Dar prețios pentru Eparhia de Cluj-Gherla:
Cardinalul Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia
a oferit moaște ale Sfântului Ioan Paul al II-lea
În perioada 4-7 octombrie 2016, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, împreună cu preoții vicari și cu consilierii eparhiali, au făcut un pelerinaj în Polonia sub semnul Anului Milostivirii în Biserica Catolică. Scopul pelerinajului a fost de a răspunde îndemnului Papei Francisc pentru Anul Milostivirii, precum și de a cere, pentru cei de acasă și pentru Eparhia de Cluj-Gherla, mijlocirea marilor Sfinți ai Milostivirii, Sfânta Faustina Kowalska și Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea, pășind pe urmele lor, celebrând Sfinte Liturghii în sanctuarele lor, meditând cuvântul lui Dumnezeu în lumina spiritualității lor.
În prima zi, marți 4 octombrie, pelerinii români s-au aflat în Cracovia. Aici au vizitat Sanctuarul Milostivirii Divine din Lagiewniki, unde au celebrat Sf. Liturghie și au venerat moaștele Sf. Faustina Kowalska – denumită și „Apostolul Milostivirii”, apoi au vizitat Sanctuarul Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, Castelul Wawel, Catedrala Sf. Maria și au admirat frumusețea centrului istoric al Cracoviei.
Despre ziua următoare, miercuri, 5 octombrie, Preasfinția Sa Florentin a transmis, alături de câteva imagini de la Mănăstirea Maicii Domnului de pe Jasna Góra (Muntele luminos) din Częstochowa, o scurtă corespondență: „Am început ziua cu o rugăciune în capela mică a Mănăstirii Salvatorienilor iar după micul dejun, am plecat cu mașinile spre Częstochowa, pe un timp infernal. Am celebrat Sfânta Liturghie la ora 13.15, în Capela Sf. Pavel din cadrul Complexului mănăstiresc. Am făcut un timp de 30 min. de adorație euharistică în Capela adorației de la etajul I și ne-am rugat la celebra icoană Madona Nera atât de venerată de Sf. Papă Ioan Paul al II-lea. Am purtat în rugăciune pe toți credincioșii noștri, preoți, persoane consacrate și laici, pe cei vii și pe cei adormiți, într-un cuvânt, pe toți cei care au fost încredințați rugăciunilor noastre.
După prânz ne-am îndreptat spre Parohia Świątniki Górne unde am fost primiți cu bucurie de parohul Grigore. Ne-am amintit cu recunoștință de timpul petrecut împreună, în această vară, când ne-au găzduit în cadrul ZMT KRAKOW – [Zilele Mondiale ale Tineretului celebrate la Cracovia în perioada 25-29 iulie a.c.] Am făcut un schimb de cadouri și apoi, un moment de rugăciune și mulțumire în biserica parohială. Mulțumim cu bucurie sufletească Domnului și Maicii Sfinte și pentru această zi de pelerinaj și rugăciune, chiar dacă atmosfera exterioară era aproape de iarnă, cu ploaie, vânt și temperaturi joase, dar importantă era temperatura sufletelor noastre, încălzită de privirea blândă și ocrotitoare a Maicii Sfinte așa cum frumos au răsunat cuvintele imnului marian al Sanctuarului, traduse în limba română: «Maria, întoarce-ți privirea, spre noi, noi fii tăi…»„.
În dimineața următoare, joi 6 octombrie, Ierarhul de Cluj-Gherla împreună cu ceilalți membri ai Curiei eparhiale, au fost primiți în audiență, la Curia Arhiepiscopală din Cracovia, de către Eminența Sa Cardinalul Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia, cel care a fost secretar personal și colaborator apropiat al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, timp de aproape 40 de ani. Într-o relatare mai amplă, PS Florentin a descris itinerariul acestei zile care, prin prezența spirituală deosebită a Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea, va rămâne o zi memorabilă:
„Am început această zi, în care calendarul bizantin face pomenirea Sf. Apostol Toma, cu o scurtă rugăciune în capela mănăstirii Salvadorienilor unde ne aflăm cazați, urmată de o scurtă meditație asupra Evangheliei zilei. Păstrând în suflet cuvintele «fericiți cei care nu se vor sminti de Mine» , am cerut Bunului Dumnezeu să putem rămâne perseverenți în dorința noastră de a-L cunoaște pe Dumnezeu, să putem spune, ca și Apostolul Pavel, «pentru noi este mai importantă slujirea lui Hristos» iar celelalte să nu fie o piedică, cum spunea și Sf. Benedict, nimic să nu puneți înaintea lui Hristos. Cu aceste gânduri am pornit spre audiența deja programată, la Curia Arhiepiscopală din Cracovia, cu Eminența Sa Cardinalul Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia.
