PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a binecuvântat joi, 15 octombrie 2015, cupola și crucea de pe cupola Catedralei greco-catolice ce va fi dedicată „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Acest moment a marcat încheierea celei de-a V-a etape a construcției complexului socio-pastoral, în care, încă de la sfințirea capelei „Sf. Iosif” (în anul 2005), rodește și se înmulțește sămânța creștinilor semănată în pământ binecuvântat de sângele martirilor pentru credință.
A fost un eveniment de bucurie, cu profundă semnificație pentru Eparhia de Cluj-Gherla, care s-a desfășurat în prezența invitaților oficiali reprezentanți ai autorităților centrale și locale, a reprezentanților Episcopiei de Cluj-Gherla și ai firmei executante – Trustul de Construcții Industriale. Au fost de față, de asemenea, credincioși ai parohiei „Andrei Mureșanu”, membri ai Asociației Caritas-Cluj și studenți seminariști. În incinta Catedralei în construcție a avut loc mai întâi o ceremonie de binecuvântare a întregii construcții, prin rugăciune și stropire cu apă sfințită, fiind invocată adierea lină a Spiritului Sfânt peste această lucrare pentru a se împlini aici voința lui Dumnezeu, lucrarea Sa în lume.
După rugăciune și binecuvântare, Ierarhul clujean și-a exprimat bucuria că pe Catedrală se află „primul însemn creștin care va rămâne: această cruce pe care o așezăm acum la cca. 50 m înălțime, ca să arate că suntem creștini. Ea va fi luminată pentru a aduce lumină în orașul nostru, o lumină în plus față de celelalte lumini existente într-o zonă de înfrățire, pentru că alături se află Catedrala Mitropolitană Ortodoxă. Trăim într-o perioadă istorică dureroasă cu zone de conflict armat în lume, în care oamenii distrug orașe memorabile, rămășițe arheologice, locașe de cult creștine în numele Dumnezeului lor. Aici, în Piața Cipariu din Cluj, în acești ani, Dumnezeu a permis să se înalțe acest edificiu reprezentativ nu numai pentru Biserica Greco-Catolică, dar și pentru municipiul nostru, și pentru neamul nostru românesc.”
„La acest moment de bucurie se cuvine să amintim cu pioșenie pe ctitorii și începătorii acestui proiect din perioada 1990 – 1991, ei înșiși mărturisitori ai credinței în închisorile comuniste. În primul rând, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop ad personam George Guțiu, care odihnește aici în criptă – în mod simbolic este sămânța sfântă la fundamentul acestei catedrale -, atunci Arhipăstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, precum și Mons. Tertulian Langa, Vicar general atunci, care au ales să colaboreze cu arhitecții și cu inginerii firmei SC Cathedral Project. Piatra de temelie a fost pusă și binecuvântată de IPS George Guțiu în aul 1991. Adresez un cuvânt de stimă și recunoștință acelora care ne-au încurajat și sprijinit în reluarea construcției Catedralei, după cei 12 ani de stagnare din perioada 1997 – 2009 și amintesc două nume, cel al ing. Podoabă Vasile, un entuziast constructor care este aici împreună cu noi și, de asemenea, al ing. David On și el un inginer priceput care a găsit multe soluții inedite pentru construcție, între care și arhitectura de lemn pentru susținerea inelului superior.”
„Un cuvânt de mulțumire și de apreciere adresez tuturor ostenitorilor care, asumând noua soluție de proiectare a părții superioare a Catedralei, au continuat cu perseverență și competență munca de construcție, ducând-o la bun sfârșit. Aș dori să mulțumim pentru buna colaborare pe care am avut-o cu Trustul de Construcții Industriale Cluj (TCI), personal cu directorul general Dorin Oltean, aici prezent, cu ing.-șef Tamaș, cu echipa de muncitori, cu toți cei care au avut curajul să urce și să lucreze pentru acest locaș de cult. Doresc să mulțumesc credincioșilor noștri, care de multe ori au contribuit cu bănuțul văduvei la înălțarea acestei construcții. Doresc să mulțumesc tuturor finanțatorilor externi și celor interni, în mod particular Primăriei Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și Guvernului României prin Secretariatul de Stat pentru Culte și tuturor acelora care au favorizat aceste donații prin cuvântul lor.”
Au urmat câteva alocuțiuni, cuvinte de susținere și apreciere pentru bogăția spirituală pe care o aduce tuturor clujenilor construcția Catedralei, prin valoarea sa simbolică și prin activitățile spirituale, culturale, educative, social-caritative care se desfășoară într-însa. Astfel, din partea Primăriei mun. Cluj-Napoca, a luat cuvântul viceprimar Gheorghe Șurubaru, a urmat consilier Ioan Petran din partea Consiliului Județean Cluj, Simona Stupar din partea Instituției Prefectului Jud. Cluj și un cuvânt de suflet și de credință din partea deputatului Vasile Suciu, președintele Asociației „Oastea Domnului”. După momentul celebrativ, toți cei prezenți au fost invitați, pe rând, însoțiți de constructori, să urce pe schele până sus, pe cupola de unde se deschide privirii o impresionantă panoramă a frumosului oraș de pe Someș, vechea cetate a Clujului. Aici, PS Florentin a strâns, în mod simbolic, șuruburile care fixează crucea pe cupolă, după care s-a făcut rugăciune și binecuvântarea crucii.
Înălțarea crucii pe cupola Catedralei din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, marchează trecerea într-o nouă etapă pe drumul lung de ascensiune spirituală spre vârful muntelui sfânt înălțat în lume prin rugăciunea și jertfa martirilor și mărturisitorilor credinței creștine, un munte din care Dumnezeu neîncetat își cheamă poporul și îl așteaptă cu brațele larg deschise, răstignit fiind pe Crucea Golgotei, pentru a-l cuprinde în brațe, a-l ocroti cu dragostea de Părinte milostiv, pentru a-l duce la Înviere și mântuire. De aceea, Episcopul de Cluj-Gherla a subliniat în cuvântul său: „Permiteți-mi ca, la final, să ne reamintim că acest sfânt locaș reprezintă rodul suferinței cu credință și speranță a multor generații de creștini greco-catolici care în perioada de ilegalitate au fost privați de libertate sau obligați să se roage în beciuri, locuri improvizate, locuințe private, în ascuns. Tuturor acestora, dintre care unii sunt încă printre noi, le datorăm fundamentul de piatră al credinței Bisericii noastre, pe care dorim să se înalțe în continuare această Catedrală în cinstea Martirilor și Mărturisitorilor Secolului al XX-lea.”
„Precizez că nu am spus Martirilor și Mărturisitorilor catolici sau greco-catolici, pentru că suntem deschiși să punem în rândul lor figuri reprezentative și a altor confesiuni religioase care au fost alături în rezistența creștină împotriva curentului ateu comunist. Să fie acesta un semn de pace și de bucurie, un semn de colaborare, un semn al reînvierii Bisericii noastre la strălucirea anilor ei de glorie. «Lăudați pe Domnul toate neamurile, lăudați-L toate popoarele că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veci. Amin» (Psalmul 116)”.
VS-redactor mass-media
Episcopia de Cluj-Gherla
Secţiunea: Cluj-Gherla