În Duminica a 19-a după Rusalii, la 2 octombrie 2016, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Zorlenţu Mare (jud. Caraş-Severin). Este prima vizită pastorală a unui episcop greco-catolic după mai bine de 68 de ani în biserica retrocedată. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.
Reamintim că predarea şi primirea bisericii si a casei parohiale s-a înfăptuit în ziua de 27 ianuarie 2016 de către o comisie, formată din pr. Ianchiş şi pr. Ilie Adrian Murariu, reprezentând Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului, Mons.Angelo Narcis Pop – Vicar General al Episcopiei Române Unite, Greco-Catolică şi Pr. Gherghel Petrişor – paroh al Bisericii Greco-Catolice din Zorlenţu Mare.
Acest fapt s-a concretizat datorită dialogului dintre Episcopia Română Unită cu Roma, Greco – Catolică de Lugoj, reprezentată de PreaSfinţitul episcop Alexandru Mesian şi Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului, de Prea Sfinţitul episcop Lucian Mic.
Prima Sfântă Liturghie greco-catolică în biserica retrocedată s-a celebrat la 31 ianuarie 2016, de pr. Gherghel Petrişor, parohul locului și de pr. Prot. On. Bendariu Aurel, Paroh la Doman la care au participat, alături de credincioşii parohiei, credincioşi din parohiile Reşiţa II, Doman şi Lugoj.
La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către pr. Petrişor Gherghel, parohul locului, de dl. Martin Cornea, primar al comunei Zorlenţu Mare, de foarte mulţi credincioşi care au oferit flori şi corul care a intonat „Pe Stăpânul … ”
Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de P.S. Alexandru, alături de Prea Sfinţia Sa, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Iulian Hasciar, paroh la Scăiuş şi pr. Petrişor Gherghel, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei greco-catolice din Lugoj, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan.
În cuvântul de învăţătură, Prea Sfinţitul Alexandru a vorbit despre Evanghelia zilei. De-asemenea Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei. P.S. Alexandru l-a felicitat pe părintele Petrişor spunând că: „în câteva luni de când a fost numit aici la Zorlenţu Mare, a reuşit să creeze o ambinaţă plăcută”.
Pr. Petrişor, a mulţumit P.S. Alexandru pentru vizită, a mulţumit oficialităţilor locale, corului şi credincioşilor prezenţi.
Dl. primar, Martin Cornea, a oferit Prea Sfinţitului Alexandru o icoană cu Prea Curata Fecioară Maria cu Pruncul Isus în braţe.
Bucuria sărbătorii s-a încheiat cu o agapă la căminul cultural unde au fost invitaţi toţi credincioşii.
* * *
Parohia Greco – Catolică din Zorlenţu Mare a luat fiinţă în anul 1839, când o parte a locuitorilor comunei, în frunte cu preotul P. P. George Ţapu 1839 – 1862 s-au întors la Unirea cu Roma. Până la construirea bisericii, credincioşii au folosit o casă, transformată în lăcaş de cult (capelă).
În anul 1877, Episcopul Lugojului Victor Mihaly de Apşa donează contribuie la cumpărarea obiectelor de cult necesare desfăşurării cultului divin. Biserica a fost construită în anul 1901, având temelie de piatră şi ziduri din cărămidă.
Biserica este construită în stil baroc, având dimensiunile de 16 m x 6,45 m x 6,75 m. A fost pictată în anul 1905 de pictorul Filip Matei din Bocşa. Iconostasul este sculptat de către Mezin Martin, locuitor al comunei cărăşene. Lăcaşul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost sfințit în anul 1943 de către Episcopul Ioan Bălan al Lugojului, martir de mai târziu al Bisericii Greco-Catolice.
Şirul preoţilor care au păstorit Parohia Greco – Catolică Zorlenţu Mare de la înfiinţare până în anul 1948: Gheorghe Ţapu 1839-1862, Ştefan Belcea 1857, Gheorghe Vernica 1863-1865, Petre Roşiu 1865-1894, Cornel Iubaşiu1894-1896, Ioachim Crişan 1896-1905, Iosif Popa 1905-1914, Cornel Başiu 1914-1930, Aurel Grozescu 1930-1942, Cornel Vuc 1942-1948. Din ianuarie 2016, preotul paroh este Pr. Petrişor Gherghel.
Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.
Secţiunea: Lugoj