La Oradea, a avut loc joi, 9 martie 2017, Conferinţa „Definirea căsătoriei şi a familiei în Constituţia României” susţinută de către domnul Mihai Gheorghiu, preşedintele comitetului de iniţiativă al Coaliţiei pentru Familie, domnul Paul Negruţ, rectorul Universităţii Emanuel din Oradea şi doamna Adina Portaru, avocat. Conferinţa a avut loc în sala „Traian Moşoiu”, care s-a dovedit neîncăpătoare.
Reprezentanţii tuturor Bisericilor şi comunităţilor creştine din Oradea au fost prezenţi la întâlnire, dintre care îi amintim pe: Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Preasfinţia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox de Oradea, Preasfinţia Sa László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, domnul Ioan Moldovan, preşedintele Cultului Penticostal, domnul Petru Vidu, preşedintele Cultului Baptist, rabinul David Nagy, rabin al Comunităţii Evreieşti Mesianice din Oradea şi preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti Mesianice din Romania şi alţii.
Principala temă de discuţie a fost cea referitoare la organizarea referendumului în vederea definirii căsătoriei şi a familiei în Constituţia României, după ce au fost strânse 3.000.000 de semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituţia României. Coaliţia pentru Familie este o iniţiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic şi neafiliată confesional, deschisă celor care împărtăşesc valorile familiei. Misiunea Coaliţiei este aceea de a proteja şi sprijini familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.
Doamna avocat Adina Portaru, avocat al ADF Interantional, apără libertatea religioasă, familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, dreptul la viaţă începând de la concepţie până la moartea naturală, a salutat iniţiativa acestei conferinţe la Oradea: „ salutăm organizarea acestei conferinţe pe o temă atât de importantă. Încurajăm, în acest sens, România să protejeze şi să promoveze căsătoria”. Deasemenea doamna avocat a subliniat şi faptul că „căsătoria poate fi definită simplu: uniunea dintre un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie, tată şi mamă. Aceasta este singura definiţie obiectivă a căsătoriei care dă naştere la viaţă, care pune interesul copilului mai presus de dorinţele adulţilor şi care protejează dreptul fiecărui copil de a cunoaşte şi de a fi crescut de tatăl şi de mama sa”.
Domnul Paul Negruţ, rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, a reliefat de asemenea importanţa familiei constituită dintr-un bărbat şi o femeie: „Toată civilizaţia iudeo-creştină, europeană, occidentală, s-a întemeiat pe căsătoria dintre bărbat şi femeie, şi a asigurat coloana vertebrală a civilizaţiei. Nu suntem homofobi, suntem normali şi vrem să apărăm ceea ce este normal. În modul în care definim familia aşezăm convingerile noastre referitoare la viaţa însăşi. În momentul în care am redefini ce a creat Dumnezeu am deschide o uşă care nu duce nicăieri. În SUA deja se cere legiferarea poligamiei, a căsătoriei între un om şi un animal sau chiar între om şi computer”.
Întâlnirea a fost moderată de către domnul Daniel Burtic, care la sfârşitul conferinţei a invitat pe toţi cei prezenţi să cânte imnul „ Cu noi este Dumnezeu ∕ Înţelegeţi, neamuri şi vă plecaţi∕ Căci cu noi este Dumnezeu! ∕ Auziţi până la marginile pământului ∕ Căci cu noi este Dumnezeu! ∕ Cei puternici, plecaţi-vă! ∕ Căci cu noi este Dumnezeu!”.
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuţ
via EGCO.ro
Secţiunea: Oradea