Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Ziua Mondială Ecumenică de Rugăciune 2016

$
0
0

imagineZiua Mondială Ecumenică de Rugăciune pentru femei s-a sărbătorit în 4 martie, iar la Oradea în acest an a avut ca locație biserica reformată „Rogerius”. Este cea mai cunoscută mișcare ecumenică a femeilor creștine, avându-și începuturile în anul 1980. Pornind de la organizațiile creștine catolice a femeilor din SUA, astăzi această zi este sărbătorită anual în peste 140 de țări, în prima vineri a lunii martie. Forumul internațional propune de fiecare dată țara care să dea spre meditație versetele biblice. Europa s-a alăturat ceva mai târziu acestei mișcări. În ce privește țara noastră, a răspuns afirmativ din anul 2007. Iată în ordine țările care de atunci au stabilit versetele biblice: Paraguay, Guyana, Papaia din Noua Guinee, Camerun, Chille, Malaesya, Franța, Egipt, Bahamas, iar in anul 2016, Cuba.

Invitați au fost: pastor spiritual Vincze Iudit de la biserica reformată de pe lângă Piatra Craiului, preotul Kiss Albert de la biserica romano-catolica „Spiritul Sfânt”, preot paroh Mihai Vătămănelu de la biserica „Maica Domnului”, pastor spiritual Imola Molnar de la biserica unitariană. Au participat de asemenea mulți credincioși, aparținând cultelor religioase reformat, greco-catolic, romano-catolic, penticostal, unitarian și ortodox. S-au prezentat spre meditare versetele biblice din Marcu 10,13-16 și Isaia 11, 1-10. Programul este pregătit pentru femei, dar rugăciunea se adresează tuturor.

Preoții și pastorii prezenți au interpretat versetele biblice propuse, atât din Marcu, unde Isus are importantul îndemn, dar și o concluzie: „Lăsați copilașii să vină la Mine, nu îi împiedicați, căci acelora ce sunt ca ei le aparține Împărăția Lui Dumnezeu”. De asemenea, și din Isaia. Părintelui Vătămănelu, meditând textul de la Isaia, a spus: „Să remarcăm că Isaia nu vorbește aici despre «a-i tolera» sau «a-i suporta» pe ceilalți. Pacea acestei vieți noi adusă ulterior de Isus nu este o simplă absență a războiului sau a conflictelor. Nu! Este o pace armonioasă, bazată pe dreptate și pe recunoașterea reciprocă a faptului că toți au dreptul nu doar la viață, ci de asemenea la o viață mai bună. Doar atunci când leul și lupul renunță la «privilegiile lor naturale» și încep să mănânce iarbă ca și vaca, putem spune cu adevărat că «toate animalele sunt egale»… Viziunea unei noi vieți, la care ne invită profetul Isaia, se bazează pe principiul că putem cu toții să fim învingători… Să ne rugăm pentru ca în lume să avem și să primim viața nouă, care nu este altceva decât Împărăția Lui Dumnezeu în lume”.

S-au înălțat Domnului cântece de evlavie, de pace, încredere și ajutor. De asemenea, de mărire, „Magnificat”. Rugăciunile rostite de femeile din diferitele confesiuni au fost pentru copii, tineri, familii, pentru soți, bolnavi, persoanele vârstnice, persoanele ce îngrijesc bolnavi, pentru săraci și cei neajutorați, pentru autorități. De la cultul greco-catolic s-au implicat în rostirea rugăciunilor reprezentante ale Reuniunii Mariane: Săteanu Miorița, Butiri Elvira, Pantiș Silvia, Pașca Augusta și Silaghi Doina. Miorița Săteanu, președinta onorifică a Uniunii femeilor din Bihor, datorită căreia a fost posibil acest eveniment, a spus următoarea rugăciune pentru femeile din Cuba: „Dumnezeul meu, binevoiește și povățuiește-mă cu înțelepciunea Ta, călăuzește-mă cu dreptatea Ta, mângâie-mă cu milostivirea Ta, apără-mă cu puterea Ta… Te rog cu umilință luminează-mi mintea, oțelește-mi voința, curățește-mi trupul și-mi sfințește sufletul… Dumnezeul meu, fă să cunosc cât de mici sunt bunătățile pământului și cât de mari sunt cele cerești, cât de scurt este timpul acestei vieți și cât de nemărginită este veșnicia.” Szell Kato de la Biserica reformată din Seleuș și doamna Miorița Săteanu au făcut o prezentare a Cubei.

A urmat rugăciunea Tatăl nostru, spusă de fiecare în limba maternă, binecuvântarea preoților și în final cântecul în limba româna „Ce bine e când frații se roagă împreună”. A fost o atmosferă plăcută. Nu a lipsit o agapă frățească pentru degustarea pâinii cubaneze și schimbul de impresii.

Silvia Pantiș
via EGCO.ro

Secţiunea: Oradea


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48