Cu ocazia sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, surorile Congregației Maicii Domnului (CMD) au celebrat hramul Mănăstirii CMD din Cluj-Napoca, în anul 2016, dedicat de Papa Francisc Milostivii lui Dumnezeu. În pregătirea acestui eveniment, miercuri, 7 septembrie, a fost organizată o seară de rugăciune în capela mănăstirii, în prezența Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a pr. Cristian David, capelan al mănăstirii CMD și cancelar eparhial, și a pr. consilier Romulus Silaghi.
Cu bucuria de a-i aduce cinstire Maicii lui Dumnezeu, în dimineața însorită de 8 septembrie, o procesiune la care au participat Episcopul eparhial, preoți, persoane consacrate și credincioși – în jur de 300 pelerini -, a traversat municipiul Cluj-Napoca, printr-un pelerinaj în rugăciune de la Catedrala episcopală Schimbarea la Față (B-dul Eroilor nr. 10), până la Mănăstirea Maicii Domnului din cartierul Gheorgheni (str. Romul Ladea nr. 6). Pelerinii au fost întâmpinați la mănăstire de către pr. Cristian David, surori CMD cu Maica Paula, Superioară Generală, și Maica Irina, Superioară Provincială, și alte câteva sute de credincioși.
Programul a continuat în curtea mănăstirii prin celebrarea Sfintei Liturghii arhierești, de către PS Florentin. Au fost de față în jur 30 de preoți, cei mai mulți veniți din protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla. O parte dintre preoți s-au pus și la dispoziția credincioșilor pentru Spovezi. Răspunsurile liturgice și cântările la Împărtășanie au fost oferite de Corul Angeli și Corul Surorilor CMD, dirijate de prof. Angela David.
În cuvântul de învățătură al marelui praznic, PS Florentin a vorbit despre Preasfânta Fecioară Maria – „persoana pe care și-a ales-o Dumnezeu, mai înainte de timp, ca să devină cartea vie în care El să poată înscrie Cuvântul întrupat. Ea este cea dintâi ființă umană pe care Dumnezeu o conduce în Misterul mântuirii, asupra căreia revarsă izvorul milostivirii divine, transformând-o în izvor și Mamă a milostivirii pentru Fiul Său Isus Cristos, dar și pentru noi toți, credincioșii de astăzi.”
„Între multele metafore care au fost adresate Preasfintei Fecioare Maria, vă invit să ne oprim astăzi asupra unei metafore cu totul speciale: Maria ca și scrisoare, Maria ca și carte, o carte pe care Dumnezeu a dorit să o scrie pentru noi. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola a doua către Corinteni, spune: ‘Voi sunteți acea scrisoare specială, scrisă cu Spiritul Dumnezeului celui Viu, nu pe table de piatră, ci pe tablele de carne ale inimilor voastre’. Plecând de la această frumoasă imagine descrisă de Sfântul Pavel, având în vedere și etnografia sărbătorii, putem spune că, simbolic, Maria este această scrisoare scrisă nu cu cerneală ci cu Spiritul Sfânt, Spiritul viu al lui Dumnezeu, nu pe table de piatră, ca în timpul lui Moise, ci pe o tăbliță de carne, pe inima ei de credincioasă în Dumnezeu, de mamă și mijlocitoare.”
„O carte, o scrisoare pe care Dumnezeu a scris-o punând Cuvântul Său în sânul ei. O carte pe care a dorit să o scrie în limbaj uman, ca noi să o putem citi, să o putem înțelege și mai cu seamă, să o putem urma. Origen spune foarte frumos: ‘Maria este tăblița de ceară pe care Dumnezeu a putut scrie liber ceea ce a dorit prin Cuvântul Său’. Sfântul Epifanie vorbește despre ‘cartea cea mare, cartea cea nouă și sfântă în care doar Spiritul Sfânt divin a putut înscrie ceva'”.
În ziua însorită a sărbătorii hramului, Preasfinția Sa s-a referit și la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca: „Iată, acum, la 13 ani de la momentul binecuvântării acestei oaze de liniște, flacără de iubire și izvor de rugăciune, putem spune că scopul acestei construcții își împlinește în continuare menirea prin surorile Congregației Maicii Domnului, cele care dau viață acestor ziduri, prin prezența lor aici, prin rugăciunea lor, prin apostolatul lor, prin studiul lor, prin zilele de reculegere. Dorim astăzi să aducem lui Dumnezeu prinos de mulțumire și recunoștință pentru sprijinul puternic în rugăciune, în munca pastorală și apostolică, actele de caritate față de săraci, bolnavi și neînvățați, conform carismei scrise de Înalt Preasfințitul Vasile, Mitropolitul Bisericii noastre, în momentul fundamental al Congregației Surorilor Maicii Domnului.”
„Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca, în continuare, să binecuvânteze acest loc de rugăciune, să binecuvânteze pe cuvioasele surori care aici se roagă neîncetat. Mulțumim pentru apostolatul pastoral și însoțirea acțiunilor majore ale Bisericii noastre. Ne bucurăm că aici, în această Grădină a Maicii Domnului, se scrie în continuare, pe tăblițele de ceară ale inimilor lor, istoria mântuirii, Cuvântul lui Dumnezeu.”
„Oferim Preasfintei Fecioare Maria Liturghia de astăzi și dorința noastră de a continua împreună misiunea de tăblițe vii, fiecare la locul său rânduit, în care Dumnezeu să poată scrie cuvântul Său și El să devină trup prin noi. O rugăm pe Preasfânta Fecioară Maria să rămână mereu alături de noi, ca Maică a milostivirii, ca Maică mijlocitoare a Bisericii, ca Mamă a fiecăruia dintre noi și o cinstim astăzi, în sărbătoarea Nașterii ei”.
În încheiere, pr. capelan Cristian David a mulțumit tuturor celor prezenți pentru comuniunea de rugăciune: Preasfinției Sale Florentin, pr. Mihai Todea, Vicar general, pr. vicar Anton Crișan, pr. vicar Traian Coste, pr. protoegumen Ioan Laurian Daboc, superior al Ordinului Bazilian, pr. Florin Orza, preot franciscan, pr. Lucian Lechințan, preot iezuit, și pr. Ștefan din Ordinul Carmelitan, preoților din Eparhia de Cluj-Gherla.
Alături de surorile CMD au fost prezente surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, cu Maica Valentina, superioară provincială, și persoane consacrate din alte ordine călugărești, membre ale Reuniunii Mariane, membri ai altor asociații eparhiale. Au ajutat la celebrări și la buna desfășurare a evenimentului cei trei diaconi, studenți ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, tineri din ASTRU și din Asociația Cercetașilor Munților, un grup de tineri de la Sângeorz-Băi care fac cateheză cu surorile CMD. Un sprijin constant este oferit anual în organizarea acestui eveniment de Primăria Cluj-Napoca, Serviciul de Ambulanță – Cluj iar, pe parcursul pelerinajului prin oraș, de reprezentanții Poliției și Jandarmeriei municipiului Cluj-Napoca.
Mulțumind lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, însorită, și pentru toate harurile primite, Preasfinția Sa Florentin a mulțumit pentru tot sprijinul oferit Eparhiei de Cluj-Gherla de surorile CMD. O mulțumire specială a fost adresată pr. Cristian David, capelanul mănăstirii.
În semn de recunoștință pentru sprijinirea în rugăciune și ajutorul pastoral, Preasfinția Sa a dorit să ofere Maicii Paula și cuvioaselor surori CMD o icoană cu Maica Domnului cu Pruncul – o copie după o icoană foarte veche care a fost găsită în Cipru și se numește Preasfânta Fecioară a drumului, și despre care se spune că originalul ar fi fost scris de către Sf. Apostol Luca. Alte daruri în amintirea bucuriei sărbătorii Nașterii Maicii Domnului au fost: o ediție a „Celor patru Evanghelii”, în traducerea lui Cristian Bădiliță, și cartea „Cardinalul Iuliu Hossu în dosarele Securității”, de Sergiu Soica. Surorile CMD, prin Preacuvioasa Maică Paula, și-au exprimat recunoștința oferind Ierarhului de Cluj-Gherla un frumos buchet de flori.
S-au făcut apoi rugăciunile rânduite și toți cei prezenți au trecut prin Poarta Sfântă – care a fost deschisă și la Mănăstirea CMD -, pentru dobândirea indulgenței în Anul Jubiliar al Milostivirii în Biserica Catolică. După trecerea prin poartă, PS Florentin a binecuvântat fiecare credincios, oferind, ca semn al sărbătorii hramului Mănăstirii CMD, și câte o imagine a Preasfintei Fecioare Maria – Maica Milostivirii.
A urmat o agapă fraternă, masa fiind oferită cu generozitate de surorile CMD celor peste 1000 de participanți veniți la sărbătoarea Nașterii Maicii Sfinte în binecuvântatul locaș mănăstiresc din Cluj-Napoca, adevărat colț de rai din care neîncetat se înalță spre cer rugăciunile surorilor, invocând, prin mijlocirea Maicii Sfinte, milostivirea lui Dumnezeu pentru Biserică, pentru țara noastră și pentru întreaga lume.
Secţiunea: Cluj-Gherla