Credincioşi greco-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj, Eparhiei de Oradea și Eparhiei de Maramureș și din alte eparhii s-au reunit în acest an la 29 septembrie 2018, cu prilejul pelerinajului de toamnă la sanctuarul Marian „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuş este organizat pentru a comemora semnul miraculos al lăcrimării icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în urmă cu 84 de ani, la 30 septembrie şi respectiv 15 octombrie 1934.
Aniversarea din acest an a început cu Sf. Rozar inițiat de pelerinii din Oradea, apoi s-a celebrat Sfânta Liturghie de la orele 10:00. Sfânta Liturghie s-a celebrat pe esplanada din faţa bisericii, au concelebrat 16 preoţi din parohiile Eparhiei de Lugoj, Eparhia de Oradea și Eparhia de Maramureș. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor, spre venerare.
Sfânta liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, iar cuvântul de învățătură a fost ţinut de Rvs. Pr. Flavius Jurca, protopop de Sarmisegetuza.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei din Lugoj, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.
La finalul Sfintei Liturghii, P.S. Alexandru a oficiat Rânduiala Parastasului pentru toți cei care și-au adus contribuția la promovarea și realizarea Sanctuarului Marian de la Scăiuș. Au fost pomeniți :
-I.P.S. Alexandru Nicolescu, Episcop de Lugoj în perioada lăcrimării Icoanei și cel care a inițiat o comisie pentru interogarea celor 144 de martori ai lăcrimării;
– P.S. Ioan Bălan, Episcop de Lugoj până în anul 1948;
-Arhiepiscop Ioan Ploscaru, care avea o devoțiune specială pentru Preacurata Fecioara Maria și care a inițiat în anul 1990 reluarea pelerinajelor la Scăiuș;
-Pr. Kika Ștefan, Pr. Ilie Constantin, Pr. Aurel Cosma;
-Av. Ioan Turchineac, martor al lăcrimării icoanei, care a scris cartea „Lăcrimarea Icoanei Maicii Sfinte de la Scăiuș”, apărută la Reșița în anul 2009. Cartea prezintă o anchetă despre lăcrimare, bazată pe cele 144 de mărturii . Dl. Turchineac a profesat ca procuror și avocat timp de peste 40 de ani, iar pe baza acestui proces a afirmat că icoana a lăcrimat.
-Cantor Ioan Turchineac, cel care observă lacrimile Maicii Sfinte;
-Prof. Cornelia Creșneac, care a organizat din partea Reuniunii Mariane Reșita, pelerinaje la Scăiuș, începând cu anul 1990; toți cei 144 de martori ai Sfintei Lăcrimări, care au dat declarație sub jurământ.
În încheiere Preasfințitul Alexandru a adus mulțumiri părintelui Iulian Hasciar, parohul de la Scăiuș și Consiliului Parohial pentru frumoasa pregătire a acestei sărbători solemne. Sărbătoarea s-a încheiat cu Rugăciunea de Consfințire la Preacurata Fecioara Maria, rostită de Preasfințitul Alexandru împreuna cu preoții în fata Sfintei Icoane de la Scăiuș, apoi a urmat miruirea și împărțirea Anaforei.
Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!
Biroul de presă eparhial
Mai multe fotografii AICI
Secţiunea: Lugoj