Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

PS Florentin despre vizita Episcopilor catolici la președintele României

$
0
0

și mesajul PF Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco-Catolice, către președintele Iohannis

Reuniți la București cu ocazia sesiunii plenare a Conferinței Episcopale (9-11 mai 2016), Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România au fost primiți, în după-amiaza de marți, 10 mai, la Palatul Cotroceni, unde s-au întâlnit cu președintele țării, dl. Klaus Iohannis.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a transmis pentru biroul de presă al Episcopiei greco-catolice din Cluj-Napoca câteva impresii cu privire la această întâlnire:

Astăzi, 10 mai 2016, am avut bucuria de a fi primiți în vizită la Palatul Cotroceni, de către Excelența Sa, Domnul Președinte Klaus Werner Iohannis. A fost o întâlnire foarte plăcută, o întâlnire în care, după ce Excelența Sa Domnul Președinte a salutat pe fiecare Episcop în parte, am avut ocazia, timp de circa 20 de minute, să exprimăm un mesaj.

Într-un prim moment, Preasfințitul Mihai Frățilă a citit mesajul din partea Eminentei Sale Cardinalul Lucian Mureșan, după care a luat cuvântul președintele Conferinței Episcopale, Excelența Sa Arhiepiscop și Mitropolit Ioan Robu de București. Apoi au vorbit și alți Episcopi care și-au arătat, pe de o parte, bucuria de a putea fi primiți de către Excelența Sa, președintele României, pe de altă parte au ridicat anumite probleme concrete, actuale, ale Bisericii Catolice, probleme care, în parte, au fost discutate și în cadrul sesiunilor Conferinței Episcopilor din România, care se desfășoară în aceste zile la mănăstirea carmelitană de la Snagov.

Excelența Sa Domnul Președinte a ascultat cu multă răbdare aceste probleme, la unele dintre ele a oferit răspunsuri, altele au fost notate de către cei care se aflau, de asemenea, la această întâlnire. La finalul acestei întâlniri cordiale, Domnul Președinte și-a exprimat bucuria de a ne fi întâlnit, a urat succes lucrărilor Conferinței Episcopale în continuare și și-a exprimat speranța de a ne putea revedea în acest cadru și cu alte ocazii. În concluzie, putem spune că toți am fost mulțumiți și edificați de această întâlnire, care, sigur, a fost o ocazie deosebită de a ne putea adresa Președintelui țării și a-i prezenta problemele pe care le simțim ca actuale, atât aspecte pozitive cât și unele aspecte care trebuie rezolvate în continuare, dar care, deopotrivă, au fost primite cu zâmbetul pe buze și cu mult calm și cu această căldură frățească pe care am simțit-o în prezența Președintelui țării.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest moment și ne rugăm pentru ca, într-adevăr, cel care este ales în această perioadă la cârma României să poată să își împlinească misiunea cu vrednicie, așa cum a început, iar România, țara noastră și Biserica noastră, să poate face în continuare pași hotărâți pe drumul unui progres în credință, dar și la nivel cultural, social, la nivel politic. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze Biserica Catolică și țara noastră! Hristos a Înviat!

imagine

imagine

imagine

Mesajul adresat Președintelui României de către Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan

În cadrul întâlnirii dintre Episcopii Catolici și președintele României la Palatul Cotroceni, PS Mihai Frățilă, Episcopul greco-catolic de București, a citit mesajul Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române, Unită cu Roma, Greco-Catolică, către Excelența Sa, Dl. Klaus Iohannis:

Excelența Voastră,

Regret că nu pot fi prezent astăzi la audiența pe care ați binevoit să o acordați Conferinței Episcopilor Catolici din România cu ocazia lucrărilor sesiunii de primăvară din acest an, organizată de Eparhia greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București. Este o mare bucurie și o onoare pentru noi toți întâlnirea cu Președintele țării și vă mulțumesc din inimă.

La 1 Decembrie 2018, se împlinesc 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria mamă. Doi din cei patru delegați ardeleni care au adus Regelui Ferdinand și guvernului de atunci actele rezoluție de unire de la Alba Iulia au fost fii ai Bisericii noastre, Episcopul Iuliu Hossu al Gherlei și Alexandru Vaida-Voievod. Celebrarea centenarului ar trebui, deci, să ne găsească pe toți reuniți în aspirația pentru demnitatea viitorului, cu recunoștință față de trecutul jertfei, piatră de temelie pentru edificiul aspirațiilor naționale.

Domnule Președinte,

Biserica Română Unită cu Roma a știut să însoțească Evanghelia cu slujirea în favoarea cetății. Îmbrățișarea dintre Episcopii Miron Cristea și Iuliu Hossu, Cardinalul de mai târziu, la Adunarea din decembrie 1918 nu a fost formală. Avem nevoie de gesturi concrete în regăsirea unui echilibru confesional. Gestul Excelenței Voastre de a primi Episcopii catolici, ne inspiră speranța celebrării Centenarului Unirii și poate fi temeiul unui viitor autentic și real. Cred, în acest sens, că autoritățile statului și Excelența Voastră în mod special pot pregăti și susține climatul necesar pentru reactualizarea unei astfel de îmbrățișări ca la 1918, semn al respectului reciproc și al aspirațiilor demnității naționale.

Aș dori prin prezenta să reafirm disponibilitatea Bisericii Române Unite pentru o celebrare a Centenarului în spirit creștin și național pentru ca toți românii, indiferent de confesiune sau etnie, să fie edificați pe piatra credinței, a respectului și a dreptății.

Credem că este necesară susținerea Statului român pentru a inspira spiritul unei celebrări așezate pe respect, mai puțin pe supremații numerice, fiindcă adevărul nu este obiect electoral. Suntem, de aceea, îndreptățiți să credem că respectul și cuviința trebuie să fie calitățile unei sărbători autentice, pregătite de gesturi concrete din partea tuturor Bisericilor. Nu numai pentru țară, ci și pentru Europa deja marcată de disensiuni.

Speram ca cel târziu până în anul 2018 să putem celebra beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici, decedați în faimă de martiriu sub regimul comunist. Ar fi un alt semn al împlinirii bucuriei pentru acea generație care a păstrat țării verticalitatea în persecuția comunistă de tristă amintire. Ne-am bucura cu acest prilej să fie posibilă pe Câmpia Libertății Micii Rome și mult așteptata vizită a Episcopului Romei, Sfântul Părinte Papa Francisc pe care l-ați invitat în țara noastră.

Excelența voastră,

Vă transmitem alături de recunoștința noastră și asigurarea rugăciunii ca harul Mântuitorului să vă însoțească mereu în tot ceea ce întreprindeți în slujba neamului.

†LUCIAN,
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

Biroul de presă

al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Secţiunea: Cluj-Gherla


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48