Fidelitatea în credință a greco-catolicilor din România a fost onorată de Nunțiu din Austria, Arhiepiscopul Peter Stephan Zurbriggen. El a participat duminică la o Liturghie în rit greco-catolic în capela Sf. Rochus din Viena-Penzing și a transmis cu acest prilej binecuvântările Papei Francisc la aniversarea a 40 de ani de preoție ai păstorului spiritual catolic român din Viena, Vasile Luțai, așa cum a relatat și fundația „Pro Oriente”.
Nunțiul Zurbriggen a subliniat în predica sa că Papa Francisc nu obosește să amintească că milostivirea, așa cum a fost trăită de Cristos, este „pilonul de baza al credinței”. Milostivirea deschide „ușa inimii”. Astăzi suntem confruntați cu pericolul de a rămâne fixați pe „structura exterioară” a Bisericii și să o vedem ca o „asociație între multe altele”, a spus cu regret Nunțiul. În consecință, Biserica este văzută strict din punct de vedere sociologic. Dar Biserica nu este un „club din care se poate intra și ieși”, a spus Arhiepiscopul Zurbriggen. Mai degrabă este o „comunitate de vindecare” la care creștinii iau parte prin Botez. În Biserică există „păcătoși și sfinți”; ea este o „familie” care călătorește împreună.
La începutul Liturghiei, părintele Vasile Luțai a amintit evenimente din istoria Bisericii Unite din România: că acum mai mult de 300 de ani s-a realizat „Unirea din Transilvania”, deoarece antecesorii au fost convinși că credința creștină în Transilvania și la Roma este identică. Faptul că s-a ajuns la refacerea comuniunii cu Roma se datorează recunoașterii de către Părinții Bisericii a rolului deosebit al Papei în slujba unității întregii biserici. Biserica Română Unită a rămas mereu credincioasă acestei convingeri chiar și după 1948, când a început prigonirea ei de către puterea comunistă. Printre cei 12 Episcopi greco-catolici ai României nu s-a găsit nici un trădător!
La serviciul religios din capela Sf. Rochus, unde românii uniți sărbătoresc în fiecare duminică Liturghia, a luat parte și ambasadorul român în Austria, Bogdan Mazuru. (după KathPress.at, traducere de Mihai R. Balomiri)
Secţiunea: General