O invitație a Suveranului Pontif Francisc pentru Anul Milostivirii, este aceea de a oferi din timpul vieții noastre 24 de ore pentru Domnul, o inițiativă care, potrivit indicațiilor, se celebrează în vinerea și sâmbăta de dinaintea celei de-a patra Duminici din Postul Mare.
Dând curs acestei invitații, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla a binecuvântat organizarea, vineri/sâmbătă – 8/9 aprilie, în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor nr. 10), a Veghii de Rugăciune „24 de ore pentru Domnul”, un timp de rugăciune neîncetată la care sunt invitați toți cei ce doresc să își deschidă inima harului și să ceară ajutorul lui Dumnezeu pentru sine sau pentru alții, fiecare atât cât consideră că poate rămâne.
Din Sfântul Altar, Mântuitorul Isus Hristos prezent prin Sfintele Taine – pâinea și vinul consacrate la Liturghie și devenite Trupul și Sângele Său -, așteaptă în fiecare zi să primească cererea, să dăruiască harul și binecuvântarea, cum Însuși rostește în textul evanghelic: «Iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului » (Mt 28,20). Pentru a contura acest timp în fața Domnului ca pe un mozaic multicolor care să reflecte, privit în ansamblu, o imagine a Bisericii cu structurile ei, coordonatorul programului, pr. Anton Crișan, vicar eparhial și rector al catedralei, a invitat să conducă pe rând rugăciunea, ordine de viață consacrată, preoți, asociații de credincioși laici care activează pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, astfel încât programul să fie unul viu, variat.
Cele 24 de ore pentru Domnul vor începe în dimineața de vineri, 8 aprilie, de la ora 7.00, prin Slujba Utreniei celebrată cu participarea studenților Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Ierarhul de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin, va conduce în continuare, de la ora 8.00, Adorația Euharistică și Rugăciunea Sfântului Rozariu, urmând ca, de la ora 9.00, să celebreze Sfânta Liturghie Arhierească. În continuare, vor conduce rugăciunea: Asociația Reuniunea Mariană și Surorile din Congregația Sfântului Iosif al Apariției din cart. Mănăștur (de la ora 10.30); Surorile Congregației Surorilor Maicii Domnului din cart. Gheorgheni (de la ora 13.00); Mișcarea Focolară (de la ora 15.00); Asociația tinerilor greco-catolici ASTRU-Cluj (de la ora 16.30).
De la ora 18.00, la fel ca în fiecare miercuri și vineri din timpul Postului Mare, Episcopul eparhial va celebra împreună cu mai mulți preoți, Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite urmată, la ora 19.30, de cateheza despre Milostivirea lui Dumnezeu, susținută în această zi de pr. Marcelin Rotaru, profesor la Seminarul Teologic. Tema catehezei este: „Pașii pentru o spovadă bine făcută”. Cele 24 de ore pentru Domnul vor continua de la ora 20.30 prin Adorația Euharistică animată de tinerii din Grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”.
De la ora 21.30, Comunitatea „Apostolii Iubirii Euharistice” propune participanților Adorație, Laudă și Rugăciune profetică și de vindecare. Va urma, de la ora 23.30, Sfânta Liturghie în rit latin celebrată de pr. Marcelin Rotaru. Între orele 01.00 – 03.00 din noapte, pr. vicar Anton Crișan și Grupul de Rugăciune TIN vor înălța spre Dumnezeu Devoțiuni și diverse rugăciuni din patrimoniul spiritual al Bisericii. Vor urma: Părinții și Frații Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (de la ora 03.00); Surorile Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (de la ora 04.00) și, în încheierea maratonului celor 24 de ore de rugăciune, membri ai Ordinului Terțiar Franciscan vor cere mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria prin Misterele Sfântului Rozar (între orele 06.00 – 07.00).
Preasfinția Sa Florentin, invită cu căldură pe toți cei «însetați de Dumnezeu» să participe la acțiunile specifice Anului Milostivirii, inițiate de Preasfinția Sa împreună cu Consilierii eparhiali și cu membrii Biroului pastoral: „prin aceste acțiuni încercăm să privim «Milostivirea» – tema centrală a acestui an, din diferite unghiuri, pentru a oferi fiecărui credincios posibilitatea de a găsi valențele Anului Sfânt al Milostivirii și experiența întâlnirii cu Milostivirea lui Dumnezeu în viața sa spirituală”.
Instituirea, de către Sfântul Părinte Francisc, a Anului Milostivirii este pentru toți credincioșii catolici și greco-catolici o ocazie de a reflecta asupra propriei vieți în lumina Milostivirii lui Dumnezeu și de a experimenta, prin meditație și rugăciune, prin participarea la acțiunile tematice organizate atât la nivelul întregii Biserici Catolice, cât și la nivel eparhial/diecezan sau parohial, Iubirea milostivă care în permanență susține fiecare viață, o ocrotește și călăuzește spre lumină, în măsura în care i se permite să o facă – pentru că singura limită a atotputerniciei Divine este libertatea voinței fiecărui om.
Secţiunea: Cluj-Gherla