La Editura Primus din Oradea a apărut recent cartea bilingvă „În slujba neamului. Aspecte din istoria Episcopiei greco-catolice de Oradea / Serving the Nation. Moments from the history of the Romanian Greek-Catholic Eparchy of Oradea”. Cartea, semnată de dr. Silviu Sana, are 150 de pagini și este prefațată de Episcopul Virgil Bercea, care subliniază de la început: „Ne aflăm la un moment aniversar și anume sărbătorim 225 de ani de la deschiderea Seminarului Greco-Catolic din Oradea în anul 1792, respectiv 240 de ani de la înființarea Episcopiei Române Unite de Oradea în anul 1777. […] Cititorul care se încumetă să lectureze aceste pagini poate afla cu ușurință istoria Bisericii Române Unite cu Roma și care a fost rolul și rostul ei în viața poporului român. În mod particular, cartea surprinde momentele importante ale vieții bisericești a românilor înainte și după Unirea cu Roma, subiectul concentrându-se cronologic (partea I) și tematic (partea a II-a) pe istoria Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.”
Episcopul îi amintește pe cei doi Episcopi legați de dublul aniversar amintit: Moise Dragoș (1725-1787), împreună cu „bulla Indefessum” a Papei Pius al VI-lea (1717-1799), de înființare a Eparhiei, respectiv Ignatie Darabant (1790-1805), împreună cu „diploma de întemeiere” a Seminarului, dată de Împăratul Leopold al II-lea (1790-1792). „Domnul dr. Silviu Sana ne oferă această carte, în care ne vorbește cu multă pasiune și convingere despre binefacerile pe care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică le-a adus de-a lungul vremii pentru întreaga națiune română; despre Seminarul și școlile românești de la Oradea și Beiuș, dar și despre Școala Ardeleană și impactul ei în cultura română. Această scurtă monografie se adresează publicului larg de limbă română și de limbă engleză, devenind astfel o punte de legătură între lumea de azi și Biserica Română Unită”, mai scrie PS Virgil.
În cuvântul către cititor, tânărul istoric orădean explică principalele teme prezentate în carte: „originea latină a creștinismului românesc, influența nefastă a intrării Bisericii românilor sub autoritatea Bizanțului și a culturii slavone, literatura bisericească de limbă română sub influența Reformei, refacerea comuniunii de credință cu creștinătatea apuseană – Unirea cu Roma – și beneficiile spirituale, culturale și naționale ale ei, înființarea Episcopiei de Oradea (1777), școlile de la Oradea și Beiuș, Episcopii uniți ai Oradiei, organizarea și disciplina ecleziastică a Eparhiei, asociațiile literare și religioase ale laicilor, literatura greco-catolică din Episcopia de Oradea și prigoana comunistă asupra Bisericii Greco-Catolice”.
Prima parte a cărții, intitulată „Istorie”, oferă următoarele capitole: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică; Rolul Bisericii Greco-Catolice în viața poporului român; Creștinismul românilor până la Unirea cu Roma; Calvinismul și primele tipăriturile bisericești românești; Refacerea unității bisericești în Părțile Ungurene; Unirea cu Roma; Unirea în Părțile Ungurene. Drumul spre unitate națională; Biserica Română Unită în perioada regimului comunist; Episcopii uniți de Oradea. A doua parte, intitulată „Biserică și societate”, reunește capitolele: Roma – leagănul unității românilor; Școala Ardeleană – Iluminism, școală, națiune; Școlile Episcopiei – trei secole de învățământ catolic românesc; Societăți literare, reuniuni religioase și asociații ale laicilor; Literatura greco-catolică din Nord-Vestul României; Organizare și disciplină ecleziastică (1700-1948); Portret de preot – Dumitru Mureșan (1915-2002); Apostolul tinerilor – Episcop Ioan Suciu (1909-1953).
Secţiunea: Oradea