Luni, 12 septembrie, s-au deschis porțile noului an școlar, 2016-2017, și pentru elevii Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”. Festivitatea de deschidere a avut loc în curtea liceului de pe Calea Moților, nr. 24, Cluj-Napoca. După un moment de rugăciune Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a binecuvântat noul an școlar, adresând un cuvânt de bun venit elevilor, profesorilor și părinților.
Cel mai emoționant început de an școlar a fost pentru cei mici, elevii din clasa pregătitoare care pornesc la drum călăuziți de noua lor învățătoare, sr. Ștefania din Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD). Au fost salutați cu multă căldură și elevii din cls. I și cei din cls. a II-a împreună cu învățătoarele lor, sr. Andreea CMD și dna Dinu Popa Cristina. PS Florentin a invitat la rugăciune pentru micii școlari care își vor desfășura cursurile în sălile de clasă special pregătite și dotate corespunzător, din clădirea de pe str. Episcop Ioan Bob, nr. 5.
„Dorim să începem acest an școlar cu adevărat în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Spirit”, a spus PS Florentin, „pentru ca, alături de dimensiunile cunoscute ale formării, să fie și dimensiunea pe care Liceul Greco-Catolic și-o propune în plus, adică dimensiunea spirituală. În orice proces de educație sunt trei aspecte importante: persoanele care se formează, distinșii elevi, în al doilea rând sunt profesorii, învățătorii și cei care se află acasă alături de elevi, părinții. Dar mai există și harul Spiritului Sfânt pentru că, fără dimensiunea spirituală rămânem doar la nivel de științe. Școala noastră își propune să vă învețe nu numai știința vieții, ci și cum să ajungeți să înțelegeți dimensiunea spirituală a științei vieții, ca să puteți trăi cu adevărat liberi, cu un discernământ bun și ca să aveți în vedere și scopul ultim al vieții, mântuirea sufletului.”
PS Florentin a reamintit și cu acest prilej că „familia are un rol extraordinar în formarea copiilor, familia este școala iubirii, școala rugăciunii și școala muncii”. Ierarhul clujean i-a invitat și pe profesori să se preocupe de o formare umană și spirituală completă, să fie modele pentru elevi, pentru că „nu doar predarea materiei ci și modelul uman oferit este important în formarea elevilor”. În continuare au fost adresate mesaje de susținere și urări de succes în activitatea didactică, din partea Instituției Prefectului, a Primarului mun. Cluj-Napoca, din partea Inspectoratului Școlar Județean, Cluj și din partea Poliției Mun. Cluj-Napoca. A încheiat șirul cuvântărilor pr. director Daniel Petrică Tintelecan, care a comparat educația cu zidirea unei case – „dacă se dorește o casă bine zidită, care să reziste intemperiilor, atunci trebuie să fie zidită pe piatră – la fel, educația are fundamente pe care trebuie să se bazeze”. Părintele director a îndemnat elevii să meargă până la capăt pe drumul formării, să ajungă „la finalul desăvârșirii zidirii educației lor”.
La încheierea festivității, pr. Daniel a anunțat structura corpului profesoral al Liceului, au fost numiți cei 21 de profesori și cei 3 învățători, precum și personalul didactic auxiliar și nedidactic. Cu toții își vor uni eforturile și își vor deschide sufletele, pentru ca cei 260 de elevi, ce vor veni zilnic în sălile luminoase ale celor două clădiri ale liceului, să găsească aici un alt „acasă”, astfel încât, atunci când va veni vremea, ei să plece mai departe pe drumul vieții lor, să se împlinească prin ei idealurile întemeietorilor, exprimate de IPS Iuliu Hossu în anul inaugurării, 1945: „Ne vom năzui să formăm caractere pe înțelesul tuturor, oameni de omenie, oameni luminați, oameni buni, oameni iubitori de Dumnezeu și de oameni”. Pagina web a Liceului este www.liceulimicu.ro.
Secţiunea: Cluj-Gherla