Datorită inițiativei constituirii Expoziției „Clujenii si Marea Unire”, „Albumul Unirii” dăruit de fotograful Samoilă Mârza Episcopului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, document de mare valoare din arhiva Episcopiei de Cluj-Gherla, a fost și rămâne expus la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca – până în 3 martie 2019 – cât timp va fi deschisă această expoziție ce ocupă un vast spațiu al Muzeului de Istorie clujean.
Expoziția, coordonată de Ovidiu Muntean, șeful secției de Istorie modernă al Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca, a fost vernisată la data de 2 nov. 2018, și a participat, ca invitat, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, care cu acel prilej a adresat un cuvânt celor prezenți, între care Prefectul Jud. Cluj, distinși istorici și profesori, studenți, elevi, arătând că inaugurarea acestei expoziții, „reprezintă un moment important pentru cultura noastră clujeană”. A mulțumit pentru invitația de a participa la acest vernisaj, „în sanctuarul istoric al urbei noastre, aici, la Muzeul Național în care suntem invitați să luăm parte la un proiect început din anul 2008 și care avut patru etape. Ne aflăm la a patra etapă, trecând prin perioada istorică a anilor 1948-1949, apoi a Memorandumului din 1892, ajungând la Prima Conflagrație Mondială și, inevitabil, la sfârșitul ei ajungem la cel de-al patrulea moment, al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pe care îl celebrăm acum. Mulțumesc pentru efortul deosebit care s-a făcut aici și este, într-adevăr, un lucru foarte bun, pentru că sunt accesibile publicului multe imagini și documente inedite ce riscau să rămână în arhive sau biblioteci, acoperite de praful vremii.”
„Ceea ce faceți aici”, a continuat Ierarhul, „cred că este asemănător operei marilor Corifei ai Școlilor Blajului: Gheorghe Șincai, Petru Maior și Samuil Micu, cei care au făcut din latinitatea poporului nostru un vector politic pentru emanciparea națională. În Transilvania, putem afirma că demnitatea națională ajunge la nivelul unei stări de spirit: atât Biserica, cât și societatea, înțeleg rolul pe care noi, transilvănenii, l-am avut în actul istoriei și al afirmării un pic mai puternice a românismului nostru. În celelalte provincii poate nu a fost atât de necesar, aici, însă, a dovedi că ești român într-un teritoriu aflat atâția ani sub o altă conducere, este un merit al elitelor intelectuale care au susținut ideile Unirii. Vedem cât este de importantă educația și formarea claselor intelectuale care să poată duce lupta la vârfuri și putem spune că Școlile Blajului au constituit un fenomen de masă pentru a crea o elită intelectuală. Bisericile s-au regăsit, cum era frumos și firesc, reunite, la momentul 1 Decembrie 1918, și mă bucur că această expoziție este și o expoziție ecumenică din care înțelegem cum, contribuția atât a elitelor intelectuale greco-catolice, cât și a celor ortodoxe, au adus marele succes al unui «timp sacru» al românilor. Dacă se scăpa «ora» de la 1 decembrie 1918, nu știu dacă mai aveam forța să ne unim cu atâta putere și să putem spune: «Trăiască România Mare!»”
Albumul Unirii se află aici ca parte din impresionanta colecție de obiecte și documente, evocare și mărturie a demersurilor culminând cu înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, cu accent pe orașul Cluj-Napoca – lecția sublimă de istorie a acestui An Centenar. Totodată, într-una dintre sălile rezervate expoziției, grupurile de vizitatori pot urmări un film, cu documente și imagini din timpul începutului de secol XX, având ca fundal vocea Episcopului Iuliu Hossu cu recitirea Rezoluțiunea Unirii, o înregistrare din ultimul an al vieții sale, în timp ce se afla în domiciliu obligatoriu la Căldărușani. Prin acest film, în Muzeul de Istorie din Cluj vocea Cardinalului a răsunat zilnic la trecerea pragului aniversării Centenarului Unirii. Albumul cu imagini de la Adunarea din Alba Iulia – inclusiv momentul citirii Rezoluției – și din zilele premergătoare și următoare evenimentului, pentru a fi protejat a fost încredințat de către Episcopul Hossu, în 1948, înainte de arestarea sa, preotului greco-catolic prof. dr. Alexandru Borza, savantul botanist întemeietor al Grădinii Botanice din Cluj, la rândul său participant la Marea Adunare Națională în calitate de secretar al Consiliului Național Român de la Blaj. Albumul a fost astfel salvat și, după ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice Române Unită cu Roma din decembrie 1989, fiica pr. prof. Borza, prof. Viorica Lascu, l-a înmânat actualului Episcop de Cluj-Gherla.
În acest an, 2018, prin generoasa contribuție a lui Alexandru Chituță, președinte al Asociației culturale pictor Octavian Smigelschi, Albumul Unirii a fost restaurat, cu profesionalism, la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Reprezentanții Episcopiei de Cluj-Gherla aduc mulțumiri și pe această cale, atât lui Alexandru Chituță de la Sibiu, cât și lui Ovidiu Muntean, șeful secției de Istorie modernă al Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca, pentru că prin contribuția dumnealor, la aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, Albumul întocmit de Samoilă Mârza pentru Episcopul Iuliu Hossu, frumos restaurat, aduce public mărturia Unității, fiind și punte de legătură între anii 1918 și 2018, arc luminos peste istoria deloc lină, dar unitară, a României primei sute de ani.
Mai multe fotografii: aici
Secţiunea: Cluj-Gherla