Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

PS Florentin despre primele zile ale Întâlnirii de dialog teologic de la Chieti

$
0
0

Corespondență a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla,
de la Întâlnirea Comisiei Internaționale pentru Dialog Teologic
între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe, aflată la cea de-a 14-a Sesiune plenară

– Francavilla al Mare, Provincia Chieti, 15-22 septembrie 2016 –

Cea de-a 14-a Sesiune Plenară a Comisiei Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe se desfășoară în perioada 15-22 septembrie 2016, la Francavilla al Mare, din provincia Chieti, regiunea Abruzzo, Italia.

Din Chieti, unde se află în calitate de membru al acestei comisii, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a transmis pentru Biroul Eparhial de Presă din Cluj primele impresii despre modul în care decurge întâlnirea. Preasfinția Sa participă pentru a șasea oară consecutiv la lucrările sesiunilor plenare de dialog teologic între cele două Biserici.

Întâlnirea, găzduită în acest an de Arhidieceza de Chieti-Vasto, este prezidată din partea delegației Bisericii Catolice de Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, iar delegația Bisericilor Ortodoxe este condusă de Arhiepiscopul de Telmessos, Job Getcha, reprezentantul Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care a fost numit recent în locul cunoscutului Arhiepiscop și teolog Ioannis Zizioulas, după ce acesta și-a prezentat demisia din motive de vârstă înaintată. La lucrări participă în jur de 60 de teologi, câte doi reprezentanți ai fiecăreia dintre cele 14 Biserici Ortodoxe autocefale și un număr egal de reprezentanți catolici.

Aflăm, din corespondența PS Florentin, faptul că „programul din prima zi de lucru a întâlnirii, vineri 16 septembrie, a debutat de dimineață prin sesiuni separate de discuții pregătitoare și a continuat după-amiază, de la ora 16, printr-o sesiune plenară”.

În această zi, membrii Comisiei Mixte Internaționale de Dialog Teologic reuniți la Francavilla al Mare au fost întâmpinați prin cuvinte de bun-venit din partea IPS Mitropolit Bruno Forte, Arhiepiscop de Chieti-Vasto și membru al Comisiei, din partea primarului localității și din partea celor doi co-președinți, Cardinalul Kurt Koch și Arhiepiscopul Job.

„După un început al lucrărilor bun, încurajator”, a relatat Preasfinția Sa, „în cea de-a doua zi, sâmbătă, 17 septembrie, s-au reluat sesiunile obișnuite de lucru. Menționez că în fiecare zi, cu excepția zilei de duminică, programul cuprinde sesiunile de lucru de dimineață, între orele 9-10.30, urmează o pauză de 30 de minute și apoi o altă sesiune, între 11-12.30. De la ora 13 este prânzul și apoi încep din nou sesiunile, între orele 16-17.30 și, după o pauză, următoarea sesiune, între 18-19, iar la 19.30 este cina. Zilnic, de la ora 7 dimineața, celebrăm Sfânta Liturghie, într-o capelă mică, improvizată într-o cameră de hotel, dar foarte frumoasă.

Putem spune că întâlnirea, în general, merge bine, este atmosferă de înțelegere, de colaborare, de lucru. Membrii celor două comisii, cea catolică și cea ortodoxă, vor ca dialogul să meargă înainte, sperăm să nu apară niciun fel de probleme pe parcurs. Se simte deja o fraternitate, o dorință de a colabora și aceasta este bine”.

imagine

Cele menționate de Ierarhul clujean reflectă nu atât rezultatele sesiunilor de lucru – tema dezbaterilor din acest an fiind Sinodalitate și Primat în Biserica Creștină a primului mileniu – cât mai ales atmosfera generală creată, detalii ale desfășurării evenimentelor, care, deși există puncte bine fixate în program, surprind adeseori prin ineditul unor întâlniri, prin bogăția tradițiilor, a culturii și spiritualității locale – din Arhidieceza de Chieti-Vasto – cu care membrii comisiei fac cunoștință. Răzbate din derularea filmului fiecărei zile o altfel de unitate – unitatea trăită ca întâlnire, ca și comuniune de rugăciune, ca împărtășire, nu doar de idei, ci și de experiențe în comun.

