În perioada 23-26 mai 2016, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca s-a desfășurat Seminarul de formare pentru asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice cu tema „Asistentul spiritual al Acțiunii Catolice și arta însoțirii spirituale” și moto-ul: „Vegheați ca nimănui să nu-i lipsească harul lui Dumnezeu” (Evr 12,15).
Acțiunea Catolică oferă periodic propriilor asistenților spirituali, precum și altor păstori ce îndeplinesc diferite misiuni, ocazii de întâlnire, de reflecție comună și de împărtășire fraternă. În acest sens, seminarul adresat asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice, ASTRU și AGRU, din Diecezele și Eparhiile unde aceasta este prezentă, a fost o ocazie de reflecție asupra figurii asistentului spiritual al Acțiunii Catolice în Biserica locală, cu o atenție specială referitoare la arta însoțirii spirituale a membrilor Acțiunii Catolice, dar și a grupurilor parohiale.
În reflecția asupra temelor propuse am fost însoțiți de IPS Agostino Superbo, Arhiepiscop emerit de Potenza-Muro Lucano-Marsico Nuovo, în anii anteriori asistent spiritual al Acțiunii Catolice Italiene și al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, iar din partea Acțiunii Catolice din Spania au fost prezenți pr. Manolo Verdú, asistent spiritual general și Miguel Ruiz, vicepreședinte național pentru sectorul tineri. S-a alăturat invitaților seminarului și pr. Daniel Iacobuț, director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Pe parcursul zilei de luni, 23 mai 2016, participanții s-au reunit la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca. După Sfânta Liturghie și cină, cei prezenți au avut ocazia să se cunoască și să împărtășească experiențe de viață conectate cu Acțiunea Catolică.
Sfânta Liturghie celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul locului, a deschis cea de-a doua zi a seminarului. În deschiderea oficială a seminarului pentru asistenții spirituali AC, Anca Frona, președintele ACRO, și pr. Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din România au prezentat motivațiile organizării acestui eveniment și au subliniat importanța rolului pe care asistenții spirituali îl au în Acțiunea Catolică.
Oaspeții din Acțiunea Catolică Spania – pr. Manolo Verdú și asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din Spania și Miguel Ruiz, vicepreședinte național pentru sectorul tineri al Acțiunii Catolice din Spania ne-au împărtășit experiența proiectului de formare a laicilor pentru toată viața și care are tema: „Vinul nou se pune în burdufuri noi (Mc 2,22)”. Oaspeții spanioli au accentuat faptul că „în actualul context social am fost solicitați să ne revizuim și să ne reînnoim parohiile, pentru a fi și mai aproape de persoane, pentru a fi ambiente în care se trăiește comuniunea și participarea, pentru a fi orientați complet spre misiune (cf. EG28). Acțiunea Catolică din Spania prin procesele sale educă copiii, tinerii și adulții în a fi mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu pentru ceilalți. AC Spania are o metodologie care se numește convertire interioară a persoanelor și le încurajează să se implice în transformarea realității sociale. Laicii sunt cei care au misiunea de a face ca Biserica să fie prezentă în lume. AC Spania nu numai că încurajează laicii să ‘iasă’ să evanghelizeze în formă individuală, inserându-se în secular, și mai mult ajută să se traseze liniile comunitate pentru misiune atât la nivel parohial cât și diecezan.”
