Duminică 23 aprilie 2017 – Duminica „Tomii” – a Sf. Apostol Toma, s-a făcut și pomenirea Sfântului mare Mucenic Gheorghe, și, totodată, a fost ziua în care Biserica Catolică amintește Milostivirea lui Dumnezeu – Duminica Milostivirii. În această întreită sărbătoare, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin a celebrat Sfânta Liturghie în parohia Sf. Gheorghe din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, parohie păstorită de pr. paroh Gheorghe Florea și de pr. Sabin Brudașca, vicar parohial. În capela din casa parohială unde se desfășoară programul liturgic – biserica fiind în construcție – s-au unit în rugăciune cu Episcopul eparhial încă 10 preoți, între care pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I și pr. Laurian Daboc, protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare; rugăciunea s-a înălțat cu bucurie spre Cer în capela devenită neîncăpătoare. Pe lângă serbarea hramului, în această zi pr. paroh Gheorghe a aniversat 25 de ani de la hirotonirea întru preoție prin mâna Arhiepiscopului de vrednică amintire, IPS George Guțiu.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa s-a oprit asupra câtorva elemente semnificative din Evanghelia care se citește în această zi în Biserică, (Ev Io 20,19-31) – despre momentul petrecut după Înviere, în care Isus apare „prin ușile închise” în fața apostolilor care se aflau închiși de frica iudeilor. În mod simbolic, Domnul apare trecând dincolo de hotarele închise ale sufletelor și spune cuvintele: „Pace vouă!” – alungând astfel teama și deșteptând credința. Isus le arată apostolilor semnele răstignirii Sale, mâinile și coasta străpunsă, „pentru a înțelege că este El viu, înviat, într-un trup glorificat de puterea Spiritului Sfânt, care nu mai are hotarul materiei, al spațiului și al timpului. Isus le arată semnele cuielor care sunt semnele iubirii Sale, semnele Jertfei Sale și apostolii cred, ei vor spune: L-am văzut pe Domnul! Ceea ce rostește acum Toma, «Domnul meu și Dumnezeul meu!», putem spune că este primul Crez – primul Simbol al credinței, adică: «Domnul, pe care-l văd, Maestrul, Rabinul, Învățătorul, Isus, este și Dumnezeu» – și acesta este marele pas al credinței pe care Isus a încercat să-l facă, conducând, timp de trei ani, apostolii pe acest drum, să-i facă să înțeleagă că Acela pe care îl văd, Isus, este Dumnezeu atotputernic ce a îmbrăcat haina umană pentru a-i ajuta pe oameni să îmbrace haina divinității Sale. Să reușească să înțeleagă ceea ce văd și ceea ce nu văd, împreună (…).
Dar acestea sunt scrise pentru ca noi, cei de astăzi, să credem și să avem viață prin El. Iată cum Cuvântul poate deveni dătător de viață. Aceasta este învierea noastră de astăzi – când rostim: «Cristos a înviat!», cu ce ne atinge realitatea noastră de astăzi? Am răspunde, cu nimic, El a înviat acum 2000 de ani, este un fapt istoric. Într-adevăr, nu ne atinge cu nimic, dacă nu credem! Dar, când spunem «Cristos a înviat!», spunem de fapt: «și eu am înviat!». Cum am înviat cu El? – am înviat prin Botez, prin Euharistie, am înviat de fiecare dată când ascult cuvântul Său și îl trăiesc, dând viață cuvântului Său. Iată cum, această expresie «Domnul meu și Dumnezeul meu!», este și pentru noi, astăzi, la fel de valabilă, este condiția esențială a învierii noastre, este bucuria de a spune: «am înviat și eu împreună cu Cristos!»”.
La încheierea celebrării liturgice, pr. Gheorghe Florea a adresat o caldă mulțumire „Episcopului nostru Florentin pentru bucuria pe care ne-a făcut-o fiind în mijlocul nostru”, dorind „mulți ani” celor care poartă numele de Toma și Gheorghe. Părintele a mulțumit totodată tuturor celor care au ajutat parohia, mai ales că, din ce în ce mai mult, se înalță noua biserică. În continuare, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să apeleze cu încredere a Milostivirea lui Dumnezeu, a cărei sărbătoare a instituit-o marele și Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. A mulțumit totodată pr. Gheorghe pentru harul preoției, care este „un mare dar”, reamintind că, în anii 90, au studiat împreună în clandestinitate.
Pr. Sabin Brudașca a adăugat cuvântul său de mulțumire, cu dorința particulară de a exprima public recunoștința fată de o familie care a suportat financiar, în întregime, turnarea fundației noii biserici – un gest deosebit de generozitate și considerație pentru casa lui Dumnezeu. Încununare a zilei de sărbătoare a fost, la momentul Sfintei Împărtășanii, darul cântărilor oferite lui Dumnezeu dintr-un mare suflet înzestrat cu har, al d-nei Sava Negrean-Brudașcu, membră a familiei comunității parohiale din cart. clujean Gheorgheni, care a participat, cu smerenie, la celebrarea liturgică.
PS Florentin i-a mulțumit îndrăgitei cântărețe de muzică populară pentru faptul că „ne-a încântat pe toți cu aceste frumoase pricesne și ne-a adus aminte să nu uităm că suntem români”. Preasfinția Sa și-a exprimat, în acest context, speranța ca România să apară pe primul loc și în această zi, la Campionatul European de gimnastică din Cluj-Napoca este „o mare onoare pentru noi”. Preasfinția Sa a adăugat că sportul nu trebuie separat de credință „dar mai înainte de toate, să nu uităm că trebuie ca sufletul nostru să învie în credință”.
Secţiunea: Cluj-Gherla