Duminica de 11 iunie 2017 – sărbătoarea Tuturor Sfinților, a fost o zi luminoasă, plină de pace și de bună mireasmă spirituală pentru credincioșii care au luat parte la pelerinajul la mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt” din Molișet, protopopiatul Beclean, a Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” (OSBM).
Se împlinesc în acest an 25 de ani de la binecuvântarea bisericii din Molișet în Sărbătoarea Rusaliilor, de către IPS George Guțiu de vie amintire, cu participarea Nunțiului Papal din acea vreme, 25 de ani de când, cu bucurie și nou având în credință, s-a deschis în acest loc pitoresc prima mănăstire OSBM, după ce toate mănăstirile confiscate în 1948 acestui Ordin Călugăresc, de către Statul Român, nu au mai fost restituite. Ca în fiecare an, călugării bazilieni, cu pr. Ioan Laurian Daboc – protoegumen OSBM, cu pr. Severian – egumen al mănăstirii de la Molișet, au avut peste 1000 de oaspeți, credincioși tineri și vârstnici veniți de aproape și de departe, din mai multe Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice din România ca să îl întâlnească pe Dumnezeu în Sfintele Taine, să îl preamărească pentru frumusețea naturii, a munților, și să îl primească în suflete liniștea ce acoperă ca o mantie ocrotitoare așezarea de la poalele Țibleșului.
La orele dimineții, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, zeci de preoți, și persoane consacrate, tinerii studenți seminariști, au intrat în curtea bisericii, venind dinspre mănăstire, în procesiune, pentru a rămâne în rugăciune, la Sfânta Liturghie, în fața lui Dumnezeu. În anul centenarului aparițiilor mariane de la Fatima, o statuie a Sfintei Fecioare adusă de la Fatima de tineri din grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite” din Cluj, a fost purtată de aceștia în procesiune, și depusă în fața altarului, ca semn al ocrotirii și prezenței Maicii Sfinte. Totodată, în acest moment de mare sărbătoare, au fost aduse spre venerare și sfinte moaște, ale Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Iosafat, Episcop martir – primul martir al Bisericii Greco-Catolice, prin care a fost atestat pentru prima dată Ordinul OSBM, în urmă cu 400 de ani.
Mai întâi s-a citit, de către dc. Marius Cîmpean secretar episcopal, decretul prin care Penitențeria Apostolică de la Roma acordă, în numele Sf. Părinte Papa Francisc, indulgența plenară pentru Anul Jubiliar Bazilian, acea cale prin care Biserica „ajunge la păcătosul iertat și îl eliberează de orice urmă rămasă ca și consecință a păcatului” – a citat, mai înainte, pr. Laurian explicația Papei. Această eliberare deplină a putut fi obținută și la Molișet, prin binecuvântarea Ierarhului, de către toți pelerinii care s-au spovedit și au îndeplinit condițiile, și anume: confesiune sacramentală (Spovedania), comuniune euharistică (Sf. Împărtășanie) și rugăciune la intenția Pontifului Roman.
Cuvântul de învățătură al Ierarhului a abordat, în mod firesc, tema sfințeniei în sărbătoarea dedicată sfinților – sărbătoare care celebrează „puterea lui Dumnezeu lucrătoare prin oameni”, prin cei care au ales liber să îl primească pe Dumnezeu în sufletul lor. „Biserica ne aduce astăzi în față aceste modele de viață”, a spus PS Florentin, „pentru ca să știm că se poate, oamenii pot deveni sfinți cu ajutorul harului lui Dumnezeu. Biserica pune astăzi în fața ochilor noștri rodul Coborârii Spiritului Sfânt – pe primii martiri, începând cu primul martir Ștefan”. Preasfinția Sa a remarcat că majoritatea sfinților Bisericii sunt sfinți martiri. De asemenea, că „astăzi, pentru credința creștină, în lume mor mai mulți oameni decât creștinii care au fost omorâți de romani. În această societate așa-zis democratică sunt mai mulți martiri decât în primele secole. Ce înseamnă martir? Sf. Papă Ioan Paul al II-lea spunea: martiriul este o experiență spirituală a celui care l-a iubit atât de mult pe Dumnezeu, încât a dorit să își ofere chiar și viața lui Dumnezeu. Martiriul nu este o probă de putere, de rezistență fizică, este un har al iubirii lui Dumnezeu care vine din cunoașterea lui Dumnezeu.”
