Quantcast
Channel: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Speranța devenită realitate: Cetatea de Baltă, în pelerinaj la Padova și Lourdes

$
0
0

Aceasta este credința credincioșilor pelerini din Cetatea de Baltă, care în perioada 11-23 iulie 2013 au fost plecați într-un pelerinaj la Padova și Lourdes, numit “Pe urmele Sfinților Ocrotitori ai Parohiei Române Unite cu Roma, Greco Catolice Cetatea de Baltă și a întregii localități”.

Dupa evenimentul  al Sfințirii Bisericii Greco-Catolice din Cetatea de Baltă, cu Hramul Preasfânta Treime, a modestei Grote Lourdes și aducerea Moaștelor Sfântului Anton de Padova, la data de 27 septembrie 2009 de Preafericitul Arhiepiscop Major Lucian Cardinal Mureșan, asistat de Nunțiul Apostolic pentru România și Republica Moldova, s-a născut în inimile parohului Sorin Ivan și a mai multor credincioși din Cetatea de Baltă dorința vie de a organiza un pelerinaj la cele două sanctuare (Padova și Lourdes), cu scopul de a înțelege mai bine lucrarea lui Dumnezeu în lume prin cei doi sfinți, Sf. Anton de Padova și Sf. Bernadeta.

Verba movent, exempla trahunt (Vorbele te miscă, exemplul te atrage). Îndemnat de acest dicton latin și de credința plină de speranță părintele Ivan Sorin a început să vorbească credincioșilor încă din 2009 despre acest proiect și despre visul unui pelerinaj care prin credință și cu ajutorul lui Dumnezeu poate deveni o relitate. Tot mai mulți creștini din localitate greco-catolici, ortodocși și reformați de-a lungul timpului și-au exprimat dorința vie de a participa la un asemenea pelerinaj.

Speranța a început să prindă rădăcini concrete atunci când o delegație a Secours Catholique pentru regiunea du Var (doamna Mirielle Burton (benevol) și Nathalie) s-a aflat pentru câteva zile la Cetatea de Baltă împreună cu reprezentații Caritasului Mitropolitan din Blaj, spre a vizita familiile rromilor din Cetatea de Baltă, descoperiți de ei pe strazile din Toulon spre a cerși bani și hrană. Acestea au participat la Sf. Liturghie și după, stând de vorbă cu Pr. Ivan Sorin au aflat de la acesta dorința sa și a oamenilor să viziteze Lourdes-ul, acolo unde se afla grota-mama a celei pe care au vazut-o și au descoperit-o  la Cetatea de Baltă. Aceste doamne au spus atunci Părintelui să se roage și dacă Bunul Dumnezeu și Sfânta Fecioară vrea să ajungă la Lourdes, visul și dorința va deveni o realitate.

Pasul următor a fost o invitatie adresată părintelui Sorin de a participa la „Pelerinajul speranţei și al fraternității” organizat de Secours Catholique pentru regiunile din Haut Var et Haut de Alpes Pirynes, între 2 şi 6 aprilie 2011, împreună cu Varga Viorel (Nistor), reprezentant al comunității de rromi din Cetatea de Baltă. La acest pelerinaj au participat alături de francezi și o parte din cei 100 de rromii de la Cetatea de Baltă aflați la Toulon-Franța.

Astfel, în luna martie 2013, dupa mai multe comunicări între membrii Secours Catholique din Toulon, membrii Caritas-ului din Blaj și Comitetul de organizare al pelerinilor din Cetatea de Baltă, condus de pr. Ivan Sorin împreună cu d-nul Primar Cucui Mihai, au început pregătirile concrete, prin repetiții ale corului în care s-au învățat pricesne și cântece de petrecere dar și dansuri specifice zonei Târnavei și a Cetății de Baltă. Au urmat apoi înscrierile și întâlnirile cu pelerinii la Biserica Sfânta Treime și la Căminul Cultural pentru repetiții, pentru detalii despre organizare și dezbaterea programulului propus de membrii Secours Catholique-Toulon.