PS Florentin s-a oprit mai mult asupra zilelor de sâmbătă și duminică, 17-18 septembrie, când membrii comisiei au fost conduși, de gazda evenimentului, Arhiepiscopul Bruno Forte, în vizitarea celor mai semnificative obiective din Arhidieceza de Chieti-Vasto.

Preasfinția Sa relatează: Sâmbătă, 17 septembrie, după-amiază, de la Francavilla al Mare – unde locuim la un hotel numit Villa Maria, de unde se vede foarte frumos și marea – am plecat la Chieti. Am ajuns în jurul orei 16.30 și am celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iustin, evanghelizatorul și primul Episcop al orașului Chieti (sec. II-IV). Am fost 17 Episcopi, inclusiv doi Cardinali și în jur de 50 de preoți, iar catedrala era plină, se aflau acolo până la 800 de credincioși. La Sfânta Liturghie au asistat cei 28 de membri ai Comisiei ortodoxe. Liturghia a fost celebrată de către Cardinalul Kurt Koch, care ne-a spus și un scurt cuvânt despre Evanghelia cu administratorul înțelept, și, desigur, a vorbit și despre dialogul ecumenic și evoluția lui, exprimând speranța noastră de a lucra împreună pentru unitatea Bisericilor.

După celebrare, am coborât într-o criptă unde am venerat relicvele Sf. Iustin, și acolo frații din Comisia ortodoxă au cântat un imn în limba greacă. Între ei s-a aflat și un preot ucrainean, care a cântat Sfinte Dumnezeule în trei limbi: greacă, slavonă și în limba română. Ne-am bucurat să auzim și graiul românesc în cripta Catedralei Sf. Iustin din Chieti. Au urmat câteva rugăciuni, după care s-au făcut câteva fotografii lângă locul unde, sub altar, se văd osemintele Sfântului Iustin”.

imagine

La invitația autorităților locale, în onoarea Comisiei Mixte de Dialog Teologic, în aceeași după-amiază, a urmat un concert la teatrul Marrucino din Chieti și o recepție ce a fost oferită la palatul guvernatorului regiunii Abruzzo: „De la Catedrala Sf. Iustin am plecat la teatrul Marrucino, unde am asistat la un concert cu orchestră populară și cor. Artiștii au interpretat cântece din post, precum ‘Miserere’. Ne-a impresionat ceea ce ne-a dezvăluit Arhiepiscopul Bruno Forte, gazda noastră, faptul că acești tineri care compun orchestra și corul de mici au cântat aici. Nu sunt profesioniști în afara dirijorilor, toți sunt amatori. Era și o fetiță, cam de șase ani, pe care Arhiepiscopul a întrebat-o: ‘Dar tu de ce vrei să cânți aici?’, la care fetița i-a răspuns foarte simplu: ‘Eu cânt pentru Isus!’ – un răspuns foarte frumos. Cu acest prilej ni s-a adresat și prefectul, cel care ne-a invitat, a vorbit despre idealul unității și despre munca pe care o avem de făcut, ne-a spus că se simt onorați de prezența noastră acolo.

După concert, ne-am deplasat, la invitația guvernatorului de Abruzzo, la palatul guvernatorului, unde am fost primiți într-un salon foarte frumos – cu lumini mari și împodobit cu un tablou imens. Aici, în cadrul unei mici recepții, ne-au vorbit guvernatorul regiunii și prefectul. Și pentru că era ziua copilului prefectului, împlinea 13 ani, s-a adus tort și s-a suflat în lumânări și s-a cântat ‘La mulți ani!’ M-am bucurat de acest moment, pentru că în ziua de naștere (nn. PS Florentin s-a născut la 17 septembrie 1959) am primit în dar ocazia de a concelebra la o Sfântă Liturghie foarte frumoasă și s-a cântat și ‘La mulți ani!'”

