Duminică, 18 octombrie 2015, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a vizitat trei parohii din Protopopiatul Cluj I, avându-i alături pe pr. protopop Cristian Sabău, pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral, și preoți din acest protopopiat.
Prima vizită a fost în parohia Cordoș-Baciu, unde a fost primit de pr. paroh Ioan Pașca și parohieni, precum și de primarul comunei Baciu. În biserica parohială a fost celebrată Sfânta Liturghie, la care, pe lângă credincioșii din Cordoș, au fost prezenți pr. Iosif Popa împreună cu Reuniunea Mariană din parohia Grigorescu și alți membri ai Reuniunilor Mariane parohiale, cu ocazia înființării unei Reuniuni Mariane și în parohia Cordoș-Baciu. Au participat la acest eveniment dedicat Preasfintei Fecioare Maria și surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului.
După celebrarea liturgică, în prezența d-nei Monica Culea, președintă, și a pr. Florin Pop, asistent spiritual al Reuniunii Mariane din Eparhie, 12 credincioși ai parohiei Cordoș-Baciu, între care și părintele paroh cu soția sa, au depus legămintele și au fost primiți în Reuniunea Mariană. Pentru această ceremonie a fost adusă o veche icoană a Preasfintei Fecioare Maria în fața căreia depuneau legămintele de primire în Reuniunea Mariană credincioșii din anii de glorie ai Bisericii Române Unită cu Roma, înainte de 1948.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a reamintit importanța Reuniunii Mariane, „o asociație de rugăciune care a fost mereu alături de Biserică și care putem spune că și-a împletit destinul cu destinul Bisericii noastre. Reuniunea Mariană, înainte de anul 1948, era o ‘Oaste a Maicii Domnului’ de rugăciune, de caritate, de sprijin, nu doar pentru preoți ci și pentru comunități și iată, acum, sperăm din nou să reînvie în diferitele comunități și la nivel eparhial și la nivelul întregii Biserici Greco-Catolice”.
PS Florentin a meditat și asupra textului Evangheliei duminicii, din Evanghelia de la Luca (7,11-16), explicând credincioșilor: „Prin învierea fiului văduvei, Isus face ca elementul care reunește comunitatea din Nain să nu mai fie moartea, ci viața și preamărirea lui Dumnezeu pentru marele dar al vieții. Poate cel mai important mesaj al acestei Evanghelii este învierea noastră, a fiecăruia dintre noi, la adevărata viață de credință, pentru că noi, creștinii, suntem chemați la viață”. De aici îndemnul: „Iubiți credincioși, confesiunea noastră creștină ne cheamă să avem curajul credinței că, dincolo de hotarul morții pământești, pentru noi există viață. Aceasta a fost și convingerea milioanelor de martiri ai Bisericii atunci când și-au oferit viața pentru credință, pentru că au știut că această viață, aici, oricum are o limită, dar viața la care suntem chemați nu are limită”.
Fiind o duminică de octombrie, Preasfinția Sa a reamintit că „luna octombrie este o lună importantă pentru istoria Bisericii noastre. În primul rând, ne amintim documentul de la 11 octombrie 1698 – reconfirmarea Unirii cu Biserica Romei de către Episcopul Atanasie Anghel, la Alba Iulia. De asemenea, 7 octombrie 1754 este o dată memorabilă, pentru că se deschid Școlile Blajului, ca răsărit al soarelui Școlii Ardelene – curent nu doar literar ci și religios și socio-politic. De asemenea, să ne amintim și data de 28 octombrie 1948, o dată poate de multe ori uitată, la care, în acel an al îngropării Bisericii noastre, au fost arestați toți Episcopii. Un gând pios pentru toți cei care, începând cu 28 octombrie 1948, au luat calea exilului, a închisorilor, a domiciliilor obligatorii.”
„Ca să încoronăm tabloul lunii octombrie, data de 7 octombrie a fiecărui an este data în care Biserica o pomenește pe Preasfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului. Ne aflăm în luna în care suntem chemați să nu lăsăm șiragul Rozariului din mână, acest lanț care face o punte între cer și pământ și ne invită să ne aducem aminte că aici, pe pământ, avem o mamă, o mijlocitoare, pe Preasfânta Fecioară Maria. Să o rugăm pe Măicuța Sfântă să rămână alături de noi, de Biserica noastră, de această comunitate, de Reuniunile Mariane, de frații preoți slujitori la masa altarului, să-i spunem: Preamărită, pururea Fecioară și Preabinecuvântată Născătoare de Dumnezeu, du rugăciunea noastră la Fiul tău și Dumnezeul nostru și roagă-l, pentru tine, să mântuiască sufletele noastre!„
După momentul legămintelor și al înmânării însemnelor, d-na președintă Monica Culea a adresat un cuvânt de suflet „celor 12 suflete minunate care au intrat în ‘familia Preasfintei Fecioare'” și îndemnul: „Vă așteptăm să deveniți persoane desăvârșite, sfinte și să fiți modele pentru ceilalți, participând la toate activitățile Bisericii, să puneți mereu cu umilință la baza activității dumneavoastră credința și rugăciunea, Rozariul alături de Sfânta Liturghie, și, cum invita Sfântul Părinte Francisc, ‘să activați cu mintea, cu inima și cu acțiunea’.”
La final, pr. paroh Ioan Pașca a mulțumit Preasfinției Sale Florentin și fraților preoți pentru prezența în mijlocul comunității pe care o păstorește. În semn de prețuire a oferit Preasfinției Sale o icoană. Mulțumindu-i pentru buna păstorire și pentru roadele în credință ale comunității Cordoș-Baciu, Preasfinția Sa a oferit la rândul său părintelui paroh o icoană a Preasfintei Fecioare Maria și o carte de rugăciuni, iar doamnei preotese un rozariu și binecuvântare. În încheiere, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă fraternă în curtea bisericii.
După amiază, PS Florentin a poposit la biserica parohială Sf. Apostoli Petru și Pavel din parohia Săliștea Nouă, păstorită de pr. Aurel Ana, și s-a rugat împreună cu preoții și credincioșii o Oră Canonică, după care, printr-un cuvânt de învățătură, a încurajat comunitatea mică din acest sat, reamintind cuvintele Mântuitorului: „Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția” (Luca 12,32).
A urmat, la ora 16.30, vizita în parohia Popești. Ierarhul de Cluj-Gherla a fost primit cu bucurie de pr. paroh Cristian Capătă și de membrii parohiei, aceasta fiind prima vizită pastorală la Popești a Episcopului eparhial după ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice, din 1989. S-a celebrat slujba Vecerniei în biserica parohială cu hramul Schimbarea la Față, după care Preasfinția Sa a adresat credincioșilor un cuvânt de meditație la lumina Evangheliei duminicii, despre învierea fiului văduvei din Nain.
Pr. Cristian a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența la rugăciune „aici în biserica noastră micuță dar inimoasă, așa cum sunt sufletele credincioșilor care dau mărire lui Dumnezeu”. Cu acest prilej, PS Florentin a înmânat pr. Cristian o icoană, o carte de rugăciune și o diplomă aniversară, ca semn de apreciere și mulțumire pentru activitatea sa preoțească la împlinirea celor 10 ani de preoție, felicitându-l totodată pentru sosirea pe lume a fiice sale, în vârstă de mai puțin de o zi. După ce au primit, fiecare în parte, iconițe și binecuvântare arhierească, credincioșii din Popești au avut ocazia să schimbe câteva cuvinte cu Episcopul lor, în curtea bisericii, la un moment de împărtășire fraternă.
Secţiunea: Cluj-Gherla