Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Pelerinaj și hram la mănăstirea baziliană «Sfânta Cruce» din Mintiu Gherlii

$
0
0

În Anul pastoral dedicat Vieții Consacrate, Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, Provincia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din România, a organizat pelerinajul la mănăstirea baziliană Sfânta Cruce din Mintiu Gherlii, cu ocazia serbării Hramului din Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, luni, 14 septembrie 2015. Tradiția pelerinajului la Mintiu Gherlei a început în anul 2002, odată cu sfințirea bisericii mănăstirii baziliene Sfânta Cruce și a luat apoi amploare, mai ales după instalarea comunității călugărești, în toamna anului 2007.

imagine

Pelerinajul a fost și în acest an pregătit printr-o seară de rugăciune la mănăstire, duminică, 13 septembrie 2015. A doua zi, luni 14 septembrie – ziua sărbătorii, programul a început la ora 9.00, la capela greco-catolică din Mintiu, odată cu primirea Preasfinției Sale Florentin, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, de către pr. ieromonah Laurian Daboc, protoegumen OSBM și călugării bazilieni, moment după care s-a urcat, în procesiune, la mănăstire. Pelerinii s-au rugat împreună, la picioarele Crucii înălțate pe dealul de pe care privirea poate cuprinde larg împrejurimile cu cele două orașe din apropiere, Dej și Gherla. Între preoții prezenți, amintim pe pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Călin Bot, rectorul Seminarului eparhial, pr. Marius Cerghizan și pr. Patriciu Sălăjean, membri ai consiliului preoțesc, pr. Baciu, parohul din Mintiu Gherlii, și alți peste 15 preoți și călugări bazilieni, între care, decanul de vârstă este pr. Arieșan Grigore OSBM. Pe lângă părinții bazilieni veniți din toate mănăstirile ordinului, au participat surori ale Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”, surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului și surorile Congregației „Sfântului Ioan Botezătorul”.

După un moment de închinare în biserica mănăstirii, pe altarul amenajat în curte a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de studenții Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”. „Facem împreună acest pelerinaj pentru a ne aduce aminte de importanța Crucii în viețile noastre”, a început PS Florentin cuvântul de învățătură. „Așa cum știm, în anul liturgic există două sărbători mari închinate Sfintei Cruci, una dintre ele este în duminica a treia a Postului cel Mare, iar a doua sărbătoare este cea de astăzi, stabilită la o dată fixă, 14 septembrie. Este în primul rând o sărbătoare de tip istoric, care ne amintește că Mântuitorul a folosit Crucea ca instrument al mântuirii, prin Jertfa Sa. Mântuitorul transformă acest instrument de tortură inventat de un popor foarte crud, poporul asirian, preluat apoi de romani pentru a pedepsi sclavii care se revoltau. Aceeași moarte a sclavilor a fost rânduită și acceptată de Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos. Astfel, lemnul Crucii, capătă, dincolo de acea înfricoșătoare conotație a lemnului de tortură, o valoare extraordinară, spirituală. De aceea, astăzi, noi creștinii, ne închinăm lemnului Crucii, nu pentru ca să venerăm un semn al torturii, ci pentru Acela care a acceptat această înfricoșătoare tortură pentru mântuirea sufletelor noastre, pentru miracolul Răscumpărării care s-a petrecut pe lemnul Crucii, pentru că, acolo, Hristos și-a dat, putem spune utilizând cuvintele unui romancier american, «semnătura mântuirii pentru noi»!”

imagine

„Lemnul Crucii, din lemn al torturii, al rușinii, al întunericului, al înfrângerii devine, prin Jertfa lui Hristos, instrumentul mântuirii, semnul victoriei, al luminii, al triumfului asupra morții și păcatului. De aceea venerăm acest lemn al Crucii astăzi. Nu ne închinăm lemnului, ci ne închinăm Aceluia care, pe acel lemn, ne-a dobândit nouă marele har al iertării tuturor păcatelor. De aceea, iubiți credincioși, suntem astăzi aici, la mănăstirea Sfintei Cruci, pentru ca, privind Sfânta Cruce să ne amintim că acolo trebuie să ne răstignim și noi patimile, pasiunile, tot ceea ce înseamnă nedreptate sau rău în viața noastră. Să avem curajul să ne răstignim cu Hristos pe Cruce pentru ca să ne putem bucura, la ceasul rânduit, de Învierea Lui. Când lumea ne ispitește, să ne retragem și să privim la lemnul Crucii, să înțelegem de unde ne vine puterea și care trebuie să fie modelul adevăratului creștin, exemplul pe care îl avem de urmat. Mai cu seamă în acest An dedicat Vieții Consacrate de către Papa Francisc, să ne reamintim că, noi, persoanele consacrate, suntem invitați să plecăm din nou și din nou de la Hristos și de la Hristos răstignit. Papa spunea, «persoanele consacrate sunt marele dar pe care Dumnezeu îl face Bisericii». Cu adevărat este un mare dar, însă este un dar care cere un preț, iar prețul este crucea. De aceea, să purtăm cu bucurie și cu vrednicie crucea, bine știind că ea nu este, așa cum adeseori crede lumea, nebunie, ci este putere.”