După momentele introductive, am fost invitați să luăm loc în sălile de audiență, frumos ornate cu chipurile Episcopilor Arhidiecezei de Cracovia, între care ne-a atras atenția portretul Sfântului Ioan Paul al II-lea. Cardinalul ne-a primit cu multă căldură, și, cu toții am fost de acord că întâlnirea cu Eminența Sa a fost un moment de har cu totul deosebit, în care, în blândețea cuvintelor și în tonalitatea vocii Cardinalului Dziwisz, l-am simțit prezent pe Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. După momentul de prezentare a fiecărui membru al acestui pelerinaj, i-am mulțumit Eminenței Sale pentru faptul că ne-a primit, i-am explicat motivul vizitei noastre și i-am relatat vizitele pe care le-am făcut și pe cele pe care dorim în continuare să le efectuăm. Întâlnirea a fost un prilej de a-i mulțumi Cardinalului Dziwisz și pentru momentele impresionante de la Zilele Mondiale ale Tineretului, ce au fost găzduite, în iulie a.c., de Arhiepiscopia de Cracovia.
Dezvăluindu-ne anumite aspecte organizatorice ale ZMT-2016, Eminența Sa ne-a întrebat, dacă, din perspectiva noastră, acest mare eveniment din viața Bisericii, a fost într-adevăr bine organizat și bine primit de tineri. Noi i-am răspuns pozitiv, după care ne-a întrebat: «Ați simțit prezența Sfântului Ioan Paul al II-lea?», i-am răspuns și de această dată pozitiv, și, cu emoție, ne-a mărturisit: «Și eu am simțit foarte prezent spiritul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea la această întâlnire a tinerilor!» Ne-am reamintit și faptul că Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea este și cel care a organizat pentru întâia oară celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului. În continuare, Eminenta Sa ne-a vorbit cu multă admirație despre România, spunând că românii au fost cei care, în decursul istoriei, i-au adăpostit pe polonezi în momente de restriște și din acest motiv există o legătură între poporul român și cel polonez.
Având în vedere că suntem dintr-o Biserică de rit oriental, în discuțiile ce au urmat Eminența Sa a abordat și câteva probleme ecumenice, și, în acest context ne-a făcut câteva dezvăluiri frumoase și onorante pentru Biserica noastră. În primul rând ne-a spus că Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea ținea foarte mult la Bisericile Orientale, și, de multe ori, din acest motiv avea de luptat chiar cu persoane din Curia Romană. Pentru a ilustra această afirmație, și-a reamintit cum, atunci când unul dintre interlocutorii săi i-a cerut să fie mai tranșant cu Bisericile Catolice Orientale, Papa Ioan Paul al II-lea a oferit un răspuns foarte edificator, spunând: «Trebuie să fim fideli față de aceste Biserici, cel puțin la fel de fideli cum au fost și ei fideli Scaunului Romei», referindu-se la Episcopii martiri și la mărturisitorii credinței.
De asemenea, ne-a revelat o altă discuție avută de Suveranul Pontif Ioan Paul al II-lea cu un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe dintr-o țară din Est, în care acela i-ar fi spus: «Voi, latinii, luați-vă romano-catolicii să fie ai voștri și nouă dați-ne credincioșii orientali, să fie ai noștri!» La această propunere, Papa Ioan Paul al II-lea a răspuns: «Nu pot face așa ceva, pentru că nu pot trece peste conștiința oamenilor. Este vorba despre persoane care au o libertate în a-și manifesta credința și eu nu pot trece peste libertatea lor și nu pot anula conștiința lor», reflectând astfel respectul pe care îl avea față de Bisericile Catolice Orientale.
La încheierea discuțiilor, am făcut un schimb de cadouri, am oferit Eminentei Sale o frumoasă cruce cu icoana Mântuitorului și volumul în limba franceză Catolicism și comunism în România 1946-1955, o perspectivă diplomatică franceză, a d-lui prof. George Cipăianu, istoric. Totodată am lăsat o imagine cu Episcopii a căror proces de beatificare se află în curs, alături de o trăistuță folclorică tradițională maramureșeană. Eminenta Sa ne-a dăruit, ca răspuns, o stolă foarte frumoasă, asemănătoare stolei pe care o purta Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, brodată cu emblema Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea și cu chipul Preasfintei Fecioare Maria. De asemenea ne-a oferit Rozarii și medalia Întâlnirii Mondiale a Tineretului de la Cracovia, precum și imagini cu Pontiful Papa Francisc. După aceea, am cântat împreună rugăciunea Tatăl nostru și am cerut binecuvântare din partea Arhiepiscopului de Cracovia.
Înainte de a ne despărți, am adresat Eminenței Sale o rugăminte: l-am întrebat dacă ne-ar putea face marele har de a ne oferi relicve ale Sfântului Ioan Paul al II-lea. Ascultând solicitarea noastră s-a gândit puțin și apoi ne-a spus: «Sigur, vă pot oferi, cu multă bucurie!» A ieșit din încăpere și, după câteva minute, ne-a invitat în capela complexului Curiei Arhiepiscopale. Am intrat cu toții în capelă și Eminența Sa ne-a spus: «În această capelă a fost hirotonit Sfântul Ioan Paul al II-lea preot (la data de 1 noiembrie 1946), aici se ruga ore întregi, de multe ori se ruga întins pe pardoseală. Aici, pe măsuța de lângă altar își scria predicile sau mesajele pastorale, în prezența Sfântului Sacrament.» În timp ce ne aflam în această capelă, a venit secretarul și ne-a adus o mostranță cu o mică statuetă a Sfântului Ioan Paul al II-lea, care deasupra ei avea o cruce iar în centrul acestei cruci erau relicvele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și un atestat pe care l-am primit, de asemenea, referitor la aceste relicve.
