În fiecare an, în penultima săptămână a Postului Mare, pentru o mai bună pregătire spirituală în întâmpinarea Sărbătorii Învierii Domnului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, susține trei zile de reculegere în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca, în care, după Sfânta Liturghie de la ora 18, prezintă o meditație însoțită de imagini tematice. În acest an, zilele de reculegere se desfășoară între 19-21 aprilie 2016, cu tema: „Fiți milostivi precum Tatăl vostru milostiv este” (Luca 6,36) și cuprind meditații pe baza Pildei Tatălui milostiv (Luca 15,11-32), în lumina Anului Jubiliar al Milostivirii instituit de Papa Francisc în Biserica Catolică din întreaga lume.
În jur de 200 de credincioși, între care preoți și persoane consacrate din mai multe ordine și congregații călugărești, au ales să urmeze firul ideilor propuse de Preasfinția Sa Florentin. Timpul zilelor de reculegere de la Catedrală este un timp de invocare a luminii Spiritului Sfânt, care, prin Episcop, se răsfrânge apoi peste preoți, parohii, protopopiate – îndeosebi prin mesajul Scrisorii Pastorale care reprezintă esența acestor zile de reculegere, și este totodată un semn de comuniune și întărire a credinței, pentru că „unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18,20).
În introducerea meditațiilor, marți, 19 aprilie, PS Florentin a subliniat faptul că „acest timp consacrat lui Dumnezeu” este nu pentru a asculta o persoană, „ci pentru a auzi, urmărind ideile expuse, glasul lui Dumnezeu” care vorbește în taină fiecăruia în parte. „Important este să ascultați vocea Domnului, glasul Spiritului Sfânt, acela este cuvântul pe care trebuie să îl ascultați. De aceea, încercați să luați ceea ce vă este util pentru suflet, pentru viață, ceea ce vă poate ajuta, acum, aici, în prezentul dvs. Doresc să încep prin a vă mulțumi că sunteți prezenți la aceste zile de reculegere care sunt în primul rând pentru sufletele noastre.”
„Vă mulțumesc și mă rog Bunului Dumnezeu să nu fiu piedică” pentru a putea pătrunde sensul acestui text, „cel mai frumos text despre Tatăl milostiv din cadrul Evangheliilor: este textul în care fiul îl descoperă pe tatăl, dar îl descoperă din interior, nu este doar Samariteanul milostiv, un străin care trece pe stradă, este mult mai mult, este Tatăl milostiv, este chipul Tatălui ceresc. Ne interesează acest text pentru că dorim să îl cunoaștem pe Tatăl ceresc. Vom vedea și în ultima zi, cât de important este să avem o imagine clară și concretă despre cine este Dumnezeul nostru. Nu putem iubi un Dumnezeu, un Tată pe care nu îl cunoaștem, de aceea trebuie să încercăm să avem o imaginea corectă, concretă, despre Tatăl nostru. Este ceea ce ne-am propus în aceste trei zile încercând să descoperim Chipul Tatălui.”
„Suntem în contextul unui an cu totul deosebit, Anul Milostivirii, avem și noi, aici, în Catedrală, Poarta Milostivirii, de aceea, în anul acesta încercăm să descoperim mai mult valența milostivirii, milostivirea ca un element esențial pentru mântuirea sufletelor noastre. Milostivirea însă are un izvor concret, care este Tatăl. De la Tatăl, prin Fiul, în Spiritul Sfânt pentru noi, astăzi, aici. Pornim deci drumul nostru în acest an, în pregătirea Sărbătorii Învierii Domnului, sub semnul motoului Anului Milostivirii: ‘Fiți milostivi precum Tatăl vostru milostiv este’. Vă invit să pătrundem în misterul Milostivirii lui Dumnezeu, ascultând cuvântul lui Dumnezeu revelat prin Fiul lui Dumnezeu – Chipul Milostivirii Tatălui, așa cum frumos ne spune Papa Francisc în documentul Misericordiae Vultus. Prin cuvântul Său, prin gesturile Sale, Isus Cristos, Dumnezeul întrupat, a dorit să ne descopere acest chip al Tatălui.”
