Între 8 și 10 octombrie, la sediul Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică, au avut loc lucrările Simpozionului Internațional Școala Ardeleană, eveniment ajuns la a X-a ediție. Organizat de către Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Oradea, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Colegiul Greco-Catolic Sfântul Atanasie, Nyíregyháza, Ungaria, lucrările simpozionul au deschis seria evenimentelor dedicate zilei naționale a Școlii Ardelene, sărbătorită în fiecare an la data de 11 octombrie.
Simpozionul Internațional, desfășurat sub egida Școlii Ardelene, pe lângă prezentarea studiilor din domeniul istoriei, rodul cercetării specialiștilor din institutele de specialitate din țară și de peste hotare, a dezbătut în spiritul școlii de gândire deschisă de gânditorii ardeleni și problemele legate de Familia creștină – Fundamente antropologice, iubire și sexualitate în celibat și căsătorie, fiind abordate atât sub aspect filozofico-teologic, cât și din perspectiva antropologiei, eticii, psihologiei, sociologiei, a sexualității și modelor culturale care modelează spațiul cultural european.
Cu această ocazie au conferențiat prof. Andrei Marga și prof. Alberto Castaldini, prezentând o vastă sinteză a tuturor scrierilor de specialitate care se referă la rolul femeii și al familiei în creștinism, mai ales că relațiile intrafamiliale sunt „locul” în care se formează identitatea persoanei umane și apoi al spațiului cultural în care aceasta trăiește. Lucrările susținute de conferențiarii din Italia, România, Ungaria și Slovacia vor fi publicate și anul acesta la Presa Universitară Clujeană, volumele acestor manifestări, devenite o tradiție orădeană, constituind deja o bază de cercetare și lectură pentru cei interesați.
via EGCO.ro
foto: Eugen Ivuț
Secţiunea: Oradea