„Că Tu eşti învierea şi viaţa şi odihna adormitului robului Tău Preasfinţitul Vasile, părintele nostru, Hristoase Dumnezeul nostru, şi Ţie mărire înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”
La împlinirea celor 20 de ani de la trecerea la Domnul a Preasfinţitului Părinte Vasile Hossu, episcop de Oradea, în Catedrala „Sfântul Nicolae”, a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi Slujba Parastasului pentru sufletul ierarhului.
Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a slujit alături de un numeros sobor de preoţi. În cuvântul adresat credincioşilor Preasfinţitul Virgil a reiterat viaţa distinsului ierarh, care s-a remarcat prin bunătate, credinţă, modestie, iubire faţă de tineri, precum şi rol pe care acesta l-a avut în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi în urbea orădeană.
Prezenţi la acest moment de comemorare, credincioşii, profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, studenţii Seminarului Teologic Greco-Catolic, studenţii şi elevii Colegiului „Sfânta Familie” precum şi preoţii au coborât în cripta Catedralei, acolo unde Preasfinţitul Vasile aşteaptă a învierea cea de obşte, pentru un moment de reculegere şi rugăciune.
Eugen Ivuţ – Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro
* * *
Episcopia greco-catolică de Oradea îl comemorează pe episcopul Vasile Hossu, de la a cărui moarte se împlinesc, pe 8 iunie, 20 de ani, printr-o liturghie arhierească şi un parastas, oficiate joi seara în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, unde i se află osemintele.
„A fost un om cu adevărat bun, sfânt şi înţelept. Bun pentru că avea o bunătate nativă şi reuşea să o transmită prin toată fiinţa dânsului; sfânt, pentru că a încercat toată viaţa să trăiască după preceptele Evangheliei, chiar dacă a suferit în puşcărie şi după aceea a fost hărţuit, a rămas cu seninătate sufletească şi, în acelaşi timp, cu bună dispoziţie sufletească. Acestea sunt coordonate pentru sfinţenie. Era şi un om înţelept, pentru că preasfinţitul nu s-a certat niciodată cu nimeni. Oricât ar fi încercat cineva, el nu s-a certat niciodată. Ne-a lăsat ca moştenire, pentru eparhia noastră, exemplul său de a-i călca pe urme şi a ne îndrepta către Împărăţie,” a declarat, pentru AGERPRES, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, despre predecesorul său.
După şapte ani de episcopat în Oradea, la 8 iunie 1997, Vasile Hossu a decedat la vârsta de 78 de ani. A fost înmormântat în curtea Bisericii Mănăstirii Franciscane „Maica Domnului”, reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe nefiind de acord, la momentul respectiv, cu înhumarea în cripta Catedralei Sf. Nicolae, retrocedată ulterior greco-catolicilor.
La 13 mai 2007, cu prilejul aniversării a 230 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (1777), osemintele sale au fost exhumate şi aşezate în cavoul episcopilor de sub altarul Catedralei Sf. Nicolae.
Născut în Carei, Vasile Hossu ajunge cu părinţii în Oradea, pe când era elev în clasa a doua, iar primii ani ai vieţi petrecuţi într-unul din cartierele oraşului, printre copii de diferite etnii, l-a ajutat ca, în viitor, să fie înţelegător faţă de toţi cei din jurul său, conform site-ului Episcopiei Greco-Catolice de Oradea
A urmat studiile secundare la prestigiosul Liceu „Emanuil Gojdu”. După bacalaureatul în 1939, se înscrie la Şcoala de Aviaţie de la Bucureşti, însă dezamăgit de figurile triste ale unor ofiţeri polonezi care se refugiaseră în România datorită războiului, cât şi datorită mamei sale, renunţă la Şcoala de Aviaţie şi se înscrie la Academia de Teologie Română Unită din Oradea.
Părintele franciscan Ioan Gârleanu, ce i-a fost îndrumător spiritual, şi episcopul Ioan Suciu l-au călăuzit să aprofundeze chemarea spre preoţie. În 1945 este hirotonit preot celib, după care îşi completează studiile în filologie, obţinând diploma de profesor de limba română, în 1956.
Ocupă diferite funcţii administrative, în Oradea, Şimleul Silvaniei, Vadu Crişului. Evenimentele tumultoase ale anului 1948 l-au găsit pe preotul Vasile Hossu în parohia Vadu Crişului. Refuză să semneze trecerea la ortodoxie, îndemnându-şi credincioşii să-şi păstreze cu tărie credinţa, menţionează sursa citată.
După interzicerea Bisericii Greco-Catolice şi arestarea episcopilor, a reuşit să se încadreze ca profesor suplinitor într-un sat din judeţul Cluj (Valea Drăganului – Traniş). A reluat legătura cu preoţii greco-catolici nearestaţi şi cu noul episcop, Iuliu Hirţea. Pentru activitatea sa clandestină a fost arestat în 1952 şi apoi anchetat timp de 6 luni în beciurile Securităţii din Oradea. Este condamnat, împreună cu cei din „Lotul Hirţea”, pentru spionaj şi nedenunţarea activităţii clandestine a noului episcop orădean. După doi ani de închisoare, este eliberat şi a revenit ca profesor în mica localitate Traniş.
În 1988, după pensionare este chemat la Oradea, unde a desfăşurat, în parohia romano-catolică Sfânta Maria, o activitate pastorală, cu deosebire catehetică, clandestină, insistând cu predilecţie la educarea şi formarea creştină a tineretului.
Urmare a vieţii sale exemplare, canonicul Coriolan Tămâian, care deţinea puterea ordinară de jurisdicţie în eparhia Oradiei din 1978, după moartea episcopului Iuliu Hirţea, l-a desemnat pe preotul profesor Vasile Hossu, succesor al său, devenind astfel, după moartea lui Coriolan Tămâian, în 1989, Ordinarius diecezan..
La 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Vasile Hossu, episcop titular al Eparhiei de Oradea, iar la 27 mai, într-un cadru festiv, care a avut loc la Baia Mare, a fost consacrat episcop, prin punerea mâinilor mitropolitului dr. Alexandru Todea asistat de delegatul Sfântului Scaun.
Sub îndrumarea sa se pun bazele şi se redeschid instituţiile de învăţământ desfiinţate în 1948 şi reînfiinţează parohii în judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, pentru care, în timpul vieţii sale, a hirotonit peste 50 de preoţi, a demarat construirea unor importante lăcaşe de cult, dar şi a contribuit şi la creşterea numărului de asociaţii ale tinerilor.
Sursa: AGERPRES
autor: Eugenia Paşca, editor: Diana Dumitru
via EGCO.ro
Secţiunea: Oradea