În fiecare an, Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, sărbătoresc în ziua de 8 septembrie, hramul Mănăstirii „Nașterea Prea Curatei Fecioare Maria” din Lugoj.
Anul acesta sărbătoarea s-a derulat pe parcursul a două zile (6-8 septembrie) pentru a marca „Anul Vieţii Consacrate”. Zilele premergătoare hramului au fost zile de încărcare spirituală. La Catedrala Greco-Catolică din Lugoj şi la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de pe str. V. V. Delamarina, au avut loc seri de rugăciune, Sfinte Liturghii, Adoraţie Euharistică, Vecernie, Paraclis, o scenetă cu copiii de la religie şi două conferinţe spirituale ţinute de părintele ieromonah Isaac de la Mănăstirea Preasfânta Treime (Giroc). În după amiaza zilei de 6 septembrie a avut loc primirea solemnă de noi membri în ordinul III bazilian (terţiarii bazilieni).
La sărbătoare, în aceste zile alături de Surorile Baziliene din Lugoj au luat parte şi Surorile Baziliene de la Cluj.
În ziua de 8 septembrie – de sărbătoarea hramului mănăstiresc, un grup de credincioşi, preoţi şi copii au făcut o procesiune de la Catedrală la Mănăstire, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească, pontificată de Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General, pr. Cons. Baba Teodor, Protopopul Lugojului, pr. Ioan Pop, parohul Catedralei, pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ, pr. Ioan Brândău, paroh la Budinţ şi pr. dr. Viorel-Gheorghe Codrea, paroh la Cugir şi părintele ieromonah Isaac de la Mănăstirea Preasfânta Treime. Răspunsurile au fost date de corul catedralei „Reînvierea” dirijat de D-na Prof. Olimpia Drăgan.
În cadrul predicii, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre Sărbătoarea Naşterii Prea Curatei Fecioare Maria. „Iubiţi credincioși”, a spus Prea Sfinţia Sa „evenimentul Naşterii Prea Curatei Fecioare Maria era foarte mult aşteptat; profeţii Vechiului Testament ştiau că se va naşte un mântuitor dintr-o femeie care-i va zdrobi capul diavolului şi-l va aduce pe Fiul lui Dumnezeu pentru a răscumpăra neamul omenesc”. „Nașterea Ta născătoare de Dumnezeu, bucurie a adus la toata lumea! Între toate femeile, eşti binecuvântată şi binecuvântat este rodul pântecelui tău!” În continuare PS ALexandru vorbit despre rolul Prea Curatei Fecioare Maria in istoria mântuirii
La finalul cuvântului de învăţătură, Prea Sfinţitul Alexandru a subliniat rolul important pe care îl are în societate forma de viaţă consacrată. Prea Sfinţia Sa a adus mulţumiri surorilor OSBM pentru activitatea depusă în Eparhia de Lugoj: predarea orelor de religie şi cateheză copiilor şi tinerilor de la catedrală, activitatea la catedrală precum şi alte activităţi sociale şi de caritate.
Sora Valeria, superioara locală a mulţumit Preasfinţiei Sale, Episcop Alexandru Mesian, pentru anii de păstorire, pentru iubirea şi grija părintească şi pentru buna colaborare. A adresat mulţumiri tuturor binefăcătorilor, colaboratorilor, terţiarelor, prietenilor şi tuturor cunoscuţilor.
Au fost momente de comuniune şi rugăciune, de bucurie şi celebrare, de mulţumire şi recunoştinţă.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă în curtea mănăstirii, la care au luat parte toţi credincioşii.
* * *
Menţionăm că în Eparhia de Lugoj există două comunităţi feminine de viaţă consacrată: Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”şi Surorile de Caritate ale Sfintei Ioana Antida.
Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.
Secţiunea: Lugoj