La sfârşitul acestei luni, Centrul iezuit Manresa va găzdui un curs pentru preoţii Eparhiei de Cluj-Gherla. De fapt, ne-a explicat preotul responsabil cu organizarea, cursul se va împărţi pe o durată de trei ani, pe serii, astfel ca toţi preoţii Eparhiei să poată să beneficieze de respectivele cursuri. Am stat de vorbă cu pr. Marius Cerghizan pentru a afla mai multe detalii despre motivaţia cursului şi despre desfăşurarea lui.
- Părinte Marius, prima întrebare ar fi de ce un curs de formare permanentă?
- Formarea permanentă este necesară pentru a ne împrospăta cunoştinţele teologice, biblice, morale, liturgice şi pastorale. Aceste cursuri s-au mai făcut cu mulţi ani în urmă, aici la Cluj, în cadrul lunilor de vară, în mai multe ediţii, cursuri la care au participat preoţi din toate Eparhiile Bisericii noastre (în fotografie Cursurile de Vară din 2004). Acum, Preasfinţia Sa Florentin a dorit să fie reluate pentru noi, pentru preoţii Eparhiei de Cluj-Gherla, ca să putem veni în întâmpinarea nevoilor spirituale ale diferitelor categorii de credincioşi pe care îi avem în păstorire, ţinând cont şi de provocările pe care societatea în care trăim le ridică noii evanghelizări.
- Cursul care va începe în curând se va întinde pe o perioadă de trei ani?
- Da, dat fiind numărul de preoţi s-a optat pentru şase serii, câte două serii pe an, astfel că acest curs va fi parcurs de toţi preoţii abia în 2016. Pentru 2014 cele două serii au fost fixate pentru intervalul 24 februarie – 1 martie, respectiv pentru intervalul 16-21 iunie. Preoţii sunt convocaţi în principiu după numărul de an de preoţie: acum cei cu “vechime”, urmând la final preoţii tineri.
- Care vor fi subiectele tratate la acest curs?
- În urma consultării cerute de Episcop, cu părinţii protopopi şi cu alte persoane şi organisme, s-au ales câteva teme care să fie aprofundate. În ordinea cursurilor teme lor sunt acestea: Omiletică, Direcţiune spirituală, Cateheză, Viaţa spirituală a preotului, Consiliere matrimonială, Liturgică, Preotul şi parohia, Administraţie bisericească, Sacramentul Căsătoriei, Sacramentul Euharistiei şi Sacramentul Spovezii, Drept canonic. Cu excepţia cursului legat de cateheză, care va fi susţinut de doi laici, celelalte sunt toate susţinute de preoţi, fiecare după specializările lor.
- Cum se va desfăşura concret cursul?
- Participanţii – peste 30 de preoţi – sunt aşteptaţi la Centrul Manresa (foto) în ziua de luni, 24 februarie. În acea după-masă PS Florentin Crihălmeanu va susţine un cuvânt introductiv, iar seara va celebra Vecernia. Zilele de marţi până vineri vor avea o structură asemănătoare: se începe dimineaţa cu Utrenia, urmată de Sfânta Liturghia, iar după micul dejun sunt trei cursuri. După masa de prânz, deci în a doua parte a zilei, preoţii vor discuta cele ascultate în grupuri mici, iar apoi va fi o întâlnire în plen cu cei care au susţinut dimineaţa cursurile, pentru discuţii libere. Va urma Vecernia şi un program de seară, în care sunt prevăzute fie vizionări de filme fie prezentări făcute de diverşi invitaţi. Sâmbătă se vor trage evident concluziile, programul încheindu-se după prânz.
- Va fi deci un curs intens, cu materii diferite…
- Da, dimineţile sunt pline cu cursuri, dar există câte o pauză de o jumătate de oră între ele, pentru ca preoţii să poată deja să discute cele auzite. Apoi după-masa este dedicată discuţiilor, între ei, respectiv cu cei ce au susţinut cursurile. Această formulă sperăm să încurajeze nu doar primirea de informaţii ci şi aprofundarea lor prin dezbateri. Şi de fapt toate temele alese vizează lucruri foarte practice, de la modul în care predicăm la modul în care consiliem cuplurile în criză, de la spiritualitatea preotului la modul în care se relaţionează el cu comunitatea credincioşilor, ca să dau câteva exemple.
- Mulţumim şi vă dorim succes!
- Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim de folos Bisericii şi neamului nostru!
Secţiunea: Cluj-Gherla