Ne-am bucurat cu toții foarte mult de acest mare dar pe care ni l-a făcut. În continuare Cardinalul ne-a oferit în capelă și alte detalii iar apoi ne-am luat rămas bun. Ne-am despărțit de Eminența Sa Card. Dziwisz, dar cu toții eram plini de bucurie și sufletele noastre au perceput prezența spirituală a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. I-am mulțumit lui Dumnezeu, pentru că a fost cu adevărat un moment de har și de bucurie, am fost primiți, cu multă deschidere și cu multă frățietate în Hristos, de către bunul Părinte Arhiepiscop al Cracoviei, Eminența Sa Cardinalul Stanislav Dziwisz.
Am continuat vizita noastră, am plecat spre castelul Wawel, unde am vizitat Catedrala Wawel în care, la data de 28 septembrie 1958, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea a fost consacrat Episcop și și-a ales deviza totus tuus [al tău întru totul] – urmând ca ulterior, la 13 ianuarie 1964 să fie numit Arhiepiscop de Cracovia și, la 26 iunie 1967, să fie făcut Cardinal. Deci, după ce am avut onoarea de a vizita capela în care Ioan Paul al II-lea a fost hirotonit preot, ne-am bucurat să pășim, pe urmele sale, în această catedrală remarcabilă, o bijuterie a arhitecturii gotice, locul încoronării împăraților Poloniei, în care domină sarcofagul din argint aflat pe altar, al Sfântului Stanislav. Aici, uneori, au loc și momente de rugăciune ale Conferinței Episcopale din Polonia. Am petrecut un moment de adorație în această Catedrală, rugând pe Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, să ia sub ocrotire Biserica noastră, și, de asemenea, să primească rugăciunile noastre cu privire la toate problemele, proiectele, idealurile pe care le avem.
Ne îndreptăm acum spre Wadowice, pentru că dorim în primul rând sa celebrăm Sfânta Liturghie în biserica Neprihănita Zămislire a Sfintei Fecioare Maria. Apoi, dorim să vizităm casa memorială a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, în care tânărul Karol Jozef Wojtyla a văzut lumina zilei, în 18 mai 1920 și în care a locuit până în 1938, la vârsta de 18 ani. Casa este transformată acum într-un muzeu cu sistem multimedia, în așa fel încât vom putea vedea atât obiecte, cât și imagini din viața Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Menționez faptul că, în biserica Neprihănita Zămislire din Wadowice, în data de 20 iunie 1920, a fost botezat Karol Wojtyla, de către pr. Zak, aici a primit Prima Sfântă Împărtășanie la vârsta de nouă ani, și, de asemenea, s-a rugat mult în această biserică, în mod cu totul particular în fața statuii Preasfintei Fecioare Maria.
Ne bucurăm că această zi a pelerinajului nostru în Polonia a fost cu totul dedicată Sfântului Ioan Paul al II-lea, pentru că Bunul Dumnezeu a permis să vedem casa în care s-a născut, biserica în care a fost botezat, biserica în care a primit prima împărtășanie, capela în care a fost hirotonit preot și catedrala în care a fost consacrat Episcop. Nu ne rămâne decât să îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile pe care le-am primit și le vom primi în acest pelerinaj și, rămânem în suflete cu frumosul cuvânt, revelat din amintirea Cardinalului Dziwisz, cuvânt care ne-a atins pe toți și care vine de la Sfântul Ioan Paul al II-lea: «trebuie să fim fideli acestei Biserici [Catolice de rit oriental], cel puțin atât de fideli, cât de fideli au fost ei față de Biserica Romei».
Să rămânem cu toții fideli față de Biserica Romei și Unității, după acel frumos moto pe care Cardinalul nostru de venerată amintire, Iuliu Hossu, l-a rostit atunci când a fost ispitit să treacă la o altă confesiune, și anume, «credința noastră este viața noastră». Mărire Tatălui și Fiului și Sfântului Spirit, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, a încheiat Preasfinția Sa Florentin.
După-amiaza de joi, 6 oct., a continuat cu vizitarea memorialului lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, ilustrare impresionantă a prezenței răului în lume, dar și loc de martiriu și de proclamare a credinței în Dumnezeu prin sfinții cunoscuți și necunoscuți care au fost martirizați aici. Peste tot, Episcopul de Cluj-Gherla și consilierii eparhiali au purtat moaștele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, pe care le vor aduce la Cluj-Napoca vineri, 7 oct. 2016. Prin această prețioasă relicvă, marele Papă Ioan Paul al II-lea, acum sfânt mijlocitor în fața Tronului Ceresc, se întoarce în mod spiritual, pentru a rămâne și a binecuvânta România, Biserica Greco-Catolică Română Unită cu Roma și în mod particular, Eparhia de Cluj-Gherla.
V.S. Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla
Secţiunea: Cluj-Gherla