A doua parte a zilei a fost dedicată grupurilor de discuții. Pr. Felix Roca a prezentat cele patru note caracteristice ale Acțiunii Catolice – laicitate, organicitate, colaborare cu ierarhia și eclezialitate – așa cum sunt ele prezentate și explicate in textele Conciliului Vatican II, mai precis în documentul Apostolicam Actuositatem. Au urmat grupuri de discuții coordonate de pr. Florin Sescu, pr. Anton Cioba și pr. Cristian Langa, asistenți spirituali pentru sectoarele copii, tineri și adulți la nivel național al Acțiunii Catolice. În fiecare grup, cei prezenți au încercat să răspunsă la următoarele întrebări: „Cum este înțeleasă și trăită fiecare notă, în parte, de către preoți și de către laici, în contextul nostru? Care sunt cele mai mari dificultăți în asumarea acestor note caracteristice ale Acțiunii Catolice? Propuneri în vederea unei mai bune înțelegeri a misiunii Acțiunii Catolice”. Rezultatele grupurilor de discuții au fost prezentate într-o sesiune plenară. S-a observat faptul că este necesar un studiu aprofundat al documentelor Consiliului Vatican al II-lea și post-conciliare cu privire la laici și vocația laicală, precum și o cunoaștere mai bună a specificului Acțiunii Catolice. După cină și rugăciune de seară, participanți au fost provocați la o „Serată la 4AC!” de către responsabilii sectorului tineri ai ACRO – Adriana Ianuș și Pr. Anton Cioba.
Ziua de miercuri, 25 mai 2016 – fost dedicată rolului asistentului spiritual în Acțiunea Catolică. IPS Agostino Superbo a vorbit despre Acțiunea Catolică în Biserică și despre locul preotului în Acțiunea Catolică. În a doua parte a dimineții, a susținut o relatare cu tema „Acțiunea Catolică: provocări și perspective”. S-a subliniat faptul că este necesar să fim pasionați de Cuvântul lui Dumnezeu și faptul că co-responsabilitatea înseamnă misiune, că este necesar să regăsim „plăcerea spirituală de a fi popor a lui Dumnezeu”, să fim aproape de oameni (EG 269), să fim cu adevărat co-responsabili misiunii Bisericii.
A doua parte a zilei a fost dedicată „Milostivirii în sacramentul reconcilierii”. Pr. Daniel Iacobuț, director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași pornind de la un video – interviu cu pr. Luis, confesorul citat de Papa Francisc ca exemplu de milostivire – a vorbit participanților la seminar despre „Preotul confesor, semnul și instrumentul iubirii milostive a lui Dumnezeu”, conturând prezentarea în jurul a trei idei principale și anume: Confesorul, icoana vie a Bunului Păstor și a Tatălui milostiv; Ars celebrandi în slujba milostivirii lui Dumnezeu și Milostivirea lui Dumnezeu în diferitele momente ale celebrării. A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul cărora participanții au împărtășit experiențe personale în care au experimentat milostivirea Domnului și au încercat să ofere răspunsuri întrebărilor: „Care dintre cele cinci momente le considerați ca fiind mai importante pentru a exprima milostivirea lui Dumnezeu? Ce elemente din ritul reconcilierii ne ajută în accentuarea caracterului său de sărbătoare a bucuriei milostivirii lui Dumnezeu? Cum am putea scoate mai bine în evidență caracterul evanghelizator al celebrării?
În cadrul concluziilor, Pr. Felix Roca – asistentul spiritual general al Acțiunii Catolice din România a oferit participanților la seminar trei cuvinte cheie care au sintetizat zilele petrecute împreună: vocație – coresponsabilitate – slujire citând cei trei Papi care s-au preocupat și au însoțit Acțiunea Catolică în ultimii ani. Pr. Felix Roca a încurajat asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice să însoțească membrii Acțiunii Catolice pe drumul sfințeniei, să transmită dragostea față de Biserică, să fie cu adevărat îndrumători spirituali și să ofere ajutor celor care le sunt încredințați în a-și descoperi propria vocație, dar mai ales să fie oameni de comuniune și să se îngrijească de dialogul cu Episcopul și cu ceilalți preoți. Seminarul de formare pentru asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice s-a încheiat joi, 26 mai 2016 cu celebrarea Sfintei Liturghii. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate, pentru participanți și invitați, pentru cei ce au făcut posibil realizarea acestui Seminar – Fundația Renovabis și sponsorilor, și nu în ultimul rând membrilor Consiliului Național implicați în organizarea acestui eveniment.
adaptare după ActiuneaCatolica.ro
Secţiunea: Cluj-Gherla