„Pornind de la îndemnul acestui an, care ne cere mai întâi să îl cunoaștem pe acest Tată milostiv pentru a-l putea urma, să primim mila Lui, apoi să știm să o oferim și fraților noștri, celor care sunt împreună cu noi, și să devenim instrumente ale Milostivirii Sale în lume, în Biserică, în societate, în familie”. Preasfinția Sa a dorit să pună cele trei zile în lumina „pildelor milostivirii divine din Evanghelia de la Luca (15,1-32), pe care Isus le spune, adresându-se fariseilor, cărturarilor și bătrânilor poporului. De ce? Pentru că ei murmurau și cârteau când Isus stătea la masă și îi primea pe păcătoși. De aceea, în aceste pilde răsună acel frumos refren: ‘Bucurați-vă cu mine pentru că am găsit oaia rătăcită, am găsit drahma pierdută, fratele tău era mort și a înviat, pierdut și s-a aflat, l-am găsit!'”
Tema centrală a zilelor de reculegere, Pilda Tatălui milostiv, de o frumusețe deosebită, „are o structură total asimetrică, cu o foarte scurtă introducere, ‘un om avea doi fii’, și nu are încheiere (nn. încheierea o va face fiecare dintre noi prin alegerea de a răspunde sau nu iubirii Tatălui). Meditațiile celor trei zile încearcă să surprindă, în prima zi – relația între fiul cel mic și tatăl: Fiul cel tânăr și Tatăl milostiv, cu textul de bază: „Dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.” (cf Luca 15,12); în a doua zi – Fiul cel mare și Tatăl milostiv, cu textul de bază: „De atâția ani îți slujesc și mie nu mi-ai dat…” (cf Luca 15,29); iar în cea de-a treia zi suntem invitați „în scenă” și noi: Fiii de astăzi și Tatăl milostiv, meditația fiind propusă pe baza textului din Bula Sfântului Părinte de convocare a Anului Milostivirii, Misericordiae Vultus: „Milostivirea este criteriul pentru a înțelege cine sunt adevărații fii ai Tatălui” (cf MV nr. 9).
Totul „pentru a înțelege cine este Tatăl nostru și cum trebuie să îi răspundem noi, astăzi, prin viața noastră, acestui Tată care este același Tată milostiv ca Tatăl prezentat de Isus în pildă – pentru că Isus ne prezintă chipul Tatălui Său”. În apropierea luminatei Sărbători a Învierii Domnului, centrul credinței creștine, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla invită: „Să încercăm să descoperim milostivirea unui tată care și-a primit cu bucurie fiul care se întorcea de la porci, îmbrăcat în zdrențe. Tatăl l-a primit, l-a îmbrățișat și l-a repus în drepturi. Să știm că Bunul Dumnezeu este la fel de deschis și astăzi să facă același lucru cu fiecare dintre noi, deci să nu punem noi limită milostivirii lui Dumnezeu. Să primim cu bucurie darul iubirii milostive a Tatălui și să îl oferim cu generozitate aproapelui, căci prin Învierea din morți a Fiului Său am fost născuți din nou spre moștenirea vieții veșnice.”
Meditația asupra Milostivirii Tatălui este dătătoare de speranță și motiv de bucurie, chiar în mijlocul încercărilor vieții. Pentru a regăsi și primi în suflete Iubirea milostivă a lui Dumnezeu suntem chemați doar să repetăm, cu smerenie și încredere, gestul fiului cel tânăr și să cerem: „Întinzându-Ți brațele Tale cu milostivire pe Cruce, primește-mă și pe mine cel care mă întorc din țara depărtată a păcatului și a patimilor. Mărire Învierii Tale, Doamne!” (Cântările Triodului).
Secţiunea: Cluj-Gherla