Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a celebrat, împreună cu întreaga lume creștină, în anul dedicat Jubileului Milostivirii, între 18-25 ianuarie 2016, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”. Tema din acest an a Octavei, «Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului» (cf. 1Pt 2,9), a fost aleasă de reprezentanții Bisericilor din Letonia.
Pentru a împărtăși rugăciunea, marți 19 ianuarie 2016, în capela „Sfântul Iosif” a Catedralei greco-catolice din Piața Cipariu, a fost organizată o Seară Ecumenică de Rugăciune la care au fost invitați și reprezentanții altor culte din Cluj-Napoca. Ca în fiecare an, credincioșii au participat în număr mare alături de preoți și persoane consacrate din ordinele și congregațiile de viață consacrată clujene. După un program de rugăciune comună, la invitația pr. Daniel Avram, consilier eparhial cu probleme de mass-media și ecumenism, fiecare invitat a rostit o meditație.
Excelența Sa Kató Béla, Episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului și-a început alocuțiunea printr-o privire istorică asupra Letoniei, țara care a pregătit textele pentru Octava de rugăciune pentru unitate din acest an, o situație marcată conflicte și nedreptăți care au marcat și viața bisericească, continuând: „Poporul lui Dumnezeu se adună în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate într-un context în care și creștinismul din Europa este supus unor încercări grele. Într-o lume în care valorile creștine scad odată cu accentuarea secularizării, pentru a menține Biserica lui Dumnezeu, aceasta nu poate fi construită din pietre moarte. Poporul lui Dumnezeu trebuie să umple Bisericile cu prezența Lui, trebuie să asculte cu credință Cuvântul ca să crească și să întărească trăirea poruncilor lui Dumnezeu.”
„Astfel, deși creștinii vorbesc limbi diferite, au istorii diferite, sunt de nație diferită, ca pietre vii, ei se dăruiesc Spiritului Sfânt, marelui meșter care într-o armonie deosebită edifică toate aceste pietre într-o singură Biserică, cea a lui Isus. Membrii Bisericii lui Hristos sunt oameni care aparțin lui Dumnezeu prin botez. Pentru a supraviețui, e obligatoriu să devină sfinți pentru că Dumnezeu lor este sfânt. Poporul lui Dumnezeu doar așa poate răspândi în lume gloria lui Dumnezeu. În speranța că spiritualitatea unității creștine se va adânci în sufletele noastre, cu aceste gânduri, vă doresc sporire în credință, creștere în calitatea vieții spirituale, binecuvântare, voie bună și sănătate pe parcursul acestui an. Amin.”
În continuare, pr. Bogdan Ivanov, consilier bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, a mărturisit că trăiește despre un dublu sentiment, de speranță dar și de tristețe: „am simțit că ceva din tristețea Domnului în ajunul Patimilor s-a răsfrânt asupra sufletelor noastre. Pentru că atâta timp cât nu suntem împreună, nu avem motive de fericire deplină. Speranța care totuși încolțește în sufletele noastre este că suntem împreună chiar și pentru o săptămână, dar și pentru mult mai mult timp, pentru că cu toții ne rugăm pentru același lucru: unitatea. La fiecare slujbă, Liturghie, ectenie, avem un gând pentru unitatea noastră creștină – ceea ce înseamnă în primul rând o speranță și convingerea că unitatea va fi în exclusivitate Opera Duhului Sfânt, dar și exercițiul nostru de smerenie.”
„Trebuie să privim la sufletele noastre și să vedem mai mult ceea ce ne unește. Acestea sunt speranța într-un viitor creștin al Europei și că numai împreună vom reuși să convingem că această lume în care trăim și pe care o numim «casă», are rădăcini creștine. Pentru că, dacă ne pierdem credința, ne pierdem și sufletul și în mod evident ne-am pierdut și viitorul. Suntem astăzi aici ca să privim mai mult la bucuria noastră care trebuie să ne apropie, la faptul că suntem chemați să vestim în primul rând faptele minunate ale lui Dumnezeu. Și nu greșesc să spun că ecumenismul începe în familie și în casa noastră, unde suntem cu toții chemați să spunem cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu. Am bucuria să transmit și cuvântul de binecuvântare al Înalt Preasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care sufletește este alături și se roagă pentru unitatea creștinilor și să cred și să sper că împreună ne vom privi cu mai multă simpatie, cu mai multă îngăduință și că nu vom cădea niciodată în păcatul autosuficienței. Trebuie să nu îi disprețuim pe cei care nu sunt ca noi, mai ales să avem o mare îngăduință față de ei, pentru că, așa cum spune și Sfântul Părinte Francisc, în lumea lui Dumnezeu este milostivire. În lumina acelei milostiviri, Dumnezeu pe toți ne cheamă să ne iubim și mai ales să ne bucurăm că avem un singur Părinte și împreună suntem frați. Dumnezeu să ne ajute să ne putem asuma această cruce a smereniei și să privim spre puterea iubirii care ne unește și spre lucrarea mântuitoare a Sfântului Duh care va proclama cu siguranță unitatea creștină. Amin.”
