„Iată acum cât este de bine și de frumos, când frații sunt împreună în același loc!” (Ps. 132,1).
Cu bucurie, Eparhia de Cluj-Gherla primește vizita confraților Episcopi catolici din Eparhiile și Diecezele din România, cu ocazia sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor din România (CER), ce se va desfășura în perioada 3-5 mai 2017, la Cluj-Napoca. Această sesiune va fi onorată de prezența ambasadorului Vaticanului la București, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova. De asemenea, la acest eveniment va participa și Episcopul romano-catolic de Chișinău, Excelența Sa Anton Coșa.
Întâlnirea arhipăstorilor catolici este, de fiecare dată, o frumoasă ocazie de comunicare, dezbatere și colaborare pentru abordarea unor teme sau soluționarea unor probleme de actualitate aflate pe agenda discuțiilor în plen și pe secțiuni.
Așa cum se obișnuiește, la fiecare sesiune a Conferinței Episcopilor Catolici, munca de reflecție se va împleti cu rugăciunea. Vor avea loc două celebrări liturgice publice, în ziua de joi, 4 mai, la ora 17.00, la Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față”, în rit bizantin, iar a doua zi, vineri 5 mai, de la ora 7.30, la biserica romano-catolică „Sf. Mihail”, în rit latin. Episcopatul Catolic va avea și alte puncte culturale în program, între care participarea la spectacolul de operă „Don Carlo„, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.
Ne rugăm Bunului Dumnezeu, ca această sesiune de primăvară a CER, să constituie un moment de întărire a comuniunii, colaborării și împreună-lucrării episcopatului catolic, spre preamărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor.
„Unde este unire acolo a poruncit Domnul binecuvântarea și viața până în veac!” (Ps. 132,3).
Cristos a Înviat!
Biroul de presă
al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla
pr. Daniel Avram, consilier eparhial
cu mass-media și ecumenism
tel. 0729884889
ANEXA
Date despre Conferința Episcopilor din România
În forma ei actuală, Conferința Episcopilor din România (CER) datează din 16 martie 1991, având la bază Protocolul nr. 855/1990 al Congregației pentru Episcopi și al Congregației pentru Bisericile Orientale. Primul Președinte al CER a fost Eminența Sa Cardinalul Alexandru Todea, ales la Roma, pe data de 20 martie 1991, cu ocazia primei vizite ad limina a întregului episcopat catolic din România.
Conferința este alcătuită din toți Episcopii diecezani și eparhiali, precum și Episcopii coadiutori, respectiv toți Episcopii auxiliari din România. La întrunirile plenare pot asista Arhiepiscopii și Episcopii emeriți sau alți invitați.
Reuniunea CER are loc de două ori pe an (mai, septembrie) existând sesiuni plenare, pe secțiuni și extraordinare. CER are două secțiuni: secțiunea latină și secțiunea bizantină. Președintele și vicepreședintele sunt aleși, prin alternanță, unul de rit latin iar celălalt de rit bizantin.
În România sunt 13 circumscripții ecleziastice cu 16 Episcopi:
Arhiepiscopia Majoră greco-catolică de Alba Iulia și Făgăraș (cu sediul la Blaj), cu cinci episcopii sufragane: Oradea Mare, Lugoj, Cluj-Gherla, Maramureș (cu sediul la Baia Mare) și „Sf. Vasile” – București.
Mitropolia romano-catolică de București, cu patru episcopii sufragane: Iași, Oradea, Satu-Mare și Timișoara.
Arhiepiscopia romano-catolică de Alba-Iulia, sub jurisdicția directă a Sfântului Scaun al Romei.
Ordinariatul Armenilor Catolici rezidenți în România (cu sediul la Gherla) cu Administrator Apostolic.
Secţiunea: Cluj-Gherla