaje ca: „Tu, eu, noi toți, am fost odată embrioni” sau „Avortul: o inimă oprită și o inimă rănită” au străbătut în rugăciune, Piața Avram Iancu – Calea Dorobanților – str. Pitești, Bulevardul Eroilor, până s-au reîntors în Piața Matei Corvin, cunoscută și ca Piața Libertății, unde a răsunat glasul celor care s-au făcut glas al comunităților prezente la frumoasa acțiune.
După ce glasuri de copii au înălțat spre cer bucurie cântând Domnului, Creatorul vieții – copiii din corul Allegria al capelei Sf. Iosif din Piața Cipariu condus de Cristina Nagy, o binecuvântare și un prim cuvânt a adus PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, reamintind cuvântul Mântuitorului: „«Eu sunt lumina lumii. Cel care-mi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții», spune Hristos. Primul cuvânt care a răsunat în cosmosul – haos, a fost: «să fie lumină!» Și a fost, nu lumina soarelui care ne luminează astăzi, nici lumina lunii, sau a stelelor, ci a fost lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Numai cuvântul lui Dumnezeu – Hristos întrupat, a putut spune: «Eu sunt Învierea și Viața». Iată de ce viața este sacră. Dacă noi suntem creștini și dacă noi credem în Hristos, atunci credem și că Viața este Hristos și viața este sfântă și, de aceea, dorim să apărăm Viața. Să apărăm mereu viața de la început până la sfârșit! – a îndemnat Preasfinția Sa.
A urmat delegatul Eparhiei Reformate din Ardeal, care a adus în atenție rolul bărbatului în problematica avortului și în protejarea vieții celor vulnerabili. În continuare, pastorul Marius Sabău, reprezentantul Comunității Baptiste din Cluj, a atenționat că „trebuie să conștientizăm consecințele spiritual – morale ale avortului asupra societății românești”. Iulia Călinescu, reprezentanta organizatorilor Marșului pentru Viață și inițiatoarea campaniei «40 de zile pentru viață», a atenționat că «implicațiile demografico-economice ale avortului asupra societății românești sunt grave». «Viața umană trebuie să fie apărată de liderii religioși», a transmis în continuare și reprezentantul Comunității Penticostale Cluj, pastorul Costel Șofronie.
Din partea Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului a încheiat șirul discursurilor. În prima parte a cuvântului, s-a adresat «celor absenți», care au făcut avorturi. Înaltpreasfinția Sa a recomandat și în acest an, ca fiecare familie să aibă trei copii: «unul pentru tata unul pentru mama și al treilea, pentru biserica și țară». A mai spus: «Din punct de vedere religios, avortul este un păcat strigător la cer. S-a pus problema: cum se poate mântui sufletul unei femei care a făcut avort? – din punctul nostru de vedere, dacă ea vine la Hristos, atunci există tămăduire!». IPS Andrei a încheiat cu îndemnul la mărturisirea păcatelor, «calea prin care sufletul se poate tămădui».
Marșul propriu-zis a pornit de la Monumentul Memorandiștilor puțin înainte de ora 17. S-a mers pe Bulevardul Eroilor, apoi Calea Dorobanților, Pitești, Bulevardul 21 Decembrie, și înapoi pe Bulevardul Eroilor.
Secţiunea: Cluj-Gherla