Pr. ieromonah Laurian Daboc, în cuvântul de încheiere a mulțumit în primul rând persoanelor consacrate, „cu care și pentru care s-a făcut pelerinajul la mănăstirea din Mintiu Gherlii în acest An al Vieții Consacrate”. A mulțumit și credincioșilor veniți în număr mare, deși a fost zi lucrătoare – între ei evidențiindu-se, cu eșarfele albastre la gât, credincioasele din Ordinul Terțiar al Sfântului Vasile cel Mare și cele din Reuniunea Mariană. Pr. protoegumen a mulțumit Preasfinției Sale Florentin pentru prezența constantă și susținere, de asemenea fiecărui preot în parte, primarului Olteanu care a participat la program, tuturor celor prezenți, celor care au ajutat în pregătiri, invitând la venerarea relicvei Sfintei Cruci, „darul și bogăția cea mai mare din această mănăstire”.

imagine

PS Florentin a mulțumit, de asemenea, „părintelui protoegumen, cuvioșilor călugări și frați ieromonahi care viețuiesc la mănăstire și întregului Ordin pentru susținerea în rugăciune și pentru colaborare”, adăugând: „cred că este important să știm că Arhiereul nostru de binecuvântată memorie Iuliu Hossu considera Ordinul Sfântului Vasile cel Mare un sprijin de bază, îl numea Ordinul nostru, Ordinul Bisericii noastre, de aceea suntem onorați că avem pe teritoriul nostru aceste locașuri de închinăciune ale călugărilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare și nu avem voie să uităm istoria. Amintiți-vă că în apropiere se află Mănăstirea Nicula – Nicula este locul nostru de pelerinaj eparhial și național și, de aceea, vom da o circulară prin care toate bisericile care au Hramul Adormirii Maicii Domnului îl vor celebra, sau în 16 august, sau în duminica următoare, ca să participe, în 15 august, la Pelerinajul tradițional la Nicula. Aceasta pentru că nu aș dori să ne împărțim: suntem o singură Biserică, drept urmare, să fim cu toții împreună la acest pelerinaj anual la Nicula. Prezența noastră acolo este o prezență sfântă, urmăm chemarea Cardinalului nostru!”

„Mai avem și Bixadul, un alt așezământ al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare – pentru care vă invit să vă rugați. Aici continuă procesul pentru recuperarea acestui sfânt lăcaș, există nedreptăți, există încă o luptă cu forțele răului care se opun proprietarului de drept care ar trebui să fie acolo conform documentelor existente. De aceea, vă invit să însoțiți cu rugăciunile voastre lupta călugărilor noștri, o luptă atât la nivel spiritual, cât și la nivel fizic din nefericire, pentru a se restabili adevărul. Să ne rugăm în continuare pentru aceste mănăstiri ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, care erau o adevărată oază de liniște și de spiritualitate și erau multe în Eparhia noastră, Cardinalul vorbește în Memoriile sale despre Nicula, Strâmbu, Lupșa. Nu am pretins să le ocupăm pe toate, cum ar fi fost de drept, dar măcar acelea care au o valoare de simbol – precum Nicula și Bixad, ar fi o reparare a Statului Român a le retroceda proprietarului de drept, pentru rugăciune. Sper ca, aici, pe plan local, să ne putem înțelege cu Arhiereii Bisericii Ortodoxe, cu care avem o bună relație.”

imagine

În semn de apreciere pentru tot ceea ce Ordinul Sfântului Vasile cel Mare împlinește, și în pastorație, și în mănăstiri, pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, pentru buna colaborare, PS Florentin a oferit pr. protoegumen o cruce: „să fie crucea bucuriei, să fie semnul victoriei asupra tuturor necazurilor și a biruinței pe care Hristos a semnat-o pentru fiecare dintre noi!” După programul de rugăciune, călugării bazilieni, împreună cu surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, au invitat toți pelerinii la o agapă fraternă.

Secţiunea: Cluj-Gherla


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48