În ziua următoare, duminică, 18 septembrie, la ora 7, o parte dintre membrii delegației catolice au celebrat Sfânta Liturghie în capela de la Villa Maria și apoi, după micul dejun, au plecat cu toții, cu autocarul, la Sanctuarul de la Manopello.

PS Florentin, despre această zi, cea de-a treia a întâlnirii, a spus: „La Manoppello ne-au așteptat călugării franciscani care au în custodie Giulgiul de la Manoppello – un giulgiu al Sfintei Fețe a lui Isus, considerat ca fiind ‘giulgiul care era de-o parte’, despre care vorbește Sfânta Evanghelie de la Ioan. Acest giulgiu, oarecum, ar veni să completeze amprenta de pe Giulgiul din Torino. Istoria lui este destul de complexă: s-a constatat, din studiile făcute, că nu este o pictură, ci mai degrabă este o amprentă lăsată pe pânză. Este foarte vechi, a trecut prin multe locuri și este considerat o punte de legătură între Orient și Occident, pentru că în decursul acestei lungi istorii o parte din timp a fost și la Constantinopol, se spune, și după aceea a ajuns aici, la Manoppello, orășelul din Provincia Pescara, cam la 20 km de kilometri de Chieti.

imagine

Călugării franciscani ne-au vorbit puțin despre Poarta Sfântă de la intrare, deschisă în Anul Milostivirii, am trecut prin Poarta Sfântă și-apoi ne-au condus la Sfântul Giulgiu care se afla deasupra altarului, l-am venerat și apoi am urcat scările și ne-am dus la icoana Mântuitorului ‘nefăcută de mână omenească’, care este plasată între două sticle, în așa fel încât poate fi văzută din ambele părți, atât din spatele altarului cât și din fața altarului.

În continuare, au celebrat Sfânta Liturghie reprezentanții comisiei ortodoxe, celebrant principal fiind Arhiepiscopul de Telmessos, Job Getcha, co-președintele acestei comisii. După Sfânta Liturghie, am fost invitați la o masă oferită de călugării franciscani în clădirile din apropierea Sanctuarului Sfintei Fețe de la Manoppello. După masă am plecat la Vasto, unde am vizitat biserica Santa Maria Maggiore. Și aici se află o relicvă – un sfânt Spin din Coroana lui Isus, care de-a lungul timpului a fost purtat în diferite locuri și a ajuns în această biserică, unde este expus și venerat.

Am fost primiți de o fraternitate care se ocupă de expunerea acestei relicve, ne-a cântat foarte frumos un cor al acestei fraternități, după care Arhiepiscopul Bruno Forte a luat Spinul, l-a pus în relicvariu și s-a făcut o procesiune, apoi relicvariul a fost așezat pe altarul central al bisericii și acolo cei doi copreședinți ai Comisiei au făcut tămâierea acestei relicve, pe rând. Arhiepiscopul Bruno Forte ne-a oferit detaliile istorice despre biserică și despre relicva pe care o aveam în față. A urmat un moment de rugăciune, s-au cântat cântări, atât după ritul latin cât și după ritul bizantin, și am fost invitați fiecare dintre noi să sărutăm relicva sfântului Spin. După ce am venerat relicva, am coborât într-o criptă unde era expus trupul unui sfânt – un schelet aflat într-o plasă de sârmă și așezat într-o casetă de sticlă – despre care se spune că ar fi trupul Sfântului Cesario, un martir din armata romană”.

Alt moment semnificativ din Vasto a fost vizitarea „bisericii cu titlul de co-catedrală, a Sfântului Iosif, cu o frumoasă statuie a acestuia și un triptic având în centru icoana Preasfintei Fecioare Maria – Odighitria și în partea stângă pe Sfântul Nicolae de la Mira Liciei și, de cealaltă parte, pe Sfânta Caterina din Alexandria. Icoana Preasfintei Fecioare se spune că a fost zugrăvită de Mihail Grecul din Valona, un pictor albanez. Această icoană orientală – pe care ei o numesc Maica Milostivirii – care a ajuns să fie venerată aici, la Vasto, este o punte între Orient și Occident. Și aici s-a făcut un moment de rugăciune, de venerație, s-a făcut tămâierea din partea celor doi copreședinți catolic și ortodox, apoi s-a cântat un cântec latin și un cântec bizantin grec pe care l-au intonat membrii comisiei ortodoxe. A mai urmat un moment de rugăciune în liniște și apoi am purces mai departe”.