Datorită faptului că mulți dintre rromi din Cetatea de Baltă erau plecați la muncă în Germania sau în Franța, au rămas mai multe locuri libere, astfel a fost posibil să avem alături de noi binecuvântata prezență a Pr. Protopop Vasile Ciulea, Pr. Ioan Roșca de la Jidvei și Pr. Ciprian Dărăban de la Sighișoara cu familiile lor. O altă prezență de bucurie pentru cei din Cetatea de Baltă și mai târziu a tuturor pelerinilor a fost artistul și cobzarul Tudor Ungureanu, din Republica Moldova, figură artistică cunoscută atât în zona Moldovei cât și în multe locuri din România și alte țării din Europa unde acest artist împreună cu ansamblul Stefan Vodă, au avut reprezentații artistice de mare însemnatate națională și folclorică. Grupului nostru i s-a mai alăturat un reprezentat al Caritasului Mitropolitan din Blaj, Radu Groza, responsabil de viitoarele acțiuni caritabile în Cetatea de Baltă, și mama pr. Roșu Radu, d-na Adrian de la Alba Iulia împreună cu o prietenă.

În seara zilei de joi, 11 iulie 2013, autocarul cu toți pelerinii din Cetatea de Baltă a pornit la un drum lung de peste 1300 km până la Padova. Cantecele si rugăciunile a creat devreme o atmosferă familiară, atmosferă care a fost menținută pe tot parcursul pelerinajului, indiferent de momentele grele și obositoare prin care au trecut pelerinii. Vineri, ajunși la Padova,ne-am pregătit pentru a vizita Bazilica Sfântul Anton, unde am celebrat Sfânta Liturghie, într-o atmosferă de înaltă emoție și credință. Cooperarea pelerinilor la raspunsurile Sfintei Liturghi a fost o manifestare a credinței și a bucuriei ca am ajuns acolo unde ne-am propus și că acum trebuie să ne rugăm depășind barierele dintre preot și cantor așa cum suntem obișnuiți de obicei în unele din bisericiile noastre.

Padova Poza nr. 4

A doua zi, sâmbătă, 13 iulie, pe traseul spre Toulon am putut vizita Domul din Milano,iar odată ajunși la Toulon am descoperit bucuria și emoția prietenilor noștri de la Secours Catholique, care s-au pregătit îndelung pentru acest moment. Cina și bucuria întâlnirii s-au prelungit până după miezul nopții.

Poza nr. 5.1  Poza nr. 5

În dimineața zilei de duminica ,14 iulie programul a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în biserica parohială de la Monteti, avându-l ca și gazdă pe preotul paroh Alexandru, care l-a rugămintea Secours CatholiqueToulon a oferit o casă alăturată bisericii pentru 60 de rromi din Cetatea de Baltă. După concelebrarea Sfintei Liturghii, am fost gazda rromilor pentru 30 minute, după care împreună cu o parte din ei, am plecat cu vaporul spre o plaja din vecinătatea orașului Toulon. In seara zilei am avut fericita ocazie de a participa la manifestările oficiale legate de Ziua Națională a Frantei, în special ale membrilor celei mai mari flote marine aflate pe teritoriul apelor orașului nostru gazdă Toulon, iar seara am fost primiți la cină în parohia părintelui Jean Marc.

 Poza nr. 6.1 Poza nr. 6

Luni, 15 iulie la orele diminetii am plecat spre Lourdes, iar pe drum ne-am întâlnit cu prietenii francezi și cu rromii din Cetatea de Baltă, aflați în autocarul de Toulon. După un picnic comun făcut pe traseu, prezența lui Gonzague, membru Secours Catholique Toulon în autocarul nostru, ne-a ajutat să înțelegem mai bine unde ne îndreptăm și în ce locuri binecuvântate de Dumnezeu vom păși în următoarele zile.

Primirea la Lourdes, în locul minunat numit Cite Saint Pierre, a fost o pentru pelerini o mare bucurie. Frumusețea locului și inimile celor prezenți acolo, peste 500 de persoane voluntari și pelerini, a fost imediat inundată de cântecele și bucuria pelerinilor români.

Programul zilelor următoare a fost stabilit de prietenii nostri francezi: Luni seara 15 iulie, am avut o întâlnire de animație și cunoaștere a grupurilor din România și Franța.

În dimineața zilei de marți 16 iulie, pelerinilor români și rromi participă la Sacramentul Spovezii, în Capela Notre-Dame, iar apoi la procesiunea prin Poarta Credinței spre esplanada Bazilicii din Lourdes, pentru marea poză de grup. O parte din grupul nostru a îmbrăcat costumele populare și a purtat tricolorul României cu mare cinste în tot acest pelerinaj.

