Este deja o tradiţie, de mulţi ani, ca în Sfânta şi Marea Miercuri a Paştilor la catedrala din Lugoj în cadrul rugăciunii „Calea Crucii” copiii şi tinerii de la religie să parcurgă drumul staţiunilor având diverse roluri specifice unei scenete dar în acelaşi timp păstrând ambientul de rugăciune. În Miercurea mare, 12 aprilie 2017 de la orele 18.30, copiii împreună cu credincioşii s-au rugat Calea Crucii. Au asistat: P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei şi mulţi credincioşi de diferite confesiuni.
Înainte de începerea rugăciunii Calea Crucii, pr. prot. on. Ioan Pop a vorbit credincioşilor despre teologia crucii şi a patimilor Domnului Nostru Isus Hristos şi despre Milostivirea Divină.
Titlul scenetei cu rugăciune „Drumul Crucii parcurs de Isus, pentru mântuirea noastră”, a avut în acest an text inspirat după Via Crucis de A. Pronzato. Rolul lui Isus Cristos, a fost interpretat de elevul Lucian Danko. Tinerii au parcurs cele 14 staţiuni, amplasate în catedrală. S-a început cu arestarea Lui Isus, judecata sinedriului, a lui Pilat și a lui Irod, condamnarea la moarte. Isus a fost biciuit și încoronat cu spini apoi şi-a purtat crucea grea împovărată de păcatele noastre printre chinurile și batjocurile celor prezenți.
Pe drum s-a întâlnit cu Sfânta Sa Mamă, cu Veronica care-i șterge fața de sudoare praf și sânge, cu Simeon care este forțat să-i ducă crucea, cu femeile miloase care-L plâng și îl mângâie și în cele din urmă ajungând pe Golgota este dezbrăcat de haine și răstignit pe cruce. Spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta a fost pomenită şi staţiunea a XV-a: învierea Domnului nostru Isus Cristos.
P.S. Alexandru a felicitat pe Sr. Valeria Bolfă, OSBM şi pe elevi pentru efortul depus la regizarea acestei drame a Suferințelor Lui Cristos, pentru răscumpărarea neamului omenesc.
Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.
Secţiunea: Lugoj