Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Sfințirea bisericii Înălțarea Sfintei Cruci din parohia Petea, Protopopiatul Someș

$
0
0

Duminică, 13 septembrie 2015, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a resfințit biserica cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci din parohia Petea, Protopopiatul Someș. Biserica, zidită de preotul de vie amintire Coțe Dumitru între anii 2002 și 2007, sfințită la 28 octombrie 2007, a fost recent renovată și înfrumusețată, prin efortul credincioșilor din Petea și al actualului paroh, pr. Bogdan Doboș. În sfântul locaș a fost adus un nou altar, din piatră de Viștea, în care s-au așezat moaștele Sfintei Marta, fiind realizat și un nou iconostas. Ca urmare a acestor lucrări, în apropierea serbării hramului din Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, a fost organizat un program festiv, astfel încât, printr-o nouă binecuvântare, să se pună un nou început spre sfințire și spre întărire a lucrării lui Dumnezeu în această veche parohie, întemeiată în 1733.

imagine

La sărbătoarea parohiei Petea, alături de Episcopul eparhial au participat în jur de 20 de preoți, între care: Mons. Mihai Todea, Vicar General; părinții consilieri pr. Daniel Avram și pr. Marius Cerghizan; pr. Florin Soboslai, responsabil cu pastorația spitalelor; pr. Cristian Goia împreună cu credincioși din Someșeni; doi preoți din Arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia, pr. Alin Morcotan de la Cătina și pr. Lucian Gheletuș de la Ghirișu Român, Suatu și Mociu. Totodată, au răspuns invitației de a fi în comuniune cu bucuria comunității parohiale din Petea un grup de surori din Congregația Maicii Domnului din Cluj-Napoca. Au fost prezenți și preoții ortodocși pr. Șerban de la Cătina și pr. Vasile Bugna din Petea, împreună cu credincioși ortodocși. Ca invitați oficiali, au participat Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj; senatorul Marius Nicoară; Ioan Huldușan, primarul comunei Palatca; reprezentanți ai autorităților locale.

La ora 9, PS Florentin a fost primit tradițional, cu pâine și sare, de păstorul și credincioșii parohiei Petea, la casa parohială. A urmat o procesiune până la biserică unde s-a celebrat ceremonia sfințirii și Sfânta Liturghie. PS Florentin a început predica mulțumind lui Dumnezeu „care ne-a adus pașii pe aceste meleaguri binecuvântate și pline de rod, acum, la începutul toamnei”. A reluat firul istoriei acestei parohii, cu șirul păstorilor ei până la 1948 și după aceea, când credința nu s-a stins și comuniunea cu Biserica Romei a fost păstrată în taină, urmând ca, „în 1992, pr. Dumitru Suciu să fie cel care celebrează prima Sfântă Liturghie, aici, în parohia Petea, pentru micuța comunitate greco-catolică aflată atunci într-o casă a familiei Vereșezan. Mai târziu, celebrările s-au mutat într-o altă casă, până în anul 2007, când s-a sfințit această biserică. Au urmat, pentru diferite perioade de timp, diferiți preoți, între care pr. Gavril Pop de pie amintire, pr. Gheorghe Florea și pr. Dumitru Coțe, cel care a și început zidirea acestei biserici”.

imagine

PS Florentin a subliniat: „Biserica vie aici la Petea a rămas neclintită în credință. Credința este marele și prețiosul tezaur pe care trebuie să îl primim și să îl păstrăm în sufletele noastre, pentru că el este și garanția mântuirii noastre. Evanghelia de astăzi ne vorbește tocmai despre importanța credinței – este discuția dintre Isus și Nicodim, cel care vine noaptea la Isus să îl întrebe asupra adevăratei credințe. Isus îi spune că trebuie să se nască din nou și îi explică despre noul Botez, acela din apă și din Spirit Sfânt”.