Poza nr. 8 Poza nr. 9

La ora 14.00 am participat la Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului în Biserica Sfânta Bernadeta, unde am intervenit de mai multe ori cu cântece în limba română. Seara în locația unde am fost gazduiți Cite Saint Pierre la demisolul piramidei, ne-am întâlnit cu toți pentru formarea atelierelor de cântec, dans, exprimarea talentelor, cuvântul Evangheliei, jocuri și scrisori. După terminarea programului s-a format un grup româno-francez, care s-a întrunit în fiecare seară pentru concluziile zilei, pentru rezolvarea eventualelor probleme aparute și pentru pregătirea programului pentru ziua următoare.

Ziua de miercuri, 17 iulie a fost un moment de mare intensitate spirituală: Drumul Crucii construit special pentru bolnavi, a fost parcurs împreună cu pelerinii francezi și cu bolnavii aduși în cărucioare de medicii și asistenții voluntari. O parte din pelerinii români au plecat apoi la piscinele miraculoase, moment care a sesibilizat inimile și sufletele mai multora până la lacrimi. Seara s-au decorat 4 lumânările pentru a doua zi când în timpul unei procesiuni la Grota Lourdes au fost depuse de întreg grupul cu cântece și rugăciuni.

Poza nr. 10 Poza nr. 11

Joi, 18 iulie cei patru preoți au avut marea bucurie de a concelebra Sfânta Liturghie alături de doi Episcopi Francezi și de preoți veniți din dieceza Toulon, alături de pelerinii români și francezi, la altarul Grotei Massabielle, acolo unde Sfânta Fecioară Maria s-a arătat fetiței Bernadette, în anul 1858, ca o apariție sub forma unei femei îmbrăcate în alb de înălțimea ei. Ulterior femeia din apariție s-a prezentat ca fiind „Neprihănita Zămislire” (în latină immaculata conceptio). După aceasta a țâșnit un izvor de de apă care mai târziu s-a dovedit a fi miraculoasă. Fecioara Maria a însărcinat pe fetița Bernadette Soubirous, să întemeieze în acel loc o biserică, iar preoții să vină acolo în pelerinaj. Azi biserica este cel mai mare sanctuar închinat Sfintei Fecioare Maria din Europa și unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creștinii catolici și nu numai, izvorului acordându-i-se puteri miraculoase de tămăduire a bolilor, conform miilor de mărturii. La data de 8 decembrie 1933, Bernadette Soubirous  a fost declarată sfântă. Corpul ei se află și acum neputrezit în conventul Saint-Gildard de la Nevers.

Poza nr. 12 Poza nr. 13

În seara zilei 18 iulie o parte dintre tinerii nostri au primit de la Pr. Jean Marc misiunea de a participa la procesiunea cu lumănări și cu statuia Sfintei Fecioare Maria. Cealaltă parte a grupului s-a alăturat sutelor de pelerini veniți la procesiune pentru rugăciunea Sfântului Rozar în mai multe limbi.

Ziua de vineri, 19 iulie a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în ritul bizantin, în Biserica Verde, aflată pe proprietatea Cite Saint Pierre, având-ul ca oaspete pe Pr. Jean Marc, după care a urmat o întâlnire româno-franceză pentru aprofundarea diferențelor dintre ritul oriental și cel latin dar și o prezentare susținută de 3 medicii francezi aflați în acele zile la Lourdes ca și voluntari pentru bolnavii veniți din dieceza de Toulon. Mărturia lor a sensibilizat inimile și a născut ideeia unui pelerinaj al bolnavilor din potopopiatul Tarnăveni la Lourdes, pelerinaj la care ei s-au oferit să fie voluntari.

După-masă pelerinii româno-francezi s-au împărțit în mai multe grupe și au discutat marturii pe baza textului sfintei Evanghelii de la Matei 11, 25-27 . Ziua de vineri, s-a încheiat cu o seară festivă, unde au participat grupuri venite din Franța, Italia și România în fața a peste 300 de voluntari aflați în acele zile la Lourdes. Grupul nostru a fost al doilea care a urcat pe scenă, prezentând un program cultural artistic prin cânt și joc, în care a fost antrenată aproape toată sala.