imagine

În continuare, membrii comisiei au fost invitați de către autoritățile locale la o recepție, despre care PS Florentin amintește: „Ne îndreptam spre palatul unui marchiz din vecinătate, marchizul D’Avalos. Pe drum am observat că în diferite zone ale orașului erau afișe care anunțau vizita noastră la Vasto, pentru a invita lumea să participe la momentele de rugăciune programate. După sosirea la acest palat, care era și muzeu de artă, primarul orașului Vasto a ținut o alocuțiune, arătând cum și Vasto este o localitate punte între Occident și Orient, prin sfinții care au trăit acolo și prin toate celelalte vestigii, relicva sfântului Spin și icoana Preasfintei Fecioare – Odighitria, și, desigur, a mulțumit Arhiepiscopului Bruno Forte pentru faptul că, împreună cu comisia, a ales să facă această vizită. După alocuțiune și vizitarea muzeului în care se aflau și tablouri de mare valoare artistică, a fost o mică agapă și discuții cu invitații care erau de față și cu primarii, primarul din Vasto și alți doi primari ai unor localități învecinate.

Apoi ne-am îndreptat spre abația Sfântul Ioan – San Giovanni in Venere a Fossacesia. Este o abație foarte frumoasă, o construcție de piatră cu un portal de intrare, am coborât direct în criptă, unde am admirat câteva fresce de artă romanică, foarte asemănătoare cu iconografia bizantină, din nou, punte între Orient și Occident, și din nou ne-a primit acolo primarul di Vasto și cu abatele mănăstirii. Apoi am mers în biserica centrală, care este imensă, și acolo ne-a vorbit din nou Arhiepiscopul Mitropolit Bruno Forte. După aceea am făcut o scurtă rugăciune, un moment de liniște, ne-am rugat la Spiritul Sfânt și am coborât la o scurtă gustare în clauzura mănăstirii. Aici am admirat o grădină internă împărțită în patru părți, cu patru cărări și patru grădini; în fiecare grădină erau cultivate plantele specifice unui anotimp, în așa fel încât fiecărui anotimp îi era rezervat câte un rondou pentru arăta ciclul timpului. În centru se afla fântâna și crucea, așa cum este specific la aceste mănăstiri. Pentru gustarea pe care am servit-o, puteam alege să mergem în ‘Paradis’ sau să rămânem în holurile mănăstirii, și noi am ales să mergem în ‘Paradis’, adică în grădină.

imagine

În toate localitățile unde ne-am oprit am fost primiți foarte frumos, ne întâmpinau primarii prin cuvinte de salut și după aceea s-au oprit și la celebrările noastre. Ne-a impresionat faptul că eram foarte așteptați și bine primiți și de către diferite asociații laice – oameni frumos îmbrăcați în diferite costume. Pe de altă parte, prezența lor este și o dovadă a unei puternice religiozități populare, oamenii obișnuiesc să venereze aceste imagini, relicve, oseminte pe care le au și sanctuarele sunt foarte bine organizate și îngrijite. De asemenea, am remarcat și faptul că Arhiepiscopul Bruno Forte este ca un adevărat părinte și foarte apreciat, atât de autoritățile locale cât și de cele universitare și politice, și atmosfera, în general, a fost de frățietate, de bucurie-împreună, în momente de discretă rugăciune în alternanță, dar și împreună.

Toate acestea au creat o mai mare apropiere între noi, acum, când ne apropiem de ultimele trei zile ale Întâlnirii Plenare de Dialog Teologic, în care va trebui să lucrăm intens pentru a putea finaliza documentul pe care ni l-am propus, despre Sinodalitate și Primat în Biserica Creștină din primul mileniu„.