A urmat meditația pr. Veres Stelian, de la protopopiatul romano-catolic Cluj-Dăbâca: „În Evanghelia Sf. Matei, cap. 5, vs. 13, suntem invitați ca noi, creștinii, să devenim sare a pământului – ce înseamnă această sare? în primul rând, sarea înseamnă înțelepciune. Sarea este simbolul înțelepciunii pentru că ne face să înțelegem de ce ne-a oferit Isus Hristos Vestea cea bună, învățătura Sa – este învățătura oferită ucenicilor, învățătura pe care Isus Hristos ne-o oferă fiecăruia dintre noi și aceasta este Înțelepciunea Dumnezeului nostru. Ne-a oferit în mâinile noastre Sfânta Evanghelie, Vestea cea bună, deci noi trebuie să devenim sare, să devenim veste bună, noi trebuie să devenim Înțelepciunea lui Isus care ajută sarea să ajungă la fiecare om, care ajută sarea să ajungă în fața omenirii și să dea gust vieții acestora. Sarea mai simbolizează faptul că ne ferește de stricăciune – este folosită pentru ca elementele să se conserve. Cu toții trebuie să devenim sarea pământului. Ucenicii lui Hristos trebuie să devină sarea pământului. Noi trebuie să fim aceia care să ducem mai departe milostivirea lui Isus Hristos, adevărul și iubirea pe care Isus ni le-a oferit.”
„O afirmație importantă și cu un mesaj cutremurător: ca noi, creștinii, să devenim sarea, înseamnă să trăim o viață adevărată prin care lumea Îl poate recunoaște pe Hristos cel Înviat în viața noastră și poate să privească creștinătatea cu iubire și poate să învețe că a fi creștin înseamnă a fi milostiv. Închei cu cuvintele Papei Francisc adresate tinerilor din comunitatea Taize, care consider că sunt potrivite pentru această seară pentru fiecare dintre noi: «În noi toți se află aspirația de a trăi împreună ca o singură familie umană, dar acest lucru nu se întâmplă de la sine nici într-o familie, nici în orașele noastre și nici între națiuni. Când creștinii se vor împăca, ei vor deveni un semn în mijlocul unei umanități care își caută propria unitate».”
A urmat pastorul Racz Norbert, de la Biserica Unitariană din Transilvania, care a spus: „în primul rând aș dori să mulțumesc Tatălui Ceresc pentru aceste momente de rugăciune și meditație comună. Părintele Episcop Bálint Benczédi Ferenc, Episcopul Bisericii Unitariene, m-a rugat să reprezint comunitatea noastră la acest moment important de reculegere. Meditația propusă de frații și surorile noastre din țara baltică apare ca un drum spiritual care pornește din mormintele spirituale ale închiderii între baricadele denominative către lumina fraternității și comunității adevărate, la masa Domnului nostru unde fiecare își are locul său. Drumul propus în acest an a adus la suprafață, cel puțin pentru mine, un adevăr destul de amplu despre viața creștinească din acest oraș. Trăim într-o comunitate aproape în totalitate creștină, cu o varietate națională rară nu numai pentru țara noastră, dar și dintr-o perspectivă europeană. Avem o multitudine de forme de rugăciune, de tradiții, care arată o istorie bogată și reprezintă o posibilitate pe care, se pare că nu o putem fructifica. Orașul nostru prezintă întregul spectru al tradițiilor creștine, dar această polifonie de credință este, se pare, uitată. Ne trăim viețile religioase închiși în fortărețe de credință, lucrând pentru comunități celulare, fără să percepem țesutul viu care devine vizibil în perspectiva superioară a învățămintelor lui Isus.”
„Evanghelia în sine este o provocare de a ieși din locașurile spirituale, dintre formele binecunoscute și familiare ale vieții noastre, pentru a vedea Adevărul ascuns de multe ori în umbra convențiilor și rutinelor personale și comune. Adevărata înțelegere a învățăturilor lui Isus constă în a fi pregătiți întotdeauna să ne reevaluăm modurile de viață pentru a trăi cât mai intens valorile prezentate de Învățătorul vieții. Vă chem, dragi frați și surori, în această seară, să ne evaluăm credința și să pășim în afara zonelor de ‘confort religios’, pentru o adevărată întâlnire și pentru lărgirea, deschiderea hotarelor spirituale, pentru a ieși din întuneric în lumină.”
În încheiere, în calitate de gazdă a evenimentului, a luat cuvântul Preasfinția Sa Florentin, care și-a reamintit de Arhiepiscopul de Riga, pe care l-a cunoscut personal, „un om foarte dinamic și un trăitor al ecumenismului viu: în Letonia sunt acțiuni sociale comune dar și capele comune cu celebrări împreună. Putem spera mai mult și în comunitățile noastre și, așa cum frumos spunea și părintele Bogdan Ivanov, ecumenismul pornește de la gesturi mici. Anul pe care l-am început deja este și Anul Milostivirii care ne cere să fim mai disponibili față de frații noștri creștini, pentru a-i cunoaște și a-i înțelege mai bine, a înlătura posibila tristețe sau posibila distanță care se creează uneori între noi. Să fim dispuși spre iertare și acceptare, așa cum Pontiful Roman ne cere. Cei din Letonia au propus ca elementele simbolice pe care le vom purta în procesiune la rugăciunile cu această ocazie să fie sarea și lumina. Sarea se transformă, focul transformă: aici este misiunea creștinului! Să știe când este cazul să se topească pentru a schimba gustul din interior, sau când este cazul ca el să transforme în ceea ce el este sau în ceea ce el vestește.”
Programul s-a încheiat prin „Salutul Păcii”, gest simbolic menit să aducă încrederea și unitatea dintre creștini. În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla au fost programate, pentru intervalul de timp al Octavei, și alte acțiuni ecumenice. Astfel, în parohia din cartierul clujean Făget, în 20 ianuarie 2016, a fost organizată de către pr. Remus Tegzeșiu, în cel de-al 25-lea an consecutiv, o seară ecumenică de rugăciune în înfrățire cu o biserică din Toulouse, Franța, cu participarea reprezentanților mai multor Biserici creștine.
Secţiunea: Cluj-Gherla