Revărsare de lumină la Cluj în duminica Sfinților Constantin și Elena, 21 mai 2017, zi însorită nu doar de raze de la soare, ci și de soarele care strălucește în inimi cu lumina lui Isus – o sărbătoare în care Cerul se bucură împreună cu cei de pe pământ, pentru că, în veșmântul curăției, au pășit spre Sf. Altar și au primit Prima Sfântă Împărtășanie 30 de copii din școlile clujene.
A fost o zi a mărturiei luminoase de credință, pentru că centrul orașului a fost străbătut de o procesiune a Bisericii – Episcopul eparhial de Cluj-Gherla PS Florentin, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, mulți preoți, persoane consacrate, credincioși -, dar o procesiune condusă de copii – fetițe învesmântate ca mici mirese ale Domnului, băieți luminoși ca îngeri cu suflet înaripat, cu toții cântând lui Isus, dăruindu-se Lui și chemând numele Său, pentru a-l primi apoi – Trup și Sânge sfânt -, tainic dăruit lor sub chipul pâinii și al vinului, prin mâna Ierarhului.
Pornind de la Catedrala „Schimbarea la față”, copiii și cei ce-i însoțeau, s-au îndreptat spre Piața Cipariu, unde se înalță tot mai frumoasă noua Catedrală, în care se află capela „Sf. Iosif”. Parohia «Andrei Mureșanu», păstorită de pr. Mircea Marțian, a găzduit și în acest an frumosul eveniment al Primei Împărtășanii, la Liturghia copiilor celebrată în capelă. Răspunsurile liturgice și cântările purtând bucuria primirii lui Isus, au fost date de corul de copii Allegria condus de Cristina Nagy.
PS Florentin a început predica, enumerând motivele sărbătorii: „Este duminică – ziua Învierii. În al doilea rând, tema acestei duminici este cea a luminii în credință: este «Duminica orbului» – Duminica celui care și-a deschis ochii credinței, pentru că cel care nu vedea, a devenit clarvăzător, nu doar fizic, dar mai cu seamă spiritual. De asemenea, atât Biserica Orientală cât și Biserica Occidentală, celebrează în această zi memoria sfinților Constantin și Elena și această comemorare, la rândul ei, ne oferă exemplul persistentei în credință. Al treilea motiv de bucurie pentru noi toți, pentru Biserica noastră greco-catolică, astăzi, este faptul că rodul muncii noastre se află acum aici – acești tineri copilași, aceste «flori ale Bisericii» frumos îmbrăcate. Ei ne dau motivul să credem că vom avea un rod bogat în viitor.”
„Aș dori să mulțumesc părinților și bunicilor care i-au educat și i-au condus pe drumul vieții creștine, cateheților, preoților, profesorilor de religie, tuturor celor care i-au educat și condus”, a mai spus Ierarhul. A urmat un dialog, în care Preasfinția Sa i-a întrebat pe copii dacă cunosc motivul pentru care se află în această zi la biserică. Ei au răspuns că au venit să facă Prima Împărtășanie, să primească Trupul și Sângele lui Isus. În pregătirea acestui moment, copiii au spus că s-au spovedit, și-au curățat sufletul, și astfel sunt pregătiți să își reînnoiască promisiunile de la Botez, să facă profesiunea de credință. Alături de copii, toți credincioșii prezenți au avut, la momentul rânduit, ocazia să își reînnoiască promisiunile de la Botez, să facă „o revigorare a credinței” – cum i-a îndemnat Episcopul eparh.
„Ne bucurăm și mulțumim lui Dumnezeu pentru acești copii care au putut să învețe noțiunile creștine în mod liber, fără a fi constrânși. Este un lucru mare ca ei să primească lumina credinței, să înțeleagă faptul că unica lumină pe care o pot adora în această viață, este Hristos. Nu întâmplător, Mântuitorul spune: «Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții» (Io 8.12). Astăzi acești copilași primesc pe Hristos în trupurile lor, care să le fie Lumină a vieții. De aceea, vă invit să vă rugați pentru ei, ca lumina care se aprinde astăzi în sufletele lor să nu se stingă niciodată”.
Înconjurați de familiile lor, de preoți și cateheți, de toți cei ce i-au condus și pregătit, cei 30 de copii au dovedit că sunt conștienți de darul cel mare primit. Au fost invitați, în încheiere, să primească de la PS Florentin câte o amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie, precum și mici cadouri pregătite prin grija pr. consilier cu cateheza, pr. Marius Furtună. Cadoul a cuprins dulciuri, dar mai ales cărți de rugăciune și semnul Sfintei Fecioare – șiragul Rozariului – știut fiind faptul că drumul cel mai direct spre Isus este prin Preasfânta Sa Mamă, Maria.
Frumoase fotografii de grup au imortalizat la final această sărbătoare a luminii și, la agapa fraternă ce a urmat, cei mici au fost sărbătoriți cu multă bucurie de toți ai lor și de marea familie a Bisericii ce i-a primit în sânul ei, ca rod bogat al vieții de credință.
Secţiunea: Cluj-Gherla