Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Evocare a iluminismului românesc și a Școlii Ardelene cu prilejul Zilei Liceului greco-catolic "Inochentie Micu"

$
0
0

Liceul greco-catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Episcopia de Cluj-Gherla, a organizat miercuri, 21 octombrie 2015, Ziua Școlii, care a adus în centrul atenției semnificația istorică a Școlii Ardelene și personalitatea reprezentanților acestui însemnat curent cultural.

Programul aniversar, la care au luat parte elevi și profesori din liceu și din alte licee clujene, s-a desfășurat în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Piața Cipariu. Au participat PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, pr. Daniel Tintelecan, directorul Liceului greco-catolic, prof. Hadrian Virgil Arion, inspector de specialitate ISJ Cluj, preoți și profesori din Cluj-Napoca.

După o slujbă Te Deum a urmat un moment simbolic, binecuvântarea statuii Episcopului vizionar Inochentie Micu Clain. Statuia marelui apărător al neamului românesc va fi așezată în noua clădire a liceului greco-catolic care îi poartă numele.

În cuvântul de deschidere, PS Florentin a spus: „Liceul teoretic de băieți început în 1945 și care astăzi continuă pe noi baze putem afirma că este o minune a credinței în Dumnezeu după toate momentele istorice prin care a trecut. Nu întâmplător, Zilele Liceului sunt în luna octombrie, pentru că în 29 octombrie se deschideau porțile Liceului Teoretic de băieți, despre care cel dintâi purpurat al neamului românesc, Cardinalul Iuliu Hossu, Episcopul din vremea aceea și arhipăstorul acelor suflete, spunea: ‘Tinerele generații care își vor îndrepta pașii către acest liceu vor primi aici Împărtășania Focului sacru al iubirii lui Dumnezeu, trăită în iubirea de oameni. Vor primi lumina lină a dumnezeieștii măriri și formarea armonioasă a omului întreg în suflet și în trup. Ne vom strădui să formăm caractere, pe înțelesul tuturor, oameni de omenie, oameni luminați, oameni buni, oameni iubitori de Dumnezeu și de oameni. Aici vom semăna sămânța de lumină din toate ființele și în toate ființele. Vom face semănătură de lumină armonizată în sufletul de iubire atotcreatoare din care să răsară omul întreg, omul cuminte, omul bun, așezat în adevăr și dreptate, omul plin de iubire față de toți’.”

„Aceste zile ale Liceului pot fi și zile de examinare a conștiinței: oare am reușit cu adevărat să atingem acest ideal pe care Cardinalul îl propunea atunci, la deschiderea din 29 octombrie 1945? Ne amintim cu bucurie momentul în care am binecuvântat noua clădire a Liceului, în octombrie 2014, un act de curaj al credinței tocmai pentru că nu știm ce ne rezervă viitorul, dar avem în continuare idealul unei școli care să formeze nu numai intelectuali ci și conștiințe și suflete, care sperăm să își poată continua misiunea în credință”.

„Avem tânăra generație aici, alături de noi, și privind spre ei spunem: da, Liceul nostru are un viitor asigurat prin cele două clase primare care pornesc la drum și vor încheia acolada unui viitor Colegiu ‘Inochentie Micu-Clain’. Avem dreptul și datoria să visăm! De aceea, vă invit să privim spre idealuri, să spunem cu poetul ‘la trecutu-ți mare, mare viitor!’, pentru că viitorul îl construim acum, cu credință în Dumnezeu”.

Au urmat programe artistice cu elevii din clasa pregătitoare și clasa I a Liceului „Inochentie Micu” și corul liceului. Sesiunea de comunicări „Iluminismul românesc și Școala Ardeleană” a cuprins, în prima parte, două prelegeri susținute de cercetători în domeniul istoric și filologic.

Conf. dr. Greta Miron, de la Universitatea Babeș-Bolyai, a evidențiat rolul Școlii Ardelene, prin exemplul Corifeilor Școlii Ardelene. Autoarea unor importante lucrări despre istoria Bisericii Greco-Catolice a dorit să transmită „câteva idei legate de rosturile rostirilor istorice ale lui Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Petru Maior, toți trei oameni ai timpului lor, străduindu-se să lumineze prin scriitura lor”, despre care „se poate afirma că au fost oameni ai Școlii, dascăli ai Blajului, au contribuit la formarea unui învățământ primar, au fost întemeietori de școli”.

„Samuil Micu a fost, potrivit caracterizării lui Nicolae Iorga care a rămas peste veacuri, ‘începătorul erudiției românești’, a fost, ca stil, un povestitor, narator. Gheorghe Șincai a fost eruditul prin excelență, căutătorul de documente, dar și un spirit critic, preocupat de acuratețea informației. Petru Maior a fost, dintre cei trei, polemistul prin excelență, s-a oprit asupra începuturilor, asupra originilor și continuității, controversate în istoriografie atunci, ca și acum”.

A urmat prezentarea prof. drd. Simona Gruian, de la Liceul „Inochentie Micu”, despre Iluminismul Școlii Ardelene prin prisma cercetării filologice. În partea a doua a sesiunii au susținut prezentări elevi de la Colegiul Național „George Barițiu”, Colegiul Tehnic „Napoca” și Liceul greco-catolic „Inochentie Micu”. Programul aniversar a cuprins și câteva momente muzical-instrumentale cu Lucian Furda la vioară și Cristina Mureșan la pian.

În Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a strălucit, în această zi aniversară a Liceului greco-catolic, o rază din lumina trecutului. Elevilor le-a fost îndreptată atenția spre „zilele de-aur a scripturelor române” (M. Eminescu) cu speranța ca prin învățătură și credință aceste lumini ale spiritului să se aprindă din nou în inimi și gândire, formând „omul întreg în suflet și în trup”, cum a dorit Cardinalul de vie amintire Iuliu Hossu.

imagine

imagine

imagine

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48