Și cât de sfântă era ziua aceea, cum se îmbrățișau românii, cât de senină le era fața, cum au uitat fiecare de ce religie, de ce confesiune și cărei clase aparține! Se vedeau că sunt fiii aceluiași neam… (Ștefan Cicio-Pop, 1932).
Anul 2018 cuprinde multe momente de comemorare a Centenarului Marii Uniri, atât în Țară cât și în străinătate. Vineri, 9 noiembrie, în Italia, la Misiunea Română Unită cu Roma „San Cristoforo” din Friuli la Udine (fondată în 2002), în colaborare cu Arhiepiscopia de Udine și cu Centrul Internațional de Studii a Culturii Române din cadrul Universității de Studii din Udine, a avut loc evenimentul intitulat „Dincolo de gratii”, care a cuprins trei momente.
Primul moment a fost expoziția fotografică cu imagini sugestive din spațiului român, intitulată „Maramureș” a lui Octavian Vasile Pop, deschisă din 29 octombrie până pe 10 noiembrie în holul Universității, la palatul Antonini. Al doilea moment, a avut loc vineri 9 noiembrie la ora 17.30, în cadrul căruia a fost prezentată ediția italiană a cărții de poezii „Le sbarre, le mie croci. Poesie dal gulag romeno (1951-1964)” de Ioan Ploscaru, Ed. Feeria, Florența. În jurul acestei teme, arhitectul Paolo Tomasella a prezentat numerosului public o sinteză istorică legată de Marea Unire, atingând și tema emigrației friulanilor în România acelor vremuri. Seara a continuat cu intervenția unuia dintre îngrijitorii ediției italiene, prof. Marco Dalla Torre, invitat special de la Milano.
Momentul poetic a fost foarte emoționant, întru-cât interpretat și condus cu intensitate și căldură umană de către avocatul, scriitorul și poetul Nino Orlandi. Muzica lui Marian Tătatru la chitara clasică, a însoțit versurile poeziilor lui Ioan Ploscaru, devenind vehicul sincer spre publicul prezent. Moderatoarea întâlnirii a fost Cristina Mărginean Cociș (autoarea romanului Zero Positivo, Gaspari Ed. www.cristinamarginean.it). Am fost onorați de prezența Mons. Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine, care a lăudat inițiativa, mai ales pentru intensitatea puternică a mărturiei pe care Episcopii martiri români uniți au adus-o, dăruindu-și viața pentru Cristos, pentru Biserica Catolică și pentru Țara lor. „Aici este vorba de o moștenire spirituală impresionantă pentru vremurile de azi”.
Pietro Fontanini, primarul orașului Udine, a salutat în calitate de gazdă, bucuros să cunoască mai îndeaproape Comunitatea românească, în diversitatea sa, și să aprofundeze prin acest eveniment, aspecte mai puțin cunoscute, dar binevenite cu ocazia Centenarului sărbătorit în Friuli la Udine. Cosmin Victor Lotreanu, Consul General al României la Triest a ținut un mic discurs despre importanța sărbătoririi Centenarului Marii Uniri într-o formă originală, prin care avem oportunitatea să cunoaștem personalități marcante, evenimente, adevăruri și realități mai puțin cunoscute de publicul larg. Importantă a fost și prezentarea pe scurt a unor aspecte, legate de istoria România, confraților noștri italieni. Prezența Mons. Luciano Nobile, ne-a bucurat.
Prof. Alessandro Zuliani, a transmis salutul rectorului Universității din Udine, prof. univ. Alberto Felice De Toni. În calitate de profesor de limba română vorbit despre însemnătatea limbii noastre, făcând un apel public la adresa tinerilor români din Friuli Venezia Giulia să se înscrie la acest curs pentru a obține licența în limba lor maternă. De la Paris, părintele dr. Cristian Dumitru Crișan, Vizitatorul apostolic pentru credincioșii Români Uniți din Europa Occidentală și Coordonatorul național pe Italia al Comunităților Române Unite ne-a onorat cu prezența, aducând salutul său, în această nouă misiune primită prin numire de la Sfântul Părinte Papa Francisc.
Momentul cel mai emoționant al serii a fost vizita PS Virgil Bercea, Episcop Român Unit de Oradea Mare, aflat pentru motive de sănătate la Udine, care a dat binecuvântarea sa tuturor celor prezenți. Preasfinția Sa a felicitat organizatorii evenimentului pentru felul original de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri: „Este frumos, bravo vouă organizatorilor că ați organizat astfel prezentarea Centenarului Marii Uniri. Amintiți-vă că aproape toți cei care au fost artizanii Unirii, au murit mai apoi în temnițele comuniste, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu și câți alții… pentru păcatul lor. Dar oare a fost un păcat sau a fost un har pentru noi? Și Mons. Ploscaru care a făcut peste 14 ani de temniță, păstrând în memorie aceste poezii, apoi le-a scris. Vă încurajez să continuați pe această cale, Domnul să vă binecuvânteze și Maica Domnului să vă protejeze. Vă salut pe toți. Mulțumesc Preasfințite Arhiepiscop.”
Al treilea moment al evenimentului „Dincolo de gratii” a fost cel artistic. După mai bine de zece ani, am reușit să punem împreună, pentru al doilea an consecutiv, un grup folcloric român și unul friulan, pentru a manifesta prin artă și cultură dorința de reciprocitate, dorința unei mai bune cunoașteri între românii și italienii friulani din această regiune Friuli Venezia Giulia. Astfel, după momentul cultural al întâlnirii din biserică, ne-am mutat în fața acesteia, spre piazza San Cristoforo cu participarea grupului folcloric român „Voie bună” din Sacile și a grupului folcloric friulan „Pasian di Prato” din Pasian di Prato (Ud). În plus, i-am avut oaspeți pe frații Onofrei, Caroline și Emanuel Mihai, doi tineri artiști care au executat două piese elegante arătând frumusețea dansului de societate.
Evenimentul s-a organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Române pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta; cu patronajul Consulatului General al României la Trieste; cu patronajul Primăriei orașului Udine și al Universității de Studii din Udine.
pr. Ioan Mărginean Cociș
via BRU-Italia.eu
Secţiunea: General