Sâmbătă, 20 iulie, după micul dejun ne-am îmbarcat în autocare și am pornit spre Toulon. Pe parcursul drumului ne-am oprit pentru picnic și pentru a ne lua rămas bun de la pelerinii francezi care se îndreptau la casele lor.

Duminică, 21 iulie s-a celebrat Sfânta Liturghie în aer liber, după care am vizitat o mare piață din Toulon. În după-masa zilei am vizitat Biserica Sfintei Maria-Magdalena, acolo unde se pot vedea moaștele Sfintei și alte indicii care atestă faptul că aseastă Sfântă și-a petrecut ultimii ani ai vieții sale într-o grotă din vecinătatea localității Saint Maximim. După vizită, a urmat seară românească, mult așteptată de francezi, dar și de români și de rromii care ne-au însoțit pe tot parcursul acestui pelerinaj.

Poza nr. 16

Această seară a dovedit în mare parte multe din tradițiile noastre românești conservate cu multă grijă și dragoste și prezentate cu mare dragoste prin protul popular, cântece, jocuri, preparate culinare, prin vinurile zonei Târnavei oferite ca și cadou de compania S.C. Jidvei, condusă de D-nul Liviu și Claudiu Necșulescu, prezentă și atentă mereu la toate acținile de promovare a zonei Târnavei și nu numai. A urmat apoi oferirea cadourilor noastre pentru Pr. Jean Marc și pentru membrii Secours Catholique-Toulon, care au depus eforturi mari timp de un an de zile, pentru a realiza aceaste momente înălțătoare și de vie amintire atât pentru pelerinii cât și pentru cei care au ramas acasă, dar pe care i-am purtat mereu în inima și în rugăciunile noastre.

Luni, 22 iulie cu strângere de inimă ne-am luat rămas bun de la d-na Mirielle Burton și de la Ionuț Stan, membru al Secours Catholique Toulon, de origine rrom din Pașcani-România, care pe tot parcursul pelerinajului a fost alături de noi printr-o implicare activă în toate acțiunile.

Am continuat drumul spre Padova, oprindu-ne și vizitând cele două orașe superbe aflate pe Costa de Azur : Cannes si Monte Carlo. A urmat apoi cazarea la Padova iar marti, 23 iulie, ne-am continuat drumul lung spre casa, unde cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns cu bine.

 

Pe parcursul pelerinajului au fost mai multe momente in care s-au impartasit din impresiile și semnificatiile celor văzute si trăite. La final, fiecare pelerin a scris pe o foaie de hartie unul din cele mai impresionate momente de credința și bucurie pe care le-a trăit în aceste zile, atașându-le pe marele panou care reprezenta drumul legăturii noastre cu oamenii și locurile pe care le-am descoperit. Alte concluzii, au fost la întoarcerea spre România, moment în care fiecare dintre pelerini au fost invitat la microfonul autocarului să dea marturie despre aceste zile.

In seara zilei de duminică, 4 august, la ora 19.00 o parte impresionantă din comunitatea credincioșilor din Cetatea de Baltă au venit la Biserica Sfânta Treime, pentru rugăciunea Paraclisului și pentru a descoperi împreună cu pelerinii din frumusețea acestui acest pelerinaj într-o prezentare făcută de Pr. Sorin Ivan și de ing. Gâdiu Dan, cărui i se cuvin mulțumiri și binevântare pentru toată implicarea lui și a familiei sale.

20130804_195730

Se cuvin mulțimiri Cerului și tuturor celor care au avut încredere în această speranță și dorință, tuturor celor care au contribuit la acest mare eveniment, devenit realitate de neuitat pentru participanți și pentru manifestarea ecumenică a credinței din Cetatea de Baltă.  Bunul Dumnezeu cu harul său, cu rugăciunie Preasfintei Fecioare Maria (Imaculata Concepțiune), a Sfântului Anton de Padova, a Sfintei Bernadeta, a Sfântului Ioan Maria Vianney, să ne ajute ca acest pelerinaj, să aducă întărire în credință, tuturor celor care am participat s-au celor care vor auzi marturia noastră, printr-o credință vie, activă plină de evlavie față de cel Atotputernic prezent mereu în Bisericile sale, în locuri sau în mesagerii săi așa cum a fost și Sânta Bernadeta, pe care o rugăm să se roage pentru noi!

Pr. Sorin-Ioan Ivan

Secţiunea: Alba Iulia şi Făgăraş


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1942

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48