„Cunoscându-l pe Dumnezeu, ajunge omul să îl iubească atât de mult, încât să considere că toate celelalte sunt pierdere de timp, față de a sluji unicului Creator, Răscumpărător și Sfințitor, adică lui Dumnezeu”. Preasfinția sa a îndemnat la urmarea exemplului martirilor, cei care și în prezent „ne dovedesc cu putere că, creștinismul este cel care dă un sens darului vieții umane – un dar oferit, care își menține statutul de dar, numai oferindu-l, oferind viața” – a spus Preasfinția Sa. După Sf. Jertfă Liturgică celebrată în curte, în cea mai mare biserică – natura înverzită, pr. Laurian a mulțumit tuturor celor prezenți pentru comuniune, în mod special Preasfinției Sale Florentin, reamintind că adevărata jertfă făcută pentru Dumnezeu este de fapt bucurie și îndemnând mai ales tinerii să găsească vocația de a-l sluji pe Dumnezeu din iubire și nu din vreo obligație, să facă astfel încât viața lor să fie cu adevărat o viață dăruită.
Cu ocazia Anului Jubiliar, pr. protoegumen a oferit PS Florentin medalia jubiliară a OSBM, medalie ce a fost mai întâi oferită ES Nunțiului Papal, cu ocazia recentei vizite făcută la mănăstire. Tot în semn de mulțumire și de prețuire, pr. Laurian a oferit Episcopului de Cluj-Gherla și două copii a unor documente, din 1935 și 1936: o scrisoare a canonicului Victor Bojor despre starea mănăstirii Nicula în 1935 și o altă scrisoare, tot a canonicului Bojor și a comisiei de administrare a mănăstirii Nicula, care a fost discutată de către IPS Iuliu Hossu în consistoriul din 1936. Sunt două prețioase documente, alături de care a fost oferită și o carte despre viața consacrată, despre toate ordinele de viață consacrată.
Din partea călugărilor bazilieni, pr. Ermil și pr. Severian au dăruit tuturor preoților prezenți la acest moment sărbătoresc medalii jubiliare. Câte o medalie jubiliară a fost oferită, de către pr. protoegumen Laurian, Maicii Marcela – Superioara Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” și sorei Narcisa, Vicară generală, care a reprezentat Congregația Surorilor Maicii Domnului, precum și președintei Ordinului Terțiar Bazilian. De asemenea, av. dr. Ionuț Vida-Simiti și asist. dr. Lucian Turcu, pentru conferințele susținute cu diferite ocazii, pentru readucerea la lumină a istoriei OSBM. Mulțumiri și medalii au fost oferite și oficialităților prezente, primarului și vice-primarului com. Târlișua. De asemenea, o medalie a fost pentru Florica Sfechiș, dirijor al corului parohiei „Buna Vestire” din Bistrița, corul pelerin care a dat cu măiestrie răspunsurile liturgice.
PS Florentin a mulțumit, mai întâi lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă de sărbătoare, tuturor participanților și a încheiat cu o mărturie a IPS Episcop Iuliu Hossu, cel dintâi Cardinal al neamului românesc, „prin care se vede ce înseamnă un om al credinței. La 3 oct. 1948, după ce guvernul comunist era deja instaurat în România, când simțea că se apropie persecuția, pentru că linia Moscovei era foarte bine definită, (în Rusia în mod special, Statul identificându-se cu Biserica), a spus: «nu mă voi da în lături de la lupta și de la jertfa care mi se cere. Mai mult, în mod special îi voi mulțumi lui Dumnezeu și mă voi simți fericit dacă îmi va oferi ocazia în mod special să îi aduc mărturia supremă a credinței mele, dăruindu-mi viața pentru credința mea și a părinților mei. Atunci voi dovedi că cei aproape 40 de ani – era deja în vârstă de 65 de ani – pe care i-am închinat Domnului până acum, nu i-am închinat ca un mercenar, ci ca un preot adevărat». Să dea Bunul Dumnezeu ca fiecare dintre noi să putem spune același lucru, atunci când persecuția, ispita, se apropie, să rămânem tari în credință și acel moto, pe care Cardinalul nostru l-a utilizat adeseori, să rămână și un moto al vieții noastre: «credința noastră este viața noastră!»
Alăturându-se mulțumirilor făcute de pr. Protoegumen tuturor pelerinilor, PS Florentin a oferit la rândul său un semn de mulțumire: diploma și crucea „Sf. Iosif”, pentru pr. Ioan Laurian Daboc – protoegumen și Ordinului Călugărilor „Sf. Vasile cel Mare”, Provincia Sf. Apostoli Petru și Pavel din România, „cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la atestarea OSBM, în semn de aducere aminte și recunoștință, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la binecuvântarea bisericii cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt și de la primul pelerinaj la Mănăstirea OSBM din Molișet”. La final, PS Florentin a dat binecuvântarea jubiliară. A urmat agapa fraternă – pelerinii, cu sufletele pline de har au primit, prin bunăvoința călugărilor bazilieni, a Surorilor OSBM și CMD, care i-au ajutat și a multor voluntari și hrana trupească, pentru ca bucuria tuturor să fie deplină.
Secţiunea: Cluj-Gherla