„Fiul Omului, Isus Cristos, Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru, a venit pe lume pentru noi, pentru mântuirea noastră, s-a lăsat înălțat pe lemnul Crucii pentru ca aceia care cred în El să primească marele dar al răscumpărării păcatelor lor. Așa cum poporul lui Israel, privind la șarpele înălțat în deșert, cu credință, s-a vindecat de rana mușcăturii veninoase a șerpilor, în mod asemănător, acum, aceia care vor privi cu credință la Cel înălțat pe lemnul Crucii, vor fi vindecați de rana mortală a păcatului strămoșesc și vor primi marele dar al iubirii veșnice, al mântuirii. Aceasta este esența Evangheliei de astăzi: așa trebuie să se înalțe Fiul Omului pentru ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică”.

În acest context, a fost reamintit „dictonul Cardinalului Iuliu Hossu în fața celor care îi cereau să-și lepede credința: ‘Credința noastră este viața noastră!’ Să ne întrebăm dacă viața noastră pe care o trăim este conformă cu credința noastră, este oare o concordanță între credință – teorie și practică – viață? Fiecare dintre noi este invitat să își răspundă acestei întrebări!” După celebrarea liturgică, luând cuvântul, pr. Bogdan a mulțumit tuturor celor care și-au adus contribuția la înnoirea bisericii, prin muncă, donații și rugăciune. „Am celebrat la masa sfântului altar bucuria resfințirii bisericii noastre. Ne reînnoim spiritual odată cu reînnoirea și înfrumusețarea bisericii.”

„Îmi amintesc entuziasmul de la început, dar și încercările, jertfa, munca, sacrificiile – și putem afirma împreună cu Psalmistul David: ‘De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc’. Mulțumirea și bucuria vederii unui ideal împlinit întrece pe deplin jertfa și osteneala depusă, de aceea comunitatea parohială Petea își îndreaptă ochii credinței spre Bunul Dumnezeu, căruia i se cuvin toată lauda și mulțumirea, și spre Maica Preacurată, a cărei ocrotire am simțit-o”. La moment aniversar, din partea parohiei Petea, PS Florentin a primit un semn de amintire, un crucifix, împreună cu un buchet de flori, pentru aniversarea recentă a celor 25 de ani de preoție.

imagine

PS Florentin și-a exprimat bucuria pentru frumoasa realizare, mulțumind pr. Bogdan Doboș și mulțumind totodată pr. Marius Cerghizan, „fiindcă în anii în care pr. Dumitru Coțe purta crucea suferinței, ei au acceptat misiunea de a-i fi alături, de a-l însoți și ajuta, continuând lucrarea începută de pr. Coțe, preluând apoi pe deplin misiunea lui și ducând-o la împlinire, pr. Marius în Corpadea și pr. Bogdan în Petea”. „Îi dorim în continuare pr. Bogdan o păstorire sfântă și Bunul Dumnezeu să-i răsplătească această muncă văzută și nevăzută”.

PS Florentin a mulțumit reprezentanților oficiali pentru prezență și buna colaborare, precum și preoților și credincioșilor din Biserica soră, cu încredere „în revenirea la acea pace și unitate între confesiuni care era înainte de anii 1948”. De asemenea, Ierarhul de Cluj-Gherla a dorit să mulțumească în mod special „confraților preoți din Arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia care au participat la Sfânta Jertfă Liturgică”, menționând: „În ziua de ieri am reușit să îl contactez telefonic pe Preafericitul Părinte Cardinal Lucian și i-am cerut binecuvântarea, pentru că noi slujim această parohie cu bucurie, dar ea se află pe teritoriul Arhiepiscopiei Majore, și am primit binecuvântarea din partea Întâistătătorului Bisericii noastre pentru această lucrare și felicitările pentru pr. Bogdan, slujitorul și păstorul acestei comunități”. Preasfinția Sa a dăruit pr. Bogdan un crucifix și o carte de rugăciune, mulțumind și doamnei preotese, Elena Iuliana, care îi stă alături preotului paroh.

A urmat un frumos program artistic prezentat de copilașii din Petea, pregătiți de doamna preoteasă. În încheiere, PS Florentin a oferit câteva diplome, în semn de mulțumire, primarului și celor care au contribuit semnificativ la înnoirea bisericii, apoi a urmat agapa fraternă la care au fost invitați toți participanții la frumosul eveniment.

imagine

Secţiunea: Cluj-Gherla


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48