În încheiere, PS Florentin invită preoții și credincioșii Eparhiei pe care o păstorește, dar și pe toți iubitorii de pace și unitate, la rugăciune, mai ales în zilele actualei Sesiuni Plenare a Comisiei Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe, pentru ca acest important moment din viața Bisericii să fie, după voința lui Dumnezeu, un nou pas spre împlinirea scopului propus, cel al unității creștine:

„Ne rugăm în continuare Bunului Dumnezeu să putem face pași semnificativi în acest dialog, invităm și comunitățile noastre să se roage: așa cum aici, Arhiepiscopul Bruno Forte a invitat toate comunitățile Arhidiecezei de Chieti-Vasto să se unească în rugăciune, la fel îi invităm și pe credincioșii noștri se roage, pentru ca Bunul Dumnezeu să ne lumineze și, într-adevăr, să putem face progrese pe drumul unității, despre care, sigur, nimeni nu știe când și cum se va realiza, dar toți am dori să fie un drum cât mai bun și mai plăcut lui Dumnezeu.

Ne rugăm în continuare, așa cum am făcut-o și astăzi: – cu bucurie ne-am rugat la Manoppello ca acea imagine a Sfintei Fețe a lui Isus să rămână imprimată în sufletele noastre, să-l purtăm pe Hristos cu noi și unitatea dorită de El. De asemenea, la relicva Spinului din Coroana Sfântă a Mântuitorului, ne-am rugat ca spinii păcatelor noastre să nu împiedice unitatea și să putem să purtăm și noi suferințele legate de ceea ce presupune Unitatea, și apoi, ne-am rugat Preasfintei Fecioare Maria, în fața icoanei Odighitria, ceea ce, în traducere, înseamnă «Cea care ne arată drumul», să ne însoțească drumul spre unitate.

imagine

Cu bucurie ne-am rugat și la Sfântul Iosif, care este și Patronul Eparhiei noastre de Cluj-Gherla, să aibă în grijă, desigur, și Eparhia noastră, dar și pe noi pe toți, cei care acum facem un drum. Așa cum și el cu Maria și cu Pruncul au plecat în noapte, fără să știe exact unde merg, la fel și noi pornim pe acest drum, care, chiar dacă ne dăm seama că nu este cel planificat rațional, este cel dorit de Dumnezeu.

Am continuat rugăciunea la Abația Sfântului Ioan Botezătorul, cu invocarea Spiritului Sfânt, cel care este artizanul unității în diversitate și cel de care avem atâta nevoie să sufle în aceste zile și să ne mijlocească harurile pentru a găsi cele mai potrivite formulări teologice acceptabile, pentru a putea merge înainte pe drumul unității, nu ca două Biserici separate, care să dea scandal lumii, ci ca o singură Biserică Creștină care să conducă poporul unit spre bucuria comuniunii veșnice. Amin”.

Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe a fost înființată de Sfântul Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Ecumenic Dimitrios I, cu ocazia vizitei Papei la Fanar, în 30 noiembrie 1979. Prima sesiune plenară a Comisiei a avut loc în 1980, în insulele grecești Patmos și Rodi. În anul 2000, s-a produs o întrerupere de 6 ani a dialogului, care a fost apoi reluat prin cea de-a IX-a reuniune – la Belgrad, în anul 2006. Au urmat întâlnirile de la: Belgrad (2006), Ravenna (2007), Paphos – Cipru (2009), Viena (2010), Amman, Iordania (2014) și actuala întâlnire de la Chieti, Italia.

În comunicatul organizatorilor, se arată că „în cadrul sesiunii plenare de la Chieti, Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul Teologic va lua în dezbatere o schemă de document pregătită de Comitetul de coordonare a Comisiei, care s-a reunit la Roma anul trecut. Documentul pregătitor de anul acesta își dorește să continue reflecția începută de Documentul de la Ravenna din 2007 cu privire la câteva trăsături, împărtășite de catolici și ortodocși, ale unui primat la nivel de Biserică universală care să fie acceptat de toți ca slujire a unității Bisericii. Tema abordată atinge inima contenciosului istoric dintre catolici și ortodocși”.

VS – redactor
Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Secţiunea: Cluj-Gherla


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48