Săptămâna trecută, în zilele de 23 și 24 mai, s-a desfășurat la Roman, județul Neamț, simpozionul internațional „Milostivire și Pedeapsă în Dreptul Canonic”. Evenimentul a fost găzduit de Academia Istorico-Juridico-Teologică „Petru Tocănel” și s-a aflat sub patronajul Ordinului Fraților Minoriți Conventuali din Provincia „Sf. Iosif” din România și a Președintelui Republicii Italiene, prin intermediul Ministerului Italian pentru Bunuri și Activități Culurale.
Între membrii marcanți ai simpozionului s-au numărat: Eminența Sa Cardinal, Francesco Coccopalmerio, Președintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative; Excelența Sa, Gianfranco Girotti, OFMConv, Regent Emerit al Penitențeriei Apostolice; Profesor Dr. Andrea D’Aurea, decanul Facultății de Drept Canonic al Universității Pontificale Urbaniana din Roma; Profesor Dr. Alessandro D’Avack de la Universitatea de Studii din Cassino; Profesor Dr. Alessandro Bucci, consultor al Congregației pentru Bisericile Orientale și al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative; Profesor Dr. Davide Cito.
De asemenea, printre relatorii prezenți la simpozion trebuiesc amintiți: Pr. Dr. Crisitian Blăjuț, OFMConv; Pr. Dr. Mihai Pătrașcu; Pr. Dr. Maximilian Pal, OFMConv; Pr. Dr. Eduard Giurgi; Sr. Dr. Mihaela Demșa și Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai L. Constantinescu.
La eveniment au participat specialiști în drept canonic din toate diecezele și eparhiile catolice din România. Simpozionul a avut un rol dublu: 1. Explicarea celor două aspecte, care caracterizează cele două coduri de drept canonic, CCEO cel al Bisericilor Catolice Răsăritene și CIC al Bisericii Latine, adică milostivirea sau caritatea și pedeapsa. De aici, confruntarea în mod voit formulată în liniile sale generale și dogmatice dintre pedeapsa, care trebuie aplicată celui vinovat și milostivirea ca element fundamental pentru realizarea salus animarum (mântuirii sufletelor), de care legislația în vigoare trebuie să țină seama. 2 Înființarea Asociației Canoniștilor din România, cu scopul de a promova știința dreptului canonic în România, cât și încurajarea studiului dreptului canonic la cel mai înalt nivel. Simpozionul s-a bucurat de o atmosferă degajată și a suscitat mult interes din partea membrilor participanți, în mod special în momentele destinate dezbaterilor.
Simpozionul a mai găzduit două evenimente, unul religios și unul cultural. Este vorba despre Sf. Liturghie solemnă pontificată de Eminența Sa Cardinal, Francesco Coccopalmerio, la care au participat toți membrii prezenți la simpozion, majoritatea clerici și persoane consacrate, cât și profesori și tineri catolici din cadrul școlilor confesionale franciscane. Evenimentul cultural a fost marcat de o prezentare de carte cu titlul „Personalități Romașcane”, scrisă de Mihaela Tihon și Marius Niculai. Printre personalitățile de vază ale orașului cuprinse în volum s-a numărat și cunoscutul Pr. Petru Tocănel.
Pr. Alexandru Ploștinaru
Vicar Judecătoresc de Lugoj
Secţiunea: General