Festivitatea de deschidere a Olimpiadei naționale de religie catolică a avut loc joi, 9 aprilie la orele 18.00 în sala festivă a Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea. PS Virgil Bercea, președintele onorific al comisiei olimpiadei, a urat bun venit oaspeților care provin din 13 județe ale țării, subliniind faptul că, înainte de a fi o competiție, această olimpiadă reprezintă un act prin care elevii participanți, dar și profesorii, dovedesc că îl iubesc pe Dumnezeu. A luat apoi cuvântul Prof. Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, subliniind în cuvintele sale importanța școlilor greco-catolice pentru “formarea conștiinței naționale la români”, “evidențierea originii noastre latine”, “formarea și dezvoltarea culturii și a învățământului românesc”. Cuvântul inspectorului școlar general din partea Ministerului Educației Naționale, Prof. Cătălin Pîslaru, a fost citit de către Pr. Florin Negruțiu, inspector de religie în Inspectoratul Școlar Județean Bihor. A urmat apoi cuvântul Părintelui Alexandru Buzalic, președintele executiv al comisiei de olimpiadă și al Prof. Andrei Cristea, directorul Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, gazda evenimentului.
În a doua parte a festivității de deschidere a fost prezentat un spectacol artistic realizat de aceluiași liceu.
Astăzi, 10 aprilie, elevii olimpici și profesorii însoțitori au participat la Sf. Liturghie în ritul latin, celebrată în Capela Sfinții Trei Ierarhi a Seminarului Teologic Greco-Catolic la orele 7.30, iar la orele 10.00 a început examenul propriu zis. După amiază se vor face vizite ghidate în Oradea, Băile 1 Mai și Băile Felix, iar la orele 20.30 se vor afișa rezultatele și vor putea fi depuse contestațiile. Vineri, 11 aprilie, toți elevii și profesorii însoțitori vor participa la Sf. Liturghie arhierească în rit oriental în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea de la orele 9.30. La orele 11.30, în Sala festivă a Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” va avea loc festivitatea de premiere.
Olimpiada națională de religie catolică este la ediția a IV-a, desfășurându-se la Oradea pentru a doua oară (prima oară desfășurându-se în anul 2010). Participă elevi din clasele VII-XII de la liceele romano-catolice și greco-catolice confesionale, dar și de la alte școli în care se predă religie catolică, din țară. Participanții provin din județele Alba, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Cluj, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș, și din municipiul București.
Evenimentul este organizat de către Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea și se încadrează în aninersarea a 230 de ani de la înfințarea primei școli greco catolice pentru români în Oradea.
Biroul Eparhial de presă
Cuvântul inspectorului general al ISJ Bihor, prof. Daniel Nergean, la deschiderea Olimpiadei naționale de religie catolică la Oradea
Preasfinția Voastră, Preasfințite Părinte Episcop,
Preacucernici Părinți,
Stimate cadre didactice,
Dragi elevi,
Onorați invitați,
Olimpiada de religie catolică se a află la a 4- a ediție și se desfășoară pentru a 2-a oară în Oradea, prima ediție având loc, la Liceul Greco – Catolic Iuliu Maniu în anul 2010.
Participă elevi din clasele VII-XII care frecventează orele de religie, respectiv elevi de la liceele teologice clasele IX-XII. La această ediție participă 111 elevi din județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, Iași, Neamț, Suceava, Bacău, Alba, Brașov, Timiș, și București.
Anul acesta sărbătorim 230 de ani de la înființarea primei școli greco-catolice în Oradea, prima școală românească recunoscută oficial de minister.
Prin unirea cu Roma a Bisericii Române din Transilvania, românii de aici au avut acces la cultura și școlile apusene, iar preoții lor au fost educați la Roma, în limba latina, și nu la Țarigrad, în limba slavonă. Episcopul greco-catolic Inochentie Micu, o personalitate emblematică pentru întreaga noastră națiune, a luptat până la moarte pentru drepturile tuturor românilor din Transilvania, indiferent de confesiune.
Prin studiile făcute la Roma și prin accesul la cultura latină, dascălii români greco-catolici au avut revelația originilor noastre latine, origini pe care le-au dovedit în multe studii și lucrări de specialitate. Astfel ia naștere “Școala Ardeleană”, lumina care provoacă deșteptarea conștiinței naționale la români.
Școala Ardeleană a definit constiința națională română: originea – daco-romană, limba – de origine latină, alfabetul – latin, numele – Român, tricolorul – cele trei provincii românești. Fruntași ai acestei Școli ca: Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior au fost, cu totii, greco-catolici. Din acest punct de vedere, este demn de remarcat faptul că, actul oficial de naștere a poporului român modern, european, a fost scris de către greco-catolicism.
Nimeni pâna la acești mari dascăli ai Școlii Ardelene nu a evidențiat atât de clar originea noastră latină. Și nimeni nu ne-a identificat atât de bine ca popor. De aceea, poporul român nu trebuie să uite și nici să minimalizeze rolul fundamental jucat de greco-catolicism în istoria României.
La începutul secolului al XIX-lea, Gheorghe Lazăr și Gheorghe Asachi, puternic influențați de Școala Ardeleană, au înființat primele școli publice românești de învățământ sistematic în Muntenia, respectiv în Moldova, cu profesori formați la Școala Ardeleană. Este demn de remarcat că învățământul românesc din Principate s-a dezvoltat mai tarziu, cu contribuția profesorilor formați în spiritul Școlii Ardelene. Este evident că românii din fostele principate datoreaza greco-catolicismului primele școli publice de învățământ sistematic românesc.
Greco-catolicismul a dat României o lista impresionantă de personalități culturale și religioase: Inochentie Micu, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Gh. Barițiu, Timotei Cipariu, Andrei Mureșanu, Ioan Rațiu, Gh. Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Ion Agârbiceanu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Corneliu Coposu și mulți alții.
Este, de asemenea, evident că, prin revigorarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, este de fapt servită cauza Bisericii lui Cristos, această Biserică fiind o punte de legătura între creștinismul de tradiție occidentală și cel de tradiție orientală.
Ion C. Bratianu (1821-1891) marele nostru om de Stat, de mai multe ori prim-ministru, participant la Revoluția din Țara Românească în 1848, declara în Parlamentul Romaniei, la 4 Decembrie 1881: “Și trebuie să știți că descoperirea noastră națională ne-a venit de dincolo, de peste Carpați, prin acei români care au fost trimiși la Roma, unde au învățat să fie români!”
Nicolae Iorga: “…Nu de aici putea să vie acea lumină de care aveam noi nevoie pentru a căpăta conștiința despre noi și a ne ridica din umilință… Nota rațională a inceput să se facă auzită când spiritul cel nou a pătruns biruitor și aici, acel spirit nou pe care-l predicaseră întâia oara «ereticii» de peste munți.” (Istoria Literaturii Române în sec. XVIII, 1901).
Mult succes vă urez vouă, care duceți mai departe această lumină, prin dragostea voastră pentru învățătură creștină!
Prof. Daniel Nergean,
Inspector General
Via: EGCO.RO
Secţiunea: Oradea